Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • Lacika001

  aktív tag

  válasz HeavyToys #3 üzenetére

  Én nem látom olyan rossznak az AMD helyzetét.
  Amikor valami nagy dolgot újítanak abból az első generáció általában rosszul sikerül.
  Pl hd2900 vagy pl Fermi. Aztán kicsit csiszoltak rajtuk és mi lett belőle. Ebből a szempontból a GCN nem sikerült olyan rosszul, majd csiszolnak ezen is.
  A trinityvel meg az nv nem tud versenyezni.

 • TESCO-Zsömle

  félisten

  válasz HeavyToys #3 üzenetére

  Ne hagyd ki a képből, hogy a Trinity mellé nem kell dVGA, hogy felvegye a versenyt, ez pedig komoly fegyvertény notebookok terén. ;)

  The serpent is crawling inside of your ear - - - He says you must vote for what you want to hear - - - - - - - - - - - Don't matter what's wrong as long as you're alright - - - Pull yourself stupid, rob yourself blind

 • Abu85

  HÁZIGAZDA

  válasz HeavyToys #3 üzenetére

  Úgy gondolom, hogy az AMD a mobil GPU-knál egyelőre nem akarja behozni a 28 nm-eseket. A fő gond a gyártókapacitás. Így is kevés jut az asztali termékekre. Ha berakják a Cape Verdét, vagy a Pitcairnt mobilra, akkor még kevesebb jut. Egyelőre ez a 28 nm olyan váltás, hogy dönteni kell mit részesítesz előnyben. Az AMD az asztalit. Az NV megpróbálja mindkettőt, de nekik egyszerűbb, mert a GK104 az egy felsőházas cucc. Negyedéves szinten a 300 dollár feletti VGA-kból 3 millió fogy. Ez elég kevés mennyiség. Az 500 dollár fölött kártyákból nagyjából 300-400k megy el három hónap alatt. Az NV-nek lényegében csak erre kell koncentrálni a GK104-gyel, mert az 500 dodós, vagy picit felette (gyártótól függően). Az AMD-nek viszont ott van a Pitcairn és a Tahiti Pro, aminek a megcélzott piaci rétege 2,5 milliós nagyságrendű. Aztán ott van ugye a Cape Verde, ami ugye a népnek szánt termék lenne az új generációból. Szóval az AMD nem tudná kiszolgálni a mobil piacot 28 nm-es GPU-kkal. Az NVIDIA az asztalira láthatóan jóval kevesebb GK104-et tud eladni, már a megcélzott szegmens vásárlóbázisából adódóan is, így ők ki tudják szolgálni a mobil piacot egy GK107-tel. Azt viszont láthatod, hogy asztalira ezt sem hozták ki, mert a kettő együtt már nekik se menne.
  Jó hogy van 28 nm, de a TSMC-nek brutálisan bele kell húzni a gyártókapacitás bővítése szempontjából. Addig ugye a várt árcsökkentés sem lehetséges sajnos.

  A mobil szinten a dGPU-k beépítése a notebookok vékonyodásának irányával visszaesik. Ennek a vékonyításnak nem vagyok híve, de úgy látszik ezt akarják a gyártók. Az Ultrabooknál már említettük, hogy a termékek egyik problémája, hogy melegszenek, ami sajnos általános, és alapvetően a vékonyságból ered. Nem mondhatni, hogy sütnek, de azért adják neki. Na most itt 17 wattos TDP-jű procikról volt szó. Attól nem lesz jobb a helyzet, hogy ha a 17 watt mellé még bekerül egy 25 wattot disszipáló dGPU. Szóval ebből a szempontból nagyon kell dolgozni azon a hőelvezetésen, ami eléggé lehetetlen feladat elé állítja a mérnököket. Nem tudni, hogy mennyi gyártó vállalja be majd ezt, főleg ennyire erős IGP-k mellett. A komfortot egyértelműen rontja. Az Intel pont a melegedés miatt vezeti be az új termékekben a konfigurálható TDP-t, mert érzik ők is, hogy a 17 watt nem ideális.
  Szóval a kérdés az, hogy a gyártók hogyan gondolkodnak. Az extrém vékonyítás iránya egyértelműen a dGPU-k ellen dolgozik. Azt pedig látni, hogy az Intel ezt az "ultravékonyodást" nagyon le akarja nyomni az emberek torkán.
  Az AMD manapság szinte minden mainstream llanós mobil termékbe dGPU-t javasol, amit a gyártók nagyrészt be is építenek. Természetesen Radeont. Azt viszont már láttam, hogy a vállalat az Ultrathin dizájnú eszközöknél ellenjavaslatot ad meg. Nem akadályozzák meg, csak nem ajánlják. Az Ultrathin ugye az AMD válasza az Ultrabookra. Semmi új, csak brutálvékony notebook. Ők is látják ennek a melegedésnek a problémáját.

  [ Szerkesztve ]

  Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

Hozzászólok Aktív témák