Hirdetés

2019. augusztus 21., szerda

Hozzászólások

(#1) kakuk.tamas


kakuk.tamas
(őstag)

Most jól értelmezem, az olcsóbbikon is dupla enternet van? Mert akkor így nem is olyan rossz.

Úriember vagyok, az a gecirendes fajta. ~ Ha tőlem vásárolnál, olvasd el: https://tinyurl.hu/PKrH/ ~ Zalaegerszeg ~ Huawei Mate 20 Pro Twilight ~ Xbox One X 1TB ~ MS Xbox One Patrol Tech ~ LG 43UJ63 ~

(#2) Patice válasza kakuk.tamas (#1) üzenetére


Patice
(nagyúr)

És mennyibe kerül mellé egy olyan switch vagy router amivel ki is tudnád használni a link-aggregációt? :U

Szerintem.

(#3) Psych0


Psych0
(őstag)

Miert hivjak felhonek, ha az adat csak egy helyen van?

"As an online discussion grows longer, the probability of a comparison involving Nazis or Hitler approaches 1."

(#4) Zwodkassy válasza Patice (#2) üzenetére


Zwodkassy
(aktív tag)

És mennyibe kerül mellé egy olyan switch vagy router amivel ki is tudnád használni a link-aggregációt? :U

10k alatti összegbe:
- Tp-Link TL-SG105E
- Tp-Link TL-SG108E

(#5) vicze1 válasza Psych0 (#3) üzenetére


vicze1
(nagyúr)

Mert mi a felhő? Ha az adat az egekben van? :)

(#6) kekegsm válasza Psych0 (#3) üzenetére


kekegsm
(őstag)

A felső is csak egy helyen van, azért.

Lépj ki, lépj be, próbáld meg újra...

(#7) macilaci78 válasza Zwodkassy (#4) üzenetére


macilaci78
(Korrektor)

Akkor most ajánlanál routert is hasonló ársávban?

Egyszobás garzon Szegeden a Cserzy M. utcában eladó, akár garázzsal is a parkolóövezet határán. https://ingatlan.com/29949866

(#8) nbg válasza macilaci78 (#7) üzenetére


nbg
(senior tag)

Minek router is? 2 gigas neted/upstream-ed van otthon? ;)

I'm not saying there should be a capital punishment for stupidity, but why don't we just take the safety labels off of everything and let the problem solve itself?

(#9) Reggie0 válasza Psych0 (#3) üzenetére


Reggie0
(nagyúr)

Mert ez az aktualis buzzword.

(#10) Psych0 válasza kekegsm (#6) üzenetére


Psych0
(őstag)

Ennyi erővel a warez ftpket is nevezhetnenk felhonek. Vagy az ftp képes routereket is.

Eddig azt hittem, hogy a felhok attol felhok, hogy a szerverek is redundánsan állnak rendelkezésre, nem csak egy raidelt samba share egy db szerveren.

Egy IT portálon szerintem legyenek a fogalmak a helyén kezelve.

[ Szerkesztve ]

"As an online discussion grows longer, the probability of a comparison involving Nazis or Hitler approaches 1."

(#11) vicze1 válasza Psych0 (#10) üzenetére


vicze1
(nagyúr)

A felhőnek nincs az égadta világon semmilyen definíciója. Pont ez a lényege, úgy lehet vele dobálózni, mint az újabb "big data" címszóval. Az égvilágon minden lehet felhő, ami decentralizáltan elérhető. Az internetre kötött routerben lógó pendrive az egy felhő mert decentralizáltan elérhető. Semmi másról nem szól az egész, gyak az egész internet egy felhő, felhő az egész világ. :P

"Cloud computing involves deploying groups of remote servers and software networks that allow different kinds of data sources be uploaded for real time processing to generate computing results without the need to store processed data on the cloud. Clouds can be classified as public, private or hybrid."
Tessék szakmai definíció, egészségedre. :)

(#12) Psych0 válasza vicze1 (#11) üzenetére


Psych0
(őstag)

"groups of remote servers"

Koszonom

"As an online discussion grows longer, the probability of a comparison involving Nazis or Hitler approaches 1."

(#13) Daywalker válasza Psych0 (#12) üzenetére


Daywalker
(addikt)

Kiragadtál egy szót és egy definíciót, ami MA már nem ennyire egyszerű fogalom köszönhetően annak, hogy a dolgok folyamatosan (át)alakulnak. Szigorúan véve valóban az van amit írsz, de az egész cloud mizéria nem egy ennyire merev dolog, mióta a net és az okos-internetre kötött eszközök ennyire elterjedtek, ezért ma már lényegében magát a felhőt, mint elnevezést sokkal szélesebb körben használják. Mert ugye lényegében ma már szinte bármit, ami nem saját gépen tárolt vagy helyből futtatott, hanem távol van és internetes szolgáltatáson keresztül elérhető akár egy alkalmazás segítségével, azt felhőnek hívják. Igen, az egyszerű adattárolást is, mely adatokkal úgy dolgozhatsz (vagyis dolgozhatnak akár többen egy időben - amit ugye egy FTP-vel nem tudsz), mintha saját gépeden lennének.

Namármost ezek a "cloud" NAS-ok nyilván nem hatalmas szerverek csoportja, valóban nem redundánsak (legalábbis ha magát a hardvert nézzük és nem a benne lévő tárolót), de erre otthoni környezetben nincs is igény. Ezek tehát egyfajta privát otthoni felhőt képeznek. És lényegében a felhasználó szemszögéből teljesen mindegy is, hogy group of remote servers vagy sem, hiszen neki az a lényeg, hogy mondjuk lő egy fotót és azonnal fel tudja tölteni a saját nas-ra, ahonnan aztán bárki elérheti, akinek van hozzáférése, vagy tovább tudja küldeni más szolgáltatásokba (facebook, youtube pl). Évek óta használják most már ezt a fajta tárolási módot és nevezik felhőnek. Mehetünk ezzel szembe, csak akkor az átlag user nem fogja érteni, miről is van szó. Hozzátenném, a userek nagy része nem profi (persze lehet mondani h akkor őket lehet hülyíteni ezzel a szöveggel, de erre inkább most nem reagálnék így előre sem).

Erre próbáltak utalni a fenti hozzászólók is...de még egy picit csámcsoghatsz a definíción, a világ és a gyártók nem fognak megváltozni. csak hogy ragaszkodjanak a könyv szerinti definícióhoz. Többet nem szeretnék a témához hozzá fűzni.

[ Szerkesztve ]

"A szabályok csak irányelvek azoknak, akiknek végképp nincs szabad akaratuk."

(#14) feketebirka válasza Daywalker (#13) üzenetére


feketebirka
(csendes tag)

hát igen, a marketing mindent felülír. kicsit sem vérlázító, hogy egy sima szerver-kliens felállást már felhőnek neveznek. persze ezek a szutykok messze csak arra valóak, amit ráírnak, mert pl levelezésnél rá vagy kényszerítve a gmailre pl ha "felhőzni" akarsz.

a masináról meg az a véleményem, hogy hiszem ha látom a 200 MB/s-t. Pár éve azért még jelentős csillagegyüttállásnak kellett ahhoz lennie, hogy normális, gigabit közeli sebességet lehessen egy ilyen cuccból, vagy akár épített nasból kicsikarni (megfelelő switch, hálókarik, kábel, stb. most nem arra gondolok, hogy "gigabit"). a bonding sem tudta a dupla sebességet.és akkor még nem beszéltünk arról, mi van, ha több klienst kell ellátni? mondjuk 5-öt? Mert mondjuk akad a gyereknél a rajzfilm, ha apuci iso-t másol. Hasonlóan kérdéses a "fogyasztás" és a "zaj", valahogy minden nas leragadt az átviteli sebesség tekerésénél.

Egyébként .. ha már épp az átviteli sebességre gyúrnak, hol vannak a 10 gigát támogató hálózati cuccok!?

(#15) Daywalker válasza feketebirka (#14) üzenetére


Daywalker
(addikt)

Csak egyetérteni tudok. :K

"A szabályok csak irányelvek azoknak, akiknek végképp nincs szabad akaratuk."

(#16) caprine


caprine
(aktív tag)

Nem túl pazarló NAS-ba SSD-t rakni? Mármint a hálózati részét a HDD is ki tudja szolgálni. Esetleg, ha elég sok kliens akar különböző állományokkal dolgozni akkor talán kijönne az SSD tudása, de vannak kétségeim.

A "valós idejű vírusszűrést" ennél a cuccnál mit jelent? Milyen víruskergető van rajta? Olyan jól hangzik, de lehet megint csak egy vevőcsalogató plecsni.

A felhő szolgáltatásoktól meg még mindig tartok. Ki tudja melyik cuccomról és hova milyen információt küld egy ilyen NAS a tudtom nélkül, ki tudja mi van a háttérben leprogramozva.

Ha saját szívedben nem találsz békét, nem fogod azt megtalálni a világon sehol. (SCKG)

(#17) Psych0 válasza Daywalker (#13) üzenetére


Psych0
(őstag)

Ez alapjan javaslom nevezzuk at az internetet felhonek... :U

Valoban ez a readyCloud szolgaltatas mar nagyon kozel all ahhoz, amit en mar felhonek hivnek, hiszen nem kell foglalkozni a protokollal, meg a cimekkel, es adnak szoftvert sok platformra. Tehat a hozzaferes mar tenyleg olyan, mint a tobbi felhoszolgaltatohoz. A mogotte allo rendszer biztonsagosaga miatt nem neveznem ugyanugy felhonek, mert amig, ha a macska leveri a polcrol a nast, akkor nemcsak nem fresz hozza, hanem elvesznek, az adatok, addig egy valodi cloud szolgaltatasnal, ha LA-ben egy foldrenges megsemmisiti a szerverparkot, majd jon kicsit lassabban mashonnan.

"As an online discussion grows longer, the probability of a comparison involving Nazis or Hitler approaches 1."

(#18) Psych0 válasza caprine (#16) üzenetére


Psych0
(őstag)

"A felhő szolgáltatásoktól meg még mindig tartok. Ki tudja melyik cuccomról és hova milyen információt küld egy ilyen NAS a tudtom nélkül, ki tudja mi van a háttérben leprogramozva."
Mert ezt az uzit is egy altalad irt oprendszeren, altalad irt bongeszorol kuldted ugye? :U

"As an online discussion grows longer, the probability of a comparison involving Nazis or Hitler approaches 1."

(#19) Daywalker válasza Psych0 (#17) üzenetére


Daywalker
(addikt)

Hát ja ;] Egyébként egyetértek veled is, de megértem a másik fél álláspontját is.

"A szabályok csak irányelvek azoknak, akiknek végképp nincs szabad akaratuk."

(#20) pepeno1


pepeno1
(csendes tag)

NetGear cuccoktól azóta ódzkodom, mióta vettem egy NetGear Storát, és csak élő internetkapcsolattal lehet rajta felhasználói nevet és jelszót megadni, azt is csak max. 5-öt, ha jól emlékszem, mert offline módban csak úgy lehet, ha rootolod.

Azért mert a kacsa nem tud úszni, még nem a víz a hülye.

(#21) feketebirka válasza Psych0 (#17) üzenetére


feketebirka
(csendes tag)

georeplikálni tud-é? nem. bővíthető-é automatice több doboz egymás mellé helyezésével? nem. még a levelezésemet sem tudja kezelni. bocsi ha nem f.som le a bokámat egy olyan cucctól, amit custom buildben azért már 15 éve meg lehetett gyártani, amikro a felhős megoldást még csak az esőztetésre használták ... jó, akkor szöszölni kellett vele, de csinálta és azt, amit mondtál neki. ha meg több 10 giga a levelezésed, akkor meg fizess elő a gmailre. nem is tudom, ki lehet-e pl egy rar-t helyben csomagolni, vagy végig kell tolni a neten, vagy bele lehet-e nézni anélkül, hogy kicsomnád.

[ Szerkesztve ]

(#22) Reggie0 válasza Psych0 (#17) üzenetére


Reggie0
(nagyúr)

Nem kell atnevezni, abrakon mar felho a szimboluma:)

(#23) vicze1 válasza Psych0 (#17) üzenetére


vicze1
(nagyúr)

Na most nálunk van, kb. 10éve van ESX klaszterek százai georedundánsan, akár kontinensek között, ennek megfelelő storage alrendszerrel, több 1000 szervert futtatva. De mivel még nem volt divat a Cloud így a "termék" nevébe nem került bele ez, na most 3éve kellett egy új terméket csinálni aminek a nevében benne van a Cloud szó, hogy eladható legyen, na tippeld meg mennyiben különbözik a két szolgáltatás egymástól? :)

Cloud az egész világ. Mivel valójában az emberek 99%-nak fogalma sincs róla hogy mi az, így legegyszerűbb mindent annak nevezni mert így nincs probléma.

@Reggie0: 20éve is az volt az ábrákon, szerinted honnan jön a felhő elnevezés? ;) Szerintem egy meetingen a technikus így magyarázta el a projekt managernek, hogy hol az adat meg az alkalmazás, miután 20x-ra se értette meg és megszületett a felhő. :D

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.