Hirdetés
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- OLED TV topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Japános és zombis lett az új AMD Software
- 3D nyomtatás
- Mini-ITX
- Milyen processzort vegyek?
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Megmenti a kevés VRAM-mal rendelkező VGA-kat a Sampler Feedback?
Új hozzászólás Aktív témák
-
core2trio
tag
válasz
arnyekxxx #67 üzenetére
Amúgy én sem tartom túl életszerűnek a "minden is fennvan a netem mindigis" hozzáállást.
Erről mindenkinek lehet élménye más-más régóta keresett dologgal kapcsolatban.Inkább csak netről, folyamatosan és akár nyomtalanul is eltűnt adatokkal találkoztam mint trenddel, nemhogy állandóan meglévésről.
Hányan készítettek a "hőskorban" anno saját honlapot.
Manapság azt az egy kék/fehér színűt nézik folyamatosan, közben sok ingyenes nettárhely-szolgáltató pedig beszántotta saját magát.
Az azokon található cuccokat, és sok millió másik weblapot, iwiwet nem lehet előkapni újra.
Passzom sincs, hogy az ilyen Wayback Machine - Internet Archive jellegű rendszerek mit tudnak kezdeni a mai számolatlanul ömlő digitális tartalommal, nem beszélve minden más multimédiás, méretes fájllal.Valószínűleg a középkori kőtáblák túlélik a mostani cuccokat is simán. Lehet sms formátumú üzenetekkel kéne ismét előkapni ezt a bevált módszert.
-
gyulank
addikt
válasz
Necroman_Mk2 #104 üzenetére
Le nem, de szét igen.
-
Pár éve nagy divat volt cikkezni 250-350 GB optikai lemezekről. Azokból sem lett semmi, vagyis nem tudok róla.
-
-
Sinesol
veterán
válasz
SunMount3r #33 üzenetére
Ez inkább fontos adatok archiválására szolgál, nem pedig arra, hogy az átlagjózsi lementse a nyaralásról készült képeket.
-
Reggie0
félisten
válasz
Rover623 #102 üzenetére
En ebbol a videobol azt tanultam, hogy a piros lezer ir, a zold olvas
Amugy ez a 75GB nem egy nagy szam, valoszinuleg a visszaolvasas az igazan nehez kerdes, de barmelyik plazaban megtalalhato akrilba 3D gravirozo gep kb. 1000dpi-s felbontasu, szoval elmeletileg 2.5cm oldalhosszu kockaba saccra 125Mbit adat ferne.
-
Necroman_Mk2
őstag
Akkor már inkább műanyag fólialap egy speciális, beleégetési technikával. Mostanság úgy is azon megy a sírás, hogy "ezer év alatt se bomlik le", hát itt van egy lehetséges felhasználási terület
Kőtábla tekintetében meg jobb és valóságosabb Hammurapi oszlopát felhozni példaként
-
Rover623
félisten
Most komolyan? Az üveg ellenáll a mágnesnek?
És ha ráejtem? -
-Skylake-
addikt
válasz
#89309696 #96 üzenetére
"De megfogalmazható másképp is, ez miért jobb, mint ma egy memóriakártya vagy pendrive ami magasabb minőségű és strapabíróbbra tervezett."
Ha sikerul megertened, hogy hol tevedsz ebben a mondatban, akkor egybol megerted , hogy miert fejleszetik ezt az uveget.
"csak itt a topikban egyből az otthoni használatra mentek rá"
Mert a topikban masok is vannak, akik nem ertik a lenyeget.
-
Döglött Róka
veterán
-
dabadab
titán
válasz
#89309696 #96 üzenetére
"De megfogalmazható másképp is, ez miért jobb, mint ma egy memóriakártya vagy pendrive ami magasabb minőségű és strapabíróbbra tervezett."
Azért, mert nem strapabíróbb.
Ezeket nem általános felhasználásra szánják, hanem kifejezetten archiválásra: felírják rá a cucot, aztán lehet, hogy évtizedekig heverjenek a polcon. Ezt flash memória nem bírja, az egy idő után elveszti a tartalmát, az optikai lemezek műanyagját is kikezdi az idő és ezek egyike se bírja a tüzet meg a vizet, ami az ilyen raktárak egyik legnagyobb mumusa.
Ja, és a flash memória ráadásul írható is, ami ennél a felhasználásnál kifejezetten hátránynak számít. -
törölt tag
Pont ez volt a baja a CD, DVD és társainak is, hogy tetűlassan ugrált a fej egyik helyről a másikra és kicsi lett a kapacitása, itt ugyanezt a problémát látom felfedezni. Minek kifejleszteni egy olyan rendszert ami nem más, mint egy négyzet alakú DVD.
Pont ezért hatalmasodott el az SSD és memóriakártya is, mert ezeket élből kiküszöbölte. A fejlődés az lenne, ha ugyanekkorát lépnék a memóriákról megint.De megfogalmazható másképp is, ez miért jobb, mint ma egy memóriakártya vagy pendrive ami magasabb minőségű és strapabíróbbra tervezett.
-
dabadab
titán
válasz
Döglött Róka #94 üzenetére
Remélem nem vársz tételes felsorolást, ahhoz azért túl sok cuccuk van a GitHubon
Ami talán a legmeglepőbb és legnagyobb, az a dotnet foundations, ami szintén nagy és komoly aktivítás van rajta, az a VScode, aztán meg még milliónyi kisebb projekt.
-
Röhej, h még mindig az a biztos ami kőbe van vésve. Ott meg az adatmennyiség gyenguska.
-
dabadab
titán
válasz
Döglött Róka #89 üzenetére
Tudom, hogy miket tesz közzé, azzal együtt mondtam.
-
gyulank
addikt
válasz
Necroman_Mk2 #79 üzenetére
És? Az nem főzés. Az égéstől is repedezhet. És szerencsére sokkal valószínűbb, és gyakoribb hogy leesik, minthogy leég a ház.
-
MrChris
nagyúr
Ezek a tucat fénymásolós papírok és a festékek elég vackok, nem adnék 100 évet. Meg egy átlag .jpg kép is vagy 1000 oldal lenne.
Az első kőtáblát amit Isten saját maga készített azokat Mózes összetörte mérgében, mert a kiválasztottak amint eltűnt Mózes a hegyen két percen belül bálványt imádtak. A másodikat már diktálásra írta.
-
Cs1csó
titán
válasz
Ezen a képen azért látszik Superman fején, hogy neki sincs gőze az egészről. (Hova a s.ggembe dugjam?)
Alapvetően az üzembiztos 100 évig tárolás megoldható pl. akár az adatokat egy A/4-e lapra is ki lehet printelni 0-val és 1-essel és sokáig bírni fogja a probléma, hogy nem gazdaságos nem helytakarékos és nehézkes a használata.
Kőtáblára is lehet vésni, kérdezzétek meg Mózest mennyire megbízható megoldás.
-
dabadab
titán
válasz
Döglött Róka #82 üzenetére
Baromi bonyolult technológia, én ilyenről még nem láttam rendes, nyilvános technikai dokumentációt meg szoftvert hozzá.
-
Dr. Akula
félisten
válasz
Valszeg mert a Kriptonitot azért ez az üveg se bírja.
-
dabadab
titán
válasz
"Strapabíróbbnak tűnik, mint z optikai tárolók"
Nade ez pont egy optikai tároló.
-
Necroman_Mk2
őstag
Vajon miért a Superman filmre esett a választás? Nem is tudom hirtelen
Amúgy szerintem is egy jó ötlet a fizikai adathordozók ilyesfajta túlélése, és megtartani őket archivizációs célokra. Persze nem az egyszeri felhasználók számára, hanem professzionálisabbaknak. Mondjuk amíg a digitális, felhős-internetes világban könnyű egy adatot (kép, film, program, stb.) sokszorosítani, addig erre nincs is szüksége a tömegnek, ahogyan az SI méterrúdját vagy kilogrammját se kell mindekinek otthon tartania.
Az üveget meg már használják a fényképezésnél, és úgy túnik, a Microsoft megoldotta a mozgóképek esetében is. Strapabíróbbnak tűnik, mint z optikai tárolók, a filmszalagról nem is beszélve.(#60) gyulank Egy raktártűz esetén keletkezhet olyan hő, amitől ha az adott szalagok vagy műanyag tárolók nem is pörkölődnek meg, de megolvadhatnak, ezáltal válnak olvashatatlanná.
-
dabadab
titán
válasz
Döglött Róka #74 üzenetére
"attól még a technológia nem fog elveszni"
Az LP teljesen dokumentált formátum, ez nem lesz az és valószínűleg a kiolvasáshoz szükséges neurális hálózatos szoftvert se fogják felrakni a githubra. És egy LP-s tűt vagy hangszedőkart legyáratani se nagy művészet, de ehhez egy új olvasófejet összehozni az már más jellegű kihívás.
"A mágnesszalag nem tartós adathordozó ehhez képest."Azt sikerült elolvasni, hogy a mágnesszalagolvasó előkerítésével (és üzemképessé tételével) volt gond?... Kissé kevered a dolgokat, de azért hajrá!
-
törölt tag
Az "elsüllyeszthetetlen" kifejezés használata valóban túlzás volt, de azért a tönkretehetetlenséget normál üzemi körülményekre adták meg. Azért arra a tervezők biztos nem gondoltak, hogy meggondolatlan lépések sorozata miatt így telibe nyalja azt a jéghegyet. Hiába adnak meg merevlemezre is x olvasási és írási ciklust, amit el kell viselnie, ha én neki állok csavarhúzóval karcolni a tányérokat, akkor b...hatom.
-
Reggie0
félisten
válasz
Döglött Róka #74 üzenetére
Az eleg gyengusz, a lyukszallag meg idosebb, de ahhoz osszedobni egy olvasot szinten nincs egy napos muvelet. Ha az LP 90 eves, akkor a lyukszallag 145.
-
Döglött Róka
veterán
Attól függetlenül, hogy nem milliószámra gyártják az olvasót attól még a technológia nem fog elveszni, pusztán erre szerettem volna ravilágítani az LP-s példával. Mikrobarázda ide vagy oda, az LP több mint 90 éves.
A mágnesszalag nem tartós adathordozó ehhez képest. Kissé kevered a dolgokat, de azért hajrá!
Imádom a szőrszálhasogatást. :)
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Trailblazer #69 üzenetére
-
Trailblazer
veterán
Ha már előzőleg emlegettem fentebb a zeneipart: master médiának el tudnám ezt képzelni, ami etalonként kőbe van vésve, és amiről sokszorosítják az adathordozókat. Amelyek piaca ugyan bár összeesett, azért távol van még a megszűnéstől...
-
dabadab
titán
válasz
Döglött Róka #65 üzenetére
"Olvasó fenntarthatóságával kapcsolatban meg van már egy remek példa; LP. Több mint 90 éve létezik"
Igazából csak hetven éve (1948-ban adták ki az első mikrobarázdás lemezt) és lényegesen különbözik a kettő: a lemezjátszókat évtizedeken keresztül százmilliószámra gyártották, nagyon elterjedt volt, persze, hogy van belőle.
Ez viszont egyáltalán nem ilyen lesz: kis példányszámú, csak pár helyen használt cucc.
Sokkal jobb analógia ehhez a hatvanas évek mágnesszalagos tárolói: azoknak a szalagoknak az olvasás ma már határozottan problémás, pl: https://www.pcworld.com/article/153961/apollo_moon_data.html -
arnyekxxx
veterán
A Parkel Lewis link jöhet (akár eredeti nyelven is ha tud hozzá feliratot) nekem is jöhet attól aki szerint az interneten MINDEN is megvan örökre.
-
MrChris
nagyúr
Ahogy olvasom keveseknek jött át mire jó egy ilyen adattároló. Jelenleg nincs megoldva hosszú távon ez a probléma, csak másolgatják folyamatosan újabb és újabb hordozókra az adatokat. De példának okáért van eset amikor ez sem segít, az 1859-es Carrington-esemény, napkitörés ma már órási kárt okozott volna. Valszeg a hdd-ket tönkrevágná, processzorok, mobilok is kapnának amit nem élnének túl, akkor meg menne a sírás, bár nem lenne ezt hol fórumozni, mert a digitális világ jó része megsülne.
-
Döglött Róka
veterán
Eleg kemény, hogy senki nem hajlandó itt felfogni a lényegét a technológiának.
Archiválásra tervezik, archívált adatot meg elzárva tartasz. Nem megy be a fotelhuszár kiskalapáccsal a terembe hogy trollkodjon.
Olvasó fenntarthatóságával kapcsolatban meg van már egy remek példa; LP. Több mint 90 éve létezik és találsz lejátszót hozzá.
Na hajrá, okoskodjatok csak :)
-
-
tomio
tag
MFM HDD-től eljutottunk az NMVE SSD-ig, mai szemmel elég parányi tárhelytől egészen jónak mondhatóig.
Irracionális azt gondolni, hogy egy ilyen kezdet után nem lesz majd nagyobb&jobb ez is.
Hibajavítás meg már az optikai adattárolás életében a CD-től megvolt. Amúgy meg még-mégkorábbról ered. Meg még annál is régebbről.Egyébként meg mérnökök tervezik.
De nyilván minden családi fotós & kameraman tudja a tutit, hogy ez de rossz, de gyenge, de kevés. Úgyrosszahogyvan(tm) Jó tudni.
És így visszagondolva a korai SSD-k is hűdeszurok voltak: pár giga és firmaware kezeli mit hova miért írunk... Nincs direkt manuális emberi kiolvasás.
Apropó: jó-ideje hol is van ilyenIlletve volt-e a lyukkártyák óta?
-
gyulank
addikt
Ahha, hát kezdetnek semmi se fér rá 74GiB-ra, aztán nem tudjuk a sebességet, aztán az üveg törik is... Tényleg nem tudom hol él, aki szerint a legvalószínűbb baleset, hogy megfőzik...
-
KRi2
aktív tag
Hm. Tahát ahhoz is egy AI fog kelleni hogy a lézernyaláb alatt 0, vagy 1-es van? Hogy igen vagy nem? Ezt mérlegelni kell, és egy gép fogja eldönteni?
Neem, ez nemcindycrawford.jpg
, ez inkább avasorrúbába.jpg
Neumann forog... -
-Skylake-
addikt
válasz
GoldhandRent #49 üzenetére
Azt nem veszed figyelembe, hogy mekkora ertek az adat. A teljes vilagunk konkretan 5perc alatt szunne meg letezni , ha valamiert eltunnenek az adatok a lemezkrol. Szerintem meg arra is keszulniuk kell, hogyha jonnek a gyikemberek meg a predatorok es el akarjak lopni, nemhogy foldrengesre meg napkitoresre.
-
törölt tag
válasz
-Skylake- #55 üzenetére
Kiemelve, hogy én konkrétan utálom, ha fizikai formában kell pakolgatni az adathordozókat, és egyszerű kis házi szerveren tartok mindent, vannak olyan emberek (nem is kevesen), akik azért vesznek filmet DVD-n, Blu-Ray-en, mert kényelmesebb, ha a polcon van, beteszi a lejátszóba, és megy.
Ettől függetlenül tény, hogy a nagy méretű archiválókra is igény van. -
-Skylake-
addikt
Szerintem azert, mert az egy kazettan egy filmet tarolas az nem egy optimalis, hanem egy kenyszermegoldas volt. Nem azert nem tarolt senki mindent egy hordozon, mert annyira izgalmas ha 2 kobmeteren vannak a filmek, hanem azert mert csak igy fert el. Nem is ertem hogy merulhet fel barkiben is, hogy ez egy jo megoldas. A technikai hatarok miatt taroltunk kulon. Kicsit kiabrandito ezt egy IT szakforumon olvasni.
-
-Skylake-
addikt
De miert beszelunk vegfelhasznaloi piacrol ? Standard usernek mi szukseges lenne akar csak olyan tarolora, ami 100 evet tud, nemhogy ezret? Meret ugyan ez, egyszeruen mar egyjegyu TB-ben gondolkodni is rettenetes tulzas, nincs mivel megtolteni ezeket a tarolokat user szinten. Atlag user elvan konkretan egy 50gb-s iclouddal , aki nagyon tolja az elofizet 200gb-re, aki meg ultimate mindent tarol, meg fotos meg videovagos meg joisten tudja az betukroz 2x10TB-t es done. Egyszeruen nem kell, hogy ez leszivarogjon ilyen enduser szintre, mert nincs mit tarolni ilyen megoldasokon.
-
törölt tag
válasz
GoldhandRent #49 üzenetére
Igen, hozzá is tettem, hogy túlzás. De az ilyen "örök életű"-nek nevezett archiváló eszközöket (bár lejuthatnak a közszférába), elsődlegesen nem igazán ide fejlesztik, hanem a kormánynak, és a katonaságnak. Ott pedig ilyen esetekre is fel kell készülni. A másik dolog meg, hogy akár még ha cégekről is van szó, bizalmas adatokat nem fognak a felhőben tárolni. Nekik kellenek a fizikai archiváló eszközök, amik alap esetben strapabírók, de ha szükséges, valamilyen módon gyorsan semmisíthetők. Utóbbi ennél kérdéses.
-
ttt
senior tag
válasz
#95904256 #47 üzenetére
Ezeket is köszi!
Az egyébként tiszta, hogy ha valami teljesen, végérvényesen megsemmisül, akkor nehéz lenne kinyerni.
(Aztán meg fejlődhet oda az MI, hogy majd kitalálja mi hiányzik és ki is egészíti. Persze ugyan az sose lesz, illetve nem mindegy, hogy milyen adatokról is beszélünk. De ez már nagyon off)
-
apatyas
Korrektor
A holografikus képekre jellemző tulajdonságokat írtál le. Konkrétan, ha kettétöröd, akkor látod ugyan a teljes képet ha mozgatod, de kisebb lesz az 'ablak' így amin keresztül nézheted (=konkrétan az a felületrész, ami megmaradt törés után). És igen, halványabb, zajosabb is lesz a kép.
Más: a kvarcüveg keményebb mint a sima, a simának pont az a baja, hogy a homokszemcsék pora karcolja fel, de a kvarcüveg tiszta olvasztott homok (SiO2). Valamint, ha megfelelő lassúsággal hűtik le az üveget gyártás során, akkor nem lesznek benne feszültségek és nem roppan meg egy leejtéskor, lásd jénai üvegtálak (amit gyakorlatban azért mégse teszteltem le).
-
törölt tag
A hangsúly azon a két szón van, hogy "gyorsan" és "teljesen".
A hagyományos optikai lemezek fizikai hatásokra baromi érzékenyek. A mágneses meghajtók meg a mágnesességre. Bár nem úgy, mint a filmekben, de mágneses térrel pillanatok alatt 100%-ig olvashatatlanná tehetők. Egy ilyen eszközt viszont attól, hogy kalapáccsal pár darabra törsz, még nem garantálja, hogy egy AI nem tud róla adatokat visszaolvasni. -
törölt tag
Az a holografikus adattárolás...
[ Döcögve, de halad a holografikus adattárolás szekere ]
[ Holografikus tárolók már 2006-ban ]
[ Piacon vannak az első holografikus tárolók ]
[ Minden tekintetben fejlődött a Sony holografikus adattárolási technológiája ]
[ Több úton halad az optikai adattárolók fejlesztése ]
...Egyébként ha sérül az adathordozó itt is csak a redundancia miatt tudod visszaállítani az eredeti információt. Kb. úgy kell elképzelni, mint ha egy filmnek romlana a felbontása. Egy darabig még élvezhető, kitalálható hogy mi volt rajta... de ha túlságosan sérül, akkor hiába szorongatod egy icipici darabkáját nem fogod érteni, hogy mi volt rajta.
-
törölt tag
válasz
[CS]Blade2 #5 üzenetére
Enyhe túlzás, de azért a természeti katasztrófák, napszél, elektromos hálózati hiba, stb. extrém esetben le tudják nullázni a teljes felhőt. Bár vszínűleg egy ilyen katasztrófánál pont az lenne a legkisebb bajunk, hogy milyen adatok maradtak épségben.
-
tomio
tag
Akik a ""kis"" méret miatt panaszkodnak, elgondolkodtak azon, hogy "régen" is több fotóalbumot és több videókazit töltöttünk meg? Miért kellene ma egy, azaz 1 cuccon tárolni mindent(!) ami elképzelhető
-
ttt
senior tag
válasz
#95904256 #43 üzenetére
Köszi!
Bár nem erre gondoltam, mivel ezekben egy bit - egy atom - ami valóban izgalmas és, ha szoba-hőmérsékleten működő képes lesz óriási lépést valósít majd meg.
Amit én olvastam az kb. annyi, hogy mondjuk van egy x méretű adattárad, az áll y mennyiségű adattároló részecskéből. Amennyiben sérül az adattároló egy y adattároló részecskéből is vissza tudod nyerni az egész x méretű adattárat, csak valamivel "halványabban". Amit úgy kell elképzelni, mint ahogy az ember próbál visszaemlékezni egy rég elfeledett emlékére.
(Link nem lesz, mert én már arra sem emlékszem hol a fenébe olvastam, bármennyire is erőltetem az agyam)
-
törölt tag
-
ttt
senior tag
válasz
#95904256 #40 üzenetére
Olvastam már korábban is azokról a kísérletekről amik arról szóltak, hogy egy elemi részecskén tárolt adatból is vissza lehet majd nyerni az egész adattárat. Eléggé SCI-FI és igazából az alapelvet is csak odáig értettem, hogy valami olyasmi, mint az emberi agy féle adattárolás, de ennyi
-
ttt
senior tag
Na most pont ezt mondták anno a CD-re, aztán kiderült, hogy lópikulát. Persze kellett hozzá, hogy egyszerűsítsék, olcsósítsák, stb.
A 3D-s adattárolás kísérleteiről is vagy harminc éve olvastam először; kísérletezek valamilyen polimer kockával, amit lézerrel "írtak".
Első körben nekem kevésnek tűnik a gigabájtos méret, persze ez majd nőhet.
Második meg az üveg, nyilván nem az átlag törésállósága lehet, de akkor is törhet.
Talán a karcolódás az amit könnyebben ki lehet küszöbölni.A hardver probléma bár valós, de ott pont az idő ami megoldhatja; gondolok itt arra, hogy ahogy fejlődik a technika úgy fogják az utókornak szánt adatokat újabbnál újabb módon és anyagokra tovább örökíteni.
-
törölt tag
Ez a hibajavítás nem az a hibajavítás.
Amiről a cikkben szó van, az "csak annyit" jelent, hogy az optikai olvasó fej fókuszpontja öregedő média deformálódásától függően is változik. Ezt a deformálódást hívják itt hibának, nem az adatvesztést.
Amire te gondolsz az az elveszett bitek pótlása valamiféle redundáns módszer alapján.
-
BBorg
tag
Korábban már már olvastam ilyesmiről:
https://en.wikipedia.org/wiki/5D_optical_data_storage
https://hu.wikipedia.org/wiki/5D-s_adatt%C3%A1rol%C3%A1sA strapabíró médiával az a probléma mint a kőtáblával: energiaigényes az írása. Én nem tudom elképzelni, hogy végfelhasználói piacon 1-3kW-os 100MB/s (vagy 100-300 W-os 10MB/sec) sebességű adattárolót használjunk.
Az olvasása lehet, hogy nem annyira energiaigényes, így az írás talán szolgáltatásként elképzelhető, hogy életképes lesz, ha az archívumot otthon olvashatom. -
tibaimp
nagyúr
Pedig régebben olvastam olyan fejlesztésről, ami valami műanyag darabra, akkora mint egy bankkártya csak kicsit vastagabb, tárolta az adatokat 3D-sen! Akkoriban a CD/DVD végül legyőzte, pedig igen csak ígéretes fejlesztés lett volna, és sokkal több adat tárolására volt alkalmas!
-
A fő probléma úgyis az olvasó hardver meg(nem)léte lesz x év múlva. Manapság már egy CD olvasása sem triviális, mert optikai meghajtó nélkül jön a gép. Floppyhoz már bontóban kell meghajtót keresni. ZX Spectrum kazettához magnó még csak akad elfekvőben, de a rajta levő adatok/programok PC-n túrható bináris file-lá alakítása már szakértelmet igényel. Egy kis példányszámú, professzionális szalagos tár már kezd a reménytelen kategóriába futni.
Emlékezzünk vissza, az állambiztonsági kartonok elektronikus szalagjaihoz is alig tudtak hardvert találni (és még onnan is kalandozva kellett beolvasni, nem simán LOAD "*",8,1), pedig ahhoz azért akadt erőforrás, és 50 éven belüli időtávról beszélünk.
-
Trailblazer
veterán
válasz
SunMount3r #33 üzenetére
Fentebb már írtam egy lehetséges felhasználást: zeneipar.
-
-Skylake-
addikt
Ha jól emlékszem volt valami next gen kőtáblás megoldás is az elmúlt 1-2-3 évben. Kerámia táblákra írtak fel adatot , az is nagyjából örök élet +1 nap. Érdekel hova fognak kifutni ezek a dolgok , valóban szükség lenne ilyen megoldásokra szerintem (persze nem home/soho piacon).
-
SunMount3r
nagyúr
Ez a jelenlegi max tárkapacitás még otthoni archiválásra is kevés és ugye csak 1x írható. Az UHD BD max 100GB-ját sem éri el, meg ugye sokkal drágább is, így a konzumer felhasználás kizárt. Tényleg csak nagyon speciális területekre tudom elképzelni, kb. mint anno a kőtáblákat.
-
Tunyu
újonc
Néhány éve ezzel a technológiával már előrukkolt a Southamptoni Egyetem , ők egy 200 forintos érme méretű üveglapra adtak meg 360TB adattárolási képességet, amin az adatokat 5D technológiával tárolják akár 190 C° 13.8 milliárd évig.De ott leírták hogy a drága lézerek miatt, nem lesz mindenki számára elérhető.Mivel a blu-ray 25 illetve 50 GB megírásai 8-15 percet vesz igénybe, feltételezem hogy ez sem lesz gyorsabb.
-
Tetsuo
őstag
válasz
GoldhandRent #11 üzenetére
Gondolom kazettában lesz. Ha nem tűnik el, akkor lesz majd olyan is, ahol több üveg van egymás mellett adott kazettában, és a kívánt lemez csúszik át a lejátszóba a csatlakozón (slot) keresztül. Esetleg a sok üveget egyszerre olvassa a gép úgy, hogy közéjük vékony drótokon lesznek tükrök elhelyezve, a lézer pedig oldalról világít be.
A lényeg, hogy ember (és por) ne érjen az üveghez. Gépen kívül egy erős műanyag, ütéscsillapító kazettában lesz - legalábbis ez a logikus. -
megasys
újonc
Emlékszem azokra az időkre, amikor egy írható CD-re ráfért az egész HDD-m. Azt akkor jól lehetett archiválásra használni, annak ellenére, hogy sok CD csak három-négy évig maradt olvasható. Erre a 75 GB-s üveglapra még a telefonomon lévő fényképek/videók sem férnének rá, így nagyon beszűkül a felhasználási lehetőségek köre.
-
Tetsuo
őstag
"A Project Silica elképesztően strapabíró, ellenáll a forró vízben való főzésnek, a sütőben történő sütésnek, a mikrohullámoknak, a különböző környezeti tényezőknek, például a mágneseknek, vagyis lényegében mindennek, ami reális körülmények között sérülést okozhatna a egy mai hordozható adattárolón."
Kalapács? -
GIJoe
addikt
M-Disc is ilyesmit ígér, de mégsem terjedt el annyira...
-
megasys
újonc
Természetesen. Akkor még fiatalabb voltam.
Akit bővebben érdekel a téma: https://www.cmog.org/article/does-glass-flow -
megasys
újonc
Az egy elterjedt makacs tévhit, hogy az üveg nagyon lassan ugyan, de folyik.
Egyáltalán nem folyik.
A téves elképzelés régi templomok ólomüveg ablakaiból indult ki, amikben az üvegek alul vastagabbak, mert az évszázadok alatt "megfolytak". Valójában nem folytak meg, eredetileg is ilyenre készítették őket. -
siposz
aktív tag
válasz
Az üveg amorf anyag, folyik. Nagyon, nagyon lassan, de folyik. Szóval közel se örökké.
-
Aprósólyom
addikt
Az M-disc sem jobb sokkal a hagyományos lemezekhez képest? Pedig direkt vettem egy ilyen meghajtót. Ha már 1-2 generációt kibír, akkor tök jó lenne rá archiválni családi fotókat, stb...
-
Trailblazer
veterán
Lehet, pont ez menti meg a haldokló lemezipart, ha ráállnak megfelelő lejátszóval. Bár tán csak fantáziálás, ám az olcsóbbodást csak a tömegesedés árán lehet elérni.
-
Cs1csó
titán
válasz
Valami hasonló, de kb. mindegy is, hiszen ez professzionális használatra lesz lehet hasonló megoldás módon is használni mint a Végképp eltörölni c. filmben volt ahol egy teljesen zárt rendszerben egy robotkar teszi-veszi a dolgokat.
-
GoldhandRent
őstag
Amennyi egy üvegbe karcolt mintának. Örökös, mint a nyomorúság.
Oké, hogy lehet sütni-főzni, de az eséseket meg nem fogja bírni.. Hacsak olyan vastag nem lesz.
Én arra vagyok kíváncsi, hogy milyen házban lesz ez, ami védi a karcolódástól? Floppyszerűnek képzelem el, amit ha az olvasóba raksz, eltolódik rajta a kis védőlemezke, hogy hozzáférjen az olvasófej. -
TeeJay
félisten
válasz
[CS]Blade2 #5 üzenetére
tudok olyan 90-es évek végi house/trance számot xyz remixben amit sehol nem tudok már megszerezni csupán egy régi mixben hallottam. szóval bőven van olyan cucc ami valahol biztos megvan csak nincs internetre megosztva sajnos
-
Carlos Padre
veterán
Törésteszt?
-
[CS]Blade2
addikt
Az interneten ma már nincs olyan adat, ami elveszne, mert minden legalább több 1000 helyen van tárolva. Hiába HDD-n vagy SSD-n. Szerintem egy film eredeti digitális verzióját is úgy lehetne garantáltan megőrizni, hogy sok példányban tárolják és sokszor cserélgetik a tárolót. A sok példányt és a sok cserét nem lehet megúszni, azzal nem kockáztathatnak, hogy egy pár ilyenről papíron 100 év múlva még visszaolvasható.
-
L3zl13
nagyúr
Ok, hogy van hibajavító algoritmus, de azt azért megadhatták volna, hogy mennyi a várható élettartama a médiának.
Ezen kívül pedig még az adatátviteli sebesség is érdekelne.
Nyilván, ha annyira nagyon strapabíró, akkor bármilyen lassú írás/olvasás esetén is érdemes lehet archiválni rá kritikus adatokat. -
törölt tag
Aztán ha 100 év után vissza akarja olvasni az adatokat az ükunoka, akkor lesz hozzá gép is ami képes lesz rá? Vagy majd a múzeumban segít a teremőr?
-
törölt tag
Ha annyira strapabíró, már csak arra lennék kíváncsi, mit tesznek, ha szándékosan kell gyorsan megsemmisíteni?!
-
CheGhost
aktív tag
Első olvasatra egyszer írhatónak tünik. Meg persze a kapacitáson is van még mit fejleszteni...
A térbeli tárolás viszont jó ötlet, igaz új típusú nehézségek is felmerülnek emiatt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A Project Silica már létező megoldás, amelyre a cég elsőként az ikonikus, 1978-as Superman filmet írta rá.
- CORSAIR MP600 PRO NH 1TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7000-6500 MBs - Eladó!
- Sandisk Ultra microSD kártya 256 Gb - bontatlan
- 1TB Samsung 990 Pro M.2 NVMe SSD meghajtó (MZ-V9P1T0BW) eladó (bontatlan, szűz új)
- Eladó 2 db új Seagate Skyhowk 6 Tb-os HDD
- WD Black SN850X 8TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7200-6600 MBs - Eladó!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- Samsung Galaxy A13 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S21/Samsung Galaxy S21+/Samsung Galaxy S21 Ultra
- Bomba ár! HP EliteBook 850 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULL HD I Cam I W10 I Gari!
- Beszámítás! Acer Predator Triton Neo 16 15 notebook - Ultra 9 185H 32GB RAM 2TB SSD RTX 4070 WIN11
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest