Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
putti
aktív tag
Összességében nem bántam meg. Az előző konfigomhoz képest jelentős gyorsulást tapasztaltam. Sok időm elment a megfelelő beállításokkal, de végül is sikerült összelőnöm a gépet és meg vagyok elégedve vele. Szerintem és az igényeimet figyelembe véve kb 5-7 évig tuti elleszek vele.
-
szazbolha
addikt
Köszi!
A 9900K után a 9400F-et is kiheréltem. A mag szorzókat csak szoftveresen tudtam rajta állítani lefele, ezért inkább kikapcsoltam a turbót. Elégedett vagyok vele... Fix 6x2,9GHZ-en Wot-ban kevesebbet fogyaszt mint az i3-7100 2+2 maggal és magasabb az fps
A 6/6 mag kb, 2000 Mhz-en tudja azt az fps-t ebben a játékban, mint a 2/4 magos i3-7100 3900 Mhz-en és fele fogyasztással. Nem gondoltam hogy ennyit számítanak a ++magok.
Majd a 9900K-vak is kipróbálom ezt a mutatványt.... bár kétlem hogy játék alatt képes lenne 10 wattnál kevesebbet fogyasztani (szoftveres mérés, Vsync ON) -
opr
nagyúr
válasz
szazbolha #279 üzenetére
Attol, hogy a TDP limit 95W, meg fogyaszthat tobbet. Az egy atlagfogyasztasi limit.
Kb ugy kell elkepzelni, hogy a kepen a sarga csik nem mehet soha 95W fole (felso diagram):Nem vagyok benne biztos, hogy a Te lapodban is, de sok lap biosaban van kapcsolo, amivel meg lehet adni felso fogyasztasi limitet. Ha neked ilyen nincs, akkor kiserletezgetessel tudod a problemat megoldani. Ha mondjuk leveszed a TDP-limitet 65W-ra vagy valami, akkor nem fog a pillanatnyi felvett teljesitmeny xy watt fole menni, mert az atlagot tulnyomna a beallitott szamon.
-
szazbolha
addikt
Be van állítva 95-re a TDP limit (Giga Z390 Gaming X) a Time1 limit meg 118-ra, ettől függetlenül 150W-ot benyal amikor turbózik prime95 alatt.
Ha rájövök hol lehet valóban beállítani a 95W maxot, majd összehasonlítom a mostani eredményekkel.
De még egyszer: játékokban 30-70W között fogyaszt. Csak szintetikus tesztekben ment 95W főlé.Én elfogadom, hogy ha egy valós 95W-os limitet állítok be, akkor a Turbó nem 4700 lesz, hanem csak 4x00.
Én ezt nem kiherélésnek érzem, hanem a saját igényeimnek megfelelő beállításnak. -
opr
nagyúr
válasz
szazbolha #274 üzenetére
Ha beallitasz neki limitet, mondjuk 95W-ra, akkor fogod vissza, de nagyon, mert akkor nem a TDP-je (atlagfogyasztasa) lesz 95W, hanem a maximum fogyasztasa.
Csak gondolj bele, (igen, autos pelda jon) ha egy auto atlagfogyasztasa mondjuk 5 liter/100km, de Te beepitesz egy limitalot, ami a maximum atfolyast limitalja 5 literben, akkor elmeletileg nem valtozott semmi, gyakorlatilag meg kiherelted a kocsit, mert mikor kene (pl elozes, autopalyara felhajtas, stb) akkor pont nem lesz ott az a teljesitmeny, mint amit megszoktal, azokban a rovid idotartamokban, mikor nem 5, hanem 15 litert evett meg.
-
ncc1701
veterán
Minek javítanák? Volt bármi hátrányuk abból, hogy hibás terméket árulnak? Nem. A negatív reklám is reklám. Majd az OS javítja, kicsit lassul, de ez nem számít, mert a népek nem tudnak róla, vagy ha mégis, akkor is márka hűek. Illetve a legó pc annyira kis piac, brand gépet, notit meg nagyítóval kell nézni, ha amd-set akarsz.
-
-
szazbolha
addikt
"Ha visszafogod a procit, ott fogod először észrevenni."
OK, de nem fogom vissza.. Mit értesz visszafogáson? Azt hogy nincs OC-zva?(#273) BiP: Hát ja... csak a valóságban ez egy kicsit meglepő. Illet volna más TDP-t megadni, vagy nekem jobban tájékozódni, hogy a TDP 9900K-re milyen körülmények között igaz. Pl. allcore 3,6 Ghz.
-
BiP
nagyúr
Másik hírnél beszéltük, hogy a 7nm asztali procik legkorábban 2023-ban jöhet. Addigra "illene" megoldaniuk.
(#260) Ixion77: Sokáig így volt. (tick-tock, majd tick-tock-tock). De mivel a 14nm-ről nagyon nehéz az átállás, ez is borult. Ezeket a hibákat vagy még a 14nm-en javítsák, vagy 10nano-n hozzanak ki javítottat, hogy mire a 7-est be tudják vezetni asztali fronton, már ne legyen téma.
(#269) szazbolha: Nem csoda, hogy a 9900K lazán túllépi a TDP keretet. 8/16 magja van, tehát 2x annyi, mint a korábbi i7-es prociknak, az órajel is nőtt, de a TDP keret maradt. Ezt nyilván lehetetlen megvalósítani.
(#270) opr "Igazabol szerintem meg az van, hogy vegre eljutottunk odaig, hogy barmelyik gyarto barmelyik procija ugy viselkedik, ahogy kell.
Ertsd: Alapesetben nem fogyaszt semmit, nem zajol, nem melegszik, meg jatek kozben sem. Aztan meg azon nagyon ritka pillanatokban, amikor tenyleg kell a kraft, akkor kihoz magabol mindent, amit csak ki lehet a konfiguracio hatarain belul."Pontosan.
-
opr
nagyúr
válasz
szazbolha #269 üzenetére
Igazabol szerintem meg az van, hogy vegre eljutottunk odaig, hogy barmelyik gyarto barmelyik procija ugy viselkedik, ahogy kell.
Ertsd: Alapesetben nem fogyaszt semmit, nem zajol, nem melegszik, meg jatek kozben sem. Aztan meg azon nagyon ritka pillanatokban, amikor tenyleg kell a kraft, akkor kihoz magabol mindent, amit csak ki lehet a konfiguracio hatarain belul. Hogy akkor sokat fogyaszt? Igen, persze, a nagy teljesitmeny nagy fogyasztassal jar, de most oszinten, ha nem csinalsz rajta semmi olyat, ami ezt kihozza belole, akkor errol valszeg tudni se fogsz soha. Ha meg de, akkor az az esetek 90%-ban valamilyen munka lesz (programforditas, render, kep/videoszerkesztes, stb), ahol meg az fontosabb, hogy gyorsan vegezzen a meloval, aztan pihenjen is vissza szep nyugodtan, mint hogy mennyit fogyaszt.
Most hogy egy szamomra eletszeru peldaval eljek: Nagy (ertsd: qrvanagy), komplex program forditasa celhardware-re (esetemben ez altalaban ps4). Egy csucs zenen vagy i9-en megvan mondjuk 1 ora alatt mindennel egyutt, par generacioval ezelott ez siman volt akar 4-5 ora is, harmadik generacios csucs xeon-on meg akar tobb, mint egy munkanap is. Na, EZ egy oylan terheles, amikor kozel akarmennyi magot le tudok terhelni, es vannak olyan reszei a projektnek, amiket nem lehet elosztott forditon csinalni, lokalisan kell (jellemzoen ez viszi el a legtobb idot). Illetve lehet, csak konkretan lassabb lesz, mint halon atkuldeni, masik gepen forditani es visszakapni. Szerinted En mit valasztok? Mert eddig harom valasztasom volt:
a) varok, esetleg ket szamitogepen dolgozok parhuzamosan ket projekten
b) tuningolom a vasat, fix orajelre allitom, es elviselem, hogy netezes kozben is fut, mint az allat
c) folyamatosan restartolgatom a gepet es valtogatok bios profilok kozott
Most meg vegre az van, hogy amikor kell a kraft, ott van, amikor meg nem kell, akkor meg nyugis, huvos, halk. Szerintem isteni, en szemely szerint imadom, hogy igy van, es pont leszarom, hogy mit mondanak a hulye semmirekello szintetikus tesztek. Max addig erdekel, amig a tapot meg az alaplapot kivalasztom, hogy birjak a csucsterhelest is. Tegyuk hozza, ezek a tesztek eredetileg is erre a celra lettek kitalalva, nem arra, hogy a userek melyrehato kovetkezteteseket vonjanak le belole egy teljesen masfajta jellegu terheles vonatkozasaban. -
szazbolha
addikt
Teljesen igazad van, de rohadtul piszkálja a csőrömet, hogy a szintetikus teszt kiakasztja a 9900K-t alapbeállításokkal. Akkor is bántó, ha közben nem találok olyan játékot amivel ne menne jól, vagy melegedne kiakadna.
.
Szeretek játszani a cuccokkal, 10-en éve ezt csinálom főleg hobbyból. De most lemaradtam pár intel generációval. Pénz és idő hiányában. Most pótolom: általában megkeresem, hogy egy CPU+lap páros esetén mi a max tuning, aztán mi a minimum fesz amin még hibamentesen megy és a végén beállítom a minimum és az alap közé. És működik. Na.. ez most első körben nem sikerült.
Az az alap, hogy egy adott konfig, adott beállítással elmenjen 12-24 órát prime95-el. Ha kibírja később sem lesz gond vele. -
szazbolha
addikt
válasz
wwenigma #266 üzenetére
"Jah, de akkor nem ertem korabban miert mondtad hogy nem akarod hgoy sokat egyen. "
.
...mert nem akarom, hogy sokat egyen.
Ebben semmi változás nincs. Te néztél be valamit, mert nem is fogyaszt sokat játék alatt az első tesztjeim-
"Egy Ryzen kevesebb fogyasztassal hozna ugyanezt és ha nem kisfelbontason jatszol akkor pedig plane nem lenne eszreveheto kulonbseg.alapján."
1. Ehhez kéne egy Ryzenes teszt, előbb felajánlottam hogy a játékbenchez megadom a paraméterket.
2. Nem kis felbontáson játszom, csak a tesztek készültek alacsony felbontáson+LOW grafikával, hogy a GPU limit ne akadályozza a CPU tesztelését. -
opr
nagyúr
válasz
szazbolha #265 üzenetére
Szerintem meg ha ennyire jol dolgozik ugy, ahogy van, akkor ne piszkald, mert minek.
Persze, Te dolgod, csak nekem van egy olyan elvem, hogy ami tokeletesen mukodik, azt nem basztatjuk, mert csak az idonk megy vele. Ugyanazt az 1-2 orat, amig allitgatod-teszteled-kormot ragsz, hogy minden tenyleg patent-e, el lehet tolteni a kedvenc jatekban, vagy csaladdal, vagy akarmi.Igazabol osszefoglalva a velemenyem: Vettel egy fasza procit, mar kifizetted, beszerelted, a celnak megfelel, barmire valtani ezek utan se anyagilag, se mashogy nincs ertelme, nameg ezen agyalni sem, mert minek? Ha valaki megis jol meggyoz rola, hogy jobb lett volna a Ryzen, akkor buksz 20k-t, hogy megkapd ugyan azt a teljesitmenyt meg megint szerelgessel meg imadkozz, hogy ne pont Te kapd a gyarihibas fost barmibol? Vagy mi, visszamesz az idoben, es tepett seggszorbol fonott korbaccsal racsapsz a kezedre, mikor fizetnel a 9900k-ert? Ugye, hogy nem. Akkor meg, semmi ertelme. Vettel egy procit, raadasul egy eleg faszat, a celnak tokeletesen megfelel, es alapbeallitasokkal hozza azt, amit elvarsz tole. Hasznald egeszseggel!
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz
szazbolha #263 üzenetére
Jah, de akkor nem ertem korabban miert mondtad hogy nem akarod hgoy sokat egyen. Alapbeallitasokkal nincs 95W TDP keret.
Egy Ryzen kevesebb fogyasztassal olcsobban hozna ugyanezt és ha nem kisfelbontason jatszol akkor pedig plane nem lenne eszreveheto kulonbseg. De nekem mindegy. Ez sem rossz btw csak én nem vennem es nem is javaslom kizarolag specifikus esetekben.
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz
szazbolha #261 üzenetére
Ami vicces, hogy "átlagos" VGA limites játékkal a fogyasztás 30-35w és kb 20%-os CPU kihasználtság mellett kihajtotta a GTX1080-at. Következő beruházás egy TOP VGA kell legyen....
Pont ez az hogy nem hajtotta ki, ha tovabbra is le szeretnéd fojtani a procit a fogyasztas miatt akkor nemhogy nagyobb VGA kartyat vegyel hanem kisebbet mert felesleges.,
-
szazbolha
addikt
Korábban volt pár hsz. az Intel I9-9900K-val és TDP limittel kapcsolatban.
El kel ismerjem tévedtem. Alapbeállításokkal, két lapban is ellenőrizve bizonyosan túllépte a TDP limitet szintetikus tesztekben a 9900K. Szenzorról és konnektorból mért adatok szerint is
Még az AIDA64 is kiakasztotta, pedig az egy prime95 vagy Lynx-hez képest sokkal kisebb hőleadásra készteti a CPU-kat 100%-os terhelés mellett. Szóval... 8 maggal 120W és HT-val 150W. Ez sok.
.
A jó hír (AMD-seknek nem biztos), hogy játék alatt 100%-osan hozta az általunk elvártakat 1280x1024 low grafikával tesztelve, hogy ne legyen VGA limit GTX 1080-al a proci igényes játékokban 40-60%-os terheléssel minden játszható volt. 4 magos intelhez képest ég és föld, diavetítés helyett 50-60 fps, a legdurvább szitukban is maradt 25-30 fps.
És ami a lényeg: a fogyasztás 50-70 watt között mozgott a maghőfok 55-65 között egy közepes-jó artic hűtővel.
Ami vicces, hogy "átlagos" VGA limites játékkal a fogyasztás 30-35w és kb 20%-os CPU kihasználtság mellett kihajtotta a GTX1080-at. Következő beruházás egy TOP VGA kell legyen....
.
OK, lehet egy Ryzen xxxx is produkálná ezeket a szerintem jó fogyasztási adatokat játék közben. De azt nem tudtam kipróbálni. Ha valaki tesztelné, akkor megadom a játék beállításokat és lehet benchmarkolni.
Hozzáteszem, ez a nagy CPU teljesítmény csak kevés játékba kell.
.
És akkor most megyek a CPU topikjába, mert tartok tőle kupak problémája van... vagy valamit elbénáztam -
Ixion77
addikt
Az első generációban valószínűleg nem. Az ugyanis jellemzően az előző architektúrával meg szokott egyezni, csak kisebb méretben. A következők azok, amelyikben már érdemi változtatások is vannak. Minden változtatás óriási (anyagi) kockázattal jár, ezért nincs olyan hogy csak "itt-ott egy picit belenyúlunk aztán lesz az".
-
M@cika
őstag
-
M@cika
őstag
Az Intel mindig is (Főleg 2007-17 között, amikor megtehették erőfölény miatt) túlárazott cucc volt, valamint az ár/teljesítmény mutatója a legtöbbször nem volt valami jó. Ebben az AMD legtöbbször jobb volt, de amíg a teljesítmény nem érte el a kívántat nem sokra ment vele. Most szerencsére már megvan a teljesítmény is.
-
nyakdam
aktív tag
válasz
szazbolha #254 üzenetére
Úgy gondolom a fejlesztőknek lett szólva, mivel már kinn vannak a leendő konzolok fejlesztői példányai náluk. Mivel 8 magos Ryzen van bennük, valszeg abba az irányba mennek el. Persze ez a közeljövőt nem érinti, látszatja kb 4-5 év múlva lesz.
Egyébként túlzásba esnek egyesek és most nincs igazán rossz vétel. Van jó proci és bizonyos szempontokból jobb. Szerintem a Ryzen ár/teljesítmény mutatója minden téren jobb, nem forrófejű és az erős lap sem kell alá.
Olyan mint az Intel volt a 8-9 gen előtt, bár a 7-es gen is már túlhúzott volt. -
szazbolha
addikt
Nem a pár venti zavar,. hanem az általuk keltett zaj. Jelenleg 6 db 11-12 cm-s ventilátor van a gépemben, amelyből 3 db az üzemidő 90%-ában áll, a másik 3 pedig a legalacsonyabb fordulaton dolgozik szinte hangtalanul.
Játékok adják a legnagyobb terhelést, ilyenkor a VGA kártya a legerősebb hangforrás. De az is nagyon halk a zavaró szint alatt van bőven. A fiam gépét hasonló szempontok szerint építettem, nagy ház sok venti alacsony fordulattal.
.
Szóval nem kérek az őszinte részvétedből, én sem szánlak ha hangos gép mellet játszol. -
szazbolha
addikt
Köszönöm a linket. Elfogadom, hogy a valós játékon mért fps nem megfelelő mérésre, viszont nekünk usereknek ez számít, nem pedig egy olyan tesztelési metódus, amelynek nem sok köze van a mindennapi használathoz.
Lehet a játékfejlesztőknek is kéne szólni, hogy kezdjenek olyan kódokat írni, amely fps mérésekor az AMD-nek kedvez, nem pedig az Intelnek. -
BiP
nagyúr
Azért egy hangos gép zavaró tud lenni, főleg, ha olyan helyen , pl. az asztalon van.
Bár nem hiszem, hogy a 9400F-nél annyira kéne aggódni.Nekem a 6700K-n ezeréves Scythe Ninja 2 van, de nem zajos.
Igaz, direkt csendes, zajszigetelt házat vettem hozzá. A vidkártya is csendes, vinyók a padláson a NASban.
Így ha bekapcsolva marad, az sem zavaró.(a nappali alapzaja is elnyeli) -
opr
nagyúr
válasz
szazbolha #245 üzenetére
Gyari, alapertelmezett beallitas az, hogy menjen, amit csak tud, hajtson ki magabol, mindket oldalon. Megjegyzem szerintem teljesen jogosan, felsopolcos procit elvileg az vesz, akinek mindenek elott a kraft kell, nem pont a fogyasztas szokott a lenyeg lenni. Aztan meg ha a user mashogy gondolja, lehet kapcsolni a bios-ban a dolgot.
IPC: Azonos orajelen leadott teljesitmeny. Eredetileg az instructions per clock volt a jelentese, azaz hogy egysegnyi (altalaban konkretan egy) orajel alatt mennyi muveletet tud a proci vegrehajtani. Manapsag mar inkabb altalanos jelleggel van hasznalva. Az van, hogy ez sem teljesen egzakt, mert erosen programfuggo a dolog. Nem nehez olyan programot irni vagy talalni, ami azonos orajelen az egyik procin fut jobban, masik program meg a masikon, de altalanos jellegu teljesitmenyadatnak megteszi. Most meg, aztan ha egy marketinges eszreveszi egyszer, hogy ez kezd elterjedni, akkor majd jon itt is a kavaras...
Szoval az van, hogy azonos orajelen a Ryzen3 altalaban jobb, mint az intel 9 gen egy ~10%-al. Azert vannak ennek ellenere a procik fej-fej mellett olyan alkalmazasokban, amik nem igazan tudjak kihasznalni az extra magokat, mert orajelben is kb pont ekkora a kulonbseg kozottuk.
De amugy, hogy mennyire rosszul van hasznalva/merve az IPC ujabban, azt a legjobban az mutatja, hogy erre azonos orajelen keszult jatekteszteket hasznalnak. Netto marhasag igy merni, mert ha igy merjuk, akkor az jon ki, hogy a biztonsagi frissitesek csokkentik az intel procik IPC-jet, ami amugy nyilvan nem igaz, mert ugyanazt a gepi kodot ugyanaz a hw ugyanugy fogja futtatni, csak eppen a biztonsagi frissitesek beraknak jonehany extra lepest, elagazast az egyenletbe, ami miatt hiaba maradt az IPC, konkretan tobb muveletet kell vegrehajtania a processzornak. -
nyakdam
aktív tag
válasz
szazbolha #249 üzenetére
Az FPS nem jó összehasonlítás, mert a játékmotorok az Intel monolitikus felépítését használják (arra van a többségük optimalizálva mivel a Ryzen előtt csak ilyen procik voltak), de azonos számítási teljesítményhez több hőt generál az Intel, illetve nagyobb órajelére van szüksége.
-
szazbolha
addikt
Miből gondolod, hogy nekem napelem van otthon?
-
A fogyasztásból, következik a hőleadás, abból meg a hűtés, abból meg a zaj.
Természetesen a környezeti terhelést (CO2 kibocsátást) is érdemes csökkenteni, de engem a zaj jobban zavar. 10 éve már szinte hangtalanul mennek a PC-im. Nálam ez egy fontos szempont. Így minden watt számít. -
nyakdam
aktív tag
válasz
szazbolha #245 üzenetére
El kell, hogy szomorítsalak. Az azonos órajelen leadott teljesítmény neve IPC. A 2xxx-es ryzen IPC-je kb 5%-al rosszabb a 9xxx Intelnél, de a 3xxx-es Ryzenek kb 10% -al jobbak az Inteltől. Intel előnye a magas órajel elérésére képes 14nm, és a játékok memória késleltetésre való érzékenysége.
-
szazbolha
addikt
Mármint úgy érted, hogy a 9900K TDP limitjét az userek kapcsolják ki vagy a gyártó?
Akárhogy is, így már érthetőek a 150-200W-os fogyasztási eredmények.
Én azt remélem, hogy lehet majd "normál" körülmények között is használni és egy kis konfigolással 100W alatt tartani, úgy hogy ne legyen lefojtva a proci. Majd a gyakorlat megmutatja..... addig nem nyilatkoznék róla, amíg nem teszteltem.
.
Az a sejtésem, hogy azonos (turbós) órajelen 8 maggal semelyik más asztali CPU-nak nem nagyobb a számítási teljesítménye.
Ha ebben tévedek, akkor valóban hibás döntés volt megvásárolni. -
opr
nagyúr
válasz
szazbolha #236 üzenetére
"ott CPU limit mellet sem szeretném 100W fölé engedni."
Azzal eleg sok teljesitmenyt fogsz bebukni. Alapbeallitas mindket oldalon az, hogy konkretan nincs TDP-limit, amig a tap, a vrm meg a hutes birja, addig mennek a procik mint a meszes. Ha ezt korlatozod, akkor pont a ritka esetekben, amikor indokolt lenne par mp-ig elfuteni 200W-ot, akkor nem lesz meg a kraft.
Persze ha zavar a melegedes, hajra, csak szamolj vele, hogy ezzel konkretan annyira megfojtod a procit, hogy lehet jobban jartal volna, ha eleve valami gyengebbet veszel. -
szazbolha
addikt
válasz
eldiablo #233 üzenetére
Köszi a vírus infót.
TechPowerUP számomra hiteles méréseket végez, széles játék listával.
"a 9900K 180-200W-os fogyasztása nem annyira kedvező,"
Szerintem se, de tartok tőle a 95W-os TDP keret átlépése alapbeállításokkal és szintetikus stressz progik nélkül nem túl gyakran lesz átlépve.
Most lesz időm kimérni.
Az a terv, hogy kis alulfeszeléssel 70W alá vigyem a csúcs fogyasztását olyan játékokban amelyek GPU limitesek és be van kapcsolva valamilyen FPS korlát (60) .
Amiért meg lett véve, ahova kell a nyers CPU erő (pl. Total War) ott CPU limit mellet sem szeretném 100W fölé engedni. Meglátjuk... hátha sikerül. Mindenesetre nem Lynx futtatása a fő cél. -
Gyuri27
félisten
válasz
szazbolha #232 üzenetére
Cinebench R15 (Multi-Core)
Cinebench R15 is the successor of Cinebench 11.5 and is also based on the Cinema 4 Suite. Cinema 4 is a worldwide used software to create 3D forms. The multi-core test involves all CPU cores and taks a big advantage of hyperthreading.Intel Core i5-9400F Intel Core i5-9400F
6x 2.90 GHz (4.10 GHz) 987 (75%)AMD Ryzen 5 2600 AMD Ryzen 5 2600
6x 3.40 GHz (3.90 GHz) HT 1310 (100%)Nem sok az a 25%.
-
válasz
szazbolha #229 üzenetére
Egy amerikai óriásnál dolgozom mint IT-s és egy légtérben vagyok a Cyber szekusokkal. Tudnak róla, foglalkoznak vele folyamatosan. Nemrég volt olyan biztonsági foltozás amit azonnal ki kellett pusholni, ahol nem települt fel, menni kellett és kézzel telepíteni.
Tűzoltás megy és szerintem máshol is ez az eljárás.
Jövőhéten megkérdezem, van-e stat a támadásokról, ha van, publikus-e."Én nem PH/YT tesztek alapján véleményezek."
"Én sem."
Hanem?Ha lehet hinni a mérőprogramoknak, akkor a 9900K 180-200W-os fogyasztása nem annyira kedvező, tekintve, hogy az említett felhasználásban elég sokat üzemel a gép.
10-20 képkocka különbség nem annyira vág földhöz. Értsd; 110 vagy 130 fps már kb mindegy nekem. Majd a 3900X segít ezen a difin és nem a magszám miatt. -
szazbolha
addikt
válasz
capulet75 #231 üzenetére
"30-40%-ot ráver az Intelre multicoreban és mindezt olcsóbban."
Melyik melyikre? Szívesen elfogadom az állításod, de megnézném hogy a ráverős állapotban melyik fogyaszt többet és az áruk hogy aránylik ehhez a teljesítmény többlethez.
.
Szóval tudsz mondani 1-1 konkrét típust ahol ez a 30-40% különbség megvan? -
capulet75
addikt
válasz
szazbolha #229 üzenetére
Nem azért vettem AMD-t.
30-40%-ot ráver az Intelre multicoreban és mindezt olcsóbban.
"Vállalati környezetben sok az intel.
Ők nem tudnak ezekről az orbitális biztonsági résektől." - nyilván azért volt erről cikkek százaiban szó, mert amúgy nincs, hát a Pista sem tud róla, pedig ő a Vodafonnál dolgozik... Nemár. -
szazbolha
addikt
Vállalati környezetben sok az intel.
Ők nem tudnak ezekről az orbitális biztonsági résektől, ami miatt egy mikrocég embere inkább AMD vesz?Amint valaki mutat statisztikát hogy az Intel CPU rését kihasználó vírusok gyakrabban fertőznek mint a levelezőn+RDP-n terjedő zsarólók, azonnal lecserélem AMD-ra a procimat.
-
s.bala31
őstag
válasz
capulet75 #226 üzenetére
Anno (kb másfél éve) amikor gépet újítottam én az i5 8400-at választottam a Ryzen 2600 helyett, mert akkor 1. a Ryzen drágább volt, 2. Játékokban tényleg jobb az intel van ahol jelentősen van ahol kevésbé. 3. Integrált vga is szempont volt számomra. Elsősorban játékra használom a gépet, inkább single néha multi plusz Office és böngészés. Engem akkoriban nem győzött meg a Ryzen, viszont ha most építenék cfg-t valószínű egy R5 3600 kerülne bele.
-
válasz
szazbolha #213 üzenetére
Nahát, nekem pont 9900K és R5 2600 kombóm van.
Maradjunk annyiban, hogy a 2600+1080 Ti a "main"/"gaming" konfig, úgy hogy 7800X-ről váltottam először 2600-ra majd később jött a 9900K, előtte pedig 7740X@5.4Ghz, 7700K@5Ghz, 6700K@5Ghz, 4790K@4.8Ghz... volt.
Én nem PH/YT tesztek alapján véleményezek.
Várom, hogy legyen rendes bolti 3900X itthon és akkor cserélem a 2600-at. -
capulet75
addikt
Egyszerűen érveket kerestem arra hogy valaki miért vesz intelt, de tényleg csak olyanok vannak hogy "játékra még mindig jobb az intel" meg hogy "az AMD kazán", és "hát volt az a memóriamizéria", meg ilyenek. Ott a zinternet, a 2gen Ryzen megjelenésekor 6876453798 teszt kivesézte hogy nincs már memóriamizéria, max annyi hogy szereti a gyors RAM-okat, hát bocsi. Van 100 féle memória amivel tökéletesen ( és gyorsan ) üzemel, talán tudok belőle választani, és nem azon sírni hogy nem 200 féle megy bele. Sosem értettem az ilyesmit. A 3gennél meg már ez sincs, azt hiszem ott már tényleg tökmindegy.
Ma egy PC viszonylag ritkán van "csak" játékra, nálam pl munkaeszköz, multimédia center, játék is, és gyakorlatilag minden más, amire egy PC alkalmas. Akinek van egy vödör pénze arra hogy olyan gépet építsen, amivel csak játszik, hát oké, vegyen Intelt. Ja, és az is akinek amúgy tökmindegy.
-
BiP
nagyúr
Azért az első Ryzen széria idejéből a memóriamizéria eléggé beleégett az emberek tudatába. (az enyémbe legalábbis). Így, ha gépet váltanék, jobban aggódnék AMD esetében, jobban utánanéznék, mi mivel megy tutibiztosra.
(főleg, mert most futottam bele ilyenbe a NAS-sal kapcsolatban, hogy nem támogatott rammal el sem indult a lap. Igaz, az egy Pentium Silver volt). De >20éve magam építem a számítógépeimet, ilyet még nem tapasztaltam. Szóval egy váltásnál jobban paráznék, mert most vált számomra valós jelenséggé, hogy tényleg nem minden esetben van az, hogy bepattintom és megy.Ahogy az is elég mélyen van az emberek tudatában, hogy játékra még mindig intel. Pedig ő még teszteket is nézett, és az alapján döntött így, hogy az jobban megfelel az igényeinek.
Ill. egy procinál a döntést azt is befolyásolhatja, hogy mi van meg belőle. Pl. van már alaplap, RAM, akkor egyszerűbb simán a procit kicserélni, mint platformot váltani.
Szóval én nem venném le róla a keresztvizet, csak azért, mert intelt vett.
(#223) capulet75 : Lássuk be, nem túl általános, hogy egy otthoni gépen ott figyel a céges adatbázis egy része, és még banki forgalom is megy rajta
, szóval elfogadhatjuk, hogy szazbolha esetében némileg kisebb a kockázat, de legalábbis azon a játszós gépen mások a szempontok
-
capulet75
addikt
válasz
szazbolha #222 üzenetére
A céges adatbázis egy része a gépemen van, ezen keresztül is megy a banki tranzakció, email és egyéb transfer. Úgy hogy van miért emlegetni. És ez már eleve komoly morális probléma, ha ellopják az adataimat/pénzemet, he nem. Ám még ha ezt félretesszük, akkor is ott a többi. Mindegy is, jó játékot meg mindent a prociddal.
-
szazbolha
addikt
válasz
capulet75 #220 üzenetére
"Évek óta tudtak a biztonsági résekről,"
.
A CPU választós topikban is az inteles résekkel riogattak. Aztán kiderült senki nem tud olyan vírusról, amely ezt kihasználná. Valamilyen módon betelepülne a gépre (pl. levéllel mint a zsarolók) és aztán bekapcsolt HT mellett valamit mókol a mikrokódon, ahelyett hogy egyszerűen lekodolja a fájljaid ha már bent van.
Valós veszély?
Ha igen együtt tudok vele élni, ha nem akkor meg minek emlegetni? -
capulet75
addikt
Bizalom?
Évek óta tudtak a biztonsági résekről, aztán valahogy elfelejtettek tájékoztatni róla mindenkit. Kegyetlenül túlárazták a procikat, "mert megtehetem" alapon. Minden "új" szériával jött az új tokozás.Ment a fingreszelés hosszú évekig, ilyen +5-10% teljesítményplusszal. Ect... A bizalom és az Intel nálam nem fér meg egy mondatban.
-
poci76
aktív tag
válasz
capulet75 #216 üzenetére
Ha egymás mellé teszed a számokat, akkor azt fogod látni, hogy van, ahol az Intel jobb és van, ahol az AMD. Utána lehet vitatkozni azon, hogy melyik jobb, csak nincs értelme, mert szubjektív, hogy kinek melyik szám fontosabb. Ezen kívül az is teljesen érthető, ha valaki a megszokott márkát veszi valamiből, amivel régóta elégedett, és ilyen esetben még akkor sem rossz döntés ez, ha mnden technikai paraméterben gyengébb, mint egy más gyártó terméke, mert a bizalom is egy fontos paraméter, ami nem számszerűsíthető.
-
ncc1701
veterán
válasz
szazbolha #210 üzenetére
Áruld már el, mit jelent az, h lappal, memóriával szórakozás? Ajánlottak nekem egy jó alaplapot, meg hozzá memóriát, leellenőriztem a neten, h megy-e vele, és támogatott volt. Megvettem, hazavittem, összeraktam, gyönyörűen megy azóta is. Ez volt tavaly év vége felé, most kb 1 hónapja "szórakoztam" azzal egy post hatására, h kicsit szigorítsak az időzítéseken. Ha ez neked a szórakozás, akkor nem kommentálom.
-
capulet75
addikt
Pedig egy jó vita, az remek lenne. Észérvekkel, tényekkel, számokkal.
-
capulet75
addikt
válasz
szazbolha #210 üzenetére
Tényleg no offense, de ez mi? Nekem 2600-am van, én is mérlegeltem sokat mielőtt választottam. A lap+rammokal való szórakozás az mit jelent? Én első indításkor átkapcsoltam 3200mhz-re, azóta azon megy, és ez nagyjából 10 másodpercet vett el az életemből. Írtad h munkára is használod, hát én is, és az a 30-40% plusz amit multicore alatt tud, az elég jelentős, ellentétben a +2fps-el. ( Egyébként az Intel csak quadcore-ig gyorsabb, 6 magnál már a 2600 a gyorsabb. ) Azt hittem lesz valami jó érv, de tényleg csak azért mert intel.
-
szazbolha
addikt
válasz
s.bala31 #211 üzenetére
Kérdezték....
És akkor még a 9900K-ról nem is beszéltünk, amit a fiam gépébe vettem. (mielőtt itt is ugranak rá: egyetemista felnőtt, nem kisgyerek.)
.
Természetesen akkor lehetne autentikus a véleményem, ha vennék egy 2600-al szerelt gépet is, és 1-1 hét használat és tesztelgetés után mondanám meg melyik a jobb (de akkor is csak a "szerintem" kategóriában). Addig csak olyan tesztekre és mérésekre hagyatkozhatok amiket mások végeztek el. Abból meg az jött le, hogy érdemesebb a 9400F-et megvenni mint a 2600-at. Nem volt egyszerű döntés... a RAM mizéria sokat számított meg a megszokás, meg hogy alig drágább az intel. -
szazbolha
addikt
válasz
capulet75 #208 üzenetére
Igen, mert intel,
mert terheletlen állapotban kisebb a fogyasztása, mert a sok éves játékaimhoz meg a VGA-hoz, meg munkához bőven elég mindkettő, mert nem akarok szórakozni a lappal és RAM beállításokkal, mert az gondolom, hogy azonos teljesítmény mellet a 9400F kevesebbet fogyaszt pár wattal (vagyis halkabb lesz hasonló hűtővel), mert minden teszt azt mutatta, hogy a 9400F 5-10%-al erősebb mint a 2600-as. Mert csak 12%-al drágább a 9400F és úgy gondolom legalább ennyivel többet is kapok a pénzemért.
Ja.. és mert van jó hűtőm 1151-re így olcsóbb a 9400F az én esetemben. -
szazbolha
addikt
Igen, ez szép eredmény, az AMD magához tért és ez üdvözlendő.
Mégsem érzem nagy hibának hogy 9400F és 9900K mellett döntöttem, speciális elképzeléseim miatt. A 9400F-en sokat gondolkodtam.... de aztán mégis Intel lett. A 9900K-nak nem volt semmilyen alternatívája.
.
3 év múlva ismét csere. Akkor lehet mér nem lesz dilemma mit válasszak.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A 14 nm marad, az órajel nő, a fogyasztásról nem beszél a cég, de az árazás állítólag jó lesz.
- LED világítás a lakásban
- Drón topik
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Xbox Series X|S
- Renault, Dacia topik
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Eredeti játékok OFF topik
- Már iPhone-on és iPad-en is játszható a Resident Evil 3
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy A32 4G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- SEAGATE ST6000NM0034 6TB 7.2k SAS HDD, nettó 15747Ft + ÁFA, 1 év garancia
- Azonnali készpénzes INTEL CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- LG 49WQ95X-W - 49" NANO IPS 10 Bit - 5120x1440 5K - 144Hz - USB Type-C - HDR 400 - G-Sync - FreeSync
- 24GB (6x4GB) DDR3 Szerver ramok
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest