- Hobby elektronika
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Házimozi belépő szinten
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Samsung Galaxy Tab S9 Ultra - nagy képernyő mindenre
- Kivizsgálja az Arc meghajtó magasabb többletterhelésének az okát az Intel
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Nikon Z MILC fényképezőgépcsalád
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
wildpig
tag
válasz
Meteorhead #32 üzenetére
4 hónapja amikor a mostani cégemhez kerültem, és mentem átvenni az IT cuccaimat, úgy dobtak ki elém egy Quadro-val szerelt zsir új i7 workstation laptopot az asztalra, mint egy rossz cipősdobozt.
Kérdeztem is hogy ez most nekem miért kell emailezgetéshez meg SAP-hoz. Azt mondták mindenkinek ilyet adnak, nem nézik a felhasználási területet.
Lényeg: Azért mert Te nem sokat hallasz ezekről a kártyákról, és nincs minden sarkon, még igen is sokat adnak el belőle, sőt van az a szint ahol már nem is nézik hogy szükséges-e, csak boltolják be százasával. -
A cikkben azért az le van írva, hogy aki régebben vette az használhatja továbbra is ilyen vonalon a GF kártyát, csak nem kap hozzá hivatalosan frissítést.Ettől függetlenül szerintem a mostani driverrel is még évekig működni fog a kártya, legalább addig, amit a GF kibír szerverben való használatban.Utána a cserénél meg már figyelembe kell venni az új felállást.
-
kal81
csendes tag
Távol álljon tőlem hogy védem az NV-t de nem véletlen a külön termékvonal ahogy más cégeknél sem. A Quadro-kat pl. optimalizálják az ismert CAD programokhoz. Persze GF-el is bőven lehet modellezni. Viszont ezzel az említett cég is pénzt keres, akárcsak egy korábban említett zöld/kék bosch szerszám esetében. Egyszerűen másra tervezték az ipari kategóriákat, adják hozzá a folyamatos supportot és hát ennek meg is kérik az árát. Azért komolyabb cégeknek nem túl megterhelő megvenni ezeket a méregdrága kártyákat. A kisebbek akiknek meg igen még mindig ott a GF vonal de akkor ne várja el hogy ezért még a KV-t is ágyba vigyék neki support címszó alatt és most ezt írásba is adják, bár nem hiszem hogy egy EULA-t valaha valaki végigolvasott és értelmezett ahogy én se. Ami nekem jogilag kicsit itt ingatag, hogy valóban: mikor én veszek valamit olyan funkciókkal veszem meg olyan feltételek alapján amikor épp kicsengettem az árát. Ezt menetközben gyökeresen megváltoztatni szerintem is aggályos. Kb. olyan mintha veszel egy mosógépet 1000/perc-es centrifugázással és rá 1 évre azt mondják: most már csak max. 500 lehet. Meglátjuk mi lesz, szerintem nem ez az első ilyen eset, csak most ez kapott nagy visszhangot. Ennyi erővel az intel is mondhatja azt hogy bocs, de innentől csak Xeon mehet szerverbe mert az való oda meg drága is ami nekünk csak jó. Azért annyit nem értek, hogy a Titan hogy került bele, hisz aranyárba mérik és nem is feltétlen gamer kártyának reklámozzák.
-
Reggie0
félisten
válasz
Dr. Akula #80 üzenetére
A problema az, hogy jelenleg a hardvert es az azt mukodteto drivert(szoftver) ket kulon termeknek tekintik. Nyilvan a driver nelkul hasznalhatatlan a termek, igy ez lenyegeben arukapcsolas, meg ha a masodik ingyen hozzaferheto. Tehat emiatt a GPU vasarlasakor kotott szerzodest nem lehetne felulirni a hozza csatolt termek felteteleinek modositasaval. De mivel szoftverrol van szo, igy talan annyi engedmenyt lehetne adni, hogy az uj feature-k feltetelei mar lehetnek masok, de a hibajavitasokat kotelezoen backportolni kell a nem korlatozott driverbe. Mondjuk ilyen teruleten az EU-ra jobban lehet szamitani, mint mas teruletekre, hiszen itt mar a hasznalt szoftverek kereskedelmere is van allasfoglalas, ami semlegesiti a licencfeltetelekben levo ilyen iranyu korlatozast.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
A ROCm nyílt forráskódú: [link] ... Nehezen tudnának bármit is tenni az ellen, ha valaki Radeont akar használni. A nyílt forráskód és a MIT licenc már lehetővé teszi. Akár azt is meg lehet csinálni, hogy xyz cég leportolja a ROCm csomagot az AMD által nem támogatott Radeonokra. Nem tudja az AMD megakadályozni a MIT licenc miatt. De alapvetően ezt akarják elérni, hogy ne érezze magát bezárva egy fejlesztő, hogy a befektetéseik biztonságban legyenek.
Az AMD esetében a funkciókat fizeted meg a Frontier, FirePro, Instinct, Pro, akármi verziókkal. Például a virtualizáció az AMD-nél teljesen hardveres, így meg tudják oldani, hogy ez xy hardvereken működjön, és zw hardvereken ne. Ugyanez a Secure Processzor, stb. -
Ja hát persze , hogy nekik most ezt kell felkínálniuk, nem igazán hatnak ki jelenleg erre a piacra...nekik így is jó, mert ez is előrelépés nekik.Összeszedik a lepattanót,de te is tudod, hogy ha ott tartanának, mint NV ebben a szegmensbe, akkor nem lenne ez a tapsikolás az RX használatától a Firepro helyett.
-
azbest
félisten
Értem, hát ez tényleg érdekes. Nem emlékszem, hogy a win update által telepített nvidia driver kért-e bármi licensz elfogadást. A WU általában valamilyen szempontból butított változatot szokott feltenni (régen opengl hiányzott belőle, manapság meg lehet a számolós, physicses cumók hiányoznak talán abból).
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Itt meg tudod nézni, hogy a ROCm milyen Radeon hardvereket támogat. [link] - ha valakinek megfelel az egyes gaming Radeonok funkcionalitása, akkor használhatja azokkal is. Szoftveres oldalon teljes értékű támogatás van rá, de bizonyos funkciók csak a FirePro, a Frontier vagy az Instinct hardverekben vannak aktiválva (SR-IOV, Security chip, ECC, stb.).
-
[Newman]
tag
Abszolút igazad van, viszont több kombináció van.
Két ilyen terminálos eset van:
- session alapú
- VDI alapúElső esetben szerver operációs rendszeren, szimultán több felhasználó dolgozik (RDSH a Microsoft megvalósításában, amire "épül" a Citrix XenApp, VMware Horizon View stb.) Itt alapvetően emulált, szoftveres GPU van rendering-re, viszont tehető bele diszkrét kártya.
Session alapú prezentáció nyilván lehet VM-ben is amiben szerver OS-fut, de ez nem nagyon különbözik a VDI második estétől - lent.
A VDI esetén két eset van:
- bare metal: kb mint az előbbi eset, viszont egy kliens OS-egy felhasználó az összerendelés. Itt pl ha Geforce a kártya - mivel minek tenne bele az ügyfél quadro-t, tesla-t - akkor milyen driver-t használjon ha a Geforce mostantól tiltott?
- szerver OS ami a hypervisor, azon futnak a VDI VM-ek kliens vagy szerver operációs rendszerrel. Itt szintén két verzió van - vGPU (RemoteFX) és GPU DDA (GRID). Ez itt tiszta sor, első esetben az MS ad drivert, a DDA-nál speciális driver-t ad az nvidia.A kérdés hogy akkor, amikor bare metal 1-1 a hozzárendelés mi lesz? Ott lehet Geforce driver-t használni, főleg hogy a kártya is jó esetben az, mivel nincs szükség a virtualizálható GPU képességekre?
-
válasz
#32839680 #90 üzenetére
EZ is benne van a pakliban , én követni sem bírom egyébként már. Gondolkodtam a cserén nagyon erősen, aztán most az lett a vége ezzel a 65 wattos TDP keretes baromsággal meg úgy mindennel együtt, hogy lett egy HEDT 6800 K és egy darabig nem fogok cseréni semmit, amíg nem tisztul le a piac és ez az egész káosz, ami itt van és nem kapok végre normál minőséget Inteltől( nem ezt az átlag alatti szart) vagy legalább 4.5 Ghz stabil órajelet AMD től , mindegyik gyártótól 8 magon.
Röhej amit levert Intel a kamu TDP vel . Látod, nekem tőlük kezd kiborulni a bili,kezdem azt érezni velük szembe mint te a zöldekkel, pedig jó ideje tőlük van procim.
-
válasz
#32839680 #86 üzenetére
Szerintem is ezt szeretnék, hogy így működjön a dolog. Üzletileg is nekik persze így érné meg+ piacilag is így látnák át a dolgot, csak sajnos ennek sok kis cég és szolgáltató fog áldozatul esni, akinek valóban nincs szüksége/ tőkéje a a fenti 2 kártyára. Ezt bevállalják sajnos, hogy ők vagy váltanak, vagy kerülőúton járnak, vagy beruháznak a drágább termékre.
-
válasz
#32839680 #84 üzenetére
ez szerintem naív hozzáállás ,még egyszer hangsúlyozom, hogy azt gondod ez aprópénz és bagatell összegek, valamint légből kapott vádaskodás.és ez alapján működött náluk ez a dolog. EZ nem az és hatalmas összegekről van szó és hatalmas piacról Nvidiánál meg nem idióták ülnek a székben.
ÉN inkább hiszek nekik, te meg természetesen nem. Ilyen a világ. -
válasz
#32839680 #82 üzenetére
jaj nem már, hisz ez tudod, hogy nagyon naív hozzáállás, hisz erről szól a fent említett cikk is, olvasd el akkor te magad is. Minden másban hiszel Abunak ebben nem mert megmagyarázza mit miért csinál NV?EZ spekulációnak tűnik? Nem gondolod hogy majd erről hivatalos papírt és szerződést készítenek majd .. ugyan már..A saját gyártmányú geforce kártyáikat árulják a szervereikbe, nem kis tételben, miközben az oldalukon nem vehetsz hivatalosan , csak Quadro/ Tesla kártyával mert hivatalos partner viszonyban vannak NV vel, amiért nem kis kedvezményeket és pénzt tesznek zsebre tőle.
Ott a másik témára: a felsorolásodnál gbors ( aki szerintem egy baromi józan kis emberke és nekem személy szerint a kedvencem ilyen témákban, mert valóban pártatlan és józan , ráadásul ért nagyon a témához) legalább néhányban megcáfolt és rávilágított arra, hogy ez városi legenda illetve nem egészen jól látod a dolgot.[link]
-
válasz
#32839680 #78 üzenetére
Hát akkor nem vagy nagyon tisztában ezzel. a dologgal úgy látszik pedig még kommenteltél is hozzá úgy látom...[link] Aláhúztam a kommentemben a hivatalos szót.
Nem tudom ezt az 5 % ot honnan szedted, jelenleg ezt nem tudja megállapítani senki, még NV sem mekkora piacról beszélünk. Érdekes hozzáállás, hogy már az is elítélendő, ha egy cég a saját érdekeit és termékeit védi, pedig szerintem ez tök reális dolog. Nem tudom dohányzol e, de az Ukrán behozott Camel is jó annak akinek nincs pénze, csak az a gond, hogy sok olyan ember is szívja, akinek lenne pénze bővena hivatalosan itthon árultra is.. remélem érted a hasonlatod, hogy miért harcol ez ellen NV és ezt akkor is megérteném, ha ezt AMD csinálja és hidd el fogja is.
Sokáig azt gondoltam rólad te nem ilyen elvakult NV hater vagy, hanem józan megítélésű kis emberkének gondoltalak itt az oldalon, de kezd megváltoznia véleményem. Ez nem ennek a cikknek szól, mert itt megértem a más nézőpontokat, de úgy általában is már a világ bűneiért is NV a felelős a hozzászólásaid alapján... -
Dr. Akula
félisten
A már eladott cuccra elég érdekes új feltételeket szabni, hiszen a vételárat is a régi feltételek szerint kapta az Nvidia. Ez minimum szerződésszegés. akkor adja vissza a pénzt, ő meg visszakapja a(z X hónapig használt) hardverét, oszt csókolom.
-
azbest
félisten
Lehet tájékozatlan vagyok, de ha sima terminal server jellegű a dolog, akkor ott kb nem számít a videokártya. Akár headeless is lehet a szerver. Régebben is csak minimál (ezeréves sima framebufferes, semmi extrát nem tudó videokártya volt integrálva a szerverekre, az is csak helyi debuggoláshoz, telepítéshez). Persze, manapság már vannak olyan területek, ahol hardveres gyorsítás is kellhet (remote fx), ahhoz van a griddel gyorsított megoldás.
Szóval, ha nem tévedek nagyot, akkro sima terminal szerveres használatkor, irodai jellegű feladatokhoz sima szoftveres renderelés van, nem használ videokártyát hozzá.
Ha tévedek, akkor lehet kell valami példa, hogyan vagy milyen hardveren megy, amire gondolsz.
-
válasz
#32839680 #75 üzenetére
Hivatalosan eddig sem vehettél HPC szervert GF kártyával.
Ez nem olyan evidens dolog, hisz gondolom láttad te magad is,de rákereshetsz a neten, hogy HPC szervert még hivatalos partnertől nem találsz sehol GF kártyával, ezzel szemben fű alatt árulják az üres szerverházakat és mellé a saját GF kártyáikat.
Ennek szól ez a dolog főleg, hisz átbasszák a hivatalos partnereik őket . a felhasználók meg NV-t hibáztatják ez miatt, ha megtagadja a támogatást nekik.
Ez egy kiskapu volt eddig, szép volt jó volt.Szerintem jogos amit csinálnak és azt mondom neked, akinek nem tetszik az váltson,aztán majd a piac eldönti kinek volt igaza.Nekik is az az érdekük , hogy letisztuljon a piac, jobban átlássák, kik a valódi partnerek, akiket ki kell szolgálni.Ez nem egy szimpla kártya eladás, ez egy szolgáltatás. Akinek nem éri meg majd vált másra vagy talál nem hivatalos megoldást rá.
Jelenleg nem úgy néz ki, hogy a Tesla / Quadro gondban lenne az eladással, inkább a kiszolgálás jelent problémát...Bányászatra építesz otthon valamit összerakod és kész, lehet az akármilyen keret , ellenőrizhetetlen, persze hogy engedik, hisz magad is írtad , hogy röhejes lenne megtiltani ezt a dolgot. Egyébként meg a Volta hatalmas előrelépés ezen a téren, nem tartom lehetetlennek, hogy már ezzel a következő generációnak készítik elő a terepet, mert azok bányászatra valószínűleg előrelépést fognak jelenteni.
-
[Newman]
tag
Egy egyben, natív OS-t adsz a felhasználónak, nincs SRIOV. Tehát pl egy HP WS460 blade-ben, nem virtualizálva - tehát natív bármilyen OS - fel kell tenned valami drivert a Geforce kártyához. Ha virtualizálod akkor a Tesla-kat lehet szétvágni 2,4,8,16 - lehet 32 - részre és akkor a VMware/HyperV/Xen esetén a guest-be szintén fel kell tenni drivert. Ez utóbbi tiszta sor, mivel nem Geforce, de az előbbi?
-
Ennyi, tökéletesen összefoglaltad, ezért nem értem a problémát, Annyi történt , hogy most hivatalossá tették ezt a dolgot,.
Kutya nem fog ez után menni, ahogy eddig se ment. A saját szerződött partnereik árulták a szervereikbe a gamer kártyákat, röhej az egész ez szerintem főleg nekik szól. AKI GF kártyát használ amúgy sem hiszem , hogy olyan gyakran frissít , sokszor évekig egy driverrel használják a kártyát.. akik meg régebben vették azok ráadásul legálisan. -
azbest
félisten
Ok, de ki akar szerver támogatást a kommersz kártyákhoz? Olyasmin akadsz fenn, amit nem létező probléma.
Nem jár, nem kapnak. Abu úgy tudja, hogy minden bejelentéssel foglalkoznak, de ez sántít azért, erősen marketing szöveges mondás. Még a játékok esetén sem feltételen oldanak meg bármilyen problémát. Bár nem mai példa, de a gt210 ismert bugját sem javították meg sosem, ami két kijelzővel jelentkezik, pedig triviális lett volna.
szerk (#74) b.
Az usában meg nem kell kitalálni, hogy mit gondolsz a szerző, mert simán beperelik a kisembereket is akár, ha az érdek úgy kívánja. Ott nem lehet szórakozni a szerződésekkel, mint itthon. -
Én ezt értem már le lett írva ez többször és jogos amit írsz. Ne vedd meg a többszörös áru terméket ha nem használod ki.
A probléma továbbra is az, hogy ne akarj hozzá akkor szerver szupporot sem, mert egy HPC szerverbe szánt kártyával nem csak hardvert vásárolsz , hanem hozzá tartozó szoftverkörnyezetet és szupportot is. Ez évek óta így van, ezt vallja AMD is, csak cseszik a sarkára állni ez miatt. NV ezt megtette. Használhatsz te GF kártyát HPC szerverbe ,( hivatalosan azt sem, mert nem járna rá gyári garancia). kutya nem fog ezzel foglalkozni NV nél sem, csak ne terheld a hotline-t utána a bajaiddal és vedd el a kapacitást azoktól, akik valóban fizetnek érte.
Hivatalos közlemény mögött kb ez áll paraszti ésszel lefordítva. -
azbest
félisten
Külön beleírták, hogy bányászni lehet a kommersz kártyával is datacenterben.
Aki geforce-ot vesz 700 dollárért darabját, az tudja, hogy nem jár hozzá szerver hotline, mert az csak a többszörös árú teslákhoz jár.Mi a túróért fizetne bárki 800-2300 dollár felárat, ha tudja, hogy nem fogja igénybevenni a támogatást, tudja, hogy az ő igényéhez, szoftverjéhez a teslához sincsen támogatás, mert nincs benne a felsorolt alkalmazások listájában. Ki lenne olyan bolond, hogy a számára azonos képességet nyújtó két eszköz közül poénból a többszörös árút nenné, ahelyett, hogy ugyanabból a pénzből venne inkább 4 darab kommersz kártyát, ami számára így sokkal több teljesítményt nyújt azonos költséggel.
Ha én vagyok a kicseszett megrendelő, én fizetek, akkor nem a gyártó fog nekem diktálni, hogy márpedig mit kell megvennem, ahelyett, ami számomra megfelelő.
Tudod mit, van egy tápkábelem, ragasztottam rá egy post it matricát. Kötelező ezt használnod, 100 forint helyett 10000 utalást kérek ezért. Ha az kell, hogy valaki lehúzzon, akkor miért ne legyek én. Nekem is jól jön a pénzed.
Én sem veszem meg pontosan ugyanazt a kínai kacatot a magyar boltban 4-10x áron, amit megvehetek 1x áron. Kit érdekel a garancia, mikor vehetek helyette másikat ha elromlik és még mindig olcsóbban jövök ki. Vagy vehetek helyette 4-10 darabot és még mindig nem drágább. Ha erre azt mondaná valami magyar bolt, hogy márpedig neki isten adta joga, hogy én nekifizessek többszörös árat és jogilag akar erre kényszeríteni, akkor hamarabb fogomn felgyújtani a szemetét és a szemébe röhögni, minthogy engedjek a zsarolásának. Persze, ha muszáj azt használni, akkor rövid távon lehet, hogy engedek, de amit lehet más megoldást nézek, hogy soha többé ne kelljen olyan suttyóval üzleti kapcsolatba kerülnöm.
-
derive
senior tag
válasz
#32839680 #68 üzenetére
Pl en eleg sokat szamoltattam FFTt 280Xes gamer Radeonokon (1/4 fp64es teljesitmeny miatt). A olyan terhelest kapott, hogy gyari TDP limittel nem hogy az OCt, de az alaporajelet sem tudta, ahhoz is 120-130%ot kellett beallitani (4 kartyas statisztika). Gamingre meg +100 MHzt ratoltam a gyari tunningra es meg ugy is 100% TDPn belul maradt.
-
válasz
#32839680 #68 üzenetére
Nem értem a problémát, ami fejtegetsz. HPC szerverbe ne geforce legyen , ezt akarják elérni.Tök mindegy, hogy valaki bányászatra vagy bármire használja.A geforce mellé nem jár 0/ 24 online szerver szupport Quadro/ Tesla mellé meg jár.Geforcra meg kap hivatalos driver támogatást, gamer oldalit.
Miért hivatalosan a Radeon biztosítja a Firepro szoftverkörnyezetet és az ehhez kapcsolódó szerver szupporot a gamer kártyacsaládnak? mert ez nekem újdonság...
-
válasz
tibcsi0407 #7 üzenetére
Használhatsz, csak nem lesz rá támogatás... egy garázscégnél még elmehet egy ilyen buhera, de egy nagy multinál ahol minden hiba és kiesés dollárszázeres károkat, pereket, stb okozhat, nagyon nem mindegy a támogatás.
Szóval jah... szerverre szerver cucc, hivatalos támogatással... csak ez a járható út.
-
azbest
félisten
Ha jól sejtem itt az sr-iov kulcsszó és a gpu virtualizáció és grid, megosztás több rendszer vagy user közt.
Azt hiszem, hogy ehhez külön drivereket csinálnak és külön lehet licenszelni. Meg mintha headless kártya változatokat csinált volna ehhez az nvidia, a sima driverében lehet nincs bekapcsolva ez a lehetőség. -
GodGamer5
addikt
Egyre nyomorultabb húzásai vannak, az Nvidiának.
-
C64
őstag
És ha mégis abban használom mi lesz? Megver az nvidia?
-
Silεncε
őstag
Ki az, aki el szokta olvasni ezt?
-
adax01
tag
Kenjék azt a maszatos matt színvilágú vackaikat a hajukra. Eddig se kellett nekem az nvidia ezután se fog.
-
Lacok
őstag
Ennyire nem fogy a Quadro és a Tesla?
-
[Newman]
tag
VDI gépekben is eléggé elterjedt a Geforce - nem csak Quadro - kártya. Na ott mi lesz?
-
BlackSoft
addikt
A legtöbb ilyen helyen, ha valami működik, akkor nem nyúlnak hozzá. Azaz a 15 verzióval korábbi WHQL van fent, és az lesz a következő években is
Emellett régi drivert bármikor fel tudnak majd tenni, illetve semmilyen szabály nincs arra, hogy 3rd party drivert használjanak, amiben épp az lesz a különleges, hogy nem lesz benne ilyen szerződés
-
Tigerclaw
nagyúr
Nem biztos hogy Geforce után a drágább Nvidia kártya lesz a választása a cégeknek. Mondhatni részben újra lesz osztva a piac és nem biztos hogy ebből az Nvidia olyan jól fog kijönni, ahogy tervezi.
-
tatararpad
őstag
-
bambano
titán
válasz
tatararpad #44 üzenetére
"mostantól nem kell supportálni azokat akik valójában nem is fogyasztók, hanem ipari felhasználók, akkor nem csökkenhet ettől a fogyasztói piacra szánt termékek ára?": ettől konkrétan pont nőne.
ha én megveszek 1000 kártyát és ugyanarra használom, akkor mind az ezerre kifizettem a supportot, és csak egyféle bajom lehet velük, amit egyszerre oldanak meg. szemben ha azt megveszi 1000 gamer, mindnek más baja lesz, ilyen-olyan ócska, így meg úgy húzott alaplapokkal, vargáné táppal, virágbolti játékokkal.(#19,#23) berVi: meg olyanok, akik nem láttak még 90 fokos tápcsatit... most tekintsünk el attól, hogy ha minden kötél szakad, kiforrasztani egy aljzatot a kártyából és fixre drótozni vajon mekkora meló.
-
Hunter2
addikt
válasz
tibcsi0407 #7 üzenetére
simán használhatsz asztali OS-t ha mondjuk file szerverként üzemelteteted és elég az hogy max 20 felhasználó érheti el és nem érdekel hogy tudsz jogosultságokat osztani normálisan.
Tipikusan kis cégeknél simán jó ez is. -
tatararpad
őstag
Kérdés: ha a consumer piacra szánt termékek árában benne van a rájuk fordított support is valamilyen módon, és mostantól nem kell supportálni azokat akik valójában nem is fogyasztók, hanem ipari felhasználók, akkor nem csökkenhet ettől a fogyasztói piacra szánt termékek ára? Ráadásul ha még így a kereslet is csökken, az sem csökkentheti az árakat?
-
bambano
titán
és akkor az nvidia visszavásárolja a lecserélt kártyákat?
szerintem ezért egy jogállamban jól pofánverik a gyártót. nálunk meg majd az adatközpontokból társasház lesz, oszt jónapot.
szerk: egyébként meg az usa bíróság kimondta, hogy az eladással a szerzői jogok kimerültek. vagyis annyit kell csinálni, hogy van két cég egy adatközpontban, eladják egymásnak a kártyákat, és kész. esetleg vissza is adják. utána már nem lesz jogalapja az nvidiának pattogni.
-
azbest
félisten
Azért, mert rettentően bosszant a butaság. És, hogy sokan habzó szájjal könyörögnek sorbanállva, hogy vegyék el a jogaikat, büntessék őket, kérik, hogy mondják meg nekik mit csinálhassanak. Szükségük van rá és ez a helyes. Esetleg néha abból élnek, hogy drága cuccokat adjanak el olyanoknak, akiknek nincs rá szükségük, s ha nem működnek együtt a vevők, akkor örülnek a jogi ellehetetlenítési problálkozásnak.
Én pedig a józan észt képviselem, ha már a szívlapát nem elég PC manapság.
Amúgy meg hogyne érintene. A 10x-es árú hardvereket talán a télapó hozza vagy a végfelhasználók fizetik meg végül, akik az őket használó szolgáltatásokat igénybeveszik. Közvetetten is begyűrűzhet a hétköznapokba, amikor már minden gépesítve van. Ráadásul az amcsi precedensjogban egy dolog térnyerése esetén ezt ráhúzhatják később az élet bármely területére. Ráadásul az ő hülyeségeiket az európai megrendelőkkel is kifizettetik, hiába nincs itt rá jogalapjuk, mert nincs verseny, nincs alternatíva.
-
Egon
nagyúr
Minden gyártó adott kategóriákra osztja a termékpalettáját, és így vagy úgy próbál terelni arra, hogy a felhasználási módnak "megfelelő" kategóriába "terelje" a vásárlót. Ki garanciával, ki EULÁ-val.
Egyébként meg Abu már leírta a tutit, hogy mi állhat a háttérben - ennek alapján egyáltalán nem tudom kárhoztatni az nV-t.
Persze az is vicces, hogy egy téged nem érintő problémán vergődsz már sok-sok háesz óta: ha jólesik, csináld tovább, én kiszálltam... -
nem hinném , hogy más, a nem rendeltetés szerű használat. Kicsit más az adatközpontokban való 0/ 24 óra terhelés és a játékra való használat.
Fogalmam sincs miért kellene elítélni egy céget azért mert a sok millió dollárért kilakatott célhardverét szeretné alkalmazni és nem akar azoknak igen csak drága szupport fenntartani, akik nem fizetik meg a hardvert és kerülő uton járnak. Használj geforcot. kutyát nem érdekli, csak akkor ne tarts már ugyan úgy igényt arra, hogy NV 0/24 szupportot biztosítson neked ez mellé, mert az az igazán drága mulatság nekik . -
azbest
félisten
picit más, hogy nincs valamire garancia vagy pedig beperelhetnek a végfelhaszánlói licensz megsértéséért, mert ők nem akarják, hogy valamire használják a cuccot.
A vásárló akar valamit, ami számára megfelelő. Ezt megkapja a kommersz hardvertől is, amihez a kommersz szoftver jár és nincs garantált támogatás. De a gyártó a szoftverlicensz segítségével arra akar kényszeríteni, hogy csak azért vegyél egy sokkal drágább eszközt, hogy több profitja legyen a gyártónak.
Ráadásul álszentek is, mert ha az éppen menő coin bányászathoz akarod használni, amiben mintha most az amd kártyák lennének inkább nyerők, arra viszont lehet használni.
Inkább foglalkoznának a virtualizáció támogatásának fejlesztésével. Persze véletlenül azt is csak az ipari headless kártyáknál engedik. Pedig a desktop kártyák is képesek lennének rá [link]
(#40) b.
bányászni lehet vele 24/7, adatközpontban.
Továbbra sem jár semmilyen garancia a desktop kártya működőképességével kapcsolatban. Lehet, hogy kivizsgálnak minden bejelentést (ez azért elég marketingesen hangzik), de deskotop kártyához nem jár támogatás. Ráadásul nem is tudja ugyanazt, mint az ipari kártya, de nem is akar mindenki ipari számításokat végezni vele. Azt meg pont engedik... mert az a pénz nem büdös.Ha megveszed a kártyát, többé semmi közük hozzá, hogy mire használod. A mocskos szoftverszabadalmi rendszerük visszaütése az, hogy azzal lehet zsarolni a hardvervásárlókat.
(#41) Egon
egyértelmű, hogy a profit áll a háttérben, ez nem kérdéses. De egy normális világban a megrendelő diktál, nem pedig a gyártó kényszerít, hogy mire használhatod. Akár fel is gyújthatod, beteheted a darálóba. A szoftvert védi a visszafejtés és egyéb szerzői jogi védelem. De, hogy földrajzi megkötéseket tegyen a gyártó, az vicces. Nem törvény általi export korlátozásról van szó. -
válasz
Meteorhead #32 üzenetére
Tesla P100 16GB-os verzió szállítást jelen pillanatban 3 hónapos átfutási idővel vállalnak. A 12GB-os már másfél hónap alatt megvan. Ilyen sok kutya venne professzionális kártyát?
-
törölt tag
válasz
tibcsi0407 #7 üzenetére
Csak annak kezdetektől benne van az EULA-jában, nem utólag lett belefércelve.
-
Egon
nagyúr
válasz
Meteorhead #32 üzenetére
Jah, mert a Quadro-t meeg a Tesla-t a kutya sem veszi, mi?
Esetleg nézd meg az nV-s negyedéves jelentésben, már ha el tudod olvasni a vörös szemüvegtől... -
Egon
nagyúr
Abszolút fals az összes eddigi hasonlat, kezdve a 3. háeszben levővel.
Az nV azt tiltotta meg, hogy (hasonlat!) a háztartási célokra tervezett és méretezett (!!!), zöld Bosch szerszámgépet használjanak ipari célokra, azaz a kék Bosch helyett. Ahogy ezt kb, minden gyártó tiltja. Még az otthoni használatra tervezett mosógépek jótállási feltételei között is ott van, hogy heti hány órát szabad mosni velük, különben nem él a garancia... -
Pöttön
őstag
Nagyon helyes!
Remélem a bányászatból is kivonják majd valami úton módon a játékos piacra szánt kártyákat... -
Meteorhead
aktív tag
Én azt akartam csak mondani, hogy miért kell székkel szemben pisilni? Ha rengeteg energiabefektetéssel csinálnak egy pro meghajtót, ami aztán a kutyának se kell a pro hardverrel, akkor nem lehet, hogy nem kéne erőltetni? Ha a másikra amúgy meg van kereslet?
Nem baj, legalább több piros kártya fogy majd.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Viszont minden bejelentést kivizsgálnak. Még akkor is, ha végül úgy döntenek, hogy nem javítják, vagy nem azonnal esnek neki. Valójában ezek visznek el nagyon sok erőforrást, mert a javítás maga nem annyira megterhelő, mint a hibakeresés. Mostantól a bejelentések egy részére az NV kapásból mondhatja, hogy meg se vizsgálja.
Jogilag nyilván így kell előállni vele, elvégre mégis tilosnak ítélik, és ezt le fogják írni az általános szerződésben. De pontosan tudják ők is, hogy itt ez nagyon rosszul ellenőrizhető a részükről, ergo persze jogsértő, viszont ugyanúgy használni fog még számtalan cég GeForce-ot és Titánt. De innentől kezdve, ha ezek a cégek nyitnak egy support ticketet, hogy nem megy az adatközpontjukban a consumer cuccon az ilyen-olyan CUDA-OpenCL-akármi program, akkor azt ezzel a szabályozással azonnal irányíthatják át a /dev/null-ba. Meg se kell nézni, hogy mi a hiba, egyszerűen nem visznek el többet humánerőforrást az ilyen bejelentések.Abban egyébként nem vagyok biztos, hogy ez az akció magában nem jogsértő. Ez még nagyon a jövő zenéje, az se biztos, hogy bepanaszolják az NV-t, de ha igen, akkor az egy érdekes vitája lehet az elkövetkező éveknek.
-
-Skylake-
addikt
Teljesen igaza van a vidianak. Nem hulyesegbol gyartjak a Teslat-Quadrot , aki adatkozpontot epit epitsen ilyenre. Az egesz onnan indult el, hogy a servergyartok elkezdtek ures racket arulni aztan melle meg kulon a vga-kat, mikozben az nv ezt amugy nem engedte. Ennyi. Nem veletlenul aruljak a teslakat... Egyebkent meg a prof vonalon nem a hwt hanem a supportot fizettetik meg veled. En meg elvarom, hogy mikor egy adatkozpont szolgaltatasert fizetek akkor ha valami borul, azonnal nekiuljon egy team vidiaeknal es javitsa ki. Ezt pedig a quadro/tesla vonalon garantalja is az nv. Nincs mirol beszelni.
-
azbest
félisten
válasz
shortcutme #27 üzenetére
Ez azért sánít. Persze a média ferdített rajta. A még el sem érhető önvezető funkcióról van szó, ami senkinél sincs még aktiválva. Külön megvehető extra lesz. Azt nem akarják, hogy bárki az önjáró autóval üzemeltessen taxi szolgáltatást.
Még nem ismerjük a funkció szerződését. Nem is teljesen szabályozott a terület. Emberéletekről és felelősségről is szó kell legyen benne. Közel sem azonos kategória, mint egy videokártya. Egyedül az a közös pont, hogy most még nvidia gpu -t használnak fedélzeti számítógépként.
És igen, az újabb autók esetén az üzleti célú ingyen töltést is tiltják. Mivel nem akarják ők állni az üzemanyagot más cégek profitszerzéséhez. De ez sem összehasonlítható a videokártyákkal, mert nem az nvidia szervertermében használják őket ingyen áramon.
-
shortcutme
tag
> Ez azért olyan dolog mintha mondjuk a toyota megszabná hogy csak lexussal lehet taxizni, toyotával nem. "Érdekes" hozzáállás ez is.
Pont ez történt: No Ridesharing: Tesla Bans Drivers From Using Tesla Cars For Uber Or Lyft
-
Raymond
titán
Eleg hosszu hir a semmirol. Latom ez a het nem letezo problemainak gyartasaval es az arrol valo cikkezessel fog eltelni.
-
azbest
félisten
ha visszavettél a nagy arcodból, akkor talán fogj hozzá az értő olvasáshoz. A szerver olyan alakú, amilyenre a gyártó gyártja. Az nvidia meg próbál fizikailag is inkompatibilis terméket készíteni. De ennek semmi köze a mostani problémához, hogy jogilag nem szabad beletenni.
(#25) berVi
ugyanazt tudom most is mondani, amit a korábbi balhénál is. Majd meglátjuk, hogy a class action per belengetésére visszalépnek -e a jogi trükközéstől. Azért még mindig nem a vadnyugaton vagyunk, ahol bármit meg lehetne tenni következmények nélkül. -
berVi
senior tag
Nem keverek semmit, fizikailag nem tudod betenni a GeForce es Radeon kartyat a szerverekbe, mert nem fer el az oldalso tapcsati. Olvass mar, mielott elkezdesz hablatyolni garanciarol.
Megint atment kabareba a forumszal, mert megint olyanok szakertik a temat, akik meg eletukben nem lattak GPU szervert.
-
azbest
félisten
A sima otthoni piacra szánt kártyák driverében szerintem eddig sem volt semmi garancia arra, hogy bármilyen hibát javítanának rajta, ahogy a win és a legtöbb szoftver esetén sem garantálják azt, hogy bármire is használható a termék. Szóval eddig sem kellett semmilyen hibát javítaniuk, amihez nem volt kedvük. Az üzleti kártyák driveréhez és markáns felárához szokott járni valódi terméktámogatás.
(#19) berVi
szerintem kevered a dolgokat. Az OEM termékre kötött szerződésnél, ami az nvidia és mondjuk a hp vagy más szerver építő cég között van, ott fektethettek le olyan szabályokat, hogy mire vállal garanciát a cég, esetleg vállalást arra, hogy mire nem használják. De ezeknél a végfelhasználó nem is mehet az nvidiához, hanem az összeszerelő céggel kerül kapcsolatba. És a két cég közötti garanciális, elszámolási kérdéseket befolyásolja a szerződésük.Véleményem szerint, garanciális esetekre, visszárura ez megálhatja a helyét. Viszont mindenféle (nem garanciális) felhasználással vonatkozó korlátozás versenyellenes és visszaélés a monopól jellegű helyzettel. Ez így volt az intel féle termékkapcsolások és más esetek kapcsán is. Az usa jog sokmindenben más, ezért is gonolom, hogy érdemes lenne európai jogrend szerint is vizsgálni a kérdést.
Az, hogy most beépítették a driverek eulájába is ezt a korlátozást, egy másik irányból próbálja kikényszeríteni a gyakorlatot. Szét kéne perelnie az összeszerelő cégeknek az ilyen gyártót. A probléma csak az, hogy a jobb árazás kedvéért elvállalják a nagyok a korlátozásokat. A kicsik pedig nem választhatnak más, értelmes gyártótól, mivel már nem maradt több gpu gyártó.
-
FLATRONW
őstag
Nyilván nem fogja őket érdekelni, hogy milyen forrásból és milyen módon telepítetted.
A felhasználási feltétel mellékelve van a hivatalos telepítőben, hiába telepíted msi-ból és nem olvasod azt el, még érvényes lesz.
Egy hiba jelentésnél egyszerűen nem fognak foglalkozni a javítással, hogyha az nem rendeltetésszerű használatból fakad. -
berVi
senior tag
Eddig sem lehetett, se GTX-et, se Radeon-t.
De ezt mar leirtam korabban is, de nyugodtan cikkezzetek formasagokrol
-
Zotya84
őstag
Észrevétel, nem kötekedés.
1. Ha nem az nVidiától szedem le, hanem egyéb külső forrásból, akkor ott nincs ToS.
2. Nem setupból, hanem manuálisan telepítem a drivert, meg az egyéb szükséges csomagokat .msi-ből - hisz a legtöbbet lehet...Ezen esetekben az életben nem látok sehol egy ToS-t. És azt hogy bizonyítja, hogy nem így telepítettem?
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Steve_Brown #11 üzenetére
Sehogy. Nyilván ahogy nem megy ki a Microsoft, hogy ellenőrizze a cégeknél a kalóz Windowst, úgy az NV sem fog kimenni sehova, hogy megnézze mi van az adatközpontban. Ettől függetlenül a szerződés mindkét esetben világosan fogalmaz, és a jogsértés ténye fennáll ahol fennáll.
Az NV ezzel igazából azt akarja elérni, hogy az adatközpontok problémái ne terheljék a consumer drivert fejlesztő szoftvercsapatot. Tehát amikor megírod nekik, hogy vettél ezer GeForce-ot, de nem megy a kívánt szoftver, akkor be tudják linkelni, hogy nem is fog, amíg nem veszel a GeForce-ok helyére valami jóval drágábbat. Valószínűleg ilyenkor sem mennek majd házhoz, hogy jogsértést követtél el, mert eléggé ingoványos ez az "eddig lehetett, de mostantól nem" irány.
Minden bizonnyal nem fogja érdekelni őket, hogy xy cég továbbra is GeForce-ot vesz az adatközpontokba, bármennyire is jogsértő, mert innentől kezdve a support a licencszerződésre hivatkozva elküldheti őket a fenébe. -
Tigerclaw
nagyúr
Legutóbb is oda jutottunk, hogy mindkét cégnek érdemes lenne markánsabban szétválasztani már a hardver szinten a videokártyákat a számolásra használt kártyáktól. Pl. hiányozna valami komolyabb feature a videokártyákból, amire ott nincs szükség. Kereskedelmileg könnyen kijátszható a törekvésük, support oldaláról már adódhatnak gondok, de a tuti a hardveres szétválasztás lenne. Ezzel a játékosok is profitálnának, mivel letisztultabbá és talán olcsóbbá válnának a nekik szánt kártyák.
-
tibcsi0407
félisten
Használhatsz talán valami 5 kapcsolatig. Kérdem én, milyen szerver az, ahol 5-nél kevesebb a kapcsolat?
Tehát annyira nagyon még sem tudod használni.
Adatközponttal azonosan nagy szerveren szerinted mit mondana a Microsoft, ha mondjuk Windows 10 Pro látná el a gépeket? Szemet hunyna?
Kétlem. -
Steve_Brown
senior tag
És hogyan ellenőrzik majd, hogy végül is milyen gépbe van az a kártya?
-
FLATRONW
őstag
válasz
Acélfarkas #6 üzenetére
Az a baj, hogy a vevőnek kell majd elfogadni a szerződést minden driver frissítésnél.
Annyi a lényeg, hogy a frissen megjelent geforce driverekben nem lesznek kijavítva olyan hibák amik adatközpontokban előfordulhatnak. A felhasználó ilyen esetben pedig nem reklamálhat, mert nem megfelelő felhasználásnak minősül. -
Pont ez merült fel bennem is. A jövőben vásárlandó kártyákra nem kizárt, hogy lehet érvényesíteni egy ilyet, de ha már megvettem a cuccot, és utána az nVidia beperel azzal, hogy nem a ToS szerint használom a driverüket... szerintem kiröhögnék őket a bíróságon, még az USA-ban is.
-
lsc
nagyúr
válasz
tibcsi0407 #7 üzenetére
pontosabban nagyon limitáltan Tehát használhatsz, ennyi.
-
Acélfarkas
őstag
A tisztelt partnerek majd külön szedik a 2 dolgot. Eladnak Geforce kártyákat, és eladnak olyan terméket amikbe ezek beletehetőek. A döntés a vevő szíve joga, hogy adott cuccba milyen kártyát rak. Probléma megoldva. A drivert meg netről leszedi bárki az adott kártyához.
-
FLATRONW
őstag
Szerintem meg a vásárlás időpontja számít és az akkor elkezdődő garancia a terméktámogatásra. E garanciális idő alatt szerintem jogilag védve vannak azok a felhasználók akik adatközpontban használják a GeForce-okat. Szerintem az NV ilyen esetekben nem is menne bele a pereskedésbe, mert tuti bukta lenne.
Persze módosíthatja a licencet az NV, de ez már csak az újonnan vásárolt termékekre és a garanciális időn kívüli termékekre érvényes. -
Dealer95
őstag
Just Nvidia things...
-
lsc
nagyúr
Ez azért olyan dolog mintha mondjuk a toyota megszabná hogy csak lexussal lehet taxizni, toyotával nem. "Érdekes" hozzáállás ez is.
-
azbest
félisten
Azért megérne egy utánajárást az is, hogy az ilyen gyártó oldali korlátozás, főleg a már korábban megjelent termékek esetén mennyire legális. Az usa-ban is tört már bele az nvidia bicskája a profitéhség miatt bevezetett korlátozásokba [link].
Európában lehet egyáltalán nem érvényes az ilyen jogi ügyeskedés. Más kérdés, hogy valószínűleg a legtöbb gyártó amerikai tulajdonú, így nálunk is szívnak miatta.
Hogy a klasszikust idézzem
-
Wuzy
tag
A lépés szerintem logikus használd a komoly nagyvállalati cuccot nem baj hogy nem használod ki minden adottságát de akkor is az jobb mert komoly és ezért drágább is ugyebár mert minden ami ipari az kétszer-háromszor drágább. Az már más kérdés, hogy ez nem korrekt lépés. Öröm az ürömben hogy idővel ezek is bekerülnek a használt piacra jóval ár alatt valószínűleg.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph Az NVIDIA megváltoztatta a GeForce driver licencszerződését, ami érdekes jogi helyzetet teremt.
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Hobby elektronika
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Házimozi belépő szinten
- Óvodások homokozója
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Synology routerek
- Samsung Galaxy Tab S9 Ultra - nagy képernyő mindenre
- További aktív témák...
- Laptop felvásárlás , egy darab, több darab, új , használt ! Korrekt áron !
- BANKMENTES 12 hónap Részletfizetés elérhető . Lenovo Legion Pro 5 16IRX9
- Így lehet neked Teljes Magyar Logitech Craft Billentyűzet
- IKEA (HAVREHOJ) tablet tartó
- Beszámítás! Lenovo Thinkpad T495 üzleti notebook - R7 Pro 3700U 32GB RAM 512GB SSD Radeon Vega 10 W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest