Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • moma

  őstag

  Hát a próféták legfőbb jellegzetességével rendelkezik: sűrű bozontos szakáll ;]

  Egyébként ez tetszik legjobban: ''a nyílt forráskódú fejlesztést nemcsak szoftverekre lehet értelmezni, hanem az élet minden területére, ahol szigorúan titkos formulák, eljárások alapján készülnek a termékek... létezik például ... nyílt „forráskódú” kóla ... sör...gyógyszerfejlesztésben is több cég dolgozik ilyen módszerrel''

  Tényleg mennyivel jobb lehetne, ha ilyen elveket vallva fejlesztenék mindenhol gyógyszereket. Szerintem nagyon fontos dolog amit az ürge csinál. Itt a nyár lesz egy kis időm, asszem tényleg kipróbálok végre élőben egy linuxot :U

  we all deserve a bit of luck.

 • bambano

  titán

  válasz moma #1 üzenetére

  A fickó élőben is zseniális, nem mondható el ugyanaz a cikkről. Ha el is tekintünk a súlyos tárgyi tévedésektől, legalább a wikipédiáról levett fotó alá írhattak volna forrást...

  Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

 • bambano

  titán

  válasz bambano #2 üzenetére

  Pl. nagy cégek hordozhatóságellenesek: ezért csinálták a posix szabványt többek között...
  semmi utalást nem találtam arra, hogy gnu alapítvány. a gnu az projekt.
  A postscript nyelv implementációját, amennyiben a ghostscriptre gondolunk, nagyon sokáig nem gnu licensszel adták ki, csak a legutóbbi időben lett szokás, hogy az aktuális gs aladdin licensszel megy, az egyel korábbi meg gpl-lel is (ezt mintha közelmúltban megint változtatták volna)...
  Sorozatuk hűséges olvasói ismerik a történet végét: a linux kernel csak addig kell/kellett a gnu projektnek, amíg el nem készültek a sajátjukkal. Most sem tökéletes, de már van, Hurdnak hívják.
  A linux nem operációs rendszer, még akkor sem, ha RMS nyomására átnevezték GNU/linuxnak. A linux kiadás az operációs rendszer.
  RMS annyira szálka több cég szemében is, mint pl. az IBM, Oracle, Sun, hogy összedobtak egy Opensystem Development Labsot, hogy fejlesszék nekik a szabad szoftvert. Talán az IBM nem mammutcég?
  Mozilla, Apache, Eclipse, Linux. Ebből három (az eclipse-ről nem tudom) mind olyan fejlesztés, ami nem gnu fejlesztésként indult, az apache és a mozilla most is saját, OSI certified licensszel rendelkezik. Miért kell ezt RMS érdemeként felhozni?

  Egyébként is, a grafikus rendszer, az X nem gnu fejlesztés, hanem MIT, a TeX kiadványszerkesztő dettó, és még sokáig sorolni lehetne azon fontos alkotóelemeket, amelyek nem GNU fejlesztésűek. Ez nem csökkenti sem az FSF sem a GNU eredményeit.

  Nem lett volna baj, ha valaki hozzáértő látja a cikket, mielőtt megjelenik.

  Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

 • Loha

  veterán

  Nekem a keretes rész tetszik a legjobban:

  A túl nagy kihívás

  Richard állandóan keresi az intellektuális kihívásokat, s ennek jegyében egyszer elhatározta, hogy megtanulja a világ három legnehezebbnek tartott nyelvét: a kínait, a navajo indiánokét és a magyart. Bár nagy önbizalommal és lendülettel vágott bele a tanulásba, anyanyelvünk, a másik két egzotikus nyelvvel egyetemben, végül kifogott rajta: nem sikerült olyan szintre fejlesztenie a tudását, amennyire szerette volna. Egyébként az angol mellett hősünk franciául, spanyolul, latinul és indonézül is beszél.


  Aki már magyarul megtanul, ez eleve zseni ;]

  Egyébként ezt az OpenCola-t megkóstolnám... :)

  [kép]
  OpenCola V1.0

  [Szerkesztve]

 • bambano

  titán

  válasz Loha #4 üzenetére

  Amikor a Sztakiban tartott előadását láttam, elég jól beszélt magyarul.

  Az más kérdés, hogy bejött, megkérdezte, hogy zavarna-e minket, ha kicsit lazábbra venné a figurát, majd lerúgta a bakancsát és zokniban felült az asztalra. Kicsit leharcolt volt a ruházata:) De elmondta, hogy őt nem nagyon érdeklik az evilági anyagi dolgok, egy szobás lakást bérel, mert az elég, nincs autója és a ruha sem fő szempont. Akkoriban azt mondta, hogy ő egy évben pár hetet dolgozik, mint tanácsadó, akkor vaskosan fog a ceruza, mikor kitölti a számlát, majd a többi időben a gnuval törődik.

  Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

 • moma

  őstag

  válasz bambano #5 üzenetére

  Tök szimpi ahogy él. Szerintem valahol ez kéne, hogy az ideális legyen. Nem azért dolgozni, hogy játszunk, hogy tv-t nézzünk stb., hanem csak hogy bizosítsuk, hogy legyen mit enni és az elégséges szabadidőt, hogy értelmess dolgokkal foglakozhassunk. Komolyan jól csinálja, egy percet sem ér meg az ember életéből egy márkásabb cucc stb. Mondjuk azt kétlem azért, hogy van családja mert a mellett azért plusz kihívást jelentene egy ilyen szabad, autonóm életet fenntartani.

  we all deserve a bit of luck.

 • bambano

  titán

  válasz moma #6 üzenetére

  Időnként túlzásba viszi szerintem, nem mindig viseli jól, ha más másképpen gondolja. Azért is mekkora balhét csapott, hogy a linux legyen gnu/linux, mert gcc-vel, gnu make-val fejlesztették. Pedig Minixen fejlesztették az első linuxot, nem hurdon.

  Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

 • WN31RD

  addikt

  Elütés: Lisp Machines
  Szerk.: Nagyon apróság, de a vi elég furán néz ki csupa nagybetűvel... :B


  ''Linux: a GNU projekt legnépszerűbb gyermeke''
  Mint azt a HUP.hu fórumán is megjegyezték ([link]) ez azért kicsit erős...

  ''a mai napig a legbiztonságosabbnak, legstabilabbnak tartott operációs rendszert, a Linuxot (a hivatalos neve egyébként GNU/Linux)''
  Ez legfeljebb úgy állja meg a helyét, hogy az egyik legbiztonságosabbnak tartott, stb. De szerintem pontosabb és informatívabb lenne úgy jellemezni a GNU/Linuxot, miszerint a legbiztonságosabbnak és legstabilabbnak tartott általános és széleskörű felhasználásra alkalmas operációs rendszer, mert azért azt igen kevés szakmabeli állítja, hogy a Linux mint kernel vagy a GNU/Linux alapú operációs rendszerek abszolút skálán a legbiztonságosabbak vagy legstabilabbak lennének... :)

  Angolul tudóknak mindenképpen ajánlom, hogy nézzék meg a következő kis videót Richard M. Stallman egy beszédéről:
  [link] - Download - Speeches - Richard Stallman
  (A videók lejátszásához szükséges windowsos kodekek letöltéséhez is van link ezen az oldalon.)
  Érdekesen és közérthetően elmagyarázza, mi az a szabad szoftver, és miért fontos dolog ez az egész társadalom számára. (Ha esetleg valaki tudna prezentálni magyar szinkront vagy feliratot ehhez a videóhoz, azt megköszönném, mert sajnos kis hazánkban igen sokan nem tudnak rendesen angolul...)

  ''... we as consumers want our content free (as in Freedom) and if we don't get it, we'll take our content free (as in beer).''

 • sidhe

  tag

  válasz WN31RD #8 üzenetére

  en elkezdtem leirni, le is forditom utana, de feliratozni nem fogom tudni, nincs hozza semmi szoftosom. valaki?

Hozzászólok Aktív témák

Hirdetés