Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • Piftuka

  addikt

  Azért azok a Seagate-ek nem remekelnek...

  Egyébként érdekes statisztika, de ez olyan dolog...

  Hogy azt, akinél elromlik a merevlemez, nem vígasztalja, hogy az ő általa használt hardver éppen egy egészen elképesztően alacsony, 0,07%-os meghibásodási rátába esett bele. :)

  Legyetek mindig tudatos fogyasztók! Hasznos olvasnivaló a témában: www.tudatosfogyaszto.hu / www.fogyasztoklapja.hu / www.magyarefk.hu / http://fogyasztovedelem.kormany.hu / http://www.gvh.hu/fogyasztoknak / http://homar.blog.hu /

 • IgnisFatuus

  aktív tag

  Ahogy említettem, a típus teljesen mindegy, inkább az a fontos, hogy a típuson belül melyik minőségi osztályból való a diszk. Simán megeshet, hogy valamelyik évben valaki behozott egy nagyobb készlet sokadosztályú HDD-t egyik típusból és az mindenkinek elszállt, de egyébként a típussal semmi gond nincsen, sem pedig a gyártóval...

  i7 8700K@5000, Asus ROG Strix Z370-H, 32GB HyperX Predator 3600MHz, 500GB Samsung 970 Pro M2, 2TB Intel 660p M2, Zotac 2080Ti AMP! Extreme, Asus Xonar DX, Asus VG279QM, HyperX Cloud, Ozone Strike Pro, HP Pavilion 14

 • mikk2000

  őstag

  A hdd-k elhalálozásáért 90%-ban az user a hibás? Hát te se vagy normális, már ne haragudj.

 • Viktor81

  senior tag

  Először is, én is üdvözöllek !

  Látom, nagy tudásod mellett igazi őszinte, szókimondó faszi is vagy. Mesélj, mit tudsz !
  10 évet dolgoztam R&D laborban, naponta teszteltem, kínoztam HDD-ket, a legkülönbözőbb fajtákat. Itthon 30+ HDD dolgozik a gépemben 1x éve. Tudod, mitől döglik meg egy HDD ? Sz@r tápoktól és külső behatástól. Volt egy-két gyenge széria, amely magát tette tönkre, de alapvetően piszkosul sokat kibírnak. Amit mondtam, az mögött tapasztalat van, Neked mitől ilyen nagy a po.ád ? Ha nem értesz egyet, azt lehet normálisan, érvekkel alátámasztva előadni, de bizonyára Te fejlesztőmérnök vagy a WD-él és tudod, hogy a vinyó magától is halálra van ítélve, így megengedheted magadnak ezt a stílust. (bár okos ember akkor sem így cáfolná meg a másikat)
  Köszönöm a helyreigazítást ! ("már ne haragudj")

  Üdv.: V.

  [ Szerkesztve ]

 • Dragon3000

  őstag

  Attól, hogy ennyi tapasztalatod van még van bőven szar hdd, mivel magyarázod azt, amikor az új hdd kapásból nem megy? Normális táppal és mellette sok normálisan működő hdd-vel? Találkoztam már pár hónap alatt megdöglő hdd-vel is, megfordult a kezem közt már 30-40 hdd is és jelenleg is van itthon 8db használatban, így azért meredek azt kijelenteni, hogy 90%-ban a user a felelős, szerintem még sokan emlékeznek a wd parkolási kényszerére, az is milyen jót tett a hdd-nek.....
  Azzal egyetértek, hogy a folyamatos használat kevésbé árt a hdd-nek, mint a sok ezer ki/be kapcsolás, kb csak szerelés bővítés vagy áramszünet esetén van lekapcsolva a nas, látszik is a berakott képeken.
  [kép]
  [kép]
  [kép]
  [kép]

  [ Szerkesztve ]

 • mikk2000

  őstag

  Feltehetően téged még pelenkáztak, mikor én már számítógépekkel foglalkoztam :)

  A HDD egy műszaki berendezés, ami éppen úgy el is romolhat mint bármelyik másik. Teszem azt egy mikrohullámú sütő, egy mosógép, egy televízió készülék mind-mind user hiba miatt döglik meg? Ráadásul egy HDD jóval érzékenyebb, elég egy porszem ami bennmarad az elméletileg légüres térben - aztán teszi a dolgát. Egyébként csodálkozom mennyire felkapott kifejezés ez az "user hiba" általában pont olyanok, mondják, akik bőven ebbe a kategóriába esnek... valószínűleg ez egy olyan "önerősítő mantra" lehet, ami annak az indirekt kinyilatkoztatása, hogy az illető különben érzi magát másoknál. Tény hogy egy rossz táp sok problémát tud okozni, ennyi erővel akkor az IDE/SATA kábeleket is említhetjük. Az "1-2 gyenge széria" amit írtál, arra utal, hogy nagyon nem vagy képben általában. Ha csak a saját gépemben levő hdd-ket nézem, akkor is érdekesmód ugyanazok a típusok (mindig többet vettem egyszerre) ugyanazzal a hibával kb ugyanannyi idő után ugyanúgy döglöttek meg, míg más típusúak amik a gépben voltak, nem. Tápom mindig minőségi volt (általában Enermax). Néha olvasgatok a ph-n, és érdekes legutóbb mikor a hdd topikban olvasgattam, arról ment a téma hogy egyszerűen nem érdemes mit venni mert az összes típus sorba döglik meg mind... nyilván mind-mind user hiba miatt. :) nem pedig amiatt, hogy az egymással való versengés miatt jóval nagyobb kapacitású vinyókat állítanak elő, mint azt a technikai színvonal mellett biztosítani lehetne... Érdekes, a párszáz MB-os vinyóm mai napig meg egyetlen rossz szektor nélkül, a nagyobbak meg döglöttek meg szépen... Röviden, ha nem értesz valamihez, legalább ne hangoztasd... más egy "labor" és más egy "valódi élet tapasztalat" maradjunk ennyiben. Az esetleges bántó, de szükségképpen őszinte hangnemért elnézést kérek.

 • Viktor81

  senior tag

  Szia !

  Utálom, ha kiforgatják a szavaimat. Akkor mégegyszer: "megfordult a kezem közt már 30-40 hdd" - nekem pedig több ezer fordult meg a kezem között. "Emlékeznek a wd parkolási kényszerére" - nagyon jó a példa, pont erre céloztam rossz széria alatt. Van 3 db ilyen HDD-m (3 különböző méret és típus), (mikori is a széria 2008-09 ?) kikapcsoltam a firmware-ben az energatakarékos módot és 10 éve mennek hiba nélkül... Lehet, hogy a 90% túlzás és csak 85%. Mindenből van gyenge széria, de ekkora darabszámok mellett bőven belefér ebbe 15%--ba.

  @mikk2000
  Mint azt a nevemből is látod, '81-es vagyok, szóval meglepne, ha sokkal korábban kezdted volna...
  Nem azt mondtam, hogy nem romolhat el. (ki mondana ilyen baromságot). Az, hogy egy alapvetően nem hibás gyártású termék mikor megy tönkre, a felhasználótól és a felhasználás módjától függ. (tudnék párhuzamot hozni Neked az autózás témakörből, amikor önjelölt tudorok lefikáznak márkákat, típusokat, miközben azt sem tudják, mikor kell olajat cserélni, vagy megvárni az üzemmeleg állapotot). Bzonyára manapság több a "gyenge és rövidebb időre tervezett termék", mert ilyen világot élünk, de attól még a garanciaidő alatt ugyanúgy nem megy magától tönkre az autó, vagy a műszaki cucc. Nem értek hozzá ? - Lehet. Bár akkor kérdem én, Te miért értesz hozzá ? Elmesélek valamit: 10 év labor, IBM-nek, Lenovo-nak, ACER, Packard Bell, Gateway. Elmondom hogyan néz ki egy HDD teszt. 8 óra folyamatos másolás (nagyon sok pici és jó néhány nagyon nagy méretű fájl - egyszerre kettő irányba két partíció között), 500 reboot, 500 S3,S4 (itt ugye megállás, elindulás), 12 óra stressz teszt, 12 óra folyamatos videólejátszás, teljes felület teszt. Ezen kívül benchmark. Ha megvan, jön a móka: bedobozoljuk a gépet, majd 80 cm magasból ledobjuk 3 különböző élére, 3 különböző oldalaára és egy sarkára. Ezek után 3*1 óra rázópad 3 különböző oldalon. (olyan amplitudóval, hogy elhánynád marad). Ezek után kibontjuk és újabb stressz teszt és felület. Egy HDD sokszor megteszi ezt a különböző típusokba való kompatibilitási teszt miatt. (pont azért, hogy mindent kapjon, amit a usertől fog, szóval itt a labor nagyon is valódi) Tudod, hány döglött meg teszt miatt ? Egy sem. ODD-k hullottak darabokra, tápokból szakadtak ki a trafók, gamer VGA-k tépték ki magukat a PCIe slotból és egy HDD nem döglött meg. 5 éve mondjuk már nem ezzel foglalkozom, így a legújabb szériákat nem ismerem, de nem értenék hozzá ? Seagate Barracuda, Hitachi Ultrastar, WD Velociraptor, Black, Blue, Green HDD-k egymást követő szériái 10 éven át. Egy kezemen meg tudom számolni, mennyi HDD lett bad szektoros ezen idő alatt. Voltak FW hibás darabok, érdekes hangokat hallatók, de közel sem volt velük finoman bánva ( pl. táp le-fel menet közben) mégsem hullottak, mint a legyek.
  Régen minden jobb volt ? - így van, szerintem is. Egy autó elment simán 5-700e km-t normális gazdánál, most pedig örülhetünk, ha 200-at.
  Alapvetően több a hülye, mint a nem. Sok halott HDD-t láttam már, mikor hívtak gépeket szerelni. Vargáné tápok, ujjnyi vastag por mindenen, 2 csavaros rögzítés, ócska billegő házak. Nálam futnak elég hírhedt szériák Seagate DM003, a már említett WD Green, vagy Maxtor, de olyan körülmények között, hogy sokan a saját környezetükre nem fordítanak annyi figyelmet.. Egy Green-emen lett 1 rossz szektor 10+ év alatt. Nem fogok vitatkozni forumokról szedett "tényekkel", amikor az ideggyenge gyerek megrugdossa a házat menet közben, vagy veri az asztalt, mert nem jött össze a játék, amikor naponta 20-szor kapcsolja ki-be a gépet, amikor túlhűti, vagy hagyja megsülni a HDD-t, vagy a legolcsóbb tápot veszi. (ami igencsak gyakori)
  Én hiszek a szememnek és most is azt mondom, csökken a minőség és így az élettartam, de egy alapvetően gyengébb széria is mehet sokáig jó körülmények között.

  V.

  [ Szerkesztve ]

 • MeszesKPT

  senior tag

  Amik egy adatközpontban mennek tönkre azok is 90%-ban user error miatt, mert hiába van normálisan klimatizálva a helyiség, rázkódásmentesítve a rack, az a hülye alkalmazott egyszerűen nem ért hozzá.

 • Dragon3000

  őstag

  Az csak egy példa volt és ezzel át is ugrottad a többi részt, haza viszed az új hdd-t és már nem is indul vagy pár hónap után megdöglik, ezek a mai napig ugyanúgy előfordulnak, mint 10 éve, az hogy te csak gyökerekhez jártál szerelni a gépet, ahol szar táp volt és ebből általánosítasz a 85-90%-ra, inkább nem is kommentálnám.

 • Viktor81

  senior tag

  Húha. Olvastad, amit írtam ? Igen ? 10 évig ez volt a munkám. Komponenseket kínoztam. Ha voltak olyan sz@r szériák 10 éve is, soroljad ! Vagy megcáfolom, vagy elismerem, hogy igazad van. (mint korábban írtam, voltak és ma is vannak - mindeből, nem csak HDD-ből) Mit kell tenni ahhoz, hogy az ember szavának egy pici hitele legyen ? Mindenből van olyan, hogy új és már roszz. Szerinted ez hány százalék ? 50 ? Elég nagy bajban lenne a gyártó, nem ? Nézzük már meg, a cikkben mennyi százaléka esik ki a "legrosszabb" HDD-nek ! Nem éri el a 4-et. Ez alapján általános, hogy hazaviszed és már nem megy ? Szeretném, ha kommentálnád, mert olyan nagy a tapasztalatod (30-40 HDD-ből), hogy úgy érzem, érdemes tanulnom Tőled. (Egyébként nem kell "gyökérnek" lenni a sz@r tápokhoz, mert sok-sok éven át baromira nem törődtek a táppal, így aki vett egy előre szerelt konfigot - ez is lehet kb. a vásárlók 90%-a, akik nem építgettek, mert nem is értettek hozzá - jó eséllyel bizony ócska táppal kapta.) Szeretném hallani, milyen tapasztalatból meríted, hogy borzalmasan rosszak a merevlemezek...

  Viktor

  [ Szerkesztve ]

 • Dragon3000

  őstag

  Nem kell kiforgatni az ember írását, Te ilyen kötekedő hülye gyerek vagy? A 30-40hdd ami az enyém volt, ezen kívül a környezetemben sok gépet raktam össze és sok embernek raktam rendbe a gépét.Lehet akármekkora tapasztalatod, de hülyeség 90%-ban user error-ra hivatkozni, ha meghal valami. Amúgy az igenis gyökér, aki akár egy több száz ezres gépet vagy fontos dolgait tárolandó hdd-t egy szar tápra bíz, mert lusta arra, hogy megkérdezzen mást ezekről. Továbbiakban nem várok tőled választ, mert egy beképzelt..... vagy. Köszönöm az eddigi értelmetlen társalgást.

 • pusszycat

  veterán

  Jópofák vagytok,de most komolyan. :C

  " Minél előbb, annál hamarabb." - by pusszycat. Samsung 860 EVO SSD 500 GB inside :) Samsung Galaxy S9 Plus & Huawei P Smart. Tervezett telefon: Mindegy milyen csak szép, gyors és 5G-s legyen :P

 • Viktor81

  senior tag

  Finomabban, nem valamelyik családtagod vagyok !
  Én egy percig sem voltam beképzelt, hogy Te hogyan dekódoltad, amit írtam, a Te dolgod. Csak hogy húzzam az agyadat (aminek a mennyisége számomra már egyértelmű) elmondanám, hogy szerintem az autók meghibásodásának ugyanúgy kb. a 90%-a a felhasználók miatt történik. Egy új, tervezett élettartamú termék normális gazdánál simán hozza az elvártat, nagyon normálisnál még többet is.
  Menj, hogy hirdesd a HDD topikban, hogy nem is érdemes merevlemezt venni, mert akkor is megdöglik, ha labortápról járatják, lúdtoll párnákba burkolva. Én 20 évig voltam közel a témához, középiskola, technikum, főiskola - mind elektronika, számítástechnika szakirány, majd 10 év egy nagyon érdekes helyen, ahol olyan alkatrészekkel dolgoztam, amiket Te soha, vagy csak fél- egy évvel később láthattál. Emellett a "hobbim" és "maszekom", egészen addig, amíg úgy megutáltam, hogy ma már a saját gépemhez is gyűlölök hozzányúlni. Ezek után nem kavar fel, ha jön egy önjelölt megmondó és kötekedő, beképzelt ......-nak nevez. Elélveznél, ha felét láttad volna annak, amit én.
  Szóval azt mondom: Igazad van ! Győztél, szedd a pénzt.

  Viktor

 • drewcsalad

  tag

  Sziasztok!
  Adott egy új HGST 1TB-os HDD. Semmilyen eszköz nem látja. Szeretném leformázni, vagy működésre bírni. Meg tudnátok mondani, hogy tudnám leformázni, vagy láthatóvá tenni?
  Köszi

  MAC Budapest Ice Hockey Team #55 Xiaomi Redmi Note 4 Global

Hozzászólok Aktív témák