Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • aleister

  veterán

  Remek, hiánypótló cikk! Mostanában akartam kiegészíteni az obis első hsz-t, de így nem kell. :)
  Mindazonáltal van pár apróság, amiben nem értek egyet.

  Az ár kérdésében felesleges ez a számítás. Miért érdekelne bárkit is, hogy mi a legdrágább ár, amiért kínálnak valamit? A nagy árréssel dolgozó pénzéhes kiskerek árképzése irreleváns ebben a tekintetben. Új objektív vásárlásakor úgyis az árgépen lévő legolcsóbb árú terméket fogja mindenki venni azonos körülmények között (pl ugyanannyi garancia).

  Az áfa kérdése érdekes. Én is amellett vagyok, hogy a használt piacon, magánszemélyek között neigen kerüljön szóba az általános forgalmi adó. Ellenben sokan -főként az eladók- úgy gondolják, hogy jogosan kalkulálják bele az árba. Valamilyen szinten mindkét félnek igaza van. Egy elméleti esetet nézve, ha kihozunk a boltból egy vadi új terméket, és rögtön eladásra kínáljuk, akkor ebben a bontatlan állapotban a bolti áfás áron vehetjük jellemzően meg. Ha a legolcsóbb árgépes árnál akár 1-2 ezressel is olcsóbban megkapjuk mástól, akkor nem nevezném inkorrektnek az árat.

  Én az új árakhoz való hasonlítgatás helyett sokkal inkább az adok-veszek oldalak árainak a vizsgálatát ajánlom. Személy szerint az index nikonos aprójában szoktam rákeresni 3-4 példány árára, és abból már lehet irányárat kalkulálni.
  Az egyetlen szabály az árat illetően, hogy minden annyiba kerül, amennyiért megveszik. Időről-időre vannak olyan obik, amiket a használt piac feláraz, vagy épp nyomot áron kínál, attól függően, hogy épp milyen trend uralkodik. Érdemes ezeket kitapasztalni, hogy reális értéken tudjuk beszerezni a kívánt üveget.

  A lamellák ellenőrzését Nikkor üvegeknél kézzel is elvégezhetjük a bajonett környékén lévő kis rudazat mozgatásával.

  Lehetőség szerint vigyünk magunkkal notebookot. A túlzott lágyságra, decenteresség nem fog szimplán vizuális szemrevételezés során kiderülni. Ezért lőjünk több rekeszértéken is tesztképeket. Ezeket notira feltöltve vizsgáljuk meg!

  Valamint vásárlás előtt mindenképp ajánlott az objektív esetleges konstrukciós hibáinak utána keresni. Egyrészt nem érnek minket meglepetések. Másrészt ezek egy része javítható, melyet a garancia érvényességéig a szerviz díjmentesen elvégez.

  !! NE vegyél állatot! FOGADJ örökbe! - gazditkeresek.hu !!

Hozzászólok Aktív témák