2019. augusztus 18., vasárnap

Hozzászólások

(#1) FoBCRaistlin


FoBCRaistlin
(őstag)

Most akkor helyrejött a TSMC vagy sem :U

Tuning szempontjából fontos, hogy "hány Mhz hideg van éppen" T56 - www.pcvizhutes.hu WOT: RaistlinX

(#2) Vistaboy


Vistaboy
(veterán)

Még jó, hogy egyik sem érint, majd csak valamikor jövőre fogok új kártyát venni, addig még megfelel a HD 4890 is, legfeljebb medium-on játszok a Crysis 2-vel. :DDD

"A battle has been fought, and is now over. Place your sword upon the ground, and rest in the temporal peace. After dozing in the warmth of a dream, a new day will begin." - Fate/Stay Night. Diablo III: Vistaboy#1222

(#3) Ste válasza FoBCRaistlin (#1) üzenetére


Ste
(addikt)

Javul a kihozatal ám ezen sokat ront a Fermi komplex felépítése és mérete.

Miért van az, hogy az Nv-s cikkek fele az Ati/Amd-ről szól? :D

(#4) Abu85 válasza Ste (#3) üzenetére


Abu85
(HÁZIGAZDA)

Mert könnyebb megérteni, hogy mi a GF100 problémája. Két termék fel van hozva példának. Ugyanilyen gond van az AMD-nél is.

[ Szerkesztve ]

A semmi az nem nincs, hanem van. Ha a semmi van, akkor nincs semmi, de ha nincs semmi, akkor valami van, de az nem semmi.

(#5) LackoMester


LackoMester
(addikt)

Ezek szerint a TSMC-nél mindig vannak problémák. :U

ott a kisértet a ganéná.... by: Bendegúz

(#6) gb4400


gb4400
(őstag)

Nesze semmi, fogd meg jól! A cikk olyan dolgokról szól, amikről eddig is lehetett tudni. Bár a cikk a címe alapján a GF100 chipekről szólt volna, de a fele mégis az ATI/AMD-ről beszélt. Nyilván arról van szó, hogy az ATI chipek a más architekturális felépítésük miatt talán kevesebb hibával készülnek, mint a GF. De az nvidia gyengélkedése semmiképp sem lenne jó, mert ez viszonylag magasan tartaná a Radeonok árait.

Ha Ádám és Éva kínaiak lettek volna, akkor az alma helyett a kígyót ették volna meg.

(#7) Abu85 válasza gb4400 (#6) üzenetére


Abu85
(HÁZIGAZDA)

Le van írva a cikkben, hogy mi a gond. Nem a hibás területek száma a probléma, hanem a legyártott chipek eltérő fogyasztása. Ugyanezzel küzd az AMD is a Cypress esetén.

[ Szerkesztve ]

A semmi az nem nincs, hanem van. Ha a semmi van, akkor nincs semmi, de ha nincs semmi, akkor valami van, de az nem semmi.

(#8) darkarthur válasza gb4400 (#6) üzenetére


darkarthur
(senior tag)

Te milyen okos gyerek vagy! :C

Reménykedjünk, hogy lassan, de biztosan javulni fog a kihozatal, és szállingóznak a kártyák. Bár jó volna már a középkategóriát is látni. Én azt várom.

(#9) gb4400 válasza darkarthur (#8) üzenetére


gb4400
(őstag)

A felsőkategóriából igazán sohasem lehetett nagy következtetéseket levonni. Az átlagfelhasználók legnagyobb részt a középkategóriás videokártyákból vásárolnak, a gyártók számára mindig is ez volt a legnagyobb piac.

Abu85: Teljesen világos, hogy a cikkben a fogyasztás kritikus pontjaira lett rávilágítva, de ebben azért némi szerepe van a chipek eltérő felépítésének is, én erre céloztam.

Ha Ádám és Éva kínaiak lettek volna, akkor az alma helyett a kígyót ették volna meg.

(#10) Abu85 válasza gb4400 (#9) üzenetére


Abu85
(HÁZIGAZDA)

Igen ... a fogyasztás sok dologtól függ. Az AMD azért állhat jobban, mert nekik volt egy pipe cleaner lapkájuk, de az tisztán látszik a HD 5830-ból, hogy ők is küzdenek ezzel a gonddal, lehet, hogy nem annyira mint az NV, de a bajok ott vannak.
Az NV-nek a GTX 460 lehetne megoldás. Van még mit letiltani a GF100-on, így a legyártott, de jelenleg nem felhasználható chipek fogyasztása biztos bevihető 300 watt alá. Jobb eladni, mint kidobni őket.

A semmi az nem nincs, hanem van. Ha a semmi van, akkor nincs semmi, de ha nincs semmi, akkor valami van, de az nem semmi.

(#11) spirit007 válasza gb4400 (#6) üzenetére


spirit007
(senior tag)

"....a címe alapján a GF100 chipekről szólt volna..."
Nézd meg ki írta a cikket ! Van még kérdés? :DDD

A témához: nincs min csodálkozni, hiszen az eső szériáknál mindig ez van, majd összekapják magukat és fosni fogják a chip-eket mint állat.
Csak győzzék eladni.

(#12) antikomcsi


antikomcsi
(veterán)

Igen érdekesek a TSMC nyilatkozatai. Ahogy cikkben szó van róla, valóban beszámoltak a probléma megszünéséről. Azonban későbbi hírekben meg azt ismerték el, hogy még mindíg gáz van, és mégsem olyan jó minden.

Ez lehet az a probléma is, amit Abu is mond. Talán sikerült a radeonok kihozatalát 20-30%-ról megemelni, ami a területeket illeti, csakhát más problémák léphettek fel, mint az említett fogyasztás.
Nemrégiben szállította az AMD a 6 milliomodik hd5000-es gpu-t, ha ezt átlagoljuk, ami persze nem felel meg a valós időszaki adatoknak, akkor kb. havonta 1 millio új generációs radeont sikerült legyártani. És ezt már a javuló gyártással.

És ha az nv-nél is ennyi időt vesz igénybe a gyártás tökéletesítése, ha az egyáltalán lehetséges a TSMC jelenlegi gyártósoraival, akkor egy jódarabig még nem fognak a boltok polcai összeroskadni az olcsó gtx-ektől. Amit sajnálatosnak tartok, mert én szívesen kipróbálnám, hisz jó kis kari lenne, csak jelenleg az ára nagyon visszatartó számomra.

(#11) spirit007

Szerintem meg arról is van szó, amit a cím tartalmaz. A többi információ az olyan mértékben van jelen, hogy segítse megérteni, hogy mi lehet a gond, és miért, egy olyan gyártástechnológiánál ami már a 4770-es radeont is szülte, amiről tudjuk, hogy bizony nem mai darab.

[ Szerkesztve ]

(#13) Zotya84 válasza Abu85 (#7) üzenetére


Zotya84
(őstag)

Így már értem miért vár egy vevőm több mint egy hónapja az 5970-ére...

Egyébként mi az a waffer? Csak mert a gugli sem tudja... Nem wafer akar az lenni? ;)

(#14) Enton válasza spirit007 (#11) üzenetére


Enton
(addikt)

Mire beindul ez a tevékenység addigra már hozzák kiaz ujabb chipet. :K

"mert gyakorlatilag megszámolhatatlan mennyiségű papucsállatka használ gazdatestként internetezésre humanoidokat és ez követhetetlen."

(#15) Abu85 válasza antikomcsi (#12) üzenetére


Abu85
(HÁZIGAZDA)

Valamilyen GTX 460 féleség a Computexre biztos lesz, már most van kb. 20000 darab jelenleg nem felhasználható, de bizonyos megszorításokkal működő lapkájuk. Ezeket tuti felhasználják.

Zotya84: Ja wafer akar lenni. :) Köszi. :R

[ Szerkesztve ]

A semmi az nem nincs, hanem van. Ha a semmi van, akkor nincs semmi, de ha nincs semmi, akkor valami van, de az nem semmi.

(#16) gb4400


gb4400
(őstag)

Kíváncsi leszek a 460-as kártyára, de kérdés, hogy a DX11-es teljesítménye mire lesz elég. Ha DX11-ben nem hozza azt a teljesítményt, amit egy felhasználó elvárna tőle, akkor ki tudja, mit vesz? Akit esetleg nem érdekel a DX11, mert a régebbi játékokkal játszik, vagy az újabbakat DX9/DX10-ben játssza, akkor nem biztos hogy megveszi az új DX11-es középkategóriás kártyákat, mert a DX11-es teljesítménye nem biztos, hogy elég lesz, s az egy generációval régebbi VGA-k mind az Nvidiánál, mind az AMD-nél kiforrottabbak, olcsóbban hozzájuk lehet jutni, és DX9/DX10-ben teljesen jó teljesítményt nyújtanak.

Ha Ádám és Éva kínaiak lettek volna, akkor az alma helyett a kígyót ették volna meg.

(#17) Angel1981


Angel1981
(veterán)

Lehetett sejteni.
A GF100-at inkább 28 nm-re kellett volna tervezni - bár nem vagyok GPGPU mérnök.
Ott a problémák nagy része megoldódik majd; jobb kihozatal, tiltott blokkok nélkül, magasabb órajellel. Úgy már tényleg megközelítheti az 5970-et, más kérdés, hogy addigra már nem az lesz a legerősebb AMD kártya a piacon...

(#18) fagy53


fagy53
(nagyúr)

"Az AMD a fogyasztással kapcsolatos nehézségekre a Radeon HD 5830 személyében találta meg a megoldást, melyen a vállalat rengeteg részegységet letilt, ám a termék maximális TDP fogyasztása alig alacsonyabb a Radeon HD 5870 paraméterénél."
Na, ezt nem értem...milyen megoldást talált az AMD? Ha rengeteg részegységet letilt, a fogyasztás meg alig változik, de a teljesítménye jelentősen csökken a 4870-hez képest, akkor ez a hatásfok csökkentés mire gyógyír? ;]
A megoldást a csíkszélesség csökkentése jelenthetné, ha ilyen felépítésű és ilyen teljesítmény elvárású GPU-t akarnak 300W TDP alatt biztonságosan gyártani, a jelenlegi 40nm-nél rezeg a léc.... :D

(#19) antikomcsi válasza Abu85 (#15) üzenetére


antikomcsi
(veterán)

Igen, az biztos lesz, de tartok tőle, hogy annak a teljesítménye, meg alig fogja meghaladni, márha meghaladja majd egy jobb fajta gtx280-as teljesítményét. Amit már most, ha szemfüles az ember beszerezhet 38-40K-ért.

Viszont ez csak engem fog zavarni szerintem, és a marketing henger tarolni fog amúgy. ;]

(#18) fagy53

Mire megoldás?

Az eladásra természetesen. Az 5870 paramétereivel nem tudnák piacra dobni a lapkát. Az elvégzett csonkításokkal, amiből nekem a legfájóbb a 16 ropi azonban már csomagolásképes lesz. A fogyasztása így már befér az elvárásokon belülre, azzal együtt ugyan, hogy jelentős teljesítményt vesztünk. De kidobni csak nem fogják, azok a vásárlók, akik nem bújják a szakmai fórumokat, pedig mit sem tudnak ezekről a dolgokról, és nem is zavarja őket.

[ Szerkesztve ]

(#20) P00By


P00By
(nagyúr)

Már azt kell írnom, h szokásos... :D

Ekkora böszme GPU-nál nem csodálom!

(#21) Abu85 válasza fagy53 (#18) üzenetére


Abu85
(HÁZIGAZDA)

Az a lényeg, hogy az AMD a Radeon HD 5830-ra 175 wattos max TDP-t szabott meg. A HD 5850 például 151 wattos, azaz a HD 5830 annak ellenére, hogy a lapkája sokkal több letiltott egységgel rendelkezik többet fogyaszt.
Ez arra gyógyír, hogy eladják a legyártott, de HD 5850-en és HD 5870-en nem felhasználható chipeket. Ezért 80-90% fölötti az AMD kihozatala a Cypressnél. Amíg nem volt ez az akció, addig 60-70%-ról szóltak a hírek.

[ Szerkesztve ]

A semmi az nem nincs, hanem van. Ha a semmi van, akkor nincs semmi, de ha nincs semmi, akkor valami van, de az nem semmi.

(#22) Paca2 válasza Abu85 (#21) üzenetére


Paca2
(senior tag)

Abu!

tudsz mondani infót arról h ki a fenének kell 300Wos korlátozás? miért nem növelik meg kb 350-400ra? elavult a szabályozás nem?

Kindle Paperwhite 2. 2013. nov. | HP Probook 450 G3 2016. febr. | iPhone 6s iOS12 2016. ápr. | Opel Crossland X 1.2 110LE 2018. nov.

(#23) Abu85 válasza Paca2 (#22) üzenetére


Abu85
(HÁZIGAZDA)

A jelenlegi szabványos házakban ezt a hőmennyiséget lehet "normálisan" elvezetni. Igazából az OEM gyártók már a 300 wattot is soknak tartják, de elfogadták. Amíg a házak többségének kiépítése ilyen marad, addig nem hiszem, hogy ez a PCI-SIG korlát nőni fog.

[ Szerkesztve ]

A semmi az nem nincs, hanem van. Ha a semmi van, akkor nincs semmi, de ha nincs semmi, akkor valami van, de az nem semmi.

(#25) Angel1981 válasza Paca2 (#22) üzenetére


Angel1981
(veterán)

Már 300W esetén is nagyon nagy hőleadó felület kell, nagy fordulatszámú ventilátorral - vagy vízhűtéssel. Már erre is panaszkodnak az OEM gyártók, hogy túl sok.
Arról nem is beszélve, hogy maga a chip is rendelkezik egy adott felületre alkotott maximális hődisszipációval, és szerintem a GF100-as chip már közelít ehhez az értékhez.

Atike: csak a PC gamer fronton

[ Szerkesztve ]

(#26) smkb


smkb
(őstag)

Azt mi okozza, hogy ugyanolyan gpu egyike belefér mondjuk 200 wattba míg a másikat meg agyon kell csonkolni? Mi az ezekben ami attól függetlenül, hogy mindkettő tökéletes, mégis egyik jóval többet fogyaszt?

(#27) marcias válasza Paca2 (#22) üzenetére


marcias
(őstag)

Hát azért sztem kell megálljt szabni valahol. 300W fölötti fogyasztást már marha nehéz lehűteni.

Steam: marcias88

(#28) Killer01 válasza Abu85 (#21) üzenetére


Killer01
(őstag)

+ betöltötték vele az 5770 - 5850 közötti űrt. Szerintem ezzel a kártyával (5830) nyerték a legtöbbet.

(#29) Abu85 válasza smkb (#26) üzenetére


Abu85
(HÁZIGAZDA)

A fizika. Általnos dolog, hogy nem mindegyik lapka sikerül ugyanúgy. Ez legtöbbször nem jelent komoly eltérést, de a TSMC 40 nm-es gyártósorai ebből a szempontból érezhetően haklisak.

[link] - Itt a Cypress története. Érdemes átolvasni, hogy mennyi probléma merülhet fel a gyártás során.

Killer01: Hát azt az űrt szerintem csak formálisan töltötték be. Az egy dolog, hogy a HD 5830 kb félúton van a HD 5770 és a HD 5850 között a teljesítmény szempontjából, de az ára erősen közelít a HD 5850-hez. :) Nem jó ez így.
Az AMD erre mindig a dupla pontosság támogatásával jön, de ez marhára nem érdekel senki a gamer piacon. :D

[ Szerkesztve ]

A semmi az nem nincs, hanem van. Ha a semmi van, akkor nincs semmi, de ha nincs semmi, akkor valami van, de az nem semmi.

(#30) Killer01 válasza Abu85 (#29) üzenetére


Killer01
(őstag)

Igazad van, de sajnos megtehették-megtehetik, nincs más alternatíva. És ezzel vissza is értünk a hírhez :DDD . Az ő szempontjukból tökéletes megoldást választottak, el tudják adni a "selejtet" jó áron, ha meg valamikor lesz rá válasz a zöldektől, lehet árat csökkenteni. És még akkor is nyereséges lesz....

(#31) joi29


joi29
(őstag)

Hát nem meg mondtam! :D

(#32) pisti


pisti
(őstag)

"Az AMD a fogyasztással kapcsolatos nehézségekre a Radeon HD 5830 személyében találta meg a megoldást, melyen a vállalat rengeteg részegységet letilt, ám a termék maximális TDP fogyasztása alig alacsonyabb a Radeon HD 5870 paraméterénél."

Az AMD-nek vannak a fogyasztással nehézségei? Meg úgy egyébként ebben a formában szépen ellentmond a mondat eleje meg vége.

(#33) dabadab válasza pisti (#32) üzenetére


dabadab
(félisten)

"Meg úgy egyébként ebben a formában szépen ellentmond a mondat eleje meg vége."

Nem mond ellent, max. elsore nem igazan nyilvanvalo a dolog: ha jol sikerul a chip, akkor 300 W alatt marad es 5870 lesz belole, ha meg nem, akkor meg letiltanak belole egy csomo mindent, hogy lehozzak 300 W ala a fogyasztasat es 5830 lesz belole (nyilvan nincs ertelme tul sok dolgot letiltani, ha csak annyi a cel, hogy beferjenek a fogyasztasi hatarba, igy nem is mennek jelentosen 300 W ala).

DRM is theft

(#34) tsi


tsi
(csendes tag)

Vesztett is az nVidia most egy ügyfelet :( Majd a következő generációnál ismét az ő kártyájukat veszem, ha jó lesz.

(#35) Killer01 válasza tsi (#34) üzenetére


Killer01
(őstag)

Nem csak egyet...azért kiváncsi lennék egy olyan felmérésre itt a PH keretein belül, hogy hányan álltak át fermi csúszása/paraméterei miatt a vörös oldalra...

(#36) Angel1981 válasza Killer01 (#35) üzenetére


Angel1981
(veterán)

Ha nem is a PH keretein belül, de a Steam Hardware Survey-t követve alkothatunk némi fogalmat - persze csak nagy vonalakban.

[link]

(#37) Kopi31415 válasza Abu85 (#29) üzenetére


Kopi31415
(félisten)

Ez a szivárgási árammal kapcsoaltban lehet? Magyarul akkor a fogyasztási problémák is a TSMC sara egy elég jelentös részben midnkét oldalon?

Part to Part | Status:122% completed | Estimated time remaining:1193hr 2min 30sec ----- Converting Data | Status: 425% completed | Estimated time remaining: 1193hr46sec

(#38) zoltanz válasza darkarthur (#8) üzenetére


zoltanz
(veterán)

Inkább utobb mint elöbb már, valamint az architektúrával elve is csúsztak a NV -nél. :U Azért reméljük lassan alakúl valami, és elindúl a mandula. :)

Csak a változás állandó XD

(#39) Gabrika


Gabrika
(tag)

még mindig, hihetetlen...
talán nem is az a meglepő nekem, hogy egy ilyen kulcsfontosságú technológiai kérdés nem talál valós megoldásra soksok hónapon át,
hanem hogy az NV is ugyanannyi ideje ismerti ezt, mint az ATI, mégsincsenek a 470/480 mellett 460/450/440/430/... kártyák, még érkezőben sem

vagy az NV most marketing sítlust váltott és egy szösszenet sem lesz, amíg majd egy szép napon a kirakatban meg nem látod a teljes sorozatot :F
legalább egy doboz léjautot kérünk szépen :))

[ Szerkesztve ]

Antec P182; ZM500-HP; ASUS M4A79TDe; AMD 965BE@3.7; Scythe Ninja2b; G.Skill 8GB@1866; ATI5850; 5.4TBHDD; MOMO; T.FlightX; G.EM500; Samsung 2443BW, PS42B450B1W; Yamaha RX-V663; Klipsch F/C/S-1

(#40) Abu85 válasza Kopi31415 (#37) üzenetére


Abu85
(HÁZIGAZDA)

Igen.
A problémákban bérgyártónak is felelőssége van, de a gyártás konkrétan kooperáció, így mindenért nem lehet őket okolni. Persze ettől még mi mutogathatunk a TSMC-re. :D

[ Szerkesztve ]

A semmi az nem nincs, hanem van. Ha a semmi van, akkor nincs semmi, de ha nincs semmi, akkor valami van, de az nem semmi.

(#41) JoolsNOS


JoolsNOS
(veterán)

Akkor nem mostanában jönnek a kisebb fermik :O

I5 3570k+ninja3 (4200), Asus P8Z77-V LX, Msi GTX1660 Gaming X 6Gb, 8Gb Corsair 1600, 64Gb Samsung 830 SSD + 480GB SSD, EVGA Supernova 550GS

(#42) Killer01 válasza JoolsNOS (#41) üzenetére


Killer01
(őstag)

Ezt már tudtuk télen is sajnos.

(#43) atesss válasza Abu85 (#40) üzenetére


atesss
(őstag)

Abu: Egy kicsit OFF leszek, de lenne egy gyors kérdésem:
Létezik (S-Video) TV-kimenettel szerelt HD5000 szériás Radeon ?
Vagy egyáltalán elméletben létezhet-e ?

(#44) Abu85 válasza atesss (#43) üzenetére


Abu85
(HÁZIGAZDA)

Nem létezik. Elméletben sem lehetséges.

A semmi az nem nincs, hanem van. Ha a semmi van, akkor nincs semmi, de ha nincs semmi, akkor valami van, de az nem semmi.

(#45) fagy53 válasza Abu85 (#21) üzenetére


fagy53
(nagyúr)

Köszönöm a reagálást Neked és antikomcsi-nak, én technikai szemmel néztem és értetlenkedtem, kereskedelmi szempontból igaza van mindkettőtöknek. :R

(#46) urdongo válasza Abu85 (#44) üzenetére


urdongo
(tag)

A cikkből levontam a konzekvenciákat: mégpedig az Nvidia új stratégiát dolgozott ki a kulcstartópiac meghódítására.

(#47) Oliverda válasza urdongo (#46) üzenetére


Oliverda
(félisten)

Azt már kidolgozták korábban: [link]

Persze lehet hogy most már lesz belőle GF100 edition is. Bár a chip mérete nem igazán passzol egy kulcstartóhoz. :D

Első TransferWise átutalásod £500-ig ingyen: kérd a kódod privátban!

(#48) urdongo válasza Oliverda (#47) üzenetére


urdongo
(tag)

Igen én sem légből kaptam az ötletet. :D...na jó lehet akkor falra akasztható dísznek szánják (mondjuk 10 db ilyen chip ..amolyan mozaikként összeillesztve :D)

Mondjuk szerintem az mindenképp érdekes, hogy lassan eljutunk arra a pontra, amikor a sok letiltás eredményeként éppen, hogy erősebb, vagy az előző generációval egy szinten lévő teljesítményt kapunk. :D Kétszer annyi pénzért.

Így, ennyi erővel tervezhettek volna kétszer ekkora chipet is...majd a gyártástechnológia fejlődésével évente feloldanának egy addig letiltott blokkot. :D Egy csomó pénzt megspórolnának vele.

[ Szerkesztve ]

(#49) CsendesMark válasza Oliverda (#47) üzenetére


CsendesMark
(aktív tag)

:DDD :DDD :DDD
Hibás GF100 csipből biztos nem lenne hiány ;]

Az ár per érték arány a vesztesek mentsvára :D

(#50) Duree


Duree
(veterán)

Hát egyre nagyobb bajban az Nvidia.
Hibás lépések sorozata,az az érzésem mintha most az Atinak akarnának kedvezni

Notebook javítás alaplap szinten, csatlakozók , chipset , smd csere. Kijelző és káva javítás, csere

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.