Hirdetés

2019. augusztus 20., kedd

Hozzászólások

(#1) Cifu


Cifu
(nagyúr)

A felméréseik alapján az emberek 58 százaléka tervezi okos otthonnal kapcsolatos eszköz vásárlását a következő két évben.

Ez lehet egy okos izzó is... :U

Az okos otthon terén a fő gond, hogy még mindig nem tudják igazán, mit is akarnak a vevők. Távolról befolyásolni a házuk fűtését/hűtését? Ehhez csak az otthoni Wifi hálózatra csatlakozó termosztát szükséges.
Távirányítható világítás? Jó poén ideig-óráig, de akinél én láttam, ott is egy hét után már megunták, és az okos izzók sima fényforrásként üzemelnek tovább.

Az integrált tűz- és betörésvédelem, kamerarendszer még nem is lenne rossz megközelítés, ám egyfelől ezek egy része már jó ideje elérhető (hovatovább a legtöbb NAS-nak van ilyen funkciója), másfelől ezzel jelentősen nő a sebezhetősége is a rendszernek.

Szóval én ezt a Smart Home dolgot egy jó kis buzzword-nek nevezném, valódi hasznos tartalom nélkül.

Szintén jelentős tényező, hogy a GfK kutatásai szerint a középkategória tovább növekszik a világ számos régiójában, vagyis egyre többen tudják majd megvenni ezeket az eszközöket.

Ez nem középréteg akar lenni? :F

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#2) Peter13


Peter13
(senior tag)

Szerintük...szerintem meg nem. Évek óta nyomják ezt az okosotthon-okosváros-okosminden szöveget, de az istennek se akar robbani. Nem akarják észrevenni, hogy nincs piaci "vákuum", amibe berobbanhatnának. Jeleneleg a piac lassú, módszeres megteremtése zajlik, illetve van egy természetes evolúció is, ami még ennél is minimum egy nagyságrenddel lassab (de attól még persze valós, csak marketing szempontból nem kielégítő, mert nem hozza be elég gyorsan a célszámokat).

Abban nagyon igazuk van, hogy hamarosan felon egy generáció, akinek természetes lesz az okostelefon, hiszen "mindig is volt"...de ez még jópár év (még mindig csak 2007 az első iPhone megjelenési dátuma, ami csak 9 év, bármennyire is próbálják ezt valami elképesztően távoli ködös múltba vesző eseménynek beállítani...aki akkor 3-4 eves volt, az most 12-13, vagyis kicsit odébb van még attól hogy piacformáló erőként jelentkezhessen). Ráadásul én azért bízom benne (sőt az ismerettsági körben lévő hasonló korú gyerkőcöknél látom is), hogy attól hogy nekik természetes minden mobil kütyü, attől még létezik ezen kívül is életük, és nm akarnak mindent okoseszközök köré akarnának integrálni. Szóval szerintem marad a lassú evolóció (ami egyébként, szintén szerintem, teljesen jó dolog), a nagyotmondó jóslatok, meg a kettő között vergődő haszonlesők (akik esetleg morognak mert megint nem jött össze a dupla búnusz "mer'a sok k*csög nem akar mindenbő' okosat venni")

Szerkesztés: "Szóval én ezt a Smart Home dolgot egy jó kis buzzword-nek nevezném, valódi hasznos tartalom nélkül." - na, nekem nem sikerült ilyen frappánsan összefoglalnom :) :R

[ Szerkesztve ]

"No, I'm not immortal: I'm just not good at dying..."

(#3) Apollyon válasza Cifu (#1) üzenetére


Apollyon
(Korrektor)

Az okosotthont én is úgy tudom elképzelni, hogy értelmes funkciói vannak. Mondjuk kezdjük ott hogy a házam "okos" rendszere nincs csatlakoztatva az internetre (biztonsági kockázatok miatt). De pl. hangvezérelt klíma, fény szabályozás az elég menő lenne. Fény alatt nem csak a lámpát hanem a nyílászárókat is értem. Bizonyos ajtók ujjlenyomat olvasóval akár, vagy ilyesmi.

Továbbá a passzív házaknak az ötlete is bejön, esetleg szélerőmű a kertben. Igen, csúnya, de hasznos, persze csak ott, ahol van értelme. Az okostelefonnal való bohóckodásnak nincs.

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#4) xmaas válasza Cifu (#1) üzenetére


xmaas
(őstag)

Valamit ki kell talalni allandoan hogy tudjanak uj szolgaltatasokat meg keszulekeket rasozni az emberekre habar valosagban semi szukseg nem lenne ra, dehat valamibol mindenkinek meg kell elni szediteni kell az embereket hogy azt a keveske penzt amit keservesen megkeresnek elkoltsek ujabb es ujabb haszontalan dolgokra

(#3) Iscariah Na annak volna ertelme napkolektorok/kisebb szeleromu a telken ami ellatja szepen hazunkat energiaval , az ujlenyomatolvasoval ellatot ajtok kenyelmi szempontbol , na de az hogy minden szirszar a hazban legyen internetre kotve huto/porszivo/mikro meg egyebb baromsagok azoknak aztan semmi ertelmuk azon kivul hogy megdragitanak mindent szukgsegtelenul es eltudnak adni meg plusz szolgaltatast a sok "birka " embernek

[ Szerkesztve ]

(#5) Peter13 válasza Apollyon (#3) üzenetére


Peter13
(senior tag)

OK, egy ilyen ház nekem is bejönne...mondjuk nálad is úgy kezdődik hogy "no internet, no smartphone"...:)

"No, I'm not immortal: I'm just not good at dying..."

(#6) t72killer válasza Apollyon (#3) üzenetére


t72killer
(félisten)
LOGOUT blog (1)

Pár dolgot énis tudnék értékelni, akár pl neten keresztül megoldani a szellőztetést ha a család 3-4hétig elutazik.

Egyébként kellene egy okos android, aki rendet rak, feltakarít és meleg vacsorát süt/főt, mire hazaérek a melóból:))

Vagy a totál net és elektromosság nélküli megoldást is el tudom képzelni:D:

[ Szerkesztve ]

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#7) Apollyon válasza xmaas (#4) üzenetére


Apollyon
(Korrektor)

Igen, ezeknek a kiépítése mondjuk drága, de évek után megtérül, az utódok meg öröklik, nekik meg csak karban kell tartani majd.

(#5) Peter13: Így van, semmi értelme nincs ezeknek a dolgoknak, legalábbis jelenlegi formájában biztos nem.

(#6) t72killer

"Egyébként kellene egy okos android, aki rendet rak, feltakarít és meleg vacsorát süt/főt, mire hazaérek a melóból"

Egész nap az irodában ülsz a gép előtt, hazamész és még csak annyi mozgásra sem vagy hajlandó hogy áttold a porszívót a házban? :P

"Vagy a totál net és elektromosság nélküli megoldást is el tudom képzelni"

Előbbi oké, de azért ne essünk a ló túloldalára.. ;p

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#8) .mf


.mf
(veterán)

Már megint túltolják a hype-ot, bár ebből talán nem lesz akkora pofáraesés, mint a 3DTV.
A Cebiten is ez volt nyomva mint felkapott téma, de értelmes, hasznos termék nem sok volt.

"Annak tükrében, hogy eddig még nem igazán terjedtek el az ilyen készülékek, mindez azt jelzi, hogy a vállalat az IoT piac ugrásszerű növekedésére számít."

Alulról lehet csak igazán nagyot menni. Ha 10 helyett 20-at adnak el, az már 200%; de ha ez 10000 főre van vetítve, úgy már nem olyan impresszív...

"Ez meglátásuk szerint több tényezőre vezethető vissza. Többek között arra, hogy folyamatosan nő az eladott okostelefonok száma (2016-ban az előrejelzéseik szerint 1,4 milliárd talál majd gazdára), ami csak azért fontos, mert ezek kulcsszerepet játszanak az okos otthon eszközök vezérlése"

Ha okostelefon, akkor már régenrossz. Őszintén, ki fog elmenni az asztalig, felvenni a telefont, megnyomni a lezáró-gombot, bepötyögni a kódot, megkeresni az alkalmazást, megvárni míg elindul? Ez nem okos, ez macerás. Majd ha az egész ház rendszer lesz és lehet pl. hanggal vezérelni.

(#9) aelod válasza t72killer (#6) üzenetére


aelod
(veterán)

Van benne ráció, csak nem látom a piaci igényt rá. Ezek az eszközök még mindig csak a tehetősebbeknek adatnak meg. Azoknak meg már minek egy okos mosógép amit lehet programozni amikor ott van egy bejárónő pl.?

Vagy a totál net és elektromosság nélküli megoldást is el tudom képzelni

Én is csak kicsit máshol.

[ Szerkesztve ]

"It's simple, if it jiggles, it's fat."

(#10) Televan


Televan
(veterán)

Csak szeretnék hogy minden drága okos kütyüt megvegyenek az emberek otthonra.Minden csak pénzt kérdése.Legtöbb embernél meg az a legkevesebb. :N

???

(#11) sb válasza Peter13 (#2) üzenetére


sb
(veterán)

Amivel egyetértek:
- Ezt a piacot is generálják.
- Egyelőre nem sok értelmezhető megoldás van.

Amivel nem:
- Szerintem ez működni fog. Ahogy az okosteló is működik. És valóban okos. Most ne hihetetlenül összetett dolgokra gondoljunk csak arra, hogy megjelenik a naptárad, szól ha indulnod kell, feltölti a képeid automatikusan, stb, stb... csupa apróság amit milliók használnak. És ha valóban jól működik akkor valóban könnyebbség is. Elég csak mondjuk egy régi, infrás/BT-s/(húszféle)kábeles áttöltésre gondolni telefonról PC-re, kézzel. Erre egy lakásban, házban is számtalan példa akad, amit vezérelhet egyszerűen.
- Ami miatt mégsem elterjedt eddig:
1. Hiányzik még a valódi funkcionalitás ill. itt egyelőre jóval kisebb a funkciók köre, amire értelmesen használható. A kezelés is kritikus, mert ha vmi csak félig okos/egyszerű akkor inkább hátráltat, mint segít. Még "ki kell találni". De ez - látva az okostelókat - elég hosszú folyamat lehet. Utóbbira sem látok pl. egy épkézláb fotómegosztó-rendszerező progit se, pedig eltelt már pár év.
2. Ami meg ma is van és használható az horror áron van. Autó világítás-fűtés, stb... tök jó lenne, átlagembernek is, de nem egy fél lakás áráért. Annyit nem segít a mindennapi életen. Majd ha hasonló ár-hasznosság arányú lesz mint egy 50k-s okosteló...

Szvsz utóbbi a döntő tényező az értelmes embereknél*. Amíg segít és nem gátol, valamit többet hoz, mint amennyit visz addig ezek pozitív dolgok. Nem értem az ezzel ellenkezőket.
Ha pl. lesz hűtő ami üzembiztosan szól a lejárt, elfogyott cuccoknál én nem fogom visszasírni, hülyébb se leszek tőle, mert 1001 hasonló dologra kell még figyelni. Ezzel is több idő lesz pl. a gyerekkel játszani.

*Aki meg kevésbé tudatos annak úgyis mindegy.... vagy egyszer felnő és elfogy az ideje. :D

eladó cuccok: Phenom II X4+GTX460 1GB konfig, Samsung SSD-k, Tp-Link WDR3600, Modecom Feel 202 mITX ház...

(#12) sb válasza .mf (#8) üzenetére


sb
(veterán)

Ha okostelefon, akkor már régenrossz. Őszintén, ki fog elmenni az asztalig, felvenni a telefont, megnyomni a lezáró-gombot, bepötyögni a kódot, megkeresni az alkalmazást, megvárni míg elindul? Ez nem okos, ez macerás. Majd ha az egész ház rendszer lesz és lehet pl. hanggal vezérelni.
Ez nagyon fontos, valóban. Ezen kell átlendülni. De megoldható szvsz és így lehet(ne) hasznos egy ilyen rendszer.

Legjobb példám erre egy még csak nem is okos mai főzőlap. Bekapcsolod, kiválasztod melyik fűtsön, módot váltasz, hőfokot... 4-5 gomb, 10-15 nyomkodás. Ahelyett, hogy van oldschool módon 4 laphoz 4db tekerőgomb és eltekered. Ha félig akkor félig fűt, ha teljesen akkor maxon.

De visszatérve a témához: valahol el kell kezdeni... plussz az automatizálás is elég hasznos lehet aminél a külső vezérlés nem annyira lényeges.

eladó cuccok: Phenom II X4+GTX460 1GB konfig, Samsung SSD-k, Tp-Link WDR3600, Modecom Feel 202 mITX ház...

(#13) Beerhead


Beerhead
(csendes tag)

Annyira jó lesz, láttam most pár ilyen rendszert belülről, és teljesen fogalmatlanok írják, egy scope van, hogy működjön valahogy, a biztonság, stabilitás le van szarva. Már várom az első igazán nagy, több millió embert érintő hackertámadást. (amit egy vérpistike is le tudna vezényelni, egy csomó rendszeren)

(#14) Goldberg03 válasza sb (#11) üzenetére


Goldberg03
(tag)

+1

(#15) t72killer válasza Beerhead (#13) üzenetére


t72killer
(félisten)
LOGOUT blog (1)

Ja, az újgenerációs zsarolóvírusok majd pénzt kérnek, hogy beengedjenek a lakásodba :DDD

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#16) sb válasza t72killer (#15) üzenetére


sb
(veterán)

:D :D
Vagy ki... és akkor forradalmasíthatja az emberrablási ipart.

eladó cuccok: Phenom II X4+GTX460 1GB konfig, Samsung SSD-k, Tp-Link WDR3600, Modecom Feel 202 mITX ház...

(#17) Xarina válasza t72killer (#15) üzenetére


Xarina
(aktív tag)

:C

(#18) .mf válasza sb (#11) üzenetére


.mf
(veterán)

"- Ami miatt mégsem elterjedt eddig:"
3. Ami van és nem horror árú, az elég barkácsolós és fapados.
Pl. szüleimnek van egy telke, ahova Apám 6-8 éve egy SMS-ekkel működő hőmérséklet távlekérdező és távriasztó rendszert épített, hogy az elfagyást megelőzze, ha a temperáló fűtés elromlana. Barkácsolós volt beüzemelni, fapados a használata, kezelése (SMS-ben kell neki parancsokat küldeni) és funkciói (1 szenzort kezel csak; olyan funkciókról meg ne is álmodjunk, hogy távolról bekapcsolni a fűtést, hogy mire kiér, ne legyen (annyira) hideg a ház).

(#19) wattafaka


wattafaka
(tag)

és mikor lesznek végre okos emberek?

(#20) sb válasza .mf (#18) üzenetére


sb
(veterán)

Én ezt betudtam a "nincs megfelelő funkcionalitás" részbe. :) Az se az, ha tud valamit csak szarul/körülményesen. :)

@wattafaka:
Soha. Az sokkal nehezebb feladat. :)
De viccen kívül, mert gondolom ezért írtad: ezt nem így kéne nézni, hogy okos termék = hülye user.
Ilyen alapon pl. az ABS is úri huncutság, mer' aki faszagyerek az tud féket adagolni jégen/hóban is.
Kicsit ez a "régen se vót' mégis túléltük" hozzáállás aminek a 90%-a nem igaz általában... vagy igaz, de most mégis sokkal jobb mint régen. :D

eladó cuccok: Phenom II X4+GTX460 1GB konfig, Samsung SSD-k, Tp-Link WDR3600, Modecom Feel 202 mITX ház...

(#21) Hobbbyt válasza t72killer (#6) üzenetére


Hobbbyt
(őstag)

1,"pl neten keresztül megoldani a szellőztetést ha a család 3-4hétig elutazik."

Ehhez nem kell internet.. már rég lehet kapni olyan nyílászárókat amik ütemezve, vagy bizonyos páratartalomra automatikusan nyitnak egy szellőzőrést.

2,"Egyébként kellene egy okos android, aki rendet rak, feltakarít és meleg vacsorát süt/főt, mire hazaérek a melóból"

Erre meg már dédapáink is tudták a megoldás.. Háztartásbeli szorgalmas feleség :D

3,
:K

10 féle ember van: aki ismeri a bináris számrendszert, és aki nem. |.. sᴧᴍsᴜɴɢ ɢᴀʟᴀxʏ s6e ..| Őskor, Ókor, Középkor, Újkor, DualCore, QuadCore...

(#22) t72killer válasza Hobbbyt (#21) üzenetére


t72killer
(félisten)
LOGOUT blog (1)

"Erre meg már dédapáink is tudták a megoldás.. Háztartásbeli szorgalmas feleség" - hja, a dédanyának akkor még nem kellett karriert építeni, hogy legyen nyugdíj vagy egyáltalán kenyér, ha a dédapát lapátra teszik :U

[ Szerkesztve ]

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#23) Balika911 válasza Cifu (#1) üzenetére


Balika911
(nagyúr)

Az okos izzó pedig egy igen jó dolog. Nem azt mondom, hogy folyamatosan kísérletezem az új színprofilokal, de igen kényelmes, hogy telefonról egy gombnyomással lehet kiválasztani, melyik izzócsoport milyen színben világítson, így tényleg a célnak és a hangulatnak megfelelően lehet megvilágítani a helyiséget. Én ezt naponta többször ki is használom.

Nekem Philips van, ehhez a tap switch számomra az egyik legnagyobb találmány (konkrétan nem kell átkábelezni az ajtó mögé szerelt villanykapcsolót), a Hue disco meg állat úgy ahogy van. :)

Még egy plusz pont, hogy a Logitech Harmony-val is flottul együttműködik.

[ Szerkesztve ]

JBL Studio 220 hangdoboz eladó

(#24) Habugi


Habugi
(addikt)

A címet kicsit kisarkítva.., felrobbantani az összes okos otthont! +1 :K

[ Szerkesztve ]

..játékokban a Depth of Field bizonyos szempontból olyan mint a zöldborsó.., szükség idején valami állat kitalálta hogy ehető...

(#25) Balika911 válasza t72killer (#22) üzenetére


Balika911
(nagyúr)

Most meg ott a bejárónő... már ha annyira nincs idő a ház körüli dolgokra. (Én nem élek ilyennel, de az ismerősi körben van aki igen. Sokan zsigerből ellenzik, pedig nem ördögtől való, és nem is egy sznob vagy különösebben burzsuj dolog. Egyszerűen csak egy kézefekvő megoldás egy problémára.)

JBL Studio 220 hangdoboz eladó

(#26) t72killer válasza Balika911 (#25) üzenetére


t72killer
(félisten)
LOGOUT blog (1)

Alkalmazottnál olcsóbb és egyszerűbb, ha gép oldja meg a feladatot.

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#27) Hobbbyt válasza Balika911 (#25) üzenetére


Hobbbyt
(őstag)

:K

Az is csak egy szolgáltatás, ami havi 10-20e árával még drágának sem igazán mondható.

[ Szerkesztve ]

10 féle ember van: aki ismeri a bináris számrendszert, és aki nem. |.. sᴧᴍsᴜɴɢ ɢᴀʟᴀxʏ s6e ..| Őskor, Ókor, Középkor, Újkor, DualCore, QuadCore...

(#28) Balika911 válasza t72killer (#26) üzenetére


Balika911
(nagyúr)

Persze, de a rendrakás és takarítás még nem nagyon megy a gépeknek. Talán a robotporszívó jönne jól ilyenre, de nálam például az sem lenne akkora segítség, mint amennyi lóvét egy értelmesebb példányért elkérnek. :)

Másnál, főleg nagyobb helyen, persze, fordulhat a kocka.

Ha le vagyok maradva, akkor örömmel veszek egy-két linket. Nem igazán olvastam utána, pedig kíváncsi vagyok a témára.

szerk.: Nem is olyan off ez.

[ Szerkesztve ]

JBL Studio 220 hangdoboz eladó

(#29) Pete55555 válasza Cifu (#1) üzenetére


Pete55555
(addikt)

+1

topik zárható :C

...Szeretem leracsniztatni...

(#30) ripla


ripla
(őstag)

az a baj ezekkel az okosotthonokkal, hogy mindegyik egy ideális világról szól. aztán amikor valósággá válik és szépen sorban jönnek elő a rendszer hibái és hiányosságai, akkor az emberben már csak az marad meg, hogy ilyet soha többet.
a másik probléma, hogy mit is akarunk kezdeni ezzel? mi a célja? milyen pluszt adna ez az otthonhoz, amit eddig nem tudtam megoldani?
mellesleg amennyibe ez kerül, abból egy állandó kiszolgáló személyzetet tarthatnék fenn. :)

Huawei P20 Lite

(#31) Hobbbyt válasza ripla (#30) üzenetére


Hobbbyt
(őstag)

Ez azért nem igaz :)
Építőmérnökként egész reális rálátásom van a dologra.. és bizony van az a szint ami fölött már ajánlott az "okos" otthon. Sorra építjük a 100+ milliós házakat és ebben a magasságban az okosság már csak pár százalékát teszi ki a teljes összegnek. Cserébe egy olyan komfortot ad amit máshogy nem kaphatsz meg.
A határokat pedig lényegében csak a szabad képzelet korlátozza.. már mindenre van megoldás, mindent lehet automatizálni. A rendszerek pedig működnek, és bármikor bővíthetőek.

Itt sosem az a kérdés, hogy mi az amit nem tudnál megoldani.. ez már arról szól, hogy miért te csináld ha van más megoldás is? Te addig úszhatsz a medencében, játszhatsz a gyerekekkel.. stb-stb.
Van az a szint mikor az időből kevesebb van mint a pénzből.

10 féle ember van: aki ismeri a bináris számrendszert, és aki nem. |.. sᴧᴍsᴜɴɢ ɢᴀʟᴀxʏ s6e ..| Őskor, Ókor, Középkor, Újkor, DualCore, QuadCore...

(#32) Balika911 válasza ripla (#30) üzenetére


Balika911
(nagyúr)

Szerintem is kényelmes, és nem feltétlenül drága dolgokról van szó, már egy lakás vagy ház teljes árához viszonyítva (hozzátéve, hogy nyilván itt is el lehet szállni). De akinek van rá ingerenciája, miért ne okosíthatna fel ezt-azt? :)

[ Szerkesztve ]

JBL Studio 220 hangdoboz eladó

(#33) ripla válasza Hobbbyt (#31) üzenetére


ripla
(őstag)

jó, de azokat a házakat szerintem max. egy maroknyi ember engedheti meg magának. majd ha tíz házból legalább 7 ilyen lesz, akkor beszélhetünk innovációról, addig csak úri mulatság. :)

(#32) Balika911
megteheti persze, nekem aztán mindegy, csak ez is, mint minden hasonló kütyü, + hibalehetőségeket hordoz magában. aztán hogy tényleg kell-e ez az embereknek, vagy csak divatból akarják rád sózni, az majd elválik. :)

Huawei P20 Lite

(#34) ci-nyi


ci-nyi
(újonc)

Ha szóba kerülnek az okos otthonok, nekem mindig Ray Bradbury írása jut eszembe:
[link]

[ Szerkesztve ]

(#35) Alchemist válasza Hobbbyt (#31) üzenetére


Alchemist
(őstag)

Ha már házat automatizálunk, szerint fontos az átgondoltság és az autonómia... ez pedig nem a jelenlegi IoT világa.

Van az a szint mikor az időből kevesebb van mint a pénzből.

Azért az az igazi, ha a megfelelő pénzt az ember heti max. 10-15 órás ráfordítással keresi meg. :)

Éppen olvasok egy érdekes könyvet az antigravitációról... képtelen vagyok lerakni.

(#36) Alchemist válasza ci-nyi (#34) üzenetére


Alchemist
(őstag)

Éppen megelőztél... :) azért remélem, hogy ilyen szinten nem rúgják össze a port a nagyhatalmak.

(az unokatesómat egy dolog miatt irígylem igazán... jó 10 éve volt alkalma egy fél órát beszélgetni a Mesterrel :R )

Éppen olvasok egy érdekes könyvet az antigravitációról... képtelen vagyok lerakni.

(#37) Picco


Picco
(addikt)

evek ota nem olvastam topicot trollok nelkul, ennyire sok hasznos ralatassal/velemennyel fuszerezve! :R

Love doesn't show up on X-Ray...but it's there!

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.