Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • UnA

  Korrektor

  "Ezt eddig csak egyszer ismertük meg, az embernél - hiszen mai tudásunk szerint csak mi voltunk képesek felismerni a minket létrehozó folyamatot (evolúció)."

  Ezzel erősen vitatkoznék, mert az ember, még a tudományos szempontból legprimitívebb társadalmakban is "öntudatára ébred". Ehhez nem szükséges más, csak a közösség kultúrája - és az élet és halál ismerete.

 • szipipeti

  csendes tag

  "Mert ennek kell lennie annak a csírának, ami miatt a "gépek öntudatukra tudnak ébredni". Ezt eddig csak egyszer ismertük meg, az embernél - hiszen mai tudásunk szerint csak mi voltunk képesek felismerni a minket létrehozó folyamatot (evolúció). Az MI kérdése lényegében az, hogy mi is képesek vagyunk-e ilyen vagy ehhez hasonló szintű folyamatot létrehozni programozás segítségével."
  A fenti gondolatsorhoz 2 megjegyzés:
  1, A mai tudásunk szerint az evolúció cirka (és jóindulattal) 200 éves "elmélet", mely semmivel nem áll szilárdabb alapon, mint az ismert emberi történelem sok ezer (de írottan is bizonyított 5-6000 éves) "istenhite" - hit abban, hogy valaki megteremtette az embert...
  2, ennek igazolására idézet az indítóposztból: "Az MI kérdése lényegében az, hogy mi is képesek vagyunk-e ilyen vagy ehhez hasonló szintű folyamatot létrehozni programozás segítségével" - mely felvet kérdéseket:

  Az intelligencia létrehozásához ezek szerint szükségeltetik egy alkotó, (tervező), irányító, aki a megfelelő tervek szerint irányítja az elkészülés folyamatát...?
  Ha igen, és ez egy irányított folyamat kell legyen, akkor miért fogadjuk el azt, hogy az MI általunk emberek által tervezett változatához kell és szükséges a tervezés, alkotás... ? Ahhoz az intelligenciához, mellyel mi rendelkezünk, elég volt egy akkora véletlen, melynek megvalósulási esélye a sokmilliárdos hatványon szerepel... ?

 • somogyib

  őstag

  Nagyon jó kérdések.

  De azt érdemes figyelembe venni, hogy minden vallás kinyilatkoztatáson alapul: a teremtő maga ismerteti meg a létrehozó folyamatot (önmagát) a teremtménnyel. Az evolúciós elmélet nem ilyen, ott a "folyamat eredménye" jön rá magától a létrehozó folyamatra. És az öntudatára ébredő robotot is ilyennek gondoljuk: nem kell rávezetni, hogy honnan származik, azt önmaga ismeri fel.
  Úgy hiszem, ha ilyet sikerülne létrehozni, akkor azt már tényleg nevezhetnénk mesterséges intelligenciának.

  [ Szerkesztve ]

 • t72killer

  félisten

  LOGOUT blog

  Egy bizonyos komplexitás elérése után megvan az "öntudatra ébredés" szerintem. Kérdés, hogy mennyire komplex rendszert tudunk ma építeni? Mint egy egysejtű kontrollmechanizmusa, mint egy gilisztáé, mint egy macskáé, vagy mint egy emberé?

  Ha emberszintű intelligenciát és személyiséget szeretnénk egy gépnek, akkor olyan bonyolultságú eszközt kell alápakolni, mint az emberi agy.

  A szimpla "keresd meg és lőddagyon" "AI"-t ahogy írtad, már rég megcsinálták, az verte Kaszparovot sakkban. SzVSz az is akarat kérdése, hogy előálljanak végre egy háztartási androiddal, ami rendet rak, kitakarít (igen, a kanapé alatt és a szekrény mögött is), elmegy bevásárolni, főz, mos és lerázza a biztosítási ügynököt.

  "A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

 • Hieronymus

  senior tag

  LOGOUT blog

  Azt gondolom, hogy a tanulás csak egy eszköz illetve út az intelligencia felé. De nem önmagával a tanulással nem érhető el vagy nem növelhető az intelligencia. A tanulás csak az ismeretek reprodukciója.
  Az intelligencia lehetőséget ad a világunk új szempontok szerinti megismerésére. A vizsgált dolgok összefüggéseinek felismerése és megértése az intelligencia legfontosabb ismérve.
  Az intelligens ember képes olyan eredeti tudás értéktöbbletet előállítani, amit tanulással sokan reprodukálhatnak ismeretként.

  Állítólag a majmok intelligenciájának kutatásakor végeztek el egy kísérletet.
  Egy medence közepén létrehoztak egy szigetet. A sziget közepére egy banánt helyeztek el, amit lángkörrel védtek a majomtól. A sziget közepére egy híd vezetett. A híd környékén lévő vizet fa lapokkal képeztek akadályt a majom és víz közé.
  A majommal megtanították, hogy 50 méter távolságból tud hozni vizet, amivel a lángokat el tudja oltani és hozzá fértek a banánhoz.
  Amikor már profi lett vízhordásban a majom, elbontották híd körüli akadályt. Több száz liter víz vált hozzáférhetővé a majom számára a tűz mellett.
  Egyetlen majom sem ismerte fel a lehetőséget. Mindegyik távolról horda a vizet. hogy banánhoz jusson.

  Vajon mennyi ember ismeri fel a hasonló helyzetben a megváltozott lehetőséget?

  Donki Hóte: "... ha valaki örököl az őseitől egy NAS lejátszót de nem kell neki, akkor kidobja a szemeteskukába."

 • proci985

  MODERÁTOR

  az AI szintu film elerheto, csak a kinai szoba problemat kell altalanos esetre megoldani.

  if/then/else sakknal mukodik, gonal nem mert egyszeruen akkora a jatekter. tavaly deep learninggel meg lehetett verni az embert. es sok szempontbol imitalni lehet gepekkel azt, hogy mi emberek hogyan tanulunk.

  ha erdekel a tema, Marta Kwiatkowskanak volt par hete az ICST konferencian (alapvetoen sw minosegbiztositas) egy nagyon jo keynoteja ami pont az nvidias onvezeto autokban is erintett, ajanlott megnezni.

  [ Szerkesztve ]

  The first rule of tautology club is the first rule of tautology club. // Social justice in lagom amount.

 • somogyib

  őstag

  Ez a majmos kísérlet nagyon elgondolkodtató. :K

  proci985 kösz a linket, meg fogom nézni. :R

Hozzászólok Aktív témák