Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

 • BaJaZo

  junior tag

  " az NVIDIA-nak alapvetően nincs szüksége az ARM birtoklására, mert minden szükséges komponenst képesek licencelni az érintett féltől. A hardveres és szoftveres háttér megvalósítása szempontjából nem lehetett látni olyan tényezőt, amihez elengedhetetlen lett volna az akvizíció létrejötte."
  Tehát, mégiscsak azért akarták megszerezni,hogy a többieket szivathassák...

 • b.

  félisten

  válasz BaJaZo #1 üzenetére

  Nem. Ne legyetek ennyire beszűkült látókörűek ..Az hogy az ARM merre fejleszt ,azt nem fogják tudni most már befolyásolni. Azt,hogy megmaradjon a mostani üzletpolitika, azaz nyílt licenszelhető dizájnt adjanak az nem zárja ki azt hogy közben a Nvidiával optimalizált dizájnt fejlesszenek és olyan dizájnokat alkossanak mint az Apple. ( Ezt megtehette volna az ARM is de nem tették, Az Nvidiával meg tudták volna tenni akár lcenszelhető formában is,mert van pénz lóvéra)

  Nagyon képlékeny talaj egy pénzügyileg nem túl stabil hátérrel rendelkező cégre felépíteni mondjuk az elkövetkező 10 évet az Nvidiának, úgy hogy mondjuk nem tudják 5 év múlva mennyire lesz előrehaladott mondjuk egy ARM alapú CPU dizájn és mennyire fogják támogatni az ő elképzeléseiket a fejlesztésben. Így jártak az IBM -mel is szerver fronton. Az IBM pár éve gyorsabb volt ,mint az Intel az Nvidia gyorsítókkal aztán beleálltak a földbe most próbálják összekaparni magukat.

  Ezért kellett volna ,mert korlátlan pénzt adtak volna nekik és támogatták volna őket anélkül hogy a részvényesek fele osztalékot kelljen majd fizetni abból a bevételből amiből fejleszthetnének..
  Ugye a fenti mondat nem azt takarja hogy az Nvidiának előnyös irányba fog fejlődni az ARM dizájn, hanem azt hogy az Nvidia kénytelen lesz abból főzni ami van.
  Amúgy rohadt erős lesz a konkurencia és kérdés egy Intelhez vagy akár egy Risc V hez képest mennyire fognak tudni pénzt tenni a fejlesztésbe. A Tőzsde kockázatos lépés és meghatározza az ARM jövőjét ..
  Teljesen más pénzügyi és fejlesztési stratégiát kell alkalmazniuk, ami nem azt jelenti feltétlenül, hogy most majd sok sok pénzük lesz fejleszteni, hanem azt hogy mostantól nem lehetnek hosszabb ideig magasabb nyereség nélkül a részvényesek miatt és sokkal jobban mérlegelniük kell.

  [ Szerkesztve ]

  "A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)

 • SindaNarmo

  tag

  válasz b. #2 üzenetére

  "Azt,hogy megmaradjon a mostani üzletpolitika, azaz nyílt licenszelhető dizájnt adjanak az nem zárja ki azt hogy közben a Nvidiával optimalizált dizájnt fejlesszenek és olyan dizájnokat alkossanak mint az Apple"

  És ez már egy igen megkérdőjelezhető üzleti lépés lett volna. Nem teszi elérhetővé a többieknek? Szerintem Kb pont ezért nem szerették volna hogy megszerezze az Nv.

  Elérkeztünk volna oda hogy egyenlőbbek az egyenlőknél.

  [ Szerkesztve ]

 • b.

  félisten

  válasz SindaNarmo #3 üzenetére

  :F Így is ezt fogja tenni az Nvidia.
  Senki nem fér hozzá az érkező Grace CPU hoz csak ők.
  Amit én felvázoltam, hogy az Nvidiával ezt nyílt licenszben élhetővé tehették volna, és az ARM nak lett volna lehetősége saját magának az Nvidiával M1+ szintű CPU-t fejleszteni rengeteg pénzből... hisz nekik az az érdekük, hogy minél többen csapjanak le rá. Most ugye lesz az M1 az almának meg az utódai, meg lesz a Grace az Nvidiának.
  Nvidia nem tudja hosszú távon a gyorsítóit megtervezni, gondolom max 2 generációra előre így már, nem véletlenül bővítette ki Izraelben a CPU fejlesztő részlegét.

  [ Szerkesztve ]

  "A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)

 • SindaNarmo

  tag

  válasz b. #4 üzenetére

  Igen, de ezt egyenlő alapokon teszik. Mindenki a saját képességei és igényei alapján abból építkezik amit az ARM ad.
  A te általad felvázolt szituációban az NV és az ARM nem két különálló entitás, hanem egy. Szóval kb a fejlesztés "felét" megtartják maguknak, ami ugyan úgy jó lehetne a konkurenciának is. Szóval a licenszelhető verzió az esélyesen lemaradna a saját maga által használttól és ez kb már mindenki másnak hátrányt jelentene (már ha jó a + fejlesztésnek az iránya).

  Abban igazad van, hogy kb most is ezek a fejlesztések fognak megtörténni, csak ezek nem befolyásolják az ARM-ot, mint ahogy az Apple által végzet módosítások sem. Legalább is nem direktben.

  Persze ezek csak eshetőségek, de szerintem kb ez lehetett az egyik félelem.

  [ Szerkesztve ]

 • opr

  veterán

  válasz b. #2 üzenetére

  Pontosan igy, hatalmas +1. :K

  Azt nyilvan nem lehet tudni, hogy merre vitte volna az ARM-et az NV, lehet lett volna valamilyen fajta szivatas, lehet nem (szerintem ez utobbi a valoszinubb, az NV se a sajat penzenek az ellensege) sose tudjuk meg, az viszont biztos, hogy tobb penz lett volna fejlesztesekre. Hogy ezek mennyire lettek volna altalanos jelleggel jok, vagy mennyire lettek volna NV centrikusak, az mar egy masik kerdes, ez leghamarabb kb 5-8 evvel az akvizicio utan derult volna ki biztosan, de igy mar maximum tippelgetni lehet.

  Tegyuk hozza, teljesen ertheto az is, hogy nem ment at a dolog a versenyhivatalokon, bar mar azt se fogjuk megtudni soha, hogy ha kivarjak, atment volna-e, vagy nem. Ami biztos, hogy ment az idohuzas meg a szenvedes, aztan kifutottak az idobol, azt, hogy mit hoz a jovo meg majd meglatjuk. NV-nek igy nagyobb a kockazat, de azert boven nem tunik kezelhetetlen mertekunek (nyilvan, kulonben nem haladnanak tovabb az ARM-es uton).

  "Programozó vagyok. Ez azt jelenti, hogy amit leírok, megtörténik." :D “The only valid measurement of code quality is What-The-F**ks/Minute.” - Robert Martin

 • b.

  félisten

  válasz SindaNarmo #5 üzenetére

  A hozzászólásodban pozitívumkét írtad le, amit én negatívumként, szóval :DDDú
  Ez az egyenlőség szerintem kissé faramuci kifejezés ebben az esetben. Egy cég jövőjéről van szó, Az ARM most sem egyenlő senkivel.
  Gondolj bele a világ legnagyobb és leggyorsabb grafikus gyorsítóit kapta volna meg az ARM és az ügyfeleik. nem vitatható el, hogy az Nvidia tud tervezni GPu-t és tudott volna IGP-t is célspecifikus akár átalános dizájnra. Szerintem rohadt sokat veszített ezzel most az Ipar és a nem X86 alapú piac..Nvidának érdeke lett volna hogy terjedjenek a grafikus gyorsítói, bolond lett volna ezt lekrolátozni, kivéve pár célspecifikus piacot, amiket most is így oldanak meg....

  [ Szerkesztve ]

  "A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)

 • b.

  félisten

  válasz opr #6 üzenetére

  Szerintem nem fognak csak ARM-on tovább menni, van egy olyan érzésem pont a fenti okfejtés miatt. Kockázatos dolog az így már. Azért lépték meg ezt is többek között. [link]

  Mondjuk pont ez az, ami a legjobban dühít a versenyhivatali eljárásban. Azért vannak , hogy szabályozzák a folyamatot , azt olyan szigorú feltételekhez kössék, amikkel nem sérül a piaci verseny. Inkább az egészből a jött le hogy ez túl macerás, inkább aggályokat hirdessünk és akadályozzuk meg ezzel ők sem vállalnak kockázatot. Olyan mint ha elhívnál egy építészmérnököt a házadhoz és nem megoldást nyújtana és terveket, miközben ez a dolga, hanem elmondaná hogy ne építkezz mert nem lehet megtervezni és jól megcsinálni , miközben te tudod hogy igen .Nekem ez jött le ebből a folyamatból, nem is mutattak fel megoldást és hajlandóságot erre.

  Közben amúgy a Softbank minden 5 évvel ezelőtti megkötése lejárt, azaz elviheti a székhelyt Angliából, nem kell munkahelyeket megtartani és nyugodtan piacra dobhatja New Yorkban az ARM-ot az Angolok londoni akaratával szemben.

  [ Szerkesztve ]

  "A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)

 • opr

  veterán

  válasz b. #8 üzenetére

  Ezzel is egyetértek. Illetve a nélkül, hogy túlzottan belemennénk a dolog politikai - burokratikus vonzatába (és emiatt kiraknak mindkettőnket a topicból), annyit szeretnék hozzátenni, hogy szerintem a jelen kor, az elmúlt bő 10 év, meg a következő ki tudja mennyi úgy fog bevonulni a történelembe, mint a "gyáva elit kora". Ez ceo/topmanagerektől politikusokon át vezető burokratákig egyszerűen mindenkire igaz mostanában.

  Szerintem egyszerűen sehol, semelyik oldalon, senki nincs, akiben lenne egy kicsi tartás, gerinc, elvek, egyenesség, bátorság. Az, hogy ebből mekkora baj lesz és mikor, majd kiderül. És itt abba is hagyom, mert nagyon mélyre lehetne menni, a lényeg így is átmegy szerintem.

  "Programozó vagyok. Ez azt jelenti, hogy amit leírok, megtörténik." :D “The only valid measurement of code quality is What-The-F**ks/Minute.” - Robert Martin

 • fatpingvin

  senior tag

  LOGOUT blog

  válasz b. #2 üzenetére

  második mondatod a kulcs. ezzel az akvizícióval nem is csak elsődlegesen az volt a para hogy majd nem fognak licenszelni, hanem hogy eltorzítják az IP termékpalettát egy olyan irányba amivel kilöknek egy csomó szereplőt a nyeregből, pl a strongly embedded dizájnok elkaszálásával.

  A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)

 • arn

  félisten

  Kivancsi leszek hova sutik el az armos procikat. Mert egyedul szerver oldalon erzem oket itt potensnek, mashol hianyzik a swes korites. Az apple ezt “konnyen” meglepi, pcs oldalrol ehhez osszefogas kellene, ami sose volt. Konzumer piacon szvsz nincs sok eselyuk.

  facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

 • arn

  félisten

  válasz BaJaZo #1 üzenetére

  Nem lett volna erdekuk az armot errodalni, egy csomo penzt adtak volna erte. Kontrollalni a piacot, es magukat a legelonyosebb helyzetbe hozni azt inkabb. Az arm semmit se er, ha nem hasznaljak sokan.

  [ Szerkesztve ]

  facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

 • Иван

  őstag

  AZ igazi bohóc jelmez majd akkor jön amikor az ARM-et felvásárolja a kínai állam. Az sokkal jobb lesz mint az nvidia! :DDD

  i5 10400f | ASUS RTX 3060 Ti 8GB LHR | 16GB DDR4 | Asus TUF VG27AQ | meg egy csomó körítés | Nintendo Switch V2

 • Gyok2

  aktív tag

  Akik itt védik az nVidiát, nem tudom emlékeznek-e, hogy milyen praktikákat alkalmazott nem egy esetben, amiből biztosra vehető, hogyha lehetőségük van egy kis aljaskodásra, akkor azt garantáltan meg is teszik. A levét meg a felhasználók isszák meg.

  Tiszta Windows rendes ház

 • Sinesol

  veterán

  Nem sok értelme van a multban vájkálni, kb semennyire sem releváns a jelenre nézve.
  Változnak az idők, ott volt az AMD, régen jó ár/érték arányú cuccokat árult, többé kevésbé a felhasználók kedvére próbált tenni, ma meg az egyik legpénzéhesebb cég, ami jobban túláraz, mint korábban bármely vetélytárs.

 • fatpingvin

  senior tag

  LOGOUT blog

  válasz arn #11 üzenetére

  ezt a "hiányzik a sw körítés" baromságot tök őszintén kérdezem, honnan a vérből szedtétek? nem kötözködés végett kérdezem, de az Android szerintetek milyen platformon van túlnyomórészt? a nagyobb Linux disztrók nagyrészénél elsődleges support target az ARM, gyakorlatilag az összes BSD-n is... egyedül a microsoft nem foglalkozik vele, de mondjuk ez attól a cégtől aki a fejlesztés helyett marketingre költ nem is meglepő és nem is kár érte.

  a többes szám mindenkinek szól aki ezt a baromságot hajtogatja.

  A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)

 • SindaNarmo

  tag

  válasz b. #7 üzenetére

  Igen, mert te optimistán az Nv oldaláról közelíted meg a dolgot én meg pesszimistán a többi ARM gyártó oldaláról. Ha az NV oldaláról nézem, akkor teljesen egyet értek veled.

  Az ARM nem kapott volna semmit mert egy és ugyanaz a cég lett volna. A legtöbb helyen ahol meg ARM-ot használnak a fejükre kenhetik hogy ugyanaz a cég jó gyorsítókat is tud csinálni.

  Az egyenlőséget csak úgy értettem hogy mindenkinek ugyan az az eszköz készlet áll rendelkezésre.

  [ Szerkesztve ]

 • b.

  félisten

  válasz opr #9 üzenetére

  Ennél jobban ezt meg sem lehetett volna fogalmazni, pontosan ezt gondolom én is.

  "A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)

 • Gyok2

  aktív tag

  válasz Sinesol #15 üzenetére

  Gratulálok, esetleg javaslom a "kutyából nem lesz szalonna" mondást, de igazad van, az is régi, nem érdekes. Javaslom még az Athlon 64 FX időszakot, bár az is rég volt, még az Intel szennyeskedés idején.

  Tiszta Windows rendes ház

 • arn

  félisten

  válasz fatpingvin #16 üzenetére

  Mobilba eddig is csinalhattak volna (alig 15 eve kezdodott az okostelefon forradalom), semmi se tartotta vissza oket - feljebb meg kb semmi jelentosege nincs a linuxnak, mint konzum os, ilyen ablakozokkal nem is lesz. Foleg ugy, hogy az x86 programokat emulalni kellene, vagy forditani. Eloszor at kellene vmivel csabitani a usereket (sajat felhasznalobarat os, gaming platform, etc).

  Gpukkal eros piacuk van a szerverekkel szvsz egyertelmu, hogy ez az elsodleges cel, mindenmas ezutan jon.

  facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

 • b.

  félisten

  válasz SindaNarmo #17 üzenetére

  Én az ARM oldaláról közelítettem meg elsősorban ha jobban megnézed. Nekik ez egy hatalmas lehetőség volt.

  "A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)

 • arn

  félisten

  válasz Gyok2 #14 üzenetére

  Profitszerzesre gondolsz? Melyik ceg nem ezt akarja?

  facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

 • nakos1212

  senior tag

  válasz fatpingvin #16 üzenetére

  Sok ember hajlamos arra sajnos hogy a saját nézetét és véleményvilágát abszolút igazságnak állítsa be igazolás nélkül. Nyilván a hülye is tudja hogy abszolút domináns az ARM processzor téren (embedded, telefonok, laptopok, networking, mikrokontollerek, stb), kivéve a desktop részt, ami egy réteigigény, főleg az M1 és a Chromebookok terjedésének és az eszement áraknak köszönhetően. De neki pl. a desktop kell, ezért azt hiszi hogy az ARM nem is létezik, mert rá van szűkülve a saját valóságára. A retros topikban ia rendszeresen eljátsszuk vele hogy nem feltétlen az az abszolút igazság és szentírás amit ő gondol.
  A "semmi jelentősége a Linuxnak mint konzum OS" és hasonló kommentek is megmosolyogtatóak, mert a valóság az hogy de. Egy átlag ember lakásában legalabb 2 linuxos gép megy, jellemzően több mint windowsos (Android telefon, router, AP, termosztát, stb), ezek mind "konzum" és nem enterprise eszközök.

  [ Szerkesztve ]

 • fatpingvin

  senior tag

  LOGOUT blog

  válasz nakos1212 #23 üzenetére

  tudom, nem is őt akartam meggyőzni, csak hangot adni az ellenpontnak hogy ne tűnjön úgy mintha ez lenne a helyzet csak azért mert egyvalaki a saját nézőpontjából így gondolja.

  A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)

 • podtibi

  aktív tag

  válasz Gyok2 #14 üzenetére

  Melyik cég ne csinálná ezt? Egyik sem jobb a másiknál.

  Aláírás: Ezt inkább rád bízom.

 • arn

  félisten

  válasz nakos1212 #23 üzenetére

  Evtizedek ota 1-2% a desktop userek aranya linuxon. Az nv nem mostanaban fog apple macekbe socot gyartani. Ez a desktop vonal.

  Az androidba socokat eddig is csinalhattak volna, de nem tettek, apple megint kilove. Ez a mobil vonal.
  Az otthoni embed eszkozok szinten nem erdekeltek az nvt (tegra shield kb az utolso szalmaszal).
  Szoval nem igazan latom mi az a konzum linuxos terulet, ahol az nv tenyezo. Legyszives emlits parat.
  Jelenleg gamingbe erosek desktopon, az osszes egyeb vonal szerver, auto, robotika, ilyesmi.

  ***

  Azt is fejtsd ki, hogy desktopon hol tenyezo jelenleg a linux. Amig nincs iparagi osszefogas ennek elomozditasara, nem is leszhogy. Amugy en jelenleg is debiant hasznalok fo oskent desktopon, pontosan latom mik a gyengei.

  facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

 • nakos1212

  senior tag

  válasz arn #26 üzenetére

  Hát ha megcsavarod a kérdéseket, akkor persze hogy igazad lesz :) Idáig az ARM + szoftveres körítés kapcsolatáról beszéltünk, idézem: #11:
  "Kivancsi leszek hova sutik el az armos procikat. Mert egyedul szerver oldalon erzem oket itt potensnek, mashol hianyzik a swes korites. Az apple ezt “konnyen” meglepi, pcs oldalrol ehhez osszefogas kellene, ami sose volt. Konzumer piacon szvsz nincs sok eselyuk."

  Ezzel szemben a valóság: Az ARM-re a Windowson kívül mindegyik rendszer fel van készítve és a világ működő procijainak 98%-a ARM. Az hogy diy deskopoton még nem terjedt el, fel is fogható úgy hogy már senkit sem érdekel a desktop.

  A legfrisseebb nagy NV/ARM/Opensource dobás a világ legtöbbet eladott kézikonzolja mellesleg.

  Én pontosan tudom hogy deskopon nem egy nagy játékos a Linux, de nem is feltétlen való desktopra, soha nem mondtam hogy oda való, vagy egyáltalán érdemes ott használni.
  Ez a Valve-nak köszönhetően a következő pár hónapban változni fog amúgy.
  Kiváncsi vagyok melyik az az "ablakozófelület" a Debian-ban ami a Linux egy ilyen mély utálatát váltja ki, hogy inkább szemberepülsz a valósággal :)

 • Lacccca87

  őstag

  válasz nakos1212 #23 üzenetére

  Ilyenkor mar szamitasba kell venni az android meg osszes egyeb linux szarmazekot? Anno tuzzel vassal ellenkeztett a linux tabor amikor odasoroltak ezeket mellejuk.
  Az igazsag arn oldalan van desktop es consumer oldalon, es kb igy is fog maradni amig nem valtozik a valoban consumer szegmensben felhasznalt programok futtatása.
  Az a durva hogy az utalt ms a winnel jobban nyit a linux fele mint forditva, pedig nem hiszem hogy ne tudnanak megegyezniba lincenceket erinto kerdesekben.

 • arn

  félisten

  válasz nakos1212 #27 üzenetére

  Nem csavarok en semmit, az nvidia, konzumpiac es a linux kozos metszeterol beszelunk.

  Gnome, cinnamon amit en preferalok, de ettol a linux nem lesz felhasznalobarat egy atlagembernek, ha az illeto nem ket ikont hasznalt egesz eleteben, amit korabban beallitott vki neki.

  facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

 • nakos1212

  senior tag

  válasz Lacccca87 #28 üzenetére

  A Google nagyon sok saját cuccot használ az "iparági szabványnak" számító GNU programok helyett, ettől még Linux kernelt és modulokat futtat, ergo Linux.
  "Desktop és consumer oldalon": Már 2x írtam le hogy a desktop egy rétegigény, consumer oldalon meg ez nem igaz, viszont arn eredeti hozzászólása nem is ezeket taglalta (#11), hanem azt hogy a szervereken kívül sehol nincs jó szoftveres support ezekre az ARM motyókra - de, van. Consumer termék ami nem Enterprise vagy ipari - tehát SOHO Router, telefon, Macbook, Chromebook, tablet - egy modern, "nyugatias" házatrtásban nagyon sokszor előfordul hogy már nincs is desktop PC hanem tisztán ARM cucc minden. Mellesleg a Chromebook is egy Gentoo Linxu-ot futtat egy jó adag böngészős cuccal telepakolva, és iszonyat mennyiségeket adnak el belőle - Desktop Linux, tessék.

  Erről a licenszes dologról meg MS / Linux összeborulásról meg MS utálatról órákat tudnék meséi / vitázni, de az a legegyszerűbb ha utánanézel, kulcsszavak: GPL, szabad szoftver, "Embrace, Extend, Extinguish".

  TL;DR: A Linux fejlődését és terjedését évtizedek óta aktívan gyilkolja a Microsoft, az hogy fejlesztői igény volt egy Linux virtualizációt beépíteni a Windowsba, az semmiképpen sem összeborulást jelent. Nem csak a licenszek inkompatibilisek, hanem a fejlesztési modelltől (közösség vs egy megacég fejlesztői) az alapvető célokon át (jól működő szoftver fejlesztése vs profittermelés) és a filozófia (szabad szoftver, ami tanulmányozható mindenki számára, vs olyan ami teljes black box-ként működik, valójában nem tudod mit csinál a gépeden).

  (#29) arn : az eredeti hozzászólásodban, amire fatpingvin is írt, egyrészt egyáltalán nem erről beszéltél, másrészt az hogy mennyire felhasználóbarát bármelyik rendszer a két ikonos használaton túl, az ízlés kérdése. Az hogy a Mac egészen jó addig amíg nem valami fejlesztő package kell, akkor egyből fel is kell tenni a brew-et, pedig csak dolgozni akartál rajta.
  Az hogyha a Windowsban nem találod az amúgy 3 helyre szétszórt beállításlistából hogy hogyan kell valami elemi dolgot megcsinálni, az felhasználóbarát? Linuxban is kell szívni meg van learning curve, de úgy állnak hozzá az emberek nagy általánosságban hogy a Linux-nak egy Windows klónnak kéne lennie....

  [ Szerkesztve ]

 • arn

  félisten

  válasz nakos1212 #30 üzenetére

  En vegig arrol beszeltem, hogy az nvnak milyen armos lehetosegei vannak, es ezt hogy befolyasolja a swes korites.

  A mac es a win megadja azt a lehetoseget, hogy fokozatosan melyedj bele vmibe, nincs szukseg konzolra sok esetben, a userek nagy resze nem is tudja, hogy mi az a powershell, wsl, etc. Linuxnal ha csak nem vmi elore beallitott par programot hasznalsz, ez eselytelen, ami gyk a userek nagy reszet takarja. A desktop linux userek nagy resze szerelmes az osbe, ami a gepet hasznalok nagy reszet hidegen hagyja, nekik az kell, hogy minel kevesebb kellemetlenseget okozzon, mukodjon amire hasznalni akarjak a gepet.

  De igazabol nem tudom mit kell ezen magyarazni, pontosan latszik az elterjedsegen melyik rendszer milyen teruleten es mennyire preferalt.

  En teljesen transzparensen allok a kerdeshez, azt hasznalom amelyik aktualisan jobban idomul az eszkozhoz es a feladathoz - parhuzamosan hasznalok ms, android, apple, linux etc rendszereket. Van ami ebben jobb, mas meg masban.

  facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

 • nakos1212

  senior tag

  válasz arn #31 üzenetére

  "En vegig arrol beszeltem, hogy az nvnak milyen armos lehetosegei vannak, es ezt hogy befolyasolja a swes korites."
  Most bedobjam másodjára az eredeti kommented ahol NEM erről beszélsz vagy mi a célod ezzel? Vagy lehet itt valami alapvető félreértés van akörül hogy mit jelent egy adott architektúrára való "szoftveres körítés" ARM esetében ez egy adag devicetree fájlt és néhány specifikus drivert jelől példának okáért, de az architektúrakompatibilis programok évek óta megvannak Windowson, Linoxun, és most már Mac-en is, tehát van. De ennek 10 percnél nem kerül többe utánanézni ahelyett hogy valami FUD-ot kommentelne az ember.

  Linuxból is van ilyen-olyan is, raádásul elég power user dolgokat lehet megcsinálni a GUI-n is, csak egy idő után felmerrül a kérdés hogy minek. Minek mássz be valami szoftverközpontba ahelyett hogy kiadsz egy "apt update" parancsot, vagy egyéb egyszerű módosításokat minek csinálnál meg valami elásott felületen ha a Terminálban ezek nem hosszúak? Ott is el lehet menni egy awksedgrep oneliner csodáig ami mindenre is jó, de az esetek többségében erre nincs szükség. Itt is van abszolút lehetőség egy könnyebbel kezdeni (Mint, Ubuntu, LMDE), ami kicsit fogja a kezed és a shell parancsok is egyszerűsítve vannak, és egészen el lehet menni a Solaris-ig és a BSD-ig is.
  Desktop Linux a Mint, a ChromeOS is, ahol még a büdös életben nem vettem előre terminált.

 • fatpingvin

  senior tag

  LOGOUT blog

  válasz arn #29 üzenetére

  azért bámulatosnak tartom hogy állítasz egy valamit, aztán amikor felhívják rá a figyelmed hogy sületlenséget írtál, elkezdesz hevesen védeni... egy csak érintőlegesen kapcsolódó kérdést :D

  nem akarok direkt f*sz lenni de így elég nehéz komolyan venni amit írsz. vagy pontosítsd az eredeti állítást vagy arra reagálj ami az általad eredetileg felvetett téma volt mert ez így lényegében csak céltalan szószaporítás.

  A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)

 • arn

  félisten

  válasz nakos1212 #32 üzenetére

  Visszaolvastam, es meg mindig nem latom. Hol van jelen erosen az nv, rengeteg armos sw van es konzumtermek? Az a kerdes mihez kezdene az nv az armmal? Mi passzol bele a meglevo portfolioba?

  Az android, mint lehetoseg 15 eve ott van, de a tegran kivul semmit nem raktak le az asztalra, valszeg nem azert, mert nem tudtak volna, vmiert parkolopalyan van a tegra ilyen iranyu felhasznalasa. Win alatt semmi sem tortent arm teren az elmult idoszakban. Apple teljesen a sajat utjat jarja. A chrome os, es a fel sem fert linux, nem tudom mekkora piacot jelent.

  Ebbol az egeszbol a winhez van kozuk, abban erdekeltek - ott sokra mennenek az armos procival jelenleg. Erre celoztam, hogy kell a swes korites. Sokkal zsirosabb piac szamukra az autok, szerverek, datacenterek, etc, ott meg teljesen magatol ertetodo a linux hasznalata.

  A linux disztribuciok meg a nem hasznalod a konzolt… ne rohogtess. Nem arrol van szo, hogy nem tudnak megtanulni, csak nem akarjak, mert van intuitivabb rendszer. Benne van a potencial, de jelenleg ezt senki sem csinalta meg olyan szinten, mint a win/mac desktopra.

  facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

 • arn

  félisten

  válasz fatpingvin #33 üzenetére

  Ennyi irtam, ertelmezd ahogy akarod. A legutobbi hozzaszolasban kifejtettem jobban.

  Kivancsi leszek hova sutik el az armos procikat. Mert egyedul szerver oldalon erzem oket itt potensnek, mashol hianyzik a swes korites. Az apple ezt “konnyen” meglepi, pcs oldalrol ehhez osszefogas kellene, ami sose volt. Konzumer piacon szvsz nincs sok eselyuk.

  [ Szerkesztve ]

  facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

 • nakos1212

  senior tag

  válasz arn #34 üzenetére

  Nem ezt kérdezted eredetileg, és valójában csak nem néztél utána a helyzetnek, mert bizonyítaná hogy nincs igazad / totál máshogy működik mint ahogy gondolod.
  A konzol is tud intuitiv lenni, nem a konzolon múlik a market share, eldugottabb Mac funkciókhoz is kell használni a terminált, eldugottabb Linux funkciókhoz is. A market share ezer tényezőn múlik, de az hogy most kell pötyögni vagy sem, az egy részletkérdés.

  "A chrome os, es a fel sem fert linux, nem tudom mekkora piacot jelent." - ez pl egy sarkalatos pont, aminek úgy sejtem, direkt nem nézel utána, különben abszolút kiderülne hogy nincs igazad.
  [link, 2p google]
  (Látszódik hogy szinte négyzetesen emelkedik a Chromebook használat)
  Az nvidia ARM licenszelőként pont ugyanazt tudja csinálni mint bárki más, és pont ugyanaz a szoftveres körítése, hiszen ugyanúgy ARM architektúra. Vannak board és GPU-specifikus fájlok, meg driverek, de ezek nem tételek a világ egyik legnagyobb chiptervezőjének, ilyenformán mivel van Linux ARM-re, sőt az ARM-os cuccok többsége Linux-os, van rá szoftveres környezet, tény. Ez most mindegy hogy Android vagy stock Linux.
  De itt bennem meg volt a naív feltételeézs, hogy utánanéztél annak hogy milyen a szoftveres környezet, és hogyan működik ARM-on mielőtt kommentelsz egy értékítéletet róla.
  Az NVIDIA jelenleg a Jetson platformmal benne van a legnagyobb feltörekvő Embedded platformban, és a Tegrával a világ legtöbbet eladott kézikonzoljában, a Nintendo Switchben, mindkettőn Linux vagy erősen abból származó rendszert futtat.
  A Windows-tól mostanában már maga a Microsoft is szabadulni, akar vagy parkolópályára tenni (SaaS próbálkozások, 0 pre-release testing erőforrás), nemhogy azok a cégek akiknek platformot kéne tervezniük akár. Azért mert neked a Windows futtatása ARM-en fontos, attól még ez nem igaz az ipar egy jelentős részére, és valószínűleg olyan jó se lenne, különben meglépték már volna, az X86-ot nagyon nehéz csak lecserélni és azt várni hogy legacy kód milliárd sorait portolják átúgy hogy jól működjön ARM-on, az emuláció meg annyira lelassítja az egészet hogy igazából ott tartana a dolog hogy van egy ARM proci, ami tök ugyanannyit fogyaszt mint egy X86, de cserébe még lassabb is.

  [ Szerkesztve ]

 • arn

  félisten

  válasz nakos1212 #36 üzenetére

  Azt hiszem felesleges koroket futunk. Engem itt ebben a korben max az nv es az armos procik lehetseges jovoje erdekel, a masik meg sajat velemeny, legyen neked mas, de ettol a fenti ertekek nem lesznek masok.

  facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

 • sb

  veterán

  válasz fatpingvin #33 üzenetére

  Szerintem tök egyszerű és érthető amit mond. Már elsőre is az volt.
  Őszintén szólva amikor elkezdődött a fejtegetés, hogy ki van a saját világába szorulva akkor először azt hittem nakos1212 a linuxra gondol. :D De biztos én is csak be vagyok szorulva.

  Fordítsátok már meg egy pillanatra a nagy linux világból kinézve.
  Az NV hol van (vagy akart) jelen (lenni) ahol az ARM kiforrott sw-kkel együtt játszik?

  Értem és aláírom, hogy sok helyen van linux de elég csőlátásúnak kell lenni, ha most innen kiindulva azt vízionáljuk, hogy mobiltelefon, netán hálózati piac, stb, stb... - itt folytathatnánk a sort 1000 féle irányba ahol még linux van - szeretett volna durván betörni.
  Hova, minek?

  Ahogy írták: szerverben (HPC) vannak otthon ahol erős integrációs elvárások vannak ill. gyártói oldalról is ez lenne a célszerű de cpu-juk nincs.
  A másik ahol vannak és lehetett volna az ARM-mel terjeszkedni az a desktop (de még a notit is ide vennék) piac. Van x86, a platform itt is irány, ARM mutatóban de már láthatóak az előnyei mindkettőnek együtt.

  De ha ez sületlenség NV szemszögből nézve akkor ragaszkodjunk továbbra is ahhoz, hogy a meglévő az sw körítés mellett, rohadt jó routereket akartak csak gyártani az ARM megvétele után.

 • fatpingvin

  senior tag

  LOGOUT blog

  válasz sb #38 üzenetére

  biztos én vagyok a hülye hogy a Tegra meg a Jetson cuccokat ennyire jó koncepciónak látom... egy egészen korrekt gyorsító, mellette egy szolid ARM rendszerproci, szerintem ez egy olyan SoC amit igazán mások is csinálhatnának.

  azt meg bocs de rendkívül mókásnak tartom, hogy a szerverpiac elé a "csak" szót pakolod, főleg hogy most mindent IS tolnak a kláudba meg a SaaS felé.

  A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)

 • nakos1212

  senior tag

  válasz sb #38 üzenetére

  A HPC / szerver és az embedded alkotja a számítástechnikai piac 98%-át, a desktop egy mérési hiba ezek mellett profitban és mennyiségben. De körülbelül harmadjára írom le ezt. Nem véletlenül az összes Geforce kártya is tulajdonképp gyártási hibás Tesla :)
  Az hogy felületesen, de ismerem a Linux világot, az pont egy kicsit szélesebb látókör ahhoz az emberhez képest, aki nem.

 • GoldhandRent

  őstag

  válasz nakos1212 #40 üzenetére

  desktop => PC valszeg az egészére gondolt, nem csak a terakodösszeotthonasztaligamergép

  windózos notikba szeretnéknek M1 szerű ARM-os NV prockót rittyenteni, 'me abból van a sok.
  routerbe minek kéne nekik faszán integrálható NV gyorsító ?
  szerver, laptop, telefon, tablet, TV ebben a sorrendben

  [ Szerkesztve ]

  -

 • GoldhandRent

  őstag

  válasz GoldhandRent #41 üzenetére

  plusz a kiragadott "hianyzik a swes korites" valszeg arra utal, hogy a PC (personal computer) esetében 73% Win, 15% mac, 6% Linux (desktop linux 2.35%) az eloszlás. A meglovagolandó ~75%-ból mindösszesen 2.35% van felkészítve ARM alapú processzorokra, a maradék -lényeges- 73% -tehát a windows- pedig :U nincs.

  Mondjuk a Pixel 6-on pont futott egy W11 :B

  [ Szerkesztve ]

  -

 • fatpingvin

  senior tag

  LOGOUT blog

  válasz GoldhandRent #42 üzenetére

  mondjuk én a windowst lassan elengedném. már a MS is elengedi, meghaladott dolog, csak a megszokás és a múlt koloncai tartja még valamelyest nyeregben.

  A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)

 • GoldhandRent

  őstag

  válasz fatpingvin #43 üzenetére

  sajnos az.. és minden egyes frissítéssel egyre szarabb és szarabb..
  ahogy fentebb is írtátok, egy alap beállítás 3 külön helyen összebugázva érhető el..
  XP-de még W7 (és kezdetleges w10 idején is!) minden tiszta triviális volt

  fostubus az egész :(((

  -

 • sb

  veterán

  válasz fatpingvin #39 üzenetére

  a szerverpiac elé a "csak" szót pakolod
  Ezt beidéznéd, mert rákerestem ctrl+f-el meg végigértelmeztem az írást de sehol nem látok se ilyet, se mást ami tartalomra a "csakot" sugallná. Így az a mókás, hogy a számba adod.

  A Jetsont kihagytam de a HPC mellé odarakható, sokat hunyorogni se kell hozzá. (És nem mellesleg abban a szegmensben elég jó pozícióban vannak, oda kellett volna az arm vásárlás mint egy falat kenyér?)

  Segítek: Szerintem is a szerverpiac lett volna a fő irányuk, a Jetson mellé nem hiszem, hogy olyan szintű integráció kell amit ma ne tudnának az arm megvásárlása nélkül is.
  Ezt írtam. A szerver lett volna a fő irány.
  Éééés mellette azt, hogy még egy irány lehetne ahol az arm jelenleg nincs nyeregben... de nagy potenciál lenne benne és lehetne nyerő megoldás a régi, vergődő rendszerekkel szemben: ez a desktop.
  Épp a platformszintű megoldások felé hajlanak és az x86 vergődését látjuk (láttuk, most épp viszonylag jól van)
  Ott viszont hiába kapálóztok az ábrák ellen. Toljátok be légyszi, hogy ki-hol használ linuxot a f*s Win és osx ellenében tömegében.

  Maradjunk annyiban, hogy ezek az állítások még mindig igazak.
  1. Desktopon lehetne nagyot dobbantani azon belül, de ott valóban gyenge az sw-s alap.
  2. "Azon belül": Értsd, akkor is, k*vasok embedded cucc van. Az MÁS. MÁSról beszélünk.
  3. Vagy épp spec piacon a Jetson ami szintén MÁS. Amúgy is elég erős platform ezek nélkül is.
  4. Ettől még a szerver, HPC tutira a fő csapásirány náluk.

  A 2-3. sínen van, van sw, van működő platform, még jól is állnak benne. Oda MINEK arm-et vásárolni??? A 4-hez kell. A 3-hoz lehetne. Ennyiről volt szó amit nem sikerül megérteni.

  ...ja meg még a Terga... mert lehet, hogy mégis a kézikonzol piac világuralomra akartak törni az NV az arm megvételével. :U

  szerk: Félve kérdezem, de tényleg csak kérdés mert nem értek hozzá. A teljes PC piac, mindenestől (OEM, nem csak DIY, és most vegyük ide a már így-úgy működő arm-es megoldásokat is) mekkora piac értékben? És mekkora az embedded? (A szerver vs PC-ről van talán ismerem az arányokat.) Csak, hogy mennyire sajnáljuk le a PC piacot.
  Én globálisan értékben azért nem tippelném kicsi (és olcsó) piacnak akkor sem ha embedded részen darabszámra mondjuk 5x annyi eszköz vesz körül mint PC.

  [ Szerkesztve ]

 • sb

  veterán

  És egy kis személyes szál is, hátha sikerül a linuxvédő, winf*sozó nézőpontból is kikerülni.
  1. Igen: linux-szal soha nem volt dolgom. Desktopon. Mert a régi beidegződés szerint mókolásra nincs időm. Aztán biztos sokkal jobb desktopon... de még erre is idő kell, hogy utánajárj. :D Ez el szokott maradni amikor ebből a szemszögből nézzük, hogy aki szerint más a kiforrott desktop platform az a hülye/nem foglalkozik vele eleget.
  2. És még úgy is ez van, hogy foglalkozom vele 100x annyit mint az átlaguser mivel mégis IT a végzettség és némi szakirányultság és -értelem is szorul az emberbe.
  3. Éééésssss... ez desktop. Szóval azon felül, hogy soha egy desktop install nem indult el, attól még a telefon(ok) nyilván arm+linuxon. És hát ha ma már nem is kell, pár éve ment a bootloader nyitás, romolás, konzolból pötyögés. Routeremen custom fw fut. Tableteken root, 1-2 okosság. Stb, stb... Pi4 a plocon mert kéne a smarthome is vmi.

  Tehát őswindowsosként, "linuxot sose láttam"... kivéve... X, Y, Z... :D :D

  Szóval képem azért van a desktopon kívül is... kevés, de amennyi átlagusernek lehet annál biztos több.

  És mindezek mellett jó pár topicba elsők közt fikázom le az x86 nyűgjeit, várom desktopra az arm-et. Sw oldalról meg bár nagyobb gondom nincs a winnel és ha a használati értékét nézem - ami túlnyomórészt nem a win érdeme hanem a rajta meglévő sw-ké, de hiába, ezt is bele kell kalkulálnom userként - akkor is el tudnék képzelni jobb megoldást. Hatékonyságban mindenképp. Ezt, akár android, akár annak, vagy csak ahhoz közeli desktop linux származékait várnám szívesen normális, fogyasztható megoldásban, és itt jön be az, hogy akár platform szinten.

  Ha nagyon lesarkítom akkor egy butausernek elég annyit megnézni most, hogy a telefon "fut", jön az üzenet, mégis elmegy akksiról hosszan. Az app indul 1mp alatt, nincs lag, megvágod a kis videód és mész tovább. Még mindig pár W-nál járunk.
  Csak ugyanezt a szögegyszerű pár elsősoros élményt nézd meg desktopon. Bootolsz, PCIe 4.0-án csillió GB/s-el ugyanannyi ideig. Ha megy a gép akkor akksiról nem fog 5 napig idle-ben elmenni. Ha nem bootolsz, nem jön az üzenet (de, gányolt megoldással jön). Cserébe ott ülsz új divat szerint 300W TDP GPU-n. Ha keresel egy videóvágót akkor előbb találsz gpu-gyorsítottat ami működni is fog, neadjisten nem méregdrága volt ami hamarabb megoldja a telefonodon az encode-ot mint a 300W gpu-n. (btw: desktop linuxos videovágás hogy menne win/mac helyett?)

  Ez most lehet, hogy kevertnek tűnik, de szerintem épp erről van szó. Sw oldalon is vannak hiányok ha linuxról van szó és arm-ről - ebben a szegmensben (erről szóltak a hsz-eink). Hw oldalon ill. a kettő között, az integrációban meg a másik oldal gáz. Ezért is lenne jó ide az arm+linux kombó, ahol meg ez - más szegmensben - már adott.

Új hozzászólás Aktív témák