- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen RAM-ot vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Melyik tápegységet vegyem?
- Fujifilm X
- IGP nélküli processzorokkal készül az Intel és az AMD
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen videókártyát?
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
cami][us
senior tag
Amúgy kernel nélkül hogy fog menni az LXC, vagy mondjuk a docker? Aki meg X-ről álmodott az lendületből elfelejtheti, mert csak a server userspace-e lesz amolyan wine-os módon "nem emulálva". Az külön kérdés, hogy milyen minőségben.
-
> ha a megrendelőd volt olyan kedves, hogy linuxra kérte a termékedet, minek raknál fel windowst a fejlesztéshez
A fejlesztes nem csak abbol all, hogy futtatom a kodot. Vannak egyeb reszei is a melonak, pl. videokonferencia-hivasok desktop sharing-gel, mittudomen. A Windows ara tokeletesen lenyegtelen.
> mezei nullpointer reference ne húzza le az egész windows gui-t
Ez egy tokeletesen ertelmetlen mondat.
-
bambano
titán
Lezsóóóóó! Palinak miért a klikkgenerátor usernevet adtad?
-
bambano
titán
két dolgot nem értek:
ha a megrendelőd volt olyan kedves, hogy linuxra kérte a termékedet, minek raknál fel windowst a fejlesztéshez? nettó pénzkidobás.
a másik, amit nem értek, hogy ha rajtam múlna, én sorrendet tartanék: először azzal foglalkoznék többek között, hogy egy mezei nullpointer reference ne húzza le az egész windows gui-t, és csak utána foglalkoznék újabb fícsörökkel. -
válasz
attila9988 #39 üzenetére
Ez arra lesz elvileg jo, hogy Windowst futtatva se legyen nagyon kenyelmetlen Linuxra fejleszteni. Szerintem ez jo torekves. Nem azert, mert a Windows kobalta, hanem mert mas a ket rendszer.
-
attila9988
őstag
Érdekes....
Kicsit humoros a törekvés, hogy linux -ot varázsolunk a windows -ból, hogy az emberek ne akarjanak linux -ot használni... De azért mégis értékelhető. Így már nem leszek annyira kínos helyzetben, amikor windows -al kell dolgozni, ami kb egy "kőbalta" alap helyzetben a linux -okhoz képest, és mindig egy zsák program kell még külön hozzá, hogy valamire jó legyen. -
válasz
attila9988 #36 üzenetére
Total mas, mert itt konkretan a Linuxos binarisok mennek, az Ubuntusok igerete szerint minden menni fog a GUI-s toolokon kivul. Rendben lesznek a file permission-ok, etc. Ideznem BZoltant (aki a Canonical-nel dolgozik):
A hír az, hogy egy teljes értékű 14.04 (amit majd 16.04-re fognak nyáron firssíteni) Ubuntu server kiadás user space-e lesz elérhető.
Nem egyszerűen Bash, hanem komplett és natív ELF binárisokat fog futtatni ez a shell. Plusz még python, perl, awk, sőt gcc meg lényegében bármilyen szerver eszközt lehet majd használni és apt-get segítségével akár telepíteni is.
Két dolog nem lesz bennne... Linux kernel és init rendszer.
-
azbest
félisten
Mit nem adtam volna két éve egy natívan futó git-ért. Sokat kellett küzdenem azzal, hogy nagyobb mélységű útvonalat a fájlrendszerben nem képes kezelni tisztességesen szinte semmi windows-on. Kénytelen voltam egy cygwin-es git-tet* wrappelni a repó checkoutolásához, submodulok kezeléséhez.
Okozott pár ősz hajszálat végigolvasni, hogy a beépített ms eszközök miért nem az új apijukkal érik el a fájlrendszert, ami már kezelni is tudná azt. *: A cygwin már az újabb apijukat hívja.
Most már csak a fájlrendszer kezelést kellene rendbetenni, hogy maradjon prociidő a buildre is, ne csak a fájlrendszer műveletei vigyék el build közben a 90%-ot.
-
En is jobban elvagyok az i3-mal, viszont az neha priceless, hogy pl. a clipboard meg a kulonfele screensharing toolok jol mukodnek Windowson, meg nem segfaultol a Steam amikor elinditok egy lxc vagy Docker kontenert (mert a libns.so, ami a Steammel jon, az nem birja, ha veth eszkozoket hozol letre dinamikusan). nincs rendes webkonferencia tool, peldaul
szoval legszivesebben a Linuxos desktopomat hasznalnam a Windowsos grafikus felulet es driverek stabilitasaval es sebessegevel meg a Linux toolinggal.
Szoval jelenleg nincs olyan felallas, ami ne akadalyozna aktivan a munkamban. A Windows a fejlesztesben akadalyoz, a Linux meg a kollaboracioban meg a jatekban.
Mondjuk most ujra elolvastam ezt a hsz-t, es vegulis mondhatnad, hogy mikozben Steamen jatszom, ne hozzak letre kontenereket, de azalatt a 30 sec alatt, amig ujraeledek Dota2 kozben, kivaloan el lehetne inditani valami integracios tesztet, hogy kozben ne alljon a maradek 18 processzormag
-
bambano
titán
én is elolvastam, amit linkeltél, ott nagyon nem ezt írják.
először is nem komplett ubuntu, hanem ubuntu userland.
a felsorolt példák alapján nem is értem, miért ubuntut emleget, mikor az pont a gnu része az ubuntunak.
tehát gnu userland.másodszor ha csak ezeket a dolgokat pakolják át, akkor az a "line" az kb. nulla sor, mert az userland nemigen piszkálja a kernelt, tehát nincs értelme linux emulátort írni, elég a glibc-t portolni windowsra.
harmadszor nem teljesen értem, mi ebben a hírértékű, posix kompatibilitási réteg ezer éve van a windowsban (vagy legalábbis volt, mikor utoljára néztem), microsoft szerint korn shell kompatilibis shelljük is volt, az mksh. a w2012 szerverben van nfs szerver meg kliens role, na azt biztos nagy munka volt átrakni w10-re, (egy másolás a forráskód repóban).
egyébként meg van visual studio-val fordított X szerver windowsra, ami natív windows app, megcsinálták az ms nélkül is, úgyhogy nem hiányzik semmi, hogy csináljanak akár egy debian w10kernelt, akár egy ubuntut w10 kernelen.
mivel a linux kernel gpl-es, azért elég óvatosan irkálnék olyat, hogy nincs licensz probléma. a bash-sel valószínűleg nincs, de a linux emulátorral simán lehet, az a linkelt cikked szerint nem opensource.
(#24) martonx: licenszekkel mi gond lehetne... olyan, hogy open source licensz nem létezik, open source eszméknek (többé-kevésbé) megfelelő licensz létezhet valamilyen néven. hogy tudj választani, bőven 150 fölött van az ilyen licensz-fajták darabszáma. a kernel az konkrétan gpl-es, ha emlékezetem nem csal, gpl v2-es. számomra kérdés, hogy lehet-e más licenszű az emulátora, mint gplv2, és erősen afelé hajlok, hogy nem.
-
lev258
veterán
Az open-source a hiedelmekkel szemben nem egy mindent megengedő licensz, elég sokféle lehet. Az más kérdés, hogy aztán betartják-e és ha nem, egyáltalán történik-e fellépés (pl. Allwinner).
De ahogy írtad, ez egy partnerségi megállapodás, így valószínűleg nincsenek ilyen akadályozó tényezők. -
martonx
veterán
"Olyan lesz, mint a svájci bicska. Mindenre jó, de igazából semmire sem. Vagy nen tudom, hogy hogyan látjátok ezt. A licenszekkel nem lesz gond?"
Licenszekkel mi gond lehetne, mikor egyrészt az ubuntu open-sorce, másrészt a Canonical-al megegyeztek (ezt még régebben bejelentették).
Az meg miért lenne már gond, ha bizonyos Linux programok is tudnának egy kompatibilitási rétegen keresztül windows-on is futni? -
cami][us
senior tag
[link] Ez azért poén, mert a 14.04, ha jól emlékszem, 3.13-al jött ki.
-
buherton
őstag
Ezt, így most hirtelen nem tudom hova tenni. Tényleg mindent egy OS-be akarnak gyúrni, de kíváncsi leszek, hogy mi fog ebből kisülni. Olyan lesz, mint a svájci bicska. Mindenre jó, de igazából semmire sem. Vagy nen tudom, hogy hogyan látjátok ezt. A licenszekkel nem lesz gond?
-
dabadab
titán
Igen, ez a "natív Bash" nem volt világos, de aztán elolvastam ezt: gyakorlatilag az történik, hogy egy komplett Ubuntut felraknak Windows alá, amihez írtak egy "LINE"-t - egy olyan kompatibilitási könyvtárat, mint a WINE Linuxon, csak ez pont fordítva működik, linuxos rendszerhívásokat fordít át windowsosra és így W10 alól közvetlenül lehet futtatni a linuxos binárisokat.
(#16) emvy: szerintem is rendellenes vagy
, engem kikészít a Windows buta meg rettenetesen korlátozott felhasználói felülete, csak azért használom, mert arra fejlesztek.
-
martonx
veterán
Szerintem te a kissebbség vagy. Általában vagy windows-on fejlesztenek Windowsra (még ha ez alatt windows servert is értünk), vagy mostanra osx/Linux-on fejlesztenek Linux/osx-re.
De ahogy mondtam is, azért nem lesz ez egy rossz funkció, még ha a windows-on fejlesztők túlnyomó többsége le is szarja.Engem az egész buildben az zavart a legjobban, hogy egyszerűen nem jött elő (és a session-öket nézve nem is fog) olyan téma idén, amire azt mondom, hogy na ez kurva jó, ezt akarom, ennek a híreit követni akarom, mikor jön már ki final-ba stb...
Elsütöttek egy rakás buzzword-öt, egy rakás bullshit-et, újra bemutattak mindent tavalyról (ahelyett, hogy ezek már kész lennének - hololens, .net core - na jó ez kész, akkor idén miről is beszélnek?, asp.net core - ez miért nincs még mindig kész?, uwp appok miért olyan bénák még mindig, miért kell még mindig ezekről beszélni?), kb. egyetlen élő bemutatójuk se sikerült, szóval ez roppant csalódást keltő volt. -
> jellemző windows usert, windows fejlesztőt ez tökéletesen hidegen hagyja
Hat a fejlesztoket szerintem cseppet sem. Eleg sokan vannak (vagyunk?) akik a Windows 'felhasznaloi' oldalat kifejezetten szeretjuk/szeretnenk (szamomra a legkenyelmesebb OS lenne a nem-fejlesztesi feladatokhoz), de mivel Linuxra fejlesztunk, ezert vegulis kenyelmesebb Linuxot futtatni desktop OS-kent az osszes fajdalmas problemaja mellett is. Szinten eleg sokan vannak, akik kizarolag a POSIX miatt hasznalnak Mac-et (pedig magat a rendszert utaljak egyebkent).
Viszont a tmux egyelore allitolag nem megy
, nekem meg vagy tmux kell, vagy i3
-
válasz
fallenrize #12 üzenetére
Igazabol ez most van, nem jovore -- nagyon ugy tunik, hogy implementaljak a Linux ABI-t a nyari frissitesben.
-
-Skylake-
addikt
válasz
fallenrize #12 üzenetére
Halmozottan kompetensnek tunsz a temaban dragam.
-
fallenrize
csendes tag
Jovore mi lesz? Kiad az MS egy linux disztribuciot?
"legyen a Windows a fejlesztők otthona"
rofl... -
martonx
veterán
A natív bash csak egy példa volt, ilyen esetben az ITCafé cikk kicsit bénácska lett. A lényeg, hogy a windows 10 (és hangsúlyozom csak a 10, szerver edition-ök nem) képes lesz Linux shell, console programokat natívan futtatni, és erre volt példa a bash (sőt gyakorlatilag egy majdnem komplett ubuntu-t). Azaz akár apt-get-tel Linux-os csomagokat meg mindenfélét fel lehet tenni, és használni lehet win10-en, akár ha egy igazi ubuntu előtt ülnél. Miközben és itt a lényeg, az ubuntu teljesen natívan fut a windows kernel mellett, nem pedig virtualizáltan.
Más kérdés, hogy a jellemző windows usert, windows fejlesztőt ez tökéletesen hidegen hagyja. A jövőben ez a feature azért még jól jöhet.
-
buherton
őstag
Natív Bash. Akkor még sem windows lesz? Vagy mégsem olyan jó a powershell? Az egy dolog, hogy bash-t tesznek windows-ra, de mi lesz a programokkal?
-
martonx
veterán
Ez az első nap nemhogy erős, de rohadtul karcsú volt. Ennyi élőben lebőgést még sose láttam BUILD-en, mint tegnap
Az utóbbi évek MS újdonságait elnézve eleve elég lagymatagon álltam hozzá, de ez minden eddigi BUILD-et bőven alul múlt.
A szokásos buzzwordöket elsütötték mindenhol, működő értelmes dolgot, de még csak biztató koncepciót viszont marhára nem tudtak mutatni. Ellenben amit próbáltak volna mutatni se működött.
A közönség meg nem tudom kikből állt (vagy tapsgép lehetett bejátszva itt-ott?) de olyan dolgoknak is tapsolt, mint amikor json-ből C# classként másolt be a VS-be az egyik valaki valamit. Könyörgöm ez már a VS2013 is tudta.
Jó persze értem én, hogy jó volt látni, amikor valami működik egy előadáson, és már ezért is hálásan tapsoltakA másik kedvencem a Skype-Cortana integrációt bemutató nő volt (Skype muhaha, előbb csinálnák meg normálisra, nyitott API-kkal), aki arcán jól látható félelemmel diktált Cortana-nak, és minden esetben szemmel láthatóan megkönnyebbült, amikor az történt, aminek kellett.
-
vlevi
nagyúr
-
antikomcsi
veterán
Ez a frissítő csomag nem az lesz, ami megváltja az életemet.
-
hroberto
veterán
A Mobil platformról szó sem volt?
-
Воланд
titán
"A redmondiak eladták a Here térképeket"
soha nem volt az ms-e a here.
-
derive
senior tag
Azert valodi ujdonsagbol nem volt olyan sok a converteren kivul
Kivancsi vagyok, hogy boldogul egy osszetettebb programmal.
Az AI, AR, Maschine learning napjaink buzzwordjei, mint 2 eve a big data meg cloud volt. Majd elmulik a hype, a chatbotot sem az MS talata fel, az FBn mar bevett gyakorlat a botos customer service...
Csak nehogy rankeroszakoljak a tollukat a jol bevalt a bill+eger helyett...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Revolut
- EA Sports WRC '23
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Milyen RAM-ot vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Brave
- További aktív témák...
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation4 PRO 1TB fekete konzol extra játékokkal garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- Prémium PC házak akár 20-40% kedvezménnyel eladók garanciával, számlával!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X260 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" HD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest