- Akciókamerák
- Audiokultúra - Hi-Fi-ről hifisen
- Elkészült a nagymama hardverbefőttje
- Bluetooth hangszórók
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Computex 2025: mindenkinek elérhető AI szuperszámítógépeket vizionál az NVIDIA
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- SSD kibeszélő
Új hozzászólás Aktív témák
-
n00n
őstag
Igaz nem vagyok hú de nagy szaki, de én voltam bent a szülővárosom általános iskolájánál, hogy ingyen és bérmentve felajánlom a segítségemet, ha valamivel probléma lenne az átállásnál. Azóta napi telefonkapcsolatban vagyok a suli rendszergazdájával és heti egyszer be is megyek megnézni hogy áll a helyzet, illetve van-e valami probléma.
-
Sweet Lou 6
addikt
-
Alex91
félisten
válasz
Sweet Lou 6 #239 üzenetére
Na, akkor gondolom a sok Linux Guru rohan segiteni
!
-
Sweet Lou 6
addikt
-
anulu
félisten
akkor azzal az 5x5-tel be tudod aktiválni újra, csak tudni kell, hogy milyen verzióhoz tartozik. WAMT (Windows Activation Management Tool, freeben letölthető) megmondja, h milyen licensz is az, amihez a kulcs tartozik.
ha tisztaszoftverben kaptátok, akkor szerintem a szerződés végével a jogos használat is véget ér. mondom, szerintem.
-
zszszs
tag
Köszi az infót!
Kaptunk laptopokat az iskolába TIOP keretében.A matricán ott a szokott 5x5 betű-szám kombináció is!
Semmilyen telepítő DVD-t nem adtak hozzá,rajtuk viszont Enterprise változat van.
Ha megszűnik a Tisztaszoftver március 1-jén, akkor ezeken a gépeken jogtiszta a Win? -
zszszs
tag
Szakértő urakat keresnék...
Milyen Windows-os licenc ez, mire jogosít:
Win 7 Natl. Academic Only
Google nem segített -
-
floatr
veterán
Nyugodtan be lehet sértődni azon, hogy a pár tízéves tapasztalatod alapján kapásból fals dolgokat kezdtél sorolni. Legalább valami olyat hozzál fel, ami télleg probléma, mert az is van bőven.
A magam részéről épp az ergonómiával nem volt bajom, ezért is használtam eleinte kde3-at, mert az nyomokban emlékeztetett a win használatára. Még kerestem is az XP-hez hasonló témákat, bár a mai binugzok ergonómiáján őrlődni kissé felesleges. Az épp említett billentyűkombinációk már mindenhol kvázi standardnak számítanak, és több laikus tesztet néztem már végig ahhoz, hogy tudjam, hogy a felhasználót épp ez fogja a legkevésbé kellemetlenül érinteni. Ha esetleg kimaradt volna, Shuttleworth-ék raklapszám végeznek hasonló felhasználói teszteket, épp amiatt, hogy ne essenek ebbe a geek-csapdába.
-
kraftxld
félisten
Ez csak azért van, hogy a gézuka gyerek fel tudja rakni a szomszéd pistike gépére is a cuccot.
Amúgy a telepítés 100%-ban testreszabható, csak a megfelelő eszközök kellenek hozzá (WAIK, MDT 2012, SCCM - Windows Automated Installation Kit, Microsoft Deployment Toolkit, System Center Configuration Manager 2007/2012) -
anulu
félisten
monopólium az, amikor nem lehet máshonnan beszerezni az adott terméket / szolgáltatást. hogy jobb példát mondjak, ilyen lesz a cigiárusítás (ami egy vicc, de ebbe ne menjünk bele...).
amit te mondasz (laptopok, VGA) az tisztességtelen verseny, nem több és nem is kevesebb. afaik viszont az MS és az nVidia is megkapta érte a szép nagy büntetési cetlijét. ez nálam is kiverte a biztosítékot, a fair play lett belémnevelve, tartom is hozzá magam.
ellenben akkor sem volt nV az egyetlen graf chip gyártó és az MS az egyetlen, akitől OS-t lehetett beszerezni. lehet jópár egyéb kombót összerakni. az más tészta, hogy azoknak milyen teljesítményük, ill ár / érték arányuk volt. azonban akkor sem monopólium, hanem tisztességtelen eszközökkel a piac manipulálása.nem mondom, h az egyéb desktpok hibahatáron belül vannak, bármennyire is "MS fan"-nak legyek kikiáltva
hangsúlyozottan: szerintem
riszpekt és jóéjt!
btw, örülök, hogy a kezdeti napalm-esőből sikerült normál mederbe visszahozni a topicot, bár annak ellenére, hogy erősen off
-
bambano
titán
A jelentős piaci fölény valóban nem egyenlő a monopóliummal, de az ms-nek nem jelentős piaci fölénye van, hanem monopóliuma. Jelentős piaci fölény az, amikor az apacsnak 60%-a van a webszerverek piacán, az ms-nek meg 30.
De nálunk ugye ms-től különböző desktop (a winfanok szerint) mérési hibahatár alatt vannak, ez monopólium.Egyébként szerintem praktikus azt venni monopóliumnak, amikor valaki képes egyedül meghatározni a piaci árakat. Ez persze sántítana egy olyan piacon, ahol oligopólium vagy árkartell van, de ez a desktopra nem igaz. Másrészt lehetne az is monopólium, amikor saját fölényét képes kihasználni arra, hogy másokat kitoljon a piacról, pl. ha x. notebookgyártó árusítani mer linuxos notebookot is, akkor nem annyiért kapja a windowsos notebookokra a licenszet. Vagy más cégnél példa, ha z netbook gyártó más videokártyával meri szerelni a netbookját, mint amit intel kitalált, akkor a proci többe kerül, mint a meghunyászkodóknak az egész proci-chipkészlet-video történet. Még szerencse, hogy a tablet-netbook piacon szétütötték az intel orcáját, nem sikerült megtartania a monopóliumát.
A posta nemigen monopólium, rossz példa. Meg azért is rossz példa, mert a postának kötelessége egyetemes szolgáltatást nyújtani.
-
anulu
félisten
"Sorold fel azokat az oprendszer gyártókat,amelyek monopol helyzete megerősödik azzal, ha lo-t raknak be ooo helyett."
erre mondtam, hogy sem a <random>Ubuntu, Fedora, MS sincs monopolhelyzetben. monopol a Magyar (királyi) Posta, mert csak ők szállít(hat)nak levelet. jelentős piaci fölény =/= monopolium.
-
sztikac
őstag
Az általam használt összes alkalmazásnál működik a kilépés (Alt-F4), tab/ablak zárás (Ctrl-F4), mentés (Ctrl-S), betöltés (Ctrl-O), keresés (Ctrl-F), vágólap (Ctrl-C,X,V), nyomtatás (Ctrl-P) kombinációk, ami mindenhol ugyanazok.
De javíts ki, ha tévednék, ez nagyrészt szintén az alkamazásfejlesztők feladata.Dehogy javítalak... Közben itt a topikban megvilágosodtam, rájöttem arra, amire az elmúlt tizenpár év linux használat alatt nem sikerült... A vindóz egy használhatatlan f*s, bármelyik random linuxos DE pedig az ergonómia csúcsa
(és aki nem így gondolja, az egy lefizetett M$ bérenc). Szóval szeretnék még egyszer elnézést kérni, hogy belerondítottam a nagy közös fap-fapolásba
-
rybank
senior tag
válasz
#32839680 #217 üzenetére
A Microsoft rendszerei eddig is körülbelül kompletten lehettek csak telepítve. A telepítésnél van "3" beállítás. A telepítő szinte testre sem szabható.
Ez nem a Windows 7-el kezdődött, hanem az XP-vel. Ne várd, hogy telepítés közben ki lehessen kapcsolni a Metro UI-t. Helyette inkább adj hálát, ha egyáltalán menet közben ki tudod iktatni.
Radikális lépés ez a Metro UI. Most már én is úgy gondolom. Ez PC. Nem telefon.
-
floatr
veterán
Nem akarok különösebben szívózni, de látom még most sem igazán akarod érteni a lényegét. A win95 berobbant, vele együtt az office is, amivel épp a novellnek van egy ideje baja (szintén hasonló ügyködés), bár ez most lényegtelen. A win3.1 "utódjaként" nagy sikerre tett szert, amit arra használtak fel, hogy egyéb fejlesztéseket adjanak hozzá "ingyen" -- ezt nevezik pl. a hiperek árképzésével kapcsolatban dömping árnak, amikor bukóban adnak el valamit esetünkben erősen kapcsolva (a hipereknél lazábban -- őket szorgosan büntetik).
A win95-et a netscape-pel összemérni nem sok értelme van. Ellenben az explodert annál inkább, de erről már van vagy 2-3 jogerős ítélet is -- vitatni szintén nincsen értelme. A win95 és utódjai sikerét felhasználva aztán először az OEM-eknél kezdve, majd beépített alkalmazásokkal ellehetetlenítettek szépen mindenkit. Most a mso van terítéken.Én elhiszem, hogy neked ez tetszik, bejön, és tapsolsz hozzá, valahol jól is csinálják ezt, mert vannak aki hagyják. Csak nekem hányhatnékom van, amikor a technológia császárának képében tetszelegnek, holott csak egy minden hájjal megkent vadkapitalista "porszívóügynök/autódíler" cég ez is, mint az oracle.
-
anulu
félisten
igazándiból kételkednék abban a kijelentésedben, hogy az MS nem dolgozott meg a mostani helyzetéért. anno Win95 időkben a Netscape ellen jelentősen hátrányban volt. az, hogy nem volt képes a piac alternatívát felmutatni (ill jelentős késéssel jött a valódi), az szerintem nem az MS hibája.
azért képnézegetőnél az MS Image Viewerre ráfogni, hogy egy piacot tönkrevágtak szerintem egy kicsit túlzás. amikor a legelső freeware nézegetőnek több szolgáltatása van. kifejlesztettek / megvettek egy 5 MB-os appot. ki az, aki megtiltja, hogy bármilyen mást feltelepíts a rendszeredre? és ismét visszakanyarodtunk a felhasználói lustasághoz...
ennyi erővel bármelyik céget meg lehetne csapkodni, ha "árukapcsol" egy megjelenő terméknél, hogy vonzóbbá tegye.
-
floatr
veterán
Sokan nem értették, mert nem arról szólt, hogy vegyék ki belőle; maga a megoldás is balfék volt.
Az volt a probléma, hogy az egyik kiemelkedően sikeres terméke fejlesztési ktgei terhére beszponzoráltak egy másik terméket árukapcsolással, és egy meglévő piacot vágtak tönkre. Ez volt a WMP-vel, az exploderrel, az outlook expressel, meg egy rakat aprósággal, mint pl. képnézegetők, tömörítők, misc util. Erre nem volt jó megoldásuk... illetve volt, csak nem merték meglépni: darabolás.
Most is ez van: mso sikertermék, hátha megér annyi pénzt az ingyélicenc h felfuttatja az exkluzívan hozzáadott tabletet. Az apple termékeit meg idekeverni, megint csak nem szerencsés, hiszen nem volt olyan állapot, hogy a piaci erőfölényével visszaélve termékkapcsolással nyírt volna ki valakit -- legalábbis perig nem jutott el semmi ilyesmi. Az iphone is a nulláról indult, az osx messze nem piacvezető, a safari sem, és ami fölénye van, azért eléggé megdolgozott. A store esetében is sokan megpróbáltak belekötni, de nem tudtak elég nagy fogást venni rajta, mint anno az opera mobile esetében is, mert egyszerűen nem volt igazi visszaélés.
-
anulu
félisten
már bocs, meg minden, de a monopólium pusztán definíciója ellentmond a jelen helyzetnek.
jó, lehet kicsit erős volt a "teljesen új termék" dolog, de jelentősen új lesz. annyira biztos, hogy ne lehessen belekötni
valahogy az előzetes hírek alapján úgy érzem, h az új BOX mellé fognak valami új TV rendszert is hozni, amivel még komplettebb lesz a dolog. valamint rebesgetnek MS - Samsung közös projectet is. lehet éppen ARM + "W8" TV?
szerintem ez a statisztika megfelelő ahhoz, főleg a trendeket nézve, hogy ne kelljen egy ideig még aggódni desktop fronton.
az utolsó felvetésed jogos, valahogy ez begyűrűzhetne a desktop részre is
-
anulu
félisten
pl az "N" verziójú Win-eknél sem értettem a dolgot. ott van, igen. pisztolyt tartanak az ember fejéhez, hogy használja a Media Playert? nem. ahogy én is leginkább VLC-t használok. soha nem zavart, hogy fel van települve (ejj, szépen, magyarul...). ameddíg nem kötelező az aodtt termék elindítása (WMP, IE), de "ott van", addíg miért is visszaélés a piaci helyzettel?
ennyi erővel "almáékat" is lehetne szidni, hogy mi az, h az OS-ükben benne van a Safari meg a saját média lejátszójuk, és a Store-ba csak az Apple által hitelesített program kerülhet be. Ha nem engedélyezik még indokolniuk sem kell. szerintem ehhez képest ég és föld ami Win alatt van.
-
bambano
titán
Sorold fel légyszives, hogy az lo és az ooo közül melyik van most monopol helyzetben?
Sorold fel azokat a disztribúciókat, amelyeket az lo ráerőszakolt arra, hogy lo-t rakjanak be ooo helyett.
Sorold fel azokat az oprendszer gyártókat,amelyek monopol helyzete megerősödik azzal, ha lo-t raknak be ooo helyett.Egyébként meg a helyzet az, hogy a lo nem csereszabatos az ooo-val. Már csak azért sem, mert a trend arra megy, hogy az ooo-t hagyják békében megdögleni. vagyis nem az ooo-t, hanem az oooo-t (Oracle OpenOffice.Org)
maradjunk annyiban, ez a példád nagyon messze járt a valóságtól.
az ms office 15-ös kóddal jelölt termék, mint teljesen új termék? leesik a szomszédban a kép a falról, akkorát röhögtem ezen a gondolaton.
"amúgy pedig meglátásom szerint": és itt a meglátásod szerint-en van a fő hangsúly. lehet, hogy illeszkedik "meglátásod szerint" a komplett otthoni szórakoztató struktúrába, ezzel egy baj van: azt alapértelmezed, hogy a komplett otthoni szórakoztató struktúra w8-on fog alapulni. Oh wait, melyik az a másik piac a tabletek után, amit az ms elbukott az androiddal szemben? csak nem a smart tv?
Van még egy olyan jelzés is ebben a hírben, hogy az ms eddig mindig az innovációt, a fejlesztést meg a termékek tudását nyomta, hogy azért ms, mert. Most már le kell vinni az árat nullára, vagyis nincs innováció meg tudás a termékben?
-
floatr
veterán
Csak az egyik esetben sok különböző szoftvergyártóról van szó, itt meg egy forrásból származik minden, ráadásul a cég több területen is több mint piacvezető. Emiatt kiemelt figyelmet kap a versenyfelügyeleti szervektől, és én adok is neki esély, hogy piaci erőfölénnyel való visszaélésnek is vélik a tudatlanjai, mert egy piacvezető termék farvizén próbálja megint beúsztatni a másik terméket, esetünkben az office hátán a woa-t.
Azt h "gerinces" többek közt már csak azért sem használnák, mert te magad emlegetted a kapitalista elveket, csak a nagyobbik probléma, hogy hasonlókért már többször elmeszelték. -
anulu
félisten
teljesen új termék (nem is lehetne más, elvégre architekturálisan sem kompatibilis az arm az x86-tal...), miért ne adhatnák ingyen? nem trollkodásból kérdezem, de akkor ennyi erővel, amit leírtál, és a hasonlatodat használva a különböző linux disztribúciók készítőinek is a nyakára lehetne lépni, hogy milyen alapon pakolnak pl LO-t az OOo helyett a saját kiadásukba, a lusta userek nem fognak másikat keresni, ergó tisztességtelen verseny.
amúgy pedig meglátásom szerint igen, sokan fogják ezt a tabletet választatni. ugyanis teljes mértékig beleilleszkedik a komplett otthoni szórakoztató infrastruktúrába. már csak az MS Smart TV-re és a BOX720-ar várok (utóbbira a Blu-Ray drive miatt, hogy végre meg tudjak szabadul a PS3-amtól).
-
bambano
titán
elég furcsa elképzelés a meglévő monopóliumuk további bebetonozása érdekében tett törvénytelen lépést úgy értékelni, hogy versenyképességet hoztak...
eleve versenyképességet nem hozhattak, mert az egy vállalat sajátja. max. versenyt hoztak volna.
viszont ezt mindenhol a normális világban keresztfinanszírozásnak hívják és normálisan büntetni szokás. ez ugyanaz a kategória, mint amikor a karácsonyi rohamban a tecsó jóval áron alul adja a halat, hogy azzal becsalogassa a vevőt, arra számítva, hogy akkor már mindent ott vesz meg. ezért még nálunk is brutális pofonokat szokott kiosztani a gvh, nem még rendes országban.
a microsoft kiengedte a keze közül a tablet piacot, és most a más piacokon (desktop) megszerzett monopóliuma segítségével, versenykorlátozó módon, akarja visszaszerezni ezt a piaci szegmenst. Kezdő jogásznak is sima ügy lenne a bíróságon.
-
-
floatr
veterán
Az általam használt összes alkalmazásnál működik a kilépés (Alt-F4), tab/ablak zárás (Ctrl-F4), mentés (Ctrl-S), betöltés (Ctrl-O), keresés (Ctrl-F), vágólap (Ctrl-C,X,V), nyomtatás (Ctrl-P) kombinációk, ami mindenhol ugyanazok.
De javíts ki, ha tévednék, ez nagyrészt szintén az alkamazásfejlesztők feladata. -
bambano
titán
Már csak arról kellene beszélni, hogy ha a tabletek területén hirtelen támadt egy kis verseny és ettől az ms lenullázta az árcédulát, akkor az iskolai tisztaszoftver programban mire fel megy a hisztéria mindig, amikor azt mondom, hogy túl sokat fizetünk érte? És ha az ilyen thinkfree office kategóriás szutykok elegendőek ahhoz, hogy az msoffice ára nulla legyen, akkor a libreoffice is elegendő lesz, a feladatát be fogja tölteni.
epic fail. szerintem ezzel az ms egy bazinagy öngólt lőtt.
-
bambano
titán
válasz
#32839680 #202 üzenetére
nem kell bele directx. van benne opengl.
ez is egy olyan dolog, hogy az ms-nek megint nem volt jó valami, ami mindenki másnak jó volt, tehát csinált saját szabványt.most meg eljutottunk oda, hogy az ms ingyen fog office-t adni armon, csak azért, nehogy mástól vegyenek tabletet az emberek. mocsok szemét húzás. ilyenkor látszik, mennyire jó ötlet volt előírni a szabványos dokumentumformátumokat az államigazgatásban.
-
DJS
tag
"Egy asztali rendszer nem csak programok halmaza, össze kell hangolni őket? Dehogy kell. Az OS, egy platform, aminek a használata adott. Ha én holnap írok egy szövegszerkesztőt, akkor csak a platform tulajdonságait kell figyelembe vennem, és nem kell hozzá levelet írnom Torvalds -nak, sem Ballmernek."
Ha csak írsz egy programot, tényleg nem kell. Ha viszont szeretnéd, hogy a program része legyen a felhasználóknak kiadott asztali rendszernek, akkor fel kell venned a kapcsolatot annak a rendszernek a készítőivel, és alkalmazkodnod kellhet az elvárásaikhoz. Ha ők szeretnék, hogy a programod része legyen, akkor is kellhet egyeztetés."Mindenkinek megvannak a saját céljai, a saját programjával. A pc az egy számítógép, és ha nekem kell egy program, akkor megírhatom magamnak. Ha 30 másiknak is eszébe jut hogy akar ilyesmit, de más megközelítésben, megteheti."
Ebből a logikából csak egyetlen személy maradt ki: a user. Ugyanezen érvelés szerint áprilistól nem kell operációs rendszert adni a diákok kezébe, majd megírják maguknak. (Mint az ismert viccben: Érettségi feladat, SZÁMÍTÁSTECHNIKA Írjon BASIC nyelven egy grafikus alapú multitask operációs rendszert, amely kivédi a Windows 98 potenciális hibáit. Btw vannak ilyen pedagógiai kezdeményezések, változó sikerrel.)"Ha te nem találtál vágásra megfelelő programot, akkor vagy nincs, vagy csak tovább kell keresned. Ha meg valamelyik rosszul működik, küldj bugreportot."
Vannak megfelelő programok, és vannak olyanok is, amik egy kis munkával jók lennének. Csakhogy ezeket megtalálni és összehangolni nehéz, és szabad szoftver esetén még nehezebb, mint zárt kódnál."ezt a példát, hogy ha három programot írsz egyszerre, akkor abban nagyobb eséllyel lesznek tervezési vagy programozási hibák, mint ha csak egyet. De ők nem írnak együtt 3 programot. Mindenki írja a magáét, a maga elképzelése szerint. Hülye szemlélet az, hogy mindenből csak egy lehet."
Nem azt mondom, hogy mindenből csak egy lehet. De annak sincs értelme, hogy ugyanarra a feladatra ötven vagy több félkész megoldást csináljanak párhuzamosan. Ez egyszerűen időpazarlás, amit a szabad szoftveres modellben nehéz kiküszöbölni."Ismét mondom. Ezek platformok, amikre írhatsz programokat - így nem kell gépi kódban nulláról fejlesztened. - de hogy te azt hogyan csinálod, vagy milyen céllal, az a te dolgod." Teljesen igazad van, de a usert még mindig hiányolom.
"ne kérj már számon olyat a linuxon, amit soha senki más sem tartott meg vagy csinált meg."
Jogos.#200
"Az fspot nem képezi a rendszer részét, legfeljebb a disztribúcióét."
Helyben vagyunk, a disztrib egy rendszer, amit kutya nehéz elkészíteni. A Gnome önmagában el sem indul. -
-
bambano
titán
"Ha ugyanezt a fejlesztői potenciált egy programra fordították volna három helyett, akkor egy jó programot csináltak volna": mert windowsra mindenből csak egy van és nincs szétforgácsolódva a munka? csak víruskergetőből ismerek vagy 6-ot...
ne kérj már számon olyat a linuxon, amit soha senki más sem tartott meg vagy csinált meg.
-
attila9988
őstag
Egy asztali rendszer nem csak programok halmaza, össze kell hangolni őket.
Dehogy kell. Az OS, egy platform, aminek a használata adott. Ha én holnap írok egy szövegszerkesztőt, akkor csak a platform tulajdonságait kell figyelembe vennem, és nem kell hozzá levelet írnom Torvalds -nak, sem Ballmernek.
Egyedül a gépközeli dolgokra igaz amit mondasz, de erre van a kernel.Konkrétan készült olyan csomag, amitől normális megjelenést kapnak a Qt-s vezérlők Gnome alatt is.
Az csak külcsín. Anélkül is simán elfut a program, tehát ez nem kompatibilitási csomag.
Programhiba nincs, csak hülyén van megtervezve. Ugyanez igaz az f-spotra is. A gthumb jól van megtervezve, viszont abban vannak hibák. Ha ugyanezt a fejlesztői potenciált egy programra fordították volna három helyett, akkor egy jó programot csináltak volna. Így viszont szétforgácsolódott a munka.
Írj nekik levelet, hogy "fiúk... hagyjátok a programokat amit fejlesztetek, és csináljatok valamit együtt..."
Mindenkinek megvannak a saját céljai, a saját programjával. A pc nem settopbox, ahol van egy menüd, és egy pár fix lehetőséget kiválasztva használhatod. A pc az egy számítógép, és ha nekem kell egy program, akkor megírhatom magamnak. Ha 30 másiknak is eszébe jut hogy akar ilyesmit, de más megközelítésben, megteheti.
Te abban a tévedésben vagy, hogy a linux OS -nek valami nagy közös munkacsoport kellene, valami erős vezetéssel. De nem. A linux egy rendszermag, és pár alap funkcionalitással alkot egy platformot, amire aki akar, fejleszt. Ha te nem találtál vágásra megfelelő programot, akkor vagy nincs, vagy csak tovább kell keresned. Ha meg valamelyik rosszul működik, küldj bugreportot.ezt a példát, hogy ha három programot írsz egyszerre, akkor abban nagyobb eséllyel lesznek tervezési vagy programozási hibák, mint ha csak egyet.
De ők nem írnak együtt 3 programot. Mindenki írja a magáét, a maga elképzelése szerint. Ha én holnap megírom a negyediket, mert nekem az említett 3 nem felel meg, az az én dolgom. Hülye szemlélet az, hogy mindenből csak egy lehet.
De az se lenne jó, ha mindenki maga tartaná karban a saját disztribúcióját
A céltól függ.
Torvalds tehát nem tölt be olyan erős szerepet a Linux egészében, hogy megoldhassa ezeket a szervezési problémákat.
De azt értsd már meg, hogy nem létezik olyan hogy "linux egésze". Olyan van, hogy linux kernel, meg olyan van hogy gnome project. Nekem itt pl freebsd -n fut a kde4. És egyiknek sincs köze Torwalds -hoz, hiába megy a kde4 az ő kernelén is. Érted?
Ez windows -on is így van. A Mirosoft szállít OS -t, meg pár alap programot, de semmi köze ahhoz, hogy pl a nero mit fejleszt, vagy az adobe mit. Fejlesztőeszközöket ad ki, meg api dokumentációkat. Nyilván nem fog a világ összes fejlesztője napi kapcsolatban kérdezgetni, hanem elolvassa a dokumentációt, hogy hogyan kell fejleszteni adott platformra. Tehát olyan sincs hogy "windows egésze", mert nem is lehet.Ismét mondom. Ezek platformok, amikre írhatsz programokat - így nem kell gépi kódban nulláról fejlesztened.
- de hogy te azt hogyan csinálod, vagy milyen céllal, az a te dolgod. Ezért van a számítógép. Ha van egy céged, akkor sem Ballmerrel összeborulva fejleszted a saját ügyviteli rendszeredet.
-
DJS
tag
"A különböző project -ek egymástól teljesen függetlenül működhetnek, és fejlődhetnek, hiszen ezek különböző software -ek különböző feladatokra. Nem értem milyen egységet akarsz megteremteni közöttük. A windows -ra íródott több millió software fejlesztői sem kellett hogy egyezkedjenek bármiben is a microsoft -al, csupán a megfelelő ajánlások betartása volt szükséges."
Egy asztali rendszer nem csak programok halmaza, össze kell hangolni őket. Ha a program maga nem teljesen illik a rendszerbe, akkor át kell alakítani hozzá a programot. Ezt az összhangot még egy kereskedelmi cégnél is iszonyat nehéz megteremteni, az egymással nagyon laza kapcsolatban lévő nyílt fejlesztőkkel pedig még nehezebb. A felhasználókat viszont nem érdeklik ezek a nehézségek, őket az érdekli, hogy minden pöccre menjen. És ezt marha nehéz elérni kereskedelmi szervezetekkel is, a mai típusú szabad modellel pedig még nehezebb."Kompatibilitási csomag a windows -on kell, amiből szintén van sokféle, ami a te értelmezésedben plusz figyelem, plusz hibalehetőség."
Konkrétan készült olyan csomag, amitől normális megjelenést kapnak a Qt-s vezérlők Gnome alatt is. De a KDE-s libek bármilyen problémája is érinti azokat, akik Gnome alatt szeretnének egy KDE-s programot futtatni. Ha élni akarsz a szabadságoddal, akkor nem tudod megkerülni ezeket a problémákat."Minden software -ben lehetnek hibák. Ha a gimp -ben van, az megint nem az egységesség valamiféle hiánya miatt van, hanem mert a fejlesztők elcsesztek valamit."
Programhiba nincs, csak hülyén van megtervezve. Ugyanez igaz az f-spotra is. A gthumb jól van megtervezve, viszont abban vannak hibák. Ha ugyanezt a fejlesztői potenciált egy programra fordították volna három helyett, akkor egy jó programot csináltak volna. Így viszont szétforgácsolódott a munka."Nem értem miért kell azon problémázni, hogy egy adott feladatra sokan készítenek programot. Keresd meg a neked megfelelőt. Ha egyik sem jó neked, és ipari méretekben kívánsz képeket vagdosni, akkor vegyél egy photoshop -ot egy oem winnel, és hajrá. Azt senki nem vonja kétségbe hogy a photoshop -nál jobb képszerkesztő nincs a piacon. Ha pedig az alá win kell, hát akkor az."
A PS vágásra olyan lenne, mint ágyúval verébre lőni. Nem is erről van szó alapvetően, nem haltam bele annak a tizennégy képnek a szerkesztésébe. Csak arra hoztam ezt a példát, hogy ha három programot írsz egyszerre, akkor abban nagyobb eséllyel lesznek tervezési vagy programozási hibák, mint ha csak egyet. Egy kisebb feladatot könnyebb megcsinálni - a nyílt fejlesztők viszont bevállalják a nagyobb feladatot, ugyanarra a feladatra sok program készítését, disztrib esetén pedig sok program tesztelését, fordítását, csomagolását, támogatását. Ezért eleve hátrányból indulnak a kereskedelmi csomagokkal szemben, mert nagyobb feladatot vállalnak magukra."Csak el ne felejtsük, hogy itt most az iskolákról van szó..."
A szabad szoftveres modell problémái nem csak az iskolákat érintik, az iskolákat csak azért érintik jobban, mert valszeg nem lesz pénzük supportra."Itt is az a szindróma, hogy egyetlen cégnek kellene szerinted os -t fejleszteni, és minden egyes feladatra egyetlen egy megoldást szállítani, és kész. Biztos hogy jó lenne az úgy?"
Rendszertervezési szempontból jó lenne, gazdasági szempontból rossz. De az se lenne jó, ha mindenki maga tartaná karban a saját disztribúcióját (most nézd meg a distrowatchon, hány olyan kiadás van, amit egy nyelvre optimalizáltak). De szerencsére nem csak ez a két lehetőség van."Torvalds egy kernelt fejleszt. Na ná hogy nem fog foglalkozni a gnome -al. Nem is értem miért kellene neki."
Torvalds foglalkozik a gnome-mal, abban az értelemben, hogy valahányszor megkérdezik, elmondja róla a (lesújtó) véleményét. Ez nem változtatott azon, hogy a linux fő csapásvonala a gnome maradt. Torvalds tehát nem tölt be olyan erős szerepet a Linux egészében, hogy megoldhassa ezeket a szervezési problémákat.#190
"Nem a gthumb hibája a pebkac, hanem a Tied. Két alkalmazást használsz arra, amit egyel is meg lehet csinálni."
Hogyne. Természetesen az én hibám, hogy nem ismerem a Gimpet. Az viszont nem pebkac, ha a rendszer részét képező programból (fspot) hiányzik a keresett funkció, ott egyszerűen csak arról lehet szó, hogy ez a program nem pixelpontos vágásra lett tervezve, hanem r=1-es felhasználóknak. Persze ez sehol nincsen leírva, nyilván, erre neked kell rájönnöd; ha nem jössz rá, az a pebkac. Az sem pebkac, ha egy támogatott program, ami egyébként tudná (ígéri) ezt a funkciót, hibás (gthumb). -
attila9988
őstag
latex-hez meg szerintem a vim a legjobb.
Kissé átszoktam a texmaker -re, mivel a vim latex-suite nem nagyon szereti a magyar billentyűzetkiosztást, utóhangolni kell picit. Latex-suite nélkül meg többet kell fárasztani az ujjaimat.
De amúgy én is vim párti vagyok, emacs -nál lerohad az ember keze a sok keresztbe nyúlkálástól, az ezeknél butább cuccok meg kényelmetlenek.. -
bambano
titán
válasz
attila9988 #188 üzenetére
mondjuk minden, ami nem latex, tipográfiai környezetszennyezés
latex-hez meg szerintem a vim a legjobb. -
Nem kell kompatibilitási csomag, ez nem Windows. A KDE-s libek kellenek, pont.
Nem a gthumb hibája a pebkac, hanem a Tied: problem existing between chair and keyboard. Két alkalmazást használsz arra, amit egyel is meg lehet csinálni.attila: a vi a szövegszerkesztő, az Office-ok meg vmi mások.
-
attila9988
őstag
Nekem jobban megfelelne a szabadság helyett az, ha mondjuk nem lenne ötvenöt képnézegető, viszont lenne egy, amelyikkel normálisan el tudom végezni az ilyen "nehéz" feladatokat.
Ezek különálló project -ek. Pont az a jó ha van 1000 féle választási lehetőséged, és senki nem mondja meg melyiket használd. Nem mondják neked hogy márpedig meg kell venned a tetves ms word -öt, mert nem fogadnak el semmilyen normális formátumot, csak a doc -ot.
Nem értem miért kell azon problémázni, hogy egy adott feladatra sokan készítenek programot. Keresd meg a neked megfelelőt. Ha egyik sem jó neked, és ipari méretekben kívánsz képeket vagdosni, akkor vegyél egy photoshop -ot egy oem winnel, és hajrá. Azt senki nem vonja kétségbe hogy a photoshop -nál jobb képszerkesztő nincs a piacon. Ha pedig az alá win kell, hát akkor az.Csak el ne felejtsük, hogy itt most az iskolákról van szó...
Torvalds a kernelt fejleszti, nincsen szava másban. Például a legtöbb disztró Gnome-ot használ, míg Torvalds maga utálja a Gnome-ot, sokszor kritizálja is. Ha a Linux egy multicég lenne, akkor Torvalds nem a vezérigazgató lenne, hanem egy termékmenedzser, vagy osztályvezető.
Itt is az a szindróma, hogy egyetlen cégnek kellene szerinted os -t fejleszteni, és minden egyes feladatra egyetlen egy megoldást szállítani, és kész. Biztos hogy jó lenne az úgy? Még a sz@ros mobiltelefonokon sem így van, ott sem egyetlen cég pakolja össze az összes alkalmazást, hát még pc -n. Hagyd már ezt a hülyeséget. Torvalds egy kernelt fejleszt. Na ná hogy nem fog foglalkozni a gnome -al. Nem is értem miért kellene neki.
-
attila9988
őstag
Először is, nincs minden nagyobb szoftvernek ugyanilyen erős vezetője, másodszor: még ha lenne is, az is csak azt jelentené, hogy egyenrangú felek vitatkoznak. Nincs, aki megteremthetné az egységet, ha bármilyen vitás kérdés van.
Itt van egy hatalmas tévedésed. A különböző project -ek egymástól teljesen függetlenül működhetnek, és fejlődhetnek, hiszen ezek különböző software -ek különböző feladatokra. Nem értem milyen egységet akarsz megteremteni közöttük. A windows -ra íródott több millió software fejlesztői sem kellett hogy egyezkedjenek bármiben is a microsoft -al, csupán a megfelelő ajánlások betartása volt szükséges.
De külön kompatibilitási csomagra van szükség ahhoz, hogy ezt megtehesd, és az plusz idő, plusz figyelem, plusz hibalehetőség.
Nem kompatibilitási csomag kell, hanem a qt. Kompatibilitási csomag a windows -on kell, amiből szintén van sokféle, ami a te értelmezésedben "plusz figyelem, plusz hibalehetőség."
A gthumb hibája nem pebkac. A GIMP-ben pedig hatalmas célszerűségében kétféleképpen is lehet vágni, ebből az egyik volt az, amiben nem lehet jól áthelyezni a keretet.
Minden software -ben lehetnek hibák. Ha a gimp -ben van, az megint nem az egységesség valamiféle hiánya miatt van, hanem mert a fejlesztők elcsesztek valamit. Ilyen esetben a windows -ra lefordított változat is hibás lesz.
-
DJS
tag
"Torvalds egy példa volt, minden nagyobb szoftvernek van ugyanilyen vezetője."
Először is, nincs minden nagyobb szoftvernek ugyanilyen erős vezetője, másodszor: még ha lenne is, az is csak azt jelentené, hogy egyenrangú felek vitatkoznak. Nincs, aki megteremthetné az egységet, ha bármilyen vitás kérdés van.#184
"Linuxon a legjobb GUI-s CD-/DVD-író program a K3b, KDE-re készült, gyönyörűen használom GNOME 2.32 alatt."
De külön kompatibilitási csomagra van szükség ahhoz, hogy ezt megtehesd, és az plusz idő, plusz figyelem, plusz hibalehetőség."A képvágáshoz: ne a szoftverek hibája legyen a pebkac. Tanuld meg rendesen használni a GIMP-et és akkor nem kell még másik szoftver is."
A gthumb hibája nem pebkac. A GIMP-ben pedig hatalmas célszerűségében kétféleképpen is lehet vágni, ebből az egyik volt az, amiben nem lehet jól áthelyezni a keretet."A sok funkció felesleges funkciókat is jelent, tipikus példa erre bármelyik irodai szoftvercsomag, ugyanis sem a LibreOffice-ban, sem a Microsoft Office-ban nem használsz minden funkciót. Jó-e szövegszerkesztésre bármelyik csomag? Jó, de egyes dolgokat sokkal nehezebb bennük megcsinálni, mint vi-ban."
Nyilván, de vannak alapvetően fontos funkciók, amiket illene jól tudniuk. Az f-spot és a gthumb mégse tudja, a gimp meg kétféleképpen teszi lehetővé nagy célszerűségében, és ebből az egyik nem is használható jól. -
"De ha te fejlesztőként meg akarod adni a választás szabadságát, akkor mindegyiket támogatnod kell valamilyen szinten, és ez megbonyolítja a dolgod."
Frászt. Linuxon a legjobb GUI-s CD-/DVD-író program a K3b, KDE-re készült, gyönyörűen használom GNOME 2.32 alatt.
A képvágáshoz: ne a szoftverek hibája legyen a pebkac. Tanuld meg rendesen használni a GIMP-et és akkor nem kell még másik szoftver is.
A vágólapkezeléssel meg gondom csak akkor volt, ha IE-ből, vagy Microsoft doksiból kellett másolnom vmit, opensource esetén soha.A sok funkció felesleges funkciókat is jelent, tipikus példa erre bármelyik irodai szoftvercsomag, ugyanis sem a LibreOffice-ban, sem a Microsoft Office-ban nem használsz minden funkciót. Jó-e szövegszerkesztésre bármelyik csomag? Jó, de egyes dolgokat sokkal nehezebb bennük megcsinálni, mint vi-ban. Jó-e kiadványszerkesztésre bármelyik csomag? Egy bizonyos szintig jó, de nem érnek fel sem az Adobe kiadványszerkesztőjével, sem a Scribus-szal.
-
DJS
tag
Kipróbáltam a kellékeket:
Gnome feladatütemező: se Ctrl+Q, se Ctrl+W nem működik.
Alkalmazás-kereső: dettó.
Fájlok keresése: dettó.
Nyomtatási feladatok kezelése: dettó.Pedig ezek a Gnome beépített programjai. Asszem. Lehet, hogy a nyomtatási feladatok kezelése az Ubuntu része.
-
DJS
tag
"Egy iskolában nem kell 100-féle ablakkezelő, vagy asztalkörnyezet."
Sehol nem kell egyszerre százféle ablakkezelő vagy DE... De ha te fejlesztőként meg akarod adni a választás szabadságát, akkor mindegyiket támogatnod kell valamilyen szinten, és ez megbonyolítja a dolgod."ráadásul a "hobbifejlesztők" célfeladatra készítik az alkalmazásokat, nem akarnak egy nagy szoftvert, ami mindenre jó, mert akkor az semmire nem lesz igazán jó."
Összekeverted a felesleges funkciókat a szükséges funkciókkal. A nagyobb programokban sokféle funkcióra lehet szükség, ellenben a nyílt megoldásokból sokszor a legnyilvánvalóbb eszközök hiányoznak. (A zárt megoldásokból is, de ez állítólag jobb lehetne náluk...)Én például most képeket vagdosok. Az Ubuntu beépített fényképkezelőjével, az f-spottal ezt kvázi lehetetlen megcsinálni, nem tudom pixelre pontosan beállítani, hol vágja el. Felraktam a gthumbot, amiben fejlett a képvagdosó, viszont van egy idegesítő hibája: ha beállítok egy 1000x768-as keretet, és utána egérrel vonszolom oda, ahol a fontos képrészlet van, akkor vonszolás közben átméretezi a keretet néhány pixellel. Így lesz egy 1002x768-as képem, vagy éppen egy 999x766-os. Ezért azt csinálom, hogy gthumbbal levágom, ahol kell. Ha jó, jó; ha kisebb lett, akkor újravágom, hogy picit nagyobb legyen, aztán átmegyek gimp-be, aminek nincs ilyen hibája, azaz pixelre pontosan akkorát vág, ahová beállítod, de hülye a felülete, nem könnyű benne áthelyezni a keretet. Ha nagyobb lett, szintén.
Összességében 1 feladatot csak 2 program használatával tudok megoldani, ez hol célszerű? Nekem jobban megfelelne a szabadság helyett az, ha mondjuk nem lenne ötvenöt képnézegető, viszont lenne egy, amelyikkel normálisan el tudom végezni az ilyen "nehéz" feladatokat.
"Vágólapkezelés van"
Van, csak ne próbálj meg összetett táblázatokat másolni, és ne zárd be az ablakot, amiből másolsz...#160
"Az, hogy ha pl. kde-ben bug van, a gnome esetén nem focizik, tehát az összehasonlításod fals. Kb. mintha azt mondanád, hogy ne vegyél toyotát, mert a mazdákban gyári hibák vannak."
Ez addig igaz, amíg egy adott disztró beépített környezetét használod. Ha neadjisten élni akarsz a szabadságoddal, és feltelepíteni egy gnome-os környezetbe egy kde-s programot, akkor már focizik. Akkor is focizik, ha egy szerencsétlen disztrónak az az ötlete támad, hogy kiadja magát többféle környezettel is (az opensuse pl. ilyen, van kde-vel és gnome-mal is)."Nincs erős vezető? egyszemélyi? Linus Torvalds nem erős vezető? Ezt kezd el hangosan mondani sokfelé, mindenkit fel fogsz vidítani vele. Szerinted hány embernek van joga a legfőbb kernelforrásba piszkálni? Mondjuk fő kiadásonként? Maradjunk az egyben, mint helyes válasz. Nincs erős vezetés? egy ember képes volt fenntartani magának ezt a jogot és nem erős vezető?"
Torvalds a kernelt fejleszti, nincsen szava másban. Például a legtöbb disztró Gnome-ot használ, míg Torvalds maga utálja a Gnome-ot, sokszor kritizálja is. Ha a Linux egy multicég lenne, akkor Torvalds nem a vezérigazgató lenne, hanem egy termékmenedzser, vagy osztályvezető.#162
"A nagyobb, követésre érdemes linux disztrókból összesen kevesebb van, mint windows x service pack kiadásból."
XP-hez 3 SP készült, Vistához 2, 7-hez 1. Ez összesen 6 SP tizenkét év alatt. Csak Debianból ugyanennyi idő alatt 7 kiadás is készült. A többit nem sorolom. -
ViZion
félisten
De VAN GUI szinte mindenre, mert a terminál a legfőbb érv a linuxok ellen...
Mondjuk egy win helyreállítás is többnyire parancssoros dolog, csak azt user nem látja, mert viszi a szervizbe...Nincs akkora különbség a felhasználó szempontjából, lassan úgyis minden a neten van. Az meg nem tök mindegy, hogy a böngészőnek hol az ikonja?
-
bambano
titán
ablak bezárása firefoxban: ctrl+w (ne keverjük a firefox backend leállításával!)
ablak bezárása a szabvány gnome-os böngészőben: ctrl + wkilépés firefoxban: ctrl+q
kilépés tbirdben: ctrl+q
kilépés gimp-ből: ctrl+q
ablak bezárás a szabvány képnézegetőben: ctrl + w
kilépés a szabvány képnézegetőből: ctrl + q
kilépés a szabvány médialejátszóból (totem): ctrl + q
kilépés vlc-ből: ctrl + qjól láthatóan azoknál a programoknál, ahol egy program több ablakban is futhat, ctrl + w zárja az ablakot és ctrl + q lép ki, egységesen. A terminál azért lett megkavarva, hogy a szabvány kiléptető gombot a terminálban futó programnak lehessen átadni, ne nyelje le a terminál maga.
az ms cuccokban (word, excel, ie) a keresés gomb pl. mind máshol volt a ribbon előtti időszakban.
fentiek szerint a gnome-os cuccok még mindig egységesebbek, mint a windows cuccok.
-
sztikac
őstag
-
válasz
Namelesske #166 üzenetére
Van szabályzás, úgy híják: Linux Standard Base. Ez egy. Kettő: a különböző protokollok implementációja a Linuxban megfelel az RFC-knek, szabványoknak - ezt elmondhatja magáról a Microsoft? Például a Kerberos kapcsán?
sztikac: nem tudom, mely szoftverekről beszélsz, de a kilépés mindenhol alt+f4. Keresés ctrl+f, mentés ctrl+s, megnyitás ctrl+o - csak hogy a leggyakoribbakat említsem.
Alex91: nem, nem tudom, nem vagyok gondolatolvasó; de legalább bizonyítja, hogy van szabályzás.
-
sztikac
őstag
Ellenpélda pont a Microsoft, ahol még mindig nem sikerült megoldani, hogy mindenhol azonos billentyűkombinációkat használjanak ugyanazon funkció eléréséhez.
még szerencse, hogy linuxon mindenhol azonos billentyűkombinációkkal éred el ugyanazokat a funkciókat... oh wait
Most akkor mi is a kilépés? Ctrl + Q vagy Ctrl + W esetleg Ctrl + Shift + Q ?? -
floatr
veterán
A most indult oldal tűzoltás, amit el lehetett volna kerülni, ha legalább az egyik oldalon megvan az akarat/ész hozzá. Maga a kockázat ciklusonként egyre nőtt, bár ha most azt vesszük, hogy megint sakkozás van, úgy is fel lehet fogni, hogy "minden rendben lesz, most sem kell mozogni, mert hullámzik" tehát nincsen kockázat, majd pörgünk egy kicsit, sakko lesz licenc mindenre. A jajveszékelés kiváló eszköz mindenre: figyelem, pénz, erőforrás, problémák megoldása -- egyszerre működik minden téren.
A kockázat elhárításával kapcsolatban is van némi ellenvéleményem. Amikor tűzoltás van, akkor baromi drága mert a gyorsan-jól-olcsón hármasból az első kettő játszik. Kapkodás, megfelelő emberek keresése, megfelelő megoldások kikutatása -- ez mind drága, időigényes mulatság, ilyenkor szokott az a megoldás lenni, hogy inkább fizetünk, csak működjön minden tovább úgy ahogy eddig.
Ha netán valaki észrevette volna a trendeket, ahogy a legtöbben nem, akkor be tudott volna tervezni megfelelő embereket, megoldások keresését 2-3 év alatt lassacskán, akár -- most figyelj mert káromkodás következik -- számítástechnikai szakkör keretébenmert ezek a középiskolások már csak olyanok, hogy vannak köztük tehetséges érdeklődők, akik marha mód még lelkesen segítenének, mint ahogy mi tettük az előző évezred sötét időszakában. Sőőőt, egy ilyen lelkes középiskola lelkes szakköre akár a nagy lelkesedésben környékbeli általánosokat is kisegíthetett volna. Persze ehhez akarat kellett volna, leleményesség, meg szervezés, meg együttműködés -- micsoda avítt fogalmak. Amúgy nem hiszem, hogy ennyire szarul állnánk, mivel nagyon jól tudom, hogy pl. itt a kerületi tévénél technikusként egy csapat középiskolás dolgozik/segít, mert lelkesen érdeklődnek. Ja, az ilyeneket észre kéne tudni venni...
Ja még valami: ez a mentalitás jellemző sokakra, hogy majd más megoldja helyettem. Majd az önkormányzat, majd a misztérium, majd az államtitkárság, majd bárki, csak ne én. Ha ők nem tesznek semmit, nekem mit kéne pörögnöm, ki vagyok én, csak egy igazgató/gazdasági vezető/informatikai vezető/rendszergazda...
-
törölt tag
válasz
"De szigorúan hangsúlyozom nem azonosítom az Androidot a Linux disztribúciókkal."
Szerintem meg az. Van kernele, csomagjai, csomagkezelése stb... Pont mint más Linux disztribúcióknál.
Kádár mondta annó.
"A krumplistészta az legyen krumplistészta!"
Te minek hívnád húsos fagylaltnak?
-
bambano
titán
válasz
milyen szabályozást hiányolsz a linuxból?
-
válasz
Namelesske #164 üzenetére
Nem állítom, hogy nincs igazad, de egyrészt vmiért mégis fut az Android szekere, másrészt a Google most fog keményebb kézzel nyúlni az Androidhoz - állítólag. A lehetőséged egyébként megvan arra, hogy lecseréld a rendszered az Androidos telefonodon, ugyanakkor amit eddig láttam főzött ROM-okat, azok mind rosszabbak voltak, mint a gyáriak.
-
Namelesske
addikt
Hát arra, hogy kb a gyártók ott szopatják a felhasználókat ahol akarják. A biztonsági frissítéseket is lusták elkészíteni, nem hogy az új verziókat. Vannak akik még a bootloadert is lezárták és bármilyen openszósz ingyenes szabad szoftver a felhasználó magasról levan szarva. Csak a gyártó és a google érdekei érvényesülnek. Pedig elvileg mindenhonnan azt hallom, hogy linuxon ilyen nem fordulhat elő, csak a csúnya ms csinálja ezt.
Elég megnézni egy WP7 telefont. Az első generáció most vígan fut mangóval...
Mod:
Erre reagáltam
A szabad szoftveresek egyébként annyira szarul csinálják, hogy a desktop rendszerek kivételével mindenhol komoly kihívói minden más rendszernek, de egyes területeken szinte egyeduralkodók. Pénzosztás nélkül.
Mert hogy az Android nem desktop és nagy kihívója a többieknek, de attól még lehet valami fos.
-
válasz
Namelesske #161 üzenetére
Nem egészen értem, mire gondolsz...?
-
bambano
titán
"Linux pedig rengeteg redundáns megoldást használ (KDE, GNOME, LXDE, XFCE, OpenBox... egyetlen feladatra, csak a legismertebbek), ezek közül is bármelyiket feltelepítheted,": igen, tehát windowsból egy van, nincs 95,98,2k,xp,vista, w7 (ezekből 98 még van az iskolákban, mint itt elhangzott), és ezekből nincs kiadástól függő darabszámú inkompatibilis service pack sem, ezen túlmenően nem kell azzal foglalkozni, hogy dx9, dx10, dx10.x, dx11 vagy mi van a rendszerben.
A nagyobb, követésre érdemes linux disztrókból összesen kevesebb van, mint windows x service pack kiadásból. De ezek a tények ne zavarják meg a fudolhatnékodat.
-
bambano
titán
szokásos gondolkodásmentes fud...
a linux mint hobbiból készült rendszer? el vagy maradva vagy 18 évvel."Ha nekik nincsen kedvük ahhoz, hogy egységes vágólapkezelést írjanak minden programba, hanem helyette csinálnak egy N+1.": play tada.wav nem a programok vágólapoznak, hanem az X. hogy a programokban is van (ami ugye megintcsak nem a programokban van, hanem a hozzájuk tartozó toolkitekben), az már csak ráadás.
"Egy könnyebb feladatot pedig könnyebb megoldani, és ugyanannyi idő alatt jobb megoldások születhetnek rajta.": így van, ezért jobb a linux. kisebb, egyszerűbb, jobban átlátható komponensekből áll. Az, hogy ha pl. kde-ben bug van, a gnome esetén nem focizik, tehát az összehasonlításod fals. Kb. mintha azt mondanád, hogy ne vegyél toyotát, mert a mazdákban gyári hibák vannak.
"A szabad szoftveres modell a kisebb programok fejlesztéséhez jó.": ezt is meg lehetne cincálni, de nagyon.
"Mindezeket a szabad szoftverek rosszabbul csinálják, mert nem kapnak pénzt az unalmas munkák elvégzéséhez, és nincs erős vezetés a döntésekhez": na itt kezdtem el kiröhögni az egész hsz-t. Nincs erős vezető? egyszemélyi? Linus Torvalds nem erős vezető? Ezt kezd el hangosan mondani sokfelé, mindenkit fel fogsz vidítani vele. Szerinted hány embernek van joga a legfőbb kernelforrásba piszkálni? Mondjuk fő kiadásonként? Maradjunk az egyben, mint helyes válasz. Nincs erős vezetés? egy ember képes volt fenntartani magának ezt a jogot és nem erős vezető? rotfl
"Nagy rendszerek készítésében a nyílt forráskódú rendszerek eleve hátrányból indulnak.": szokásos fud. nagy rendszerek fejlesztésében a zárt forráskód hátrányból indul. hint: több szem többet lát c. mondás.
-
Elég sok marhaságot sikerült összehoznod.
Egy iskolában nem kell 100-féle ablakkezelő, vagy asztalkörnyezet. A "hobbiból készült rendszerek" mára olyanná nőtték ki magukat, hogy még a Microsoft is ír kernel drivereket Linuxhoz, ráadásul a "hobbifejlesztők" célfeladatra készítik az alkalmazásokat, nem akarnak egy nagy szoftvert, ami mindenre jó, mert akkor az semmire nem lesz igazán jó. Tipikus példa pl. a Nero. Vágólapkezelés van, mi több, három default vágólapod van pl. egy GNOME-os Linuxon, copy-paste mindegyiken műxik. Ellenpélda pont a Microsoft, ahol még mindig nem sikerült megoldani, hogy mindenhol azonos billentyűkombinációkat használjanak ugyanazon funkció eléréséhez.
A szabad szoftveresek egyébként annyira szarul csinálják, hogy a desktop rendszerek kivételével mindenhol komoly kihívói minden más rendszernek, de egyes területeken szinte egyeduralkodók. Pénzosztás nélkül.
-
DJS
tag
"Amúgy ez sem egy máról-holnapra dolog volt, pár éve már lehetett tudni, hogy ez lesz, és ehhez nem kellett államtitkárnak lenni"
Írod ezt egy olyan hírhez, ami arról szól, hogy most indult egy oldal, hogy összegyűjtsék a váltáshoz szükséges tudást a rendszergazdáknak...#62
"Szerintem is szarul volt ez az egész megjátszva, de lehetett tudni, hogy gond lesz előbb vagy utóbb."
Ezzel az a baj, hogy a kockázat meglehetősen kicsi volt eddig (minden kormány mindig meghosszabbította a szerződést), míg a kockázat elhárításának költsége nagy, mert a legális szoftverek nem olcsóak (egy iskola költségvetéséhez viszonyítva), a Linux telepítéséhez meg sokszor hardvercsere kellett volna, ami megint nem olcsó mulatság.#85
"Legyen windows is de azt fizesse meg mindenki MAGÁNAK ha akarja. Az emberek 90%-nak elég egy linux mondjuk egy Ubuntu vagy egy Chakra (szerintem ez fullra hasonlít a windows-ra)... A mai embernek mi kell? Facebook, Zene, Film, Net... Semmi más."
És szerinted mit tanítsanak majd a hetente egy informatikaórán elsőtől nyolcadikig? hogy hogyan kell elindítani a lejátszón a zenét? Az iskoláknak a minisztérium írja elő, hogy mit oktassanak, jelenleg a torrentezés nem szerepel a tananyagban, viszont az államilag támogatott tankönyvekben csak MS szoftverekről vannak képernyőképek.#129
"Na akkor mondd el nekünk is, de a "lustaság", és a "butaság" érveket hagyd ki, csak a többi érdekel."
Elmondom helyette én. Pofonegyszerű: egy kisebb rendszerben kevesebb hiba lehet. A Linux pedig rengeteg redundáns megoldást használ (KDE, GNOME, LXDE, XFCE, OpenBox... egyetlen feladatra, csak a legismertebbek), ezek közül is bármelyiket feltelepítheted, bármilyen kombinációban, több tucat verzióban. Egy ekkora kódtömeget nem könnyű átlátni, hibakezelni, ellenőrizni, naprakészen tartani, az egyikben történt fejlesztéseket átvezetni a többihez, az egészet letesztelgetni minden kombinációban, dokumentációkat írni, tankönyveket írni hozzá, stb. Sokkal könnyebb, ha az embernek van egy darab programja, és azt évtizedekig használja. Az MS állítólag ezt is csinálta: állítólag a Windows egyes részeinek forráskódja 1992 óta, az NT óta nem változott, egészen a Vistáig, amikor újraírtak sok kernelfunkciót. Még könnyebb a fejlesztés, ha nem csak a szoftver egységes, hanem a hardver is (lásd: Mac).Egy könnyebb feladatot pedig könnyebb megoldani, és ugyanannyi idő alatt jobb megoldások születhetnek rajta. Ezért a hobbiból készülő rendszerek eleve hátrányból indulnak a kereskedelmi fejlesztőkkel szemben: nem azt fejlesztik, amit a leginkább célszerű, hanem azt, amihez kedvük van. Ha nekik nincsen kedvük ahhoz, hogy egységes vágólapkezelést írjanak minden programba, hanem helyette csinálnak egy N+1. FPS-t, akkor nem lesz jó a vágólap, és kész. Hiába van minden feladatra kismillió megoldás, ha ezek közül csak három-négy tud mindent, amire szükség van, vagy éppen egyik se.
A szabad szoftveres modell a kisebb programok fejlesztéséhez jó. Nagyobb rendszerek esetén sokszor kell kompromisszumot kötni, sokszor kell döntéseket hozni, és sokszor kell egyetlen változtatást végigvezetni az egész rendszeren, sokszor kell unalmas feladatokat ellátni, mint például a dokumentáció. Mindezeket a szabad szoftverek rosszabbul csinálják, mert nem kapnak pénzt az unalmas munkák elvégzéséhez, és nincs erős vezetés a döntésekhez (mert nincs egyvalaki, aki osztja a pénzt). Nagy rendszerek készítésében a nyílt forráskódú rendszerek eleve hátrányból indulnak.
Persze vannak előnyeik is: a GPL-es programok forráskódját nem muszáj nulláról megírniuk. Ezért sikerült a Google-nek néhány havi munkával egy jól használható böngészőt készítenie. De egyáltalán nem biztos, hogy ezek az előnyök kompenzálják a hátrányokat.
-
bambano
titán
válasz
#13260800 #155 üzenetére
tehát szerinted összecsapott, gány a rendszer, más helyről tudjuk, hogy az anyagi lehetőségek nem bővülnek, ráadásul az átlag iskolai rendszergazda számára ismeretlen cuccot kell majd használnia, és ezek után szerinted most rendbe fogják rakni?
a legszolidabb, amit erre mondhatok, hogy optimista vagy -
törölt tag
Az iskolákban eleddig se nagyon használtak címtárszolgáltatást. Még ha tudta is a szerver (vagy be volt ugyan állítva de mégse használták vagy kliens oldalon volt letojva). Sajnos nagy általánosságban el lehet mondani, hogy a legtöbb iskolai rendszer összecsapott munka. Köszönhető ez a valóban nagyon alacsony béreknek ami miatt mindenki csak ugródeszkának használja az iskolai rendszergazdai állást. Én nem hiszem, hogy ez lenne a legnagyobb gond. És a rendszer a későbbiekben is bővíthető lesz..
Állítom nagyon sok helyen emiatt még jobb lesz a rendszer. Ugyanis most rendbe kell tenni.
-
Alex91
félisten
-
ViZion
félisten
Háát ilyen alapon kb. 20 igazi pedagógus van az országban?
Nem lesz rendes FTP vagy levelező szerverük, mert _Linux_-ra váltottak? Akkor eddíg sem volt. Azért ez már vicc,komolyan. Mindent meg lehet oldani, ha partnerek benne. De ilyen hozzáállással szerintem Nektek még Linus T. sem felelne meg
Sebaj, majd megoldják valahogy ezt is. Továbbra sem ez miatt fáj a legtöbb igazgató feje, ebben biztos vagyok. -
bambano
titán
válasz
#13260800 #149 üzenetére
azok, akik eddig windowst üzemeltettek, azoknak újdonság lesz, hogy a linuxot nem érdemes úgy üzemeltetni, mint a windowst.
nemrég például azon kellett vitatkoznom itt valakivel, hogy tisztán linuxos hálózatba nem rakunk ad-t. na ezen a szinten (se) állnak az iskolai rendszergazdák.
-
törölt tag
-
törölt tag
jaj!
Ne fárassz legyél szíves! Én vezetek autót pedig Michael Schumacher nálam 1 000 000 x jobban vezet.
Senki nem mondta, hogy azonnal vérprofin. Ráadásnak ez éppúgy igaz az MS rendszerére is.
Tehát! Az országban 5 ember végezzen fájl , és webszerver telepítést mert a többiek nem elég jók? Ne komolytalankodjuk már azért ha lehet.
Ugyan áruld már el nekem, hogy valaki eleddig üzemeltet egy rendszert Windows alapokon akkor az most Linux alapokon teljesen kizárt? Nem is értem mit akarsz mondani. Nagyon sok iskolában most is vannak Linux alapú szerverek. Gondolom őket is az az 5 ember telepített aki ért hozzá. Fuss neki még1x ennek. A Linux már régen nem pilótavizsgás.
-
törölt tag
Felétek! Mifelénk elvárunk pár alap dolgot a kollégáktól pl: tudjon írni olvasni, és ne tojjon be a Windows szerverektől sem a különböző Linux alapú szerverektől. Ez nem a mese kategória.
Persze ha a munkaszerződésében az van, hogy ő neki csak Windows-al kapcsolatos munkákat kell ellátnia, akkor vegyen fel az iskola egy olyan rendszergazdát is aki ért Linux-ul. Szerintem meg ez a mese kategória.
-
bambano
titán
válasz
#13260800 #143 üzenetére
tán ha 3-5 ember lehet az országban, aki *RENDESEN* fel tud telepíteni egy levelező szervert, és szerintem egy sincs, aki *RENDESEN* megcsinálna egy ftp szervert.
ugyanígy hasonló, erős kétségeimet tudnám kifejezni a webszerverrel kapcsolatban.szerinted egy vidéki iskola meg tud szerezni magának egy olyan szakembert, amiből max. 5 van az országban és egyébként keresett a tudása? ahha...
-
bambano
titán
válasz
#13260800 #140 üzenetére
no, ha a meséken meg az álmodozásokon túlléptünk, akkor maradjunk annyiban, hogy a rendszergazdának azt kell ismernie, amiért megfizetik. áttételesen azt, ami a munkaköri leírásában van.
Szerk: és itt a magam nevében is beszélek, mert ha általánosítjuk, amit írtál, akkor nekem windows 2008 szerver szakértőnek is kellene lennem, az ilyen feltételezésekre pedig több, mint morózusan szoktam reagálni.
-
törölt tag
A DOS-s alapparancsok a mai napig kötelezőek. Egy Sambat feltelepíteni egy webszerverrel ma már alap. Mail szerver alap, Gépeket hálózatba belőni alap, FTP és hasonlók szintén alap, szövegszerkesztés alap. Ezek Windows és Linux alapú rendszereken sem bonyolult feladatok. Én úgy tudom tanítják is őket.
Akkor mi a probléma?
Ne keverd ide a programozást meg a videovágást. Általában egy rendszergazdának egyik sem feladata.
-
ViZion
félisten
Ahogy már leírták, az iskolai rendszergazda többnyire egy ECDL-huszár, vagy egy ügyes diák. Ennek is változnia kell, mint sok mindennek. Azt is írták, hogy intézmények is megegyezhetnek M$-el, sőt a már meglévő liszenszek sem tűnnek el.
Várjuk meg mi lesz ebből, kár most akármelyik oldalra esküdni, valószínüleg sokkal árnyaltabb a kép, nem lesz kirúgva holnap aki nem tud Calc-ban egyenletet írni.Jöttek anno az e-osztálynaplók, megtanulták. Ez is "csak" egy program, nem űrlényeknek készítik.
-
-
"igehírdetés az, ami miatt megútáltam az egész linuxot (pontosabban közvetve a rendszert, inkább a nagyérdemű "közösséget") és ahol lehet próbálom elmondani, hogy miért jobb választás a Win (akár desktop akár server környezetben)."
Te nem ugyanezt csinálod? Most vallottad be, ráadásul azt is, hogy csak trollkodni jársz a linuxos topicokba, mert érdemi információt nem tudsz hozzátenni...
-
dabadab
titán
A szemelyeskedest kerem abbahagyni.
-
törölt tag
Abban hibázott a vezetés, hogy kitalálhattak volna valami átmentet, hogy és miként lehet ezt az átállást megvalósítani. De abban nem, hogy Linux és szabad Office lesz majd.
Egy valamire való rendszergazdának ilyen ismeretekkel egyszerűen kell rendelkeznie. Akinek nincs az nem alkalmas a szakmára, lapát és vegyenek fel a helyére egy olyat aki nem szarja össze magát egy Linux-tól.
Most már így alakult, szerintem pár hónap alatt egy átlagos Magyar intézményben le lehet zavarni az átállást. Természetesen a dolgozóknak is tanulniuk kell majd mert akármennyire is alternatíva a Linux csak más felület mint a Windows.
Hosszú távon fogja ez megérni.
-
ViZion
félisten
Elég sok "átlag-userrel" találkozom, többségük "leguglizza" a windózos progikat, telepíti (ahogy kell toolbarostól, "ajándék" szoftverestől). Viszont Linuxal idáig sem jutnak el, mert fogalmuk sincs róla, hogy mi van. Volt aki Androidos telefont használt, és kiröhögött, mikor azt mondtam, az is linux (valahol
). Ezért is fontos ez a kezdeményezés, hogy az előítéletek helyett legyenek tapasztalatok. És ezért nagyon jó az Ubuntu tour -sajnos nincs magyar megfelelője.
-
attila9988
őstag
ezzel szemben fogom a Win7 telepítő DVD-t és max a változatot kell kiválasztanom, azt, amelyikhez licenszem van. és tudom, hogy mit kapok. nincs kavarás, disznók disztrók, akármi. a userek nagy része azt sem tudja, mit akar a rendszerétől, azon kívül, hogy a megszokott(!!!) programjai fussanak.
Már megint a lustaságról, és a megszokásról írsz. Ebben a formában a windows -nak semmilyen körülmények között nem lehetne ellenfele, mert gizike néni azt szokta meg. Viszont gizike néni nem telepít win7 -et. Ha meg neked mint informatikusnak ez gondot jelent, az a te személyes szégyened kell hogy legyen, és a lustaságot legyűrve kénytelen leszel megtanulni ms -en kívül valami mást is.
Én amondó vagyok, hogy a suliknak fűtés is jobban kell mint windows, mert a gáznak jelenleg nem nagyon van alternatívája, ellentétben az OS -el.
"és ahol lehet próbálom elmondani, hogy miért jobb választás a Win "
Na akkor mondd el nekünk is, de a "lustaság", és a "butaság" érveket hagyd ki, csak a többi érdekel.
Tehát akkor.. egy iskolában miért jobb a windows/office milliárdokért közpénzen megvásárolva? -
bambano
titán
ennyi pénzért még olyat is kapsz, hogy nem kell újraindítani a szervert, ha a kernelbe biztonsági frissítést telepítettél.
"biztos, hogy olcsóbb": biztos, nyugodj meg.másik hsz-ben:
"ezzel szemben fogom a Win7 telepítő DVD-t és max a változatot kell kiválasztanom, azt, amelyikhez licenszem van. és tudom, hogy mit kapok.": én is tudom, hogy mit kapsz, semmit. Max. infarktust. Ne hasonlítsuk már össze a w7 telepítőn levő cuccokat egy felhasználásra kiadható asztali környezettel, mert kb. semmi nincs a telepítőn, amit egy desktop user használ. Na jó, passziánsz van rajta. -
bambano
titán
azt a win rendszer használót rémíti meg, aki felrakja a wint, kap egy hót csupasz rendszert, és utána kezdi el vadászni a dolgokat, a videokártya meghajtójától a totalcommanderen kersztül a böngészőn át a levelezőig meg a szövegszerkesztőig, víruskergetőig, malware hajkurászóig, továbbá video és zenelejátszót, codec pakkot stb. mindent vadászni kell neki a netről?
EZT a felhasználót rémíti meg, hogy felrakott egy gyakoribb disztrót és ott van minden a telepítő forrásokban? Mert ha ez igaz, az ilyen felhasználót a kés is megrémíti, mint az egyik legbonyolultabb háztartási gép.
vagy inkább csak megint marhaságot meg fudot akar terjeszteni valaki?
-
ViZion
félisten
Igen, ez igaz, ezért félnek sokan a linuxoktól. Erre írtam, hogy a szabadság "hátránya". Nem tudom már egyértelműbben leírni, sajnálom, ha nehezen érthető voltam...
Másik probléma, hogy előtelepítve többnyire parancssoros egyszerű OS-t adnak, és sokaknak ma is ezt jelenti a linux... de ezt már ne kelljen kidumálnom. Szurkolok nekik, sikerüljön a szemléletváltás, és legalább tudjanak róla, hogy ilyen is van.
És szerintem sok iskola azt kívánja bár ' ez lenne a legnagyobb problémájuk... -
floatr
veterán
Egyrészt, én a magam részéről nem szoktam olyan embernek ajánlgatni binugzot, akinek az az első kérdése, hogy "ez egy új program?". Olyanoknak sem szoktam ajánlani, akik oda-vissza berhelik az asztali gányt, mert ahhoz meg érteni kéne. Viszont ha vesz az ember egy brand gépet (laptop), ráadásul olyant, amiről tudja, hogy adnak ki tán binugzosat is, akkor nagyot nem tévedhet.
Másrészt, nem egy olyan emberrel találkoztam, akik aktuális driverekkel szoptak win7 alatt, mert egyik napról a másikra eldőlt a rendszer mihelyst a megszokott alkalmazásaik közül használtak valamit, ha épp addig eljutottak. Ezek az emberek sem fognak community blogokat olvasgatni. De jobbat is mondok, az egyik szomszéd a nyomorult nyomtatóját sem tudta használatba venni, és már ki akarta dobni az egészet a vérbe. Ezeknek az embereknek ugyanennyire lenne jó/rossz a binugz is, mert annyira sem értenek hozzá, mint a lajhár a sprinteléshez.
Harmadrészt, én már ~10 évvel ezelőtt sírva hánytam az ilyen fajzatoktól, akik teljesen fogalmatlanul ontották az igét. Aztán a vista idény alkalmával bepróbáltam egymagam, hogy mire jutok, és meg voltam lepődve, pedig korábban az xp elől ki sem lehetett robbantani.
-
-
anulu
félisten
amúgymeg érdemes átolvasgatni, hogy a nagy és ingyenes linuxoknál a Red Hat milyen support árakat kínál. ha valami bajod van enélkül oldd meg magad. gyk: nem kevéssel drágább, mint egy W2008R2ENT supportja (igaz, ott az alaprendszer kerül $3k-ba). szóval, többszörösen felteszem a kérdés: vállalati környezetben biztos, hogy olcsóbb?
-
anulu
félisten
ezzel szemben fogom a Win7 telepítő DVD-t és max a változatot kell kiválasztanom, azt, amelyikhez licenszem van. és tudom, hogy mit kapok. nincs kavarás,
disznókdisztrók, akármi. a userek nagy része azt sem tudja, mit akar a rendszerétől, azon kívül, hogy a megszokott(!!!) programjai fussanak.szerinted egy 40 éves családanya le fog ülni community blogokat olvasgatni, mert a frissen vett webkamerája nem megy?
amúgy nem mellesleg ez a "mindenre tökéletes a linux és úgy alakítod, ahogy akarod és soha semmi bajod nem lesz, meg mindenre kapsz válasz csak tudnod kell, hogy mi a bajod" igehírdetés az, ami miatt megútáltam az egész linuxot (pontosabban közvetve a rendszert, inkább a nagyérdemű "közösséget") és ahol lehet próbálom elmondani, hogy miért jobb választás a Win (akár desktop akár server környezetben).
-
ViZion
félisten
válasz
attila9988 #120 üzenetére
ne félmondatokat emelj ki.
A win rendszerek után átlag felhasználót megrémíti, hogy akkor most mit is kell letölteni? Mi a jó a gépemre? Áhh, akkor inkább marad a warez XP... Ilyen értelemben "hátrány" a sok lehetőség (bocs, az idézőjel kellett volna).
Rengeteg jó program van - erre jössz a fordítással. Ugyan már, átlag user nem fog fordítani, főleg a next-next-finish után áttérők nem. Vannak kész, jó programok minden általános feladatra, akinek nem elég, az keresgéljen, és fordítson
Nem csak a kernelt kell nézni, -és nem is arra írtam-, hanem az asztali környezetre. Gyenge gépen, kevés rammal az Unity-t fél óra alatt meg lehet gyűlölni...
Az ismerősöméknek azért raktam Ubuntut, mert megmutattam Live USB-n, és tetszett nekik, de ez csak egy példa volt. Ismerve az iskolai gépeket valóban nem tartanám jó választásnak oda. -
attila9988
őstag
és a választás szabadsága inkább hátrány...
A választás szabadsága soha, sehol nem volt, és nem is lesz hátrány.
"és rengeteg jó program van hozzájuk."
A linux -on futó programok mindegyike lefordítható mindenhol. "Mit értesz az alatt hogy rengeteg jó program van hozzájuk"??
"Utána meg kell nézni milyen gépre megy"
Leginkább a kernel verziója a meghatározó ebben, és nem a disztribútor.
"Telepítettem már 60+ párnak Ubuntu-t Unity-vel. szeretik. nekik net, skype, szövegszerkesztő, levelező kell, nem fognak hegesztgetni a rendszeren"
Egy iskolában a unity nem feltétlenül előny, hiszen csak az ubuntu játékszere, és - hála az égnek - nem mindenhol van ubuntu.
-
Alex91
félisten
Mondjuk azert majd kivancsi leszek, hogy mi fog az oldalra kikerulni. Hogy tenyleg le fognak vezenyelni egy teljes atalast, vagy majd az lesz, hogy mindenki kikuzkodi maga a kis rendszeret, mert amit leirnak:
1. fele se lesz jo mindenre,
2. valamelyik disztron menni fog, a masikon meg nem,stb.
Azert akarhogy nezzuk, valamennyi tapasztalatnak lennie kellene. De nem biztos, hogy akinel van egy kis otthoni Linux tudas eleg lesz, sot!
-
ViZion
félisten
Hát ez valóban nehéz az áttérésnél, mert megszoktuk, hogy windóz = 1 felület, amire lehet témát húzni (színeket és ikonokat cserélni...).
Erre itt a linux, sok változat, sok asztali környezet... és a választás szabadsága inkább hátrány...
Röviden: első lépés a disztró választás. Érdemes az openSUSE, Fedora, Ubuntu, LinuxMint változatokat preferálni kezdőként, mert ezek mögött nagy közösség áll, sok segítség van a neten is, és rengeteg jó program van hozzájuk.
Utána meg kell nézni milyen gépre megy, és mik az igények. Jobb gépekre lehet KDE vagy Unity, Gnome Shell, (ezek elég progresszívek, idősebbeknek XP után fura lehet) gyengébbekre Gnome, XFCE vagy LXDE... Persze ez egyéni igényektől is függ, én pl. nem szeretem a KDE-t.
Telepítettem már 60+ párnak Ubuntu-t Unity-vel. szeretik. nekik net, skype, szövegszerkesztő, levelező kell, nem fognak hegesztgetni a rendszeren -
bambano
titán
ahol novell van nt-vel vegyítve, ott senkit nem izgat már, hogy mi van felrakva. őket az sem fogja izgatni, hogy vége a szerződésnek az mssel.
egyébként meg linuxra volt régebben novell szerver szoftver, lehet, hogy most is van még, csak nem követem.a poszt egyébként arról szól, hogy segítenek nagyot alakítani.
-
anulu
félisten
jelenleg nem tisztán unix networkről beszélünk, hanem a legtöbb esetben szedett-vedett heterogén hálóról, ahol jópár helyen (pl ex-gimnáziumom) még ős Novell van NT-vel vegyítve... alapvetően tökmindegy, h rendes AD-t vagy Unixos hálót csinálnak belőle (utóbbit nem ismerem, nem akarok véleményt mondani róla), mindkettő irdatlan nagy meló. persze, ilyenkor lehetne szépet és nagyot alkotni, csak ismét eljutottunk az alap problémához, hogy mennyi pénzből és idő alatt.
-
bambano
titán
eltekintve attól, hogy az active directory egy illegálisan kiherélt kerberos keverve x500-zal, semmi indokot nem látok arra, hogy egy tisztán unixos környezetben azt használják a unix saját directory szolgáltatása helyett. Minek kevernéd bele a windowst egy tisztán unixos hálózatba?
-
anulu
félisten
válasz
attila9988 #106 üzenetére
azért szerintem ez kicsit nagyobb léptékű, mint egy ember életmódváltása. szerencsére ezt az egész szenvedést (ill ami lesz) jó messziről tudom nézni. érettségin 10+ éve túl vagyok, gyerekem meg még nincs. illetve még a saját maguk által átírt törvényt is sérti, bár tudom, hogy ez manapság már a kutyát sem érdekli.
-
anulu
félisten
válasz
attila9988 #105 üzenetére
nem azt mondom, h mindenki, hanem, h sok helyen diákok oldják meg a rendszergazdaságot. mert pénz nincs. a tanulónak meg vagy van rá ideje (alkalmasint az éretsségi / felvételihez közeledve) vagy nincs.
-
attila9988
őstag
Igazából itt pont az a probléma, és pont azért ilyen siralmas az ügy a te szemedben is, mert az utóbbi 15 évben hagyták az emberek, hogy ennyire beszívja őket az MS. Ilyen helyzetben pedig a legcsekélyebb változtatás is problémás lesz, függetlenül a linux -tól. Erre nem lehet mit mondani. Egyeseknek fájni fog egy kicsit, de utána jobb lesz. Olyan ez mint amikor életmódot váltasz. Az eleje szenvedős egy kicsit, amíg a hülye megszokásokat levedled.
-
anulu
félisten
valami nem világos számomra... az érettségire válaszható rendszer dokumentum alapján lehet kérni Win7 Enterprise-t és hozzá Office 2007-et. erre hogy lesz licensz? komolyan nem értem. a Snow Leopardot meg végképp...
-
Namelesske
addikt
válasz
attila9988 #64 üzenetére
Vedd úgy, hogy az egész egy random példa volt.
Új hozzászólás Aktív témák
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 12, Xiaomi Redmi Note 12 Pro, Xiaomi Redmi Note 12 Pro+
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG B450 R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB DeepCool CC560 Seasonic 650W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Kingmax 1x2GB DDR3-1333 RAM
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest