- Nem várható egyhamar saját EUV-s berendezés Kínától
- Októbertől javul a Windows 11 biztonsága, de többen nem fognak neki örülni
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- OLED TV topic
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- VR topik
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Asztrofotózás
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
TrollBalint
addikt
Ezt a cikket is most kellett megtalálnom

Hasznos kis cikk tetszett nagyon, az illem résznél illetve a leírásból én hiányoltam a greed illetve need leírását. Én nemrég óta játszok ilyen játékkal és belefutottam ebbe a hibába, hogy nem tudtam mi a különbség, és utána bizony megszóltak.
Ha esetleg valaki hozzám hasonló olvassa ezt a cikket/topikot:
Ha partyban játszol a komolyabb tárgyakat nem biztos, hogy az kapja, aki felveszi, ilyenkor kidob egy kis ablakot, ahol meglehet nézni a tárgy mit tud és lehet választani (need/greed/cancel).
Need azt jelenti, hogy szükséged van rá, mert hordani akarok
Greed azt jelenti, hogy csak azért kell, mert el akarod adni.
Cancel, pedig hogy abszolút nincsen rá szükséged. -
Wolverine
félisten
Elvileg bármelyik játékban RP-zhetsz; a kérdés csak az, hogy találsz-e társakat... A Warhammerben nem nagyon láttam szerepjátékosokat, a WoW-ban vannak komolyak és kevésbé komolyabbak is, a Runes of Magicben nem töltöttem el annyi időt, hogy megítéljem, mennyien RP-znek... egyéb játékokra meg régen néztem rá

Esetleg érdemes körbekérdezni az egyes MMO-k saját topikjaiban is. -
törölt tag
Viszonylag ritka a legtöbb helyen, még az RP szervereken is - és jó angoltudás kell hozzá (vagy ha nem angol nyelvű szerveren játszol, akkor persze az adott nyelvé). Egy asztali szerepjátékhoz képest kevesebbet fog nyújtani, és igazából a single RPG-ket is könnyebb kijátszani RP-szempontból.
Azért pár példát mondanál? Lehet valamelyik fizetős játékra a végén ráállok. mert a monoton hentelősditől már herótom van.
-
Wolverine
félisten
Viszonylag ritka a legtöbb helyen, még az RP szervereken is - és jó angoltudás kell hozzá (vagy ha nem angol nyelvű szerveren játszol, akkor persze az adott nyelvé). Egy asztali szerepjátékhoz képest kevesebbet fog nyújtani, és igazából a single RPG-ket is könnyebb kijátszani RP-szempontból.
-
törölt tag
Remélem valaki még idenéz néha.

szóval, ez az rpg vonalú mmorpg érdekelne, ahol a karakter kijátszása a fő cél. ilyenről valaki tud valamit mondani, mely gamekben van, s mennyire sokrétű? Asztali játékokhoz, thrillionhoz mérten. -
Wolverine
félisten
Elolvasva a cikket illetve a postokat, nekem az jön le, hogy nagyon bonyolult ezt játszani.
Meg sem próbálom elkezdeni.
Látom ahogy ott állnék középen, és fogalmam sincs mi a fenét kellene csinálni, a nagy ácsorgás közepette odajön valaki, és nekem annyi.
Szerintem ezek már annyira bonyolultra vannak készzítve, hogy igazán már ez a leírás is elveszi a kedvem, mi lenne ha ezt mindet magamnak kellene kitalálni.
Egy módot látok arra, hogy kipróbáljam, ha valaki tapasztalt megmutatja élőben, hogy Ő hogyan játszik.A tapasztalt játékosok nem feltétlenül tudnak segíteni, mert sok közülük túl rutinos ahhoz, hogy beleélje magát egy kezdő helyzetébe
Viszont itt is van általában valamilyen tutorial: akár felugró tooltipekben elolvasható leírások személyében, akár egy bevezető mini küldetéssorozatként, aminek a végén kerülsz csak be a valódi játékba. -
Viktor77
titán
Elolvasva a cikket illetve a postokat, nekem az jön le, hogy nagyon bonyolult ezt játszani.
Látom ahogy ott állnék középen, és fogalmam sincs mi a fenét kellene csinálni, a nagy ácsorgás közepette odajön valaki, és nekem annyi.
Szerintem ezek már annyira bonyolultra vannak készzítve, hogy igazán már ez a leírás is elveszi a kedvem, mi lenne ha ezt mindet magamnak kellene kitalálni.
Egy módot látok arra, hogy kipróbáljam, ha valaki tapasztalt megmutatja élőben, hogy Ő hogyan játszik.Ugyanezt éreztem mikor elöször belogoltam a WoW-ba. Ott állsz egy szál magad, millió gomb (gyakorlatilag minden billentyűre van valami kiosztva), parancs, megnyitható ablak. El nem tudtam képzelni, hogy ezeket én meg fogom tudni tanulni.
Erre a program szépen lassan elkezdett mindent a számba rágni. Sőt, azóta még többet fejlesztettek ezen a rendszeren, hogy még könnyebb legyen egy kezdőnek.
Hidd el, mindent meg lehet tanulni, és aztán már csukott szemmel nyomogatod a gombokat.
Amúgy meg nem neked annyi, mert a jellemzően a kezdőterületeken nem bánthatak más játékosok. -
Trava
tag
Egy módot látok arra, hogy kipróbáljam, ha valaki tapasztalt megmutatja élőben, hogy Ő hogyan játszik. -
PcGo.hu
őstag
"Az ilyen MMORPG-s öljél meg hat zöldfarkú gyíkmalacot a várostól délre, és szedjél nekem virágot féle küldetésekkel,"
ez mekkora
jót nevettem -
exx
tag
Grat.

Jó a cikk, kezdőknek teljesen jó kis összefoglalás.

-
elithun
őstag
Magam se írhattam volna szebben/részletesebben az MMO világát bemutató cikket. Gratuláció hozzá!

-
Wolverine
félisten
Ami nekem nem gyerebe a legtöbb MMO-ban, az a katints ide katints oda, de mint a villám.
Stratégiából is inkább körökre osztott mint RTS.
Aki hasonlóan van annak tudom ajánlani az Atlantica-t ahol körökre osztott harc van.
Akinek csak a "real time" miatt nem jön be az MMO annak érdemes megpróbálni.
Ingyenes és az első 30 szinten nem is kell pluszba költeni, hogy élvezhető legyen. Mondjuk utána nem árt.
Ezért érdemes billentyűparancsokat használni kattogtatás helyett

-
Egonyolc
aktív tag
Ami nekem nem gyerebe a legtöbb MMO-ban, az a katints ide katints oda, de mint a villám.
Stratégiából is inkább körökre osztott mint RTS.
Aki hasonlóan van annak tudom ajánlani az Atlantica-t ahol körökre osztott harc van.
Akinek csak a "real time" miatt nem jön be az MMO annak érdemes megpróbálni.
Ingyenes és az első 30 szinten nem is kell pluszba költeni, hogy élvezhető legyen. Mondjuk utána nem árt.
-
marcus.fenix
aktív tag
"A játék elején az ember nagyon jól elvan magában, először szinte az az érzése, hogy egy hagyományos RPG-vel játszik."
Aki így érez, az biztos nem játszott még normális RPG-vel... vagy azt hiszi hogy a Diablo az RPG...
Az ilyen MMORPG-s öljél meg hat zöldfarkú gyíkmalacot a várostól délre, és szedjél nekem virágot féle küldetésekkel, éjjelnappal ugyanott szobrozó NPC-kkel (aki csak azért vannak hogy útbaigazítsanak, vagy kereskedjenek velünk) nemlétező vagy klisés sztorival, rákattintok oszt' nézem típusú harcrendszerrel, és csakazért jáccom hogy mikor lépek szintet, vagy mikor találok +3mas kardot féle játékmenettel bárki rögtön tudhatja hogy hova csöppent...
-
Wolverine
félisten
Na igen, eléggé wow specifikus az írás, de végül is nem baj ez, hiszen valószinű az a legismertebb mmo itthon is.
Annyit érdemes azért még tudni hogy elég sok, kicsit más mmo is van a piacon.
Ha szabad megjegyeznem lehet érdemes lett volna kicsit bővebben kifejteni a játszható classokat, egy újoncnak érdemes lenne tudni pár dolgot, például hogy a ranged dd-k jellemzően nem birják ha verik őket, a melee dd-k ha nem wow-ot játszik az ember eléggé hit & run jellegűek ( a wow-os rogue mint melee assasin az egyik legrosszabbul kitalált assasin class szerintem a műfajban).Még egy gondolat, de ez már nem a cikkhez szól, szerintem a legtöbb MMOG-ot rpg-nek nevezni egy vicc, bár végül is felfoghatnánk hogy mindenki egy tömegmészárost "szerepjátszik". Szerintem a leginkább rpg még a piacon az eve, ha akarja az ember, soha 1 npc-t nem öl meg, mégis az övé lehet a legtörpösebb hajó a vidéken..
A WoW-os rogue a jelenlegi fejlesztői elképzelés szerint nem is assassin, hanem a közelharc és az egykezes fegyverek használatának mestere

-
Zigur
senior tag
Na igen, eléggé wow specifikus az írás, de végül is nem baj ez, hiszen valószinű az a legismertebb mmo itthon is.
Annyit érdemes azért még tudni hogy elég sok, kicsit más mmo is van a piacon.
Ha szabad megjegyeznem lehet érdemes lett volna kicsit bővebben kifejteni a játszható classokat, egy újoncnak érdemes lenne tudni pár dolgot, például hogy a ranged dd-k jellemzően nem birják ha verik őket, a melee dd-k ha nem wow-ot játszik az ember eléggé hit & run jellegűek ( a wow-os rogue mint melee assasin az egyik legrosszabbul kitalált assasin class szerintem a műfajban).Még egy gondolat, de ez már nem a cikkhez szól, szerintem a legtöbb MMOG-ot rpg-nek nevezni egy vicc, bár végül is felfoghatnánk hogy mindenki egy tömegmészárost "szerepjátszik". Szerintem a leginkább rpg még a piacon az eve, ha akarja az ember, soha 1 npc-t nem öl meg, mégis az övé lehet a legtörpösebb hajó a vidéken..
-
Wolverine
félisten
Függőséget okoz? Csak arra alkalmas személyeknél. Én vagyok az az ember aki a WoW-ba beleunt.. sajnos nekem nem megy játék számba ami előtt ennyi időt kell tölteni.. egy pörgős stratégia, pár kör CS, worms armageddon, ELMA, ez megy nálam..
A cikk egyébként nagyon jó, annó mikor a wow-ot telepítettem jól jött volna
Nem kell. De ez a játéktípus lassabb, mint az általad felsoroltak, ergo valóban nem meked való, ha jól sejtem.
-
daninet
veterán
Függőséget okoz? Csak arra alkalmas személyeknél. Én vagyok az az ember aki a WoW-ba beleunt.. sajnos nekem nem megy játék számba ami előtt ennyi időt kell tölteni.. egy pörgős stratégia, pár kör CS, worms armageddon, ELMA, ez megy nálam..
A cikk egyébként nagyon jó, annó mikor a wow-ot telepítettem jól jött volna
-
insomnio
csendes tag
Üdv
Szeretném azzal kiegészíteni, hogy mielőtt eu-s szervert választasz érdeklődj utánna h u. a. a cég áll e mögötte, mint az eredeti mögött. Pl. a 4story-UK szervert más üzemelteti mint a 4story global szervert.
Ez azért lényeges, mert a globalra jönnek folyanatosab a fejlesztések a franchise szerverek üzemeltetőinek, pedig meg kell venni ezeket, ami miatt sok újítás sokkal később kerül be a játékba, és sokkal bugosabb lehet.
A többi mmo-nál nem tudom, de a 4story-nál így működik.
amúgy jó az írás, hiánypótló.
üdv
ins -
velizare
nagyúr
Hálás köszönet a cikkért!
Már kezdem érteni, hogy hogy is mennek a dolgok. Szomorú, hogy akkor esélytelen a játékot végignyomni csapat nélkül. Egy kezdőre meg gondolom keveseknek lesz szüksége. 
És momentán hogy találkozik az ember a többi játékossal? Hogy folyik a kommunikáció?

Amit írok, az a közelben lévő játékosoknak jelenik meg? Vagy hogy? Mondjuk végül is majd kitapasztalom...
nézd, ezek a játékok kifejezetten arra készültek, hogy több játékos együtt tudja élvezni.
habár van solo contentje is minden játéknak, de ezzel a játék mélységeinek töredékét sem fogod tudni megtapasztalni. aki szólózni szeret, az nagyon jól eljátszhat mondjuk a dragon age-gel, vagy az oblivionnal. a különbséget legjobban úgy tudom szemléltetni, ha elképzeled, hogy van egy focilabda, egy focipálya és két kapu. ha egyedül játszol az olyan, mintha előre kirakott bólyákat kerülgetnél. nem muszáj megkerülnöd a bólyát, akár fel is lökheted, nincs ott a játékvezető, hogy visszaküldjön a gyakorlat/pálya elejére. de ugye a foci akkor az igazi, ha két csapat játsza egymás ellen, lehetőleg minél népesebb nézősereg előtt.
kezdőként nem kell félned, mindig vannak segítőkész játékosok, akik a hónod alá nyúlnak. sose szágyelj kérdezni, és ne akadj fenn az alpári válaszokon sem. ha rám hallgatsz, akkor mielőtt belevágnál, felveszed a kapcsolatot a kiszemelt játék magyar communityjével, ők naprakész infókkal rendelkeznek a játékról, és ezeket többnyire segítőkészen meg is osztják veled, csak kérdezned kell.
a kommunikáció formája lehet írott, vagy szóbeli. igen, nem csak írni lehet, ami különböző cseteken/csatornákon át online eljutt a csatornában lévőkhöz (itt egy egyszerű karateres csetet képzelj el, ahol tematikus/szintfüggő csatornák vannak, némelyik nyitott, némelyik zárt), hanem akár beszélgetni is. 2009-et írunk, ahol a játék nem kínál alapszolgáltatásként, ott a guildek sajátot használnak, ezek közül a ventrilo és a teamspeak a legegyszerűbbek, de tucatnyi létezik belőlük. ajánlott fülhallgató beszerzése hozzá, és a push-to-talk mód használata, ha nem akarod, hogy minden egyes billentyűlenyomásod zaja kimenjen az éterbe. =]
-
velizare
nagyúr
gratu a cikkhez, eléggé hiánypótló írás.
amire még felhívnám a figyelmedet:
ha általános leírást készítesz, próbálj távolságot tartani a konkrét játékokról. ha példákat hozol, az jó, de ne csak 1 vagy 2 játékból, mert könnyen átfordul az írás általános leírásból játékismertetőbe. ami szintén nem rossz dolog, de elvileg te nem azt akartál írni.
nem csak class és szint alapú fejlődési modell létezik, hanem skill alapú is, pl. eve és a klasszikus swg (precu), valamint a sci-fi játékok jó része.
a craft teljes egészében kimaradt a leírásból.
a kereskedelem, és a gazdasági modell szintén kimaradt (ennek pl a már említett eveben külön embere van, a fejlesztő cég külön közgazdászt alkalmaz).
ha már elkezdted a főbb szerepek taglalását, akkor itt szintén érdemes lett volna megemlíteni az util kategóriát (buffer/mezzer/regen, azaz a klasszikus egyéb kategória, aki nem gyógyász, nem tank, nem dd/dps/dpc, hanem kb minden egyéb) - nem a puller nem sorolandó ide, ő többnyire dps. de ma már inkább a tank húz, vagy valaki pettel. nincs benne akkora művészet, mint 10 éve volt. -
Wolverine
félisten
Már kezdem érteni, hogy hogy is mennek a dolgok. Szomorú, hogy akkor esélytelen a játékot végignyomni csapat nélkül. Egy kezdőre meg gondolom keveseknek lesz szüksége. 
És momentán hogy találkozik az ember a többi játékossal? Hogy folyik a kommunikáció?

Amit írok, az a közelben lévő játékosoknak jelenik meg? Vagy hogy? Mondjuk végül is majd kitapasztalom...
A modernebb MMO-k már számítanak a szólóban játszó casualokra is, így a legtöbbször nekik is van elegendő content, nem kell aggódni. Az endgame minden esetben csapatmunka, de erre vannak a guildek.
A chat általában a következőket tudja: slash parancsokkal lehet használni; a /say a közvetlen közeledben levőknek szól és ők látják, a /tell vagy a /whisper egy konkrét személynek szól, bárhol is legyen a világon, a /general az egész zónában látszik, az egyes speciális csatornák (mint a /hun - ha épp van) szövegeit pedig azok látják, akik arra a csatornára beléptek. -
leviske
veterán

-
Wolverine
félisten
Minthogy a helyesírás-ellenőrző a mana szót nem ismeri, a mannát meg igen
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Vistaboy
veterán
Egy megjegyzés: a mana és a manna erősen különböző dolgok, utóbbi egyetlen MMO-ban sincs
(javíthatnám, de nem akarok belenyúlni)
A 3 alap szerepkör mellett megemlíteném a hibrideket is, akik több feladatot is elláthatnak, de általában gyengébben teljesítenek a "pure" kasztoknál, illetve egyszerre így is csak egy feladatra alkalmasak (mint mondjuk a RoM-ban egy Mage/Priest, vagy egy Knight/Warrior, illetve a WoW druid/paladin/shaman szentháromsága
bár utóbbinál a priest, a warrior és a death knight is hibridnek számít jelenleg)
No meg azt se felejtsük el, hogy az erősebben csapatorientált játékokban általában van dedikált puller is, aki húz, és ez normális esetben nem a tank feladata (WoW: hunter és a Misdirection, rogue és a Tricks of the Trade).Rendben, kijavítottam. (Én is furcsálltam, de a helyesírás ellenőrző így fogadta el, és amit lehetett, magyarul akartam írni).
A többit egyelőre hagyom úgy, ahogy van. A játékokban úgyis kioktatják a n00b-okat a többiek, vagy nem?

-
Wolverine
félisten
Egy megjegyzés: a mana és a manna erősen különböző dolgok, utóbbi egyetlen MMO-ban sincs
A 3 alap szerepkör mellett megemlíteném a hibrideket is, akik több feladatot is elláthatnak, de általában gyengébben teljesítenek a "pure" kasztoknál, illetve egyszerre így is csak egy feladatra alkalmasak (mint mondjuk a RoM-ban egy Mage/Priest, vagy egy Knight/Warrior, illetve a WoW druid/paladin/shaman szentháromsága
bár utóbbinál a priest, a warrior és a death knight is hibridnek számít jelenleg)
No meg azt se felejtsük el, hogy az erősebben csapatorientált játékokban általában van dedikált puller is, aki húz, és ez normális esetben nem a tank feladata (WoW: hunter és a Misdirection, rogue és a Tricks of the Trade). -
TazLeacher
nagyúr
Nem játszottam olyan sok MMO-val, de eddig általában a Paladinok voltak tankok, healerek pedig a papok és a druidák. Például a Runes of Magic-ben is így van. Majd még kipróbálok egy pár más MMO-t is, de eddig általában ez volt a felállás.
Nézd, tisztázzuk: Ez az írás nem egy ismertető, pusztán arra szolgál, hogy aki kedvet kap kipróbálni egy MMORPG-t, annak legyen némi fogalma az alap dolgokról. Arra pedig szerintem elég ennyi is, ha le akarnék írni mindent, nem olvasná el senki, annyira hosszú lenne. A WoW-ot például már 2008 márciusa óta nem játszom, úgyhogy azóta biztos olyan dolgok is vannak benne, amiről még nem is hallottam. A Runes of Magic-kel sem sokat foglalkozok mostanában, mert bele vagyok esve a Dragon Age: Origins-be. Úgyhogy ha esetleg itt-ott pontatlan az írás, elnézést kérek. Mondjátok meg, mi a bibi és kijavítom.
Teljesen jogos. Akik benne vannak, biztos sok mindent hiányolnak, de nekem, mint kivülállónak pont elég volt, hogy legyen fogalmam bizonyos dolgokról. Szerintem jó írás. Nem szentírás, de jó iránymutató.
-
decibel
aktív tag
Azért ez eléggé játékfüggő, illetve függ attól is, hogy mennyire tudod kontrollálni a "függőséged". WoW-al például akkor is lehet eredményeket elérni, ha ha heti 7 órát játszol, például csak hétvégenként. Míg mondjuk egy Aionban ez semmire se elég. Természetesen ha az ember látni akar mindent és mindent akar csinálni, akkor tényleg időmilliomosnak kell lenni, de ez a való életben is így van bármilyen hobbival.
Ja a questelésre, a világ megismerésére nem kell órákat áldozni naponta, sőt. Szerintem a szintezés a WoW legjobb része. Főleg ha már Northrenden van az ember és összefut a Lich Kinggel, bele lehet borzongani a hangjába.

Viszont ha ki is akarja valaki nyírni, akkor készüljön fel a hogy kb. heti minimum 15-20 órát rá kell áldozni, és abból legalább 3 óra egyhuzamban.
Ha meg klán officer akkor temetheti magát az adminisztrációba még emellé.
-
Cathfaern
nagyúr
Azért ez eléggé játékfüggő, illetve függ attól is, hogy mennyire tudod kontrollálni a "függőséged". WoW-al például akkor is lehet eredményeket elérni, ha ha heti 7 órát játszol, például csak hétvégenként. Míg mondjuk egy Aionban ez semmire se elég. Természetesen ha az ember látni akar mindent és mindent akar csinálni, akkor tényleg időmilliomosnak kell lenni, de ez a való életben is így van bármilyen hobbival.
-
Vistaboy
veterán
A kért dolgokat betettem, thx mindenkinek az észrevételeket.

-
vergilx
őstag
én még hozzá tenném a WTT-t: Want To Trade
-
Gordiann
őstag
-
bpx
őstag
szerintem meg nagyon zavaró, hogy egy általánosnak szánt írásban olyan dolgok is le vannak írva, amik csak adott játékra/játékokra jellemzők
-
syC
addikt
Grat a cikkhez. Ellenben csak idő milliomosoknak ajánlanámaz mmorpg-ket

-
Sirandrish
legenda
Ne foglalkozz semmivel...jó lett a leírás

Még ha néhány dolog hiányzik is belőle..aki kezdő az tanulhat belőle..aki meg már mindent tud annak meg már úgy is mindegy nem?
-
Cathfaern
nagyúr
Nerf: maga a nerfet csak igeként használják, jelzőként nem, igeként a jelentése pedig az, hogy valaminek az "erejét" csökkentik. Szóval a példa már jó. Igazából az ellentéte a "buffolni", amit a karakterek buffolása mellett használnak ebben az értelemben is.
Tankolás:
Általában a lovagok mellett (ha vannak egyáltalán lovagok) a warrior/barbár-szerű kasztok is tudnak tankolni. -
hejesírásó
senior tag
a thxhez én még odaraknám a THNX-et is!

-
Vistaboy
veterán
-
DEJVID
őstag
-
Vistaboy
veterán
lurer=puller=behúzó, csali. pl wowban a hunter. ha valami miatt a tank nem éri el a célpontot (pl az repül) akkor a nagyobb hatótávú ember támadja először, és a tank leszedi róla amint a közelébe ér. ezenkívül vannak egyéb finomságok is, pl mikor több ellenfél van egyben és nem mindet akarják a tankra húzni.
ja egy kis kiegészítés a részemről is:
agró: a legtöbb ilyen játékban agró-rendszer van, vagyis a szörnyeknek van egy "listája" arról hogy kit mennyire "utálnak" a csapat tagjai közül, ki mekkora fenyegetést (threat) jelent rájuk. értelemszerűen a lista első helyén állókat támadják, aki átalában a tank.btw engem is zavar az a rész hogy csak a lovagok viselhetnek nehéz páncélt... pl diablo2ben a barbár is tank.
Lehet, de a Diablo 2 nem MMO. Én még nem láttam MMO-ban Palákon kívül másokon Plate armour-t, esetleg a Knight-okon, ahol van olyan kaszt. Mindegy, majd kiegészítem velük is a listát, hogy mindenki örüljön.

-
Vistaboy
veterán
Sztem kimaradt azért jópár dolog a cuccból. Pl. az egyik fontos rövidítés még, az LFG Looking For Group.
Meg hogy az MMORPG-ket is azért külön lehet osztani PVP orientáltakra, mint pl. a Guild Wars és a Warhammer Online, ill. a WoW típusúakra, ahol azért a Roleplaying is meg van csinálva rendesen.
Sajnos a legígéretesebb MMORPG nevek sorra azért buknak el általában a WoW mellett, mert az RPG részét kb. letudják egy térképpel, aztán csókolom. A WH
nekem ezért volt nagy csalódás, pedig az elején nagyon lekötött a játék és sokkal jobban tetszett, főleg azért, mert kevésbé volt mesegrafikája mint a WoW-nak. Aztán mikor már a 20. szintet elhagytam és csak úgy tudtam szintet lépni ha mentem pvp-zni folyamatosan, mert egy térképen csak 6-7 küldetés volt, de ez nem volt elég a következő térképhez, így meguntam az egészet.Meg igazából az oktató dolog sztem fölös, mert az összes játékban van Tutorial, aki meg annyira sem tud angolul hogy abból elsajátítsa a játékot, az inkább neki se álljon, mert annál már csak nehezebb dolgokkal fog találkozni.

Benne van mindkettő, az LFG és az LFM is, az 5. oldalon, azért nem írtam le még egyszer.
-
Speeedfire
félisten
lurer=puller=behúzó, csali. pl wowban a hunter. ha valami miatt a tank nem éri el a célpontot (pl az repül) akkor a nagyobb hatótávú ember támadja először, és a tank leszedi róla amint a közelébe ér. ezenkívül vannak egyéb finomságok is, pl mikor több ellenfél van egyben és nem mindet akarják a tankra húzni.
agró: a legtöbb ilyen játékban agró-rendszer van, vagyis a szörnyeknek van egy "listája" arról hogy kit mennyire "utálnak" a csapat tagjai közül, ki mekkora fenyegetést (threat) jelent rájuk. értelemszerűen a lista első helyén állókat támadják, aki átalában a tank.btw engem is zavar az a rész hogy csak a lovagok viselhetnek nehéz páncélt... pl diablo2ben a barbár is tank.

amúgy általában azt támadja a mob aki többet sebez
ált. a varikatiZed : szép dolog a függőség

-
Vistaboy
veterán
Nem játszottam olyan sok MMO-val, de eddig általában a Paladinok voltak tankok, healerek pedig a papok és a druidák. Például a Runes of Magic-ben is így van. Majd még kipróbálok egy pár más MMO-t is, de eddig általában ez volt a felállás.
Nézd, tisztázzuk: Ez az írás nem egy ismertető, pusztán arra szolgál, hogy aki kedvet kap kipróbálni egy MMORPG-t, annak legyen némi fogalma az alap dolgokról. Arra pedig szerintem elég ennyi is, ha le akarnék írni mindent, nem olvasná el senki, annyira hosszú lenne. A WoW-ot például már 2008 márciusa óta nem játszom, úgyhogy azóta biztos olyan dolgok is vannak benne, amiről még nem is hallottam. A Runes of Magic-kel sem sokat foglalkozok mostanában, mert bele vagyok esve a Dragon Age: Origins-be. Úgyhogy ha esetleg itt-ott pontatlan az írás, elnézést kérek. Mondjátok meg, mi a bibi és kijavítom.
-
Breki's
tag
Sztem kimaradt azért jópár dolog a cuccból. Pl. az egyik fontos rövidítés még, az LFG Looking For Group.
Meg hogy az MMORPG-ket is azért külön lehet osztani PVP orientáltakra, mint pl. a Guild Wars és a Warhammer Online, ill. a WoW típusúakra, ahol azért a Roleplaying is meg van csinálva rendesen.
Sajnos a legígéretesebb MMORPG nevek sorra azért buknak el általában a WoW mellett, mert az RPG részét kb. letudják egy térképpel, aztán csókolom. A WH
nekem ezért volt nagy csalódás, pedig az elején nagyon lekötött a játék és sokkal jobban tetszett, főleg azért, mert kevésbé volt mesegrafikája mint a WoW-nak. Aztán mikor már a 20. szintet elhagytam és csak úgy tudtam szintet lépni ha mentem pvp-zni folyamatosan, mert egy térképen csak 6-7 küldetés volt, de ez nem volt elég a következő térképhez, így meguntam az egészet.Meg igazából az oktató dolog sztem fölös, mert az összes játékban van Tutorial, aki meg annyira sem tud angolul hogy abból elsajátítsa a játékot, az inkább neki se álljon, mert annál már csak nehezebb dolgokkal fog találkozni.

-
whiz
aktív tag
nah jah!

kicsit diplomatikusabb akartam lenn
mellesleg az a legrosszabb az ilyen játékokban h mindig változatos, pörgős és nem bírja abbahagyni az ember
"még 1 szintet lépek, megpróbálom még jobban "tuningolni" a cuccaimat, még 1 boos"
és már reggel is vanwhiz: mi az a lurer? mi mindig tankkal mentünk a boss ellen, ő aggrozta, meg ugye neki volt a legnagyobb def-je
DeltaPower válaszolt.

-
Zalaymate
senior tag
Hát én sokszor próbálkoztam, többször a WoW-al is, de valahogy 1 nap után előbb veszem elő az aknakeresőt, mint a WoW-ot...

Nem az én stílusom. (COD FAN!
)De az írás jó, sokmindent megtudtam belőle, amiről eddig fogalmam sem volt! Köszi, hogy megírtad!

-
Beerwolf
senior tag
Nem merek elkezdeni egy ilyet.

-
FID
őstag
Az írás nekem tetszett bár én bonyolultnak látom ezeket a játékokat!
De az egyik legjobb barátomat elragadta a metin2 és már ott tart h havi 40k a telefonszámlája
az 1800ft-os sms-ek miatt amit ruhákért meg stb ért küld ja hozzáteszem h másfél hónapja nem hajlandó átjönni se és nem is láttam kb ennyi ideje! Már beteges amit csinál!
-
FoxiestFox
félisten
Most azt, aki gyermeteg lelkű, és még nem kapott rá ilyen cuccokra, elindítottad a rossz úton. Tudsz ezzel élni?

-
iZed
aktív tag
az kimaradt h függőséget okozhat
szerencsére már nem játszok ilyen játékokkal
pedig nagyon bejött anno a lineage 2
amúgy jó a cikk, minden alap infó megtalálható bennejaja enis linera voltam raallva anno. ki is nyirtam vele a gef4-emet
meg aznap rohantam egy 9600XT radeonert csak hadjatszak mar
-
TazLeacher
nagyúr
Jó írás. A téma nem mozgat, de érdekes volt az írás, jó volt olvasni, köszönjük.

-
DeltaPower
addikt
nah jah!

mellesleg az a legrosszabb az ilyen játékokban h mindig változatos, pörgős és nem bírja abbahagyni az ember
"még 1 szintet lépek, megpróbálom még jobban "tuningolni" a cuccaimat, még 1 boos"
és már reggel is vanwhiz: mi az a lurer? mi mindig tankkal mentünk a boss ellen, ő aggrozta, meg ugye neki volt a legnagyobb def-je
-
aram01
nagyúr
jó lett,köszi
-
D1Rect
félisten
-
Speeedfire
félisten
-
echterion
nagyúr
Szia!
A cikk király, kezdőknek legalábbis nagy segítség.
Viszont tényleg jó lenne egy kis kiegészítésként a végére a neten fellelhető online játékok felsorolása, esetleg pár mondatos jellemzése. -
Viktor77
titán
Akkor sem értem. Azt írod nem WoW specialista írás. Minden más MMO-ban is paladin lehet csak tank, és a healerek is csak druid, priest, shaman?
-
Scholes9
nagyúr
-
Scholes9
nagyúr
-
Speeedfire
félisten
nah jah!

-
Vistaboy
veterán
-
Viktor77
titán
A kasztleírás "enyhén" sántít.
-
whiz
aktív tag
Jó kis cikk, de a DPS-t illetően egy kicsit hibás a megfogalmazás. A rövidítés korrekt, de a karakterekre használt fogalom főleg a DD - Damage Dealer. Újabban valóban a dps is terjed, ami viszont szerintem eleve hülyeség, hiszen az egy tulajdonság. Nyilván egy DD karakternek fontos a DPS értéke, de azért ne keverjük össze a két fogalmat.

szerk.: a kasztleírás tényleg túl egyszerű kicsit, pl. nem a tank feladata magára húzni a mobokat, mert az a lurer dolga - ami nem mindig a tank. De kezdőknek szerintem jó a leírás.
-
Vistaboy
veterán
-
ollie
MODERÁTOR
amúgy jó a cikk, minden alap infó megtalálható benneOkozhat? Inkább okoz.
-
Speeedfire
félisten
amúgy jó a cikk, minden alap infó megtalálható benne -
D1Rect
félisten
Jó kis cikk lett, benne van minden alap dolog ami a wow szerkezetű MMOkhoz kell.
-
dunc
nagyúr
Köszönöm a részletes leírást.

Végül egy összefoglalót írhatnál az elérhető ingyenes,és fizetős játékokról ,linkekkel,egyedi sajátoságokkal ,részletekkel. -
Vistaboy
veterán
-
-kdM-
senior tag
imba=imbalanced, ha jol tudom
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- A vérszívó vaják nyomában: The Blood of Dawnwalker teszt
- E-roller topik
- Padavan firmware
- Nem várható egyhamar saját EUV-s berendezés Kínától
- Októbertől javul a Windows 11 biztonsága, de többen nem fognak neki örülni
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Luck Dragon: MárkaLánc
- OLED TV topic
- Őrült népszerűségnek örvend a Wardogs, pedig még meg sem jelent
- Milyen TV-t vegyek?
- További aktív témák...
- Merevlemez 1TB/2TB/4TB/6TB/8TB/14TB/16TB Western Digital/Seagate HDD
- Azonnali készpénzes AMD CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Prémium PC házak akár 20-40% kedvezménnyel nagy választékban garanciával/számlával! Upd. 09.05
- Új kijelzős! Lenovo ThinkPad T14s Gen 2 Ryzen 7 5850U 16GB 256GB FHD 1 év garancia
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
nekem ezért volt nagy csalódás, pedig az elején nagyon lekötött a játék és sokkal jobban tetszett, főleg azért, mert kevésbé volt mesegrafikája mint a WoW-nak. Aztán mikor már a 20. szintet elhagytam és csak úgy tudtam szintet lépni ha mentem pvp-zni folyamatosan, mert egy térképen csak 6-7 küldetés volt, de ez nem volt elég a következő térképhez, így meguntam az egészet.