Hirdetés

2019. augusztus 23., péntek

Hozzászólások

(#1) Sanyix


Sanyix
(őstag)

De ezt milyen proci hajtja ki? :D

szövegértelmezés, az ÉRTELMEZÉS a fontos, mert az olvasás mindenkinek megy, de az ÉRTELMEZÉS már komoly probléma a magyaroknál. Gondold ezt át mielőtt marhaságot írsz...

(#2) Tenken válasza Sanyix (#1) üzenetére


Tenken
(őstag)

Nem értek a lovakhoz, de amennyire én tudom eddig a legtöbb finnyákolást azért kapta az NV mert "zárt" fejlesztői környezetekre gyúrt. Ezzel a lépéssel úgy látom jó irányt vettek fel az életben maradás felé vezető úton...

[ Szerkesztve ]

"Minden nő 20 centist akar, de 10 centinél már fulladozik" -Torrente

(#3) Kendek


Kendek
(nagyúr)

Na, ez igazán becsülendő dolog volt az nV-től, még akkor is, ha egy vasat nem hoz nekik, meg inkább majd piacot vesztenek. Amit jól tudnak az a szoftver gyártás, és most is igazán gyorsak voltak. AMD-hez majd átmehetnek a programozók mikor már nem kell annyi ember nekik. :DDD

[ Szerkesztve ]

<-ƘƘ->

(#4) rocket


rocket
(nagyúr)

OpenCL lesz az AMD kovetkezo vegzete a GPU-i kapcsan, nagy hiba a CPU kapcsan probalnak lepegetni OpenCL tamogatasban, mig az NV mar most foglalkozik a GPU tamogatassal pedig egyelore koti a PhysX-et a CUDA-hoz, ha behal a PhysX az NV lepeselonyben lesz az AMD altal valasztott hazai palyan.

Ugytunik az AMD mindig a rosszabbik utat valasztja, amikor jobbra kene menni balra megy, amikor balra kene menni akkor meg jobbra.

"A lower resolution generally means that there can be more quality per pixel."

(#5) LackoMester válasza rocket (#4) üzenetére


LackoMester
(addikt)

nagyon érdekes amit irtál,van benne valami-nagyon is :K

ott a kisértet a ganéná.... by: Bendegúz

(#6) Abu85 válasza rocket (#4) üzenetére


Abu85
(HÁZIGAZDA)

Az AMD azért dolgozik a CPU támogatáson, mert az Intel az ellenfél. Olyan fordítót hoznak, ami aktívan támogatja az SSE4A-t. Így ha teljesen AMD-s gépet építesz, akkor előnyben leszel, mint az Intel+Radeon géppel ... legyen az a processzor bármilyen erős. Nyilván AMD-nél a CPU+GPU dolgozik, míg az Intelnél az utasításkészlet hiányában csak a GPU.

Mire a PhysX behal addigra az NV-nek és senki másnak nem lesz GPU piaca, mert konkrétan megszűnik a szegmens. :) 2011-től a rendszerszintű integráció időszaka kezdődik. 2014-re nem lesz olyan, hogy GPU. :)

[ Szerkesztve ]

A semmi az nem nincs, hanem van. Ha a semmi van, akkor nincs semmi, de ha nincs semmi, akkor valami van, de az nem semmi.

(#7) LackoMester válasza Abu85 (#6) üzenetére


LackoMester
(addikt)

Igen,igazad van,de
gondolom azért ahhoz az intelnek is lesz 1-2 szava,h.ne AMD konfigot vegyen a vásárló,és itt jöhet képbe a nagy ellenfél-ellenség az nVidia...mert ahogy lenni szokott ellensélgem ellensége,a barátom :DDD még az is lehet,h.ök ketten :F valamit összehoznak-ez csak feltételezés :F

ott a kisértet a ganéná.... by: Bendegúz

(#8) spirit007 válasza Abu85 (#6) üzenetére


spirit007
(senior tag)

"Így ha teljesen AMD-s gépet építesz, akkor előnyben leszel, mint az Intel+Radeon géppel"

És ennek az előnynek nyilván meg is lesz a (fel)ára ...

(#9) rocket válasza Abu85 (#6) üzenetére


rocket
(nagyúr)

OpenCL alatt sokkal gyorsabb lehet a GPU, tehat a valasztott ut jelenleg, es a kozel jovoben nem jo.

Ezzel csak az a problema, hogy 2009-ben jarunk, rendszerszintu integracio gyerek cipoben lesz 2011-tol jo ideig, 2014 meg nagyon messze van felesleges annyira elore szaladni, az se biztos az AMD letezni fog meg 2014-ben.

"A lower resolution generally means that there can be more quality per pixel."

(#10) Abu85 válasza LackoMester (#7) üzenetére


Abu85
(HÁZIGAZDA)

3 éve megehette volna a zöldeket az Intel. Most már felesleges a beruházás. A GPU részét a dolognak saját kút főből kell megoldani, mert nincs idő a GeForce rendszerek integrálására. Eppen ezért kizárt, hogy felvásárolják most az NV-t. Esetleg részleg vásárlásából lehetne valami, de a HPC rendszerekhez kellenek a GPU-s technológiák, így az NV csak a GeForce részleget nem tudja eladni. Egyszerűen az NV kibekkeli a PhysX-szel azokat az éveket, amíg van igény GPU-ra. Közben meg halálra keresi magát a Tegra-val, oszt röhög az AMD-n, hogy a GPU piacot választották. :D

rocket: Az ATI Stream 2.0 működik a jelenlegi platformokon is. Nem kell egybe CPU+GPU, ahhoz hogy a kód ne csak a GPU-n fusson. ;) A rendszerszintű integráció csak a GPU piac leszűkülését jelenti, persze ez önmagában elég nagy probléma az NV-nek, de láthatóan nem is erőlködnek itt.

Translator (#12): Persze a Khronos Group elfogult a vörös irányba. :D

[ Szerkesztve ]

A semmi az nem nincs, hanem van. Ha a semmi van, akkor nincs semmi, de ha nincs semmi, akkor valami van, de az nem semmi.

(#11) Móci válasza Abu85 (#6) üzenetére


Móci
(addikt)

Én is kíváncsi leszek, hogy mi lesz 2014-ben, s valóban úgy lesz e, ahogy megjósoltad.
Érdekes lehetőség, már ha sikerül addigra tényleg gatyába rázni.

"...In a struggle to be happy and free, swimming in a primitive sea..."

(#12) Translator


Translator
(tag)

Az alsó képen a mutató szándékosan hajlik el a lassú zöldtől a gyors pirosba? ;]

Azok akik feladnák alapvető szabadságukat egy ideiglenes biztonságért, nem érdemelnek sem szabadságot, sem biztonságot - Benjamin Franklin

(#13) Oliverda válasza rocket (#4) üzenetére


Oliverda
(félisten)

GPU + CPU támogatás is lesz AMD részről. Nem igazán értem hogy miért baj az ha a GPU mellett a CPU erőforrásait is kiaknázzák.

Első TransferWise átutalásod £500-ig ingyen: kérd a kódod privátban!

(#14) JanR válasza Sanyix (#1) üzenetére


JanR
(addikt)

Ocsem, te mast nem tudsz kerdezni? :DDD

(#12) Translator : En is pont ezen gondolkodtam ;]

[ Szerkesztve ]

(#15) Móci válasza Translator (#12) üzenetére


Móci
(addikt)

Most, hogy mondod, tényleg elég kétértelmű... ;]

"...In a struggle to be happy and free, swimming in a primitive sea..."

(#16) Muton válasza Translator (#12) üzenetére


Muton
(addikt)

szerintem meg a gyors zöldből hajlik a lassú pirosba :P
sőt. ez nem is sebességet mér, hanem a marketinges által elfogyasztott söröket :DDD

Muton#2316 - $z@r a drop >_<

(#17) Joachim21


Joachim21
(aktív tag)

Hogy lehet az ATI stream-hez hozzájutni? Vagy catalyst-ban benne van? Szép és jó hogy van, de én még nem észleltem hogy a radeonom nagyon besegített volna a CPU-nak, szóval ha ez már elérhető, és működik, linkelhetnétek egy elérhetőséget.

:)

(#18) smkb válasza Abu85 (#6) üzenetére


smkb
(őstag)

Csakhogy egy jobb GPU 10 szeres sebességet tud felmutatni egy corei7 hez képest is egyponotosságú lebegőpontos számításban... gyúrhatod ezt CPU-ra (jelenleg ugye még ez a tényállás).Pont az itt a tény amit a HD5870-nél reklámozol, ez van, ezt el lehet érni. Ami nincs azt meg nem, arra alapozni is nehéz Az hogy milyen szegmens szűnik meg, meg majd az idő eldönti, és az alkalmazások. Ha nekifeszülnek GPU alapú OpenCL fejlesztéseknek akkor az alkalmazások nem fogják hagyni meghalni a GPU-t. Pl. Mint ahogy az x86 kompatibilitás sem bír kipusztulni. Jelenleg a Larrabee egy rakás nulla. Nem véletlen menesztették az éléről a bábáját. Egy nagy rakás semmi, pedig elképesztő összegek mentek bele. Azt meg korábban kifejtette egy kollega, hogy elvízionálgatsz itt már hogy 2011-től micsoda rendszerintegrált dolgok lesznek meg platformok 120$-os szegmens megy a CPU-ba (ez jelenleg HD4850 szint, na erre kiváncsi leszek) stb., csak azt felejted el, hogy a CPU-ba integrált gpukon kívül mennyi más rendszerintegráció kell a gyors memóriátkól kezdve... azaz ezercsillió féle platform lesz? Platform szinten meg eleve zsákutcába tart az AMD, mert abban rohadtul levan maradva az intellel szemben, még jobban, mint a processzrokkal. Hol vannak az általad annyira reklámozott "az AMD nem lát fantáziát az netbookokban, a CULV rendszerekre koncentrál" AMD CULV platformok? Napmintnap Intel CULV notebook tesztekekt kell olvasni. AMD sehol. Itt ebben a piaci környezetben fog az AMD komoly platformrészesedést elérni? GF 32nm-es technológiája további fél évvel csúszik, az intel meg már a 22nmest demózza.... egyre erősebb hátrányba kerülnek CPU fronton is. És bevízionálod ide hogy az AMD platformokban van a jövő.... Vízió. 2014-ben itt bőven lesz még GPU....saját érdekükből, mert a 20%-os intellel szembeni cpu szegmensbe kellene beleáldozni a felfele ívelő gpu piacot... kiváncsi leszek erre.

[ Szerkesztve ]

(#19) Abu85 válasza Joachim21 (#17) üzenetére


Abu85
(HÁZIGAZDA)

[link] - itt lehet jelentkezni a dev programba. Az első OpenCL programok csak az év legvégén érkeznek, ha nem tolják el őket, így még várni kell a dologra.
Persze vannak sima ATI Stream-es programok. Főleg videószerkesztők, -lejátszók. CyberLink, ArcSoft, Roxio. :)

A semmi az nem nincs, hanem van. Ha a semmi van, akkor nincs semmi, de ha nincs semmi, akkor valami van, de az nem semmi.

(#20) emmm válasza Abu85 (#6) üzenetére


emmm
(senior tag)

"2011-től a rendszerszintű integráció időszaka kezdődik. 2014-re nem lesz olyan, hogy GPU"

Nem azt mondtad még nemrég, hogy a jövőben lesz videókártya a GPU+CPU páros mellett is, csak az már úgymond felsőkategóriába?

(#21) Joachim21 válasza Abu85 (#19) üzenetére


Joachim21
(aktív tag)

Most néztem AMD oldalán ezeket pont! Kösz a gyors választ! Azt írták hogy 8.12-es catalyst óta elméletileg ott van, csak kellenének a programok, amik kihasználják. :((
[link]

:)

(#22) CsendesMark


CsendesMark
(aktív tag)

Érdekes hogy ez az OCL-es sebességmérő a zöld helyett inkább a vörösben van ;)

Az ár per érték arány a vesztesek mentsvára :D

(#23) Abu85 válasza smkb (#18) üzenetére


Abu85
(HÁZIGAZDA)

A CPU-ba integrált GPU-k azt a piacot ejtik ki, amik a legnagyobb bevételforrást hozzák. :) Szerinted ez lényegtelen? Nyilván az Intelnek és az AMD-nek igen, de az NV-nek már nem, ők nem tudnak CPU-t árulni, így a bevételeik nagy része úgy esik ki, hogy ez ellen nem tudnak küzdeni.
Az OpenCL nem csak GPU-ra van, hanem CPU-ra is. Egy heterogén platform.
AMD Vision - Itt az ultravékony és a Tigris platform.
Pontosan a gyártástechnológiai lemaradás vezette az AMD-t arra a következtetésre, hogy ahol lehet szoftveresen előnyt kell szerezni a platformból. A CPU-s OpenCL felület leglényegesebb része, hogy erősen épít az SSE4A-ra. Itt zárják ki az Intelt a heterogén feldolgozásból. Ha teljesen AMD-s a géped, akkor a program CPU-n+GPU-n fut. Ha a procid Intel, akkor csak GPU-n. Nyilván a CPU-val nyerhető plusz meg fog látszani mindig. :)
Természetesen az Intel is nyomja az OpenCL-t. Nyilván ők is tudják, hogy nem szabad, hogy az AMD SDK-ja elterjedjen (hiszen maga a környezet hardverfüggetlen, csak az AMD-s gépeknek előnyös kódot fordít).

emmm: Persze a GPU piac lassan pusztul ki, hiszen a CPU-ba is lassan épülnek be a GPU magok. Először az Intel és az AMD is a belépő és a középkategóriás lapkába integrál GPU-t, míg a felsőkategóriás lapka GPU nélküli lesz. 2012-ben már oda is beköltözik a GPU. Gyakorlatilag a GPU piac alsóbb olcsó rétegei értelmetlenné válnak, mert azt a teljesítményt megkapod az IGP-től. Ahogy erősödnek a GPU-k a processzorban, úgy zabálják fel alulról a GPU piacot. :)

[ Szerkesztve ]

A semmi az nem nincs, hanem van. Ha a semmi van, akkor nincs semmi, de ha nincs semmi, akkor valami van, de az nem semmi.

(#24) Abu85 válasza Joachim21 (#21) üzenetére


Abu85
(HÁZIGAZDA)

A programok:

CyberLink:
MediaShow 5
MediaShow Espresso
PowerDirector 8
PowerDirector 7
ArcSoft:
SimHD™ Plug-in for TotalMedia Theatre
ROXIO:
Roxio Creator™ 2010
Roxio Creator™ 2010 Pro

Nyilván az ATI Stream zárt platform, így nem sokan ugranak be, de az OpenCL és a DirectCompute esetében áttörés elé nézhetünk. :) Asszem a PowerDirector 8 már a DirectCompute-ot is támogatja.

[ Szerkesztve ]

A semmi az nem nincs, hanem van. Ha a semmi van, akkor nincs semmi, de ha nincs semmi, akkor valami van, de az nem semmi.

(#25) smkb válasza Abu85 (#23) üzenetére


smkb
(őstag)

De nem fogja tudni kiejteni, pont ez a lényeg. Az AMD semmiképp. CPU szegmensben sokkal jobban levan maradva, mint GPU-ban. Azaz bekell áldoznia egy hasznot termelő piaci szegmenst egy olyanért, ahol kőkemény hátrányban van (ráadásul veszteséges is és a lemaradása nem csökken, hanem nő). Totálisan észszerűtlen. Ez jelenleg abban a helyzeteben, ahol az AMD áll, totális bukta. Szerinted ha észszerűen gondolkozol, annak van értelme, hogy ahol netán piacvezető leszel (mert most GPU piacon jól halad ezirányba), azt feladod, beintegrálod a piac 20%-át bitrokló szegmensbe ezt az üzletágat ami még nyereséget is termel? Ahelyett, hogy kihasználnád, hogy te uralod a GPU piacot és ameddig csak bírnád húzod? Nem. Nonszensz Abu... nonszensz. Működne ez akkor, ha az AMD lenne az Intel helyzetében. De így nem. Könnyen lehet, hogy még a végén az NV válaszotta a jobbik utat, hogy olyan piaci szegmensekbe tör be, ahol nagyon nagy és dinamikus a fejlődés és nincs kényszerpályán (tegra), csakhogy ugye az AMD alapvetően CPU gyártó, így azt nem adhatja fel, még ha görgeti is az üzletági veszteségeket.

(#26) LackoMester válasza Abu85 (#10) üzenetére


LackoMester
(addikt)

Egyszerűen az NV kibekkeli a PhysX-szel azokat az éveket, amíg van igény GPU-ra. Közben meg halálra keresi magát a Tegra-val, oszt röhög az AMD-n, hogy a GPU piacot választották. :D
ez is lehet,mindegy nagyon érdekes dolgok elött állunk,pár év múlva megtudjuk... :K minden kiderül köszi :)

ott a kisértet a ganéná.... by: Bendegúz

(#27) rocket válasza CsendesMark (#22) üzenetére


rocket
(nagyúr)

Meg mielott rossz dologra kovetkeztetnel, az AMD szine zold es nem piros ;)

"A lower resolution generally means that there can be more quality per pixel."

(#28) Abu85 válasza smkb (#25) üzenetére


Abu85
(HÁZIGAZDA)

Az integráció a járható út, ennek most jött el az ideje. Ha nem teszi meg, akkor sem lesz nagyobb bevétele a GPU piacról, mert az Intel CPU-kban ott lesz a GPU. Sokan nem fognak venni AMD procit, amikor venni kell hozzá egy GPU-t is.
A jövőben a platformok fognak küzdeni egymással. Nem az számít majd, hogy az Intel gyorsabb CPU-t, az AMD gyorsabb GPU-t csinál. Hanem az, hogy a kettőnek együtt milyen az összteljesítménye. :)

Az NV világos, hogy jobb utat választott. A Tegrából dőlni fog a lé, míg a GPU piacon már nincs jövője. Én is a Tegrát választottam volna, minden cég oda rakja a pénzét ahonnan több jön vissza. :)

A semmi az nem nincs, hanem van. Ha a semmi van, akkor nincs semmi, de ha nincs semmi, akkor valami van, de az nem semmi.

(#29) erdoke


erdoke
(titán)

Hát esz cuda jau lesz! De legalábbis reméljük, hogy nem cudar. ;)

Not addicted to sugar and grain anymore...

(#30) Egon válasza Abu85 (#28) üzenetére


Egon
(nagyúr)

Amennyiben az Intelnek nem jön be a Larrabee (ahogy pl. anno az RDRAM sem) - és nem biztos hogy sok időt kapnak a bizonyításra... - akkor kénytelen lesz a régi struktúrával nyomulni. CPU fronton nagy az előnyük, az első (pár) generációs CPU-ba integrált GPU ellen ott a chipsetbe integrált GPU, oszt jóccakát... Gamer konfigba még jó ideig kell a dedikált GPU (azaz vga), irodai konfig meg már jó ideje elmegy anélkül is... Egy ilyen helyzetben teljesen logikus lépés lenne felvásárolni az nV-t.
Persze (legkésőbb) pár év múlva kiderül, hogy jósnak vagy-e jobb, vagy cikkszerzőnek... ;]

"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

(#31) smkb válasza Abu85 (#28) üzenetére


smkb
(őstag)

"Az integráció a járható út, ennek most jött el az ideje. Ha nem teszi meg, akkor sem lesz nagyobb bevétele a GPU piacról, mert az Intel CPU-kban ott lesz a GPU"

Jelenleg az intel csipszetes alaplapok zömében ott van szinte ingyen az igp, és az amdnek is van. Az meg mindegy, hogy a poricban van vagy az alaplapon mivel intel amd közt nincs átjáthatóság, így teljesen irreleváns, mivel az inteles cpuba integrált gpu-s megoldást úgyis csak intel foglalatba tudja beleteni a jóember, az amd-st meg az amd lapba, és hogy most a lapon van a GPU vagy prociban az meg..... Azaz általános célú nem nagy teljesítményű játékokra kihegyezett konfigurációknál ez jelenleg is tökéletesen működik.Viszont nagyteljesítményű GPU-kat meg tessék cpuba integrálni és hűteni...

Az meg továbbra is homály, hogy a jelenlegi diszkrét GPU piac sokrétűségét, hogy fogják tudni platformba integrálni, mikor kellene 20 féle proci, procinként vagy 5-6 gpu, ezekhez persze a megfelelő alaplapi részegységek differenciáltsága-> kiscsillió féle kombinációt kellene megvalósítani.

Azaz összvissz, amit lehet CPU-ba integrálni, azok a nem teljesítménycentrikus GPU-k, amik jelenleg IGP szinten meg vannak oldva, nagy teljesítmányűt meg úgysem lehet.Ahhoz jóval alacsonyabb csíkszélesség kellene. Elég belegondolni hogy milyen kihozatali arányok vannak egy jelenlegi 40nm es 2,1-3 mrd tranzisztoros GPU-knál, ha ezeket a CPU-kkal mind egyben kell hibamentesen legyártani ahol még a CPU (4 magos Phenom , Corei7 kb 750 mllió tranyó) tranyói is hozzá jönnek, milyen kihozatali arányt fognak produkálni.

Ha mindez meg akarna valósulni 2011-re, akkor olyan szintű fejlődésnek kellen végbenni az IT iparban 1-2 év alatt, ami 5 alatt sem sikerült.

Úgyhogy mradjunk annál, hogy ez csak vízió.

De cáfoljon meg az IT ipar fejlődése és akkor boldog leszek :)

(#32) Abu85 válasza Egon (#30) üzenetére


Abu85
(HÁZIGAZDA)

Szerintem már nincs értelme az Nv-t megvenni. Az NV kb. 20-25 milliárd dollárért lehet eladó, ennyit befektetni most ... hát kockázatos. Mellesleg abban sem vagyok biztos, hogy Huang bácsi meg akar válni a cégétől. Láthatóan nagyon szereti a vállalatot és alapvetően nem is állnak rosszul. A Zune HD-be Tegra lesz. Előre elvan adva három hónapig a cucc. Egyszerűen ilyen háttérrel nincs értelme vevőt keresni a cégre. Az új chipnek is megvan a maga helye, a CUDA a HPC piacra jó, ráadásul a professzionális grafikai piacot is be lehet támadni saját rendszerrel, már kész is a ray-tracer motor.
Az Intel szerintem nem gondolkodik az NV-n ... de láthatóan vásárolgatja az Imagination technológiákat. :)

smkb: A CPU mindig modernebb gyártástechnológián készül, mint a vezérlőhíd. Ráadásul a GPU CPU-ba integrálásával az északai és a déli híd egy chippel kiváltható. Emellett a jobb gyártástechnológia komplexebb renszert tesz lehetővé, tehát nem csak az IGP piac alacsony teljesítménye van megcélozva, hanem a diszkrét GPU-k belépőszintje is.

Az AMD GPU-i egyelőre már túlléptek Moore törvényén, azaz a megszokott ütemhez képest gyorsabban fejlődnek. A Sweet Spot stratégia is azért lett bevezetve, hogy minél kisebb méretbe préseljék a legnagyobb teljesítményt. Ez a CPU-nál majd jól jön, mert kevés helyet fog foglalni. Az Intel is erre halad a GMA-val, de ők a nagy magórajelben látják a lehetőséget. A Sandy Bridge GMA 4500 alapokra építkező IGP-je, már 1,5 GHz-en is üzemelhet, ami sokkal magasabb órajel, mint a mostani alaplapi IGP-ké.

[ Szerkesztve ]

A semmi az nem nincs, hanem van. Ha a semmi van, akkor nincs semmi, de ha nincs semmi, akkor valami van, de az nem semmi.

(#33) emmm válasza Abu85 (#23) üzenetére


emmm
(senior tag)

Ja értem, köszi, nekem az maradt ki, hogy később már a felső kategóriába is az integrált kerül. Bár sok értelmét nem látom, ugyanakkor nem fog kelleni a PCI-E slot. :)

(#34) atesss válasza Abu85 (#24) üzenetére


atesss
(őstag)

Van tapasztalatod, hogy ezek a programok a gyakorlatban milyen sebességre képesek videó kódolásnál ?
Pl. egy 1080p-s X264-es filmet átkódolni 720p-sre, egy jobban húzott Core 2 Duo (E7000 vagy E8000 széria) vs. egy HD4850 ?
A gyakorlatban mennyivel gyorsabb a kódolás a GPU-t használva ?
Vagy nem tud valaki linkelni egy erről szóló átfogóbb tesztet ?

Ezekhez a programokhoz, vagy akár majd pár hónap múlva az OpenCL-hez milyen processzor kell, hogy legalább elinduljanak ?
Egy P4 Northwood + HD2600XT AGP-vel működésre lehetne bírni ?

(#35) Abu85 válasza atesss (#34) üzenetére


Abu85
(HÁZIGAZDA)

Sokkal gyorsabb a GPU-s kódolás. Érdemes áttérni arra.

Az AMD-s platformszintű OpenCL SDK ami megfelelően használható lesz. Az NV-s SDK csak GPU-s, így az nem kedvező. Az AMD-s környezet minimum olyan procit kér, ami SSE3-at támogat.

[ Szerkesztve ]

A semmi az nem nincs, hanem van. Ha a semmi van, akkor nincs semmi, de ha nincs semmi, akkor valami van, de az nem semmi.

(#36) marcias válasza Abu85 (#32) üzenetére


marcias
(őstag)

Arról mit tudnál mondani, hogy egy X teljesítményű GPU beépítése a processzor mellé (közös tokozásba) mennyivel növelné meg az adott GPU teljesítményét? Gondolok itt olyanokra, hogy a korábbi GPU-CPU út lerövidüléséből, de főleg a GPU és a rendszermemória közötti - vélhetően - nagyobb sávszélességből adódik. Úgy összességében pedig érdekelne, hogy milyen lehetőségek vannak a GPU memóriaéhségének csökkentéséhez a rendszermemória órajeleinek növelésében? Tehát mennyire lehet összevetni azt, hogy a jelenlegi kártyákon lévő memória mondjuk effektív 4000MHz-es, és egy DDR3-as rendszermemória pedig 2000MHz-es? Hány biten tudna kommunkálni a CPU mellé telepített GPU a memóriával, és hogyan hatna ez a teljesítményre? :R

Steam: marcias88

(#37) atesss válasza Abu85 (#35) üzenetére


atesss
(őstag)

De számértékileg mennyi lehet, hányszor gyorsabb kb. ?

SSE3, akkor min. Prescott kell hozzá. Amúgyis eléggé kéne venni már egy új gépet, akkor ez is mégegy plusz indok. Csak pénz egyenlőre nincs túl sok rá. Meg az LGA775 kivezetésével sem túl kedvező a helyzet most. Csak sajnos szerintem a közeljövőben nem is nagyon lesz jobb, amit írtatok hogy egy-egy platform életciklusa a jövőben rövidebb lesz, az alapján a távolabbi jövőben meg méginkább nem...
AMD-nél az AM3 már jobb egy fokkal, de úgytudom túl sokáig az sem fog maradni.

Ez a CPU+GP vs. csak a GPU OpenCL-t nem teljesen értem. A nyers számítási teljesítménybeli különbségnél - ami ha azt nézzük, egy GPU vagy 30x (hasszám, de a nagyságrend ilyesmi, nem ? ) erősebb, tehát az a +3% nem lenne egy nagy különbség - jóval nagyöbb a gyorsulás ?
Bár a 30X csak elméleti, a gyakorlatban a GPU erejének pár százalékát tudják csak kihasználni, de pontosabban mennyit is ?
Vagy az AMD-s megoldásnál a CPU olyan adatokat pumpál ki, amivel sokkal jobban meg tudja dolgoztatni a GPU-t ?

(#38) D4rkAv3ng3r válasza Abu85 (#6) üzenetére


D4rkAv3ng3r
(senior tag)

Ennek én valahogy nem örülnék, mert valahogy a 5870 Radeon mellé is elkél egy Core i7 8x0/9xx. Persze változhatnak még a dolgok, de Intel még jóval erősebb a CPU fronton.

(#39) 04ahgy válasza Abu85 (#32) üzenetére


04ahgy
(nagyúr)

"Az Intel is erre halad a GMA-val, de ők a nagy magórajelben látják a lehetőséget. A Sandy Bridge GMA 4500 alapokra építkező IGP-je, már 1,5 GHz-en is üzemelhet, ami sokkal magasabb órajel, mint a mostani alaplapi IGP-ké."

Hmmm. Hogy is volt ez legutóbb, mikor az Intel a magas magórajelben látta a lehetőséget? :U

HGyu

7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior! \ Sponsored by http://pcvizhutes.hu

(#40) D4rkAv3ng3r válasza smkb (#25) üzenetére


D4rkAv3ng3r
(senior tag)

Én is ezen a véleményen vagyok, AMD-nek most a GPU-s szekér megy nagyon jól, jelenleg nincsen vetélytársaki DX11-es VGA-t tudna elelnük felmutatni. CPU téren le vannak maradva, és ahogyan a napokban lehetett olvasni Intel már 22 nm-es működőképes chip-eket gyártott le, AMD jelenleg 45 nm-en tart. (Gondolom 32 nm-re fejleszt most.)
Ha a piacot is megnézzük a Phenom II X4 ára sok a Core i5-höz képest és ha lejejbb fog menni a P55-ös deszkák ára meg maga a Core i5 ára is akkor a Phenom II X4 nyaka körül szorul a hurok. Persze Phenom II X4 ára is csökkennifog, így csak mi fogunk jól járni, a veszteségekkel küzdő AMD nem hinném. :(

(#41) marcias válasza D4rkAv3ng3r (#40) üzenetére


marcias
(őstag)

Én inkább mobil cpu fronton érzem a gondokat. :U

Steam: marcias88

(#42) shteer válasza 04ahgy (#39) üzenetére


shteer
(félisten)

éles hátraarc volt a zsákutca végén :DDD

G25 / G27 pedál adapter Fanatec kormányhoz eladó

(#43) darkarthur válasza Abu85 (#10) üzenetére


darkarthur
(senior tag)

Érdekes volna most egy ATI-AMD és Intel-nVidia tömb harca. Olcsóbb volt az Intelnek GPU-t fejleszteni, mint, hogy megvásárolja az nV-t? :Y

(#44) Tenken


Tenken
(őstag)

Hát szerintem is tök jó integrálni mindenfélét, de kérdem én, hogy ha sok apró izé szorosan van egymás mellett túráztatva, akkor azok mennyivel viselik jobban majd a "szaunát" mint a régi iskola szerint elhelyezett felmenőik akik még rendelkeztek normális "lebensraummal"?

Irodába meg otthonra letöltögetni, levelezni tényleg töj jó lesz egy ilyen nagyon apró platform, meg még ilyen normálisabban optimalizált játékokat is kellemesen nyomathat, de mivel a szoftverfejlesztés alapvető gyártási paradigmája szerint a mennyiség magasan a minőség felett áll, nem hiszem hogy tesznek egy hátraarcot és elkezdenek újból törődni azzal, hogy a hardverek elboldoguljanak a szemeteikkel...

"Minden nő 20 centist akar, de 10 centinél már fulladozik" -Torrente

(#45) sghc_toma


sghc_toma
(senior tag)

"Eddig ez csak a regisztrált fejlesztők kiváltsága volt, ..."
ez igy nem teljesen igaz, a Snow Leopard augusztus 28-an jelent meg, benne az OpenCL-t tamogato driver-rel (az Xcode 3.2 az OpenCL Framework-kel meg par nappal utana)..

in asm we trust

(#46) e00dgy válasza rocket (#4) üzenetére


e00dgy
(aktív tag)

Nekem mintha úgy jönne le a cikkből, hogy az AMD nél még a CPU ra is ! Azaz a GPU mellé még a CPU ra is ..... Szóval ha tényleg így van akkor nem értem a pánikot, de javítsatok ki kérlek ha tévedek. Lehet csak rosszul dolgozik az agyam így este. ;)

Csak a zseni és az idióta töri át az emberek által teremtett korlátokat. Soha nem használtam reklám blokkolót... :) ;)

(#47) lenox válasza Abu85 (#35) üzenetére


lenox
(addikt)

Ezt alatamasztja valami meres, mert nekem az a tapasztalatom, hogy a cpu sebesseg par szazaleknal tobbet nem jelent egy rendes gpu-nal, tehat hiaba fut az amd-s opencl sdk a cpu-n is, sokkal tobbet szamit, hogy a gpu-n milyen gyors a kod, es amugy is gaz, ha szet van osztva az adat a cpu es a gpu memoria kozott, mert lassu az atjaras. Kulonben egy video kodolasi/dekodolasi feladat amugy is szepen szetoszthato gpu es cpu kozott, ugyhogy nemigen latom, milyen elony szarmazna abbol, hogy a cpu-n is futhat opencl. Meg egy dolog, hogy az sdk-t is megneztetek, mert en ugyan csak feluletesen, de az a benyomasom, hogy minde egyes hardverre kulon meg kell irni ahhoz, hogy optimalis legyen, tehat amugy se tudod ugyanazt a kodot futtatni a cpun meg a gpun, vagy ha igen, akkor lassu lesz. Na megint meg egy, miert futtatnek opencl-t a cpu-n, ha sse4 kodot is futtathatok, annal gyorsabb ugyse lesz?

(#48) Abu85 válasza lenox (#47) üzenetére


Abu85
(HÁZIGAZDA)

Átlagosan pár % pluszt jelent. De ez programfüggő, és még nem végleges az SDK.
Nyilván ha megosztott végrehajtást akarsz, akkor a programot is ennek megfelelően kell írni.
Utsó kérdést nem értem. Az SSE4 az egy utasításkészlet, az OpenCL meg platform. A fordító meg támogatja az SSE3-tól kezdve az utasításkészleteket.

[ Szerkesztve ]

A semmi az nem nincs, hanem van. Ha a semmi van, akkor nincs semmi, de ha nincs semmi, akkor valami van, de az nem semmi.

(#49) lenox válasza Abu85 (#48) üzenetére


lenox
(addikt)

Szerintem az opencl cpu tamogatasanak teljesitmeny szempontjabol semmi jelentosege. Egy dolog miatt erdekes, hogy gpu nelkul is fusson a kod, de ertelmes gpu mellett igazan mind1, hogy fut a cpu-n is (amd) vagy nem (nvidia).

Egy programnak jellemzoje az, hogy hasznal-e sse4 utasitast vagy nem, illetve hogy hasznalja-e az opencl framework-ot vagy nem. Ily modon azt jelenti a kerdes, hogy mi ertelme az opencl frameworkot hasznalni cpu-n, ha csupan sse4 utasitasokkal ugyanolyan, ha nem gyorsabb kodot ir az ember? Mint fentebb irtam, egy dolog miatt lehet erdekes, ha gpu nelkuli rendszeren is valtoztatas nelkul akarja futtatni. Mindenesetre sebessegnovekedest ettol nem erdemes varni.

[ Szerkesztve ]

(#50) Abu85 válasza lenox (#49) üzenetére


Abu85
(HÁZIGAZDA)

Komoly jelentősége nincs, de az AMD az egyetlen gyártó, aki tud CPU és GPU alapú OpenCL támogatást kínálni. Ráadásul az SDK gyártófüggetlen. Ha ez terjed el, akkor nagy előnyben lesznek a jövőben. Most is mindenki az Intel C++ fordítóját használja, ami természetesen haza optimalizál. Most az AMD hamar lép, hogy az OpenCL-nél ne ez legyen.
Az NV ebből a szempontból nem lényeges, mert nem tudnak platformot kínálni, így nincs lehetőségük komolyan versenyezni. Az AMD és az Intel akaratától fognak függeni, ahogyan már most is ... a zöldek alaplap piacát teljesen leamortizálták. Az Ion is megkötésekkel lesz forgalmazva a netbook piacon.

[ Szerkesztve ]

A semmi az nem nincs, hanem van. Ha a semmi van, akkor nincs semmi, de ha nincs semmi, akkor valami van, de az nem semmi.

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.