Hirdetés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Milyen videókártyát?
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- RAM topik
- Házimozi belépő szinten
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gargouille
őstag
válasz
fatpingvin #52 üzenetére
Én is hasonlóképpen vagyok, nem szeretem kidobni azt, ami még működik és másodlagos célra felhasználható.
-
fatpingvin
addikt
ismét csak megfordítanám, attől függ mi az igényed. nyilván nem tud annyit mit egy modern hardver, de nem is minden területre kell ez. jópár GPIO van rajta, egy relépanellel szuper "okos" vezérlő tud lenni. nyilván tákolni kell hozzá de aki hajlandó ilyet használni annak ez nem probléma.
-
hallador
addikt
válasz
fatpingvin #46 üzenetére
Pontosan tudom. A kérdés költői volt. Igen én is így gondolom ezek az eszközök ma már nem bírnak való produktív jelentősséggel.Én is 2006 - 2007-nem már tomato-tam ilyenekkel. Szóval ismerem mint a tenyerem. nekem is volt ilyenem, de felváltotta a Mikrotik.
Igen ezt én is így látom. Pontosan erre gondoltam én is.
-
fatpingvin
addikt
válasz
E.Kaufmann #49 üzenetére
nálam openwrt-vel csak a wifi AP van, az nem csinál abszolút semmilyen routingot, az uplinkje és a wifi egybe van fogva, minden mást a fő router művel.
-
E.Kaufmann
veterán
Én az enyémet elcseréltem egy TP-link wr841n-re, mert állítólag szar volt a Wifije (A GL meg jól muzsikált az illetőnél), de OpenWRT-vel még 5 évig használtam
Mondjuk egyszer félreflasheltem a tiplit, de azóta kilóg belőle egy Nokia soros illesztő(ha már bevált inkább rajtahagytam, hátha kell még
)
-
Reggie0
félisten
Igen, ha a PPPoE-t kell hasznalnod az szivas, mert az procibol megy es nagy savszelt mar nem tudnak kiszolgalni. Ahol viszont kozvetlen cimet es IP-t kapsz a HGW-tol/"modem"-tol, ott boven elfutnak es mostanaban ez kezd a divat lenni, szoval a prociigeny csokkeno tendenciat mutat savszelre vetitve.
En atmeneti idoszakban csak egy CRS326-ot hasznaltam(elotte 2011) es az volt a router is, azert valamivel 100mbit felett ki tudta szolgalni a gepek fele a netet, pedig igencsak nyeszlett proci van benne, mivel csak switch.
-
Multibit
nagyúr
válasz
fatpingvin #46 üzenetére
2014-ben ezt cseréltem le egy Asus játék routerre, mivel a Mikrotik csak 100 Mbps portokkal rendelkezett.
-
fatpingvin
addikt
egy 200 MHz-es MIPS processzor, 16 MB RAM és 4 MB flash.
lassan húsz éves hardverről beszélünk, viszont amire a hardver alkalmas arra húsz év után is ugyanolyan jól megfelel.nyilván senkinek nem ajánlanám main routernek, viszont igencsak rugalmasan használható, kicsit olyan mint egy 10 évvel korábbi Raspberry Pi.
ps: nekem is van belőle kettő, és nem tervezem megválni tőlük. szuper cuccok elég sok dologra, ahol nem kell nagy mennyiségű adatot mozgatni gyorsan. -
hallador
addikt
válasz
fatpingvin #44 üzenetére
Igen, és milyen hardver van benne? Mert ma már a számológépemben komolyabb hardver van, mint abban. Szóval ez kb olyan mintha azt írtad volna, hogy a mai napig gyártják a Lada Niva-t arra jó amire jó, de valljuk be 10000 emberből 2-nek felelne meg. Ilyen ez is.
gyakorló projektnek jó, de való életben minimális haszna van. -
hallador
addikt
nekem van itthon egy 750-es routerem, már igencsak lassúcska volt, arra amire kellene, azaz sima otthoni internet felhasználásra. Le kellett cserélni 750Gr3-asra, az már rendben van.
Hiába van újabb routerOS, az már ahogy ezek az öreg d-link-eke nem alkalmasak lassan otthoni felhasználásra sem.Irodába még elmennek ezek az öreg Mikrotikek, mert még switch-el ki tudnak szolgálni egy 10 fős irodát, ha erre van kötve mondjuk egy 100 - 200 mbites üzleti net.
De ha egy ilyen Mokrotiken elkezdtem magasabb minőségű Youtube-ot nézni kettő három eszközön, ami nem elrugaszkodott a valóságtól, vagy csak megy rajta egy bármilyen Access Point, amire rá van kötve 5 - 6 eszköz, akkor ezek az olcsóbb öregebb Mikrotikek, mint az enyém is köhögnek.
-
hallador
addikt
Ezek a termékek 2009 - 2014 között árult termékek, utoljára 2017 környékén találkoztam velük, mint kifutó termék. Ma már nem hogy nem alkalmasak tartalomfogyasztásra sem, de e mellett, hogy elavultak, már a support is lejárt rájuk ~ 5 éve.
Erre minek adjanak ki már bármit is?
Ez olyan mint ha ma azon rúgózna bárki is, hogy a wrt54gl-re miért nincs új szoftver. Gyakorlatilag a mai routerek wifi-n többet tudnak mint a komplett wrt54.
Szerintem. -
Reggie0
félisten
válasz
E.Kaufmann #39 üzenetére
Arulni meg aruljak szerencsere, igy konnyu cserelni annak, aki nem akar migralni. Nem veletlen, a mikrotiknel eleg hosszu egy eletciklus.
-
Reggie0
félisten
válasz
E.Kaufmann #30 üzenetére
MIPSBE-t mar kukaztak. Persze nem jonnek ki hazhoz es foglaljak le a regen eladott MIPSBE eszkozoket, de uj termeket mar nem fejlesztenek ezzel az architekturaval.
-
Multibit
nagyúr
válasz
E.Kaufmann #32 üzenetére
A HT kevéssé fontos szerintem (különösen BSD alapú oprendszer esetén). Ami inkább lényeges CPU választáskor, az az AES-NI támogatás megléte.
-
Gargouille
őstag
válasz
E.Kaufmann #34 üzenetére
Dettó, nekünk is van Hyper-V -s VM-en Mikrotik-ünk, Dude fut rajta.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
Gargouille #33 üzenetére
Mondjuk, ha már PC, akkor meg érdemes kapásból VM-re pakolni, egy RouterOS nálunk is fut VM-ben, teljesen stabil. -
-
E.Kaufmann
veterán
Az árazása nem felsőkategóriás, az a Cicó meg a HP Enterspájz, a design mindegy, mert be kell építeni valahová, bekonfigolni és elfelejteni (otthon, cégnél egy picit érdemes törődni vele időnként).
A SoC-ban igazad van, MIPSBE megérné már a kukázást, de a legtöbb eszköznek van legalább PoE bemenete, soknak meg passtrough-ja is (persze csak paraszt PoE, de már az újabb cuccokat normálisan is meg lehet táplálni).
Valamivel több a Flash és a RAM, legalább is sokáig így volt, de manapság már a kommerszebb cuccok is kezdik beérni (míg szerintem a Mikriotiknál vért pisáltak, hogy még SMIPS-re is legyen RouterOS7, 16/32MByte, az OpenWRT inkább lökte is az ilyen kis RAM-os cuccok támogatását).
A RouterOS-ről sok rosszat el lehet mondani, WIFI-ben nagyon lemaradt, egyedül a CAPsMAN, amiben picit komolyabb a többieknél, de Wifi driverek és képességek terén kullog (bár mintha pl az Audience sorozat már elég ütős lenne, de a régebbi eszközöktől ne várj jó Wifit).
Ugyanakkor vezetékes Routing/Bridging funkciókban majdnem mindent meg lehet oldani, amit egy guru egy teljes Linuxos számítógépen parancsorból (a legtöbb router amúgy is valamilyen *nix rendszer alapú, és annak a hálózati képességeit használja), csak itt jól össze van fogva webes és winbox-os felületen, valamint a parancsnyelve is hálózati feladatokra van optimalizálva. -
Gargouille
őstag
Lehet, hogy azt az energiát amit más gyártók a design-ba raknak, ők a szoftverbe és tervezésbe / optimalizálásba teszik. Amúgy a teljesítménnyel kapcsolatban mindegyik routerüknél ott vannak a pontos mért értékek az áteresztőképesség tekintetében (a gyártó weboldalán az adott routernél ha legörgetsz a Test Results fülön részletesen látod), szemben sok más gyártóval ők nem zsákbamacskát árulnak.
És igen, elég jól optimalizáltak de nem is ez a fő erőssége, hanem az, hogy bármit meg tudsz vele csinálni, nem egy buta webfelületen van csak lehetőséged választani az előre bevasalt 5 lehetőség között, hanem szó szerint azt csinálsz vele (például akármelyik portjával) amit akarsz. Tetszőlegesen felprogramozhatod, scriptelheted, bármi. És hát igen, pilótavizsgás abban az értelemben, hogy aki csak soho routert látott eddig, az nem nagyon fog benne eligazodni. De ez pont így van minden komolyabb routernél.
Másfelől lehet, hogy egy soho router nagyon szép és még gyorsnak is tűnik, de ha 3 év után már biztonsági szempontból lyukas mint az ementáli sajt...
-
jeni
félisten
válasz
Gargouille #27 üzenetére
Érdekes,hogy valami felsokategoriasnak tekintik a Mikrotik routert és az árazás is olyan de valahogy olyan 2000 évi dizájn a kinézete és hardverileg a paramétereit tekintve kevésbé erős. Az lehet,hogy az van legjobban optimalizálva olyat is olvastam,hogy azt beallitani az feler egy repülő vizsgával is.
Magamnak sose vettem 40000 Ft alatti kategóriás routert.
Csak akkor ha le van arazva.
Most a telekre egy Linksys EA8300 vettem.
Ott az AX és Mesh nem volt lényeges.
Nálam megy egy tp-link Archer AC54000X beuzemelve és a AX73 van elteve dobozosan.
Asus RT-Ac86 és RT-Ac87 is volt nekem -
jeni
félisten
Az érintett routerek:
DIR-810L
DIR-820L/LW
DIR-826L
DIR-830L
DIR-836LMás gyártóknál is lehet ilyen jellegű hiba?
Ez azt jelentené,hogy egy routert érdemes cserélgetni 4-5 évente?
-
zetor2000
őstag
Nekem volt évekig egy lapom, azon 4 ethernet port volt. Asus P5Q Premium. Amikor vettem, se volt cél, hogy 4 ethernet legyen, csak ez volt árban / minőségben / szolgáltatásokban olyan, ami beillett a gépházba.
-
hommeros
őstag
Nem mintha változott volna valami. Azóta is kriminális firmware-el érkeznek a routerek.
-
Reggie0
félisten
válasz
fatpingvin #17 üzenetére
Igen, mert nagyreszt switching a jellemzo a portok tobbsegen, igy nincs ertelme a prociba se betolni. No meg mar annyira megnott a switch chipek uplinkje is, hogy akar port izolaciok mellett is megoldja switch chipen keresztul a proci.
-
Reggie0
félisten
válasz
fatpingvin #15 üzenetére
Nem a NAT a lenyeg, hanem az adatmasolas a kartyak kozott. Azt hardverbol sokkal energiahatekonyabb. A NAT-hoz meg a procinak a headereket kell csak piszkalni es megmondani honnan hova menjen a masolas, mar ha ASIC-nal nem kozos a puffer.
Arrol nem is beszelve, ha kozvetlen a prociba van kotve a PHY, es nincs sok felesleges pcie interfesz a jel utjaban.
-
Gargouille
őstag
Sajnos a legtöbb soho routerrel ez a helyzet. Az egyik legjobb megoldás egy Mikrotik, vagy ahogyan fatpingvin kolléga mondja, egy x86-os vason (pl. passzív mini pc) mondjuk egy pfsense.
-
Reggie0
félisten
válasz
fatpingvin #7 üzenetére
Az a baj, hogy ASIC nelkul sokat fogyaszt.
-
Armagedown
őstag
válasz
fatpingvin #4 üzenetére
+1
De nyilván nem fogja egyik gyártó sem a custom firmware-t ajánlani.
Én Androidos mobilból sem vennék olyat, amihez nincs custom firmware. -
fatpingvin
addikt
válasz
E.Kaufmann #6 üzenetére
na ez.
én ezért építettem magamnak végül x86 vasra routert, amik vannak a piacon otthonra árkategóriábvan azoknak hulladék a szoftvere, akkor meg már nem fogok kiadni extra pénzt érte. -
E.Kaufmann
veterán
válasz
fatpingvin #4 üzenetére
Mondjuk kapásból azt kellett volna már rájuk tenni, mikor kijöttek a gyárból
Amúgy azt nézem, hogy Mikrotik cimkével és RouterOS-sel is elég jó lenne némelyik hardveresen és el is kapkodnák a chiphiány közepette
-
TIT
veterán
2007-ben vettem de 1 hét után visszavittem,dobálta el az oldalakat,soha többet d-link,modem is az volt axelerotól,az is szakadt állandóan.
Asus olcsóbb is volt.
Jó fejek,minden cég 2 évig támogat,aztán kuka mind,jó biznisz nekik. -
fatpingvin
addikt
OpenWRT...
-
E.Kaufmann
veterán
Na ja, kicsivel az SMC routerek szárnyalása után
Én mikor már lett 10000 Forintom, hogy beszálljak a szélessávú Internetbe (Vágási Feri módra) vettem az MM-ből egy szappantartó Belkint, mert volt rajta már G-s Wifi, Amikor Elkezdtem tölteni a Debian Linux első pár évadát, nem a sávszél halt le, hanem a router
-
Nem értem a hozzáállást. Leszakadna a kezük a D-Linknél, ha kiadnának rá egy új firmware-t?
Bár részemről teljesen mindegy. Szerintem a D-Link hálózati eszközök aranykora már vagy 15 éve véget ért.
-
E.Kaufmann
veterán
Nem lehet (teljesen) lelőni a DDNS-t vagy csak szeretnének egy kis pénzt, hátha megint D-Linket vesznek a júzerek?
Új hozzászólás Aktív témák
ph Ennek egy nemrég felfedezett sebezhetőség az oka, amelyre már nem is érkezik javítás.
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Elektromos autók - motorok
- Ingatlanos topic!
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Autós topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- Anime filmek és sorozatok
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- További aktív témák...
- Samsung odyssey G3 180 hz monitor
- Apple Watch Series 10 46mm Jet Black Al Black SB M/L GPS
- Amazon KIndle 10.gen 8gb (háttérvilágítás, Wifi, Bluetooth), reklám mentes, regisztrálható
- Új Asus Zenbook Duo 2x14" WQHD OLED 120Hz Touch Ultra9 185H 16mag 32GB 1TB Intel Arc Win11 Garancia
- Oppo find x7 ultra 512/16+12 új állapotban
- Csere-Beszámítás! Lemezes Playstation 5 Slim , Ajándék letőlthető játékkal!
- BESZÁMÍTÁS! Asus ROG B450-F R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB CM MasterBox NR600 650W
- Apple iPhone 12 Mini 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7600 32GB DDR5 1TB SSD RX 6800 16GB Cooler Master CMP 510 Seasonic850W
- LG 34WK95U-W - 34" NANO IPS - 5120x2160 5K - DCI-P3 98% - HDR 600 - ThunderBolt 3.0/Type-C
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest