Hirdetés
- Milyen pendrive-ot vegyek?
- Tkomos box más szolgáltató netjén.
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Melyik tápegységet vegyem?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen videókártyát?
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Milyen házat vegyek?
- Házimozi belépő szinten
Új hozzászólás Aktív témák
-
ted_tris
tag
Ennel ertelmesebb teszteket is lehetett volna tolni.
Pl boot ido, meg programok elinditasa, jatekok betoltodese.
Mondjuk akkor ki is jott volna hogy atlagban lofasz a kulonbseg az nvme es a sata kozt.
Youtube-on van jo par ilyen.
Otthoni usernek a legertelmetlenebb hardware.
Johet a sok habzoszaju "szakember" hoborogni...#135 nem az nvme miatt lett gyorsabb hanem eleve az ssd sokkal gyorsabb.
Meg a legotvarabb sata-s is koroket ver egy hdd-re.
Ha a kettot osszemerned normalis hasznalattal rajonnel hogy semmi ertelme nincs a kolykok szamitogepeve az nvme-nek.[ Szerkesztve ]
-
cs.zs.
veterán
Sima egyszerű hétköznapi átlag user vagyok. Win10, word, excel, youtube, stb, szinte semmi játék. Már 2 db laptopomba is Toshiba TR200-at vettem a HDD helyére, és arra amire én használom, tökéletes. Bizony, a legolcsóbb is megteszi. 2019 nyarán a 480 GB-os 16500 Ft-ba került, 2019 év végére ez felkúszott 18000 környékére, de még így is emészthető. Hasonló felhasználásra másoknak is ajánlom. Gyermekeim folyamatosan játszanak, nekik már eleve olyan gépeket vettünk, amelyekben m.2 NVMe SSD-k vannak.
-
válasz
renoirba #131 üzenetére
Ha jól tudom akkor kb. úgy fog teljesíteni mint egy Sata3-as ssd. Úgyhogy inkább azt vegyél, vagy cserélj lapot. Ha csak játékra meg hétköznapi használatra van a gép akkor szinte meg sem érzed a sebességnövekedést, ahogy én sem éreztem meg a Sata3 ssd-ről váltás után. Nagy File mozgatásnál viszont jócskán kijön az előnye.
-
renoirba
csendes tag
Üdv.
Kinéztem magamnak a 240GB-os Kingston A1000 M.2 SSD-t x2 sebességgel.
A gondom, az, hogy nincs M.2 csati az Asus H310M-K alaplapomon.
Az egy db alaplapi PCIe 3.0 X16-os csati kell a videokártyának, tehát oda nem tudom betenni.
A kérdésem, hogy ha egy átalakítóval betenném, egy PCIe x1 csatira, akkor nem tudnám kihasználni az ssd csúcssebességét? Köszönöm.
illetve az megoldható, hogy olyan átalakítóval építsem be ami két pcie x1 csatit használ? mert két ilyen is van az alaplapomon szabadon.[ Szerkesztve ]
-
-
-
Gdfath3r
tag
válasz
Imp0st0r #120 üzenetére
Nem vagy kénytelen más lap után nézni.
Meglehet hackelni a bios-t hogy támogasson M2 átalakitoval bootolást NVME ssd-röl.
Pl. ez itt egy ilyen megoldás, ami nálam müködik: https://www.win-raid.com/t3325f44-OFFER-ASUS-Sabertooth-X-beta-BIOS-compl-updated-incl-NVMe-support.html -
Olyan kérdesem lenne, hogy már uton van az új laptopom ami egy Mi notebook pro I7 16 Gb és abba a tesztek szerint egy ilyen ssd van: Samsung PM961 MZVLW256HEHP
És van benne még egy üres hely egy másik ssd-nek. Igazából leginkább adat tárolásra lenne (már amennyire gondolom most). Itt is van jelentősége mint a régi vinyóknál, hogy egyiken csak a rendszer és a hozzá tartozó programok legyen a másikon meg az "adat"?
Ti milyen 240-256 körüli ssd ajánlanátok? Nekem sem szűkséges a csúcs teljesítmény, hanem legyen ez is jó ár érték arányú, mint a laptop...
-
domos
senior tag
válasz
Imp0st0r #120 üzenetére
Olyan lapon tuti nem fog tudni bootolni róla semmi. Persze felrakhatsz egy GRUB-ot mondjuk másik meghajtóra, és az már be tudja tölteni az OS-t az nvme meghajtóról is, de nem tudom mi értelme van egy ilyet berakni egy olyan gépbe ami valószínűleg kevesebbet ér mint maga az ssd.
-
válasz
Imp0st0r #120 üzenetére
Intel Q87 csak PCIe2.0-t támogat (legalábbis azt hiszem
), vagyis kb. az egyharmadát tudod kihasználni a maximális olvasási sebességnek és felét az írási sebességnek, de persze még ez is kicsit gyorsabb a SATA 3-nál. Általában az M.2 SSD-knél érdemes a hűtésre odafigyelni, mert a melegedés miatt is belassulhat.
A bootoláshoz utána kell nézni az alaplapnak, lehetnek driver gondok [link], esetleg az UEFI Secore Boot helyett CSM-et (BIOS módot) kell használni. -
Imp0st0r
csendes tag
Sziasztok! Egy M.2-es samsung 970EVO-t szeretnék betenni egy PCIe slotba, átalakítóval. Egyelőre startech-et néztem. Tudnátok átalakítóra alternatív típusokat mondani, illetve, hogy mire kell figyelni, hogy az nvme képességeit ki tudjam használni?
Alaplap tekintetében milyen feltételeknek kell teljesülni, hogy így működjön, illetve milyeneknek, hogy bootoljon is róla? Egyelőre egy régebbi intel Q87 chipsethez tenném. Ha az nem megfelelő, kénytelen leszek más lap után nézni.
Előre is köszi!
-
Goldberg03
tag
Köszi a tesztet.
-
DraXoN
addikt
Szép-szép eredmények ezek az M.2 SSD-k, de ha valaki nem másolgatni veszi, "hétköznapi" programoknál alig pár tizedmásodpercnyi betöltési időt nyer... pár kivétel ha valami nagyon-nagy fájlokkal való munka töltődik be róla...
De "átlag embernek" nem éri meg jelentősen többet fizetni érte... meg vannak olyan M.2 meghajtók amik valójában sata egységek, csak "más formátumban" ... azok még csak nem is gyorsabbak.. ott meg maximum a "kompaktabb forma" miatt érheti meg (ha jó az ár)...Nekem legalábbis ezen konklúzió jön le ebből a tesztből (is)... Igazából ha nem a leggagyibb SSD-t veszi az ember akkor kb. jó is lehet a legtöbb embernek...
Mondjuk én az M.2 SSD-k rögzítési és elhelyezési módjával nem vagyok kibékülve, "széles és lapos" helypazarló egy alaplapon... lehetett volna mondjuk olyan foglalat mind egy memóriáé, akkor kicsit kevesebb alapterülettel is beérné... talán hűteni is könnyebb volna... sebaj, kell majd valami M.3 foglalatnak is (ha lesz)
[ Szerkesztve ]
-
slayer006
addikt
válasz
MarciKING24 #111 üzenetére
A méret miatt mindenképpen.
-
válasz
MarciKING24 #111 üzenetére
Nem hinném, hogy olvastad a tesztet.
-
MarciKING24
tag
Sziasztok!
250es 850EVO-m van. Érdemes 1TB 970EVO-ra váltani? (Van M.2csatim) Van valami látható különbség gyorsaságban ami miatt megéri?
[ Szerkesztve ]
-
M107
addikt
válasz
#16939776 #106 üzenetére
Itx házam van, anno silent mod-ban dolgozott a hűtés, 800 rpm körül ment a pumpa és egy kicsivel kevesebbel tekert a két sandwich venti az ssd-m, átlag 39-42 fok volt full terhelve 55 is CM elite 130 ház kivűlröl beszív radiátor második venti továbbít mögötte, az ssd 5.25 helyen BD-RE ( tehát oda nem rakhatom a ssd-t )
Oldalt egy 3.5" 3 TB HDD.Fel emeltem a pumpa és a ventik fordulatát a teljes fokozat alá eggyel, pumpa 1025 rpm a ventik 1600-1450 rpm között s nem a cpu fanra kötve hanem a ház fanra vezérlés nélkül s 30-35 foknál nem melegebb az ssd
Egyetlen egy probléma most már hallom a ventiket és néha a pumpát .
-
törölt tag
válasz
geryboro #101 üzenetére
Amikor beüzemeltem a 512-es 960 pro-t alaplap alatti! csatlakozóban, kopaszon, akkor nyáron a 45-47C°-ot jelzett vissza, "bármit" csináltam. A sok túlmelegedésről szóló hír/fegyelmeztetés után, már-már azt hittem "hibás" a hőmérője, most őszre ez lement 39-42C°-ra, ahogy a szoba hőmérséklet is esett ~5 fokot.
Nem tréfából követelik meg a szellőzést körülötte.
[ Szerkesztve ]
-
Piftuka
veterán
Hááát, ha még találsz...
Mondjuk az ADATA SU900 éppen ilyen.
Egyébként a manapság kapható "rendesebb" 3D NAND TLC-s meghajtók esetében még mindig nagyobb a valószínűsége annak, hogy garanciális időn belül a vezérlőjük meghibásodik, mint annak, hogy az adattár részükkel lesz problémád.
-
TeeJay
félisten
nem kell arra annyira vigyázni
850 PRO 256GB 3D VNAND MLC valami 5ezer újraírást jósoltak rá, killer tesztben meg vagy 8PB-ig bírta ami 30-35ezer újraírást jelent
3D VNAND TLC-re 2-3000 újraírás körül jósolt az anandtech teszt és ha az is csak 2x teljesíti túl az egy 500GB-os TLC SSD-re 2-3PB írás amit így sem fog senki elérni otthoni szinten
nekem 1év alatt nem sikerült 30TB-ot írni rá 10éves korában ha lesz rajta 300TB ami még mindig nevetségesen kevés a NAND-nak miközben 10év múlva röhögni fogunk azon hogy 500GB SSD-vel bohóckodtunk annyira fejlődnek2012-ben ilyenkor 25ezer volt a 64-es Samsung 830SSD-m
most kb. lassan ezen az áron van 500-as tehát 8x akkora tárhely és közben a forint eléggé romlott
10év múlva 10-20TB-os lesz SSD-ből kb. az alap -
_Atesz
addikt
A tesztet köszönöm, viszont nem értem miért nem fért az Adata Gammix oda az ajánlottak közé. Ár/értékben minimum olyan jó, mint a 970-es EVO.
-
törölt tag
nemide
[ Szerkesztve ]
-
geryboro
senior tag
240gb-s 960 evom 2.3tb iras utan(kb fel ev) vesztett 1% kondiciot hd sentinel ertek alapjan.
hofok felsokuszobot surolgatja, magas ertekem passzivhuteses laptop mod mellett, de 100% copper heatsink felszerelese utan is nezegetni rogom.
elorelathatolag kb. 20-30 evig jo lenne.[ Szerkesztve ]
-
WD40
aktív tag
Ezektől az animés kislányos printscreenektől olyan mértékben hányingerem van, hogy el sem tudjátok képzelni. Szerencsésebb lett volna valami normális képet betenni, nem mindenki rajongó. Nó offenz.
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz
-=RelakS=- #94 üzenetére
A lényege veszlik el így a dolognak, egyébként 4 portra minden IS felfer vagy dobjon be az illető egy port multiplier cuccot...
-
M107
addikt
válasz
-=RelakS=- #96 üzenetére
Legyen úgy
-
Ezek a kattintásra kiszélesedő táblázatok nagyon látványosak
-
M107
addikt
A wear leaving miatt jó az ha nagyobb is, mivel ha rendszernek használod nem használódik el olyan gyorsan.
Mert ugye az ssd állandóan pakolja odébb az adatokat nem egy helyen tartja.
Így minél nagyobb terület áll rendelkezésre annál lassabban használódnak el a cellák, persze aki nem csak rendszernek tartja hanem videózik stb stb annak ez nem feltétlen szempont.Torrentre meg külön ssd-t tartsunk meg ide jön a videó vágás s egyéb lemezgyilkos progik
Ha most vennék SSD-t 500 GB bőven elég volna vagy ha tényleg nem számít max 1TB
A rendszerem elfér max 20-25 GB-on bőven sokáig elég lesz.Ezért van még meg mindig a EVO 120GB 840 SSD-m 5 éves 1 hónapos 97% 5.59 TB írás mellett
Az 500 GB vagy az 1 TB-os még bőven 100 vagy max 99% lenne ennyi idősen.
Személyem tényleg csak gyorsításra használja az SSD és nincs kímélve youtobe stb megy rendesen napi szinten. -
-=RelakS=-
veterán
Pl annak, hogy megnézed, mit tud az alaplapod. Ha SATA tárolót dugsz be, akkor vagy kilő egy SATA csatlakozót, vagy nem. Ha PCIe-s tárolót dugsz be, akkor meg lehet, hogy tutira elveszítesz két SATA csatlakozót. Ha sok háttértárad van, esetleg még optikád is, akkor ez fontos lehet.
-
TeeJay
félisten
nálam 850PRO 128GB van windows alatt
torrentre meg 850EVO 500GB + 4x1TB WD10EZEX HDD szétosztva
és azt kell mondjam ha a HDD-k terhelve vannak a windows meg a torrent kliens az SSD-t sem tudja jobban terhelni sajnos.
persze ha full SSD rendszer lenne lehet jobban menne de torrent alá a SATA3 SSD még jó ideig bőven elég lesz amíg 1gbit a max net otthonra -
TeeJay
félisten
torrentre pl a 850 EVO 500GB is sok, egyszerűen a windows meg a torrent kliensek nincsenek felkészülve ilyen gyors háttértárra főleg ha HDD is van mellette
ha csak szimplán SSD-s rendszer lenne akkor talán még jobb is lenne de amíg nem lesz 30ezer alatt a 2-4TB-os M2 SSD addig nincs értelme
bőven elég a SATA3 500GB vagy 1TB mert az is elég 1000-es nethez és még unatkozni is fog -
Márton
nagyúr
köszönöm, akkor nálam még várat magára
-
törölt tag
Én egy 500 GB-os és egy 1 TB-os 850 EVO-t váltottam ki tavaly egy 2 TB-os 960 PRO-val. Apró különbségeket mintha tapasztaltam volna, nyilvánvaló/jelentős gyorsulásról viszont nem tudok beszámolni a mindennapokban. (Nem is ezért vettem, hanem a tárhely és formátum miatt.)
Ha van mivel kiszolgálni, akkor azért durva. Ez pl. az SSD-k közti másolás, de ilyenre nem hiszem, hogy újra szükségem lesz: [link]
[ Szerkesztve ]
-
wwenigma
Jómunkásember
-
fanti
addikt
Nekem is van egy Samsung M.2-es PM961 1TB-os, és baromira gyors így tesztekben, de "átlagjúzerként" a hétköznapokban -pedig filmeket is vagdosok olykor- nem igazán érzem ezt a fene nagy előnyét egy Adata SP920-hoz vagy a Kingston HyperX Savage-hez képest, pedig azok csak SATA3-asok.
Nekem az a véleményem, hogy ha valaki vesz egy SATA3-as 500GB-os vagy nagyobb Samsung 960 EVO-t, akkor az sosem lesz szűk keresztmetszet! És még olcsó is!
[ Szerkesztve ]
-
-
troviko
senior tag
Nekem elég lenne a leglassabb SATA meghajtó is, a formátuma sem érdekel, csak lenne már egy 1,5-2 GB-s modell 50-70 közötti áron.
-
wwenigma
Jómunkásember
Akinek van M.2 slotja az alaplapon, szerintem legjobb ha aprorol néz egy Samsung PM961/981-et, 256GB 16e pénz az 512es meg 28-30 körül megvan.
Nekem 961 lett, nem bántam meg a korábbi sata rendszerssd-rol a váltást.
-
Hintalow
senior tag
Köszönjük a tesztet, jó lett!!
A grafikonok meg csak még jobban feldobják, végre nem unalmas egyhangúság -
micafighter
nagyúr
Köszi a tesztet, épp egy ilyet hiányoltam PHrol
-
-
gaben75
tag
Sziasztok,
Érdemes lehet NVMe-s SSD-ben gondolkodnom annak fényében hogy a gépem egy Shuttle SH67H3.
Ebben ha jól tudom csak egy PCI express x1 slot van azt is ha jól látom eltakarja a videókártya ?
Érdemes venni valami bővítőt hozzá?köszönöm.
-
-
dagonya
aktív tag
komoly teszt mostanában a prohardveren? ne nevettess már!
-
vg
addikt
A CDM tesztek valami eszméleten gagyi hatást mutatnak ezekkel a Manga csajokkal.
-
kátú
őstag
Valaki elmondja, hogy a kis kép a cikk elején miért invertált?
-
Duck663
őstag
Mert tré a program, egymástól teljesítményben nagyon távol álló SSD-t is, ha csak a Storage Score-t nézed, (és az egyszeri felhasználó mi mást nézne), nagyon közelinek értékeli, holott használat során a különbséget meg kiérzed. Ugyan itt is mutat egy kis különbséget, de az nem elég hangsúlyos. Kingston kap 4960 pontot, ADATA 5065 pontot, erre a felhasználó azt mondja, hogy ugyan már alig van különbség, amikor meg mondjuk boot időt mérsz azt veszed észre, hogy az egyik rendszer feláll 20mp (ADATA) alatt a másiknak 24-25mp (Kingston) kell. Na ezért tré.
A késleltetést és írási olvasási sebességet megnézni és viszonyítani egyszerű, és lényegében nagyon sok mindent elárul. Írtam korábban a HyperX és Corsair GT-t A Hyper X a papíron gyorsabb, a mérésekben is. DE amikor használom, már a GT, bootra, alkalmazás indításra, érzetre. A GT-vel az a baj, hogy kicsi, így muszáj a HYperX-et használnom. De ami a lényeg, hogy ha összeveted az írási és olvasási értékeket és a késleltetést, akkor látható, hogy ugyan gyorsabban ír és olvas a HyperX, de a GT-nek majdnem fele a késleltetése, sokkal hamarabb áll az adat rendelkezésre, és ezért érződik gyorsabbnak, ezt egyetlen tesztprogram sem vizsgálja, pedig ez festene igazából valók képet az SSD-k valódi teljesítményéről. Pontosan persze nem határozza meg a sebességét, és az egymástól való távolságukat (mennyivel lesz gyorsabb, ahhoz azért komplexebb módon kellene vizsgálni a lemezeket) de az egymáshoz való elhelyezkedésük kiolvasható belőle. Leggyorsabb a 970Pro > utána jön kb egy szinten a 970EVO, és az ADATA > a sor legvégén pedig Kingston helyezkedik el, masszív lemaradásban. Ha boot idő arányaiban akarod, hogy megfogalmazzam, akkor olyan 19mp a 970 PRO, 20 mp az 970EVO és a ADATA és 24-25 mp lehet a Kingston. Ha a tesztelő csinált volna ilyen tesztet akkor 99% hogy ez lenne a kép. Sőt, ha 100 embert odaültetnél a gépek elé, hogy szerintük érzetre melyik gép a gyorsabb, akkor 99 (a tesztelő kivétel) ezt a sorrendet állítaná fel. Az 970EVO és ADATA között nem tudnának különbséget tenni, a PRO-t néhányak kiéreznék, hogy mintha egy picivel, a Kingston pedig egyértelműen a leglassabb lenne.
Programok mérési eredményeinek közlése helyett, inkább boot időt, 1-1 alkalmazás mondjuk Office telepítési idejét kellett volna mérni, böngésző indulást, játék indulást mérni 3* 3* aztán átlagolni. Ez így tré, és még hamis képet is fest az értékelés.
Még egy idevágó gondolat. Korábban egy ismerőst megakartak dumálni arról, hogy rossz vétel volt a Samsung 830 SSD, olyat kellett volna vennie, mint amit ő vett, a típusra már nem emlékszem. Megnéztem a lemez olvasási teljesítményét, mosolyogtató volt, teljesen elmaradva a Samutól. Erre küldtem 256MB-os 4KB-os fájlokból álló csomagot, hogy ugyan bontsák már ki. A Samu végzett 3mp alatt az a másik valami, 7 perc!!! igen perc alatt! és SSD-ről beszélünk. Számítanak ezek a nyers értékek, de az információt is tudni kell kiolvasni belőlük.
[ Szerkesztve ]
-
Qkackca
őstag
Köszönet a tesztért.
Egy Crucial MX500-at még hozzátok vághattak volna
M.2 sata vs m.2 nvme x2-es közötti különbséget jó lenne ha tudnátok nézni legközelebb, mondjuk Cruci Mx500 vs Kingston A1000 vagy Toshi RC100.
Másik dolog ssd teszt közben mi okoz 17%-os cpu terhelést egy 8700k-nak? Win update vagy valami háttérfolyamat? Egyszeri eset vagy többször is ezt produkálta az adott meghajtóval?
-
dabadab
titán
-
- = Zk = -
félisten
nekem egy Samu SM951 (NVMe) 128Gb van a gépben.. ez a tesztben hol helyezkedne el?!
mondjuk nagyon bajom nincs vele... gyors, mérete megfelelő.. max hűtés kéne rá.. bár azt se tudom hány fokos1 évet pihent, mert a Maximus 7 Hero nem nagyon akarta saját csatiban a 4x sebességet...csak PCI-E kártyával... akkor meg kukáznom kellett a Xonar-t
..a PCI-E csatik miatt legfőképp..
de a Maximus 8 Hero-ban röhögve megy mindenféle mókolás nélkül 4x sebességen... -
Duck663
őstag
A PC Mark minden csak nem valós környezet, még csak nagyjából sem. Késleltetést és a mellette lévő írási/olvasási sebességet kell vizsgálni.Az Anvil's nagyon jó, átfogó képet mutat a SSD-k teljesítményéről, csak tudni kell kiolvasni. Ha összeveted az Anvil's eredményeit a PC Markkal, akkor egyedül a Storage 2.0 bandwidth tesztje mutat hasonlóságot, a többi, felejtős. Az ADATA és a 970 EVO kb egy szinten van, a 970 Pro előttük van teljesítményben a Kingston, a tök utolsó. Ezért is értelmezhetetlen, hogy az EVO ajánlott, amikor 10k-el hosszabb, mint az ADATA. Érzésre nem lesz dupla sebességű a boot, vagy az alkalmazások indítása játékok betöltése, de biztos vagyok benne, hogy mindegyik helyzetben több másodperc előnye van az ADATA SSD-jének a Kingstonnal szemben, kb olyan arányú lehet, mint a másolási teszteknél, ami 20% előnyt jelent hozzávetőlegesen. (Inkább a kisebb fájlok olvasására kell fókuszálni/alapozni, mert bootnál is, és alkalmazások indításnál is főleg kis fájlok olvasási műveleteit végzi az SSD. Ha lenne boot teszt az kb alá is támasztaná. Emiatt is értékelhetetlen a cikk írójának konklúziója és ajánlása.
-
rgqjx
aktív tag
Arról lehet tudni, hogy a tesztelt nvme meghajtók közül melyek rendelkeznek "bootrommal"? (legacy mode, azaz biosban kiválasztható mint bootolható eszköz akár egy régi x58-as alaplapon is, tehát sem uefi sem egyéb más booteszköz és bootloader támogatására nincs szükség)
Tudtommal ilyen például a samsung 950 pro. Tud még valaki pár példát a jelenleg is kaphatók közül mondani?
-
Minden meghajtóra lehet rosszat mondani, ha nem megfelően használják. A torrent szerintem inkább olvasás, ami nem nyírja annyira az SSD-t. Írásra terhelt környezetben mást tapasztalnál: A Samsung PRO és EVO SSD-k hullottak, mint az őszi legyek amikor kipróbáltuk őket MTA-ban. De van még annál is durvább:
Lifetime data volumes:
Physical bytes written: 11,292,727,666,776,680
Physical bytes read : 11,178,305,476,773,120 -
=Thor=
tag
Ez a 25% honnan van?
Árgép szerint a Kingston 32e-től indul az Adata 8200 meg 36e-től.1-2% ??
Te melyik tesztet nézed?
Már a szekvenciális teljesítmény is nagy különbségű, de a 4K is jelentős!
Átlag user meg ugyis a windows másolással találkozik legtöbbször:
(Kisfájlok másolása 20%-al nagyobb, lemezkép másolás dupla(!) sebesség...)
De ne legyünk szőrszál hasogatók:
Ha már átlag user, akkor a többségnek meg úgyis felesleges az M.2. SSD.
Csak legyen objektíve leírva, hogy mi mit tud és mennyiért...[ Szerkesztve ]
-
fanti
addikt
Én ha kéne vennem most SSD-t, akkor a cikktől függetlenül SATA3-as Samsung 860EVO 500GB-osat vennék. Gyors, strapabíró, olcsó. Mi kell még?
Lassan 29k alá csúszik be az ára.... öt év garival. -
törölt tag
970 pro és a 960 pro közül utóbbit választottam, mert általánosan stabilabbnak mutatkozott a produkciója.
-
TeeJay
félisten
válasz
#21795072 #49 üzenetére
nem dőltek be az átverésnek mert 3bit MLC / TLC-t is bátran használunk 24/7-ben masszív torrentezésre top 20-as ncore helyezés mellett
most lesz október közepén 1éves a 850 EVO 500GB SSD-m és van rajta 22,23TB írás eddig igaz csak úgy fél éve tolom neki masszívan a torrentet előtte oprendszer ment róla és csak néha napján kapott torrent letöltést ha a mellette lévő HDD már nem bírtanagyon nyugodtan alszok pedig kapja az ívet rendesen
a lényeg hogy gyors és hangtalan és bírja a torrentet
azt se bánnám ha jövőre a 2-4TB-os MLC vagy TLC 50ezer alá beférne akkor vennék még torrent alá és a HDD-t el lehetne felejteni -
Gdi
senior tag
Iridium PRO-ból egyet sikerült vennem. Jó árban jó teljesítmény volt akkor. (Igaz volt pár furcsaság vele, mint pl a hőmérő szenzor értékére mindig 30°C-t írt, intel inf update után sűrűn fagyott a gép ha ő volt a rendszerlemez)
Sajna már vagy egy éve nem láttam sehol. -
Duck663
őstag
Soha nem vesszük meg a legolcsóbbat, az ugyanis nem véletlenül a legolcsóbb! Nekem van egy HyperX-em. Nagyon jók a teszteredményei, papíron, papíron itt is jó néhánynak SSD-nek elkeni a száját. DE. Van egy régebbi kisebb Corsair GT-m is, ami papíron lassabb, nem csak a HyperX-nél, hanem itt tulajdonképpen mindegyiknél, de érzetre mégis gyorsabb. Gyorsabban indul az OS (kimérve), gyorsabban indulnak a programok, játékok, minden. Pedig a mérés szerint, papíron, a HyperX sokkal gyorsabb. Ha a legjobb SSD-t akarod kiválasztani, ne (csak) az írási és olvasási sebességet figyeld, hanem a késleltetést/elérési időt. Amikor elindítod a böngészőt, nem 30GB adatot kell beolvasni, hanem csak pár MB-ot, de nem mindegy, hogy a hívásokra milyen gyorsan kapod a választ, ms-okról beszélünk, de minden plusz idő összeadódik. A HyperX is ezen a fronton teljesen leszerepel (ahogy itt is a Kingston), és mérésre hiába ad jobb eredményt a régi kis GT-nél, ha utána teljesen mást érzel használat közben. Szóval egészen biztos lehetsz benne, hogy az ADATA jobb, mint a Kingston, és hogy a legjobb ár/teljesítmény mutatójú NVMe-s SSD ebben a tesztben. Azt a 8000Ft-os árkülönbözetet pedig megéri.
-
dagonya
aktív tag
ne kötekedjetek, a cikkíró vérprofi, még az apparátus szót is használja
[ Szerkesztve ]
-
dabadab
titán
"Simán az Adata M.2 a legjobb ár/érték arányú M.2 SSD"
Ez hogy jön ki? Mert én azt látom, hogy a Kingstonhoz képest 25%-kal drágább és a valós életben 1-2-3%-kal gyorsabb.
A tesztek alapján továbbra is az látszik, hogy ha csak nincs valami nagyon-nagyon elrontva egy SSD-ben, akkor egyszeri desktop usernek továbbra is a legolcsóbbat érdemes megveni, mert semmi szemmel látható előnye nincs a drágább, gyorsabb SSD-knek.
-
Dr. Akula
félisten
"Ha a teljesítmény a szempontunk mindenek felett, akkor az MLC-s Samsung 970 PRO-t válasszuk"
Azt választottam, és nem bántam meg. Jó, az árát fizethette volna valaki más.
-
nyakdam
aktív tag
Köszi a tesztet!
Pont aktuális.
-
törölt tag
TLC -> 3bit MLC
és a QLC az majd 4bit MLC lesz?A samu aljas, a többi gyártó pedig ostoba, hogy nem vette át ezt az átverős elnevezést. A vásárlók pedig bedőlnek az átverésnek.
[ Szerkesztve ]
-
Saccco
nagyúr
Vicc, hogy anno a 64GB-os Samsung SSD-met vettem kicsivel 30.000Ft* felett.
Más:
Nem figyeltem ki írta a cikket, de mikor megláttam a mérőszoftverek háttérképét egyből leesett.*Szerk.:
Visszakerestem: iPon 2011.12.27; Samsung 64GB 31.858Ft.[ Szerkesztve ]
-
Akula
őstag
Hú de régen vártam már erre! Köszi a fáradozást, szuper lett!
Nekem a 970-es a winner. -
Reggie0
félisten
Igazabol nem neveznem kihasznalasnak. Az emberek nem hajlandoak pontosan es szepen fogalmazni ezert talcan kinaljak, hogy "atvagjak" oket. Mindennek megvan az ara. (Lasd mennyien hajlandoak itt hasznalni az IEC szabvany szerinti Ti/Gi/Mi/Ki prefixumokat a T/G/M/k helyett).
-
azbest
félisten
Az olcsó msata kártyáknak van még egy jópofa felhasználási területe: uasp képes usb3 tokba tenni és ezzel meg is született a relatíve kicsi és egészen strapabíró, gyors pendrive. Persze létezik ilyen m.2-re is, csak annak már kevés az usb3 sebessége.
Minden esetre jóval kisebb, mint egy 2.5"-ös külső adathordozó
(#7) Carline
4-5 éve még kisebb ssd-k voltak elterjedve. A kis kapacitásnál sokkal esélyesebb, hogy ugyanazt a cellát többször újraírja a rendszer. Nagyobb területen jobban eloszlik a "kopás".
Plusz valóban bevetnek újabb trükköket is a gyártásnál, működésnél. Az 5 évvel ezelőtti tlc-s gondolom kevésbé bírja, mint a mai tlc-k.[ Szerkesztve ]
-
Z_A_P
addikt
Kar hogy rendes teszt nem volt
Tehat nem ilyen hogy 25 GB-ot masolsz (ki es mikor csinal olyat?)
Windows boot, word betoltes, firefox betoltes, visual studio betoltes, ps/paint.net betoltes, ilyesmi.
Feltetelezem itt mar olyan kis idok vannak, hogy lenyegtelen hogy sata vagy nvme? Mert akkor inkabb veszek nagyobb sata-t olcsobban mint kisebbb nvme-t (ami valoban gyorsabban masol 25GB-ot at...)HOPP
"PCMark 8"
NA erre gondoltam, 9 vs 9.3 vagy 57.2 vs 58.7 vagy 349 vs 364 sec.
Szoval a sebesseg atlag user-nek tok ugyanaz (sata-nvme), a lenyeg akkor az ar+meret.Ahogy a konkluzio is irja:
Ehhez bőven elegendő egy jobbféle SATA-s lemez, hiszen ezen a színtéren a sebességük több, mint kielégítő.[ Szerkesztve ]
-
Armagedown
őstag
Vajon meddig bírják ezek a melegedő NVMe ssd-k, amíg a túl intenzív hőingadozástól bga-sak lesznek?
Gondolom garancia végéig csak kibírják.[ Szerkesztve ]
-
snpetit
aktív tag
NVMe fronton Adata nekem is egyértelműen jónak tűnik. meg is lepődtem a végén.
Tényleg érdekelne miért nem ajánlott? Speckóban jobb a Samsung, de ha nem hozza a tesztekben :-/ -
Th3Ac3
tag
Nekem eddig egy Samsung 850-es 250 GB EVO van (ez kb ugyanúgy fut mint a tesztben a 860-as), meg egy 500-as 970 EVO. Örülök hogy jól döntöttem amikor a márkát választottam. Használatban nem nagyon látok 45 foknál melegebb értéket az m2-es SSD-n még játék közben sem, úgyhogy szerintem a forrófejűség csak az extrém esetekre értendő.
-
Reggie0
félisten
Igazabol minden nem SLC az MLC, ha a szavak jelentesen nezzuk. Amit az MLC-n ertunk az igazabol DLC lenne, csak amikor megjelent meg nem volt TLC es QLC, ezert az egyetlen MLC a DLC volt, igy tortenelmi okokbol ez maradt meg.
Tehat a 3 bit MLC = TLC helyes.
[ Szerkesztve ]
-
Fred23
nagyúr
Köszi a tesztet, kár, hogy nem tegnap jött ki, mert olyan 2 órát olvasgattam a témában, hogy megtudjam nagyjából azokat, amiket ebből a cikkből is kiszedhettem volna magamnak 5 perc alatt!
250 GB-os 970 EVO-t fogok venni, a hőtermelése legalább elfogadható, ha a teljesítménye nem is olyan jó, mint az 500 GB-osé.
=Thor=: 970-es Samsungoknál durván jó TBW van, ADATA ilyen téren sehol sincs hozzájuk képest!
[ Szerkesztve ]
-
=Thor=
tag
A cikkhez hozzászólva nekem is érthetetlen a konklúzió...
Kingston M.2 ajánlott ??
Simán az Adata M.2 a legjobb ár/érték arányú M.2 SSD, ahogyan ezt minden online meg offline (Ch*p, P*World) lap folyamatosan írja is.
Ha nem kell a csicsás piros borda, akkor meg tök ugyanaz az Adata 8200 37e-ért.Akinek csak a teljesítmény számít, annak meg a 970 PRO az ajánlott.
-
-
Nunder
őstag
Köszönet az alapos tesztért, de mivel senki nem írta még előttem így nem tudok elmenni szó nélkül az anime hősnők mellett
Ez direkt ilyen edisön, vagy valami mod van rajta? Kicsit "ront" az összképen számomra, de ez valószínűleg azért van így mert nem nézem ezeket a sorozatokat és a cikk értékéből semmit sem von le.
-
törölt tag
-
Duck663
őstag
válasz
Synthwave #21 üzenetére
Ami meg egy 10-essel drágább... pfff. Na hagyjuk. Én egészen biztos, hogy ha ez alapján a teszt alapján kellene döntenem NVMe-s SSD vásárlásáról, akkor az ADATA mellett tenném le a voksom, a Kingston-ra meg kb rá se néznék. Mondom ezt úgy, hogy amúgy egy HyperX van az asztali gépemben.
-
dhcodoki
senior tag
A Samsung (MZ-76E250) 860 EVO nem MLC-s véletlen??
-
Mivel fele akkora sávszélt használ. Ez nem is volt kérdés, jópárszor le is van írva a cikkben. Viszont uszkve egy tizessel olcsóbb, nem melegszik, olvasásban határozottan jobb, mint a SATA, és ugyanúgy 5 év gari. Nem sokkal többért, mint az ADATA meg akkor már inkább egy 970 EVO.
-
Duck663
őstag
A "480 GB Kingston A1000 (M.2 NVMe)" mi a sz.rt keres az ajánlott kategóriában? A teszt készítője nem tudja értelmezni az eredményeket? Sokkal inkább a NEM AJÁNLOTT kategóriában a helye, ellentétben a meg sem említett "480 GB ADATA XPG GAMMIX S11"-vel aminek viszont épp nagyon ajánlottban a helye, a 970 Pro mögött be is futott és a 26e-rel alacsonyabb ára miatt NVMe-s fronton lényegében a teszt legjobb ár/érték arányú győztesének ki is kiálthatjuk.
[ Szerkesztve ]
-
ledgeri
nagyúr
HDS-nél milyen módon volt írva a háttértárak sora? Mert ha sekvenciálisan, akkor azért megnéztem volna egy random töltést, vagy pillangósat... legalább azoknál amiknél a hő miatti teljesítményesés jelentkezett...
Megnéznék egy thumnail fehér samu ssd-t
[ Szerkesztve ]
-
Valaki tudna ajánlani 240-250-es pcie M.2-t 2242 vagy 2260 méretben? Köszi
-
Carline
őstag
Nagyon nem vagyok otthon mostanság az MLC, TLC témában de ~4-5 éve mikor vettem SSD (Crucial M4) a gépbe óva intettek a TLC-től, most meg szinte az teljes mezőny olyanból áll. Ennyire megbízhatók lettek, hogy most már ezek is megelégedéssel használhatók?
-
zsolt320i
senior tag
Én nem értem, hogy a SATA SSD-közül miért nem az ADATA győzött, az összefoglaló grafikonokon ő teljesített a legjobban.
Valamit nem jól látok? -
Egyre jobban látom, hogy 480 Gb-os, WD Green 14k huf-ért jó vétel volt.
. És hogy bőven elég nekem arra, amire én használom. Köszi a tesztet, a 970 Pro-ra a nagy vasam miatt is kíváncsi voltam.
-
paprobert
őstag
Köszönjük a tesztet. Én még kuriózumként egy 3D XPoint-os (Optane) eszközt is lemértem volna, elvégre a prémium prémiuma az lenne.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz
IgnisFatuus #1 üzenetére
Az összegző grafikonokba én is belekötnék, ha már értek hozzá (nem a grafikon készítéshez
).
Ha esetleg közkívánatra lenne módosítva a grafikon, akkor pár pixellel szellősebbre csinálnám, hogy ne érjenek egymásba a szövegek.[ Szerkesztve ]
-
Raggie
őstag
A SATA-s SSD-knél az "Ajánlott" és "Tetszett" kategória fordítva van feltüntetve szerintem!
Feltéve, ha az "Ajánlott" az első helyezett és a "Tetszett" a második a cikk szövege szerint. -
IgnisFatuus
aktív tag
Jó kis teszt, annyi talán, hogy a grafikonokra egy érték szerinti sorba rendezés ráfért volna.
Új hozzászólás Aktív témák
ph Összesen 11 darab SSD-t hasonlítottunk össze, hogy kiderítsük, melyik eszközt érdemes megvásárolni.
- Milyen pendrive-ot vegyek?
- Milyen hagyományos (nem okos-) telefont vegyek?
- Tkomos box más szolgáltató netjén.
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Windows 11
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...