Hirdetés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- AMD Radeon™ RX 470 / 480 és RX 570 / 580 / 590
- Steam Deck
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- E-book olvasók
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Profildömpinget hozott az új GeForce driver
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gainka
őstag
Imádom a témát.
Durva elképzelni, hogy ügye azt mondják a vörös foltba többször belefér a föld, akkor jó nagy lehet a jelenség. 😁 -
tibaimp
nagyúr
-
Dhampir
félisten
Idegen lényként, kocsányon ülő szemekkel elképesztően más látványt nyújt.
-
borg25
senior tag
A naprendszeren belül a második legnagyobb mágneses mezővel rendelkezik a Jupiter, első helyen a Nap.
-
borg25
senior tag
A Jupiter mágneses mezeje hatalmas, valami olyasmi rémlik, hogy a napszél hatására elnyúlik egész a Szaturnuszig, de ebben nem vagyok biztos. A lényeg, hogy a mágneses mezőt nem lehet látni, csak a hatását. Ha látnánk a Jupiter mágneses mezejét, akkor hiába van 2500x messzebb mint a hold, mégis ugyanakkora lenne.
-
kovisoft
őstag
Nem, nem láthatta. Mint már írtam, ahhoz túl gyenge, túl kis felbontású távcsöve volt. A Jupiter felhősávjait sem látta, pedig azokat könnyebb észrevenni, mint a Nagy Vörös Foltot. A Szaturnusz gyűrűjét sem gyűrűnek látta, csak úgy, mintha valami "fülek" dudorodnának a bolygó két oldalán. Ha jól tudom, először Cassini látta meg a Jupiter felhősávjait, de persze egy jobb távcsővel.
-
tibaimp
nagyúr
Kösz a kiegészítést.
Amúgy már idegesített a téma és utána néztem:
idézet a cikkből:
"Az első tudományos megfigyelést és leírást 1831-ben Heinrich Schwabe végezte. A folt összességében mintegy 300 éve ismert jelenség."A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
kovisoft
őstag
Valóban, némileg vitatott, hogy valójában ki fedezte fel a Nagy Vörös Foltot. Ha minden igaz, Cassinié az érdem, ő már 1665-ben feljegyezte, hogy lát egy "állandó" foltot a Jupiteren, de ő sokkal nagyobb távcsöveket használt, mint Galilei (tubus nélküli, több 10 méter gyújtótávolságú "légi teleszkópokat", amelyeknél az objektív egy pózna végére volt rögzítve). Cassini ezekkel a távcsövekkel már sok mindent meg tudott figyelni, pl. látta a Jupiter-holdak árnyékát a bolygóra vetülni, felfedezett négy Szaturnusz-holdat és a róla elnevezett rést a Szaturnusz gyűrűjében. Galilei kis távcsövének a becsült felbontása 20 ívmásodperc körüli volt, vagyis kb. 2-3 pixelnyinek láthatta a Jupitert. A Nagy Vörös Folt pedig kb. 8 ívmásodperc, esélye sem volt meglátni azzal a műszerrel.
-
tecsu
addikt
Szép és jó, de tegyük hozzá, hogy ezek a képek, mint a legtöbb NASA-kép, irreálisan színezve van - itt azért, hogy lássuk az UV-t. Valójában a különböző hullámhossz-tartományokban más-más nagyon "szép" és érdekes jelenségeket láthatnánk, ez csak egy a sok közül.
https://www.youtube.com/watch?v=F7uwRuF6pYw
-
kovisoft
őstag
Tanulmány, amely Galilei Jupiter-hold észleléseit elemzi: [link] (pdf). Azt vizsgálja, hogy egymáshoz milyen közel levő holdakat tudott még kettébontani.
Ezek pedig Cassini csillagászati eredményei, valamint a távcső, amit használt. -
Bo,Ky
csendes tag
Remek ez a blogbejegyzés.Szép is ez a látvány.
Meg így a hozzászólásokat is végig olvasva ,mindig tud meg valami újat az ember.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Synology NAS
- Samsung Galaxy Note10 és Note10+ duplateszt
- BestBuy topik
- Clicks - Van-e értelme fizikai billentyűzetet rakni egy iPhone-ra?
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Januárban startol a OnePlus 13
- Karácsonyi telefonajánló 2024
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest