Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • Duracellm...

  veterán

  Modern ATX tápokon kompatibilitási okokból a PCI-port (nem PCI-ex!) és RS232 tápfeszültség igényei miatt maradt meg a -12V szolgáltatása. Gyakorlatban a PCI-portba helyezhető A/D D/A-t végző mérő-adatgyújtó kártyák, lakosságnál hangkártyák, és műveleti erősítővel bufferelt kimenetű "prémium" alaplapi hangkártyák analóg része igényli ennek a meglétét.

  Szóval ha szerencséd van, az ATX csatlakozó 14-es lábánál lévő pad-ból, nem vezet sehova tovább trace a Main PCB belvilágába. :) De meg kell nézni!

  A tápegységben az a -12V-hoz általad letett piros karika mellett lévő SO8 tokozású IC állítja elő, stabilizálja és látja el a túl áram védelemmel egyszerre. Elsőre érdemes ennek megnézni az adatlapját ezekért az információkért.
  Teherrelés mérést elkövetni egy szabályozható áramgenerátorral lehet, ami 0-tól egészen az IC adatlapban közölt áramhatár 2x-ét tudja produkálni fokozatmentesen állítható módon.
  Ezt lehet használni szabályozható terhelésnek, indikáció az áramhatárolásra az lesz, hogy melyik beállított áramértéknél kezd a kimeneti feszültség határozottan esni. Illetve azt kell még ellenőrizni, hogy az áramlimit aktív állapota után, limit alá csökkenő terhelésre vissza-áll-e az alap állapot, tehát a teljes kimeneti feszültség vagy igényli a teljes tápegység ki-bekapcsolását. Ez fontos dolog, mert ha elmegy és nem jön vissza a -12V és közben üzemel a tápegység, nem lesz hűtés!

  A ventilátornak az áramfölvétele indulásnál, illetve lehetőleg blokkolt rotornál se lépje túl a kimért áramlimitet.
  Forgásnál pedig az IC-re adatlapban megadott tartós terhelhetőség alatt maradjon. Idővel sűrűbb lesz az olaj a folyadék csapágyban, és poros lesz a rotor így az új állapotban mért áramfölvételekhez +20%-ot hozzá kellene számolni.

  [ Szerkesztve ]

Hozzászólok Aktív témák