Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • #06658560

  törölt tag

  Ez most fizetetlen hirdetés? Azért sem lehet más témakörbe átteni, mint TV & Audió?

 • M107

  addikt

  :R

  A samsung is képes egér billentyűzettel együtt működni. vagy bármelyik smart tv ami wifi és bluetooth ismeri a mai smart tv-k 90-95%-a
  Kicsit marketing fizetett hirdetés :(

  [ Szerkesztve ]

  A fórumon, bármit leírhatsz, én csak az igazat írom le. :) Utálom ha hülyének néznek ! - Addikt - vissza az őstag címet :) )

 • Pioneer

  aktív tag

  válasz #06658560 #1 üzenetére

  Nem! Ez egy fizetett hirdetés az LG reklámozására... :))

  PROFESSZIONÁLIS Delid/Re-lid LGA 1155, 1150, 1151, 1200 és 2066 Procikhoz. GARANTÁLT MINŐSÉG!. Link: https://hardverapro.hu/apro/professzionalis_delid__re-lid_lga_1155_1150_1151_garantalt/friss.html

 • sztanozs

  addikt

  válasz Pioneer #3 üzenetére

  Egyértelműen...

  JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...

 • Tigerclaw

  nagyúr

  Annyit tudok mondani, hogy vezeték nélküli billentyűzetekkel óvatosan. Nálam egy 2019-es LG okostévével nem működik a Logitech K360 ami szerepel ezen a kompatibilitási listán is: [link] Felismeri a jeladót mint HID eszközt, de a beállításokban már nem találja meg. Pár helyen a menuben érzékeli a nyíl meg esc gombokat.

  Ja meg persze a távoktatásos számonkérésnek semmi értelme nincs a magyar oktatásban. Folyamatosan arra nevelik, késztetik, kényszerítik a diákokat, hogy csaljanak, puskázzanak és távoktatásban ez ellenőrizhetetlen. Nálunk a jobb jegyekért tanulnak a tanulók, nem a tudásért...de miért is tanulnának a tudásért, ha nagyrészt olyan dolgokat tanítanak nekik, amikre soha nem lesz haszna egyikőjüknek sem. Tömik a fejüket felesleges adatokkal.

  [ Szerkesztve ]

  Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

 • #46105344

  törölt tag

  Tök szuper, csak úgy lerohad időnként a szerver, hogy használhatatlan. A tesóméknak messengeren kell tanulniuk, mert ez a cucc egyáltalán nem megbízható.

 • janeszgol

  nagyúr

  válasz Tigerclaw #5 üzenetére

  Ezt anno a nővéremnél figyeltem meg, de simán ráhúzható a nők többségére. 2 diplomás, bármit be tud seggelni, ha jár érte jegy. Ha semmi nem jár érte (csak saját szórakoztatás, vagy fejlődéstudat), akkor semmit nem tanul meg, nem képezi magát.
  De erre az iskola nevel, ahogy írtad.

 • Tigerclaw

  nagyúr

  válasz Balika911 #7 üzenetére

  A múltkor elgondolkoztam, hogy mi az amit használnom kellett az iskolában tanított dolgokból az elmúlt 25 évben és ha az érettségi tárgyakat nézem, akkor mikroszkopikus a teljes tananyaghoz képest. Műszaki pályán pl. a matematika csúcsa egyszeri alkalommal egy két ismeretlenes egyenlet, de az is csak egy felvételihez kellett, szóval az kb. nem is számít. Ha azt nem nézem, pár alkalommal kellett a pitagorasz tétel, meg pár dolog a mértan, geometria témaköréből, főleg otthoni építkezés, felújítás miatt, terület, kerületszámítás. A mértan, geometria kifejezetten praktikus tudást ad.

  Történelemből kb. semmi, de még csak úgy se hogy valami társaságban felmerült bármi. Persze a történelem oktatását amúgy hasznosnak tartom, csak nem mint memóriateszt, ahogy oktatják. Fontos tudni az elődeink mit csináltak jól és mit hibáztak el. Az senkit sem érdekel hogy valami unalmas dolog pontosan hol és mikor történt.

  Irodalom dettó. Persze komolyan dolgoztak rajta hogy kiöljék belőlem a könyvek szeretetét, de nem sikerült teljesen. Ennek a tantárgynak annyi lenne a szerepe, hogy megszeretteti az olvasást. Mi a jobb: Elolvasol 20 kötelező olvasmányt a sok sok millió regény, novella közül, de közben megutáltatják veled a könyveket , vagy megszerettetik és talán elolvasol életed során pár százat, netalán pár ezret? Ja, meg mire gondolt az író, költő...feltéve persze hogy a tanár is arra gondolt mert az utóbbi számít igazán.

  A fizika alapismeret egész hasznos tud lenni úgy általánosságban, de a konkrét haszna nagyon kevés. A Kémia is hasonló eset, csak az még veszélyes is gyakorlatban, ha nem társul mellé valódi magas szintű tudás.

  A Földrajz nagyon hasznos, de kb. ez is olyan mint a történelem, vagyis gyakran nem arra fókuszálnak, amire kellene. Ezért sokaknak nem megy egy egyszerű térkép használata sem.

  Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

 • janeszgol

  nagyúr

  válasz Tigerclaw #9 üzenetére

  Én mindig is úgy voltam vele, hogy matekból mindent, mert az a legfontosabb, a többi meg tölteléktárgy. :)

 • Tigerclaw

  nagyúr

  válasz janeszgol #10 üzenetére

  Gondolom mindenkinek más a tölteléktantárgy és ez így is van jól, csak ezt nem veszik figyelembe. Szerintük mindenkinek mindent meg kell tanulni, akkor is ha nem érdekli, nincs hozzá tehetsége és nem is fog azzal foglalkozni egész életében.

  A matekből a hasznos dolgok nagyon nagy része az általános iskolában már lemegy. Utánna már szinte csak olyan dolgok jönnek ami haszontalan kb. a tanulók 95%-nak. Persze kell neki a továbbtanuláshoz, de a későbbi munkájához nem.

  Alapvető műveletek, geometria, 1-2 ismeretlenes egyenletek, némi trigonometria és azon kívül kb. minden felesleges. Ezeket is nagyon ritkán használja az átlag ember. Vagy ha valaki szerint hasznosak, akkor tessék kézzel fogható hasznos praktikus példákkal oktatni.

  Korán és többször, komoly módszerekkel kellene felmérni hogy melyik gyereknek mihez van tehetsége és motivációja, aztán abba az irányba küldeni.

  Közben rengeteg olyan skillre nem tanítanak, amire szükség lenne később. Rengeteg softskill, érvelés, vita, vezetés, tolerancia, csapatmunka, organizáció, projektek, meg persze hogy lehetőleg már minél korábban megmutassák, hogy miért hasznos az a bizonyos tudás.

  Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

 • chess001

  tag

  Tény, hogy most ezzel a 2 héttel többet változott a suli, mint az elmúlt 50 évben. A tananyag sajnos eléggé az idejétmúlt szinten van még. De, amit írtak, hogy a földrajz jó lehetne, ott már beemeltek egy kis pénzügyi ismeretet és a seggelős anyagon lazítottak.

 • morgyi

  nagyúr

  válasz Tigerclaw #5 üzenetére

  Van 1-2 olyan online felulet, ahol idokorlatos 1x kitoltheto tesztet lehet csinalni. Anyam mar hasznalja. Na azt nem keresgeled ki. Masreszt en is megbuktam a 4.es nyelvtan dolgozaton, mert sok a beseggelos dolog amit utana sosem hasznalsz, valoszinuleg a szulo sem fogja kitolteni helyette

  A Linux rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait

 • morgyi

  nagyúr

  válasz janeszgol #8 üzenetére

  Én ezt nagyon sok embernél megfigyeltem. Sokan munkahelyen sem képesek belátni, hogy ha egy munkahely lehetősêget ad neked belső vagy külső tréning során több dolgot megis erni azt ki kell használni mert releváns tapasztalatnak hívják. Persze sokakban csak az marad hogy őugyannem. Önképzés ugyan ez...
  Családban van nem egy állami alkalmazott (tanár) náluk hatványozottan igaz ez. Ha valami újat várnak el tőlük az rengeteg többlet munka és ő minek tanuljon, nem elég a diploma...?

  A Linux rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait

 • morgyi

  nagyúr

  válasz Tigerclaw #9 üzenetére

  A történelem oktatás szerintem direkt olyan amilyen még a végén tudnál párhuzamot vonni a múltban elkövetett hibák és a mostaniak közt. És kinek jó ez...?

  A Linux rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait

 • chess001

  tag

  válasz morgyi #14 üzenetére

  Kérdezted a fizetésüket? Az egyetemet végzett bérét úgy kell kiegészíteni a diplomás minimálbérre, 2 év múlva lesznek 1-es kategóriában...

 • Tigerclaw

  nagyúr

  válasz morgyi #15 üzenetére

  Hát igen...érdekes lenne egy olyan esszékérdés érettségin, hogy hasonlítsd össze a 20. és 21. század propaganda módszereket, eszközöket, szlogeneket.

  Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

 • Tigerclaw

  nagyúr

  válasz morgyi #13 üzenetére

  Ráadásul emlékszem, hogy anno évente jött új nyelvtan szabálykönyv, mert mindig kitalálták, hogy most már máshogy kell ragozni, elválasztani, írni valamit. Mindez általános iskola alsó tagozatban. Ha irodalom órán megkedveltetnék az olvasást, az a nyelvtan tudást is fejlesztené, mert bevésődne olvasás közben a nyelvtan is.

  Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

 • pigster

  senior tag

  Köszönjük, hogy ezt így összegyűjtötték.
  Magamtól rá nem jöttem volna, hogy PC-t is lehet csatlakoztatni a TV-re.
  Samsung TV-n ugyanezeket lehet csinálni. Meg gyakorlatilag az összes többin. Évek óta.

  [ Szerkesztve ]

  FIGYELEM! A többszázezres Samsung okostévék kéretlen reklámokat tolnak az arcodba.

 • ledgeri

  veterán

  válasz Balika911 #7 üzenetére

  :R
  (#9) Tigerclaw Azért nézd meg a mostani világesemény adatait grafikusan tálalva... meg a túlélési tervezetét...

  anti-blockadblock-er// PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Keresek Sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest)

 • Tigerclaw

  nagyúr

  válasz ledgeri #20 üzenetére

  Azért teljesen más dimenzió megérteni egy egyszerű grafikus diagramot, mint függvényelemzést, differenciál, integrál számítást tanulni feleslegesen.

  Kb. olyan mintha a jogosítványhoz nem csak elmagyarázná az oktató, hogy hogy működik a váltókar, hanem meg kellene tanulnod megtervezni egy új váltót. Az egyikre szükséged lesz és könnyen, rövid idő alatt megtanulod, a másikat meg hónapokig magyaráznák és sosem lesz rá szükséged, ha nem olyan pályára mész.

  Nálunk és sok más országban az oktatás tele van ilyen overkill megoldásokkal. Nem is csoda hogy lelassult a technológiai fejlődés minden tudományágban, mert a gyerekek, diákok legfogékonyabb időszakában teletömik a fejüket felesleges információval. Sokkal több tehetséges, de belefáradnak az agyatlan és céltalan tanulásba. Úgy is lehet mondani, hogy mire ténylegesen hasznos dolgokat tanítanának nekik, mert tele lesz a fejük és nincs hova betölteni.

  Gondolj bele abba, hogy hány év kell ahhoz, hogy egy gyerek, egy diák felzárkózzon egy tudományág aktuális szintjéhez? Ez nagyon fontos, mert csak attól az időponttól lesz esélye hozzátenni valami újat. Jelenleg kb. ott tartunk, hogy 25-30 éves korára zárkózik fel egy ember, vagyis amikor kiemelten fontos lenne a fejlődéshez az ő kreativitása, frissessége, energiája, már alig marad pár éve erre. A legjobb időszakát elvesztegette, a hibás iskolarendszer, tananyag, rossz módszertan, a tantárgyak rossz súlyozássa miatt. Nagyon rossz a hatékonysága a mai oktatásnak.

  Korai tehetség felismerés és tehetség gondozás kellene. Sokkal kisebb súly kellene az általános műveltség fejlesztésére, pontosabban más módszerrel kellene ösztönözni a diákot, hogy olvasson, hallgasson zenét, járjon színházba, múzeumokba. Ne jegyekkel, feleléssel, dolgozatokkal kényszerítsék arra, hogy olvasson el egy könyvet, mert attól inkább megutálja az egészet. Persze ha neki mondjuk valamilyen művészeti ághoz van tehetsége és kötődése akkor az legyen a fókuszban. Legyen egy minimális kötelező anyag és minél több a tehetségéhez, érdeklődési köréhez választott tantárgy.

  Így akár 10 évvel korábban is be tud csatlakozni a tudomány, vagy művészet kerekének továbbgörgetésébe. Fogékonyabb, kreatívabb, motiváltabb szakembereket kapna a társadalom, olyanokat akik könnyebben megy a "thinking out of the box", ami különösen fontos.

  Eleve nagyon alacson hatékonysággal lehet átadni használható és megmaradó tudást, ha az illetőnek se tehetsége, se érdeklődése nincs azzal a tantárgyal kapcsolatban. Az agy is nagyon hamar kidobálja azt ami szerinte szemét, vagy felesleges adat. Leérettségizel és pár nap, pár hét után már alig emlékszel valamire, az általad utált tantárgyakból.

  Ösztönözzék arra, hogy legyen nyitott, keresse meg ami érdekli, legyen véleménye. legyen kíváncsi, szeressen tanulni.

  Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

 • chess001

  tag

  válasz Tigerclaw #18 üzenetére

  Az a baj, amikor ilyen féligazságokban próbál valaki okoskodni a nyilvánosságnak!
  Mikor jött ki évenete úgy helyesírási szabályzat? 1937 (6. k.), 1938 (7.) változtattak utoljára évente... Nem hiszem, hogy 90-es éveidben lennél.

  [ Szerkesztve ]

 • Tigerclaw

  nagyúr

  válasz chess001 #22 üzenetére

  Az én gyerekkoromban így volt. Persze lehet hogy nyomdai szedési szerkesztési, lektorálási probléma volt, még a fényszedés előtti korszakban, de számunkra és a tanár, tanító számára az volt a szentírás. Egy alsós gyereknek magyarázd meg, hogy miért kell idén máshogy írni valamit. A könyv le volt gyártva, szét volt osztva, azt kellett követni. És igen tényleg kb. évente jelent meg új. Olyan A5-ös méretű puhafedeles talán szürke vagy kék borítójú könyvek voltak. Mindez 1980-as években.

  Azért látom hogy a lényeget sikerült megragadnod a mondanivalóból... :(((

  Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

 • #06658560

  törölt tag

  válasz Tigerclaw #21 üzenetére

  "Így akár 10 évvel korábban is be tud csatlakozni a tudomány, vagy művészet kerekének továbbgörgetésébe. Fogékonyabb, kreatívabb, motiváltabb szakembereket kapna a társadalom, olyanokat akik könnyebben megy a "thinking out of the box", ami különösen fontos."
  vs.
  "Korai tehetség felismerés és tehetség gondozás kellene. Sokkal kisebb súly kellene az általános műveltség fejlesztésére, pontosabban más módszerrel kellene ösztönözni a diákot, hogy olvasson, hallgasson zenét, járjon színházba, múzeumokba. Ne jegyekkel, feleléssel, dolgozatokkal kényszerítsék arra, hogy olvasson el egy könyvet, mert attól inkább megutálja az egészet. Persze ha neki mondjuk valamilyen művészeti ághoz van tehetsége és kötődése akkor az legyen a fókuszban. Legyen egy minimális kötelező anyag és minél több a tehetségéhez, érdeklődési köréhez választott tantárgy."

  Ha szakbarbárt képezünk egész korai szakaszától az oktatásnak, akkor azok hogy "thinking out of the box"-oljanak? Ahhoz kell az is, hogy széles látóköre legyen és tudjon a tudáselemei között kapcsolatot teremteni, felfedezni. Ha egy matekzseninél a többi tárgyat elhanyagoljuk, nota bene az irodalmat is, akkor az mennyire lesz később jó matematikus? Mennyivel garantáltabban lesz az? És mennyivel hamarabb tud betagozódni a matematika életébe és újat felfedezni? Ha ne adj isten harmincévesen megcsömörlik, akkor mire tud majd váltani? Vagy ha már egyetemen rájön, ez nem érdekli, hiába tehetséges benne.

  "Nálunk és sok más országban az oktatás tele van ilyen overkill megoldásokkal. Nem is csoda hogy lelassult a technológiai fejlődés minden tudományágban, mert a gyerekek, diákok legfogékonyabb időszakában teletömik a fejüket felesleges információval."
  Mi az a minimum, amit elvársz mindenkitől, hogy tudja, de azzal már el tudjon indulni specializáció útján, tudja egyáltalán felmérni, mi érdekli?

 • kpbendeguz

  őstag

  válasz Tigerclaw #11 üzenetére

  Van egy elméletem, hogy az ember alapvetően nem tanul, hanem hozzászokik dolgokhoz.

  Azaz hiába áll ki a tanár és mondja el az anyagot, Te meg okos gyerekként jól megérted, visszamondod, buksisimogatás. Ezzel valójában nem mész semmire. Lehet a tananyag akár a világ leghasznosabb, legpraktikusabb tudása, ha nem szoksz hozzá, nem ér semmit.

  A munkaerő piacon sem az érdekli a munkaadókat, hogy mit tudsz, hanem hogy "csináltál-e már olyat".
  Ha buszok hegesztéséhez keresnek embert, akkor azt veszik fel elsőnek, aki hegesztett már buszt, aztán aki hegesztett már járművet, aztán aki egyáltalán hegesztett már bármit. Aki mindent tud a hegesztésről, de sosem gyakorolta, azt elküldik azzal, hogy szuper, gyere vissza, ha már csináltad is. Azaz a munkaadót nem az érdekli, hogy érted-e a hegesztést, tanultál-e hegesztést, hanem hogy hozzászoktál-e.

  Anno folyton azt mondogatták, hogy tanulj, mert felnőtt fejjel meg fogod bánni, ha nem teszed.
  Most visszagondolva, melyik tantárgyat bántam meg, hogy nem tanultam eleget?
  A matekot.
  Semmi mást.
  Pontosabban nem azt, hogy nem ültem eleget matek órán, vagy hogy nem figyeltem eléggé, hanem hogy nem szoktam hozzá. Elmondták, megértettem, a dolgozatokat átvészeltem, a házit meg általában egymásról másoltuk.

  Nem azért érdekes a matek, mert hogy minden, amit matekból tanítanak, annak gyakorlati haszna van, hanem mert ha az alapokat nem sajátítod el fiatal korban készség szinten, azaz ha nem szoksz hozzá, akkor elképesztően nehéz később továbblépni.
  Tehát nem az a lényeg, hogy elmagyarázzák a logaritmust, hanem hogy hozzászokj, mert minden, ami a matematikában a logaritmusra épül az onnantól fehér folt marad. Ha minden alkalommal utána kell nézned, hogy mi is az a logaritmus, akkor esélytelen, hogy fejleszd a matek tudásod.
  A hozzászoktatás pedig tényleg csak úgy megy, hogy egyik logaritmus példát oldatják meg veled a másik után, amíg már a füleden jön ki.

  Nem állítom, hogy csak a matekkal van így, jó eséllyel az összes természettudomány alapjait legalább ennyire fontos fiatal korban begyakorolni, de mivel a matek minden természettudományban alap, így egyszerűen megkerülhetetlen, mert egy adott életkor elmúltával bepótolhatatlan.

  ZX Spectrum 48K + ZX Interface 1 + ZX Microdrive + vDrive; Commodore 64 + 1541

 • Tigerclaw

  nagyúr

  válasz #06658560 #24 üzenetére

  A legtöbb ember így is szakbarbár lesz felnőtt korára, akin lehet nevetni az "okosabb vagy mint egy ötödikes/negyedikes?" jellegű TV show-kban, vagy az amerikában szokásos kérdezzük meg az utca emberét valami egyszerű dologról. Persze a többség röhög az áldozatokon, de valószínűleg ő se szerepelne jobban.

  Ez jól mutatja, hogy milyen "hatékony" az oktatási rendszer. A felelésig, dolgozatig, vizsgáig, érettségiig megjegyzi amennyire tudja, aztán az agy kidobálja, learchiválja olyan mélységbe a felesleget, ahonnan max. egy hipnoterapeuta szedi ki.

  Ja és persze nem csak a mérnök szakbarbár, aki nem tudja elmondani fejből a Walesi Bárdokat, vagy nem jár színházba, múzeumba, hanem az is aki az utóbbikat tudja, de nem ért az alapvető pénzügyekhez, vagy minden apró dologhoz is szakembert kell hívnia, mert nem tud beverni egy szöget, vagy nem tudja merre kell becsavarni egy csavar, vagy hogy mi a különbség ha egy képet vagy egy polcot akar felszerelni a falra. Szóval a legtöbb ember szakbarbár, csak az egyik autót tud szerelni, a másik meg a 20.-ik századi angol költészetben jártas.

  Sajnos mindkettőnek a fejébe tizensok éven keresztűl olyan tudást próbálnak a fejébe tölteni, ami nem érdekli, nincs hozzá affinitása, tehetsége...ami sosem marad meg benne, ráadásul nem olyan szakmában fog dolgozni, ahol gyakorolni fogja ezeket. Évről évre specializálódik. Az irodalomtanár, a matek vagy történelemtanár is nagyrészt azért penge a saját tárgyában, mert azt csinálta, csinálja egész életében. Szakbarbár lesz belőle is.

  Be kell látnunk, hogy ha túl sokáig tart felzárkóznia a következő generációnak egy aktuális tudásszinthez, akkor meg fog állni, le fog lassulni a fejlődés, hacsak nem igazodunk ehhez egy teljes oktatási reformmal. Azt is mondhatjuk hogy igen, szakbarbárokra van szükségünk, de kb. olimpiai bajnok szinten. Aktuális példa, hogy milyen jól jönne ha hamarabb találnák meg az új vírus ellenszerét, de azoknak a többsége akik ezzel foglalkoznak, kénytelen volt életének a legfogékonyabb, legtermékenyebb idejének nagy részét olyan reál és humán tárgyak tanulásával töltenie, aminek semmi haszna nem volt a jelenlegi gyógyszerkutató, molekuláris biológus, genetikus, akármi szakmáját tekintve. Elvesztegette az idejét.

  Az alapokat adják le az általános iskolában, és attól kezdve komolyan szűkítsék a tantárgyak listáját, fókuszálják a választott szakma felé. A mai érettségire semmi szükség.

  Igen, lesz olyan aki később másik pályára megy, de a többség jobban jár és a társadalom is sokkal jobban jár. Inkább legyen rengeteg olimpiai bajnok szintű szakbarbár, aki előbbre görgeti az a bizonyos kereket, mint egy rengeteg olyan akik csak utazik a keréken, mert bár rengeteget próbáltak tanítani neki, nem igazán lett eredménye. Arányában eleve több magasan képzett kutatóra, tudósra lenne szükség, a mai szinttől.

  Egyébként attól nem lesz senki sem antiszociális, bezárkózó olvasatlan barlanglakó, mert valamilyen területnek a specialistája lesz. A legtöbb softskillt nem tanárok adják át.

  A humán terület és különösen a művészetek szerintem már régóta nagyon rossz irányba mentek el. Azt becsülik csak ami régi, aki halott. Lehetsz ugyanolyan tehetséges mint Leonardo, vagy Picasso, vagy bárki random festő, költő, író, szobrász, zenész, jó eséllyel kutyába se vesznek azok mellett. Persze ez főleg azért van így mert azt tartják értékesnek amiből csak egy van, amit nem lehet megismételni, mert már nem él a művész. Az élő értéktelen, a halott az értékes. Ebben mi az emberi? Vagy pl. ki a műveltebb? Aki elolvasott 1000 könyvet mai íróktól, vagy az aki ugyanennyit elolvasott középkori íróktól? Mitől lesz értékesebb Homérosz Odüsszeia-ja, mint Rejtő Jenő Lángoló Légiója, vagy Stendhal Vörös és feketéje, Dumas Három Testőrjétől? Mitől és mikor leszel műveltebb ha x könyvet olvasol y helyett, vagy verses kötetet olvasol, regény helyett? Minek kell osztályozni ha kultúráról, művészetről van szó? Ez szubjektív terület, egyéni ízlés kérdése. Mindenkinek más tetszik, vagy ugyanaz de más okból. Ez nem reál tudomány, nincs helye számoknak meg mértékegységeknek.

  Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

 • chess001

  tag

  válasz Tigerclaw #23 üzenetére

  Ha munkafüzetre gondolsz azt tényleg minden évben másik volt, mert jó esetben évenként másik évfolyamba került a diák. Nekem is volt szerencsém a 1980-as években az iskolapadhoz az utóbbi 15ben meg a tanári asztalhoz...
  A gondolatmeneted rossz, ezt könnyen tudtam belőle cáfolni.
  Egy tehetséges gyereknek mindegy, hogy mivel tömik a fejét, könnyen teljesíti. Az, hogy valaki valamiben kiemelkedő legyen, kisgyerek korban megpecsételi a sorsát, ha csak egy irányt adnak neki, lásd Polgár lányok, a gyerekeiknek már nem adták át ezt tovább. Én is alá tudom támasztani, hogy rossz a jelenlegi oktatási rendszer, a tananyagok, a tantárgyak, a fizetés minden kb. 20-30 év hátrányban van a kívánthoz képest...

 • arnyekxxx

  addikt

  válasz Tigerclaw #26 üzenetére

  azt kellene megérteni, hogy a walesi bárdok megtanulásának nem az a lényege, hogy a walesi bárdokat vissza tudd mondani 20 év múlva hanem az, hogy megtanulj szöveget memorizálni. És ez igaz a legtöbb "felesleges" dologra amit meg kell szegény elgyötört gyereknek tanulni.

  "Az alapokat adják le az általános iskolában, és attól kezdve komolyan szűkítsék a tantárgyak listáját, fókuszálják a választott szakma felé. "

  Ezt hívják szakmunkásképzőnek, szakközépnek.

  "Mitől lesz értékesebb Homérosz Odüsszeia-ja, mint Rejtő Jenő Lángoló Légiója,"

  Rejtőnek "Láthatatlan Légiója" van, nem "Lángoló Légiója" ezt csak mellékesen jelezném :)

  "Azt becsülik csak ami régi, aki halott."

  Azért nézd meg mennyiért megy el egy random aukción egy modern fehér papírra köpött vörös paca

 • Tigerclaw

  nagyúr

  válasz chess001 #27 üzenetére

  Valami ilyesmi volt: [link]

  "A gondolatmeneted rossz, ezt könnyen tudtam belőle cáfolni.
  Egy tehetséges gyereknek mindegy, hogy mivel tömik a fejét, könnyen teljesíti..."

  Na látod ebből is látszik, hogy milyen komoly problémák vannak az oktatásban továbbra is. Nem csak az a gyerek tehetséges, aki minden tantárgyból 4-es, 5-ös, hanem sokkal több, csak nem kell svájci bicskának nézni őket.
  Találó angol megfogalmazásban: "Jack of all trades, master of none."

  Gyakran sok ilyen "tehetséges" gyerek egy dologban igazán kiemelkedő és az a memória. Ha jó a memóriád, akkor nagyon messzire jutsz a lexikális tudásra építő oktatásban. Ráadásul tipikus gyakran tapasztalt dolog, hogy ha jó a gyerek a fontosabbnak tartott tantárgyakban, akkor a többi tantárgyban is felhúzzák őket, akár érdemtelenül is, mert a tanárok erről gondoskodnak. Nehogy már a matekversenyes Kovács Béla ne legyen jó Irodalomból is. Jellemzően csak a testnevelés lóg ki, mert ott elég hamar lebukna a többi diák előtt ha felfelé osztályoznák, hiszen a szemük előtt zajlik minden felmérés. Más tantárgyakban szépen lehet könnyű kérdést adni feleléskor, dolgozatnál meg senki se látja, kérdezi hogy miért lett 5-ösre osztályozva.

  Visszatérve a tehetségre, nem elég ha csak 1-2 tantárgyban tehetséges? Nem tud énekelni, vagy verset mondani, akkor ne is tanuljon tovább még orvosnak se, vagy ne legyen biológus mert hülye a valószínűség számításhoz, vagy ne legyen festő, vagy színész mert kettes fizikából. Fel kell ismerni és el kell ismerni, hogy ha valaki valamiben tehetséges és nem azt nézni hogy miben nem az. Nálunk ha valaki csak egy-két dologban kiváló, az egyenlő a hülye gyerek titulussal. Meg kell nézni pl. a Fizika fejlődését. Gondolom tele van matekzsenikkel a fizika társadalom, mert az tényleg egy fontos skill azon a pályán, de most főleg kreativitásra, másként gondolkodásra lenne szükség hogy előbbre jussanak. Viszont a kreativitás gyakran nem jár kézen fogva a matektudással. Bőven van aki kiszámolja, hogy egy új elmélet megáll-e vagy sem, de kevés olyan van aki elő tud állni új elméletekkel...azok lehet hogy a McDonaldsban sütik a sült krumplit.

  Engem nem érdekelne hogy valaki specialista, szakbarbár ha megjavítja az autómat, vagy feltalál egy rákgyógyszert, vagy épp nem tudja hogy van Uganda, ha úgy énekel mint egy angyal.

  Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

 • Tigerclaw

  nagyúr

  válasz arnyekxxx #28 üzenetére

  "Mitől lesz értékesebb Homérosz Odüsszeia-ja, mint Rejtő Jenő Lángoló Légiója,"
  Rejtőnek "Láthatatlan Légiója" van, nem "Lángoló Légiója" ezt csak mellékesen jelezném :)
  :B :B :B :R :R :R

  Lehet hogy túl sokat WoW-oztam...? :DDD :DDD :DDD

  Amúgy a Vanek úr Párizsban-t akartam írni elsőként.

  Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

 • arnyekxxx

  addikt

  válasz Tigerclaw #30 üzenetére

  Szerencse, hogy nem azt írtad mert a zseniális Láthatatlan Légióval (meg a többi Rejtő klasszikussal) szemben elég tré (valami félkész cuccból faragták össze kiadhatóra '86-ban, olyan is)

 • morgyi

  nagyúr

  válasz Tigerclaw #29 üzenetére

  Én egy ideig jó tanuló voltam, aztán a gimnáziumban rájöttem hogy 0 tanulással, csak azzal ami az órán megragad rajtam tudok hozni egy erős közepes néhol jó átlagot.
  Volt olyan egekbe magasztalt kitűnő lány osztálytársam aki miután délután hazament estig tanult. Mi meg haverokkal vagy multiztunk, vagy lógtunk valahol.
  Tipikusan az a kisgyerek voltam, aki leállt vitázni a tanárral, hogy miért kap szar jegyet, ha a lényegét elmondja a nyelvtan szabálynak miután megérti, ahelyett hogy bemagolná pontosan ugyan azt ami a könyvben van.
  Én mindenhol a megértésre törekedtem, nem pedig a magolásra. Az nem is megy, a mai napig nem megy, viszont a saját szavaimmal el tudtam mondani.
  Persze az volt az agyondícsért csaj, felelésnél ha nem jutott eszébe egy szó a szövegben leblokkolt.
  Minden tanár temetett középsuliban hogy mi a szar lesz velem mert lusta vagyok, egy tárgyam lett 4-es az érettségin a többi 5-ös. Ebből az egyik fizika emelt... Az egyetemen meg jobb átlagom volt mint gimnáziumban bármikor.

  A Linux rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait

 • chess001

  tag

  válasz Tigerclaw #29 üzenetére

  Kevered a szezont a fazonnal. Pl. énekes az egy adottság. Jóhogy nem azt várod el mindenkitől, hogy szép legyen. Ha valaki motívált, akkor azzal lehet kezdeni valami, ha nem, akkor csak valahogy rá lehet venni, de az már nem olyan minőség lesz. Plusz a rendszer nem becsüli meg az oktatókat, ugyanazt kapja a legjobb tanár, meg a legrosszabb is. A tananyag is szar, szóval sok sebből vérzik a rendszer.

 • Tigerclaw

  nagyúr

  válasz chess001 #33 üzenetére

  Nagyon sok képesség genetikai alapú. Van amit lehet fejleszteni, bizonyos határok között, de erősen limitálja a genetika. Hogy milyen szép az írásod, mennyire megy neked a matek, milyen jól rajzolsz, milyen jó a memóriád...rengeteg dolog nem a szorgalmon múlik, vagy a hozzáálláson. Gyakran a szorgalmasabb motiváltabb szerepel gyengébben.

  A lényeg hogy azt kell keresni miben jó, nem azt hogy miben rossz. Ahogy nem várod el az almafától hogy körtét teremjen, ne várd el, hogy mindenki jó legyen matekból, vagy szépen rajzoljon, vagy megjegyezzen minden évszámot, amit lát. Ne vágd el a jövőjétől mert nem tehetséges mindenben, mert lehet hogy ő tesz, pontosabban tenne valami fontosat hasznosat, ha esélyt kap.

  Tudom, talán ma már máshogy van, de nem volt olyan rég, hogy esélyed sem volt továbbmenni felsőoktatásba ha nem voltál mind a humán, mind a reál tárgyakból egyformán jó. Ma egy kicsivel már jobb, de lehet még ezt fejleszteni.

  Nem hibáztatom a tanárokat, mert meg van kötve a kezük, nagyon sok téren. Ők is azért dolgoznak hogy változzon a helyzet, ahogy olvasom a napi hírekben. A szülőknek és a diákoknak is melléjük kellene állni, hogy komolyan változzon valami.

  Abban amúgy abszolút igazad van, hogy a legnehezebb motiválni a gyerekeket, hiszen abban a korban nekik a felnőtt élet egy távoli megfoghatatlan dolog. Hiába mondod neki, hogy tanuljon, mert különben ez meg az lesz...egyszerűen nem érti. Sok iskolatipusban, vagy pl. külföldön máshogy motiválják őket. Ezt kellene átvenni.

  Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

 • chess001

  tag

  válasz Tigerclaw #34 üzenetére

  Igen, ez a mostani iskolarendszerben én úgy látom, hogy a diákok a tanárban a személyt látják: pl félünk tőle azért tanulunk neki, szeretjük azért tanulunk neki. Persze életkorfüggő más szakaszok is vannak... De sajnos kevés az, aki a saját öröme, a tudásvágya miatt tanul. Ennek a megváltozatására kéne másik keret-ami iszonyat messze van:
  https://index.hu/belfold/2015/03/26/tantargy_finnorszag_finn_oktatasi_reform_tantargy_projektmodszer/

 • #06658560

  törölt tag

  válasz Tigerclaw #26 üzenetére

  "Igen, lesz olyan aki később másik pályára megy, de a többség jobban jár és a társadalom is sokkal jobban jár."
  Egy paradigmaváltásig, amikor is aztán mehet a szakbarbár a balettba ugrálni, ugyanis alkalmatlan lesz a új tudás elsajátítására.
  Másik kérdés, már specializált területen: mit gondolsz, miért kell gépészmérnököknek is valamilyen szintű programozás, elektrotechnika tudás is a suli végére?

  "Be kell látnunk, hogy ha túl sokáig tart felzárkóznia a következő generációnak egy aktuális tudásszinthez, akkor meg fog állni, le fog lassulni a fejlődés, hacsak nem igazodunk ehhez egy teljes oktatási reformmal."
  Mivel évről évre egyre több az adott terület saját tudásszintje, így ez mindig így is lesz. Mi legyen? A szakmai anyagból szelektáljunk? Nem kell a kéttámaszú tartót tanulni, mert van FEA? Vagy a géprajzot, mert van CAD?

  " Persze ez főleg azért van így mert azt tartják értékesnek amiből csak egy van, amit nem lehet megismételni, mert már nem él a művész."
  Izé: zenészek, fotósok, hogy is állnak manapság? Mennyi művészt értékeltek saját korukban? Ez a lista is azt mutatja, hogy nem értékelik őket?https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_most_expensive_artworks_by_living_artists
  "Aktuális példa, hogy milyen jól jönne ha hamarabb találnák meg az új vírus ellenszerét, de azoknak a többsége akik ezzel foglalkoznak, kénytelen volt életének a legfogékonyabb, legtermékenyebb idejének nagy részét olyan reál és humán tárgyak tanulásával töltenie, aminek semmi haszna nem volt a jelenlegi gyógyszerkutató, molekuláris biológus, genetikus, akármi szakmáját tekintve. Elvesztegette az idejét."
  Csak ha nem tud idegennyelven (jelen esetben angolul, latinul), plusz funkcionális analfabéta, mert nem tanult meg jól szöveget olvasni és értelmezni, akkor nem fogja előrébb vinni a tudományt sem. Általános iskolában meg elég nehéz felmérni, hogy Pistike virológus lesz, Jucikát az isten is gyógyszerésznek teremtette, de már nem lenne jó környezetmérnöknek, Béluska viszont tökéletes közgazdász alapanyag, Terinek ügyésszé kell válnia.

 • pilóta

  nagyúr

  A cikkíró használt már LG TV-n böngészőt? Ha igen, akkor részvétem, (bár akkor nyilván nem írta volna, hogy működik). A képernyőtükrözés és a monitorként használat mehet, de TV böngészőjéből kréta rendszert futtani, hát sok sikert hozzá...

  Aki él és nem boldog, az téved!

 • aprokaroka87

  nagyúr

  válasz Tigerclaw #34 üzenetére

  Lehet hogy most több gyerek motiváltabb...
  Tulajdonképpen ha úgy vesszük most ez a probláljuk megoldani a helyzetet is már a 0. szint az oktatás átalakítása felé.

  Hiszen már maga az hogyan old meg, az is egy gond.
  De nyilván ilyenkor elönyös amikor a " probléma " mindhárom résztvevője valamilyen szinten részt kell hogy vegyen a megoldásban.
  Nyilván nem egyszerű, főleg 0-ról, de szerintem a siker élmény mint olyan, már lehet motiváló.

 • Tigerclaw

  nagyúr

  válasz #06658560 #36 üzenetére

  " mit gondolsz, miért kell gépészmérnököknek is valamilyen szintű programozás, elektrotechnika tudás is a suli végére?..." Ez még pont az ami belefér, de tanítanak nekik meg egyetemen is rengeteg tölteléktantárgyat, mert pl. arra van oktató. Gyakorlatilag nincs olyan szintje az oktatásnak ahol ne lenne túl sok tölteléktantárgy. Szerintem általános iskoláig kellene "mindent is" oktatni, azután nagyon komolyan specializálni a választott szakhoz. Ezek mellé lehetne tenni olyan softskill tantárgyakat, amiből nem kell vizsgázni, de be kell járni kötelezően az órákra. Egyetemi szinten is működhetne ugyanez. Kötelező tantárgyak, választható tantárgyak és ilyen szintén választható nem osztályzott tantárgyak.

  Nem arra kell felépíteni egy oktatási rendszert hogy mi lesz azokkal akik rossz pályát választottak és később alkalmatlanok pályaváltásra. Ez olyan mintha a tanmenet tempóját az osztály leggyengébb tanulójához igazítanák.

  Szerintem az álalános iskolának motivációt kell adnia, módszertant a tanuláshoz, rendszerességet, fegyelmezettséget és széles körű reál és humán oktatást. Emellett akár évente elvégzett tehetség kutatást kell tartani, persze nem Megasztárra gondolok, hanem arra hogy keressék közösen az utat a diáknak.

  A középiskolában már jórészt szakmai tárgyakat kellene leadni. Nem vagyok híve a gimnáziumoknak, ahol szakma nélkül és gyakran továbbtanulás nélkül esnek ki a diákok a valóságba. Tanuljon mindenki szakmát. Ott lehetőség van jellemzően váltásra másik szakra, másik iskolára, ha nem jött be a pályaválasztás. Kötelező szakmai tárgyak, fakultatív tárgyak és némi softskill tantárgy osztályozás nélkül.

  A felsőoktatás kb. ugyanez csak még komolyabb fókusz a szakmára.

  Igen, nehéz korán felismerni kinek mihez van affinitása és érdeklődése, de ennek felismerésén lehet dolgozni. Persze gyakran közbeszól a gazdasági realitás, mert nem egyformán fizetik a különböző szakmákat és ez kikerülhetetlen eleme a választásnak, legalábbis nálunk.

  Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

 • arnyekxxx

  addikt

  válasz Tigerclaw #39 üzenetére

  Szerinted miért nincs a világon olyan ország ahol a te elméleted szerint zajlik az oktatás?

 • Tigerclaw

  nagyúr

  válasz arnyekxxx #40 üzenetére

  Nem is kell hogy úgy legyen, nincs nálam a bölcsek köve, de ami ma van nálunk azon csak javítani lehet. Nagyjából minden fejlettebb országban jobb az oktatási rendszer, csak nálunk taboo, ha valaki arról beszél hogy vegyünk át jobban működő modelleket külföldről.

  A politikai vezetés meg az idősebb begyepesedett tanárok egy része tartja azt hogy a legjobb ha nem változik semmi.

  Amúgy az említett dolgok máshol már működnek, ha nem is így egyben, de részekben.

  Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

 • arnyekxxx

  addikt

  válasz Tigerclaw #41 üzenetére

  Nem is kell hogy úgy legyen

  dehát pont azt magyarázod sokszáz karakterben, hogy úgy lenne a jó

 • Tigerclaw

  nagyúr

  válasz arnyekxxx #42 üzenetére

  Ezek ötletek. Hibákat keresek a rendszerben és van megoldási javaslatom, de ez csak egy ember ötlete, valószínűleg nem tökéletes.

  Ahogy mondják, ha nem a megoldás, akkor a probléma része vagy. Én nem látom ilyen fehéren, feketén a dolgokat, de van benne valami. Megoldás kell és nem holnap vagy jövőre, hanem ma.

  Könnyű kritizálni mindent, de nem ajánlani helyette semmit, vagy csak azt mondani, hogy úgy jó ahogy van.

  Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

 • arnyekxxx

  addikt

  válasz Tigerclaw #43 üzenetére

  valószínűleg nem tökéletes

  jaja valószínűleg.

  de nem ajánlani helyette semmit,

  Van egy 100+ éve működő rendszer aminek az eredmény pl az, hogy te itt kommentelhetsz és az embereket nem viszi el egy erősebb influenza milliószámra. Finomítani kell rajta, folyamatosan faragják is szerte a világban te viszont azt állítod, hogy az egészet kukázni kellene mert úgy szar ahogy van és helyette specializált biorobotokat kellene nevelni. Szerencsére a világ nem így gondolja.

 • morgyi

  nagyúr

  válasz Tigerclaw #39 üzenetére

  Nem értek veled egyet, a széleskörű tudás hasznos, a szakmai élet során nem csak egy szakmai skillt használsz, kellenek a humán skillek is hogy ne tűnj egy parasztnak a külsős partner szemében a kapcsolattartás során, kell tudnod fogalmazni stb...
  Valamint szakmai megbeszéléseken, konferenciákon a szünetekben sem tartanak egy tahó parasztak ha művelt vagy és el tudsz beszélgetni másról is a szakmán kívül.

  A gimnáziumoknak nagy a felelőssége, de azokat akik alig tudnak leérettségizni és szakma vagy továbbtanulási lehetőség nélkül hoppon maradnak, a felvételin kellene kiszűrni. Csak hát az iskolák küzdenek a létszámért így egyre lejjebb kerül a léc. De ez az egyetemekre főiskolákra is igaz.

  De nem tudom mi lenne az igazságos, az egyetemi felvételi pl. semmiképp. A Kandón pl. azért alacsony a ponthatár, hogy a villamosipari szakközepet végzett diákoknak is legyen esélyük. Jellemzően nem onnan kerülnek ki a maxpontos matek és fizika érettségit író diákok. Na nekik segítettünk mi gimnáziumot végzettek a matekban, fizikában. Ők meg segítettek nekünk első évben a szakmai tárgyakban, és a többsége aki szakközepet végzett kiváló szakember lett.

  A Linux rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait

Hozzászólok Aktív témák

Hirdetés