- Milyen házat vegyek?
- Vezetékes FÜLhallgatók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- OLED TV topic
- Autós kamerák
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- CPU léghűtés kibeszélő
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
Új hozzászólás Aktív témák
-
pengwin
addikt
Én meg azt nem értem, hogy Ha a szerverpiacon nagy szereplőnek számító Intelhez hasonlítjuk az aktuális IP-jeiket, akkor bizony az ARM már jobb.
Mégis hol jobb?
Oké, az ARM magok energiahatékonyabbak, de mivel a szerver folyamatok sem feltétlenül párhuzamosíthatóak a végtelenségig, így azért a magonkénti erő is kéne, ami meg rögtön haza vágja az energia hatékonyságot.
Emellé ott a szervereknél szükséges sok I/O, nagy memóriavezérlő, aminek a fogyasztása szintén mérsékli a magokon elért fogyasztási előny jelentőségét. Mert oké, hogy ugyanúgy kevesebbet fogyaszt 20W-tal, csak nem mindegy, hogy ez a különbség 50-70W vagy 200-220W között van.Emellett a teljes platform kiforratlan, nincs közismert megoldás egy csomó problémára, amikkel x86-on annyira nem kell megszenvedni. Gondolom nem sok szervergyártó akar minden Linux LTS kernelt folyamatosan támogatni minden ARM-es szerverén...
-
dokanin
aktív tag
Pont annyira van létjogosultsága egy ARM szerver platformnak, mint a Windows Phone-nak volt az Android meg az Ios mellett. Teljesen felesleges.
-
Komplikato
veterán
Hopp, rossz helyre ment.
-
siposz
aktív tag
"Egyszerűen nem túl logikus ARM szervereket használni, ha a fejlesztés x86/AMD64-es PC-ken is zajlik."
Ez nekem nem tiszta, JVM vagy .NET framework/core esetén nem tök mind1, hogy milyen gépen írták és milyen gépen fut? -
hardzsi2
aktív tag
A Phoronix-es eredményeket látva én ezt az ARM helyében nem erőltetném, mert számomra úgy tűnik, hogy nagyon távol vannak...
A jelenleginél kb. háromszoros teljesítményt + komplett ökoszisztémát + AMD-nél is versenyképesebb árat kellene szerintem egyszerre kínálniuk ahhoz, hogy a szerverpiaci szereplők egyáltalán megfontolják a számukra még így is kockázatos beruházást/átállást ARM alapokra.Az ARM helyében tehát én nem tapsikolnék erre további pénzt, mert annak elherdálása 2-3 év múlva nagyon fájni fog a cégnek és részvényeseiknek is, amikor végre belátják a fentieket.
Inkább azt erősíteném, amiben most is erősek/verhetetlenek, hogy fenntarthassák az elsőségüket.
-
Cathulhu
addikt
"Ha a szerverpiacon nagy szereplőnek számító Intelhez hasonlítjuk az aktuális IP-jeiket, akkor bizony az ARM már jobb."
Ez meg azert az Abu univerzumban is egetvero marhasagnak szamit. Miben jobb? Semmiben."Egyszerűen nem túl logikus ARM szervereket használni, ha a fejlesztés x86/AMD64-es PC-ken is zajlik."
Ez mar mashol is lattam, de megintcsak erthetetlen. Egy szerver szoftvernel nem edesmindegy, hogy a programozo milyen gepet hasznal? Nem asztali Windowson fog Win32-es appokat irogatni Visual Studioban. Vagy hasznal egy arm compilert es dolgozik a megszokott gepen, vagy eleve egy szerveren fejleszt es tesztel. Ennyi erovel iOS-ra es Androidra se lehetne rendesen fejleszteni... Nameg a POWER is egesz szepen muzsikal, pedig nem is tudom mikor lattam utoljara PC-ben (ugy 2006 korul johetett az utolso Mac?)
-
nyunyu
félisten
Egyszerűen nem túl logikus ARM szervereket használni, ha a fejlesztés x86/AMD64-es PC-ken is zajlik.
Nem értem, ez hol a probléma, hiszen 30 éve lehetett Acorn PCket kapni ARM2 procival.
-
kraftxld
félisten
Lehet, hogy unalmas, de ezekről a "pár év mulva 25%-on leszünk" típusú kijelentésektől mindig az örökzöld Itanium grafikon jut eszembe
-
azbest
félisten
Az intel vs amd teljesítmény ugrással megszívták. Ha jól sejtem az utóbbi 1-2 évben nagyot ugrott a magok száma és a teljesítményhez viszonyított költség csökkent. Nagyon optimista dolog volt azt feltételezni, hogy még 5+ évig közel állandó teljesítményű és drága megoldások lesznek csak x86 fronton.
Az armos megoldások a sok mag szolid teljesítménnyel és visszafogottabb fogyasztás vonalon voltak. Ha meg drága is, fogyaszt is, plusz a szoftverek kompatibilitására külön figyelni kell, úgy már nem csoda, ha nem terjed. -
berVi
senior tag
Pedig a gyenge szar szerver igerete annyira hivogato volt. Kb. annyira, mint egy alacsony fogyasztasu markologepe, vagy egy alacsony fordulatszamu sarokcsiszoloe. Megdobbenten allok a kudarc elott.
-
"elvégre a tervek megvannak, előbb-utóbb csak megtörik a jég"
Miért törne meg?
Új hozzászólás Aktív témák
- 4K gamer PC ( +Sok ajándék)
- Mac Mini M2 8GB/256GB
- ÚJ AKCIÓS RTX 3080 10Gb GDDR6 PC DDR5 10 Magos 14. Genes Intel Core I5-14400/16GB/512Gb Nvme SSD/2ÉV
- ÚJ RTX 3070TI AKCIÓS! DDR5 10 Magos 13.Genes Intel Core I5-13400/16GB/512Gb Nvme SSD/2ÉV
- ÚJ ASUS AKCIÓS! DDR5 10 Magos 13. Genes Intel Core I5-13400/16GB/512Gb Nvme SSD/RTX 2060 6GB/2ÉV
- ÚJ Apple Macbook Air 15,3 M4 10C CPU/10C GPU/16GB/256GB - Ezüst -(2025)- 3 Ciklus-3 év gari - MAGYAR
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40A9 docking station
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- 120 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- Fujitsu USB Port Replicator PR09 docking station (1x5K vagy 2x4K felbontás) (DisplayLink)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest