Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • icecave

    nagyúr

    Ígértem egy Note 9 <-> iPhone X összehasonlítót, aminek most igyekszem eleget tenni.

    Hosszú lesz, akinek gázos, ugorja át!

    Leszögezem az elején, hogy nem flame keltés, troll-mágnes és egyéb dolognak szánom az írásom, igyekszem objektív maradni és a saját véleményemet leírni.

    Az elején megjegyezném, hogy amióta iPhone létezik, azt használok, de az évek során mindig volt kis kitérőm, hogy megnézzem, hol tart a droid (LG G2, Z1C, Z3C, P9, P9 plus, S8+, Note 8, Note 9), de végül mindig visszatértem iPhone-ra. Az említett robotos telefonok között mindig volt egy-egy iPhone is újra.
    Tehát, legutoljára már az S8+ és Note 8 párossal egészen elégedett voltam, utóbbiról X-re végül az igen gyér akkuidő és a mono hangszóró üldözött el.
    Felhasználói szokásim teljesen átlagosak, net, youtube, céges és magán e-mailezés, spotify, telefon, skype, viber, messenger (facebook nem, nem rakom fel általában a telefonjaimra).
    X-el elégedett voltam, pár dolog hiányzott, de erről majd később. Biztos lesz amit kihagyok, de majd megkérdezi, aki akarja.

    Menjünk sorban:

    Külső: Ez ugye totál szubjektív, kinek ez tetszik, kinek az. Csak kicsi különbséget tennék, Note 9 nekem futurisztikusabb, letisztultabb és nincs notch, ami miatt nem töri meg semmi a kijelzőt. X-en sem zavart a notch. Ahogy én is, amíg nem használtam, azt gondoltam, ez egy rémes valami, de a használat során – és mert az OS úgy van megírva – nem igazán zavaró. Egyetlen esetben mindenképp: fektetve videót nézve, főleg világos háttereknél oda-oda ugrik az ember szeme és zavaró is akkor kicsit (Tipikusan, mint a pixelhiba, alapból nem érdekel, de csak oda-oda ugrik az ember szeme….
    Note IP68, ami remek, sosem fürdettem egyik telefonom sem, de azért nyugodtabban nyomkodom a kádban, főleg ,hogy biztosítást is kötöttem rá.

    OS: Továbbra is úgy gondolom, hogy a szabadságnak ára van. Az iOS összességében sokkal smooth-abb, az animációk is baromira jól el vannak találva. Droid is gyors nagyon, de valahogy mások az animok, mindent odab*sz az arcod elé, amitől pattogósnak és ezáltal szaggatósabbnak él meg egy iOS-hez szokott szem. Ezen nincs mit ragozni. S8+ óta azért az anim-átmenetek jobbak, simábbak.
    Csomó funkciót kaptam a droiddal, ezek egy része nagyon praktikus, másikat nem is használom, de ez egyénenként változik. AOD remek, szintén S8+ és főleg Note 8 után nem szívja annyira észrevehetően az akkut (persze, mert nagyobb a telep) GPS alapú biztonság nagyon jó, használom is. Csodás, hogy itthon és még ahol beállítom, nem kell feloldogatni a telefont (csak a jelkódot és az ujjlenyomatot használom, nekem ne b*szogassa olyan dolog az arcom/retinám, amiről a Samu is azt állítja, hogy „hát lehet, hogy árt az egészségnek, saját felelősségre használd”). Biztonságos eszköz funkció is jó, amíg a BT fülesem rajta, szintén nem kér kódot/ujjlenyomatot.
    A hely alapú meg tud szívatni, ha az adott helyen újraindítod a telefont, akkor jobb, ha kicsit járkálsz a lakásban, hogy aktiválódjon megint a smart lock, nem mintha sűrűn újra kellene indítani. Egyetlen egyszer kellett, mert egyszer csak fogta magát, és eltűnt a fényerő állító csúszkám.
    Végre kiírja, mennyi idő múlva tölt fel a telefon, hogy hány lapom van nyitva böngészőben, rezzen, ha vége egy hívásnak, vagy épp létrejön, stb. Kis apróságok ezek, de nagyon jók.
    A kábeles DEX csodás, épp úgy néztünk „hülye TV-n” asszonnyal sorozatot, hogy bt hangszórón jött a hang, és TypeC-HDMI kábellel meg összekötöttük a tv-t és a telefont. Egyszerű gyors, kényelmes.
    Még valamit megemlítenék itt. NFC mobil fizetés: stabil, mindig működik szeretem, imádom, használom. Emiatt mindig is sírtam iPhone-on, ott nincs és sokáig gondolom nem is lesz).
    Face ID: baromi kényelmes, de elég lassú néha, és fektetve nem működik. Nekem megfelelt, sokszor jobban jött ki a dolog, mint ujjlenyomattal/jelkóddal.
    Samsung pass/lastpass kitöltése remek, appok alatt és honlapokon is szépen működik. iOS alatt (amit elvileg javítanak iOS 12-ben) szar volt, külsős appnak nem engedte a kitöltést, Apple saját megoldása meg rémálom volt, mivel csak a saját billentyűzetét dobta be olyankor, amiben nem volt szövegkiegészítés, így mindig a teljes e-mail címet be kellett pötyögni, és appok alatt nekem nem is mentett el semmit, csak honlapoknál.
    Hang: mindkettő remek beszélgetés alatt, stereo hangszórók között pedig nem tennék különbséget, mindkettő tökéletes a számomra. Bluetott-hra küldött hang Note 9 esetében jobb, szebb, dinamikusabb, és még sorolhatnám. Egyértelműen jobb, mint X esetében. Végre kapok rendes infót a Bt eszközöm akkutöltöttségéről, már amelyik támogatja ezt a funkciót.

    Fényképező: Mindkettő nagyon jó, ha van elég fény, kevés fénynél egyértelműen sokkal jobb a Note, ez nem is kérdés számomra. Csak és kizárólag auto módban fényképezek, így erre vonatkoznak az állításaim.
    Akku: Nekem X is bőven bírta a napot, le sem tudtam meríteni. Note 9 is nagyon jó végre. A munkahelyem olyan, hogy ott a térerő eléggé gázos, ez Samu esetében jobban eszi az akkut, mint X esetében, de céges Wifire csatlakozva ez a probléma letudva (csak nem szoktam, ha nem muszáj).
    iOS IDLE fogyasztása bámulatos, droid meg tudjuk, hogy eszik, ezen semmi sem változtat, csak a nagy akku miatt nem lehet annyira észrevenni.

    Konklúziónak annyit, hogy mindkettőnek megvan a előnye. Számomra X mellett az idle fogyasztása és maga a rendszer „vajsimasága”, valamint a rendszeres szoft. update-k szólnak, Note mellett meg az NFC fizetés, a sokkal több beállítás/funkció, a toll szól.
    Ami mindkettőnél kb. ugyanaz, azokat szándékosan nem említem, csak olyanokat, ami az egyikben nincs a másikban van, vagy jobb.

    Akkor most elégedett vagyok-e? Igen. Akinek kell a sok beállítás és hajlandó is ezekkel pöcsölni, hogy tökéleteset alakítson ki saját magának, vegye a Note-ot,de akinek a mindennapi élethez elég a gyors, pörgős rendszer alap beállításokkal, vegye az X-et.

    Hirtelen ennyi jutott eszembe, majd még írom, ha valaki van egyik illetve másik oldalon.

Új hozzászólás Aktív témák