Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • Z10N

  addikt

  válasz Ezekiell #93 üzenetére

  "Nem lehet azt mondani, hogy jó akkor ez van, elengedjük Kínát"
  Pedig mast mar nem tudsz csinalni. A gyarak kint vannak, a tudast kivittek es mar asszimilaltak is. Az meg Ok, hogy megadoztatjak a kinai cuccokat (akkor szinte mindent), de a bannolassal csak felboszitik oket.

  Azt azert nem kene elfelejteni, hogy az utobbi 20 evben Kinaba vitte ki mindenki a gyartast. Azt nem lehet par ev alatt visszacsinalni, meg munkaerot talalni ra. Meg azt utana meg logisztikailag menedzselni (amik jol bejaratott "pipeline" hajokon/repulokon zajlanak) es az uj draga aran eladni. Egyik ceg sem orul ennek. A vasarlok meg plane.

  "Persze, most drágább/fájdalmasabb "betörni az orrukat", mint 20 éve lett volna, de ez az ára a késlekedésnek, amit meg kell fizetni."
  Igen, amit mi vasarlok fogunk megfizetni, emiatt ne aggodj. A profit mindenekelott. A kinai gyartassal megfizetheto arszintu termekeket kapsz es az atlag minoseg sokat javult az utobbi 10 evben. Ha ezt felboritjak, mert itt most nem csak egy-ket kinai ceg bannolasarol van szo, hanem a kinai ipar bizonyos szegmenseinek az ellehetetleniteserol. Akkor fel kell keszulni a dramai dragulasokra.

  # sshnuke 10.2.2.2 -rootpw="Z10N0101"

 • Ezekiell

  őstag

  válasz Z10N #101 üzenetére

  Igen, drágább lesz sok minden, meg sok egyéb szívás is lesz - de még mindig jobb, mint az alternatíva.

  "Az interneten terjedő összes idézetem igaz." - Darwin

 • Giovan!

  addikt

  válasz Z10N #101 üzenetére

  A gyártást át lehet telepíteni máshová. Ez nem egy megoldhatatlan logisztikai feladat. Olyannyira nem, hogy a politikai balhéktól függetlenül zajlik már egy ideje, egész egyszerűen azért, mert Kína már korántsem a végtelenül olcsó munkaerő országa, legalábbis a szomszédokhoz képest egyáltalán nem az. Ezt a folyamatot a kereskedelmi háború csak meggyorsította kissé.
  A felbőszítést meg ők kezdték, az utóbbi évtized látványos autokratikus fordulatával, illetve azzal, hogy nyíltan szuperhatalmi pozícióra pályáznak, és ennek megfelelően a külpolitikájukban is az expanzióra törekednek. Azt senki sem gondolhatta komolyan, hogy ezt az USA válasz nélkül fogja hagyni.

  [ Szerkesztve ]

  "You are well intentioned and principled, but you are overexcitable and need to contain yourself. If that requires you to take some medicament, then so be it." - John Bercow

 • sheratan

  titán

  válasz Noukoum #99 üzenetére

  Hát, kína is lehetne baráti ország, de inkább (a politikai vezetés legalábbis) irányító akar lenni.

 • Noukoum

  addikt

  válasz sheratan #104 üzenetére

  Nyilván Kína a hibás mert nem akar USA csicskája lenni.

  „Kettős úton halad az emberi élet: Egyik a gyakorlat, másik az elmélet. ”

 • Z10N

  addikt

  válasz Ezekiell #102 üzenetére

  "de még mindig jobb, mint az alternatíva."
  Marmint?

  # sshnuke 10.2.2.2 -rootpw="Z10N0101"

 • Ezekiell

  őstag

  válasz Z10N #107 üzenetére

  Mármint hogy feltesszük a kezünket Kína előtt, hogy "tessék, lehet világuralomra törni". Vagy megállítja a világ/USA Kínát ebben a tervében, vagy Kína lesz a vezető globális hatalom, az meg nem lenne mókás nyilvánvaló okokból. Mindkettő opció fáj, csak az egyik sokkal jobban.

  "Az interneten terjedő összes idézetem igaz." - Darwin

 • Z10N

  addikt

  válasz Giovan! #103 üzenetére

  "A gyártást át lehet telepíteni máshová. Ez nem egy megoldhatatlan logisztikai feladat."
  Persze, mert egy gyarat felhuzni a vilag masik vegen az par het. Sok ido es penz. Amint a vasarlok fognak megfizetni, de kemenyen.

  "mert Kína már korántsem a végtelenül olcsó munkaerő országa, legalábbis a szomszédokhoz képest egyáltalán nem az."
  Sokat nott az atlagber Kinaban, de meg igy is olcsobb joval, mintha Us-be gyartanak. Milyen szomszed? Mongolia, Kazahsztan es a tobbi "sztan", Myanmar, Laos, Vietnam, stb? Csak Indiat tudom elkepzelni.

  "A felbőszítést meg ők kezdték, az utóbbi évtized látványos autokratikus fordulatával"
  Ne beszelj felre. A gazdasagi helyzetrol beszeltunk es nem a politikairol. Ezt csinalja most is az Us a politikai problemait gazdasagilag akarja elsumakolni es igy nyomast gyakorolni. Kozben meg tartoznak Kinanak.

  "As of October 2018, foreigners owned $6.2 trillion of U.S. debt, or approximately 39 percent of the debt held by the public of $16.1 trillion and 28 percent of the total debt of $21.8 trillion.[53] At the close of 2018, the largest foreign holders[54] were China ($1.13 trillion), Japan ($1.02 trillion), Brazil ($313 billion), and Ireland ($287 billion).[55]"

  "Azt senki sem gondolhatta komolyan, hogy ezt az USA válasz nélkül fogja hagyni."
  Merthogy? Az Us az ugyeletes SJW?

  "illetve azzal, hogy nyíltan szuperhatalmi pozícióra pályáznak, és ennek megfelelően a külpolitikájukban is az expanzióra törekednek."
  Az oroszokat a szomszedban elfelejtetted, vagy mi? Ezenkivul a helyedben elmerengenek azon, hogy Kina tobb ezer eves civilizacio. Evszazadok ota ezt csinaljak. Az, hogy bizonyos dolgokat pofatlanul csinalnak elitelendo, de attol fuggetlenul szuperhatalom, akar tetszik, akar nem es nem erdemes veluk ujjat huzni, mert tudnak valaszolni...

  # sshnuke 10.2.2.2 -rootpw="Z10N0101"

 • sheratan

  titán

  válasz Noukoum #105 üzenetére

  Ja, nyilván csak ez a két opció van, hogy csicska vagy izomból lenyomni a másikat :U

  Z10N: Valószínűleg kína is tartozik ide-oda, csak ők nem publikálják ezeket az adatokat. Amúgy a tendencia jelenleg úgy néz ki, hogy a kínai adósság csökkenése, a '19-es számok szerint már Japán a legnagyobb külföldi hitelező.

  [ Szerkesztve ]

 • Z10N

  addikt

  válasz Ezekiell #108 üzenetére

  "Mármint hogy feltesszük a kezünket Kína előtt, hogy "tessék, lehet világuralomra törni". Vagy megállítja a világ/USA Kínát ebben a tervében, vagy Kína lesz a vezető globális hatalom, az meg nem lenne mókás nyilvánvaló okokból.."
  Miert az Us mit csinalt eddig? Ezenkivul nem akarnak ok vilaguralomra torni, csak gazdasagi hatalomra. Amihez az utobbi 20 evben adtak alajuk a lovat. Tobb evezrede ezt csinaljak, szoval ok mar globalis hatalom a gazdasag teruleten. Az Us a tojashejjal a seggen csinalja ezt vilagszerte.

  "Vagy megállítja a világ/USA Kínát ebben a tervében, vagy Kína lesz a vezető globális hatalom, az meg nem lenne mókás nyilvánvaló okokból."
  Csak az Us probalja ezt csinalni (pedig neki a legnagyobb az adossaga es ezert erdeke is), a tobbiek tisztaban vannak a helyzettel. Az EU, Brazilia vagy India miert nem tamadja oket (vagy az oroszok)? Kinat kordaban kell tartani, meg sok minden van amit pofatlanul csinalnak, de szembe menni vele hatalmas hulyeseg, mert nagyot tudnak harapni, ha akarnak.

  "Mindkettő opció fáj, csak az egyik sokkal jobban."
  Ebben egyet ertunk, de ha Kinat teljesen kivonjuk a kepletbol az exponencialisan fog fajni. Nem erdemes provokalni oket. Akkor kellett volna ilyen okosnak lenni, amikor a profit hajhaszas, fukarisag es penz ehseg remenyeben kitepelultek a gyarak. Kinaban meg tradicio lemasolni mindent. Mit vartak, hogy majd csak nezni fogjak? Most meg mar keso, mert a lemasolt technologiakat elkezdtek tovabb fejleszteni, igy ha el is lesznek zarva par even belul sajatot csinalnak.

  # sshnuke 10.2.2.2 -rootpw="Z10N0101"

 • hypno skate

  aktív tag

  válasz sheratan #40 üzenetére

  Tévedsz. Az iránytűt nem csak ismerték, de használták is, és amíg csak Flavio Gioia a 14. században nem szerelte függőleges tengelyre, mindenki a kínaiak rendszerét használta.

  És tévedsz a puskaporral is. A kínai rakéták és tűzijátékok szerinted mivel működtek? :DDD

  A vegetariánus ősi indián szó. jelentése: ''Béna vadász'' TELEFONSZÁMOM a profilomban

 • Giovan!

  addikt

  válasz Z10N #109 üzenetére

  Nézz körül jobban, India mellett Vietnámba (ők mellesleg eléggé jóban vannak az USA-val mióta Kína elkezdte annektálni a dél-kínai tenger szigeteit és magának követeli a teljes tengert, lol) is telepednek át a cégek, illetve Thaiföld is vonzó még ebből a szempontból. Persze ez nem egyről a kettőre megy, és pénzbe kerül, de Kína mint mondtam már korántsem olyan olcsó (és a megváltozott politikai helyzetnek köszönhetően már nem is olyan stabil) hely, mint régen volt.

  Ne beszelj felre. A gazdasagi helyzetrol beszeltunk es nem a politikairol. Ezt csinalja most is az Us a politikai problemait gazdasagilag akarja elsumakolni es igy nyomast gyakorolni. Kozben meg tartoznak Kinanak.

  A japánok felé is el van adósodva, mégsem a japán cégekkel problémáznak. Sőt, a kínai cégek közül is főleg a hálózati szektorban tevékenykedőkkel van bajuk, milyen érdekes...
  Nem beszélek félre, szerintem alapvetően a politikai helyzet változása jelenti a problémát. Kína nem elégedett a jelenlegi világrenddel, de az USA meg nem nagyon akar teret engedni a befolyásuk növekedésének, ami konfliktushelyzetet teremt a két ország közt.

  Merthogy? Az Us az ugyeletes SJW?

  Nem, egy érdekeit védő szuperhatalom. Vagy mit vártál, hogy csendben félráll és átadja a stafétát Kínának :DDD

  Az oroszokat a szomszedban elfelejtetted, vagy mi? Ezenkivul a helyedben elmerengenek azon, hogy Kina tobb ezer eves civilizacio. Evszazadok ota ezt csinaljak. Az, hogy bizonyos dolgokat pofatlanul csinalnak elitelendo, de attol fuggetlenul szuperhatalom, akar tetszik, akar nem es nem erdemes veluk ujjat huzni, mert tudnak valaszolni...

  Az oroszok jelentette fenyegetés elenyésző a kínai diktatúra jelentette fenyegetéshez képest. Szó se róla, az ő autokráciájukat sem komálom, de egyszerűen nem állnak a rendelkezésükre olyan források, amikkel a nyugat igazi riválisaivá válhatnának, és ezzel ők is tisztában vannak.
  Kína viszont rendelkezik ezekkel az erőforrásokkal, és ha most nem töri le a szarvát a nyugat, az a jövőben sokkal nagyobb problémát fog jelenteni.

  Az meg, hogy hány éves civilizáció, lényegtelen. A jelenben Kína nem szuperhatalom, az USA azért még mindig teljesen más ligában játszik pl. katonai potenciál tekintetében. Legalábbis egyelőre...

  [ Szerkesztve ]

  "You are well intentioned and principled, but you are overexcitable and need to contain yourself. If that requires you to take some medicament, then so be it." - John Bercow

 • Noukoum

  addikt

  válasz Ezekiell #108 üzenetére

  Te alapból felfogod rakni a kezedet mert feltételezem nem a te jogköröd az hogy eldöntsd milyen agresszív intézkedéseket hoz meg USA Kínával szemben.
  Azontúl feltételezem azt is hogy Magyarországon élsz tehát a szavazatod sem ér semmit hiszen Magyarország nem hogy Európában de még a térségben sem számít kb semmit egy évszázada ami meglepő módon jelentős részben az Usának is köszönhető. De feltételezve mint európai állampolgár sincs semmi jelentősége a szavadnak hiszen Európa annyira jelentéktelenné vált a két háború következtében mely során egy ilyen kérdésben semmi beleszólása sincs mely meglepő módon egyértelműen az Usának köszönhető.
  Ezek után én mint Európában azon belül Magyarországon élő személy talán annyira nem örülök annak hogy az aki jelenleg uralkodik rajtam, és aki tönkretett még nevetséges módon védve is van.
  Ez egy olyan tudományág amelyben nincs fekete meg fehér. Te valamilyen okból kifolyólag azt hiszed hogy ha USA hatalma csökken akkor hirtelen Kína lesz a világ ura. Ez nem így működik. Kína még attól is nagyon messze áll hogy beleszóljon kontinensek ügyeibe mint Európa Vagy Dél-Amerika melyeket az USA irányít. Nem nem az irányítástól vannak messze hanem a beleszólástól. Nem, nem lesz azért Magyarországon kommunizmus mert az USA visszábbszorulna bármilyen meglepő.
  A technológiai fejlődésnek meg különösen nincs köze az Usához, annyiban van hogy náluk nem volt háború a nyersanyagot megszerezték könnyűszerrel, a technológiát pedig lenyúlták Európától. Igen annak a technológiának az alapjait melyről most megy a hiszti hogy csúnya Huawei lop. Mint az oviban. Annyira nem tartom jó dolognak hogy olyan weboldalt tudok használni kizárólag amin 18. századi cenzúra van, hogy az európai ipar sehol nincs és egy kiszolgáltatott felvevőpiac vagyunk.
  Persze az életszínvonal nem rossz, amíg nálunk szegényebb piacokon gyártanak mindent. És mellőzzük az érzelmeket mert nem ide való.

  „Kettős úton halad az emberi élet: Egyik a gyakorlat, másik az elmélet. ”

 • Z10N

  addikt

  válasz sheratan #110 üzenetére

  Mint latod ez 2018-as adat. Nem vagyok kozgazdasz, nincsenek meg a legfrissebb adatok, de az koztudott, hogy hatalmas merteku az adossag.

  "The United States has the largest external debt in the world. As of June 2020, the total of U.S. Treasury bonds held by foreign countries was $7.04 trillion, up from $6.63 trillion in June 2019."

  # sshnuke 10.2.2.2 -rootpw="Z10N0101"

 • Giovan!

  addikt

  válasz Noukoum #114 üzenetére

  Te nagyon könnyen tudsz be nagyon sok mindent az USA-nak. Pl. Európa eljelentéktelenedése elsősorban az európaiaknak köszönhető, csak aztán jön az USA és a Szovjeunió, akik kihasználták hogy Európa kivéreztette magát, és felhúzták a kis vasfüggönyüket, aztán nekiláttak a fegyverkezési versenynek.
  Magyarország utóbbi száz éve megintcsak nem tudom miért lenne az USA sara, dehát vannak olyan körök ahol divat mindenért az USA-t hibáztatni...

  Hogy Kína felnőjön az USA mellé, azt csak pozíciószerzéssel tudja elérni. Márpedig többek közt a Huawei hálózatfejlesztése is egy ilyen pozíciószerzési kísérlet. Szóval én nem jelenteném ki, hogy Kína megerősödése semmiféle következménnyel nem fog ránk, európaikara nézve negatív következményekkel járni.

  A technológiát lenyúlták Európától, lol. Azért van kb. a teljes IT szektor székhelye a Szilícium völgyben...

  Abban egyetértünk, hogy Európa kiszolgáltatott helyzetben van, ennek én sem örülök. Szívesen látnék egy szorosabb európai integrációt, ami felnőhetne a nagyok mellé, de ennek minimális az esélye sajnos. De annál, hogy Kína befolyása erősödjön a kontinensen, az is jobb, ha marad a jelenlegi felállás az amerikai dominanciával.

  [ Szerkesztve ]

  "You are well intentioned and principled, but you are overexcitable and need to contain yourself. If that requires you to take some medicament, then so be it." - John Bercow

 • Z10N

  addikt

  válasz Giovan! #113 üzenetére

  "Nézz körül jobban, India mellett Vietnámba"
  Nem kell, mert nincs mas. Indiat mondtam. Vietnamot hallottam, de csak a Samsungot. Ezeket tomegesen kene attelepiteni, marpedig sok szaz ceg van, amirol meg nem is hallottunk. Ezek csak a legnagyobbak.

  "(és a megváltozott politikai helyzetnek köszönhetően már nem is olyan stabil) hely, mint régen volt."
  Mivel ennek az egesznek ez a celja. A politikat most ne keverjuk ide. Egyik kutya masik eb.

  "A japánok felé is el van adósodva, mégsem a japán cégekkel problémáznak.
  LOL :D Hiroshima mond valamit? A WW2 utan ki epitette ujra Japan-t?!

  "Sőt, a kínai cégek közül is főleg a hálózati szektorban tevékenykedőkkel van bajuk, milyen érdekes..."
  Ezen mi az erdekes? Snowdenrol hallottal mar? Ugy csinalsz mintha a tobbeik nem kemkednenek.

  "Nem beszélek félre, szerintem alapvetően a politikai helyzet változása jelenti a problémát."
  Akkor minek politikaliag allitod be? Es megint politikara hivatkozol egy gazdasagi kerdesnel.

  "Kína nem elégedett a jelenlegi világrenddel, de az USA meg nem nagyon akar teret engedni a befolyásuk növekedésének, ami konfliktushelyzetet teremt a két ország közt."
  Kina novekszik, meg a szuletesszabalyozassal egyutt is. Te mit csinalnal, ha egyre tobb szajat kene etetned? Nezned, ahogy a tobbiek vigan es pazarloan falatoznak vagy a sajat gyerekeid erdekeben lepest tennel.

  "Nem, egy érdekeit védő szuperhatalom. Vagy mit vártál, hogy csendben félráll és átadja a stafétát Kínának"
  Nem tudom mit nevetsz. Miert az Us micsoda? Herceg feher lovon?

  "Kína viszont rendelkezik ezekkel az erőforrásokkal, és ha most nem töri le a szarvát a nyugat, az a jövőben sokkal nagyobb problémát fog jelenteni."
  Mar keso. Nyersanyag van, emeber van, most mar technologia es tudas is van. Ezek utan provokalni olyan, mint amikor felnevelsz es etetsz egy farkas kolyokot, nem erdemes piszkalni, mert konnyen a torkodba harap. Az orosz peldat nem vinnem tovabb.

  "Az meg, hogy hány éves civilizáció, lényegtelen."
  Tenyleg? Az unokadnak is majd ezt mondod amikor tisztelenkedik veled vagy masokkal.

  "A jelenben Kína nem szuperhatalom"
  https://en.wikipedia.org/wiki/Potential_superpowers

  [ Szerkesztve ]

  # sshnuke 10.2.2.2 -rootpw="Z10N0101"

 • Giovan!

  addikt

  válasz Z10N #117 üzenetére

  Nem kell, mert nincs mas. Indiat mondtam. Vietnamot hallottam, de csak a Samsungot. Ezeket tomegesen kene attelepiteni, marpedig sok szaz ceg van, amirol meg nem is hallottunk. Ezek csak a legnagyobbak.

  Pedig várhatóan sokan fognak a közeljövőben áttelepedni a szomszéd országokba, akár tetszik ez neked, akár nem. Leírtam mik lehetnek ennek az okai, erre te annyit tudsz mondani, hogy dehát sokan vannak. Hát ok, ezzel nem is vitázott senki.

  Mivel ennek az egesznek ez a celja. A politikat most ne keverjuk ide. Egyik kutya masik eb.

  Továbbra is politikai (hivatalosan biztonságpolitikai) okai vannak a Huawei tiltásának, az ugye megvan? Az egyenlőségjelet én nem látom az USA és Kína közt. Nem tetszik különösebben az előbbi csendőrködése sem, de Kínával szemben bármikor őket választom. Ha demokratizálódik Kína, és úgy akar szuperhatalom lenni, akkor majd átgondolom ezt a véleményemet.

  LOL :D Hiroshima mond valamit? A WW2 utan ki epitette ujra Japan-t?!

  Megint lényegtelen dolgokon lovagolsz. Nem az újjáépítés alatt adósodott el az USA Japánnak. Most viszont el van, pont akkora mértékben mint Kínának. Őket valamiért mégsem cseszegetik, talán azért mert nem fenyegetik a pozícióikat, de ez csak egy tipp :U

  Ezen mi az erdekes? Snowdenrol hallottal mar? Ugy csinalsz mintha a tobbeik nem kemkednenek.

  Ja, lehallgatnak az amcsik is, most mit akarsz ezzel állítani? Az európai 5G hálózatot kínai céggel építtetni ettől még baromság lesz. Az 5g-re minden rá lesz kötve, közel sem a lehallgatás jelenti majd az egyetlen kockázatot.

  Akkor minek politikaliag allitod be? Es megint politikara hivatkozol egy gazdasagi kerdesnel.

  Lásd fentebb, a Huawei politikai okokból lett megtámadva.

  Kina novekszik, meg a szuletesszabalyozassal egyutt is. Te mit csinalnal, ha egyre tobb szajat kene etetned? Nezned, ahogy a tobbiek vigan es pazarloan falatoznak vagy a sajat gyerekeid erdekeben lepest tennel.

  Ez aranyos, valami kínai propagandafüzetből van? A kínai gazdaság növekedésének nem feltétele az abszolút diktatúra kiépítése, ahogy az imperialista fellépés sem a szomszédokkal szemben. Ezek nélkül, a Micimackó előtti korszakban is szépen növekedtek, sőt, mindenki azt várta, hogy ez a folyamatos életszínvonal emelkedés majd a rendszer fokozatos fellazulását fogja elhozni. Sajnos nem így lett.

  Nem tudom mit nevetsz. Miert az Us micsoda? Herceg feher lovon?

  Senki sem mondott ilyet. Én azt mondtam, ostobaság azt várni az USA-tól, hogy tétlenül nézz Kína erősödését.

  Tenyleg? Az unokadnak is majd ezt mondod amikor tisztelenkedik veled vagy masokkal.

  Mert szerinted a nagypolitikában azt nézik, kinek hány éves a civilizációja? :DDD
  Pl. mi is milyen sokra megyünk az 1000 éves államiságunkkal.

  Az USA lehet csak 250 éves, de olyan lehetőségekkel rendelkezik (pl. katonai téren), amikkel a többiek nem. Ez pedig valóban számít a diplomáciában.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Potential_superpowers

  Legalább a nyitómondatot olvastad volna el (vagy legalább a szócikk címét...):

  A potential superpower is a state or a political and economic entity that is speculated to be—or to have the potential to soon become—a superpower.

  A kis listában ott van többek között az EU is, amiről azért mindannyian tudjuk, hogy egyáltalán nem tekinthető valódi szuperhatalomnak.

  Nincs közmegegyezés a szakértők között abban, hogy Kína minek számít. A regionális nagyhatalmaknál már előrébb járnak, ez tény, de az USA-t még mindig nem érték be. Katonai tekintetben főleg nem.

  [ Szerkesztve ]

  "You are well intentioned and principled, but you are overexcitable and need to contain yourself. If that requires you to take some medicament, then so be it." - John Bercow

 • Komplikato

  veterán

  válasz sheratan #110 üzenetére

  Nemrégen keringett a hírekben egy tanulmány, ami szerint az USA igen is túl van adósodva és a gazdaságát húzó IT és Tech cégek részvényei, beleértve az Almás céget és sok más nagy céget is, az elmúlt 2-3 évben lett mesterségesen felpumpálva. A rövid summázása az volt, hogy ha bármi okból kipukkanak azok a részvények, akkor ahhoz képest a DotCom balhé vagy a 2006-2008-as ingatlanpiaci beomlás és világ válság babazsúr volt. Szóval igen, pl. Japán is szét van adósodva, deee ...

  "Figyelj arra, aki keresi az igazságot és őrizkedj attól, aki hirdeti: megtalálta." - (André Gide)

 • Noukoum

  addikt

  válasz Giovan! #116 üzenetére

  "Európa eljelentéktelenedése elsősorban az európaiaknak köszönhető, csak aztán jön az USA és a Szovjeunió, akik kihasználták hogy Európa kivéreztette magát, és felhúzták a kis vasfüggönyüket, aztán nekiláttak a fegyverkezési versenynek."

  Ez konkrétan nem igaz. Mindkét háború elhúzódása az Usának köszönhető aki már akkor is féltette gazdasági elsőségét. Mondjuk tőled nem meglepő hogy mindenből az Usát hozod ki jófiúként. De ez érzelmi alapon történik és nincs valóság alapja.

  "Magyarország utóbbi száz éve megintcsak nem tudom miért lenne az USA sara, dehát vannak olyan körök ahol divat mindenért az USA-t hibáztatni..."

  Párizs környéki békék, párizsi békeszerződés. Többről inkább nem is írnék ennyi bőven elég. Mondjuk ezek után nem meglepő hogy USA fan vagy.. :D

  "Hogy Kína felnőjön az USA mellé, azt csak pozíciószerzéssel tudja elérni. Márpedig többek közt a Huawei hálózatfejlesztése is egy ilyen pozíciószerzési kísérlet. Szóval én nem jelenteném ki, hogy Kína megerősödése semmiféle következménnyel nem fog ránk, európaikara nézve negatív következményekkel járni."

  Egy feltételezés nem tény. Felnőjön? Mi van? Kb olyan szinten beszélsz mintha Magyarországon egy 1%-os honvédség bővítésből arra lehetne következtetni hogy Magyarország a harmadik világháború kirobbantására készül.

  "A technológiát lenyúlták Európától, lol. Azért van kb. a teljes IT szektor székhelye a Szilícium völgyben.."

  Tanulni kellett volna és akkor nem írnál ilyet. Ja bocs, lehet hogy azért nem tanultad mert nem is adhatták le..

  "Abban egyetértünk, hogy Európa kiszolgáltatott helyzetben van, ennek én sem örülök. Szívesen látnék egy szorosabb európai integrációt, ami felnőhetne a nagyok mellé, de ennek minimális az esélye sajnos. De annál, hogy Kína befolyása erősödjön a kontinensen, az is jobb, ha marad a jelenlegi felállás az amerikai dominanciával."

  Teljesen mindegy milyen európai integráció van, amíg nem a kontinensen döntenek a legfontosabb európai kérdésekről. És még mindig nem ott tartunk hogy Kína befolyása nőne a kontinensen hanem az hogy Usáé talán csökkene. Talán. De ehhez le kell venni a szemüveget

  „Kettős úton halad az emberi élet: Egyik a gyakorlat, másik az elmélet. ”

 • fairi

  őstag

  válasz Z10N #111 üzenetére

  "Tobb evezrede ezt csinaljak, szoval ok mar globalis hatalom a gazdasag teruleten."
  valahogy Kína sose tudta valójában elérni globális gazdasági hatalom státust. 16.századba jól elrontották és Európa adták. van egy jó 30 évük, de Huawei lealázása megmutatta USA kezében vannak a legütősebb kártyák

  "szembe menni vele hatalmas hulyeseg, mert nagyot tudnak harapni, ha akarnak."
  Csak arra rájöttek ha bevetnék a fegyvereket akkor erősen visszaütne és maga a Párt és egysége az országnak kerülne veszélybe.
  Továbbra is dollár a legértékesebb valuta és nem jüan. Ennek megtörése még hosszú évek

  "lemasolt technologiakat elkezdtek tovabb fejleszteni"
  huawei példája mutatta, licensek USA kezében vannak. Bármiféle próbálkozás max belpiacos terméket eredményezhet.

  Kínának is vannak fájó pontjai mint ujgur kérdés, Tibet vagy Hongkong amit USA szépe tud piszkálni, é kapargatni a sebet.

 • Giovan!

  addikt

  válasz Noukoum #120 üzenetére

  Ez konkrétan nem igaz. Mindkét háború elhúzódása az Usának köszönhető aki már akkor is féltette gazdasági elsőségét. Mondjuk tőled nem meglepő hogy mindenből az Usát hozod ki jófiúként. De ez érzelmi alapon történik és nincs valóság alapja.

  Ezek igen komoly állítások, amiket bizonyítani is kéne valahogy :U

  Az első világháborúba elég sokáig nem akartak beavatkozni, de ez a belpoltikai helyzet következménye volt (a nép nem akart háborút), nehéz volt rávenni őket, hogy a gazdasági érdekeik védelmében mégiscsak meg kellene segíteniük katonailag a briteket és a franciákat (akik ekkora már elég komolyan el voltak nekik adósodva). Oroszország a Breszt-Litovszk-i békével ugye kiesett, márpedig a németeknek ezzel felszabadult pár százezer katonája, akiket a nyugati frontra átddobva könnyedén megnyerhették volna a háborút, és akkor nem lett volna ki visszafizesse az amerikai hiteleket. Főleg ezért döntött végül az USA a beavatkozás mellett (mert addigra már a németek bizonyos lépései, pl. a korlátlan tengeralattjáróháború következményei, eléggé ellenük hergelték az amerikai közvéleményt), és 1918-ra át is dobtak az óceánon pár százezer katonát, amivel az antant-hatalmak megnyerték a háborút.

  A második világháborúból megintcsak megpróbáltak kimaradni, tekintve hogy a Great Depression azért még éreztette a hatásait. Ezért is került némi időbe, mire a japán agresszió után az amerikai nehézipar átváltott haditermelésre, de onnantól hogy ez megtörtént, eléggé komoly részt vállalt az USA a háború befejezéséből, mind közvetett (kölcsönök, segélyek, stb pl. Cash and carry, Lend-Lease), mind közvetlen katonai beavatkozás formájában. Vagy te a szicíliai, majd a normadiai partraszállásokról és a nyugati front megnyitásáról nem hallottál?

  Párizs környéki békék, párizsi békeszerződés. Többről inkább nem is írnék ennyi bőven elég. Mondjuk ezek után nem meglepő hogy USA fan vagy.

  A párizs könryéki békék ránk vonatkozó döntéseinek meghozatalában egyáltalán nem Wilson szava volt a döntő, ez köztudott tény. Annyira nem adtak a szavára szerencsétlennek, hogy bedurcázott és hazament, az amerikai küldöttséggel együtt. Még a békeszerződést sem írták alá, csak jóval később írták alá a békét minden egyes vesztessel külön-külön.

  Én nem tudok róla, hogy az USA különösebben belefolyt volna a párizsi békeszerződés tárgyalásakor, hogy Magyarországgal mi lesz. Itt a fő kérdésekben a szovjetek szava volt a döntő, ami, tekintve hogy az ő csapataik tartották megszállva az ország területét, eléggé önmagától értetődőnek számított.

  Egy feltételezés nem tény. Felnőjön? Mi van? Kb olyan szinten beszélsz mintha Magyarországon egy 1%-os honvédség bővítésből arra lehetne következtetni hogy Magyarország a harmadik világháború kirobbantására készül.

  Pedig elég nyíltan az a céljuk, hogy második pólussá váljanak az USA mellett. Nem tudom te hogy maradtál le erről, már a One Belt One Road meghirdetése óta ez megy.

  Tanulni kellett volna és akkor nem írnál ilyet. Ja bocs, lehet hogy azért nem tanultad mert nem is adhatták le..

  Ja hogy te a gőzgépig meg a vonatig akarsz visszamenni? Tény, az elején elég sok európai találmányt vettek át. De az elektromosság hasznosításában meg élen jártak, mégsem mondja senki azt, hogy a világ az amerikaiaktól nyúlta le az elektromosságot, mert ilyet butaság lenne kijelenteni. De jelenleg az amcsik élen járnak bizonyos területeken (főleg olyanokon, ahol kell azért az innováció, pl. az IT szektorban), ez tény.

  Teljesen mindegy milyen európai integráció van, amíg nem a kontinensen döntenek a legfontosabb európai kérdésekről. És még mindig nem ott tartunk hogy Kína befolyása nőne a kontinensen hanem az hogy Usáé talán csökkene. Talán. De ehhez le kell venni a szemüveget

  Tanúlmányozd akkor a power vacuum fogalom jelentését. Európa egy igen fontos pontja a világnak, ezért ha az amerikai befolyás csökken, azt valami fel fogja váltani. Vagy az EU lesz centralizáltabb, és a növekvő erejével megakadályozza az idegen befolyás megjelenését, vagy jönnek mások az amcsik helyére. Az előbbinek kicsi az esélye.

  [ Szerkesztve ]

  "You are well intentioned and principled, but you are overexcitable and need to contain yourself. If that requires you to take some medicament, then so be it." - John Bercow

 • fairi

  őstag

  válasz Z10N #101 üzenetére

  "A kinai gyartassal megfizetheto arszintu termekeket kapsz es az atlag minoseg sokat javult az utobbi 10 evben."

  kínai tömegtermelés tette lehetővé, hogy afrikaiaknak is lehessen modern technika.Szegényebb embereknek is lehet összes techkütyü mint egy gazdag nyugatinak, és alig rosszabb.
  Persze európai ipar bizonyos része eltűnt, mer túl drágán gyártottak alig jobbat. Alcatel meg Nokia mobilokkal mi is van :)

  EU is észrevette ez nem jo, be is tömte a vámmentes kiskaput (2021 júniusától mindenre áfa lesz)
  Mindenki ünnepelhet itt, mert végén szegényebb szegényebb lesz, drágaság van, na még nagyobb lesz!

 • Giovan!

  addikt

  válasz Giovan! #122 üzenetére

  De amúgy fura, ha beavatkozik az USA, akkor az a baj, mert minek csendőrködik, ha meg izolálná magát és hagyná, hogy az európaik vívják csak meg a saját háborúikat, akkor meg az, mert miatta veszíti el a jelentőségét Európa (miközben semmiféle kötelezettségük nem volt beavatkozni pl. az első világháborúban). Ostobaság mindenből jófiúnak kihozni a csillagos-sávosokat, sok csúnya dolgot csináltak más országokkal a történelmük során (a teljesség igénye nélkül pl. a mexikói háború, amiben simán elragadták Mexikó északi tartományait, vagy a közelmúltban a közép- és dél-amerikai demokratikusan megválasztott kormányok puccsolgatása), de mindenért bajunkért őket hibáztatni legalább ilyen ostoba hozzáállás.

  Ja amúgy lehet ezt a történelmi-politikai vonalat el kéne engednünk, ha nem akarjuk hogy bezárják a topikot.

  [ Szerkesztve ]

  "You are well intentioned and principled, but you are overexcitable and need to contain yourself. If that requires you to take some medicament, then so be it." - John Bercow

 • Z10N

  addikt

  válasz Giovan! #118 üzenetére

  "akár tetszik ez neked, akár nem."
  Ad1) Hol mondtam ilyet?
  Ad2) Ez senkinek nem fog tetszeni.

  "Leírtam mik lehetnek ennek az okai, erre te annyit tudsz mondani, hogy dehát sokan vannak. Hát ok, ezzel nem is vitázott senki."
  Milyen okok? Egy mondva csinalt ok van. Ezenkivul ido/penz volt a kerdes, nem okok keresese.

  "Továbbra is politikai (hivatalosan biztonságpolitikai) okai vannak a Huawei tiltásának, az ugye megvan?"
  Az ugye meg van, hogy nem a cegrol van szo itt mar, hanem Kinarol. Ezenkivul DRAM-rol a cikk.

  "Az egyenlőségjelet én nem látom az USA és Kína közt."
  Hol volt ilyenrol szo?

  "Nem tetszik különösebben az előbbi csendőrködése sem, de Kínával szemben bármikor őket választom."
  Nem is kell valasztanod, mivel az Us onkenyesen ezt csinalja. Kina pedig meg messze van ettol, hogy ezt csinalja nyiltan vilagszerte.

  "Ha demokratizálódik Kína, és úgy akar szuperhatalom lenni, akkor majd átgondolom ezt a véleményemet."
  Szerinted erdekli oket a velemenyed?

  "Megint lényegtelen dolgokon lovagolsz."
  LOL. Te hoztad fel Japan-t, de azert ilyen suletlenseggel dobalozol, hogy "lenyegtelen dolgokon lovagolsz".

  "Nem az újjáépítés alatt adósodott el az USA Japánnak. Most viszont el van, pont akkora mértékben mint Kínának."
  Olvasd mar vissza a sajat kontextusodat es ne rogohtesd ki magad.

  "Őket valamiért mégsem cseszegetik, talán azért mert nem fenyegetik a pozícióikat, de ez csak egy tipp"
  Talan azert, mert erossen kotve vannak a hatterben "de ez csak egy tipp" :D Ne legyel mar naiv.

  "most mit akarsz ezzel állítani?"
  LOL, te jottel a halozati szoveggel.

  "Az európai 5G hálózatot kínai céggel építtetni ettől még baromság lesz. Az 5g-re minden rá lesz kötve, közel sem a lehallgatás jelenti majd az egyetlen kockázatot."
  Ebben egyet ertunk, de a Huawei-nek ebben tobb evtizedes tapasztalata van. Nem kovettem a temat, de az EU akkor miert nem csinaltatja massal.

  "Lásd fentebb, a Huawei politikai okokból lett megtámadva."
  Igen, ezt csinalja az Us, de te miert egy gazdasagi problemanal?

  "Ez aranyos, valami kínai propagandafüzetből van?"
  Akarsz mondani valamit? Mert ez nem tud meghatni. Ezt ugy hivjak szimpla logika. Az Us ugyan ezt csinalja, csak mas taktikaval.

  "A kínai gazdaság növekedésének nem feltétele az abszolút diktatúra kiépítése, ahogy az imperialista fellépés sem a szomszédokkal szemben. Ezek nélkül, a Micimackó előtti korszakban is szépen növekedtek, sőt, mindenki azt várta, hogy ez a folyamatos életszínvonal emelkedés majd a rendszer fokozatos fellazulását fogja elhozni. Sajnos nem így lett."
  Persze, nem feltetle, de mar megint politizalsz egy gazdasagi kerdesnel. Meg mostmar propagandazol is, de ezt nem csak en latom igy, ahogy elnezem.

  "Senki sem mondott ilyet. Én azt mondtam, ostobaság azt várni az USA-tól, hogy tétlenül nézz Kína erősödését."
  Egyaltalan nem ez hallatszik ki a szovegedbol. Kina politikaja sok helyen elitelendo, de egy gazdasagi kerdesnel raeroltetni ezt a kereszteshadjaratot elegge ketszinu es atlatszo dolog. Mint mondtam, egyik kutya, masik eb.

  "Mert szerinted a nagypolitikában azt nézik, kinek hány éves a civilizációja?"
  Hiaba rohogsz, de peldaul a hatarok kiterjesztesenel ezt veszik alapul. Miert, tett barki barmit is, amikor az oroszok elfoglaltak Crimea-t?Akkor hol volt az Us feher lovon. Vagy amikor az Us megszalta Irakot es Afganisztant. Kinanak a sajat tersegeben tobb joga van intezkedni, mint az Us-nek a vilag masik felerol. Persze egyik sem helyes, de az Us ennek ellenere ezt csinalja vilagszerte, pedig 250 evesek sincsenek. Amit raadasul azzal szereztek, hogy kiirtottak az indianok nagy reszet, majd a fekete rabszolgasag hatan felepitettek az orszagot. Most meg Donald Kacsa kormanyoz ossze-vissza.

  "A regionális nagyhatalmaknál már előrébb járnak, ez tény, de az USA-t még mindig nem érték be."
  Ezzel a fogalmi kerdessel csak te dobaloztal. Megkaptad a valaszt.

  "Pl. mi is milyen sokra megyünk az 1000 éves államiságunkkal."
  Ezt inkabb hagyjuk, hogy a Nagy-Magyarorszagot hogyan cincaltak szet. Ezenkivul sokkal nagyobb es tobb ezer evet mondtam. Nem mindegy mekkora befolyasa van/volt/lesz a tersegben.

  "Legalább a nyitómondatot olvastad volna el (vagy legalább a szócikk címét"
  Te nem olvastad el az elemzeseket es az adatokat. "to soon become"
  "In recent times, consensus has concluded that China has reached the qualifications of superpower status"

  "A kis listában ott van többek között az EU is, amiről azért mindannyian tudjuk, hogy egyáltalán nem tekinthető valódi szuperhatalomnak."
  Nem olvastad el figyelmesen. Tier 3, szemben Kinaval Tier 2 (egymagaban).

  "Katonai tekintetben főleg nem."
  Olvasd el megegyszer, ha mar olyan konnyen dobalozol.
  US: 326,625,791 pop., 0.0857 pir
  CN: 1,379,302,771 pop., 0.0945 pir
  pir: Military strength (lower is stronger)

  peldaul: "On August 19, 2019, the United States Studies Centre handed out a report, suggesting that Washington no longer enjoys primacy in the Indo-Pacific. It stress that the War on Terror has greatly distracted US response to China's role in the Pacific; that US military force in the region has greatly atrophied whereas Beijing only grew stronger and more capable since 9/11, to the point that China could now actively challenge the United States over the Indo-Pacific.[42]"

  Nah mindegy. Tobb idom erre nincs. Amig nem olvasol utana dolgoknak addig felesleges beszelgetnunk.

  # sshnuke 10.2.2.2 -rootpw="Z10N0101"

 • Giovan!

  addikt

  válasz Z10N #125 üzenetére

  Idő és pénz kérdése az áttelepülés, persze, de elsősorban valami indok kell hozzá. Márpedig Kína egyes belpolitikai lépései, illetve Kína és az USA gazdasági egymásnak feszülése az utóbbi időben szolgáltatott párat.

  Te hoztad fel hogy mennyire el van adósodva az USA Kínának, és hogy ez mekkora dolog, miközben pont ennyire el van adósodva Japánnak is. Ez nem jelenti azt, hogy emiatt szálltak volna bele Kínába, én csak ennyit akartam mondani. Ha ez nem jött át, azt sajnálom.

  Gazdasági a kérdés amiről beszélgetni akarsz, értem én, de a Huawei-el szembeni fellépésnek (tudod, erről szól többek közt a cikk is), akkor is politikai okai vannak.

  Kína szuperhatalmi státusza továbbra sem képezi közmegegyezés tárgyát, bármennyire is akarod nekem magyarázni az ellenkezőjét. A potenciális az csak potenciálist jelent. Az USA szuperhatalmi státuszát viszont senki sem vitatja.

  China could now actively challenge the United States over the Indo-Pacific

  Aha, ez egy működési terület a US Navy számára. Érted, egyetlen darab (bár kétség kívül fontos) zóna a féltucatnyiból, szerte a nagyvilágban. Itt képes jelenleg Kína hasonló erőt felvonultatni, mint az amerikaiak. Ahhoz, hogy tényleg egy súlycsoportnak tekintsem katonailag a két országot, ennél kicsit több kell.

  Az meg, hogy te a nagyhatalmakat a fennállásuk ideje alapján rangsorolod, még mindig értelmetlen. Oroszország sem azért tudta megszállni a Krímet mert valaha hozzá tartozott, hanem mert megvoltak az ehhez szükséges erőforrásai, az ellenfelei pedig nem tudtak megfelelő ellenlépéseket tenni. Ez ennyire egyszerű.

  Kinanak a sajat tersegeben tobb joga van intezkedni, mint az Us-nek a vilag masik felerol.

  Ezt ki dönti el? Mert ha Kína az ügyben érintett szomszédait kérdezed, akkor lehet hogy más véleménnyel fogsz találkozni.

  Azt meg inkább ne taglaljuk, hogy pl. a kínai han népesség hogy került túlsúlyba Kína déli tartományaiban, ha már az indiánok kiirtását kellett idehoznod.
  De nem is kell ilyen messzire visszamennünk az időben, ott vannak jelenleg az ujgurok. Szóval inkább ne vigyük el ebbe az irányba a beszélgetést. Mindkét ország követett el atrocitásokat a múltban, csak az USA-t elővenni emiatt hiba lenne.

  De ja, én is befejezettnek tekintem ezt a beszélgetést, eléggé off irányba mentünk el ezzel a témával.

  [ Szerkesztve ]

  "You are well intentioned and principled, but you are overexcitable and need to contain yourself. If that requires you to take some medicament, then so be it." - John Bercow

 • t72killer

  titán

  válasz sheratan #104 üzenetére

  Full szuperhatalmi ambíciói vannak, ami nem-kínaiként nézve igencsak kellemetlen.

  #109: kérdés: ezen a grafikonon adósnak jó lenni, vagy hitelezőnek :D? Az adósságot uis lelkesen inflálják, szó nincs róla, hogy bármikor is fognák és "becsületes adós módjára" kifizetnék. Nem rossz taktika: pár zöldhasú papírdarabért - pontosabban még azért se, sima hitelre - valós nyersanyagokat, komplett késztermékeket vesznek.

  "A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

 • Noukoum

  addikt

  válasz Giovan! #122 üzenetére

  1. Az USA beavatkozott az első világháborúba azzal hogy hitelezte a briteket és a franciákat.
  2. Nép nem akart háborút lol.. És az orosz kiugrás után már akart? Jobb ha tudod hogy amit az iskolában tanultál, abból nem minden úgy van ám. Ugyanis ez nem így működik.
  3. Amerikai hitelek. Nagyon fontosak, így tanuljuk az iskolában csak tudnám hogy miért. (Vagyis nyilván tudom.) Ugyanis nem ez volt a döntő tényező, ráadásul te magad írtad le a valódi okot. Oroszország gazdaságilag nagyon gyenge lábakon állt, kérdés az volt meddig képesek a háborúban maradni. (Már az is csoda hogy addig kibírták) Ezzel nyilvánvalóan mindenki tisztában volt, ahogy a németekkel való hosszú tárgyalásról is. Te magad írtad le azt a békét amellyel Németország tulajdonképpen szuperhatalommá válik. Na itt jön képbe az USA. Egy pillanatra sem volt realitása a katonai beavatkozásnak, ameddig nem volt egy olyan potenciális nagyhatalom mely veszélyeztetné az USA hatalmát.
  4. A második világháborúból katonailag pontosan azért akartak kimaradni, mint az elsőből. Semmi közük nincs egy európai konfliktushoz. Nem kell ezt túlmagyarázni. Mint ahogy a Japán agresszió is egy ürügy volt amivel el lehetett mondani mindenkinek hogy igen ezért lépünk be. Valójában Németország és Japán megerősödése volt a probléma. (Meg az hogy a franciák néhány hét alatt kapituláltak, a szovjetek meg nagy a végét járták. Na ezek után már van miért félni) Komoly részt vállalt a második világháborúban, ki mondta az ellenkezőjét?
  5. Mint ismeretes Wilson elnök véleménye is megváltozott amint a háború már a végéhez közeledett, a nemzeti önrendelkezés jóga már nem volt opció senki számára. Az tény hogy a magyar kérdésekben nem volt döntő szava, azonban az is tény hogy különösebb ellenállást nem tett. Nyilvánvalóan hiszen Magyarország semmit nem számított nekik.
  Azután mentek haza hogy aláírták a német békét, de nem csak a durciról volt szó. Amerikai belpolitikai problémák, a békeszerződés tartalma pedig akkora elvolt döntve nem volt értelme ott maradni, előbb Wilson majd utána a teljes amerikai küldöttség hazament. Azzal hogy Wilson felülírta az híres pontjaiból az egyiket, azzal tulajdonképpen megölte annak az esélyét hogy néhány millió magyar ne éljen hosszú évtizedeket, lassan évszázadokat elnyomás alatt.
  6. Nem volt magától értetődő. Ugyanis minden diplomáciai tárgyalás afelé mutatott hogy az orosz csapatok kifognak vonulni a megszállt területekről. Kizárólag azért nem került USA kézbe a magyar ügy mert stratégiailag voltak sokkal fontosabb térségek is mint közép-európa nyilván az USA szempontjából ezért az USA nyugodt szívvel odadobott nem csak bennünket a ruszkiknak. Ugyan a jóvátétel mennyiségét még korábban sikerült redukálniuk angol segítséggel, de kisebbségvédelem az megint egy nem létező fogalom lett. Szóval ha az előző nagy békénél azt mondtuk hogy az amerikai beleszólás nem volt jelentős, itt az lehetett volna. Bőven elég lett volna határmenti színmagyar területek visszacsatolását szorgalmazni, népszavazást engedélyezni, Erdély kérdésére megoldást keresni. De nem, a nagy liberális USA telibe sz@rta K-európát. Ugye ezek után nem lepődsz meg hogy annyira nem kedveljük szubjektívan nézve? Mert usának semmi de semmi érdeke nem volt kib@szni a magyarokkal (mint mondjuk másoknak) mégis sikerült de nagyon.
  7. Nem kell a gőzgépig visszamenni, USA alapból európai gyökerű európai emberekből. A jelenlegi technológiai előnyük alapjait pedig a náci Németországtól nyúlták le, de csak nyugisan.
  8. És azzal mondjuk miért nem számolsz hogy Európa megáll a lábán és nem kell hogy USA vagy Kína bábja legyen? Annyira nem rossz a helyzet, csak az USA még mindig túl erős így esélytelen megszabadulni önerőből.

  „Kettős úton halad az emberi élet: Egyik a gyakorlat, másik az elmélet. ”

 • Giovan!

  addikt

  válasz Noukoum #128 üzenetére

  Onnan indultunk, hogy az USA-nak köszönhető Európa eljelentéktelenedése.

  Nem az orosz kiugrás volt a döntő tényező az amerikai közvélemény haci kedvének feltüzelésében, hanem a korlátlan tegeralattjáró-háború ismételt meghirdetése (ami, akárcsak az amerikai hadüzenet, kb. egy évvel megelőzte az orosz különbékét, amire valamikor 18 tavaszán került sor). Mikor 17 elején megint belevágtak ebbe a németek, pontosan tudták, hogy háborút fog jelenteni az USA-val, de úgy voltak vele, hogy mire az amerikaik ténylegesen meg tudnának jelenni Európában, addigra ők már lemeccselik az Antantot. Nem jött be a dolog.
  Németország nem vált szuperhatalommá a Breszt-Litovszki békével. Ahhoz előbb le kellett volna győznie a franciákat és a briteket. Ez nem következett be. Minden résztvevő túlvállalta magát ezzel a háborúval, leszámítva talán az USA-t. De a háború következményei ettől még nem egyedül neki köszönhetőek, mint azt eredetileg állítottad.

  A második világháború esetén ugyanez. Nem az amerikaiak akartak új háborút, amiben jól el tudják venni az európaiaktól a megmaradt hatalmukat is. Az európaiak (azon belül is a németek) kezdték ezt is. Hogy beavatkozott az USA, az teljesen logikus, de nem neki köszönhetően tört ki, és nem is neki köszönhetően merültek ki az európai nagyhatalmak az egymással való tusakodásban. Ennélfogva megintcsak értelmetlen azt mondani, hogy egyedül ő lenne a hibás a következményekért, vagyis Európa eljelentéktelenedéséért. Mert ugye ez volt az alapállításod.

  Wilson békekonferenciás állásfoglalásából nem nagyon tudom mit akarsz kihozni. Nem tett semmit Magyarország védelmében, mert egyszerűen nem voltunk akkora tényezők, hogy miattunk konfliktusba kerüljön a franciákkal (akik addigra már kidolgozták a cordon sanitaire koncepcióját). Persze kiállhatott volna jobban az elvei és a saját koncepciója mellett, de Wilsont nem ilyen fából faragták. De ez nem jelenti azt, hogy neki, illetve az USA-nak lenne köszönhető a trianoni békediktátum. Nem is nagyon foglalkoztak az üggyel.

  A párizsi békéhez: a szovjetek 45-re világossá tették, hogy Magyarország kérdésében határozottan elutasítanak mindenfajta, a trianoni határok módosítását illető javaslatot. Pont. Ilyen hozzáállás esetén mit kellett volna tennie az amcsiknak?
  Kezdjenek háborúba a szovjetekkel Kelet-Európa felszabadítása érdekében? Ez miért lett volna érdekük? Mert ugye mindig az érdek a fő a nagyhatalomnál, márpedig akkor fontosabbnak tűnt fentartani a jó kapcsolatot a szovjetekkel, és elfogadni a kész helyzetet. A kész helyzet pedig az volt, hogy szovjet csapatok állomásoztak az országban, illetve a régióban. Megint az van, mint Trianonnál, hogy az amerikaik egyszerűen nem tekintették prioritásnak a magyar ügyet, de ez nem jelenti azt, hogy nekik lenne köszönhető a sorsunk. Legalább annyira köszönhető ez a korábbi magyar politikai vezetések rossz döntéseinek pl.
  Az amerikaiakat egyszerűen csak nem érdekeltük.

  Mondom, a lenyúlás kissé erős szó, ha ezekről technológiákról beszélünk. A nácik elől menekülő zsidó (illetve később a megtorlás elől menekülő náci) tudósok által behozott tudás pl. miért is lenne lopott? Ők maguk döntöttek úgy, hogy Amerikát választják.

  És azzal mondjuk miért nem számolsz hogy Európa megáll a lábán és nem kell hogy USA vagy Kína bábja legyen? Annyira nem rossz a helyzet, csak az USA még mindig túl erős így esélytelen megszabadulni önerőből.

  Te valamit nagyon nem akarsz megérteni: Európa jelenleg nincs abban a helyzetben, hogy megakadályozza a nagyhatalmak befolyásszerzését Ha nincs amerikai befolyás, akkor lesz kínai és/vagy orosz. Ez a power vacuum lényege. Vagy neked úgy tűnik, hogy az EU ebben a jelenlegi decentralizált formájában képes lenne megakadályozni ezt?

  [ Szerkesztve ]

  "You are well intentioned and principled, but you are overexcitable and need to contain yourself. If that requires you to take some medicament, then so be it." - John Bercow

 • Juhaszatti

  őstag

  válasz Z10N #109 üzenetére

  A Samsung például már végzett is ezzel a folyamattal, az utolsó gyárát is bezárta Kínában. Többek között a felsorolásodban is megtalálható Vietnámba települt.

  Szerk: Tovább olvasva látom hogy már nálatok is felmerült :R

  [ Szerkesztve ]

 • Ezekiell

  őstag

  válasz Z10N #111 üzenetére

  Tehát akkor szerinted engedni kellene Kínát, csináljon amit akar? Az aztán igazán remek globális politika lenne :)

  "Az interneten terjedő összes idézetem igaz." - Darwin

 • sheratan

  titán

  válasz hypno skate #112 üzenetére

  Köszi, nekem elég hitelesek az egyetemi tanulmányok, mint forrás :R A kínaiak geomanciára használták az iránytűt, nem tájékozódásra. Az ókori és még középkori kínában nem léteztek olyan minőségben tudományok, mint amit manapság tudománynak tartunk, az egész csak egy "vallásos adminisztrációnak" minősült, amíg a jezsuiták be nem vitték a nyugati szemléletet és eszközöket. A puskaport is kb ünnepi durrogtatásra használták, amíg nyugaton rá nem jöttek, hogy másra is lehet. Jó nagy hülyeség a néhány kínai filmben megjelenő haditechnika, ezek nem történelemhű források :N

  Z10N: Én sem, de kb 2 kattintással el lehet jutni a US treasury oldalára, ahol fent vannak az aktuális adatok havi bontásban. Jaja, óriási számok ezek, de a világ egyik legnagyobb gazdaságáról van szó. Az össz tartozásuk kb 5%-a vagy még kevesebb van a kínaiak felé, ami arányosan nézve nem akkora nagy összeg. Ettől még persze eléggé egymásba van fonódva a két ország gazdasága, ahogy sok másiké is (lásd a többi államot azon a listán például).

  Komplikato: Persze, ez így is van, a jelenlegi gazdaság is hitelekre és mesterségesen teremtett értékekre épül, de ez nincs másként a túloldalon sem. A kínai gazdaság fő mozgatóját manapság nem annyira a külföldi gyárak adják, mint a belső ingatlanpiac, amit az állam tüzel és emel az egekbe. Na, az is egy óriási lufi, amit jelenleg állami igazgatással fújnak egyre feljebb, csak kérdés, meddig megy? Mert értéket nem nagyon teremtenek vele, tele van az ország haszontalan új építésű szellemvárosokkal lassan, amit csak befektetés miatt építenek és aztán adnak-vesznek egymás között, aztán 2-3 év alatt hullanak szét, mert olyan silány minőségben húzták őket fel, hogy amúgy lakhatatlanok (de nem is arra kellettek). Illetve megaprojektekkel, amik soha ki nem fizetődő felhőkarcolók és hasonló megalomán dolgok. Nem véletlen hoztak olyan törvényt mostanában, ami korlátozza az új felhőkarcolókat: az ilyen projektek jelentős része bukás volt, amit az állam kellett kivásároljon, hogy egyáltalán be tudják fejezni (pl. a Shanghai Tower is).
  Ha egyszer eljutnak oda, hogy megfeneklik az építőipar, akkor elég nagy bajban lesz azért ott is a gazdaság, nagyon sokan nagyon sok pénzt fognak bukni (elsősorban az alsóbb rétegekből persze). Emlékszem még, amikor olyan 2015 táján volt egy kisebb bizonytalanság a shanghai-i tőzsdén, már attól is egy csomóan kvázi nincstelenek lettek. Arra felé kb mindenki tőzsdézik, vagy ingatlanba fektet, akinek kis pénze is van. De azért ez elég kétélű dolog, ha egyszer úgy alakul, hogy benéznek valamit az állambácsinál, aki stabilizálni próbálja ezeknek a volatilitását.
  Az az ország ilyen szempontból egy elég fekete doboz, a környezetére tett hatásai alapján lehet következtetni dolgokra, mert a hivatalosan közölt számok nagyjából annyira lehetnek köszönőviszonyban a valósággal, mint annak idején a szovjet időkben.

 • t72killer

  titán

  válasz Giovan! #129 üzenetére

  Az oroszok akkor lettek volna hajlandók trianontól eltérni, ha 1: '41ben legalább papíron mem üzenünk hadat - még ha küldünk is csapatokat a németek mellé, 2: 44ben kiugrunk a románokkal együtt.

  "A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

 • Darmol

  tag

  válasz sheratan #132 üzenetére

  Lehet, hogy csak tüzijátékot használtak hadi célra, de attól az még haditechnika. Nem én állítom, korabeli írásos dokumentumok állítják. Az iránytűt tájékozódásra használták. Namost Európában is volt néha hogy azt gondolták lapos a föld.
  Az USA előszeretettel nyúlta le a vesztes országok high-tech szabadalmait háborús jóvátételként, ezt sem én mondom, hanem a békeszerződések.
  Merkelt az NSA figyelte meg. Nem nemzetbiztonsági okokból, hanem azért, hogy a tárgyalás alatt lévő kereskedelmi szerződésben jobb pozíciókat tudjanak elérni. Ezt sem én mondom, hanem a német kémelhárítás.
  Tudod én mit mondok? Keress rá erre az utolsó ügyre a guglival. Érdekes módon nálam az első tízben 7 német nyelvű a találat, pedig angolul kerestem. De az USA nem cenzúrázza a netet mert ők a jófiúk, nem? Áhhh, mennyi balek van...

  A vérem piros. A sznoboké kék. Zöld a szörnyeké.

 • Giovan!

  addikt

  válasz Darmol #134 üzenetére

  Én nem hinném hogy az USA lenne a jófiú, de azt igen, hogy Kínánál jobb fiú. És igazából ennyi elég is ahhoz, hogy támogassam a kínai expanzióval szembeni fellépésüket. Szerintem jobb a jelenlegi egypólusú világrend, mintha a második pólusnak Kína nőné ki magát. Legalábbis amíg a jelenlegi politikai rendszerük lesz hatalmon, addig ezen a véleményen leszek.

  "You are well intentioned and principled, but you are overexcitable and need to contain yourself. If that requires you to take some medicament, then so be it." - John Bercow

 • Ezekiell

  őstag

  válasz Giovan! #135 üzenetére

  Pontosan. A második pólusnak egyedül az EUt tudnám támogatni, de hát az álom marad még egy darabig (hála egyes "renitens" tagállamoknak...)

  "Az interneten terjedő összes idézetem igaz." - Darwin

 • Noukoum

  addikt

  válasz Juhaszatti #130 üzenetére

  1.Természetesen az USA tehet arról hogy ott tart ahol, ezt nem is cáfoltad. 2szer is beleavatkozott katonailag egy európai konfliktusba és lerombolták európát és segítették a kommunista előretörést. Igazából ez tény, nem igazán van róla mit mondani.
  2. És szerinted az oroszok meg a németek csak 18 elején kezdték el a tárgyalásokat? Nem már 17 előtt folytak komoly tárgyalások, és mindenki tudta látta hogy az orosz béke csak idő kérdése.
  Nyilván a Németek hülyék voltak és nem zavarta őket az USA belépése....
  Nem lett szuperhatalom? Na ne viccelj.. ha nincsenek amerikai csapatok európában akkor a németek 18 végére kiütik a franciákat és az olaszokat, nyilván számukra kedvező békével. Európa egésze teljes Német befolyási övezetté válik, Afrika India pedig egy köpésre van attól hogy Németország bekebelezze...
  a Nagy Háború következményei kizárólag az usának köszönhetőek? Idézd kérlek mikor mondtam ilyet.
  3. Mi az hogy teljesen logikus? Kedves USA fan, szemüveg le. Nem rohadtul nem logikus az hogy egy másik kontinensen zajló konfliktusba katonailag beleavatkozol. A második világégés is megmaradt volna egy kis európai konfliktusnak, ha nem lenne az a fránya hatalmi érdek.. Felejtsd már el ezt a hős usá-t, hihetetlen. Több vér tapad a kezükhöz 250év alatt mint másoknak évezredek alatt.
  Mi az hogy nem ő a hibás? A szovjetekkel karöltve porig rombolták Európát (szovjeteket is ők pénzelték mint tudjuk) akkor mégis miért nem ők tehetnek erről? HM? Gondolkozz el néha de komolyan.
  4. Pontosan tehetnek arról hogy lesz@rták a demokratikus elveket, pont annyira mint ma. Ezek csak papíron léteznek és léteztek akkor is. Magyarul hibásak pont.
  5. Nem tették világossá. Annyi történt hogy természetes volt a németek által hozott terület változások visszaállítása. A szovjet-román fegyverszünetben konkrétan az állt hogy Erdély vagy annak egy része visszakerül Romániához. Miért? Természetesen azért hogy sakkban tartsa a magyarokat a revíziós reményekkel. Párizsig nem derült ki hogy az egész csak egy naiv remény..
  Mondjuk fellépni a híres demokrácia nevében, ha kell fegyveres úton.. Ja hogy a gazdasági és politikai katonai érdek nem ezt kívánta? Értem. Tehát a demokrácia is csak egy sablonszöveg amivel lehet reklámozni, meg megy vele a propaganda, a valóságban azonban semmi jelentősége nincs. Ezt nem én mondom, te mondtad.
  És nem a zsidókról beszéltem, hanem arról amire a mai számítástechnika épül. Németországból származik ha nem tudnád.

  Hiányos a történelem tudásod, vagy éppen túlságosan USA párti. Szidjuk a marxistát, de van annak másik oldala is.. Magyarországon mikor lesz divat az objektív érvelés?

  „Kettős úton halad az emberi élet: Egyik a gyakorlat, másik az elmélet. ”

 • t72killer

  titán

  válasz Noukoum #137 üzenetére

  Ennyi baromságot régen láttam 1 rakáson.

  Tétel#1: a németek az amcsi belépés előtt se álltak túlságosan fényesen, india megszerzése max egy alternatív valóságban jöhetett volna össze.

  Tétel#2: a háború '14ben kezdődött, nem 16-17ben...

  Tétel#3: azért a ruszkik nem egy újpest-fradi meccsre látogatóban lőtték szét Bp-et. Úgy járja, többek között csóri cipőtolvajokat kergettek.

  +1: a számítógépet arra vezeted vissza, amire akarod, az ókori görögökig is el lehet menni.

  "A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

 • Giovan!

  addikt

  válasz Noukoum #137 üzenetére

  1. Európa tehet arról, hogy ott tart ahol, nem bizonyítottad az ellenkezőjét továbbra sem. Az első világháború nem Amerika miatt tört ki, hanem Vilmos Weltpolitikja, a franciák revansvágya, illetve a briteknek a számukra kedvező status quohoz való görcsös ragaszkodása miatt. Merevvé vált a rendszer, senki sem akart kompromisszumos megoldást. Ez okozta Európa bukásást, nem az amerikai beavatkozás, az csak pontot tett az ügy végére.

  2. A tárgyalások a bolsevik hatalomátvétel után kezdődtek meg, ez te is tudhatnád. A Kerenszkij kormány ragaszkodott az Antant felé vállalt kötelezettségei teljesítéséhez, többek közt ez is okozta a bukását.
  De mire az orosz kiugrás gondolata ténylegesen felmerült, vagyis Leninék hatalomátvétele után (1917 végén), addigra az amerikaiak már fél éve hadban álltak, és már javában tartott a mozgósítás az európai beavatkozásra.

  A maradékkal nem tudok mit kezdeni, ez csak a te "mi lett volna ha" fantáziálásod. Sosem fogjuk megtudni, mi lett volna ha az USA nem lép be a háborúba.

  a Nagy Háború következményei kizárólag az usának köszönhetőek? Idézd kérlek mikor mondtam ilyet.

  Parancsolj:

  De feltételezve mint európai állampolgár sincs semmi jelentősége a szavadnak hiszen Európa annyira jelentéktelenné vált a két háború következtében mely során egy ilyen kérdésben semmi beleszólása sincs mely meglepő módon egyértelműen az Usának köszönhető.

  Nem látok "is"-t, vagy "részben"-t ebben a mondatban. Itt le van írva, hogy az egyben az USA a hibás mindenért is.

  3. Milyen USA fan? Én nem személyeskedtem veled, nem hiszem hogy rászolgáltam volna erre a stílusra! Próbálj már meg kulturáltan beszélgetni könyörgöm, ez egy szakmai fórum akkor is ha off témában folyik éppen a diskurzus.

  Amerika beavatkozott mert ezt diktálták az érdekei. Ahogy a Britek is beavatkoztak a világ másik végén kitörő konfliktusokba is már jóval a viktoriánus korszak előtt is. A nagyhatalmaknál ugyanis ez a bevett gyakorlat, hogy az érdekeik védelmében fellépnek. Ezért írtam, hogy teljesen logikus, hogy beavatkoztak az első világháborúba. Nem véleményeztem hogy ez erkölcsileg helyes döntés volt-e, pusztán csak megállapítottam egy tényt.

  A második világégés is megmaradt volna egy kis európai konfliktusnak, ha nem lenne az a fránya hatalmi érdek.

  Azt ugye vágod, hogy Japán 1939-re már valami 3 éve háborúzott Kínával, és igényt formált a Csendes- óceán teljes keleti medencéjére? Hogy a fenébe ne lett volna már globális a konfliktus Amerika nélkül, mikor az európai gyarmatbirodalmak a világ szárzazföldjeinek felét foglalták magukba? Hahó, a nácik az egész világot le akarták ám igázni, ott van leírva Hitler könyvében. Vagy ezt is letagadod, mint Kína szuperhatalmi státuszra pályázását?

  4. Pontosan tehetnek arról hogy lesz@rták a demokratikus elveket, pont annyira mint ma. Ezek csak papíron léteznek és léteztek akkor is. Magyarul hibásak pont.

  Egyikből nem látom be hogy következne a másik. A magyar kormányoknak kellett volna olyan politikát folytatniuk, amik nem sodorják olyan helyzetbe az országot, amilyenbe a második világháború végére került. Persze kereshetjük a bűnbakokat ahelyett, hogy szembenéznénk a valósággal, az nekünk amúgyis nagyon ment mindig is...

  5. Nem tették világossá.

  A háború végére a szovjetek abszolút románbarát álláspontra helyezkedtek és többször is kijelentették, hogy mereven elhatárolódnak a trianoni határok módosításának gondolatától. Nem volt realitása a határrevíziónak Párizsban, ezzel mindenki tisztában volt.

  Én sehol sem mondtam hogy az USA szent lenne, aki csak és kizárólag a demokratikus értékek védelmében száll síkra. Egy nagyhatalom, az érdekei védelmében cselekszik (lásd a fentebbi hozzászólásomat a mexikói háborúról meg a dél amerikai puccsokról), és igen, ez sokszor azzal jár, hogy szembeköpik az általuk olyan szívesen hangoztatott eszméket. De rájuk kenni minden bajunkat olyan szintű végtelenül elvakult világszemlélet eredménye, amivel én nem tudok azonosulni.
  Hiányolod az objektív érvelést? Talán magadon kellene ezt számon kérned...

  [ Szerkesztve ]

  "You are well intentioned and principled, but you are overexcitable and need to contain yourself. If that requires you to take some medicament, then so be it." - John Bercow

 • hypno skate

  aktív tag

  válasz sheratan #132 üzenetére

  Ha így nézzük, akkor Alfred Nobel is egy tudatlan seggfej volt, mert a dinamitot csak fatuskók kirobbantására szánta, holott egy valamire való tudós rögtön rájött volna, hogy milyen jól lehet vele embert is ölni. :D

  A vegetariánus ősi indián szó. jelentése: ''Béna vadász'' TELEFONSZÁMOM a profilomban

 • genlog

  junior tag

  válasz sheratan #132 üzenetére

  Az angol Wiki ellentmond állításodnak:
  "By 1083 the Song court was producing hundreds of thousands of fire arrows for their garrisons.[17] Bombs and the first proto-guns, known as "fire lances", became prominent during the 12th century and were used by the Song during the Jin-Song Wars. Fire lances were first recorded to have been used at the Siege of De'an in 1132 by Song forces against the Jin.[18] In the early 13th century the Jin utilized iron-casing bombs.[19] Projectiles were added to fire lances, and re-usable fire lance barrels were developed, first out of hardened paper, and then metal. By 1257 some fire lances were firing wads of bullets.[20][21] In the late 13th century metal fire lances became 'eruptors', proto-cannons firing co-viative projectiles (mixed with the propellant, rather than seated over it with a wad), and by 1287 at the latest, had become true guns, the hand cannon.[22]"

 • kilua

  tag

  válasz Z10N #111 üzenetére

  "Csak az Us probalja ezt csinalni (pedig neki a legnagyobb az adossaga es ezert erdeke is), a tobbiek tisztaban vannak a helyzettel. Az EU, Brazilia vagy India miert nem tamadja oket"

  India nemrég tiltott be többszáz kínai mobilappot is (csak erről a nyugati sajtó nem nagyon cikkezett így a magyar sem, de én szeretek keleti sajtót olvasni angolul, erre szingapúri jó mert az valamiért angol) Japánnak, Taiwannak és Dél Koreának és a SEA országoknak (kínától délre) nagyon nem érdeke Kína erősödése, így a legtöbb szintén tiltja a Huawei 5Gt, illetve japán még usánál is gyorsabban szervezi ki a gyártást Kínából.

  Az EU/Brazília úgy gondolja hogy Kína messze van de a Huawei 5G legalább olcsó és hát jó is.

  [ Szerkesztve ]

 • Jakuu

  őstag

  válasz sheratan #40 üzenetére

  Csak hogy kepben legyel.

  "2019-ben összesen 58.990 darab, nemzetközi védjegy iránti kérelem érkezett Kínából az ENSZ genfi székhelyű szakosított szervezetéhez, miközben az USA-ból 57.840 bejelentést továbbítottak.

  A változásokat jól érzékelteti, hogy az ezredfordulón még Japán, az Egyesült Államok és a nyugat-európai gazdaságok adták az összes nemzetközi szabadalom 90 százalékát, a tudományos publikációs aktivitáshoz pedig 70 százalékban járultak hozzá. Ezek az arányok már a 2015-2017-es időszakban 70, illetve 50 százalékra csökkentek, köszönhetően Kínának és az indiai, izraeli, szingapúri vagy dél-koreai hozzájárulás látványos erősödésének, a trendek pedig azóta is ugyanabba az irányba mutatnak."

 • Ezekiell

  őstag

  válasz Jakuu #143 üzenetére

  Darabszám != minoseg/hasznossag/ertelem

  "Az interneten terjedő összes idézetem igaz." - Darwin

 • Jakuu

  őstag

  válasz Ezekiell #144 üzenetére

  Gondolom, mint a sok 5G-hez tartozo rengeteg szabadalom, mint amivel a Huawei rendelkezik es amit az USA nyul le, a kiepitesbe meg kemenyen beavatkozik, hogy a lehallgatas oromeirol ne kelljen lemondani.
  Nem a kina itt a legnagyobb tolvaj a vilagon, hanem az USA.
  Szellemi toketol kezdve lop mindent, a vilag nyersanyagkeszleteit, az olcso azsiai, del amerikai es afrikai munkaerot es sorolhatnam.
  A penzpiaci tevekenysegukrol meg ne is beszeljunk, hogy ures blankettekre, fedezett nelkul nyomtatjak a dollart pofatlanul tomkodve be az orszaguk finanszirozasi feketelyukait.

  [ Szerkesztve ]

 • válasz Jakuu #143 üzenetére

  Nem is adnék nekik védjegy szabadalmat azok után hogy 20 évig le se szarták azokat.

  Ide valami nagyon nagy bölcsességet fogok írni, csak egyelőre még nem tudom mit mert olyan sűrűn nem nézegetek világmegváltó idézeteket. Pedig a világnak nagy szüksége lenne a megváltásra, kezdetnek mondjuk egy örök PH előfizetés mindenkinek jól jönne. PornHub. Nem Prohardver. :D

 • genlog

  junior tag

  válasz Jakuu #145 üzenetére

  Ez igaz. Ahogy hajdanán Anglia, illetve vele Nagy-Britannia volt a fél világ lerablója, úgy mostanáig az Egyesült Államok az egész Föld sarcolója. Ezt a felállást fenyegeti Kelet feltörekvése, pontosabban az átrendeződés már el is kezdődött.
  Hivatalosan egyik fél sem fog erről beszélni - a politika nem az őszinteségről szól -, de nyilvánvaló, világuralmi érdekek csatái zajlanak a kereskedelmi szankciók hátterérben.

 • Kopi31415

  félisten

  válasz kilua #142 üzenetére

  Ezt én nyugati sajtóban olvastam, szóval de, szokott róla cikkezni.

  Part to Part | Status:122% completed | Estimated time remaining:1193hr 2min 30sec ----- Converting Data | Status: 425% completed | Estimated time remaining: 1193hr46sec

 • Giovan!

  addikt

  válasz Jakuu #145 üzenetére

  Úgy véled Kína hasonló lehetőségek birtokában jobb lenne az USA-nál? Mert jelenleg erről van szó, szeretnék utólérni és le is hagyni az USA-t (lásd a külpolitikájukban a 2010-es évek elején, az új diktátor hatalomra kerülésével beállt változást). Szerinted ezzel jól járna a világ?

  [ Szerkesztve ]

  "You are well intentioned and principled, but you are overexcitable and need to contain yourself. If that requires you to take some medicament, then so be it." - John Bercow

 • Jakuu

  őstag

  válasz Giovan! #149 üzenetére

  HA a nagyanyadnak toke lenne o lenne a nagyapad ? Kit erdekel egy felteteles modban feltett kerdes ? A jelen helyzet a lenyeges, nem az ha mi lenne, ha ez meg az lenne.Jelenleg az USA a vilag legnagyobb rabloja es pont. Probald ezt a kijelento mondatot es a valosagot feldolgozni. Es bizont az USA amit csinal az nem az orszagaval, hanem a vilaggal szembeni diktatura es kizsakmanyolas. Az hogy mindenfele ENSZ,NATO es stb szovetseges szervezetek moge bujva csinalja, azoknak a begolyasolasaval es azokon keresztul a sajat szajizuk szerinti szabalyok letrehozasaval, az lenyegtelen.

  [ Szerkesztve ]

 • Giovan!

  addikt

  válasz Jakuu #150 üzenetére

  Ok, de mi köze ennek ahhoz a kérdéshez, hogy Kínával szemben jogos-e a fellépésük vagy sem? Vagy ha az USA rabló attól a kínai külpolitikai lépések mindjárt jobb színben tűnnek fel?
  Vagy ez a bezzegazusázás most csak úgy kikívánkozott?

  Közben szerkesztettél: Azt hiszed ezt csak az USA csinálja? Nézz utána, hogyan képviselte a kínai érdekeket januárban a WHO pl, meg fogsz lepődni. Képzeld, mindenki felhasználja a nemzetközi szervezeteket a saját céljaira, ez a nagyhatalmaknál bevett szokás egy ideje.

  [ Szerkesztve ]

  "You are well intentioned and principled, but you are overexcitable and need to contain yourself. If that requires you to take some medicament, then so be it." - John Bercow

 • Jakuu

  őstag

  válasz Giovan! #151 üzenetére

  Jelenleg arrol szol a cikk, hogy az USA hogy akar kinai ceget ellehetetleniteni, csakhogy a sajar szajize szerint alakuljon az IT piac. Azaz beavatkozik onkenyesen es diktatorikus modon, az IT piacba. Nem mas teszi, hanem az USA. Es mindenki tudja, hogy az osszes orszag szeretne a sajat szaja ize szerint alakitani szervezeteken belul a donteseket. Viszont nem mindegyik teszi ezt a mas orszagok belugyeibe beavatkozva, az USA meg szinte csak azt teszi, jofiu szerepben tetszelegve, kozben meg egy alszent gennylada. Mikozben allami vezetoket buktatnak meg,akar diktatorok szekbe ultetesevel afrikaban,del-amerikaban haborukat robbantanak ki, destabilizalnak allamokat nem keves emberi aldozatot hatrahagyva maguk utan es lehetne sorolni. Ez kell a jo nepnek Barki teszi ezeket a dolgokat elitelendo. Jelenleg ez zajlik a vilagban ez ellen kell tiltakozni, ha majd mas csinalja ugyaezt, akkor az ellen kell fellepni.

 • Giovan!

  addikt

  válasz Jakuu #152 üzenetére

  A cikk arról szól, hogy az USA hozott egy döntést, amivel folytatja a Huawei ellehetetlenítését. Nincs szó olyasmiről, amit te odaraktál a mondatod végére, hogy mindezt azért tenné, mert az IT piacot a saját szája íze szerint akarja alakítani.
  Az USA által adott magyarázat, miszerint a Huawei biztonsági kockázatot jelent a nyugati országok hálózataira (bár gondolom te ezek szerint nem hallottál róla, hogy Kína már lassan 10 éve expanzív külpolitikát folytat, mivel a szuperhatalmi pozícióra pályázik, lásd Belt and Road Initiative), és emiatt kell embargóval megsemmisíteni őket, mindenesetre nekem jóval hihetőbb. Már csak azért sem látom a logikát a te elméletedben, mert az USA csak a hálózati szektorban tevékenykedő kínai cégekkel problémázik, márpedig az IT szektor ennél jóval nagyobb spektrumot foglal magában, ahol rengeteg kínai cég tevékenykedik, azokat mégsem támadják.

  A kérdéseimre továbbra sem válaszoltál. Ha jelenleg ilyen csúnyán viselkedik az USA, az miben is befolyásolja a Kínával szemben megfogalmazott kritikáik jogosságát?

  [ Szerkesztve ]

  "You are well intentioned and principled, but you are overexcitable and need to contain yourself. If that requires you to take some medicament, then so be it." - John Bercow

 • Jakuu

  őstag

  válasz Giovan! #153 üzenetére

  "A cikk arról szól, hogy az USA hozott egy döntést, amivel folytatja a Huawei ellehetetlenítését. Nincs szó olyasmiről, amit te odaraktál a mondatod végére, hogy mindezt azért tenné, mert az IT piacot a saját szája íze szerint akarja alakítani."

  Na itt rohognom kell. Akkor mit csinal ? Beleavatkozik a piaci helyzetbe, nem konkretan kitiltja a huaweit, hanem kulonbozo cegeknek monja meg, hogy enjnyebejnye ha memoriamodult, vezerlochipet gyartasz, akkor kitiltunk teged is. Almodj kiralylany, hogy egy klasszikust idezzek. :P

  Jo duma meg az, hogy veszelyt jelent, mert ilyen meg olyan galad dolgokat csinal ez a Huawei, monitorozza a vasarlok eladasi szokasait, stb. A szemedet azt kezdje el eloszor szurni, hogy az USA a sajat szovetsegeseit lehallgatja, legyen az Merkel, vagy a francia miniszterelnok. Most az 5G-vel ezt a lehetoseget elveszitene. De jo fiu ez a csendorbacsi, ha mar a sajatjait lehallgatja es akkor nem razza a nagymellenyt, hanem mintha termeszetes lenne. Itt ugy lesantult a logikad, hogy figyelmen kivul is lehet hagyni. Van is erre tobb mondas. A fatol nem latja az erdot. Vagy mas szemeben a szalkat is meglatja, a sajatjaban a gerendat sem.

  [ Szerkesztve ]

 • Giovan!

  addikt

  válasz Jakuu #154 üzenetére

  Sokadjára kérdezem meg, hogy attól hogy az USA sok mocsokságot csinál (amit senki sem tagadott eddig sem, mégis úgy teszel mintha azzal hogy ezt itt leírtad nekem, valami nagy bölcsességet tártál volna fel előttem :U ), miért is kellene figyelmen kívül hagynunk a Kínával, illetve most konkrétan a Huawei-el szemben megfogalmazott kritikáikat? Te ugye tudod, hogy a személyeskedés az érvelési hibának számít? Tudod, ez az mikor nem az állítást támadod, hanem az állító személyét. Mint te most, mikor azzal akarod elütni a Huaweit ért vádakat, hogy bezzegazusa. Én nem tudlak így komolyan venni.

  Szerintem nagyon is komoly fenyegetést jelent Európában is a Huawei építette hálózat, mert a kínai pozíciók erősödnek általa. Kína egy felemelkedő nagyhatalom, nem negligálhatjuk az általa jelentett veszélyt annyival, hogy "bezzegazusa". De szerencsére mostmár az európai kormányok közül is egyre több látja be ezt, és egyre többen tiltják ki a Huawei eszközeit a hálózatukból (és nem azért mert monitorozza a vásárlási szokásokat, lol, hanem mert az 5g szektor egy stratégiai fontosságú részét fogja képezni az országok gazdaságának, mivel minden rá lesz kötve, mindent össze fog kötni mindennel). De tudom, őket is csak a bezzegazusa kényszeríti rá erre, és amúgy tökéletesen biztonságosnak tartja mindenki a Huaweit, és még véletlenül sem gondolja senki azt az USA-n kívül, hogy a kínai állam áll mögöttük.

  [ Szerkesztve ]

  "You are well intentioned and principled, but you are overexcitable and need to contain yourself. If that requires you to take some medicament, then so be it." - John Bercow

 • t72killer

  titán

  válasz Jakuu #150 üzenetére

  Nem csak a jelen, a valószínű jövőbeni forgatókönyvek is érdekesek. Márpedig vöröskína, mint világvezető hatalom egyáltalán nem hangzik csábítóan - akinek igen, annak javaslom próbálja ki élőben és költözzön oda.

  "A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

 • válasz Jakuu #150 üzenetére

  Attól hogy valamit axiomatikusan közölsz, még nincs biztosan úgy. Az ilyen módon érvelés szánalmas.

  Ide valami nagyon nagy bölcsességet fogok írni, csak egyelőre még nem tudom mit mert olyan sűrűn nem nézegetek világmegváltó idézeteket. Pedig a világnak nagy szüksége lenne a megváltásra, kezdetnek mondjuk egy örök PH előfizetés mindenkinek jól jönne. PornHub. Nem Prohardver. :D

 • Jakuu

  őstag

  válasz Williamgrant #157 üzenetére

  Ja akkor nem letezett Merkel lehallgatas sem mert kozoltem. :)
  Na ez a szanalmas, a ketkulacsossag.

  The Trump administration has often used the entity list - which now includes more than 275 China-based firms - to hit key Chinese industries, from telecoms equipment giants Huawei Technologies [HWT.UL] and ZTE 000063.SZ over sanction violations, to surveillance camera maker Hikvision 002415.SZ over suppression of China's Uighur minority.

  SMIC is the largest Chinese chip manufacturer but is second-tier to rival Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd 2330.TW, the industry's market leader. It has sought to build out foundries for the manufacture of computer chips that can compete with TSMC.

  But it is also facing new restrictions from Commerce that require Huawei’s chip manufacturers to seek U.S. licenses before producing chips for the telecoms giant, if they rely on U.S. chipmaking technology. SMIC is one of Huawei’s manufacturers.

  U.S. companies including Lam Research LRCX.O, KLA Corp KLAC.O and Applied Materials AMAT.O, which supply key chipmaking equipment, could be impacted by a potential entity listing, industry sources said.

  A múlt hét végén derült ki, hogy 2021-ig biztosan amerikai tiltólistán lesz a Huawei és a ZTE. Az amerikai kereskedelmi minisztérium által időközben bejelentett és kiterjesztett blokád a Huawei chipgyártására is vonatkozik, valamint az olyan cégekre, mint a Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC), amelyek a jövőben nem szállíthatnak termékeket a kínai konszernnek.

  Tehat Taiwani cege szamara is tilto listan van a Huawei. Tehat az USA tiltja meg egy nem amerikai cegnek, hogy kinek gyarthat.
  Csak az ertelmi fogyatekosok nem ertik meg azt, hogy ez kulso beavatkozas egy nem amerikai agazati szektorba antidemokratikus uton, hogy a vezeto szerepuk megmaradjon.

  [ Szerkesztve ]

 • t72killer

  titán

  válasz Jakuu #158 üzenetére

  Taiwan-t USA védnökség nélkül kb 70 éve lerohanták volna a vörösök.

  Az amcsik legnagyobb hibája az volt, hogy vöröskínát hagyták ennyire feltölteni nyugati tőkével és technológiával.

  [ Szerkesztve ]

  "A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

 • Giovan!

  addikt

  válasz Jakuu #158 üzenetére

  Az USA minden amerikai technológiát vagy szabadalmat a gyártás során felhasználó cég számára megtilthatja, hogy a Huawei-el keredkedjenek. Ebbe beletartoznak a külföldi cégek is. De nem kell meghajolni előttük, csak akkor a fent említett cégek inthetnek búcsút az amerikai piacoknak és ezeknek a technológiáknak. Az amerikai kormánynak minden joga megvan egy ilyen intézkedés meghozatalához. Antidemokratikus? Lol, legalább a fogalmakat használnád megfelelően, ha már ilyen biztos vagy a tudásodban, hogy másokat értelmi fogyatékosozol (ami nem mellesleg sérti a fórum szabályzatát). Ez a szabadpiaci verseny működésébe jelentett beleszólást, semmi köze a demokráciához.

  Ebben a hozzászólásodban is olyan dolgot akarsz hűdemosthogymegmutattamnekik infóként beállítani, ami köztudottnak számít...

  [ Szerkesztve ]

  "You are well intentioned and principled, but you are overexcitable and need to contain yourself. If that requires you to take some medicament, then so be it." - John Bercow

 • Jakuu

  őstag

  válasz t72killer #159 üzenetére

  Tehat a TMSC az USA tulajdon, mert letezik az nagy megmento USA? A Samsung az USA tulajdon? A Hynix az amerikai ? Na ezt az ervelest hagyjuk, hogy felteteles modban teszunk egy kijelentest, hogy mi lenne, ha volna.
  Mar eleve azzal hagyjuk, hogy Jaltan elosztotta a szovjetekkel az USA a brittekkel a vilagot maguk kozott, aminek a fel europa most issza a levet.

  [ Szerkesztve ]

 • Ezekiell

  őstag

  válasz Jakuu #161 üzenetére

  A cégek nem USA tulajdonok, de a szabadalmak, amiket használnak, igen. A szabadalmakat pedig minden joga megvan tiltani az USAnak akárki részére, ennyire egyszerű.

  "Az interneten terjedő összes idézetem igaz." - Darwin

 • Giovan!

  addikt

  válasz Jakuu #161 üzenetére

  Látom nem sikerült értelmezni a hozzászólásom. Sebaj, akkor nekifutok újra: nem kell amerikai tulajdonban lennie az adott cégnek ahhoz, hogy az amerikai kormánynak jogában álljon elrendelni a kereskedelem beszüntetését a Huawei-el, elég ha amerikai technológiát vagy szabadalmakat használ fel a Huaweinek eladni kívánt termék előállítása során.

  A történelmet inkább hagyjuk, ott éppen Kínának (vagy bármelyik országnak igazából) is lenne mit a fejére olvasni, de a jelenlegei kérdéshez (vagyis hogy miért szankcionál az USA) az ég világon semmi köze ennek, max terelésre jó.

  "You are well intentioned and principled, but you are overexcitable and need to contain yourself. If that requires you to take some medicament, then so be it." - John Bercow

 • t72killer

  titán

  válasz Jakuu #161 üzenetére

  Mert sok kedvük volt folytatni a világháborút a ruszkik ellen, akiknek eszük ágában se volt K-EU-ból kivonulni?

  A levét Mo.-gon kívül nem sok EU ország issza már, itt maradt ránk egy ex-komcsi "ifjúkádár" gyönyörűség, miközben lassan már Románia is előrébb fog járni.

  "A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

 • Kopi31415

  félisten

  válasz Ezekiell #162 üzenetére

  A szabadalom az nem adott állam tulajdona.
  Másrészt ha adott cég bár birtokolja a licenszet USÁ-ban bejegyzett szabadalomhoz, ha egyáltalán nem használja Huawei üzlethez, akkor sem kereskedhet a Huawei-jel.
  Plusz ezzel amúgy esszenciális, és szabadon felhasználható szabadalmak is érintettek.

  Part to Part | Status:122% completed | Estimated time remaining:1193hr 2min 30sec ----- Converting Data | Status: 425% completed | Estimated time remaining: 1193hr46sec

 • Jakuu

  őstag

  válasz t72killer #164 üzenetére

  Nem issza hat. Menj ki csak nemetorszagba es nezd meg a keleti regiot es hasonlitsd ossze a nyugati oldallal pedig az is nemetorszag resze es nem egy olyan ex keleti tagorszag, amit felkarolt a nyugateuropai leggazdagabb orszag, amely raadasul annak a resze.
  ISmet egy jo erv, nekik mar nem volt kedvuk, mar elotte reg leosztottak a lapokat, mikor meg a szovjetek be sem vonultak a keleti blokk orszagaiba, szoval az erved az elso pocsolyaban elakadt a saros uton. El is lehet intezni, hogy nekik mar nem volt kedvuk, inkabb a nyomorultak eleteket adtak el. A jofiuk, mint 56-ban szolidaritast kiabaltak a radioban kozben meg elmentek a szuezi csatornahoz az olaj miatt. Ez amerika.

  [ Szerkesztve ]

 • t72killer

  titán

  válasz Jakuu #166 üzenetére

  Szedj össze némi realitásérzéket mielőtt idejössz mindenféle baromságot irogatni. Se a II.vh oroszok nélküli megnyerésének, se az '56ban a magyarokért indított III.vh-nak nem volt sok esélye.

  Egy lepusztultabb londoni kerület semmivel sem rosszabb mint Chemnitz vagy a nyócker.

  "A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

 • Jakuu

  őstag

  válasz t72killer #167 üzenetére

  Realitaserzet ? Faj az igazsag ? Tenyek vannak leirva. Felesleges csurnod csavanod, masiranyba terelve a leirtakat. Mar a teherani konferencia elott is osszeultek moszkvaban a felek, ahol leosztottak a lapokat. Teheranban mar 43-ban olyan dolgokat eldontottek, hogy mik lesznek lengyelorszag uj hatarai es hogy a balkant es magyarorszagot a szovjetek fogjak megszallni.
  III. VH ja :DDDD
  Del koreaban, Vietnamban stb ez nem igazan erdekelte oket.

  De hogy idazzek, hogy vegre kepben legy.

  ""A szuezi válság és a magyarországi forradalom szinte napra pontosan egybeesett 1956-ban, és sokan ma is úgy vélik, ha az egyiptomi események nem terelik el a nyugati országok figyelmét, és nem osztják meg az ENSZ-t, lett volna esély a nemzetközi fellépésre Magyarország ügyében. Egy biztos: a britek és a franciák nemzetközi jogot semmibe vevő agressziójával párhuzamosan a Szovjetunió joggal érezhette, hogy büntetlenül kezébe veheti a bíráskodást Budapesten, írja Peter Unwin, Nagy-Britannia korábbi budapesti nagykövete a Nagyhatalmi játszmák – 1956 a magyar forradalom a világpolitika erőterében című könyvében."

  "A volt nagykövet azért nem állja meg szó nélkül, hogy míg 1956-ban az Egyesült Államok szentnek és sérthetetlennek tartotta a nemzetközi jogot és az ENSZ akaratát Nagy-Britannia és Franciaország egyiptomi fellépését illetően, addig 2003-ban Irakban ennek már a jelét sem lehetett tapasztalni, és Washington „jelentéktelen tényezővé degradálta a nemzetközi jogot”.

 • t72killer

  titán

  válasz Jakuu #168 üzenetére

  persze, h eldöntötték, ott volt egy rakás náci, akiket valahogy ki kellett pucolni.

  "A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

 • Giovan!

  addikt

  válasz Jakuu #168 üzenetére

  Lényegtelen mit döntöttek 43-ban, mert a hadi helyzet úgyis felülírt mindent. Amelyik nagyhatalom csapatai állomásoztak ott 45-ben, annak a befolyási zónájába került végül az adott ország. Kivéve Ausztriát, ahol ötvenvalahányra kivonultak a szovjetek egy semlegességi szerződéssel egybekötött folyamat keretében. De azt mondani, hogy 43-ban fel tudták osztani a háború utánra Európát, és valami sötét alku keretében odadobták Kelet-Európát a szovjeteknek, na az a történelmi tények teljes figyelmen kívül hagyását jelenti.

  Dél-Koreában és Vietnámban nem közvetlenül a Szovjetúnióval háborúztak, vagy te erről nem hallottál? Ha Kelet-Európát fel akarták volna szabadítani 45 után, abból viszont tényelg III. VH lett volna, mert nem lett volna más eszközük a szovjetek kiszorítására, mint a háború.

  De ez amit itt csinálsz, az továbbra is csak terelés. Ahelyett hogy arról beszélnél, amiről a cikk is szól, vagyis az amerikai intézkedésekről a Huawei ellen, sorolod itt az USA múltbeli vélt és valós bűneit. De ettől továbbra sem fognak kevésbé relevánsnak számítani a Kínával szembeni állításaik.

  [ Szerkesztve ]

  "You are well intentioned and principled, but you are overexcitable and need to contain yourself. If that requires you to take some medicament, then so be it." - John Bercow

 • Kopi31415

  félisten

  válasz Jakuu #166 üzenetére

  Fél évig jártam Eisenachba dolgozni. Kölnhöz mérten nem volt rosszabb semmi, az utak még jobbak is voltak. Igen szép pénzt fizetünk mi nyugatiak a keletiek felhozására minden évben, az egyesülés óta.

  Part to Part | Status:122% completed | Estimated time remaining:1193hr 2min 30sec ----- Converting Data | Status: 425% completed | Estimated time remaining: 1193hr46sec

Hozzászólok Aktív témák