- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Feltámadt hamvaiból a ZLUDA
- Jön a HDMI 2.2-es specifikáció
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Gaming notebook topik
- Apple asztali gépek
- Amazon Fire TV stick/box
- Intel Core i7-5xxx "Haswell-E/EP" és i7-6xxx "Broadwell-E/EP" (LGA2011-v3)
- Lézervágás, gravírozás
Új hozzászólás Aktív témák
-
máyköl
veterán
48+0-154-3+0 = -109, akárhogy is számolom.
-
zso73
veterán
0-(7x22+8-11)= -151
A többi a nullás szorzás miatt nem játszik.
Az első rész eredménye a "0"-s szorzás miatt nulla. Ebből kel kivonni azt, mit írtam."A mosoly olyan, mint egy ablakban felgyúló fény, amellyel a lélek jelzi, hogy a szív otthon van."
-
cocka
veterán
Ja hogy a témához is szóljak. Ezeknek az a lényege, hogy pl. a műveleti jelek is számok + és × általában 10-et ér, = 2-t, ? teteje egy fordított római C, ami 100, a 6-os szokott érni 9-et is, a natúr kétjegyű számokat általában egyenként is bele kell számolni, tehát nemcsak mittomén 21, hanem 2+1 is. Van hogy a 4-est két elforgatott római számból rakják össze pl. egy 5-ösből és egy 1-esből, így nem is 4-et ér, hanem 6-ot. Akkor szoktak olyat hogy elforgatnak egy római L-et ami 50 és úgy állítják be, mintha hetes lenne stb..
Újabban a számológépek kijelzőjén megjelenő számokhoz hasonló karaktereket is megjelentetnek és ha az pl. 8, akkor egyértelmű, hogy az mindent ér, mivel a 8-ból az összes számjegy előállítható, tehát 8 = 0+1+2+3+4+5+6+7+8+9 Ha ehhez még hozzájön mondjuk az, hogy 38, akkor már sokkal cifrább a helyzet, mert ugye a tizesek helyén állhat pl. 1, 3, 7, a 8-as helyén minden és ezt sorba végig kell variálni vagyis:
1-0, 1-1...1-9, aztán 3-0, 3-1...3-9, végül pedig 7-0, 7-1,....7-9 (a kötőjelet csak a tagoltság érdekében raktam be)
De nem ezért gerinctelen a feladvány, hanem azért mert még ha valamennyi praktikára rá is jössz ami kimondottan a táblán lévő irományból adódik, azzal még korántsincs vége, mivel még Garfieldban vagy az épp aktuális ábrában is vannak számok és nem tudni, hogy hány darab, hol helyezkednek el és mi számít az ábrán számnak és mi nem.
Ez utóbbi tényből kifolyólag akármilyen számot írhatnak megoldásnak, mert ezek a "rejtett számok" soha nem derülnek ki.
-
nem_tom
őstag
Fejben -184 jött ki (itt megmutatkoznak a gondok nálam), viszont számológépen -157 jött ki. Ez viszont biztos kell legyen. De újra számolom... megvolt, ugyanannyi.
[ Szerkesztve ]
-
cocka
veterán
válasz wandor0930 #61 üzenetére
Az hogy nullával nem lehet osztani valószínűleg különböző tényekből adódik. Pl.
1. A nullával való osztás egy binér művelet, ebből következően függvény is és egy függvénynek nem lehet egyszerre egynél több értéke (legalább is valós számtestben tuti nem, komplexeknél már igen, pl. gyökvonásnál). Többváltozós valós függvényeknek is csak egy értéke van. Hogy közérthető legyen: pl. az 5+6 nem lehet egyszerre egyenlő 11-gyel is meg 22-vel is vagy netán egy harmadikkal.
2. Testben általában 2 művelet van és biztosan van legalább 2 elem is. Az egyik az egységelem a másik a nullelem.
3. Tudni kell hogy e két speciális elem másként viselkedik, mint a test többi eleme. Ezek pedig alap csoportdefiníciókból következnek. Pl. additív csoportban a neutrális elem a nullelem, ami létezik és igaz rá, hogy 0+a=a+0=a. Meg akkor az inverzműveletre is kell legyen példa, tehát a+valami=0 Ha valami=-a akkor igaz az, hogy a+(-a)=(-a)+a=0
Multiplikatív csoportban dettó: a neutrális elem viszont az egységelem, ami létezik és igaz, hogy 1*a=a*1=a minden a-ra és az inverzelemek is léteznek vagyis igaz, hogy a*(a^-1)=(a^-1)*a=1
Testeknél úgy szól a fáma, hogy *-ra nézve a 0-ától különböző elemek kommutatív csoportot alkotnak.
4. A struktúra alapból nullosztómentes, magyarul ha veszem két tetszőleges elemét a,b-t, akkor nem teljesül, hogy ha a és b nem nulla, akkor a*b=0.
A példánál maradva tehát a 6/0=0 átfordítva a * műveletre így nézne ki: 6*(0^-1)=0 Na most ha ez igaz lenne, feltéve, hogy 0^-1 nem egyenlő 0-ával, akkor a struktúra nullosztós lenne. Márpedig a valós számok teste nem az.
Na mindegy, majd fősulin vagy egyetemen megtanulja ezt részletesebben az, akit érdekel.
-
wandor0930
aktív tag
"Nullával osztani valós számkörben nem lehet, vagyis elvileg lehet, csak az eredmény a végtelen."
A matematikában a nullával való osztás nincs értelmezve, tehát nem lehet vele osztani.
Ha pl. egy egyenletnél a végén nullával kell osztani akkor annak nincs megoldása.Ez ugyan olyan mint a pont(szintén a matekban).Az egy alapfogalom, semmit nem tudsz róla csak el kell fogadnod azt, hogy van és kész.
Egyébként érdekes dolog, hogy a tudomány elvileg ugye tényeken alapul és mindent meg tud magyarázni (ellentétben a vallással), de ha kicsit beleásod magad akkor sok, a ponthoz hasonló "alapfogalmat" találsz amit nem tudnak magyarázni, de mégis az az alapköve valami nagyobbnak
-
Dj Polc
tag
-109.De ha tovább nézed a műsort láthatsz még egyéb furcsaságokatNekem pl eddig a legdurvább megoldás amit láttam az a konyhakőkompót volt.A mai napig nem jöttem rá hogy ezt most hogy
[ Szerkesztve ]
-
picur220
veterán
válasz Frost Ashes #54 üzenetére
Annyi a gond, hogy van egy boríték, amiben benne van az általuk helyesnek ítélt "megfejtés", jelen esetben a szám. Ha azt mondod, akkor nyertél. De a vége felé már a rossz válaszért is osztogatták a 10-20-30-60k FT-tot.
-
Frost Ashes
csendes tag
Ebben a játékban az a betelefonáló, aki véletlenül eltalálja a helyes számot, annak szisztematikusan azt mondják hogy nagyon ügyes, számolja át újra.
Mondjuk az ATV amúgyis szereti hülyének nézni az embereket. -
whiz
aktív tag
Megszámlálhatóan végtelen pl. a természetes számok halmaza. Az egyik végét tudod (0-val kezdődik ugyebár), tehát elméletileg meg lehet számolni, viszont a másik vége a végtelenbe megy, tehát mégsem. Kontinuum számosságú halmaz pl. a valós számok halmaza, ahol semelyik végét nem látod. Bármelyik számot is válaszd, mind pozitív, mind negatív irányba végtelen sok számot találsz még. Ez a megszámlálhatónál nem igaz. Na remélem érthetően adtam elő...
Egy jó hacker nem kéri le a napot!
-
Vakegérke
félisten
Szorozhatunk, oszthatunk, kitalálhatjuk a feladványt, mindegy. Sok hívás sokszor x forintocskáért, szinte esély sincs elhaló hangon benyögni a helyes megfejtést.
Lenyúlnak. Lenyúlnak mindenkit, aki beszáll. Nem jó időben tárcsáztál, próbálkozz újra, és újra.
Hányszor hány pénz ez?
A boldog nyertes persze örül, és lehet, hogy nyereményét elszórja arra, hogy újra és újra tárcsázza a "nyerő" vonalat.Szép szolidan, szép szolidan, elvégre nem vagyunk otromba állatok... (KFT) Birodalmi Szóvivő és Békenagykövet (:L topic)
-
lorenzen
aktív tag
Ha helyesen meg van zárójelezve a feladat, akkor könnyebb kiszámolni.
38 + 10 + (6 x 0) - (7 x 22) + 8 - 11 + (3 x 2 x 0) = -109
Ha rosszul zárójeleztem, akkor szóljatok.
Nekem még azt tanították, hogy:
X * 0 = 0 = 0 * X
Ha nincs jelölve akkor az szorzás és az osztás műveletek előnyt élveznek a másik két alapművelettel szemben.Ha valami változott ezek közül szóljatok. (Bár ez valószínűtlen)
Adj vért, életet adsz!! (Az aláírás, a vámpírok támogatásával jöhetett létre.)
-
picur220
veterán
válasz Vakegérke #28 üzenetére
Én is szeretem Esztert, mint műsorvezetőt, de sosem telefonáltam még.
Nullával szorzás: Nullával lehet szorozni bátran, mivel egy matematikai axióma kimondja, hogy bármely szám nullával vett szorzata nulla. Nullával osztani valós számkörben nem lehet, vagyis elvileg lehet, csak az eredmény a végtelen. Ugye ilyen szám pedig nincs. A végtelent számhalmazokra szokták értelmezni, van megszámlálhazóan végtelen számosságú halmaz, meg van kontinuum számosságú halmaz, hogy mi a különbség, azt ne kérdezzétek, annyit tudok, hogy a kontinuum a bővebb.
A hány láb van a buszon hozzám is elért, benne van a nevem a listában, tovább is küldtem, hogy kinél milyen listás verzió van, azt a jóisten sem tudja. A megoldását most nem teszem közzé... -
R
senior tag
inkabb torlom
[ Szerkesztve ]
-
Hasek
Közösségépítő
Igaz is, meg nem is. Meg az is, hogy 0:0=7; 8; 9; 10; 11; 12; 13.
Nullával osztani azért nem lehet, mert értelmezhetetlen. Hiszen az se igaz, hogy 0-val egyenlő az eredmény, az sem, hogy 1-el, meg semmi sem. Nincs eredménye. Ennyi. De ez egy matematikai szabályba is le van írva, a függvénytáblázatban is benne van, hogy a 0:0=nincs értelmezve. Éppen ezért mondom, hogy igaz is, meg nem is. Egy olyan példában, amelyben 0 a szorzó, abban visszavezetésképpen nem hogy nem kell igaznak lennie a 0-val való osztásnak, de még alkalmazni sem szabad(vagy legalábbis butaság), és az oka pediglen az, amit pár sorral feljebb írtam.
Tudod a 0, az körülbelül annyira különleges szám, mint amennyire különleges a víz. Végtelenül egyszerűnek tűnik, de mégis a legbonyolultabb dolgok egyike, a maga kategóriájában.
Üdv. H
-
Alexios
veterán
Nem, mert a nullával való osztás értelmetlen, míg a nullával való szorzás nem. Hiszen ha nullaszor veszel valamit akkor nulla marad, de nullával nem tudod elosztani hiszen mondjuk a 6-ban nemtod hányszor van a nulla, értelmetlen. Ja, és kinyitsz egy matek példatárat, tele lesz olyan feladatokkal, hogy nullával kell szorozni.
-
Hasek
Közösségépítő
Én csak azt mondtam, amit gimnáziumban tanultam, hiszen ott sok olyan feladat volt, amiben 0 volt a szorzó(példaként kapásból a másodfokú egyenleteket tudom felhozni, ahol számtalanszor találkozhat az ember 0-val, mint tényezővel).
A "nullaszor veszel valamit" felvetésem meg értelmes. Hiszen mi is a szorzás? Az egyszerűbb magyarázat kedvéért, vegyük a 6*3-at. Ez mi? 3+3+3+3+3+3. Nem? Ugyanúgy, mint hatványozás esetén, csak ott a 3^6, az 3*3*3*3*3*3. Az-az, szorzás esetén, mondhatjuk, hogy 6-szor veszem a 3-at. Most ha 6*0, akkor 6-szor a 0-t... Innen már kitalálható, hogy van értelme. Sőt vissza is lehet vezetni, de csak egy féle módon. 0:6=0
[ Szerkesztve ]
Üdv. H
-
kételkedem
addikt
válasz bolondember #3 üzenetére
a matematika szigorú tantárgy, a négy alapművelet különösen.
a helyes válasz valóban -109!Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy megőrizd a nyugalmadat! °°XLIII°° "Isten, áldd meg a magyart" Kölcsey 1823
-
Csemike
aktív tag
Szerintem nincs igazad, mert annak, hogy "nullaszor veszel valamit" nincs értelme. Ha előveszel egy matematikai példatárat, szerintem egy feladatban sem találkozol a nullával se szorzóként, se szorzandóként.
Persze ez már filozófia-metafizika, és talán már nem is matematika. -
Csemike
aktív tag
Lehet, már volt. De szerintem nincs megoldás, mivel a nulla szorzóként szerepel. Nulla nem szerepelhet szorzóként.
6x0 nem lehet egyenlő 0-val, mert 0:0 nem egyenlő 6.
Szerk.: Tehát a feladvány értelmetlen, megoldás nincs.
[ Szerkesztve ]
-
Vakegérke
félisten
-
Alexios
veterán
válasz Vakegérke #22 üzenetére
Szerintem ezzel még nincs is gond, hiszen aki telefonál, az pontosan tudja mire számíthat. Na de ha a jó megoldást se fogadják el, ott már baj van(konkrétan átvernek), ráadásul gondolom el se magyarázták, hogy miért annyi a megoldás, hogy balga fejünkel, mi, a pórnép is megismerhessük, hogy szerintük miért -118 miért nem -109
-
puttputt
őstag
Egyszer odakapcsoltam... Épp a munkahelyéről telefonált be egy ürge.
Ennél már csak a sok kisnyugdíjas jobb... már bocsánat. Úgyis sejthető, hogy nem a mezei munkában megfáradt, tisztességben megőszült öregjeinkre célzok.[ Szerkesztve ]
:LKBK-Inventor / * Mindig más nő mellett ébredek ... a buszon. ///////////////////////
-
picur220
veterán
válasz Vakegérke #22 üzenetére
Engem inkább az háborított fel, hogy a sokak által jónak vélt megoldást, a mínusz 109-et nem fogadta el.
De amikor rázendít, hogy miért vagyok olyan lusta, balga, hogy nem telefonálok, az már dühít.
Ezt csak egyes köcsög csatornákon csinálják, mint az ATV vagy a TV2. Az RTL-en sosem volt még erre példa. Ott tök jó a hangulatod még akkor is, ha nem nyertél és nem is telefonáltál, csak nézed a műsort.
Gergő: hát kábé...[ Szerkesztve ]
-
Vakegérke
félisten
Piszkos anyagiakkal nem foglalkozunk?
Mennyibe is kerül egy hívás? Csörög, kapcsol, köszönik forintocskáimat, de nem jókor próbálkoztam, tegyem meg újra.
Egyszer bedőltem, újra próbálkoztam. Kitalálható, rosszkor.
Hány forintocskám bánja?Részvétlenül nézem, hogy a műsorvezető nyüglődik, igyekszik hasznot termelni. Ez a dolga, tegye csak.
De amikor rázendít, hogy miért vagyok olyan lusta, balga, hogy nem telefonálok, az már dühít.Hány ember pénzecskéjéből szurkolnak le a nyertesnek annyit, hogy a maradékból fenn tudják tartani a gépezetet?
Megjegyzem tuti nagykanállal esznek a kitalálók, beosztottak, műsorvezetők.
A hiszékenyek pénzéből.Szép szolidan, szép szolidan, elvégre nem vagyunk otromba állatok... (KFT) Birodalmi Szóvivő és Békenagykövet (:L topic)
-
picur220
veterán
válasz Taknyoshal #18 üzenetére
Nem tudom... hány éves vagy? Nekünk elsőben tanították, hogy mi az a kommutativitás, asszociativitás. Gondolom téged még erre nem tanítottak, vagy csak nem figyeltél oda, de az is lehet, hogy tényleg semmi tehetséged a matekhoz.
Amúgy bő 1 óra alatt 20 hsz... Csak így tovább!
[ Szerkesztve ]
-
Gergő_
őstag
42
-
puttputt
őstag
Szerintem lenne helyed a csatornán... Sajnos én nem tudlak beprotezsálni.
Viszont az alom kétséges (persze, én is rámondtam volna, meg be is mondták ezt a megoldást a nőnek); hiszen mereven elutasította, mikor valaki benyögte. Még azt sem mondta, hogy közelít.
Mindegy, fő az, hogy azzal sem nyert senki.Azt mondják, el kell vonatkoztatni a képtől. Na de ennyire? Egy dolgát végző macskából almafa? Na neee.
[ Szerkesztve ]
:LKBK-Inventor / * Mindig más nő mellett ébredek ... a buszon. ///////////////////////
-
picur220
veterán
válasz Taknyoshal #9 üzenetére
Nos, ha valamit megszorzunk nullával, az nulla lesz. De ha ehhez hozzáadunk egyet, akkor már 1, nem?
-
puttputt
őstag
Ezt még én rögzítettem anno... - ide a logoutra is.
Nem tudták kitalálni, hogy a megfejtés "almafa".
A nő maga sem értette, nem tudta megmagyarázni, miért az...Ezek ilyenek...
-
picur220
veterán
válasz Taknyoshal #2 üzenetére
Mielőtt lefujjogod a matek tagozatot, szólnék, hogy a megoldásod semmilyen esetben sem tekinthető jónak. Egyébként az egész suliban egyedül nálunk ittak órán sört elsőben, szóval nem olyan osztály ez, mint amilyenre te gondolsz...
-
picur220
veterán
Nos igen, szerintem is -109, legalábbis annyi jött ki.
-
zozo1414
tag
-109
-
whiz
aktív tag
hülye vagyok, benéztem
[ Szerkesztve ]
Egy jó hacker nem kéri le a napot!
-
bolondember
MODERÁTOR
a -109 a korrekt válasz.
Olyan nők ideálja vagyok, akiknek mindegy...
-
Taknyoshal
tag
Ez bezony 0.
Am matek tagozat? Pfujj
[ Szerkesztve ]
-
littlebrandy
tag
Sztem -109 A tiédtől függetlenül én is ugyanúgy számoltam ahogy te
[ Szerkesztve ]
Hard work never killed anybody, but why take a chance?
Új hozzászólás Aktív témák
- MSI Cyborg - i5-13420H - RTX 4050 6GB - 512GB SSD - 16GB RAM - 15,6" FHD 144Hz, ÚJ! 3 év gar
- AMD RADEON RX 6700 XT PowerColor Red Devil
- Új Lenovo ThinkPad P16s Workstation Érintős LAPTOP -50% 16" Ryzen 7 PRO 6850U 32/1TB 680M 4GB FHD+
- Bontatlan Lenovo ThinkPad P16s Workstation LAPTOP -50% 16" Ryzen 7 PRO 6825U 16/512 RADEON 680M FHD+
- MSI RTX 3060 Ti VENTUS 2X OCV1 LHR
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest