Új hozzászólás Aktív témák
-
1dude
senior tag
Még a múltkor bemutatott Neptune HX90G -nek sincs se hire, se hamva.
-
koby11h
őstag
Megnéznék egy UM560 16/512-t, hogy hogyan működik terhelés alatt. Leválthatná a laptopot.
"C3PO egyetlen igazi hibája, hogy választékosan fejezte ki magát a sok bugris között..."
-
pootyca
újonc
"Értem én, hogy villanymotor, de mi hajtsa?"
Hol a betáp? -
ceia
őstag
Minigépnek nagy fogyasztású, az árához képest viszont kis teljesítményű. A 65W-os is 170.000 ft..
it's more fun to compute
-
balint0806
csendes tag
Az még hagyján, hogy USB-C-n kapja az áramot, de ugyanitt a videojelet is ki tudja küldeni: "One of the USB-C port on the back of the computer supports ALT-Mode. Alt-Mode allows USB-C ports to transfer data/video via multiple interfaces, including the increasingly popular DisplayPort video interface. If the monitor support USB PD (USB Power Delivery), users can use this port to power the computer and transfer video signal to the monitor at the same time which makes the whole setup cleaner."
"There is nothing so deceptive as an obvious fact."
-
balint0806
csendes tag
A 65W-os és a 100W-os táp nem az jelzi, hogy annyit is fogyaszt, hanem hogy ekkora a max leadható teljesítmény. A 800W-os táp az asztali gépben sem azért van, mert annyit fogyaszt folyamatosan...
A kicsinek 10%-al nagyobb a teljesítménye, mint egy R3 4350G-é. Szerintem a mindennapi használatra bőven elég. A notebookomban egy R3 3350U van és a hétköznapi használatra az is elég. Az 5625U pedig másfélszer gyorsabb...
Az ára sajnos a gyenge forint miatt ilyen sok. Tavaly ilyenkor kb. 120eFt lett volna az ára az akkori árfolyamon...
Nekem ami nem jön be az az, hogy a proci mivel, notebookba való, ezért forrasztva van az alaplapra és egy upgrade, csere eléggé nehézkes. Kicsit nagyobb méretben pedig már lehet kapni hasonló gépeket cserélhető procikkal...[ Szerkesztve ]
"There is nothing so deceptive as an obvious fact."
-
Ixion77
addikt
Bár tetszik a kis mérete, de gyakorlatilag egy erősebb laptop teljesítményét biztosítja ugyanazért az árért. Így számomra nem éri meg. Fő előnye az lenne, hogy csendesebb lehetne, ehhez viszont valamivel nagyobb ház és hűtő kellene bele. Sőt, ha már úgyis egyedi a ház, igazán használhatnák azt is hűtőnek.
Értem én hogy sokkal egyszerűbb levenni egy tömeggyártott hűtőt levenni a polcról, de így a végeredmény csak meh... És akkor azt még nem vettem figyelembe hogy ezzel a procival ennek kb. múlt tavasszal kellett volna megjelennie.
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Dr. Akula
félisten
Miért ragadtak le az 5000-esnél? Van már 6000-es is egy ideje. Átaludták?
-
mad823
őstag
válasz balint0806 #6 üzenetére
Sőt, miután ez upstream port is a monitor felé, így a perifériák sem foglalnak el feleslegesen USB portokat a gépen.
-
ceia
őstag
válasz balint0806 #7 üzenetére
Tudom, de ha valaminek 65W-os illetve 100W-os tápja van, akkor ez az adat is mutat valamit a teljesítményéről. Azt, amit írtál, hogy a gép teljes felvett teljesítménye ebbe belefér. És ha azt nézem, hogy pl. egy 1050 Ti maximum 75W-ot vesz fel.. és az nem egy erős vga, a komplett kisebb gép pedig még annyit sem vesz fel, az egész együtt! ( lap, processzor, ram, igp, stb. )
De ahogy írtad, átlagos netezős gépnek teljesen jó! Engem csak az zavar, hogy a teljesítményéhez képest nagyon drága. Ennyiért már vehetek erősebbet is! De vehetek kisebb fogyasztásút is, ha az a cél - ráadásul még olcsóbban!Épp most néztem a Raspberry Pi 4-et, nekem teljesen megfelelne, mindent tud, amire naponta használom a PC-t és az csak 15W körül fogyaszt! Az ára is csak 60 körül lenne. Még retró játékokra is tökéletes, a PS, N64, és Saturn 3D játékok 60 fps-mal mennek rajta! Youtube videó 1080p-ben! Nekem szuper lenne. A Youtube elég lenne 720p-ben is, de ha töbet is tud.., nem baj.
Van kicsit drágábban Rock Pi 4 is, ugyanezekkel az adatokkal, talán még kicsit erősebb is, azon Win11 megy, ha valakinek az kell, hogy megfigyeljék.. Nekem nem kell, jó lesz a Linux.
it's more fun to compute
-
Aprósólyom
addikt
5625u-nak pl. 15W TDP-je van.
Szerintem az a cink ezekben, hogy laptop teljesítményük van, közel laptop áron mégse annyira sokoldalú, mint a lapos.
TDP keretet sem konfigurálják fel, a hűtés sem igazán erős. Viszont poénnak jó.
Egy ATX panel táppal egy mATX lappal egy iGPS procival pedig nagyon hasonló energiahatékonyságot lehet elérni, miközben sokoldalúbb lesz a modularitása miatt. Sokat néztem ezeket a NUC szerűségeket, de a "jópofa kicsi kockán" felül összességében nem volt jobb konklúzióm.Jevons paradox
-
kokler
aktív tag
Szerintem teljesen jó a gép, csak a célközönsége legfeljebb nem ti vagytok jelenleg.
Én egy 3450U-s miniPC-t vettem, Type-C USB hub-bal használható a Type-C kimenet/tápellátás, fogyaszt normál üzemben VM-et is futtatva 0-24-ben átlagosan 10W-ot. Részemről jobb, mint egy RPI vagy a régi notebook.''Mindenhol jó, de nem vagyok otthon...
-
ceia
őstag
válasz Aprósólyom #12 üzenetére
Az a proci "default" TDP-je. Boosttal többet fogyaszt.
A RPI-nek 15W-os a gyári tápja. Vagyis abból ki kell jönnie. Boosttal is. És nekem elég lesz mindenre, ami kell. Nem akarok renderelni. Szuper keveset fogyaszt, ahhoz képest, hogy mit tud. Ez manapság fontos lett, és talán egyre inkább az lesz. Ennyit egy nagyobb energiatakarékos égő fogyaszt. Nekem pedig megy egész nap a gép.#13 1dude Azért ha te rakod össze, mondjuk itx lapra, biztos erősebbet hozol ki ennyiből. Vagy mATX lapra, ha az olcsóbb. És olcsó házat kell venni. De ha azt nézem, hogy milyen kicsi, ahhoz képest nagyon jó a teljesítménye.
[ Szerkesztve ]
it's more fun to compute
-
sb
veterán
Szerintem is drágák a NUC-ok a desktop, de még a(z általában drágább) mITX desktop cuccokhoz képest is. Átlagosan.
De ezeket pont nem látom drágának. Ennyiért valóban nem hozol össze épített gépet sem.A notis megjegyzéseket meg végképp nem értem. Kifejezetten olcsó notik főleg csak az előző, Renoir szériából vannak (ami amúgy nem rossz, de ennél mégis gyengébb), de még azok is drágábbak. Valami nem széthullós Zen3 alapú noti meg alsó hangon 800EUR körül indul. Akciósan, amúgy 900-1000.
TDP:
A 15-35W-os modellek és a 65W-os asztali között van 10-25% különbség multicore-ban. Nagyon közel vannak egymáshoz hiába tök más a fogyasztás. Persze a Turbo nagyobb TDP (is lehet, ha úgy konfigolják, de nem feltétlenül) a kisebbeknél is, de 25-35W-ból is brutál ami teljesítmény ezekből kijön. És ami még lényeges, hogy a Ryzeneknél igazából lefelé ez még jobban skálázódik, nem rossz a 25-35-65W sáv sem perf/W-ra, de az igazi hatékonyság 30W alatt indul.Notiban mértem fix TDP-re korlátozottan is párat, CB R23.
5500U 5600U
def Turbo 8900
35W 8800
26W 7400 8250
22.7W 7150 7950
16,7W 6500 7200
12.7W 5950 6800
9.7W 5900
A 35W+-hoz képest 10W alatt hozott 2/3 teljesítmény szerintem elég durva. De a 17W is csak -20%. És ezekhez képest a 8 magos még hatékonyabb lenne.
A Ryzenek előtt egy átlag/erős 4 magos Intel, i5-6500 tudott 3000 pontot. Desktopban, 65W-os cpu. Alulfeszelve 35W körül le lehetett bűvészkedni és akkor a felét hozta a 10W-os eredménynek. Ezek ma 6-9000 ponttal lazán beférnek hűtésben egy ekkora házba és desktopra nemhogy elegek, de overkillek is. -
Aprósólyom
addikt
Említettem, hogy pl. casual gamingnél mikor a CPU és iGPU megy nagyon kevés a 15W TDP úgyhogy a cinebench csak 1 aspektus...
Jó persze az ilyen relatív érvekkel, hogy kizárjuk a legolcsóbb laptopokat és egyből a 300k-s laposokkal vessük össze az nagyon messzire vezet és akkor a végén bármi is igaz lehet és az ellentétje is, épp annak függvényében, miként paraméterezem a feltételeket.
200k-ért kapsz 5500u noteszt 8G/256G kiszerelésben, miközben a mini 5650u 8g/256G pedig 440usd kb 170k.
Kb. a kijelző ára a különbség.
Az olcsó lapos sem fog szétesni, ha asztalon használod. Ha pedig tudja a user hogyan vigyázzon a laptopjára, akkor mobilitás közben sem lesz baja.Akkor lennének erősebb ajánlatok ezek a kínai nuc-ok, ha legalább erősebb hűtést és magasabb TDP kerettel terveznék/gyártanák, a bővíthetőségre is eggyel nagyobb figyelmet fordítanának és nem csak annyit, hogy max 2 tárhelyet lehet beletenni.
Akkor sokkal erősebb alternatívák lennének. De még azt is el tudnám képzelni, hogy beletesznek egy teljes méretű 1 slotos PCIe bővítőhelyet, hogy mondjuk egy hangkártyát bele lehessen tenni, vagy aki akar bele tudna tenni egy 1 slotos GPU-t ha mondjuk a munkáját gyorsítja a CUDA.
Még mindig az a véleménynem, hogy túl sok a megkötése ezeknek a gépeknek előnyük pedig nagyon kevés. Pedig szívesen lecseréltem volna a gépem ilyesmikre. Oda-vissza átnyálaztam a minisforum kínálatát.
Én legalább is hamarabb venném meg a HP-tól az említett 200k gépet, mint egy ilyen NUC-t, viszont engem visszatartott az, hogy ahogy a laposokat korlátozza a TDP, úgy a NUC is ugyan oda van korlátozva. Casual low grafos játszásra is kevés a 15W miatt.[ Szerkesztve ]
Jevons paradox
-
Ixion77
addikt
válasz Aprósólyom #18 üzenetére
+1
Pontosan így gondolom én is. Valahol vicces, hogy az apró PC-k legnagyobb problémája az hogy túltásba vitték az aprósítást. Hely szempontjából szinte semmi különbséget nem jelentene ha pár centivel nagyobbak lennének, ellenben hűtés szempontjából ég és föld. Elférne legalább két M.2 SSD, kártyaolvasó, portok, stb.Jut eszembe most hogy nézem ezt a képet: hol vannak a csatlakozók a WiFi antennáknak? Vagy csak én vagyok olyan maradi hogy azt hiszem hogy külső antennával jobb a vétel?
-
sb
veterán
Én most arra a setupra írtam a fentieket amire működik.
Amit te írsz arra meg nem jó, de szerintem meg azok a kevésbé életképes ajánlatok. Ezt nyilván majd mindenki eldönti magában...Kifejtve:
- Belépő notik. Nem is feltétlen anyagminőségre értettem, de a 8GB ram nekem nogo zóna. Forrasztva ofc. Én meg a notikat nyálaztam át oda-vissza jó hosszú ideig mire tudtam venni érdemi 16GB-os modellt Ryzenből ÉS nem volt elszállt ára. De ez elég nagy akció/együttállás volt, hogy 220-250k között kijött. A gyártó sem hülye, sajnos a 200k-s notik 8GB-tal jönnek és a 16-osok meg valahogy azonnal a 250-300k sávba, de inkább 300 közelébe jutunk.
Szóval én pl. nem is feltétlen az anyagválasztás, hanem inkább emiatt vennék drágább notit. Akkor meg már nagy a különbség, hiszen itt bővíthető a ram. (32GB meg a forrasztott, olcsó szegmensben nincs is, idén jönnek be. Az első Lenovo felhozatal alapján amit megnéztem ugyanígysz*patvaterhelve a vevőt: +16GB +200EUR. )
- A játék megint az a kategória amire szerintem kb. mindkettő alkalmatlan. Ill. amíg alkalmas addig bármelyik. Nem 15W-ig mennek el, a notik sem amik jóval laposabbak és szarabbul hűthetőek ennél, 30-35W-ig oké és ott már elég bőven ennek az IGP-nek. A 6000-eseknek is, de ott jobb a 35-45W sáv. Én nem vagyok egy véresszájú gamer finoman szólva se aki beböfögi, hogy 100W gpu alatt csak képet ad a vga. de azért szinten kell kezelni ezt is. 30W körül ennyi jön ki, azt meg mindkét setup tudja. Felette meg lehet, hogy jobban jár egy visszafogott 3050-el vagy 1650-el az illető notiban is. Sokszor még árban is.@Ixion77
Fordítva nézzétek.
Úgy tűnik ellenvéleményen vagyunk, de 4-5 mITX rendszer után váltottam vissza méretben én is mert ugyanezt gondolom: sokszor irreális megkötés árban és paraméterekben is pár cm mínusz. De ezt fordítva kell nézni: ha a méret számít akkor az az elsődleges paraméter és abból kell megnézni mi jön ki. Notit sem lehet 1-1-ben desktoppal hasonlítani hiszen van előnye/hátránya mivel tök mások a lehetőségek a fizikailag. Ez itt is áll.Ekkora méretből szerintem kihozták amit lehet. Átlagkonfighoz overkill is. Ez sokszor drága a kis méret miatt de itt még ez sem igaz.
Másra meg más való: +20% nyilván több kraftot tudna, ahogy egy annál 20%-kal nagyobb megint... és így tovább. Játékra is más az optimális. A noti meg hordozható, az eköré van tervezve. Más a cél, szerintem ennyi a különbség. -
mad823
őstag
Én is azt gondolom, hogy a legtöbb átlagfelhasználó számára egy ilyen gép bőven elég, és ha csak helyben használják (ami nem ritka), akkor bőven jobb, mint egy laptop. Olyan és akkora monitort teszel mellé, amilyet csak akarsz, lesz rendes billentyűzeted, stb.
Tény, hogy amennyiben kevésbé bővíthető a gép, akkor jól kell belőni a konfigot (pl. ram tekintetében), de minden más meg bőven ki tud bírni 5-10 évet. A hűtés is másodlagos, ha nem nyelezed. -
1dude
senior tag
Ha nem viszed sehova, felesleges a noti. Kidobol X összeget egy pocsék kijelzőre meg Y összeget egy aksira, amit vagy kiveszel, vagy ha bent is hagyod, pár év után megy a kukába, mert állandóan a töltőn csücsült.
Egyébként ha jobb ajánlat kell, ott vannak a Zotac kis gépei.
AM5 -el jönnek majd jobb AMD gépek is.
-
Ixion77
addikt
"A gyártó sem hülye, sajnos a 200k-s notik 8GB-tal jönnek és a 16-osok meg valahogy azonnal a 250-300k sávba, de inkább 300 közelébe jutunk. "
Elbarmolt forintunkkal egyre nehezebb, de azért lehet találni 16Gb-os notikat olcsóbban.
Itt van például egy 16Gb-os 5500U procis 200e alatt. Nem sok van már, de úgyis csak egyet kell venni..."4-5 mITX rendszer után váltottam vissza méretben"
Nagyobbra vagy kisebbre?
Mert én most épp azon spekulálok hogy veszek majd egy jó SFX tápot + ITX lapot, bele egy Zen 4 APU-t, rá egy Noctua NH-P1 hűtőt, lerakom csak úgy ház nélkül őket az asztalra a monitor lábai mögé és kész a nagy teljesítményű néma munkagép. Rakok még rá egy ventit hőmérsékletfüggően beindítva, hogy amikor nagyritkán meghajtom a gépet (fotó vagy videokidolgozás), akkor segítsen rá a hűtésre. Azon túl hogy porosodik más gondot nem látok ezzel a megoldással.
Eltekintve persze attól hogy ronda, de hacsak végre valamely gyártó nem jön ki végre egy nem túlkicsinyített géppel akkor nem marad más megoldás.#231 dude:
Szintén lényeges, hogy a szerelhetőséget és javíthatóságot is jórészt feláldozod a notival.[ Szerkesztve ]
-
-
Meg nem valami biztonságos. Legalábbis tartós használatra modern gépet biztos nem használnék ház nélkül, mert az ördög nem alszik.
Full hiánytalan, kék Keychron Q9 knob ISO barebone aluházas billentyűzet ELADÓ – 20k + FOXPOST, Akko Silver kapcsolókkal 24k, komplett Epomaker Sailing (Cherry) doubleshot ABS kupakszettel 32k, és a FOXPOST-ot állom.
-
Aprósólyom
addikt
Van azért alternatíva az olcsó szegmensben is, ha a memória bővíthetőség fontos. 210k-ért ebben 2 DIMM foglalat van és csak 1 foglalat, 5500u, 1x8G, 512G kiépítésben: HP Pavilion 14 472S9EA notebook (euronics.hu)
Ezt az iGPU kérdést lehet újra átnyálazom, mert úgy tűnik tényleg rosszul emlékszem: Rákerestem egy 5500u witcher 3 tesztre a notebookchecken, 720p low, átlag 52fps-t produkál, míg egy asztali 5600G egy youtube videó teszt tanúsága szerint 60fps körül teljesít szintén 720p-ben szintén low beállításokkal. Ez csak 15% difi tényleg.
#23 1dude: Szerintem túlzás. Pláne, hogy nem csak hátrányok vannak, hanem előnyök is. A Noti beépített kis kijelzője kb felét eszi az asztali nagy társakhoz viszonyítva. PLusz az eladhatósága egy notesznek sokkal jobb a több odlalúsága miatt. Az akku kérdés régen tényleg így volt, de ma már én azt látom, hogy sokkal töb figyelmet fordítanak az akku menedzsmentre és sok év múltán is minimális a degradáció, ha a user sem hanyag.
Egy jó kis ryzen 6 RDNA asztali változatot várok, igen.
Ha lesz középkategóriás proci, aminek az IGPU-ja is hoz egy számomra megfelelő teljesítményt, akkor lehet leváltom a dGPU-s gépemet egy olyanra. Csak eddig azt láttam, hogy nagyon ügyel az AMD, hogy az APU-k teljesítménye a diszkrét VGA-ik teljesítménye alatt maradjon jelentősen. Pedig hát anno az AMD Fusion.... Egyedül a konzolokban valósult meg a Fusion ígérete. Ott bezzeg van iGPU teljesítmény elég. Asztalon pedig nincs ilyen változat a DIY szegmensben.
Pedig különösen a mai időszakban, mikor minden "zöld" meg "vegán" a "menő", mégsincs ilyen termék... Mert hát a pénz az úr...#24 Ixion77: Miért a NUC szerelhetőbb? Nem azt látom.
#19 dudika10: Nem. Bármikor mikor rákeresek teszt videóra, a 1080p60fps is rendesen megizzasztja. Frame drop. Lassul a UI rendesen (ablakosból-teljes képernyőre váltás)
Én meg belőttem a 1440p60fps minimumot youtubon, mert annak már sokkal jobb a minősége.Jevons paradox
-
1dude
senior tag
válasz Aprósólyom #27 üzenetére
Nem nézem pro-kontra módon, mert ha nem akarom hordozni, nem fogok egérmozit nézni. Tudom, rá lehet kötni másik monitort is, de nekem felesleges. Ráadásul egy jobb noti meg 1000€+ kiadás.
A Ryzen 6800H is megfelelő, a 7000 -es meg, ha csak egy +30% iGPU erőt kap, már nagyszerű vétel lesz.
Túlárazott DIY szobamelegitőt meg nem fogok épiteni, a mostanit is régen megbántam.
-
Aprósólyom
addikt
Ha neked megfelelő az jó. Sajna nekem kb. konzol teljesítményű APU kellene, hogy mellőzhessem a dGPU-t. (Egy Series S körüli teljesítmény.)
De ezek szerinte a következő APU sem lesz megoldás számomra.
Egyébként szerintem építhető kvázi nem szobamelegítő PC. 30-120W között eszik konnektorból. idle-től a legnagyobb játékterhelésig. YT videó meg 40-60W 1080p30-1440p60 függvényében. Ettől kevesebbet eszik egy mobil megoldás, de max 20-30W-t tudna spórolni idle és light load-on, miközben a max 3D teljesítménye messze elmarad. Sajna.
Lenne a DIY piacon elérhető AMD Fusion. A 15 éve megígért fantasztikus APU és nem csak X-BOX-ban/PS-ben lehetne megvenni, akkor már rég lenne egy olyan PC-m.Jevons paradox
-
1dude
senior tag
válasz Aprósólyom #29 üzenetére
Series S szintet egy gyors DDR5 memóriával már a 6800H is tud. Az újabbak meg mobil RTX 3060 szintet igértek.
Épiteni épithetsz, de oda már dVGA kell és egyből melegitőt kapsz. Nem dVGA -hoz meg ott a 6800H, 6900HX, stb, viszont azok OEM only dolgok, nincs a DIY piacon.
-
Aprósólyom
addikt
DDR5 rendszer memóriával rentábilis? Nem úgy tűnik. De mire oda jutunk, hogy az legyen, megint úgy fog kijönni a matek, hogy ne érje meg egy ilyen APU a dekstoppal szemben, legalább is nekem. Olybá tűnik, hogy prémiumizálják ezt a fajta igényt, illetve exkluziválják a konzolokba. A 6800H durván 4kilónál kezdődik miközben a kb nulla haszonnal kis veszteséggel eladott series s kb 3-ad annyi. Tök jó, hogy van.
És akkor arról ne beszéljünk, hogy egy laptopba beletuszkolnak ekkora fogyasztás, se nem lesz hűvös, se nem lesz halk. Ezért szemléztem a NUC-okat, de hát sajna ott sem erőltetik meg magukat ezen a téren.Egyébként meg mindig nem értem hol melegítő neked pl. 120W. Nulla teljesítményből meg nem lehet fps-t előállítani.
A sokkal újabb 6800H/680M technika egyben sokkal drágább és csupán 50 wattot nyerek óránként, gaming alatt, light loadban hétköznapi feladatokban meg nyerek 20 wattot... Hát azzal kitörölhetem a seggem. Se az ingatlan hőháztartásában, se az energiaszámlában nem lesz jelentősége ekkora különbségnek.
Most egy undervoltolt GTX 1060-t használok, ami max terhelésen Furmarkkal sem éri el a 120W TDP keretet önmagában sem. Egy tipikus játékom 120fps limittel az egész hóbelebanc PC-m 95wattot kér konnektorból. És akkor egy 5-6 éves technikáról beszélünk, nem egy vadi új 6800H/680M kombóról és hogy mennyit elkérnek érte az meg egyenesen nevetséges, ahogy említettem már a sieries s párhuzamot. A már elérhető 5800H NUC-ok is csillióba kerülnek a használati értékéhez képest.
De hát mint mondtam, számomra nagyon úgy tűnik, hogy ezt prémiumizálják. A PR prémiumot sose volt kedvem megfizetni ha az valójában egy gyorsan elavuló elektronikai biz-basz. Annak más kérdés, aki pénzt keres vele és amortizálja és 1-2 évente újat vesz. Nem az a kategória vagyok.Jevons paradox
-
1dude
senior tag
válasz Aprósólyom #31 üzenetére
A 6800H most jött ki, kb az első fecskék ezek. Gamer és prémium notikba kerültek először.
Kb 200W most a gépem, és már ez is kazán, sőt hangos is. Ennél nyomibb gépet meg nem fogok épiteni, pénzkidobás. Konzollal árban is feleslegesen méregeted, itt nincs egy MS, aki hajlandó a HW nyitó árát benyelni veszteségként.
Nem prémium ez, egész egyszerűen rosszak a hasonlatok.
Ryzen 5700... 300€
RX 6400 ... 200€
B550M lap ... 100€
300W táp... 40€
mATX ház ... 30€670€ és van egy matx barebone gép SSD, RAM és egyből 800. ITX -ben ez még drágább lenne. Ennek fényében szvsz egyeltalán nem drága a kis gép.
-
tag
Ezek hogy nem melegednek agyon? SSD+HDD+memoria érdekel
Illetve nem hangosak, mint állat?CSERE/BESZÁMÍTÁS: antisztatizsacsi kártyáknak, VGA passthrough kábel, PCIe gen1 VGA, PCMCIA soundcard, Smat plug ESP chippel
-
sb
veterán
Lemaradtam a linkről, de gyanítom valami hányás 60% sRGB kijelzős lehetett. Ezt kihagytam de ebben a kategóriában még ez is divat ami szerintem iszonyatosan rontja a használhatóságot. Ez nem igényesség kérdése szerintem, egyszerűen sz*r nézni, nem egyformák a színek, stb... nem használható egy ilyen noti. A 8GB ram meg nálam továbbra is a másik erősen necces paraméter.
Egy "minőségi" (ezzel biztos elküldenének a noti topicból, hogy ezek is hulladékok) noti 270-300k körül drága. De valahogy ezeket még inkább kidobott pénznek érezném mint egy 200k-s 8GB/60%sRGB-s szörnyet.
@Aprósólyom: Ráadásul a 8GB-osak 1 modulosak ahogy a te linkeden még látszik. Itt rögtön kivonhatod a tesztekben látott IGP teljesítmény 40-50%-át is emiatt.Én is azt mondom továbbra is, hogy árfüggő a dolog és hogy mire kell.
- Van ami musthave - szerintem. Vagy ha nem is az, de megéri rajta nem spórolni.
- A többi már feladatfüggő. Van, hogy az IGP semmit sem számít. Másnak átlagos feladatokra vagy épp lightos játékra a cpu "mindegy" (értsd: annyira sok a használható, olcsó cpu 6 magtól felfelé, hogy igazán gyengével már alig találkozni ami visszafogná az adott célt).
- És van ami kompatibilis felhasználásban. Desktopot nem kapok fel hordozni de NUC helyett lehet, hogy elfér a kis desktop v. noti is. Ha nem akkor marad a kisebb kiépítés. Itt már csereszabatosan biztos árfüggően választanék ha több jó megoldás is van.Ebből jön össze, hogy 6-800EUR NUC-ot biztos nem vennék mert ott már vélhetően van más, olcsóbb, de megfelelő megoldás. Ha noti kell akkor azt venném... de pl. nappaliba HTPC-nek biztos nem... ahogy ez valakinél felmerült anno vmi beszélgetésben, hogy még ott SINCS a notinak ellenfele, merthát kijelzőt/akksit/stb... kapsz pluszban bármilyen más géphez képest. Ja, az ott nekem épp akkora hátrány lenne amiért fizetnék, hogy ne kapjak.
Visszakanyarodva a cikkre: a lényeg itt az volt nekem a meglepő, hogy a szokásos elszállt NUC árakhoz képest meglepően olcsó volt.
-
sb
veterán
Felfelé váltottam vissza.
Nem kell sokra gondolni, annyi, hogy pl. 20x20x25 ház helyett 2-3cm-rel nagyobb és máris befér egy kisebb mATX alaplap (sokszor úgy, hogy hivatalosan mITX házról van szó továbbra is, de kimérve befér a nagyobb lap. ) . Ami jóval olcsóbb mint az mITX és nem 3, hanem 23 féle közül választhatsz. Ez pl. már erős megkötés volt nekem cserébe egy minimális méretelőnyért.De pl. van ahol mixelt a dolog. Épített NAS-ban megtartottam a paneltápot, mert egy hasonló méretű ház felét elfoglalná a rendes táp. Így meg egy ekkora kocka ház felét HDD-kkel tele lehet pakolni.
Volt anno olyan paneltápos kis házam is ahol egy 9-es toronyhűtő volt a procin. Ott a hűtő foglalta el a ház felét, cserébe bármit elbírt volna viszonylag kis méretben. Ott is a (paneltáp) ár vs méretcsökkenés volt rossz arányban. Egy kicsit nagyobb házban már mATX-el is elfért ugyanaz.
Általában igaz szerintem, hogy a fizikai méretekhez és lehetőségekhez kell alkalmazkodni. 20-45W-os rendszerekkel simán elvoltam mITX méretben is. Ha viszont kellett a hűtés nagyobbhoz akkor egyből sokszorozódnak a gondok vagy költségek a kis méret miatt. Vagy csak simán a választható komponensek megkötése miatt volt gond.
@mad823
Én még akkor se éreztem különbséget webezésnél ha a 6/12-es cpu 32GB gépről átülök a 2/4-es 16GB-osra. Ha persze nyitok 50 fület akkor már érezhető. Kérdés, hogy ez megéri-e a felárat. -
Ixion77
addikt
Egy Zen4-es 65W-os APU teljesítménye már elég komoly, hőtermelése alacsony, és egy ilyen kis házban teljesen némán elvan.
-
szelesjanos
tag
Sziasztok!
Tudom h nem idevágó, de nem találok Mini Pc-s topikot ahová ez passzolna…
Hogy lehet valamilyen védelemmel ellátni a cégünknél levő Mini Pc-et lopás esetére… gondolok itt arra, ha valaki egyszerűen zsebre tesz egyet és elviszi. Ha nem köti Internetre a gépet, akkor nem is lehet nyomonkövetni. Ha pedig leformázza és utánna egy Tiszta rendszert rátelepít… ki találja azt már meg? Vannek erre megoldások?
kösziwww.windydigital.hu
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Gamer PC (I713700KF,RTX4070TI,1TB M.2,32gb D4,RGB) 2ÉV Garancia!Beszámitás OK!
- !! Garanciális Gamer Számítógép !! /RX 570 8GB/Ryzen 5 2600/SSD/ Posta ok!
- Intel 12.- gen i3-as Gamer-Pc-Eladó , Számla-Ready !!
- MSI Z270 Tomahawk + i3-7100 + Kingston A1000 240GB M.2 + Zalman ZM700-TX
- Imac 27" 2015 Retina kijelző, i5 6500, 16/32Gb ram, 1Tb SSD, Radeon R9 380
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen