Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

 • Stauffenberg

  nagyúr

  válasz shifty! #2 üzenetére

  Ha a kamera "fizikai" képességei érdekelnek, akkor tudsz szerezni RAW (DNG) fotókat kb bármelyik típushoz, csak keresni kell, persze cserébe neked kell kidolgoznod.

  Nekem mindig az a bajom, hogy a telefontesztek 99%-ban NEM a kamerák kerülnek összehasonlításra, hanem a Jpeg kimenetek. Ez meg nagyon sok mindentől függ, hogy milyen lesz, ha túl van élesítve az a baj, ha nincs eléggé élesítve az a baj, ha túl sok a zajszűrés az a baj, ha nem elég, az a baj, na meg egy HDR algoritmus hangolása a teljes fotó hangulatát is megváltoztatja (szerintem általában rossz irányba, miközben az emberek leteszik tőle a hajukat, hogy mennyire állat).

  Nekem OnePlus 5 van, egy hagyományos 16 megapixeles őskövület szenzorral (ami tényleg ennyi, nem 480 megapixelből méretez le), de RAW-ban fotózok és mobilos Lightroomban szerkesztek. Ami így kijön belőle, az simán odatehető bármelyik 2021-es mobil Jpeg kimente mellé és le fogja nyomni. Pedig lehetne akár jól is csinálni ezt a 64 meg 108 megapixeles őrületet, de azt látom, hogy ennyi megapixelről sem sikerül egy olyan leméretezett Jpeg kimenetet gyártani, ami részletességben felvenné a versenyt egy kézzel kidolgozott valóban "csak" 12 vagy 16 megapixeles RAW állománnyal.

  Na ennyire tartom mérvadónak, hogy a kamerák "fizikai" képességeit megmutatja egy maréknyi valahogyan behangolt Jpeg kimenet.

  ---                                                                                                                                                                                                                       "If I knew how to take a good photograph, I'd do it every time." - Robert Doisneau

Új hozzászólás Aktív témák