Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • GeryFlash

  addikt

  Megéri VEGA-t rakni amikor az a cél hogy keveset fogyassszon az IGP? Elsőre zat gondolná az ember hogy minimum RDNA1 de inkább RDNA2 alapú visszavágott számú CU-val. Vagy itt tényleg csak annyi a léyneg hogy éppen hogy adjon képet?

  Több mindent, kevesebb semmit!

 • ShiTmano

  tag

  Van Goghnál miért nem Zen 3 a procimag???

  "Ilyen dolog ez, folyamatos növekedés, egy állandó méretű bolygón :D Rip rendszer..." by Crim

 • Busterftw

  senior tag

  Zen 3 - Vega
  Zen 2 - RDNA

  A vga szetvalasztasat ertem, de a CPU miert marad le?

 • exedoc

  aktív tag

  Van Gogh, Césanne, Renoir... szépen végigmennek a legnagyobb festőkön.. Rembrandt mikor lesz? :D

  Unreal Engine Archviz render -> https://youtu.be/ighSeS7TQss

 • Kansas

  őstag

  Lehet hogy azért, mert(ahogy írják) a Zen3-ba több tranzisztor kell, mint a Zen2-be, és így a Zen2 mellé odafér egy tranzisztorigényesebb RDNA IGP, a Zen3 mellé pedig nem... ami nagyon rossz hír nekem, mert pont egy RDNA IGP-s APU-ra akarom majdan cserélni a R5-3600-amat - ezek szerint még várhatok...

  I used to be a decent sysadmin, then I took an arrow in the knee... (BOFH)

 • Tigerclaw

  nagyúr

  Tetszik a dolog, de nem kaphatna meg mindketto a ZEN 3-as magokat?

  szerk: Latom mar megkerdeztek: Akkor follow up question...Ha nagyobb hely kell a ZEN3-nak, rakjanak bele kevesebb magot. Pl. 8 helyett csak 6-ot. Az ultralow mobil szegmensbe az is boven eleg.

  [ Szerkesztve ]

  Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

 • DraXoN

  addikt

  Az IGP vega sose volt az amit külön kártyaként lehetett(?) kapni.. azokat már kiadáskor "túltolták" az optimális teljesítmény/fogyasztás sávból.
  IGP esetén ez nem feltétlen szükséges.

  vagyis, attól, hogy vega, még nem jelenti azt, hogy egy "zabagép" lesz ami sokat fogyaszt (és nem megy).. meg időt (és pénzt) is spórolhattak a tervezéssel emiatt, hogy csak félig lesz újratervezve a chip.

  The human head cannot turn 360 degrees... || Xeon 2678v3; Rx470; 32GB; 240GB; 2Tb + 3x1TB || Huawei P40 Lite (GMS) + LG V20

 • sb

  veterán

  A lényeg valahol itt van: Várhatunk.

  Az APU-k eleve fél körrel le vannak maradva.
  Vártunk most is a Vega helyett vmi újabbat.
  Ha nem most majd a köv körben... közben kiderül, hogy még egy Vega jön.
  Nem baj, majd az azutáni APU... végre RDNA2, de az meg mellé jön és Zen2 lesz.

  Szegmentálni kell a piacot. Igazából egy Renoir is jó mindenre. Ha most év végén jönne a cpu-kkal párhuzamosan egy Zen3+RDNA2 APU akkor mire várnánk (és fizetnénk) a köv. 2-3 évben?

  eladó cuccok: Phenom II X4+GTX460 1GB konfig, Samsung SSD-k, Tp-Link WDR3600, Modecom Feel 202 mITX ház...

 • Petykemano

  addikt

  Nekem is az keltette fel a figyelmem, hogy ha lényegében szétválasztódik az apuk terén a cpu és a gpu fejlesztés, vagy nevezzük implementálásnak, akkor annak feltétlenül 1 éves eltolásban kell-e érkeznie?

  Ha x időpillanatban elkészül a zen3 és az RDNA2 design, és ezek (x+1 időpillanatban való) kiadása után még egy év szükséges, hogy a design apu igényekhez leskálázzák, implementálják, összerakják, akkor talán ha két különböző csapat az előző apu design egyik már működő felét meghagyja, és a másik felébe implementálja az új architektúra elemet, akkor az talán rövidebb átfutási idővel is megoldható és kisebb elcsúszással jelenhetnek meg a termékek.

  Például a Cezanne esetében a zen3-at mennyivel lehet nehezebb a Vermeer chipletben implementálni, mint megfogni a már régebb óta kész Renoir designt és cserélni a cpu-t érintetlenül hagyva a gpu részt?
  Ugyanez igaz a Van Gogh-ra. Csak a GPU részt cserélni csak kevesebb átfutási időt jelent?

  Mondjuk igaz, hogy mára Renoir is csak cpu cserével készült a Raven Ridge-ből és végülis nem lett hamarabb piacon, mint korábban.

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • solfilo

  veterán

  Marginális, de a Renoir multimédiás blokkja elvileg Naviból van már.

  solfilo

 • Kansas

  őstag

  Tudtommal az APU-k nem chiplet design-t használnak, hanem monilitikust, ez gondolom válasz arra, mi telik egy évbe...

  I used to be a decent sysadmin, then I took an arrow in the knee... (BOFH)

 • Dr. Akula

  nagyúr

  "A kisebb fogyasztású lapkák mellé ritkábban kerül dedikált grafikus vezérlő, ami miatt a Santa Clara-i óriáscég célirányosan fókuszál ezeknél az IGP-re a CPU helyett."

  Ez azt jelenti hogy mostantól az Irisek meg fognak jelenni végre a notebookokban is, nem csak papíron, meg valami ki tudja milyen eldugott speciális gépekben? Vagy ez még nem eléggé ultra, csak mobil, és akkor ennek nem jár? Mondjuk olyan tabletet se láttam amiben Iris lett volna, bár lehet hogy csak nekem kimaradt. Az ötlet szerintem jó lenne, feltéve ha tényleg létezne. 12" notiba biztos nem raknak MX130-at (se), csak az marad ami a CPU-ban van, az meg jelenleg egy szánalmas HD620/30.

  "Az egész valószínűleg egy reakció az Intel évek óta alkalmazott stratégiájára."

  Milyen régóta? A legutóbbi Ice Lakeben volt csak egyedül (AMD szinten is) értékelhető IGP, és ehhez valóban alacsony órajelű CPU társult, de tudtommal ez csak azért mert ennyit tud a 10 nm-ük, nem azért mert alacsony fogyasztásra mennének.

  [ Szerkesztve ]

 • sb

  veterán

  De arra nem, hogy ha létezik Zen2 és Zen3 mag adott pillanatban akkor miért jön az egyik APU Zen2 a másik Zen3 maggal.

  eladó cuccok: Phenom II X4+GTX460 1GB konfig, Samsung SSD-k, Tp-Link WDR3600, Modecom Feel 202 mITX ház...

 • Petykemano

  addikt

  Nem teljesen.

  Nem vagyok chiptervező, tehát lehet, hogy amit mondok, az valójában sületlenség, de ha van egy szobád, amiben csak a rökamiét cseréled le, akkor azzal gyorsabban megvagy, mintha lecseréled a rökamiét, és a szekrényt, és akkor már a hozzátartozó szőnyeget, függönyt, széket, falilámpát.

  Azt gondolnám, hogy ha van egy apu design, akkor annak csak a cpu részét lecserélni egy új architektúrára könnyebb, mintha cserélnéd a GPU-t is, főleg ha utóbbi IP csak később áll rendelkezésre.

  (#14) sb

  Pont ez lenne a lényeg szerintem, hogy amikor elkészül a zen3 design és az RDNA2 design, akkor ugye elkezd dolgozni egy csapat azon, hogy a zen3 designból készüljön egy chiplet és gondolom elkezd dolgozni azon is egy-két csapat, hogy az RDNA2 architektúrából lapkák készüljenek.
  Azt gondolnám, hogy bonyolultabb és hosszabban tartó, hogy ha az előző apu designban (Renoir) az cpu és a gpu részegységet is cserélni akarod az újra.
  De ha van kapacitásod két csapatra, akkor az egyik a Renoir CPU részét cseréli, a másik pedig a Renoirban csak az IGP-t cseréli, akkor azt gondolnám, hogy ha nem is feleannyi idő alatt, de azért valamivel rövidebb idő alatt készül el a két csapat, mintha egy designban cseréltek volna mindent.
  Ez persze csak akkor jó megközelítés, ha külön-külön a megerősített CPU részű és a másik, megerősített GPU részegységű designnal is tudsz kezdeni valamit. Abu elmondása szerint a piacnak erre van igénye.

  A következő kör nyilván az lesz, hogy a Cezanne leszármazottját úgy készítik, hogy lényegében megfogják a Van Gogh-ot, és beleteszik az új cpu-t (zen4)
  A Van Gogh leszármazottja meg úgy készülhet el, hogy megfogják a Cezanne-t és lecserélik az abban levő IGP-t az újra, ami RDNA3 lesz.

  [ Szerkesztve ]

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • sb

  veterán

  Értem.
  Ugyanarról beszélünk csak a más a fix paraméterünk.
  Te azt írod így felgyorsulhat a fejlesztés elméletben. Ez igaz is.
  Én meg azt, hogy nem gyorsul fel a gyakorlatban. Úgyhogy szerintem épp ezért más az ok: pusztán üzleti megfontolás áll mögötte.

  Hogy mire van igény... szvsz senki nem lenne elkeseredve ha egy jelentősebb teljesítményugrással Zen3+RDNA2-őt tudna kapni. De mivel a cpu-k overkillek már most is, sokan vártuk a Zen2+RDNA2 kombót is.

  Kereslet szerintem lenne rá... ami utána jönne arra már kevésbé. Hacsak nem ugranak megint nagyot előre. De azt meg nehéz, így jobban szét lehet teríteni a fejlesztéseket.

  eladó cuccok: Phenom II X4+GTX460 1GB konfig, Samsung SSD-k, Tp-Link WDR3600, Modecom Feel 202 mITX ház...

 • Petykemano

  addikt

  "De mivel a cpu-k overkillek már most is, "

  Attól függ, milyen piaci szegmensen nézed. Azt hiszem, a cikkben is van róla szó, hogy megkülönböztethető 3 különböző piac:

  a) a mobil gamer szegmens (diszkrét GPU-val)
  Ide a H és HK jelzésű termékek szoktak menni 35-45W TDP-vel. Itt azért kell a CPU erő. Volt kísérlet régebben Ryzen 1700-zal is, de szerintem azért nem alkalmas az IGP nélküli ryzen ide, mert ezeken a masinákon nem 100%-ban játszanak a felhasználók és energiahatékonyság és üzemidő szempontjából hasznos, ha van IGP, ami a játékidőn kívül működik.
  ERre mondja a cikk, hogy nem lenne értelme ebbe erősebb IGP-t tenni, mert úgyis kerül bele dGPU is.

  b) munkagép
  Ide inkább az U jelzésú procik mennek 15W TDP-vel. Ide is kell CPU erő, legalábbis sokan üdvözölték a 6-8 magot. Nyilván nem excelhez hasznos, hanem annak, aki fejleszt, virtuális gépet futtat, renderel, ilyesmi.

  c) ultramobil gamer szegmens, vagy casual általános felhasználású noti.
  A cikk elvileg arról szól, hogy ez a szegmens elég jelentős ahhoz, hogy érdemes legyen külön lapkával megcélozni. Szerintem ez az a piac szerintem, amiről te is beszélsz. Ennek a gépnek nem kell annyira erősnek lennie CPU-ban, mert inkább valószínű, hogy nemteszel az IGP mellé DGPU-t is, de az IGP lehet erősebb egy jobb játékélményért.

  Nyilván fentiek selejtjét nagyjából a desktop piac hasonló felosztásban fel tudja szívni.

  Én nem vagyok nagy cloud gaminges, de környezetemben van, aki dícséri. Az nem felelne meg neked és azoknak, akik mobil RDNA2-re várnak?

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • And01

  tag

  Szerintem a Van Gogh-ba 4 magos cpu-t akar tenni az amd.
  A zen 3 abban lehet problémás, mert ott már natív 8 magos a core complex
  amit eléggé át kellene tervezni hogy 4 magos designbe működjön.
  Ezzel szemben a zen 2 egy alap 4 magos core complex.

 • Petykemano

  addikt

  ha jól emlékszem, zen-ből is készült 2 magos (nem vágott) design: Banded Kestrel
  Persze ez 2 évvel később készült el, mint az eredeti Raven Ridge apu

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • sb

  veterán

  Az overkillnél két tényezőt mondanék ami alapján szerintem biztonsággal kijelenthető:

  1. Átlagot nézzünk. Ne a HC gamert aki top teljesítményt akar notiban 35W-ból. Vannak ilyenek, de nem ez az átlag, ahogy renderfarm vagy önmagában 1db 16-32magos WS sem költözik még érthetően 1db laptopba. Ettől függetlenül itt is nagy előrelépés volt a 6-8 magos procik megjelenése és a sokkal jobb perf/W mutatók miatt.

  2. Az átlagusereknél meg bőven az elvárt szint felett vagyunk most is.
  Gyakorlatilag a userek 90%-a elvan egy mobilon/tableten is.
  De nézzük meg desktopon hol tartottunk pár éve.
  7700K, 2017Q1-es megjelenés, tehát elterjedve még 3 éve sem volt és akkor ez volt a top desktopon kb. 100W-ból. Az átlag meg i3-i5.
  Notiban 2 éve még külön kértem és extra konfigolás volt, hogy 4/4 i5-öt kapjak munkához.
  Idén pedig itt van (ha gyártanának eleget) dömpingáron a 4500U és 4700U, 6 és 8 mag, ráadásul teljesen kurrens órajeleken és nem elszállt, trükközött Turbo fogyaszátssal, hanem tisztán 15-25W-ból.

  Csak gyorsan kigyűjtve, passmark (single, multi):
  i3-7100 2300 4300
  i5-6500 2100 5600
  i7-7700K 2800 9700
  R5 4500U 2500 11200

  De hozzárakhatunk egy nem túl régen mainstreammé vált noti procit is a i5-8250U személyében:
  i5-8250U 2000 6100

  És itt még jóval magasabb fogyasztás tartozik ehhez. Avagy benchen túli terhelésen ennél jóval gyengébb a proci. Bőven a desktop i3 szintéjre, de inkább alá esik.

  Szóval szvsz az 1-2 évvel ezelőtti átlag, de még top desktop is gyakorlatilag le lett mosva.
  Nem power notikkal, hanem árban alsó-középkat, fogyasztásban ultrabook kategória kb.
  A H-s 45W-os 8/16-osokkal pedig a pár éves dekstop WS szint is megvan. Vagy a mai power desktop 8/16.

  Ez szerintem így óriási ugrás amit egyelőre egyrészt sw oldalról nem követtünk le. Másrészt egy rakás dologban nem is fogunk. Átlagusernek böngészni és átlagfelhasználásra a két évvel ezelőtti desktop teteje is sok volt, nemhogy most a 2-3x teljesítmény. Szokás persze sw-ben is elereszteni magunkat és ilyen ugrások után a számológépnek meg a passziánsznak is 6/12-es proci kell, de ezen talán már túl vagyunk. Főleg ha az ultramobilt is idevesszük, sem szükség sem lehetőség nincs ilyen hw-igény ugrásokra.

  RDNA2: Én alapvetően a fejlődés és az elvi megvalósíthatóság miatt vártam. Nem játszom, nincs rá szükségem. De ha létezik jobb technológia akkor nehéz végignézni, hogy berakják a 2-3 gennel azelőttit még 2-3 extra körben. :)
  (Gpu oldalról közelítve a c pontban igazad van. Ide jobb felállás a gyorsabb gpu, gyengébb cpu. Főleg a fenti okfejtésem tükrében, már a mostani is bőven elég ennek a szegmensnek. Viszont igazából a gpu sem annyira kell nekik. Lásd a statisztikákat az igp-s kommersz gamerekről...)

  [ Szerkesztve ]

  eladó cuccok: Phenom II X4+GTX460 1GB konfig, Samsung SSD-k, Tp-Link WDR3600, Modecom Feel 202 mITX ház...

 • Petykemano

  addikt

  Az átlagot én mind a c)-be tettem.

  Én személy szerint notiban nem szoktam gondolkodni, néha a miniPC-vel szemezek. Ez nagyjából ugyanaz a piac, csak kijelző és periféria nélkül.
  Ha nem renderelés és nem munka célra vennék,. hanem casual gaming, általános felhasználás (tehát c) ), akkor a 6-8 magos Renoir valóban overkill. Tehát jobban örülnék én is egy olyan skunak, amiben csak 4 mag van, de mondjuk 2x akkora IGP. (a memória sávszélesség limitációiba ne menjünk bele.)

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • MeszesKPT

  senior tag

  Tetszik az irány, csak aztán épüljön is majd rá normális végtermék. Meg legyen kapható is, ne csak paper launch legyen.

Hozzászólok Aktív témák