- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Xiaomi Mi Box androidos médialejátszó 4K és HDR támogatással
- Gaming notebook topik
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Az utóbbi évek leginnovatívabb mini PC-je készül
- Milyen videókártyát?
- Mini PC
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Biztos örülni fognak neki, akiknek minél több kép kell töltésenként. Példának Canon EOS-1D X Mark III:
Viewfinder shooting Approx. 2850 (at 20°C)
Viewfinder shooting Approx. 2360 (at 0°C)
Live View shooting Approx. 610 (at 20°C)
Live View shooting Approx. 530 (at 0°C)I did nothing, the pavement was his enemy!
-
nfsu17
veterán
"a közép- [...]kategóriás DSLR-ek fejlesztésének megszüntetése pedig jelenleg nincs napirenden."
De a fejlesztése sincs napirenden5D (2005)
+3 év
5D markII (2008)
+4 év
5D markIII (2012)
+4 év
5D markIV (2016)
+..... -
p_adam
addikt
A technikai hardver(+szoftver) fejlesztések már mind-mind a MILC oldalra szólnak. Egy R3 után egy DSLR-be minek rétegelt BSI-CMOS szenzort rakni? Semmi haszna nincs, csak LV módban (egyébként meg az üzemidőt is csökkenti).
Ehelyett nyilván az lesz, hogy az 5D IV, 1DX III, stb. még pár évig elérhetők maradnak, amíg még több váz+objektív érkezik a MILC kínálatba.
[ Szerkesztve ]
-
p_adam
addikt
Igen, csak azok már most benne vannak a vázakban...magyarul nem csinálnak újat, de ahogy az EOS M rendszer, úgy papíron az EF rendszer is évekig futni fog még, csak új modellre nem kell számítani, az RF rendszerben lesz.
A Nikon nem foglalt állást, de a Z9 agresszív árazásából kiindulva ott is pont erre lehet számítani.Mivel a MILC vázakat se bírják leszállítani, ezért aligha éri meg DSLR-ekkel foglalkozni, a Sony is ezért szüntette meg az A7II + A6400 modelleket, nem éri meg velük foglalkozni (annak ellenére, hogy az utóbbi népszerű darab.)
[ Szerkesztve ]
-
ecaddsell
aktív tag
A mai sok pixeles DSLR-eket a keresős AF rendszerek már csak nagy nehézségek árán tudják csak kiszolgálni. Ha valaki komoly élességet akar elérni akkor szükséges a MF beállítása (már ahol van, nem az ilyen nagyon alap vázaknál) és mindig van valami hibaszázalék a fókuszálásnál. A fázis szenzor totál buta, nem látja a témát. Azaz a további pixelszám növelés rendes AF nélkül csak színtiszta marketing (megfelelő obik nélkül szintén).
Ennek ellenére pl. kihozták a 90D-t aminek a szenzorának kb. akkora pixelsűrűsége mint a m43 20 megás szenzorának (kevés fényben marginálisan kevésbé zajos, alacsony ISOn marginálisan rosszabb a dinamika; ugyanez a szenzor a M6mkII-ben is...).
A fénymérést is próbálták felokosítani, hogy a keresős fókusznál is legyen arcfelismerés, nyilván sose lesz olyan mint a szenzor mögé rakott AI (ami pl. a mobiloknál is megdobja a történetet)...Mivel az újabb DPAF-el eljutottak oda, hogy kellően gyors és ugye az mindig pontos (sőt az AI-nak meg lehet mondani mi a téma amit fókuszálni kell) innentől kezdve semmi értelme a keresős AF használatának (a külön fázis szenzornak, ami mindig a kereső közepén volt igazán jó, bár profi vázak egy kicsit jobban szélre is tudtak menni).
A DPAF-el gyakorlatilag egy rossz ergonómiájú DSLR hibridet hoztak létre (egy DSLR ami tud MILC módban menni csak, nincs EVF-e és e-miatt el kell tartanod a vázat magadtól, ami kb. minden nagyobb obinál probléma vagy marad az állvány...).
Innen a következő logikus lépés az EVF volt. Ott is tényleg odatették magukat, nem tudom az R5 EVF-énél létezik-e nagyobb felbontású (és OLED nem úgy mint sok más váznál; igen rád gondolok EM1-mkII/I....).Számomra döbbenet, hogy milyen profi követő AF-et tudott kihozni a Canon a szenzoros DPAF-ből, gyakorlatilag lelépték a m43-at ahol sokkal régebben indult ez a dolog (sajnos, pedig szeretem a m43 cuccom is...).
Az már csak hab a tortán, hogy egy igen ütős szenzorstabit is betettek. Ez a stabi meg nem tudom mennyire lenne kompatibilis a keresős/fázis AF-el, ha be is tennék a DSLR-be.
Biztos lesz ami leszivárog a többszámjegyű vázakba is, de több dolog nem kompatibilis a tükrös történettel amit ráadásul drágább is gyártani (a fejlesztés meg ugye a pro tükör nélküli vázaknál már megvolt) ennél logikusabb lenne ha elengednék ezt a történetet is. Teljesen nem lehet persze a gigantikus obipark miatt (és az adapterezés sem igazi megoldás).
Amit még nem teljesen értek az az EOS-M. Az APS-C-t eléggé félvállról vették (talán a kezdetkor nem, ugye ott még volt dedikált fényerős zoom mint a 17-55), akkor meg itt minek kezdtek bele félgőzzel?
Mintha azt játszanák, hogy mindent is megcsinálnak, aztán majd a piac dönti el mi kell és mi nem (vagyis min nincs elég profit)...[ Szerkesztve ]
-
arn
félisten
Hat ez gyors volt. Par eve meg milcet se akartak csinalni.
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
.mf
veterán
Ha a Nikon is meg tudta oldani a Z9-ben a nagy akkut, akkor talán a Canon is meg tudja ugrani ezt a kihívást...
A másik meg, hogy a CIPA ratingtől a valós használat elég messze áll. Z6-tal dolgoztam nyáron, ~sportfotó jelleggel. 5-6 óra, 3-5k kép, néha visszanézés-ellenőrzés, ritkán kapcsoltam ki - a harmadik akkut már csak a nap végén kellett betennem, vagy akkor se, mert kihúzta kettővel. A Z9 CIPA ratingje pedig ennek a duplája.Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
.mf
veterán
"A Nikon nem foglalt állást, de a Z9 agresszív árazásából kiindulva ott is pont erre lehet számítani."
Pár hónapja volt egy nyilatkozat, hogy a D6 az utolsó tükrös csúcsgép. Nem tudom, hogy nem-csúcsgépből lesz-e még tükrös, de szerintem már nem: megvan a FF MILC belépőtől (Z5) csúcsgépig (Z9); és ez alatt még ott van 2 db APS-C (Z50 és Zfc), bár arra a vonalra itt is jól láthatóan kisebb hangsúlyt helyeztek.
Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
.mf
veterán
Ezek nem sorozatok voltak, mind AF-S single, a megfelelő helyeken egyesével kattintottam el a képeket. De így is indikatív, hogyha egy Z6 bírt 2 óra folyamatos használatot, akkor egy Z9 simán hozza ennek a dupláját.
Vagy másik példa, pár hete a Geminidák csillaghullás alatt -4~-5°C-ban előbb egy, majd amint megint kitisztult, még két órát lőtt sorozatban 20s expós time-lapse fotókat a gép, mire lemerült. Pedig a hátsó kijelzőjét még ki se kapcsoltam, azzal még lehetett volna egy kicsit nyerni. Második alkalommal a Galyán, még pár fokkal hidegebben, előbb lőttem este 1 órát, míg be nem felhősödött, majd egy kis alvás után kb 1-től folytattam, néhány 10-15 perces megszakítással (jöttek mások is fel, berezgették az állvány alatt a kilátó rácsát, ezért leállítottam) egészen kb f7-es pirkadatig bírta 2 akkuval, a harmadikat már csak a napkeltés képekhez tettem be.
Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
Ba cy lus
addikt
Egyelőre én is dslr-es vagyok, de azt is illik figyelembe venni az "egy töltéssel hány kép" nyers adatok helyett, hogy dslr-rel azért nem olyan ritka, hogy egy kép sokadjára akar csak összejönni (már ha ismételhető), mert nem teljesen jó a fókusz (ami ráadásul gyakran már csak az utómunka során derül ki), vagy mondjuk az expozíció nem lett jól eltalálva. Aztán ilyenkor marad a live view, hogy biztosra menjek. Szóval ha jóval kisebb hibaszázalékkal lehet milccel lődözni, akkor már nem vagyunk akksiban sem olyan vészesen messze szerintem.
-
ecaddsell
aktív tag
válasz Ba cy lus #19 üzenetére
"hogy dslr-rel azért nem olyan ritka, hogy egy kép sokadjára akar csak összejönni (már ha ismételhető), mert nem teljesen jó a fókusz (ami ráadásul gyakran már csak az utómunka során derül ki)"
Itt azért nem tudok teljesen elmenni a Canon totálisan felhasználó ellenes termékszegmentációja mellett.
Pl. az egy gombos fókuszellenőrzés (nagyítós gomb) csak az 1 számjegyes vázakban van meg (lehet van kivétel, most csak az emlékeimre támaszkodok). E-nélkül meg ahhoz, hogy a luzer vissza tudja nézni, hogy jó volt-e a fókusz a play gomb után csekélyke 15-ször kell megnyomni a nagyítás gombot (megszámoltam; nem tudom ki igényli ezt, hogy mikrolépésekben lehessen nagyítani), hogy max. nagyításban lehessen visszanézni a képet. Csoda, hogy ilyen vázaknál csak utólag derül ki, hogy rossz volt a fókusz vagy lemarad a luzer a pillanatról?A legújabb érintő kijelzős vázakban persze már van az opció, hogy ha bökdösőd a kijelzőt akkor megcsinálja a max. nagyítást persze fixen csak azt, nem állítható a nagyítás mértéke (nem tudom túl sok szakét fogyasztottak a manager urak vagy csak a mérnök benézte az utasítást ). Ami persze még mindig több mint egy gomb, de már majdnem jó.
Mivel mostantól nincs igazán szükség az effajta termékszegmentációra, talán esélyes, hogy leszivárognak majd az efféle jóságok a több számjegyű vázakba is...Mikor korábban írtam az MF beállítást elég félreérthetően fogalmaztam a mikro fókusz adjustment (hivatalos nevén AFMA) járt a fejemben.
Ugye ez az amit bizonyos már nem belépő vázaknál kivettek majd visszaraktak. Nos a nálam járt zsír új vázak esetében az összesnél ezzel kellett kezdeni a beállítást (szám szerint 3 volt és furcsa módon mindnél +5 volt a +-20-as vagy valami hasonló skálán).
Persze fényerőtlen kit obiknál csak annyi a hiba, hogy leheletnyit lágyabb lesz a kép, de fényerős obiknál nagyon látványosan életlen lesz (vagy ha az obinak van axiális CA-ja akkor pl. lilás árnyalatot is kap mellé), mert ugye ott nem mindegy, hogy fókuszsík 5 vagy 10cm-el előrébb vagy hátrább van.
Nekem szerencsére nem volt, de lehetett hallani olyan eseteket is amikor a rázkódáskor elállítódott a váz (pl. gurulós koffer) és újra meg kellett csinálni a beállítást (a helyszínen)...Ezen a segédtükrös külön rendszeres fókusszal persze nem lehet csodát alkotni, de itt is mivel megszűnik a szegmentáció igénye azért lehet(ne) mit leszivárogtatni.
Pláne, ha azok az alkalmi fotósok akik csak a mobilnál szeretnének jobb képet csinálni, csalódnak, hogy fényerőtlen obikkal, pláne nagylátó részen nem is akkora a DSLR előnye (ha egyáltalán).A MILC is akkor igazán jó, ha megvan benne a feldolgozó képesség a követő AF módra ami termékszegmentáció (de lehet csak sima akkukímélés) miatt megint lehet nem lesz meg a kisebb vázakban...
Vsz. ez az ahol pl. az árban a már szinte felső kategóriás m43 vázak sem igazán tudják hozni a felső kategóriás fókuszt még...Pedig művészképeket leszámítva 2 dolog van amitől helyből kuka a kép: ha bemozdult és ha fókusz rontott. Az expó hibásakat azért, ha nem extrém a hiba mai vázaknál elég jól lehet kezelni RAW-ból.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest