Keresés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • mpo

    veterán

    válasz FehérHolló #33 üzenetére

    A nátrium-glutamát (más néven MSG, mononátrium-glutamát vagy E621) a glutaminsav nátriummal alkotott sója.

    Az umami íz enélkül is létezik.
    Ehhez tartom magam, amit előzőleg betettem:
    "Az MSG-t legjobb esetben szükségtelennek tartom, legrosszabb esetben pedig csalásnak, amely minden étel ízét hasonlóvá teszi, és levonja a finomabb gasztronómiai élvezeteket, ezért magam nem használom, és elkerültem a könyvben szereplő összes recept tesztelésekor."

    Vegeta és leveskocka sem kell nekem.
    Egyik barátom már 40 éve a gulyáskrém megszállottja, én meg sose vettem.

    "Kikunae Ikeda japán kémikus 1899-ben érkezett Némtországba, hogy állami ösztöndíjjal a lipcsei egyetemen folytassa tanulmányat. Két éves európai tartózkodása alatt evett először paradicsomot, spárgát, sajtot. Ezek mindegyikben valami olyan ízt vélt felfedezni, ami eltért az általa ismert négy alapíztől (hogy miért éppen négy alapíz van, arról lásd az Íz-orgia című keretes részt). Az élményt elraktározta magában, hogy aztán 1907-ben, immár otthon, újból találkozzon vele, amikor felesége tengeri hínárból elkészítette a japán alaplevet, a dasit.
    Innen már csak egy évbe telt, hogy megtalálja a felelőst, vagyis a dasiból izolálja az emberi szervezet számára egyébként fontos aminósavat, a glutaminsavat."

    Engem jobban zavar, hogy itt a "paprika országában" az őrölt paprika helyett kármint használnak.
    Nátrium-nitirit (pác-só) sem kötelező, sem kistermelőnek, sem nagyüzemnek.
    Ha a dániai húsüzem meg tudja oldani a nátrium-nitrit mellőzését, akkor itt miért nem?

    Reggel 6 óra óta főzöm az 1 kg borjúcsontot, készül a birkapörkölt most megyek és nekiállok a nokedlinek. :)

    Ha érted, akkor már elavult.

  • mpo

    veterán

    válasz FehérHolló #33 üzenetére

    Fölmerült bennem, hogy tévedek, ezért utánanéztem.
    Az MSG a fehér por és adalékanyag (Nátrium-glutamát, E621) és nem a glutamát.

    A glutamát egy aminosav, amely a szervezetben termelődik, és természetesen számos élelmiszerben is előfordul. A mononátrium-glutamát (MSG) a glutaminsav nátriumsója, és gyakori élelmiszer-adalékanyag. Az MSG fermentált keményítőből vagy cukorból készül, és sós szószok, salátaöntetek és levesek ízének fokozására szolgál. A természetes glutamát és a mononátrium-glutamát is ugyanazokkal a folyamatokkal metabolizálódik a szervezetben.
    [link]

    A Nestlé is elmagyarázza:
    What is the difference between MSG and glutamate?
    [link]

    Ha érted, akkor már elavult.

Új hozzászólás Aktív témák