Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • kpbendeguz

  őstag

  válasz Tigerclaw #11 üzenetére

  Van egy elméletem, hogy az ember alapvetően nem tanul, hanem hozzászokik dolgokhoz.

  Azaz hiába áll ki a tanár és mondja el az anyagot, Te meg okos gyerekként jól megérted, visszamondod, buksisimogatás. Ezzel valójában nem mész semmire. Lehet a tananyag akár a világ leghasznosabb, legpraktikusabb tudása, ha nem szoksz hozzá, nem ér semmit.

  A munkaerő piacon sem az érdekli a munkaadókat, hogy mit tudsz, hanem hogy "csináltál-e már olyat".
  Ha buszok hegesztéséhez keresnek embert, akkor azt veszik fel elsőnek, aki hegesztett már buszt, aztán aki hegesztett már járművet, aztán aki egyáltalán hegesztett már bármit. Aki mindent tud a hegesztésről, de sosem gyakorolta, azt elküldik azzal, hogy szuper, gyere vissza, ha már csináltad is. Azaz a munkaadót nem az érdekli, hogy érted-e a hegesztést, tanultál-e hegesztést, hanem hogy hozzászoktál-e.

  Anno folyton azt mondogatták, hogy tanulj, mert felnőtt fejjel meg fogod bánni, ha nem teszed.
  Most visszagondolva, melyik tantárgyat bántam meg, hogy nem tanultam eleget?
  A matekot.
  Semmi mást.
  Pontosabban nem azt, hogy nem ültem eleget matek órán, vagy hogy nem figyeltem eléggé, hanem hogy nem szoktam hozzá. Elmondták, megértettem, a dolgozatokat átvészeltem, a házit meg általában egymásról másoltuk.

  Nem azért érdekes a matek, mert hogy minden, amit matekból tanítanak, annak gyakorlati haszna van, hanem mert ha az alapokat nem sajátítod el fiatal korban készség szinten, azaz ha nem szoksz hozzá, akkor elképesztően nehéz később továbblépni.
  Tehát nem az a lényeg, hogy elmagyarázzák a logaritmust, hanem hogy hozzászokj, mert minden, ami a matematikában a logaritmusra épül az onnantól fehér folt marad. Ha minden alkalommal utána kell nézned, hogy mi is az a logaritmus, akkor esélytelen, hogy fejleszd a matek tudásod.
  A hozzászoktatás pedig tényleg csak úgy megy, hogy egyik logaritmus példát oldatják meg veled a másik után, amíg már a füleden jön ki.

  Nem állítom, hogy csak a matekkal van így, jó eséllyel az összes természettudomány alapjait legalább ennyire fontos fiatal korban begyakorolni, de mivel a matek minden természettudományban alap, így egyszerűen megkerülhetetlen, mert egy adott életkor elmúltával bepótolhatatlan.

  ZX Spectrum 48K + ZX Interface 1 + ZX Microdrive + vDrive; Commodore 64 + 1541

Hozzászólok Aktív témák