- 2,5 gigabites hálózati switch jött a QNAP gondozásában
- 360 Hz-et ígérő QD-OLED monitorral rukkolt elő a ViewSonic
- Nem a vámokra fogná, de felemelné az iPhone-ok árait az Apple
- Egymásra licitálnak a kiadók, hogy kihasználják a GTA VI késését
- A GEEEK új házainak nem lesz gondja a szellőzéssel, és az áruk sem vészes
- OLED monitor topik
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- 360 Hz-et ígérő QD-OLED monitorral rukkolt elő a ViewSonic
- Apple asztali gépek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Melyik tápegységet vegyem?
- Samsung LCD és LED TV-k
- CPU léghűtés kibeszélő
Új hozzászólás Aktív témák
-
Treki
csendes tag
válasz
hdsentinel #1339 üzenetére
Mégegyszer köszönöm szépen a segítséget és a sok infót!
Kicsit sikerült megnyugodnom. :-)Gratulálok a programhoz, nagyon tetszik!
-
hdsentinel
őstag
Annyira azért nem vészes a helyzet, normál használat mellett azért jópár évet biztosan fog menni. Sőt, mivel látható az állapot változása, azért fel lehet készülni (majd idővel) a cserére.
Igen, a 209-es paraméter határozza meg döntően az állapotot, ez mutatja az SSD általános állapotát. De azért egyéb hibára utaló értékeket is számításba vesz a program, ez okozza a minimális eltérést (nem kerekítési eltérés természetesen).
Köszönöm
-
Treki
csendes tag
válasz
hdsentinel #1337 üzenetére
Köszönöm a gyors és pontos választ!
Kicsit elkeserít, hogy ilyen mértékben használódik el az SSD meghajtó. Szuper, halk, gyors, de ha előre tudom, hogy azon kell agyalnom hogy mikor "kopik" el, lehet várok még a vásárlással.
A program szuper!
Ps: Itt a főoldalon azt látom, hogy a kondíciót a 209-es paraméterból határozza meg, ahol a SMART oldalon 99%-ot látok, míg a fő oldalon 98%. Kerekítési eltérés lehet?
-
hdsentinel
őstag
Ha megnézed, a S.M.A.R.T. oldalon a 208-as attribútum értéke ugyanennyi, gyanítom a másik program ezt értelmezi más néven.
Csak a Sentinel-ben hexadecimális számként látszik, de jobb kattintás és a "Decimális adatmező" kiválasztása után máris pontosan azt látod, amit a másikban.Elvileg pár ezer ciklust azért ki fog bírni, nagyjából 100 ciklus fog 1% kondíció-csökkenést okozni.
Esetleg ha más értéket látsz a másik programban és/vagy ha az állapot változik, nyugodtan küldj új riportot, szívesen ellenőrzöm, hogyan változik az SSD állapota.
-
Treki
csendes tag
válasz
hdsentinel #1335 üzenetére
Riport elküldve. :-) Köszi előre is!
-
Treki
csendes tag
válasz
hdsentinel #1330 üzenetére
Köszönöm az információkat. Az ajánlott beállítást megnéztem, nekem is alapból a jó értéken (1) volt a regisztrációs adatbázisban.
Tegnap kutakodtam kicsit a neten és a következő programot találtam (természetesen nem reklám): Indilinx SSD Status.
Ebben a programban van egy olyan mező, hogy Cell Wearing: 61 cycles. Jó lenne tudni, hogy pontosan mi a minimális ciklusszám amit az SSD elviselnek. Ha mondjuk 10000 akkor nem kellene aggódnóm... Csak akkor meg nem értem hogy miért csökken ilyen "drasztikusan" a kondíció.A HDD sentinel progiban nem lehetne ezt az értéket (Cell wearing cycles) megjeleníteni?
-
Mazsul
tag
válasz
hdsentinel #1331 üzenetére
Nem, erről eddig nem tudtam. Csak az SSD tulajdonságoknál az indexelés volt kikapcsolva.
-
hdsentinel
őstag
Igen, sajnos SSD esetén normális az állapot folyamatos romlása (TRIM-től függetlenül).
Egyébként a Remaining drive life-nál a 00000063 (hexadecimális érték!) még 99%-ot jelentene. Ha gondolod, küldj egy riportot (Riport -> Teszt riport küldése a fejlesztőnek), akár a legújabb béta változattal (3.60.18), hogy a teljes állapotot meg tudjam vizsgálni, talán több információt adna.Részlet a hamarosan megjelenő új verzió súgójából:
SSD kondíció - Tökéletes SSD alacsony kondícióval?
A szöveges értékelésben adott esetben olvasható, hogy az SSD állapota tökéletes, de a kondíció érték mégis alacsony. Ebben az esetben az SSD nem mutat komoly hibákat, nincsenek hibás szektorok (hibás memória-cellák), sem egyéb jelentős problémák.
Viszont az SSD-re történő írás miatt az SSD memóriacellái folyamatos terhelésnek vannak kitéve. Mivel az egyes cellák csak korlátozott számban (nem végtelen mennyiségben) írhatóak felül, ezért a használat miatt a cellák élettartama, kondíciója folyamatosan csökken. Az SSD-k "wear-leveling" funkciója ezt próbálja minimalizálni azzal, hogy az írást folyamatosan más-más pozícióba kényszeríti, de teljesen nem lehet kiküszöbölni.
Az SSD-k ilyen általános állapotát bizonyos SSD-specifikus S.M.A.R.T. attribútum(ok) határozzák meg, mint például a "#209 Remaining Drive Life" (vagy más, hasonló jelentőségű általános kondíciót meghatározó érték(ek) a S.M.A.R.T. oldalon). Ezekre a Hard Disk Sentinel felhívja a figyelmet a szöveges értékelésben, és a kérdéses attribútom kiválasztásával (a S.M.A.R.T. oldalon) a lista alatti grafikonon ellenőrizhető, hogyan változott idővel az állapot.
Ha az SSD kondíciója alacsony, egyre nagyobb az esély, hogy a memória-cellákban tárolt adatok sérülhetnek vagy elveszhetnek.
A merevlemezeket nem érinti ez a hatás, így előfordulhat, hogy több éves használat után is a merevlemezek 100%-os állapotúak. Ezzel ellentétben általában az SSD-k kondíciója időben folyamatosan csökkenő tendenciát mutat.
-
Mazsul
tag
Nekem is hasonló a problémám. Egyszer már megvitattuk itt, addig jutottunk, hogy próbáljam csökkenteni az SSD-re írt adat mennyiségét. Ha nem írok rá semmit, csak amennyit a Win karcol rá, akkor is ugyanaz történik. 4-6 naponta csökken a kondíció. Jelenleg már ott tartok, hogy 57 %-on van a kondíció, 84 napos power on time mellett
-
Treki
csendes tag
Sziasztok!
Kb 2 hete vettem egy OCZ Onyx 128Gb-os SSD-t. A Hard Disk Sentinel programot is futatom azóta. Normális az, hogy az SSD kondíciója hetente 1%-ot romlik? Jelenleg 98%-os, TRIM engedélyezve, minden ajánlott beállítás elvégezve (indexelés kikapcsolása, stb), kivétel a lapozófájl. A gépet nem használom megterhelő dolgokra, lapozófájl használata nem generálhat ilyen mértékű kondíció romlást.
Remaining drive life sok nulla és 63 a vége.
(több mint ezer napot ír)
Van ötletetek, hogy mi lehet a probléma? Kicsit aggasztó ez a heti 1% romlás.
SSD vezérlő: Indilinx Barefoot / Amigos
Köszi szépen előre is!
-
hdsentinel
őstag
válasz
Killer01 #1326 üzenetére
Akkor mázlid van
... nem _csak_ az elhasználódás miatt
Eddig az összes pendrive-om/memóriakártyám, ami tönkrement, azért történt, mert leesett/elrepült, pedig pont az ilyesmit kellene jobban bírniuk. Mechanikai sérülés nem látszik rajtuk, a műanyag burkolatot leszedve sem látszik semmi rendellenes, de mégis használhatatlanná váltak.
-
Killer01
őstag
válasz
hdsentinel #1325 üzenetére
Nem akarom elkiabálni, de nem találkoztam hibás pendrive-al és memóriával
Viszont akkor a gyártók emiatt raknak "tartalék" memóriát az ssd-kbe, nem az "írás-törlés" okozta elhasználódás miatt? -
hdsentinel
őstag
válasz
Killer01 #1324 üzenetére
Hibás memóriával (vagy még inkább: pendrive-al) még nem találkoztál?
Elég komoly tévedés (még ha a marketing-gépezet ezt sugallja is), hogy az SSD elpusztíthatatlan és sosem romolhat el ...
Nem minden memóriacella tolerálja a töltés-kisülés ciklust (flash = villám) annyira, mint kellene. Ilyenkor a memóriákat vezérlő chip az ilyen cellákat kizárja a további használatból.
-
Killer01
őstag
válasz
hdsentinel #1323 üzenetére
No, azért csak tanulok valamit..
Viszont akkor nem értem mitől lesz ssd-n hibás szektor, ha nem az elhasználódás miatt -
hdsentinel
őstag
válasz
Killer01 #1322 üzenetére
Igazából ez nem a "természetes" elhasználódás miatt 77%, hanem tényleg található néhány hibás szektor, amit az SSD már nem használ. Ugyanúgy, mint a HDD-k esetén ezek kizárásra kerültek, helyettük minden írást/olvasást a tartalék terület végez. Emiatt felület-tesztek ezeket a hibákat már nem mutatják, elvileg további gondot már okoznak.
A "természetes" elhasználódást a "233 Media Wearout Indicator" attribútum "Érték" mezője mutatja. Ez folyamatosan csökken 0-ig, amikor is már gyakorlatilag bármikor sérülhet a tárolt adat. A rendszer SSD-den ez most 99, ezen pedig 98 (ez TRIM használatától függetlenül így működik).
-
Killer01
őstag
válasz
hdsentinel #1321 üzenetére
(Igen, az első a rendszer ssd-m
)
Értem, köszi a választ. Az érdekelne még, hogy annyi TB írással a 77%-os kondíció normálisnak mondható? Vagy (az én véleményem) nem trim-el használták, és azért romlott le ennyire. -
hdsentinel
őstag
válasz
Killer01 #1320 üzenetére
Bocs, az első SSD-t néztem (most láttam, hogy kettő van a rendszerben).
Igazából itt is elmondja a program, hogy miért 77% a kondíció.
De érzésem szerint semmi olyat nem mond, ami miatt azonnal pánikba kellene esni.
Az "ajánlott az adatok mentése" figyelmeztetés mindig megjelenik, ha a kondíció már nem a "kiváló" kategóriába esik.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A merevlemezek, mint minden más, előbb-utóbb elromlanak. Jó lenne erre időben felkészülni, hogy elkerüljük az adatvesztést.
- BESZÁMÍTÁS! MSI MPG Z590 GAMING FORCE alaplap garanciával hibátlan működéssel
- LG K61 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- TELJES KÖRŰ IT BESZERZÉS
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I7 6700 / RTX 2060 6GB / 32GB DDR4 / 250SSD+500HDD
- Csere-Beszámítás! MSI Katana GF66 Gamer laptop! I7 12700H / RTX 3070 / 16GB DDR4 / 500GB SSD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest