- Újabb ATX 3.1-es tápcsalád hagyta el a Super Flower tervezőasztalát
- Itt van az ASUS ROG szériás kompakt vízhűtéseinek zászlóshajója
- A ROG Falchion Ace HFX rapid trigger billentyűzet tesztje
- Novemberben kiteljesedhet az Xbox Cloud Gaming
- Régi és új tápcsatlakozóval is teszteli az Intel és az AMD az új VGA-generációt
- Google Chromecast topic
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- OLED TV topic
- Milyen egeret válasszak?
- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen videókártyát?
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Asztrofotózás
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Androidos fejegységek
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Úgy látom kiegészítő 12V-os tápcsatlakozóval, gyári OC-s SSD-t is volna kinek eladni..
-
Graphics
Jómunkásember
Korrekt tempó, meglévő elemekből, remélhetőleg racionális árazás mellett.
Az tény, hogy tud forró lenni az SSD, főleg nagyobb terhelés mellett.Black Shark Watch GT okosóra eladó, vadiúj bontatlan.
-
bambano
titán
szerintem ezek nem fognak hódítani egy percet se.
az elődjük már hónapok óta hódít, csak nem ilyen nyiszlett 200TBW-s terhelhetőséggel, és szinte fillérre azonos fajlagos árral.amit nem árt tudni, hogy a hűtőborda nem minden videokártya alá fér be. aki ezzel tervez, legyen kéznél sniccer.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
tibaimp
nagyúr
+1. Nálam a hangkártya miatt nem férne be, de amúgy jogos!
szerk:
és kíváncsi lennék arra is, hogy a CORE QLC-s változatai meddig tartják az a tempót ami a táblázatban szerepel, majd zuhannak vissza HDD-től is lassabb szintre?[ Szerkesztve ]
A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
Graphics
Jómunkásember
Mivel ez a vezérlő dinamikus SLC cache-t tud, így nagy beesés nem lesz :) legalábbis olyan biztosan nem, amit írtál.
Habár nem tudom A PH honnan túrta most elő ezt a hírt...
Már egy ideje piacon voltak ezek a termékek
[ Szerkesztve ]
Black Shark Watch GT okosóra eladó, vadiúj bontatlan.
-
-
dkess
őstag
Sőt az elődjük tulajdonképpen vagy másfél éve hódít (amennyiben a "sima" MP600 -asra gondolsz). Azt nem tudom, hogy ez az "előd" dolog mennyire állja majd meg a helyét - biztos ki fogják vezetni azokat a piacról? Tulajdonképpen mind árban - mind teljesítményben és egyéb adatokban szépen "beolvad" a két széria (a 'Core' és a 'Pro') közé. Nem mellesleg a "sima" MP600 -aknak is szép fekete hűtőbordájuk van
Igaz, nálam a legfelső NVMe -ben van (VGA felett), de ránézésre nem látszik, hogy gond lenne a magasságával. Nem tudom 100% -ra mondani (most nem szedem szét a gépet e miatt), de szerintem nem nagyon lóg a PCIe slot magasságának fölé (azaz elméletileg a VGA vagy hangkártya stb. alatt el kellene férnie). Ezek tulajdonképpen csak képeken, így szépen kinagyítva látszanak magasnak - egyébként nem vészes a magasságuk ...
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Akula
félisten
A Core az elég tré PCIE 4-esként, de a Pro már jó.
-
koby11h
őstag
Ezek a hűtőbordák legalább nem az díszkivilágítás megtartására vannak ott.
A vizest azért már túlzásnak tartom."C3PO egyetlen igazi hibája, hogy választékosan fejezte ki magát a sok bugris között..."
-
sb
veterán
-
bambano
titán
egyrészt nem tudok 4-es pcie adapterről, másrészt a slotokat elfoglalja a videokártya meg a hálózati kártya. meg amikor szétborítottad a géped, a szobát kitöltik a szétszórt alkatrészek, akkor nem arról álmodsz, hogy mielőtt összerakhatod, még meg kell várni egy újabb rendeléssel a futárt x nap alatt
-
sb
veterán
"Felhasználásfüggő" szoktuk mondani... de eddig akármelyik topicban vetettem fel, senki nem tudott átlag példát hozni ahol kijöhetne az előnye a számok alapján. Videóvágás és SQL DB-k jöttek elő mindig.
Az a gond, hogy masszívan párhuzamos, kevés adatos elérést sem tud az ember kihajtani átlag progikkal, most PCIe 4.0-án meg már a brutális szekvenciális sebességhez is ez kell. Látszik az összes tesztből, hogy sima, szekvenciális másolgatásokkal is bőven 3.0 alatt maradnak a sebességek, leginkább 2GB/s körül, még nagyon a 3GB/s sincs meg sokszor. A 4-7 tartomány pedig már ott is csak QD4 vagy inkább QD8 felett kezd beindulni.
A többi ami nem ere volt kihegyezve, avg. load, Win/játék töltések, stb... meg már SATA/PCIe viszonylatban is alig volt mérhető különbség.szerk: A "pattogás" meg sokkal inkább függ az access time-októl, energiamenedzsmenttől, de még a cpu beállításaitól is. Van SSD amelyik gyárilag negyedeli a sebességet ha akkuról megy a noti, de egy CPU power saver séma átkattintás is tud olyat csinálni, hogy egy TotalCMD vagy bármi lightos cucc, 0.3s helyett 2sec alatt indul el PCIe 3.0-án is.
[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
ha az alaplapot quickbootra állítom, akkor benyomom a power gombot és 1-2 másodperc alatt bent van az oprendszer. nem alvásból, cold bootból. ha ráklikkelek a böngésző, libreoffice, ide indítására, akkor azonnal az arcomba tolja, nem kell várnom semennyit sem. mondjuk nekem van pár nagyobbacska adatbázisom, nekem ott is számít, hogy ramot is tudok adni neki, meg a blokkos io is gyors.
A pcie 4.0-nak nem csak az az előnye, hogy gyorsabb, hanem az is, hogy kisebbek a késleltetések. két ilyen (a cikk témáját adó) meghajtót raid0-ba raktam, 4500MBps-sel olvas és 2500 körül ír.
persze sokat javít a saját személyes minőségérzetemen az, hogy régi gépről váltottam. ahhoz képest igen pattogós.
-
dkess
őstag
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy azokban a topikokban csak olyanok szokták ezt a "SATA SSD -knél nincs értelme többet" mantrát tolni, akiknek nincs PCIe gen4 SSD -jük. Amikor ez a dolog nagyon "elburjánzik", akkor ahhoz a "magamfajták" (akiknek viszont van) már nem szoktak hozzászólni. Azt meg mindenki eldöntheti, hogy a gen3 -hoz képesti dupla sebesség, a SATA -hoz képest pedig a tízszeres illetve a késleltetések az jelent-e Neki bármit avagy sem. Nekem van a gépben SATA is (ez a régi PC -mből jött át) meg gen4 is - hááát, nem bántam meg ...
Az is hozzátartozik az igazsághoz, hogy annak idején amikor vettem a mostani gépemet (majd másfél éve), akkor a mostani Corsair Force Series MP600 PCIe Gen4 1 TB meg mondjuk egy Samsung 970 EVO Plus 1TB (ami az alternatíva lett volna gen3 alapokon) alig pár ezres volt a különbség ... Ki melyiket vette volna egy X570 mellé? Az is igaz, hogy most már nagyobb a különbség a példaként hozott két meghajtó között - most már vagy 8K HUF a különbség ebben a méretben ...
-
Graphics
Jómunkásember
Átlag usernek nem is kell több. Ez tény.
Nekem van mindenféle SSD a polcon, gépben is.
Irodai melora a SATA SSD teljesen jó.
NVME ssd-knel a középszintű nem fog akkora többletet hozni.
Majd ha a szoftver rendesen kihasználja, akkor már oké.
[ Szerkesztve ]
Black Shark Watch GT okosóra eladó, vadiúj bontatlan.
-
dkess
őstag
Mármint minél nem kell több? PCIe gen4 SSD -nél? Dehogynem, majd a gen5 ...
Az "iroda meló" alatt nem tudom mit ért az "internetes nagyérdemű". Azt hogy valaki "egész nap vakarózik"? Ahhoz történetesen még egy abakusz is elég - nem kell még SSD sem. Nem tudom nekem világéletemben olyan irodai melóim voltak, ahol "a világ összes háttértár teljesítménye nem lett volna elég". Meg a körülöttem levőknek is kb. Akkor legyen nekem is olyan véleményem, hogy "irodai melóra" PCI gen4 alatt a "fű se nő" ? ...
"NVME ssd-knel a középszintű nem fog akkora többletet hozni." - ezzel nem tudom mire célzol? Menjen mindenki a felső kategória felé?
... a szoftver(ek) kihasználják - ezzel a részével nincs gond ....
-
sb
veterán
Valami konkrétum kellene, mert most sem hangzott el semmi. Amikor én kérdeztem korábban pár topicban ott sem sikerült felhozni semmit... kivéve ahol tényleg látszik, SQL szerver, videóvágás, stb... de ezek meg továbbra sem az átlagfelhasználások. (Meg tök mást ami irreleváns: alig drágább, másra kellett a 4.0 támogatása, stb... ez is mind igaz lehet, de semmit nem mond el a témáról)
Nálam ott is van némi tévedés, hogy hogy állok hozzá. Gen4-em nincs még mert a procim se tudja, de tervezem, gen3-ból viszont a leggyorsabb. (meg kb minden gépben, még HTPC-ben is gen3 NVMe megy) De ez a tényen nem változtat: nemigen van érezhető hatása. És ami még fontos: tények-érvek. Én hozok, azt se mondhatni, hogy nem értek hozzá mert foglalkoztam vele. Mint írtam fentebb, reszponzivitásra is tudok egy fél tucat tényezőt amit azonnal érezni - pedig átlagpisti ezekre se kapná fel a fejét, meg se érezné - ellentétben sajnos a többi paraméterrel.
Röviden összefoglalva:
1. Nem azt mondom, hogy nem érezhető ha jobb a sebesség vagy kisebb az access time. Épp azt mondom, hogy ez jó (lenne), de sajnos nem lesz mérhetően jobb az újabb/gyorsabb SSD-ktől.
2. És azt sem mondom, hogy minek gyorsabb. Jöjjenek csak. Épp ellenkező a bajom: azt szeretném tapasztalni átlagfelhasználásban is, hogy a 7GB/s vagy 1M IOPS az 2x gyorsabb mint a 3.5GB/s és az 500k IOPS. -
sb
veterán
Tök mindegy, hogy sebesség vagy késleltetés a téma. Nincs valós alkalmazásban kimérhető érdemi különbség a nyers adatokhoz képest a lassabb drive-okhoz képest. Erről szólt az írásom.
Ennek pedig az az oka, hogy sw oldalon nem tudják kihasználni.
Érted: böngésző meg office indításról beszélsz, de bármelyik drive késleltetése ms nagyságrendű és mennyi adatot töltenek be? Legrosszabb esetben egy 50-100MB-os profilt? Ennek SATA-n is pattognia kell. De a lényeg, hogy nem fogod tudni kimérni, hogy SATA-n pl. 50/500 s, míg NVMe-n 50/3500 s lesz a betöltési idő. A tesztekben az látszik, hogy van 10% eltérés kb átlagban, átlagprogiknál.
De még egy Photoshop sem fog másképp viselkedni sajnos.Viszont a másik oldalról sok más tényező van ami sokkal nagyobb hatással van ezekre a példákra amiket írsz és amik valósan is tapasztalhatóak. És nem meglepő módon inkább sw/vezérlés oldali lesz a megoldás ezeknél.
A teljesség igénye nélkül:
Boot time:
- Win10 quick boot jóval nagyobb hatással bír.
- De ha a bios(uefi) oldali quick bootot nézzük az is sw függő. Nálam egy Sandy Bridge cpu-s, SATA-s ezeréves Samsung Ultrabook bootol a leggyorsabban. Mellette NVMe-s 6/12-es Ryzennel van 10. gen Latitude-al...
A Samsung oldotta meg a leggyorsabb uefi boot részt. Az "üzleti" Latitude a leggyorsabb módban is megáll 6-8mp-re mielőtt elkezdené tölteni az OS-t. De függ az OS állapotától is, nyilván egy széthullott 3 éves lassabban fog elindulni mint a friss.
A lényeg: mindentől legalább 1 nagyságrenddel jobban függ, mint a protokolltól, csatoló verziójától és a drive-tól.
Talán érthető a példa.De még egy pár:
- Volt SSD-m amin az APM automatikusan bekapcsolt ha akkuról ment a noti. Nos, ott helyben negyelődött a sebesség. Onnan láthattál az 5-10mp-s Win10 load helyett 40-50mp-t. A programok is hasonlóan indultak. Registry-ben be lehetett lőni, hogy látszódjon a power optionsben pár rejtett cucc amit kikapcsolva már jó is volt. Átlaguser ilyenhez el se jut és kb. minden SSD-ben van valamilyen energiamenedzsment.
- De ugyanilyen - csak kisebb - a hatása a ALPM-nek, PCIe state-eknek, stb... de még cpu oldalról az energiasémának vagy egy Intel SST-nek is. Kicsit konzervatívabb SpeedStep van beállítva és máris csökkennek a kimérhető 4k sebességek.
- De ha késleltetés akkor pl. sokkal nagyobb az SSD-k között az idle/devsleep és aktív állapotok közötti váltás ideje is mint a sima mezei access time. Van amelyik 100+ ms nagyságrendű idő alatt ébred hiába 10ms az elérési ideje.Szóval a sebesség, reszponzivitás nagyon sok dolgon elvérezhet jóval előbb... aminek a feléről nem tud 10-ből 9 hozzáértő se, nemhogy átlaguser.
De ha ezek rendben vannak és szaladunk a gyorsabb SSD-t megvenni még mindig ott a fentebb írt sw oldali kérdés. Ha minden számot hoz akkor is hiányzik más a kiaknázásához.
Sajnos. -
dkess
őstag
Igazából fentebb írt már más konkrétumot azt én is meg tudom erősíteni. És igen, én remux -olgatok meg másolgatok SSD -n belül is elég sokat - akár többtíz GB file -okat. Itt például nagyon érezni ... Most az ilyen Windows, meg pattogósabban indulnak a programok, persze ... Két dolgot tennék még hozzá: az egyik amit nem írtam, hogy nekem sosem volt gen3 SSD -m (csak SATA -sok meg gen4) - gen3 -al nincs saját mély tapasztalatom. Viszont amit írtam, hogy amikor vettem akkor 1 TB -os méretben (amiket néztem) akkoriban alig volt különbség árban. Nem tudom pl. ha lett volna egy 10K HUF körüli különbség akkor is megvettem volna-e? Lehet, de mondjuk, ha jelentősen több, akkor már nem persze ...
Kinek mit ér meg egy gyorsabb/kisebb latency -vel rendelkező SSD? Ez mindenkinél más. Ugyanakkor ami kicsit zavarni szokott az azok az általános jellegű kijelentések amik a releváns topikokban jönni szoktak, hogy a gen4 -re úgy általában semmi szükség. Most hagyjuk a szerver meg HEDT frontot, de azért már "sima" desktop -nál is érezhető különbség van, arról nem is beszélve, ha árban nincs jelentős eltérés ...
Persze lehetne más relációkat is vizsgálni a a gen3 vs, gen4 -en kívül. Például: HDD vs. SATA SSD vagy éppen a SATA SSD vs, gen3 SSD. Készséggel elfogadom azt is, ha valakinek egy HDD -ről SATA SSD -re váltás sem hozna semmilyen érezhető előnyt, de azért ne jelentse már ki lehetőleg senki, hogy totál semmi értelme senkinek vagy hasonló ...
A leányzó fekvése teljesen más lenne, ha azt írná, hogy "nekem nincs értelme" vagy hasonló és ezt mondjuk még 200 -an beírnák, mert szükségét érzik ... Ehhez képest kvázi le van hülyézve az, aki pár ezresért többért (a TB -os mérettartományban) megveszi az újabbat, mert éppen az alaplapja is támogatja ...
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Akula
félisten
Most még. Aztán jönnek a nextgen konzolportok, és hirtelen visszatér a "loading..." felirat a játékokba. Olyan mint a PCIE a videokártyáknál, azért nem profitál a gyorsabból (már ez sem igaz feltétlenül), mert a fejlesztők megszokták hogy lassú, és kerülik az intenzív használatot. Autópályára is felesleges 3 sáv, ha sorompós bakter engedi rá a forgalmat, óránként 10 autót. De ha mehet rá mindenki ahogy akar, egyből kevés is lesz. Márpedig most ez fog jönni, amint bejönnek az UE5 játékok.
-
sb
veterán
Engem pont ugyanez az elvi szétválasztás zavar, de épp fordítva. Amikor egybemosunk mindent.
Azt teljesen objektíven ki lehet jelenteni, hogy van-e értelme vagy nincs ezeknek az SSD-knek. És igen: akár általános értelemben is. Ez látható a tesztekben is. Lefuttattnak 30 tesztet, abból 2-3db tesztben, főleg heavy-load, SQL és hasonló extrém mérésekben szokott kimutatható különbség lenni. Másban meg kb. nulla. Ez tény, ezért lehet kijelenteni.
De ha van is különbség akkor sem az a nagyságrend amit mondjunk adatok alapján látsz. SATA 500MB/s, NVMe 3.0: 3.5GB/s, 4.0: 7GB/s. A mérésekben meg utána olyanok köszönnek vissza, hogy ami SATA-n 10sec az 3.0-án 9.2, 4.0-án meg 8.8.
És ismétlem: mindez mondjuk 30 progiból 28-ban, a maradékot meg alig használják átlaguserek.
Erre egész egzaktul rá lehet mondani, hogy nincs vagy alig van hatása/értelme. És pont.Az pedig egy tök más kérdés amit te feszegetsz: Hogy ha belevesszük az árat akkor megéri-e... amikor én SSD-ket vettem még nem volt PCI 4.0. Mégis kb. a leggyorsabb 3.0-ásaim vannak, még NAS-ban is ahol még inkább zéró értelme van nálam. De desktopban sem sokat jelent nálam sem, mert olyan a felhasználásom. (Gondoltam a 6-7000 kis file-os compile-om majd gyorsul, de az is kb. 10%-kal jobb mint SATA-n. Pedig kb. 70k IOPS vs 500k-ról beszélünk ott is.)
Tehát én is megveszem és eszemben sem lenne visszaváltani SATA-ra, de épp az a lényeg, hogy emellett nem érzem szükségét, hogy beleerőltessem a musthave érzést és azt, hogy sokkal jobb most nekem.
Aztán kaptam olyan választ is, hogy a Gen4 értelme nem az egy szál 7GB/s vagy vga fronton van, hanem, hogy a cpu-ból több sávszélességet lehet kihozni.
Ez is igaz de nem erről beszéltünk. Ezért is vennék simán PCIe 4.0 SSD nélkül is pl. B550 lapot. Óriási különbség, hogy B450-en van egy 3.0 x4-es portod meg mondjuk egy második M2-be, PCIe x4-be még be tudsz tenni max 2db PCIe 2.0 x2 SSD-t.
Míg B550-be belemegy 1db 4.0 x4 és 2db 3.0 x4. Ez elég nagy különbség.
Szóval ez is igaz, de ez megint egy tök más kérdés. Ettől még a 4.0-ás SSD sebessége/kihasználhatóság nem változik meg amit fentebb írtam.A lényeg, hogy vannak más tényezők, cpu-ból kivezethető, elérhető sávok, kis árkülönbség, stb... de ettől még ne keverjük a szezont a fazonnal. A másik oldalon be kell látni, hogy nem hoz a konyhára eleget, se a 3.0 se a 4.0.
És amúgy nem mellékesen én ezt is azért hangsúlyozom mindig - de ezt is leírtam - mert nem arról az oldalról akarom fikázni, hogy ez szar=nincs rá szükség. Pont fordítva. Szeretnék minél gyorsabb SSD-ket, protokollokat, de úgy, hogy ebből profitáljak is valósan. A compile ne 10%-kal legyen gyorsabb hanem 8x. A játékbetöltés, file copy legyen ugyanez arányaiban.
De ehhez ki kell mondani azt, hogy itt a 4.0-ás SSD, 7GB/s szekvenciális sebességgel és egy szaros file copy megáll 2-3GB/s magasságában ami alig lesz gyorsabb mint a 3.0-ás SSD-nél. És ez így nincs rendben, van megoldandó feladat... A legtöbb meg amúgy sw oldalon van. Ez látszik a konzolokon látható megoldásokból és ott valósan látható előrelépésből is.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung 980 PRO 2TB (Garancia 2029.)
- Crucial P3 Plus 4TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - Eladó! 68.000.-
- Samsung MZVLB2T0HMLB- 2TB M.2 2280 NGFF PCIe NVMe Gen3 x4 SSD, Több darab
- Hitachi Travelstar 7K1000, 1TB 7200rpm 32MB SATA3 2,5" HDD, Több darab
- Western Digital HGST Ultrastar 7K8 3.5 8TB - 7200rpm - 256MB
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen