Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • Kopi31415

  félisten

  Ez most fizetetlen hirdetés? Azért sem lehet más témakörbe átteni, mint TV & Audió?

  Part to Part | Status:122% completed | Estimated time remaining:1193hr 2min 30sec ----- Converting Data | Status: 425% completed | Estimated time remaining: 1193hr46sec

 • Kopi31415

  félisten

  válasz Tigerclaw #21 üzenetére

  "Így akár 10 évvel korábban is be tud csatlakozni a tudomány, vagy művészet kerekének továbbgörgetésébe. Fogékonyabb, kreatívabb, motiváltabb szakembereket kapna a társadalom, olyanokat akik könnyebben megy a "thinking out of the box", ami különösen fontos."
  vs.
  "Korai tehetség felismerés és tehetség gondozás kellene. Sokkal kisebb súly kellene az általános műveltség fejlesztésére, pontosabban más módszerrel kellene ösztönözni a diákot, hogy olvasson, hallgasson zenét, járjon színházba, múzeumokba. Ne jegyekkel, feleléssel, dolgozatokkal kényszerítsék arra, hogy olvasson el egy könyvet, mert attól inkább megutálja az egészet. Persze ha neki mondjuk valamilyen művészeti ághoz van tehetsége és kötődése akkor az legyen a fókuszban. Legyen egy minimális kötelező anyag és minél több a tehetségéhez, érdeklődési köréhez választott tantárgy."

  Ha szakbarbárt képezünk egész korai szakaszától az oktatásnak, akkor azok hogy "thinking out of the box"-oljanak? Ahhoz kell az is, hogy széles látóköre legyen és tudjon a tudáselemei között kapcsolatot teremteni, felfedezni. Ha egy matekzseninél a többi tárgyat elhanyagoljuk, nota bene az irodalmat is, akkor az mennyire lesz később jó matematikus? Mennyivel garantáltabban lesz az? És mennyivel hamarabb tud betagozódni a matematika életébe és újat felfedezni? Ha ne adj isten harmincévesen megcsömörlik, akkor mire tud majd váltani? Vagy ha már egyetemen rájön, ez nem érdekli, hiába tehetséges benne.

  "Nálunk és sok más országban az oktatás tele van ilyen overkill megoldásokkal. Nem is csoda hogy lelassult a technológiai fejlődés minden tudományágban, mert a gyerekek, diákok legfogékonyabb időszakában teletömik a fejüket felesleges információval."
  Mi az a minimum, amit elvársz mindenkitől, hogy tudja, de azzal már el tudjon indulni specializáció útján, tudja egyáltalán felmérni, mi érdekli?

  Part to Part | Status:122% completed | Estimated time remaining:1193hr 2min 30sec ----- Converting Data | Status: 425% completed | Estimated time remaining: 1193hr46sec

 • Kopi31415

  félisten

  válasz Tigerclaw #26 üzenetére

  "Igen, lesz olyan aki később másik pályára megy, de a többség jobban jár és a társadalom is sokkal jobban jár."
  Egy paradigmaváltásig, amikor is aztán mehet a szakbarbár a balettba ugrálni, ugyanis alkalmatlan lesz a új tudás elsajátítására.
  Másik kérdés, már specializált területen: mit gondolsz, miért kell gépészmérnököknek is valamilyen szintű programozás, elektrotechnika tudás is a suli végére?

  "Be kell látnunk, hogy ha túl sokáig tart felzárkóznia a következő generációnak egy aktuális tudásszinthez, akkor meg fog állni, le fog lassulni a fejlődés, hacsak nem igazodunk ehhez egy teljes oktatási reformmal."
  Mivel évről évre egyre több az adott terület saját tudásszintje, így ez mindig így is lesz. Mi legyen? A szakmai anyagból szelektáljunk? Nem kell a kéttámaszú tartót tanulni, mert van FEA? Vagy a géprajzot, mert van CAD?

  " Persze ez főleg azért van így mert azt tartják értékesnek amiből csak egy van, amit nem lehet megismételni, mert már nem él a művész."
  Izé: zenészek, fotósok, hogy is állnak manapság? Mennyi művészt értékeltek saját korukban? Ez a lista is azt mutatja, hogy nem értékelik őket?https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_most_expensive_artworks_by_living_artists
  "Aktuális példa, hogy milyen jól jönne ha hamarabb találnák meg az új vírus ellenszerét, de azoknak a többsége akik ezzel foglalkoznak, kénytelen volt életének a legfogékonyabb, legtermékenyebb idejének nagy részét olyan reál és humán tárgyak tanulásával töltenie, aminek semmi haszna nem volt a jelenlegi gyógyszerkutató, molekuláris biológus, genetikus, akármi szakmáját tekintve. Elvesztegette az idejét."
  Csak ha nem tud idegennyelven (jelen esetben angolul, latinul), plusz funkcionális analfabéta, mert nem tanult meg jól szöveget olvasni és értelmezni, akkor nem fogja előrébb vinni a tudományt sem. Általános iskolában meg elég nehéz felmérni, hogy Pistike virológus lesz, Jucikát az isten is gyógyszerésznek teremtette, de már nem lenne jó környezetmérnöknek, Béluska viszont tökéletes közgazdász alapanyag, Terinek ügyésszé kell válnia.

  Part to Part | Status:122% completed | Estimated time remaining:1193hr 2min 30sec ----- Converting Data | Status: 425% completed | Estimated time remaining: 1193hr46sec

Hozzászólok Aktív témák