- Egyelőre nem alkalmas tömeggyártásra az Intel készülő gyártástechnológiája
- Jól fut a legtöbb VGA-n, de eléggé memóriaigényes az új Indiana Jones
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Ryzen 7 9800X3D processzor: játékosokra hangolva
- Milyen egeret válasszak?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- DDR5 CUDIMM memóriákat villantott a Corsair
- Projektor topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
brian1987
tag
Érdekes.
De miért kell hazudni???A felhasználó a teljesítménye miatt fogja meg venni, nem pedig hogy hány mm2 az adott grafikus mag.
Régi értékeléseim :) http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=brian1987
-
addikt
-
Fiery
veterán
Errol az AMD altal 800 millioval elszamolt Bulldozer tranzisztor szam jut eszembe
Masodik korben meg az jutott eszembe, hogy nem tok mindegy, mekkora egy GPU valojaban? A GM204 egy rohadt jol sikerult termek, amihez foghatot a konkurencia me'g honapokig nem fog tudni felmutatni. Attol, hogy kicsit kisebb vagy nagyobb fizikailag a die, az egvilagon semmi nem fog valtozni.
-
BiP
nagyúr
Úgy látom, nem sikerült a cikk végére jutni. Nem hazudtak, csak más mérés alapján kijött adatot publikáltak.
De amúgy én is úgy vagyok vele. Engem, mint vásárlót rohadtul nem érdekel az a tizenx mm2, elhanyagolható, meg amúgyis.
Az egyéb paraméterek fontosabbak. Teljesítmény, melegedés, energiafelvétel, tudás.
És ezekben nagyon nem kell szégyenkeznie.
Ez a Mennyi is pontosan? kérdés csak vihar egy pohár vízben.[ Szerkesztve ]
-
Oliverda
félisten
"hétköznapi eszközökkel elvégzett mérések szerint a GM204 egy 416 mm²-es chip."
Ezzel csak annyi a bibi, hogy amit hétköznapi eszközökkel meg lehet mérni az nem a lapka mérete, hanem a lapka bevonva azzal a spec anyaggal ami megvédi a közvetlen behatásoktól. Utóbbi rátesz pár millimétert mindhárom dimenzióra.
"Minden negyedik-ötödik magyar funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből."
-
aginor
veterán
Vihar a biliben..
Tök mindegy mekkora Gpu elmélet vagy való mérete, szerintem senkit nem érdekel ez a gyártón kívül (ők viszont biztosan tudták a valós adatokat, hiszen valahogy ki kell számolni, hogy egy ostyából hány lapka lesz).Fiery: "A GM204 egy rohadt jol sikerult termek, amihez foghatot a konkurencia me'g honapokig nem fog tudni felmutatni." - no erről már tudnánk viztatkozni, de nem tesszük.
[ Szerkesztve ]
Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/
-
exedoc
senior tag
Én AMD felhasználó vagyok jelenleg, ettől függetlenül igazából engem sem érdekelne mekkora a GPU mérete. Ez már a kákán csomót esete... Felhasználói oldalról számomra már érdekesebb, hogy milyen ár / teljesítményt hoz, vagy mennyire melegszik / hangos. Ilyen szempontból mindegy is számomra, hogy nvidia vagy amd. Nem is értettem soha a felhasználói vitákat ezen a téren.
[ Szerkesztve ]
-
Oliverda
félisten
GK104 (TSMC 28nm): 3,54 milliárd - 294 mm2 (~0,12 millió/mm2)
GM204 (TSMC 28nm): 5,2 milliárd - 398 mm2 (~0,13 millió/mm2)Nem mellesleg elég megfoghatatlan ez az egész tranzisztorszám kérdés. Annyit mondanak be ami még éppen hihető (vagy nem).
"Alapvetően nincs túl sok jelentősége, de a közelmúltban már két példát is láttunk arra, amikor az AMD korrigálta az információt a processzorainak lapkájában található tranzisztorok számát illetően. Az egyik a Bulldozer (Orochi) esetében történt, amikor is a 2 milliárdos értéket végül 1,2 milliárdra helyesbítették. A másik a Llanót érinti, melyre a rajtkor 1,45 milliárdos értéket közöltek, de a Trinity megjelenésére már csak 1,178 milliárd maradt belőle."
A vásárló számára zéró gyakorlati jelentősége van.
"Minden negyedik-ötödik magyar funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből."
-
törölt tag
Azért ennyi mert van benne tartalék
Röntgen alatt kellene méricskélni, és egyenként átszámolni az összes tranzisztort, nehogy valami hasonlóan félelmetes félreértés áldozatává váljanak a vásárlók.
Vajon lesz-e olyan "hír": hogy rákkeltő a GM204-es GPU, vagy szűz lányok vérében fürösztik bin-elés előtt?!
[ Szerkesztve ]
-
smkb
őstag
Ezt a cikket, komolyan miért kellett... nem lehet más fogást találni a Maxwellen vagy mi? Ráadásul elég nagy butaság... hétköznapi mérőműszerrel, hogy fogják megmérni a védőréteg alatti szilícium lapkát? Meg befektetőket lapkaméret érdekelne? Oszt miért? 20nm szilíciumon múlik a profit? Amúgy is olcsóbb a nyák, mint a r285-é, köszönhetően az alacsony fogyasztásnak...
Egyébként erről a cikkről a Charlie Demerijan pár évvel ezelőtti agyament kirhonásos cikke jut eszembe, ahol valami tolómérővel méregette az NV Fermi gput, és persz ott is felvilágosítottak a remek a szakembert, a megoldás, hogy a lapka méretét növeli egy védőréteg, amit minden gpu, cpu, stb szilicumlapkára tesznek, másrészt a mérőműszere khm...
Amúgy ki hol mivel is mérte? Honnan származnak eme hihetetlen fontosságú infók és hiteles mérőműszerek ?
-
stratova
veterán
Érdekes éppen Tongával összevetni. Szép lenne ha hozná a GTX 970 teljesítményét az R9 285X, de efelől kétségeim vannak.
-
Goblin12
őstag
Szerintem meg szimplán arról van szó, hogy egy butított csip és pár hónap múlva jön a 980 ti meg a titan meg a többi és akkor már tényleges méretet fognak megadni.
-
törölt tag
A hétköznapi mérés sem jó, elsőrendű hibát követtek el vele. A mérés során használt erő is hatással van ra. ugyan azt az acél rudat is lehet elég tág határok között mérni, ugyan azzal az eszközzel.
-
hemaka
nagyúr
Kutyat nem erdekli a merete, foleg ha ilyen pici ertekrol van szo. A tranzisztorokat is megszamolja remelem valaki, mert ezek utan lehet megsem annyi, hianyzik belole par db. :-0
crazy mudi dog ║ Fuji X100VI ║ MBP M4 Max ║ Syno DS3622xs+
-
Fiery
veterán
Nem az abszolut teljesitmenyre gondoltam, plane nem az FP64 teljesitmenyre, hanem a teljesitmeny/fogyasztas mutatora. Akinek meg az FP64 a legfontosabb meroszam, az ugysem fog GeForce-ot vagy Radeont vasarolni. Az AMD sajat bevallasa szerint is a piac mindossze 1%-a szamara erdekes az FP64 teljesitmeny, vagy ugy altalaban az FP64 tamogatas a GPU-k reszerol. Az Intel GPU-i nem is tamogatnak FP64-et, megis azok a legnepszerubb (legnagyobb szamban eladott) PC-s GPU termekek.
-
Alert89
tag
Megint hazudott az nVidia. Ej ej...
-
Grasy
csendes tag
5 perce nevetek ezen a cikken , belegondoltam, hogy peldaul Obama azon dilemmázik, hogy lebombazza e a kozel keletet vagy inkabb eszak koreat, valaki meg a tranzisztorokat szamolgatja egy csipen , bocs fáradt vagyok
-
Dtomka
veterán
Független attól, hogy Nvidia, vagy AMD....attól még 1 hardver tulajdonsága nem a specifikációban bemutatott/leírt , azaz ez félrevezetés. Akit nem érdekel, az sajnos eléggé félvállról veszi a dolgokat. Hiszen ma ezt holnap akkor 2 gb példányra ráírhatják, hogy 4 gb?
Nekem akkor sem tetszik ez a húzása az Nvidia-nak... (ha AMD lenne az sem tetszene!) -
namaste
tag
GM107 már van Quadro kártyában: K620, K2200. A magas FP64 teljesítmény nem feltétel, Kepler is szerepel, igaz 1/24 FP64 aránnyal Quadro kártyákban.
(#19) Fiery A HD Graphics hardveresen tudja az FP64-et 1/4 aránnyal, de az OpenCL driver nem támogatja.
(#20) LordX Valószínűleg a hardver ennyit tud, de majd biztos kihoznak olyan Maxwell GPU-t, ami már többet tud, az mehet HPC-re.
-
Silentfrog
veterán
A vételár kiegyenlítésekor is lehet úgy fizetni, hogy nem a hagyományos módon történő számítás szerint,kevesebbet kelljen leperkálnom?
Hivatkozok arra,én máshogy számoltam! -
kpal
nagyúr
teljesitmény a fontos es az eladott darabszam..
-
Male
nagyúr
"Az egyébként nem valószínű, hogy az NVIDIA a saját befektetőit szeretné félrevezetni."
Már csak azért sem, mert a befektetőket rohadtul nem érdekli, mekkora a GPU... ők azt nézik, hogy hány % profit van rajta, és ez várhatóan hogy alakul a továbbiakban... ezek meg egy rakás más dologtól is függenek, és nem ők fogják ezt kiszámolgatni.
-
Locutus
veterán
Már várom a következő ilyen hírt
"A faszagyerek AMD nagyonjó dxlevel12_1_4 kártyáinak hátlapja 1.38mm vastag fémből van, míg hazudós Nvidia nemGCN kártyáin csak 1.27mm! Bár ez nem számít, csak leírtuk."Komplett hangrendszerem eladó - https://hardverapro.hu/apro/mackie_studio_monitorok_mr5mk3_mr10s_mk3_sub_asus/hsz_1-50.html
-
Sanya
nagyúr
vásárlóként nem érdekel, hogy mekkora a chip a videókártyán. a folyasztása és a teljesítménye a lényeg, meg hogy a hűtés meglegyen. hogy most + 30 mm2 ide vagy oda nem számít.
A bortól bolondokat gondol az ember, DE A PÁLINKÁTÓL MEG IS CSINÁLJA!!!
-
veterán
Mint ismeretes a Tonga cGPU-ban 5 milliárd tranzisztort sikerült bepréselni 359 mm²-es területbe
AMD's Tonga graphics processor uses a new version of the GCN shader architecture. I measured its die size to be 17.5 x 20.9 mm = 366 mm² techpowerup
Az AMD kit akar megtéveszteni az elcsalt 7 mm² -rel?
[ Szerkesztve ]
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Tegyük tisztába a dolgokat, mert látszik, hogy nem érthető.
[link] - itt világosan le van írva, hogy a lapkát védi egy bevonat, amely körbeveszi azt, és ennek van még más funkciója is, de ez mindegy. Ha így méred, akkor mindegyik lapka nagyobb egy picit.
Ezzel szemben a GM204 bevonattal mérve ~420 mm2-es, de azóta már van bevonat nélküli adat, ami 416 mm2. A szükséges sav is előállítható, amivel kimaratható a lapka a bevonatból.
Tehát itt is kijön egy 4-8 mm2-es extra a bevonatból (plusz apró mérési hibából), mint minden lapkánál, ahogy a Tonga esetében is. A kérdés nem ez, hanem a 398 mm2 és a 416 mm2 közötti eltérés.[ Szerkesztve ]
Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.
-
vinibali
őstag
na, lemértem egy itthon található A4-3300m-es lapkát, ami egy kupak nélkül AMD Sabine(mobil Llano) családból származó lapka. digit tolómérővel jó fény mellett 228,5mm^2(13,85*16,5) és egy internetről származó fotóból 229,4mm^2(13,88*16,53) jött ki(arányos számolással a processzor teljes méretéből, mert az a ragasztós oldalú szilíciummal ellentétben, pontosan megmérhető).
ez elég közel van az AMD által megadott 228mm^2-hez, de a legrosszabb esetben is ~0,6%-os eltérést jelent.
itt közel 4,5%-kal kisebb a lapka mérete. mindenki döntse el maga, hogy most ez miért van. bár nincs kizárva, hogy CPU-APU-GPU és TSMC 28nm és GloFo 32nm között is van eltérés. hogyha fontos a ragasztó, akkor miért nincs egy kupak nélküli mobil lapkán és miért van egy szintén kupak nélküli GPU-n?[ Szerkesztve ]
BIOS/UEFI írás, helyreállítás, törlés, mentés! https://www.bvinarz.org/bios-iras/
-
veterán
Na akkor tegyük tisztába:
I took the heatsink off of a GTX 980 card, pulled out a pair of calipers, and measured it myself. The result: almost a perfect square of 20.4 mm by 20.4 mm. That works out to 416 mm². techreportTehát bevonattal együtt mérve (nyilván) 416 mm² szerintük.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Egyrészt más mért 420 mm2-t is, ez az átka annak a mérésnek, mert lehet tévedni. A hw.fr maratta ki, onnan van a 416 mm2. Egészen pontosan 415,512, digitálissal mérve és felszorozva.
De ha logikusan átgondolod, akkor egyszerűen 18 mm2-et nagyon nehéz hibázni. Ahhoz oldalanként fél mm-t kell tévedni. Még ha ez nem is pontos, akkor is ennyire azért nem mérnek félre a hagyományos műszerek. 4-8 mm2 benne van, de 18-cal félremérni az már más téma. Ott egyszerűen nagyobb a lapka a megadottnál. Ha lenne valaki, aki mondjuk egy 398 mm2-es lapkához megfelelő 405-ös érték körül mérne, de senki. Mindenki 415 fölött mért.
Innen indult el az átverés dolog, de ahogy írtam van ennek logikusabb magyarázata. Egyszerűen az NV-nél nem mérték le a végső méretet, hanem megadták a szimuláltat.[ Szerkesztve ]
Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.
-
Locutus
veterán
Mi visz rá valakit, hogy leszedje a gpu-t, és kimarassa a védőanyagból?
Mi indít el egy ilyen folyamatot? Nemtom elképzelni ezt a brainstormingot valahogy.Komplett hangrendszerem eladó - https://hardverapro.hu/apro/mackie_studio_monitorok_mr5mk3_mr10s_mk3_sub_asus/hsz_1-50.html
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Valószínű, hogy nem csak a méret meghatározása, hanem a lapka felépítésének megismerése. Szinte minden gyártó megcsinálja a konkurens termékekkel. Ugyanis a hivatalosan közölt die fotók photoshoppoltak. Ez fontos, mert egy mérnök ezekből olvas.
Kimaratás után egy megfelelően jó képet készítve rendkívül sok adat kinyerhető a lapka vizsgálatával. Ezt összerakva mondjuk a whitepaperekkel, vagy esetleg jobb esetben a konkrét dokumentációkkal, tulajdonképpen sok kutatást lehet megspórolni. Sok egyszerű, de hasznos dolog lemásolható.Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.
-
Taky
senior tag
Nem mintha engem, mint végfelhasználót ez bármilyen formában is érintene... sőt, igazából a gyártók nagyrésze úgyis referencia nyákra pakolja, szerintem nekik is teljesen mindegy, az nVidia érdeke, hogy minél kisebb legyen a gyártási költségek miatt, szóval saját magukat akarják becsapni?
[ Szerkesztve ]
"Tökéletes program nem létezik, csak olyan, amelynek még nem találták meg a hibáit." Pascal
-
stratova
veterán
Hazudnék ha azt állitanám lázba hoz a lapka méretének ilyen mértékűl eltérése, inkább arra lennék kíváncsi azonos csíkszélességen gyártva minek milyen arányban köszönhető a fogyasztásban, tranzisztorszámok tekintetében bekövetkező csökkenés és teljesítménybeli növekedés a HDL fejlesztésének, egyes funkciók elhagyásának, a shader processzorok hatékonyabb kihasználásának (128 vs. 192-es blokkméret) valamint órajelnövelésnek illetve van-e tudásbéli eltérés a GM107 és GM204 között a delta color compression bevezetésén és tesszellálás fejlesztésén túl. Utóbbiakat Tonga is megkapta Tahitihez képest, de talán a mindössze 2 GB és effektív 5.5 GHz-es 256 bites RAM miatt kevésebb helyen mutatkozott meg ezek előnye.
A GM204 egyik sarkalatos pontja a hardver tudása. Bár a GPU a Maxwell architektúrára épül, de annak egy továbbfejlesztett verziójára, tehát többet tud, mint a GM107-es opció vagy éppen a Kepler sorozatú megoldások. Az NVIDIA azonban ennél tovább még nem megy, így a GM204 tudása szó szerint titkos. A vállalat hivatalosan annyit közöl, hogy csak a DirectX 12 véglegesítésénél, vagyis nagyjából egy év múlva fogják megmondani, hogy a GM204 pontosan mit támogat a Microsoft új API-jából, illetve mit nem.
Ez idáig talán rendben is lenne, de már a mostani DX 11-es címek alatt is látványos Maxwell teljesítménynövekedése, még ha a béta meghajtókkal még nem is tökéletes.
[ Szerkesztve ]
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Nem hazudja el. Pont arról szól a cikk, hogy ennek van logikus magyarázata, és nem kell rögtön összeesküvés elméletet gyártani hozzá.
Számomra felfoghatatlan volt már a hétvégén, hogy ez kiderült, és rögtön valami hátsó szándékot keresett mindenki. Pont ezért írtam meg, hogy van erre magyarázat a hazudozás és az egyéb elméletek nélkül is. Ha ezt valaki nem képes felfogni, akkor gyártson összeesküvést, meg vádolja hazugsággal az NV-t, nekem mindegy, én leírtam, hogy ez mind bullshit. De ha te úgy gondolod, hogy hazudik az NV, akkor az a te dolgod. Nem értek egyet vele, de a véleményed kialakult, a hír pedig láthatóan nem befolyásolta, így felesleges vitázni róla.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest