Hirdetés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Samsung Galaxy Tab S9 Ultra - nagy képernyő mindenre
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Saját márkás HDD-ket követel meg az egyes NAS-okhoz a Synology
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Milyen notebookot vegyek?
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Melyik tápegységet vegyem?
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Hátigen, témától függően én is nézek SD-t 40"-on, sajna sok jó régi sorozatot sose adtak ki Bluray-en
Viszont a sztoriért már kb 3x néztem egyiket-másikat újra
Auchan-tesco-ban biztos nem, a már több, mint 1 éve több gyártónál is futó 10terásokat is leginkább csak rendelésre kapni.
-
Én mikor kezdtem a szakmát még 8" lemezeken tároltak adatokat és 2-5Mb Hdd voltak ráadásul jóval nagyobb méretben mint a maiak.Nekem az első winyóm ami az Xt-ben volt 10Mb volt.Mikor megjelent az első 80Mb winyó Connerban szinte mindenki szörnyülködött"úristen mekkora winyó létezik ilyen"
-
rii
nagyúr
válasz
t72killer #65 üzenetére
teljesen igazaad van .-)
ezért is írtam, hogy otthoni viszonylatban csak a tobb-K-s filmek esetében van értelme .-)
csak lehet ponygolan fogalmaztam, idegenul hangzik az én szamból a 4K meg 8K kifejezes
46"-on nézek SD filmeket".... nyaralás végére várható pl .... " ~2terányi GX80+gopro videó
jahat kerem a videofeldogozashoz 12 TB még mindig az a hatar, hogy "dejó lenne még nagyobb" .-))én csak azon gondolkodtam, hogy ez a termék mennyire lesz altalonossagban megtalalható majd pl. egy auchan-tesco katalogusban is, hogy 12 TB-os HDD-vel szerelik, mellette nagyban a flekk: "12 TB hattertar"
5 év mulva tartani fognak-e ott a home user-ek, hogy ez szempont legyen a gépvalasztasanal.
mert szep h kijönnek ekkora HDD-vel, de ipari méretű adattarolason kívul hova fog még ez kelleni? -
" home user-ek esetében lassan eléri a hdd a "betölthetetlen" meg az "értelmetlen" fogalmat" - ha mozgóképben gondolkozik az ember, akkor a minőségtől függ. Nekem igényem van maxos minőségű fHD-re vagy 4k-ra, így kb fél év alatt megtöltöttem a 6terás WD red pro-mat. 40"-on sima 720p engem már zavar, nem beszélve az SD-ről. Ezenkívül hárklis vagyok a tömörítési nyavajákra (pixelesedés, béna színek), úgyhogy jóideje se a saját anyagaimat* nem tömörítem, se nem gyűjtök DVD-méretre zanzásított BD anyagokat.
*nyaralás végére várható pl ~2terányi GX80+gopro videó - ok, nem tartom meg mindet, majd összevágom egy 8-10gigás cuccá, de addig is tárolni kell vhol.
De embere válogatja, vkinek kell, vkinek nem
-
rii
nagyúr
agyagyúrizsdennn .... 20 megabyte-al kezdtem 94-ben, majd 97-ben egy 1,3 gb-os seagate, majd egy 5.1 gb-os quantum fireball 98-ban
most meg van 1db 600gb, 2-3db 1tb, 1db 2tb, 3-4db 2,5" 60gb-300gb-ig
köszönöm az info-t
nekem ekkorara magancélra sosem lesz szukségem .... SD minoségu filmeket nezek csak, esetleg jol jönne egy 6 tb-os back-up-nak .... munka az mas .... de ott is csak kép és filmfeldolgozasnal van ertelme
szerintem az ilyen hdd-k inkabb mar a vallati szegmenst célozzak meg, mert home user-ek esetében lassan eléri a hdd a "betölthetetlen" meg az "értelmetlen" fogalmat, még az olyan "semmit sem torlok" embereknel is mint en
csak a több-K-s filmek tarolasara jok otthoni viszonylatban ....
hogyha 1 gb is egy jatek, akkor is 10.000 jatek fel fel ra ...mekkora valtozason ment mar at a hdd elolapja is .... régebben aéig lehetett megtalalni h egy adott hdd mekkora, meg rajta voltak a cyl, head, sec, land adatok, jumperelés stb. ...
-
-
Így van, és ez az arány az árakban valszleg tartósan fennmarad. Semmi jele annak, hogy az SSD-ket radikálisan olcsósítani akarnák...
-
TeeJay
félisten
válasz
King Unique #50 üzenetére
nekem ez a kedvencem
a 2,5"-os 5400-as 2tányéros 4fejes HGST
eddig ez bírja legjobban és itt 3év garit adnak rá
igaz már egyet vissza kellett vinnem 2év után de amit most nyomatok nyáron lesz 2éves és kutya baja
[link]csak az a baj amit 4éve vettem az is ennyibe került mint most
szóval lehetne olcsóbb azért3,5" HDD-t nem vásárolok mert hangosak és nincs szükségem 2TB-tól több tárhelyre
illetve amire szükségem van az 2 darab 2,5" külső HDD amire adatot mentek -
törölt tag
Hú, nekem az iskolai mappa (egyetem + két fősuli) nincs összesen 1 GB, igaz, emellett a fél padlás tele van könyvekkel meg jegyzetekkel.
De egyiket sem értem, minek tartigálom. Ez ~95%-ban haszontalan anyag már, amibe valószínűleg se én, se más nem fog többet belenézni sem. Jó részük amúgy is aktualitását vesztette közben. (A maradék 5%-ot viszont érdemes elrakni.)
Nekem is vannak 70-100 gigás sorozatok, speciel SSD-n, de nem sok mert minek, illetve a végén törlöm is őket. Kinek mi a szokása.
-
válasz
viharhozo #54 üzenetére
"A Seagate tovabbra is gyakorlatilag gari nelkul adja a desktop drajvjait, ami nevetseges." Amit szemét-áron adnak (Barracuda, pár WD-sorozat), az szemét is. Amit a Seagate drágán ad (Enterprise és Ironwolf Pro) az megállja a helyét a HGST-kkel szemben is, de annyiba is kerül. (+jár is rájuk az 5év gari).
A gond az, hogy a "szemét ár" lenne a normális a megbízható, 5év garis winyókért, amiket az utóbbiakért fizetünk ($/TB-ban mérve már 2éve) kb luxuskategória...
-
viharhozo
addikt
válasz
t72killer #43 üzenetére
Ugyanezt akartam irni. Ket vagy harom eve szeretnek venni 8 teras drajvot, de egy millimetert nem mozdult a piac.
A Seagate tovabbra is gyakorlatilag gari nelkul adja a desktop drajvjait, ami nevetseges. A WD Purple ara mostanban eseget, de Ft/TB-ban meg mindig alig jobb 8 teras a 2/3 terasnal. A Hitachi meg teljesen elszallt aron megy.
-
Már a 14TB-os is SMR lesz (elvileg idén), a HAMR-t próbálják minél később bevezetni, 16TB-ot rebesgetnek - sztem jó lesz az 20nak is, jelenlegi tempóval csepegtetve a technológiát 3-4év múlva. A HAMR végét mondod 35terának?
Hogy lesz-e? Sztem még lesz, az SSD árak az egekben és nem úgy tűnik, hogy csökkenni akarnának
. Ráadásul adatmentés/tartós tárolás-szempontjából is előnyös az öreg pörgős lemez, ha egy NAND chip behal, akkor reszeltek az adatoknak.
-
-
King Unique
titán
-
TeeJay
félisten
szép és jó de az 1-2tányéros 1-2TB-os HDD-k ára menne már értelmes szintre...
2,5" HDD-ből is 2tányéros 1TB-os lehetne már olcsóbb -
Agyzuzo
addikt
válasz
-=RelakS=- #47 üzenetére
Igen, ha pedig minden rendben volt, ott volt az a megnyugtató kellemes darálás, mikor még az volt a gép leghangosabb eleme... Sokszor onnan tudtam hogy nem fagyott még ki a gép, hanem tölt valamit.
-
Agyzuzo
addikt
Dokumentumok - pl. egyetemi évek alatt felgyűlt anyagok, kutatómunkák, előző munkahelyes doksik - durván sok anyag ám az... Van persze köztük olyan is, ami más témájú, pl. képregények.
Manapság ha rendes - sima FullHD, nem 4k! - sorozatot töltesz lazán 3-5 giga egy epizód. Elég szépen elszaladtak a méretek. 30-130 giga között van 1 évad (nagyon változó). A 4k-t nem is mondom, itt már 200-250. Mellesleg ha már egyszer UHD monitorom van, miért is ne akarnám kihasználni a tudását?
-
bteebi
veterán
Lassabban, 3600 RPM-en (bár ezt a későbbi szériákban 4000-re emelték), de akkor még talán a "rendes", 3,5"-os modellek is csak 4200 RPM körüliek voltak. Nekem az első gépemben, 21 éve
egy 1,2 GB-os Quantum Bigfoot HDD volt. 5,25"-es volt, de emellé saccra csak úgy egy centi magas. Elég fura szerzet volt. A következő HDD-m talán 2 vagy 3 évvel későbbről egy 6,4 GB-os 3,5"-os Quantum Fireball volt. Nagyon fura volt egymás mellett látni őket, a "normál" HDD nagyon vastag volt a bumfordi nagy Bigfoothoz képest
. Így nézett ki:
A kihalásuk oka pedig az áruk lett, és nem a sebességük (a kezdeti modellek fajlagosan olcsóbbak voltak a konkurenseiknél): "Over time, the data density (and therefore the overall capacity) of the drives increased, culminating in the 19.2 GB Bigfoot TS, easily the largest consumer-grade drive available at its release. A side effect of the increased data density was an increase in speed, moving the Bigfoot to middle-of-the-pack status amongst its contemporaries. Unfortunately, the increased manufacturing cost associated with the higher density also caused an increase in price, moving the Bigfoot towards a premium price-point. Over time, increased prices combined with stiff competition caused sales of the drives to decline, leading to the line being discontinued in the late 1990s."
#27: Köszi az infót
. Én nem találtam pontos számadatokat a platter size-ra.
-
SaGaIn
senior tag
válasz
#16939776 #39 üzenetére
Ez az egyetértek ...
2-4TB személyes dokumentumok? kérdés mit értesz személyes dokumentumok alatt? 4k videókat? vagy vagy esteleg több 10gigás adatbázisaid vannak vagy szintén több 10gigás ortofotók? vagy 3d be tervezel repülőket?
vagy 10000 email? Sorozatok? full hd teljes sorozat mondjuk 5-6 évad 100-150GB max. Vagy te mindent 4k ban nézel? Mert akkor egészségedre.Nagyot én is tudok mondani... messziről jött ember azt mond amit akar...
-
Sajna az egész IT ipar a tartósan magas áraktól szenved, CPU, RAM, SSD, HDD - kb zéró előrelépés az elmúlt 2 évben ár/teljesítmény vonalon. Ha valami véletlenül jobbra sikerül az elődöknél, meg is kérik az árát.
HDD-knél meg mióta is vannak a piacon a 10terások? 1 teljes éve biztosan. Erre sikerült 20%-nyi tárhelyet rádobni, azt is csak úgy, hogy extra tányért (lemezt, akármit) zsúfoltak bele...
-
Agyzuzo
addikt
2-4 TB? Kapásból a személyes dokumentumok mappám ekkora és akkor még hozzá se vettem a családi fotókat, videókat. És mondjuk nem mindenki látja úgy hogy ezt a felhőben kéne tárolni biztonsági mentésként.
Steam-en meg manapság egy játék ott indul hogy 40 giga, felteszel 20 játékot és már nem olyan komfortos az a 2 terás vinyó.
Ha meg mondjuk hobbid is van, zenét írsz, videót vágsz, vagy bármit csinálsz ami túlmutat a böngészésen, netalántán sorozatozol és nem a legretkebb verziót szeretnéd nézni, hanem ami ki is néz valahogy, akkor meg semmire nem elég a 4 TB.
Úgyhogy én nagyon örülök ennek, már csak egy dolgon kéne javítani - az árán, mert az évek óta nem normalizálódik a HDD piacon. Jó lenne már ha a 8 terás vinyók benéznének 60 ezer alá legalább.
-
Valaki felteszi a 80 játékot (esteleg felmerült, hogy egy családban többen is játszanak, többfélét?), valakinek lassú a netje és nem akarja újra leszedni a kedvenc sorozatait, illetve valaki saját maga állít elő 10-15TB-nyi videót évente. Ha meg tudja fizetni, miért ne vegyen alá odaillő winyót
?
Persze nagy adatmennyiségnél is át kell gondolni, mekkora winyókra akarja az ember elosztani a cuccot, lévén halandó eszközökről van szó. De ez is egyedi, mindenki akkorát vesz, amekkora passzol a felhasználási szokásaihoz. A GX80-amon egy órányi videóanyag kb 45 giga, egy hétnyi nyaralás kb 1TB már válogatott anyag.
-
törölt tag
Nekem csak annyi van fent, amivel éppen dolgozom, van valamennyi archív. Ami készen van, megy fel a NAS-ra+céges szerverre, amint azt kifizetik még 3 hónapig tárolódik, azután Shift+del.
Nem gyűjtögetek csak dokumentumokat, pdf.-eket, így elég jól lehet bírni tárhellyel. (185GB ssd, 465GB hdd, 4TB nas)
Játékos gépen régi mentések+ telepíthető játékok vígan elvannak 465GB hdd-n. 96GB! ssd-n 2db játék+Os. elvan zsúfoltság nélkül.
szerk.: Nem áldozhatok rá annyi szabad időt, hogy felhalmozzak, megnézzek annyi adatot, és 20 játékkal játsszak egyszerre.
-
válasz
elfelejtette #35 üzenetére
Nem mondtam, hogy az átlag panelprolinak kell, aki néha levillantja a gyereket a bilin. Vannak akik utaznak-nyaralnak - és alkalmasint továbbmennek mint Balatonalsópucványos. +4k videóból alkalmasint egész szép állóképeket is ki lehet venni.
-
Agyzuzo
addikt
Dobálóznak itt páran hogy "retró" a vinyó, meg otthonra minek ennyi adat...
Gyerekek, akkor világosítsatok már fel, hogy mégis hol az istenben tároljátok ti az adataitokat? Mert én 16 TB-tt artok a gépemben + van egy NAS-om médiaszervernek, de így is el tudnék képzelni többet. Kapásból a Steam acc-om egy dedikált 6 terás vinyón csücsül és akkor még nem is említettem a családi fotókat, videókat, a biztonsági mentéseket, egyéb tartalmakat... Aki egy SSD-vel beéri az gyakorlatilag semmi mást nem fogyaszt, csak online tartalmat. De onnantól kezdve, hogy valami - nem munkához kapcsolódó - produktív munkát, játékot, filmet szeretne otthon élvezni, már bukó a dolog és nem lehet megkerülni a merevlemezeket.
-
válasz
elfelejtette #33 üzenetére
Ha vki 4k-n videózik (már egy újabb galaxy vagy szifon ilyet tol ki magából, nem beszélve a menőbb akciókamerákról-fényképezőgépekről), akkor azért ott is telnek a TB-ok. És egy szűkebb házba nem biztos, hogy elfér 5-6db winyó, ráadásul a fajlagos árak (kivéve ezt a ma induló 12est) egyáltalán nem szállnak el a nagyobb mérettel.
-
válasz
elfelejtette #17 üzenetére
Ha nem otthon (munkahelyen) tárolok ennyi adatot, amik mondjuk ideiglenesek, akkor hol, hogy tudjak vele dolgozni
-
Fent van az áruházak listáján és nem 900$, hanem EU-áfásan 700€
. Hajrá, hajrá, már várom a Seagate ST12000NM0047-es versenytársat!
-
Duddi
aktív tag
Nem teljesen értek egyet. Egyrészt beismertem a végén hogy az angol nem lemeznek hívja a részegységet ugyanakkor maga az egység neve neve angolul is lemez vagy korong meghajtó. Magyarul Merev LEMEZ meghajtó.
másrészt pár kép egy gyors google keresés után a merevlemez részeire:
[link]
[link]
[link]
[link]
és végül az első ami tányérnak hívja a 41. a képtalálatok sorában és 5. azok közül amik tényleg a részeit ábrázolják magyar felirattal
[link]
és hogy ne lehssen azt mondani hogy hülye képeket keresek
wkikipédia: [link]
prohardver: [link]
ez az oldal korongnak hívja [link]
az ELTE is korongnak hívja: [link]
Korong:[link]
Ééés megvan honnan jött a kedves kommentelő a google 6. találata általános keresésre a logout.hu az első olyan forrás ami tányérnak hívja [link]
Most akkor mi a hivatalos magyar neve? Van egyáltalán olyanja?
Kérem a gólokat újraszámolni. -
scope2007
addikt
Az ára miatt sajnos nem lesz ilyenem xD
-
SaGaIn
senior tag
Valószínüleg a vastagabb tányérok miatt a teljes magasságú (82.55mm) HDDben mondjuk 22 tányér férhet el.
3,5"-os HDD 26,1mm magas ezért elvileg 25 re jönne ki de hagyjunk el 3at a vastagabb tányérok miatt.Az 5,25" os táynárok valódi mérte 5,12" ami 169mm2 A 3,5" -os átlagos (5400és7200 rpm-es) tányérok valódi mérete 3,72" ami 90mm2
Tehát a felhasználható méret 187%-ra nőne a 3,5"-os HDD-khez képest
ami 22*1,5*1,87=61,7 TB ami formázás után 56 TB
-
törölt tag
válasz
elfelejtette #17 üzenetére
+1 leszorítottam 2,5"-on
500465GB-ra/PC + NAS és mindenki elégedett -
Duddi
aktív tag
válasz
E.Kaufmann #24 üzenetére
Na ez a kérdés
kinek mi gondolom csak nem szabad rajta görcsöt kapni -
bteebi
veterán
Valószínűleg bőven. Az 5,25" FH HDD-k magassága kb. 82,6 mm volt, a 3,5"-os HDD-k magassága pedig elvileg 19 és 26,1 mm közötti a Wiki szerint. Pusztán a magasságarányok alapján kb. háromszor annyi tányérnak be kellene férnie az 5,25"-osba, de számoljunk "csak" 22-vel a biztonság kedvéért
. Az 5,25"-os tányér felülete nagyobb, durván a kétszerese lehet a 3,5"-osénak (pontos adatokat sajnos nem találtam erre), így tehát a kapacitása is duplaakkora lenne. Mivel ennél a 12 terás HDD-nél egy tányérra 1,5 TB fér, az 5,25"-os változatra kb. 3 TB férne, az 22 tányérral 66 TB-ot adna. Durván. Az igazság valószínűleg kb. 60 és 90 TB között lehet
. Persze ehhez kellene megfelelő író-olvasó fej is, ami minden bizonnyal kb. a lehetetlen kategória lenne, meg talán már a tányérok se lennének kellően merevek, strapabírók a nagyobb mérethez. Mindenesetre érdekes gondolatkísérlet
.
#2: Jó lesz az 180 MB/s-nek is. Na jó, attól valószínűleg kevesebb lesz, de nem sokkal - talán 150 MB/s körüli.
-
SaGaIn
senior tag
Nyilván nem sorozatgyártásra gondoltam. Hanem ilyen limitált szériás "proof of concept" -re.
Lenne aki venne belőle egyet. Már, ha tartóssága lenne olyan mint a régieknek, ugyanis azok közül van ami több mint 25 éves és még működik.(persze ez az óriási sectorméretnek is köszönhető)macilaci: Nem tudom, de lássuk... csak legyen idő megnézni....
-
elfelejtette
veterán
válasz
kleinguru #11 üzenetére
Világ életemben a halk gépeket preferáltam, ezért akinek úgy építettem, hogy az SSD mellé HDD is került, mindig 1 lemezes, az aktuálisan elérhető legnagyobb adatsűrűségű tányérral szerelt tárolókat ajánlottam. Csendes, gyors, nem rezonál. Amúgy sem látom értelmét ilyen >5TB mennyiségű adat otthoni tárolásának.
-
Duddi
aktív tag
Óóó azok a régi szép idők!
Szerintem meg lehetne vagy még több is. Csak már semmiben nincs 5.25 es hely az új házakból még az optikai meghajtónak való 1 helyet is kihagyják és a 3.5 ösöket i száműzték sok házban a táp mellé. Bár kíváncsi lennék annak az 50 terás winyónak az árára + ahhoz már lenne értelme az optane-nek.
-
.mf
veterán
TÁNYÉR
A plattert magyarul tányérnak fordítjuk.
A fenébe is emberek, egy hw-es webzine és fóruma, és mindenki "lemez"-ezikÁssátok el magatokat szégyenetekben...
-
arn
félisten
nagyon nyogvenyelos ez mar
a retro gepeimben persze szeretem a vinyokat, olyan, mint a steampunk gozmozdony. nem lenne az igazi nelkule - es ki tudja mennyi ideig birjak meg?
-
bteebi
veterán
Nyolc lemez?
Nyilván vékonyabbak, különben nem fértek volna bele. Emlékszem, korábban már a négylemezes megoldásoktól is ódzkodtak az emberek, ez meg csak duplaannyi
. Mindenesetre elég megbízható lehet az MTBF és a garancia alapján. Az a baj, hogy ezt erősen követni fogja az ára is...
-
Biztosan nem esik vissza annyira nagy file-ok esetén.
Emlékeim szerint a vinyóim minimuma 60-90MB/s között volt, aminek a maximuma ~200MB/s volt.
Más: ha jól számoltam akkor korongonként 1,5TB adat van tárolva, van ettől nagyobb adatsűrűségű / korong merevlemez?
Jó lenne már lecserélni a 3TB-os vinyókat (3 db lemez) mondjuk ugyan úgy 3 lemezes 6TB-osokra.
-
kromatika
veterán
12TB.Nem semmi.
-
Scholes9
nagyúr
Számomra már lejárt a merevlemez, persze elismerem, hogy van olyan terület, ahova kell
-
Gdi
senior tag
Hmm.. 243-255MB/s? lineáris olvasásnál max. Írásnál, meg ahogy elfogy puffer terület, lesz vagy 18MB/s.
-
rii
nagyúr
tejóizsden ..... 12 TB
mik a 3,5-es HDD-k kapacitásának felső határa?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A HelioSeal technológiát használó megoldás a lemezek számában iparági elsőséggel büszkélkedhet.
- 1 TB 2230 M.2 PCI-E NVME SSD BAZÁR - Samsung, SK Hynix, Kioxia, WD - STEAM DECK
- Sandisk 1TB SD kártya
- SK Hynix Platinum P41 2TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7000-6500 MBs - Eladó!
- WD Red Pro 6TB 2027-ig garanciás!
- Álmodtam egy nagyot! Persze! Hisz alszom! WD Red 3.5 8TB 5400/256MB (WD80EFAX) Ingyé FOX!
- Csere-Beszámítás! Lenovo Ideapad 3! R3 7320U / 16GB DDR5 / 512GB SSD
- Tablet felvásárlás! Samsung Galaxy Tab S10+, Samsung Galaxy Tab S10 Ultra, Samsung Galaxy Tab S10 FE
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE Z370 i7 8700 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Fedezd fel a lenyűgöző világot az RTX4060 EAGLE OC segítségével! 0% THM rèszletre is!
- Prémium PC házak akár 20-40% kedvezménnyel eladók garanciával, számlával!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest