Hirdetés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- GeForce RTX 5060 Ti: Ha az ár jó, minden jó (lenne)
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- OLED TV topic
- Ipari mennyiségű hibát javít az új GeForce driver
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Apple MacBook
- Fujifilm X
- Milyen processzort vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Auratech
őstag
Amúgy a fejlesztők közlése alapján például a profi ios Auria DAW hibátlanul megy az új M1-Macen, mintha ios lenne. Csak a kétujjas gesztusok hiányzanak, de azt egyszerűen lehet a tapipadról emulálni. Az ios-be integrált effekt beépülők is működnek.
-
sel
csendes tag
Nem tudom emlékszel-e rá, 2006-ban mikor az Apple áttért az x86-ra a PPC -ről , ugyanilyen volt az árazása. Én akkor azért vettem a cégbe Apple MacBook -okat , az előtte használt Windowsos laptopok helyett , mivel a legolcsóbb 2 magos Intel CPU-val szerelt laptopok voltak a piacon...
-
Auratech
őstag
válasz
Mr Bond 007 #429 üzenetére
A szösszenet alapján nem úgy tűnik, hogy a magok növelt számával elérendő teljesítmény skálázódás elvetendő lenne. Dobálóznak minden féle magszámokkal, mintha a 32+4 magos cpu a 128 magos Gpu-val csak idő kérdése volna. Lehet, hogy tényleg csak az?
Nem hiszem, hogy blöffölnének és nem tudják előre 4-5 évre, mi fogja felszippantani a fejlesztés költségeit.. -
Mr Bond 007
őstag
Bloomberg: Apple developing industry-leading CPUs with as many as 32 performance cores, targeting iMac and MacBook Pro [link]
-
törölt tag
"Nem, konkrét példákat hoztam, ahol admin jog nélkül megy a fejlesztés."
Az volt az alap állítás, hogy egy tartalomfejlesztő platformnak szüksége lehet root jogra, és ha ezt nem adják meg, azzal ellehetetlenítik a platformot. Erre Te megpróbáltad ezt anegdotikus érveléssel cáfolni, hogy létezik olyan fejlesztési szituáció, amihez nem kell root jog. Csakhogy ez tökre nem cáfolja azt, hogy más körülmények között meg szükség lehet rá.
Amikor felhívtam a figyelmedet az érvelési hibára, akkor újabb érvelési hibával reagáltál, mivel megpróbáltad rámtolni a bizonyítási kényszert, hogy akkor én hozzak ellenpéldát a Te hibás ellenpéldád cáfolataként."Te meg egészen pontosan nulla olyan konkrét helyzetet hoztál"
"Már ha nem veszed figyelembe azt, hogy az elmúlt kb másfél évtizedben folyamatosan milyen irányba ment az Apple."
Ha figyelembe veszed, hogy az elmúlt kb. másfél évtizedben folyamatosan milyen irányba ment a Microsoft, akkor ugyanúgy riogathatnál a Windows bezárásával is:
- Az MS-nek van a Windows limitált verzióját használó x86 alapú zárt platformja.
- A Windows Phone alapú kísérletük is zárt platform volt.
- Meglejent az MS Store (30% jutalék)
- A Windows 10-ben fokozatosan korlátozzák az admin jogköröket és bevezették a kötelező updateket.Ezért nem érdemes indulati alapon konteókat gyártani.
-
vicze
félisten
válasz
Mr Bond 007 #424 üzenetére
Hát ezekkel a nyomós érvekkel nehéz vitatkozni.
-
vicze
félisten
válasz
Mr Bond 007 #421 üzenetére
Akkor mond már el mi fog gyorsulni a jelenlegi állapothoz képest a natív kóddal?
"Úgy értem iPadOS vs. DekstopOS. BigSur támogatja az iPadOS API-k egy részét ezzel nincs probléma csak a másik irányba nem működik a dolog."
Leírtad. Pofon egyszerű dolog ugyanaz minden, nincs itt semmi probléma.Én csak várom itt a pofonegyszerű portokat. Valahogy nem jönnek, ja majd idővel mert hát eddig senki se fejlesztett akkor Apple iránymutatásai alapján.
-
Mr Bond 007
őstag
The Witcher 3 running on Apple M1 via CrossOver 20 [link]
-
Mr Bond 007
őstag
Ez megint a te félre értelmezésed. (Nem unod még?) Sehol sem írtam hogy a kód metal része fog gyorsulni.
500x el lett mondva már itt is hogy az közel natívan megy. Szóval tarts meg magadnak ezeket a fantasztikus kinyilatkoztatásaidat, amikben a másik szájába akarod adni a saját kitalációidat!
"Amiket leírtam te hangoztattad nem én,"
Idézz! Hol mondtam hogy a hardver megjelenése után pár héttel már jönnek ezek az appok? Mindenhol azt mondtam hogy hosszabb távon (esetleg úgy írtam hogy a közeljövőben) lesz majd cél. Be lehetne fejezni, mert ez már szánalmas. -
vicze
félisten
válasz
Mr Bond 007 #419 üzenetére
Mit nem értesz azon, hogy ha valami Metal API-t használ akkor nincs mit fordítson a Rosetta 2?
Azok nem CPU utasítások, hanem GPU natív kód.
A x86 fordított kód (emuláció nem történik semmilyen formában továbbra se) borzaszótan minimális játékok esetében, és a grafikai teljesítményt nem befolyásolja.Amiket leírtam te hangoztattad nem én, leírtam, hogy ezért nem így van, most hogy rákérdezek egy konkrét program estében én vagyok a hülye.
Nem is tudom ki mit játszik...
-
Mr Bond 007
őstag
"Megnézted a videót egyáltalán?"
Nem csak úgy linkelgetek örömömben..
Jelen pillanatban Rosetta 2-re van optimalizálva, de jön a natív változat is. (gyorsulni fog)Már megint csak öncélúan játszod az értetlent. Az hogy mi a több éves cél, nem ugyanaz hogy megjelenés után pár héttel natív lesz minden amit évek óta fejlesztenek.. Lol!
Nyomd fullba még pls! Nem írtam sehol hogy holnaptól minden jön ipadre is! (Akárhogy is rugózol rajta.
)
-
vicze
félisten
válasz
Mr Bond 007 #417 üzenetére
Megnézted a videót egyáltalán?
"Even more it's not the _same_ binary as for x86_64. It has tons of M1 specific optimisations."
Ezen kívül Mac verzióról beszélünk, azaz Metal-t használ, azaz kb. 99%-ban natívan fut, úgy hogy tele van M1 optimalizálással.
Mármint az 1 hónapja kiadott játék nem új fejlesztés és nem csak 1 hattintás átfordítani ARM-re XCode-ban?Ha meg már ARM-van akkor ugyan úgy fut iPad-en is nem? Eddig erről volt szó?
-
vicze
félisten
válasz
Mr Bond 007 #415 üzenetére
Metal API-t használó játékokkal semmilyen probléma nem lesz, nem ezek az érdekesek.
Na de hol az iPad verzió? Hiszen csak 1 kattintás nem? -
Mr Bond 007
őstag
Baldur's Gate 3 on Apple M1 - Performance Review [link]
-
válasz
fecoka44444 #411 üzenetére
8 vagy 16 a te felhasznalati teruletedtol fugg. A Pro szerintem nem jo valasztas, mert akinek tenyleg hosszutavu terhelhetoseg kell, annak eleve erdemes lehet varni a nagyobb Pro-kra.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
fecoka44444 #411 üzenetére
> 8 vagy 16 gb memóriával érdemes e venni.
ha nem csak böngészésre kell, akkor csakis 16Gb memóriával.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
fecoka44444 #406 üzenetére
> Használ már valaki air-t vagy prot?
szerintem a 16GB-os memória a legfontosabb.
(A 8Gb-már most is néhány tesztben lassít ... és nem lehet bővíteni )
vagyis ha >1 évre akarsz beruházni, akkor ennek néz utána alaposan.
(ha évente cseréled, akkor kevébé fontos, de a használt piacon is kelendőbb lesz a 16GB-os ) -
vicze
félisten
válasz
LTT(Linus Tech Tips)-es videóban ezt eléggé kivesézték ezt a kérdéskört. Pro-nak csak akkor van értelme, ha kell a touchbar, a nagyobb fényerő és minimálisan nagyobb teljesítmény hosszú órákig tartó terhelés alatt. (Air eggyel kevesebb GPU maggal rendelkezik) Így ha az előbb felsoroltak nem kellenek, akkor értelmetlen a Pro.
-
válasz
Tobben is, mi a kerdes?
-
fecoka44444
csendes tag
Sziasztok!
Használ már valaki air-t vagy prot? Kíváncsi lennék a véleményekre, nem tudok dönteni, hogy melyik legyen..
-
S_x96x_S
addikt
MacBook Pro 16-Inch With 12-Core Apple M1X Processor Tipped
https://gadgets.ndtv.com/laptops/news/macbook-pro-16-inch-apple-12-core-m1x-processor-tipped-press-release-intel-2332094"While the M1 features eight cores, the M1X is said to come with 12 cores out of which eight will be performance cores and 4 will be efficiency cores. The tipster adds that the MacBook Pro with M1X processor will be unveiled through a press release, but did not share a timeline for the same."
-
Mr Bond 007
őstag
Nem tudhatjuk milyen megállapodások lettek le papírozva anno a nagy összeborulásnál 2006-ban. Mi van ha már ott ki kötötték hogy lehessen rosetta féle emulálás egy esetleges elválásnál x ideig. Pont akkor léptek a ppc-ről ugyanezzel a technikával. (És az apple akkoriban is nagyon szerette már nyitva hagyni a lehetőségét egy váltásra.) + még anno be is vásárolta magát az intelbe egy komolyabb részvény csomaggal is. (bár nem tudom eladta-e azóta, vagy rész tulajdonos-e még)
-
vicze
félisten
Amúgy ebben a videóban lett említve, hogy Rosetta 2 úgy látszik valamilyen szintű HW gyorsítást használ, amit pl. Qualcommnak nem engedett az Intel.
Amúgy a Rosetta 2 elképesztő sebessége az ami eléggé hihetetlen, és amit tényleg senki se csinált meg korábban. És ez az amiben Apple nagyon ver mindenkit. Arra azért kíváncsi lennék hogyan.
-
Reggie0
félisten
Azert normal korulmenyek kozott csak kijonnek a kulonbsegek. Meg mindig azt hiszik az emberek, hogy van ingyen ebed. Ami nem dedikalt gyorsitot hasznal, az nem tud tobbszoros sebesseget/hatasfokot hozni. Egyszeruen adott gyartastechnologian van egy adott energiaigenye es sebessege a logikai muveleteknek, amit nem lehet megeroszakolni, barmilyen architekturaju prociba is probaljak implementalni.
-
Samott
addikt
Linusek (Anthony) is leteszteltek: Apple Destroyed my Expectations - erdemes az 5600X eredmenyeit figyelni, kivancsi vagyok miyenek lesznek a 5X szeria mobil procijai.
-
vicze
félisten
válasz
Mr Bond 007 #390 üzenetére
Már felhackelték x64-es Win-t is Quemu-val, csak épp a probléma az, hogy mivel CPU-t kell emuláni kb. használhatatlan. És ez lesz minden x64 emulálással, mert az értemles futtatásához kéne a Rosetta 2-höz alacsonyabb szintű hozzáférés. Tök mindegy, hogy ki csinál elmulálást ez lesz a problémája.
Amit te linkeltél mind ARM Linuxok és ARM Window, nem az amire szükség lesz munkákhoz. Valószínűleg Linuxon még sokminden újra lessz forgatva és működni fog szinte minden, de ez csak a közösségtől függ. ARM Win meg kb. vicc még mindig.
-
Auratech
őstag
Aztán még a végén olyan lesz, mint a 68060-as Amigákon DX40-ként emulált x86 win, ami dx66-os sebességet adott..
Engem jobban érdekel a következő hardveres megoldás, ami a belépő szintű M1-et követi.
Ha valami konkrétum lesz, abból talán jól lehet következtetni az irányra, ami érvényes lehet a nyilván felfelé skálázódni kívánó teljesítményre.
A jó kérdés a GPU teljesítmény megoldása, ami szerintem nem Nvidia és Radeon megoldás lesz, hanem házon belüli. A SOC-ba integrált lehetségesen emeltebb szintű (12-16 mag..) GPU mellé szerintem az alaplapon beforrasztott , a saját fejlesztésű GPU magokból álló grafikai koprocesszor lesz, mondjuk +32 maggal, a közös 64 Gb memóriába ágyazva.
Akkor elképzelésem szerint elérhető lehet a mai GPU-k felső közép-kategóriájának +10 TFLOPS környéki teljesítményszintje, mondjuk a mostani konzolokét megcélzó hatékonysággal.
Optimalizálva a Metal-ra meg még látványosabb lehet a végeredmény..
Biztos vagyok benne, hogy az M1 csak egy erős kezdés, de a foga fehérjét az architektúra gyorsuló teljesítménynövekedéssel mutatja ki majd, ahogy minden architektúraváltáskor. -
Mr Bond 007
őstag
-
vicze
félisten
válasz
Mr Bond 007 #385 üzenetére
Fel tudok rakni virtualizációs programokat? Tudsz futtani M1-en egy Windows VM-et?
-
vicze
félisten
Nincs hitem, egy feltételezésem van, ami vagy igaz lesz vagy nem ennyi. Apple utóbbi 10éve és akár korábbi tettei alapján szerintem egy logikus feltételezés, kb. ennyi.
Na most a válasz erre az, hogy hülye vagyok és lehetetlen tényként kezelve. Na most ezzel vitatkoznék, és ha már tény nem árt valamit mögé is rakni. Tényeknek van kézzelfogható alapja.
Én továbbra is egy feltételezést mondtam, ami szerintem be fog teljesülni előbb utóbb. Nyilván valóan lehet nem egyetérteni vele és értelmesen megindokolni. El tudom fogadni, hogy nem lesz igazam, de ez viszonylag távoli jövő.Most hogy mi a hit mindenki eldöntheti magának.
#382 Mr Bond 007:
"A "will be able to run any software they like" megjegyzésre célzol?"
Ha szó se volt róla és fel se merült soha, akkor mit/miért kellett cáfoljon az Apple?Ez lenne a két kérdés, biztos nehéz volt kihámozni, a direkt neked válaszba szánt kérdéseket.
-
VirsLee
őstag
Eléggé kezd primitív irányba menni ez a vita. A jelek szerint senki nem tudja megerősíteni, hogy zárni akarna az Apple. Szóval kár megpróbálni megcáfolni vicze1-et abban, hogy ő ebben hisz. El kell fogadni. Hittel nem érdemes vitázni. Ha majd hoz tényeket, arról lehet beszélni. Addig is, aki klausztrofóbiás az nem vesz macet, ennyi. Akit zavarnak a kötöttségek eddig is Linuxot használt.
-
Mr Bond 007
őstag
-
vicze
félisten
#380 Mr Bond 007: Pl. megválaszolod a két kérdést, szerintem nem olyan bonyolult.
-
vicze
félisten
válasz
Mr Bond 007 #376 üzenetére
A kérdésre nem válasz, akkor mégiscsak szó volt róla, hogy cáfolni kell?
Semmilyen account nem kell hogy
. (Munka miatt sok éve developper accom van, mivel Apple csak így enged side load-ot.)
A "will be able to run any software they like" megjegyzésre célzol?
-
dabadab
titán
válasz
#54625216 #377 üzenetére
Nem voltak ellenérvek. Példát hoztál fel, hogy milyen esetekben lehet fejleszteni admin jog nélkül, mintha az bármit is cáfolna, azóta meg terelsz.
Nem, konkrét példákat hoztam, ahol admin jog nélkül megy a fejlesztés. Nyilván ha ott meg lehet csinálni, akkor MacOS-en is.
Te meg egészen pontosan nulla olyan konkrét helyzetet hoztál, ahova kellene, csak sikítoztál, hogy de az nem jó, mert ott nem lehegesztett MacOS volt, tehát az egyáltalán nem releváns a MacOS jövőbeli lehegesztése szempontjából és amikor az ember konkrét példát kér tőled, akkor nem vagy hajlandó egyet sem adni. Nyilván nem véletlenül, hanem mert nem tudsz.Egyébként eleve maga a kiinduló állítás, hogy az Apple a macos bezárására készülne minden alapot nélkülöz
Már ha nem veszed figyelembe azt, hogy az elmúlt kb másfél évtizedben folyamatosan milyen irányba ment az Apple.
-
törölt tag
"az ellenérveket meg nem vetted figyelembe"
Nem voltak ellenérvek. Példát hoztál fel, hogy milyen esetekben lehet fejleszteni admin jog nélkül, mintha az bármit is cáfolna, azóta meg terelsz.
Egyébként eleve maga a kiinduló állítás, hogy az Apple a macos bezárására készülne minden alapot nélkülöz és eddig még kísértelet sem tettetek rá, hogy bármilyen érvvel alátámasszátok.
-
Mr Bond 007
őstag
Ott van az idei 2020-as Platforms state of the union videóban. Fejlesztői fiókkal nézhető. (ingyen lehet aktiváltatni az apple id-hez fejlesztői jogkört) Szóval ez már akkor meg lett mondva mikor a wwdc-n bejelentették hogy apple silicon lesz. (nem a mostani m1 leleplezésen) Már többször szóltam hogy felesleges ezen rugózni, és be kéne fejezni..
Úgy néz ki senki se tudta innen, nekem is egy youtuber videóban jött szembe, aztán néztem meg. (aki nem fejlesztő nyilván nem nézegeti ezeket) Meg azóta a fejesek interjúiban is feljött a téma, és egyértelműen megmondták hogy nem lesz semmi lezárás. End of story. -
dabadab
titán
válasz
#54625216 #368 üzenetére
Én azt állítottam, hogy - mivel sehol senki nem fejleszt digitális tartalmat üzemszerűen zárt platformon -, ha az Apple zárttá tenné a macos-t, azzal ellehetetlenítené a tartalomfejlesztést
És ezt az állítást egészen pontosan nulla érvvel támasztottad alá (az, hogy "ha pontosan úgy választjuk meg a feltételeket, hogy az kizárjon minden eddigi létező ellenpéldát, akkor még nem volt ilyen", az nyilvánvalóan nem érv), az ellenérveket meg nem vetted figyelembe.
Ha neked ez így vita, akkor én a továbbiakban kimaradok belőle.
-
törölt tag
De ahhoz kell, hogy a Nuke saját python library-jába írhass, mert az az alkalmazás része. Ugyanez a helyzet a saját fejlesztésű pluginekkel is.
Egyébként a VFX cégeknél bevett gyakorlat, hogy "beloggolsz" a projektbe, azaz a login script a monitor color profilt, alkalmazás verziókat, scripteket, plugineket, stb. az adott projekhez igazítja, így általában 3-4 verzió is telepítve van ugyanabból az alkalmazásból és azon belül n különböző config. Ezt hogy oldod meg, ha mindent egységesen appstore-ból lehet csak telepíteni, egy update simán felülírhatja az aktuális szoftver verziót és még a rendszergazdáknak sincs root joga?
Persze nyilván mindent meg lehet oldani valahogy, csak az os limitációval arányosan nő a feladat bonyolultsága és egy ponton túl egyszerűen nem éri meg az adott platformmal bajlódni.
Ezért írtam, hogy a macos bezárása kontraproduktív lenne az Apple számára. Ha nem lenne az és a zártságnak több előnye lenne, mint hátránya, már rég meglépték volna, mivel az OS bezárása nem cpu függő. -
vicze
félisten
válasz
Mr Bond 007 #370 üzenetére
Eddig azt mondogattátok, hogy szó se volt róla és fel se merült soha, akkor mit kellett cáfoljon az Apple?
-
Parallaxis
addikt
-
törölt tag
"Nem tudsz egyetlen példát se felhozni mikor szükséges root"
Eddig azért nem hoztam fel példákat, mert azzal elfogadtam volna a bizonyítási kényszer áthárítását, majd utána az adott példa körüli vitával könnyen szét-offolható az eredeti felvetés, de tudod mit, álljon itt egy valós életből vett szituáció:
Nuke-hoz léteznek olyan 3D geometria módosító gizmok, amik python kódot futtatnak, amikhez viszont nyílt forrású python modulokat kell buildelni és telepíteni.
Produkciós környezetben ezer és egy ilyen szituáció felmerül, amit nagy cégnél persze megold az IT department, de ha ők sem kapnak admin jogot, mert a gyártó lezárja a platformot, akkor a tartalomfejlesztő cégeknek eszükbe sem jut a platformba beruházni, így egy zárt platform eleve labdába se rúghat."én felvetésem alapból az volt, hogy AppStore only-ra lesz zárva a rendszer pár éven belül pont. "
És ezt azzal bizonyítod, hogy... ?
-
törölt tag
Létezik zárt tartalomfejlesztő platform?
Nem létezik.
Filmeket, tv sorozatokat, szoftvereket, zenéket, stb. sehol sem készítenek zárt platformon.
A játékkonzolokra sem zárt platformon fejlesztenek.
(Csak a felesleges körök elkerülése végett: egyes részfeladatok elvégzése zárt platformon nem cáfol semmit, mert attól még marad n+1 egyéb feladat, amit nem lehet az adott eszközön megoldani.)Én azt állítottam, hogy - mivel sehol senki nem fejleszt digitális tartalmat üzemszerűen zárt platformon -, ha az Apple zárttá tenné a macos-t, azzal ellehetetlenítené a tartalomfejlesztést, ezzel az ökoszisztémája függetlenségét veszélyeztetné, ezért nem áll érdekében.
Erre felhozod, hogy nagyvállalati rendszerben márpedig lehet admin jog nélkül is szoftvert fejleszteni, majd látványosan kerülöd annak nemhogy a bizonyítását, de még a logikai levezetését is, hogy ez mennyiben cáfolja az én állításaimat, helyette elvárod, hogy ellenpéldákkal cáfoljam a Tiedet.
Egyébként arra meg eddig egyikőtök sem válaszolt, hogy mégis milyen alapon feltételezi egyáltalán, hogy az Apple a macos bezárására készülne, amikor erre semmilyen jel nem mutatkozik és az Apple üzleti érdekei is ezzel ellentételesek.
-
vicze
félisten
válasz
#54625216 #365 üzenetére
LOL, ezek már tényleg szánalmasak.
Nem tudsz egyetlen példát se felhozni mikor szükséges root = "sorolj fel minden esetet amikor nem kell, különben nekem van igazam" csodás érvek.Én nem kevertem összes semmit semmivel, te görcsölsz ezen. Én én felvetésem alapból az volt, hogy AppStore only-ra lesz zárva a rendszer pár éven belül pont. Minden más hülyeséget te hoztál fel.
Én meg ugyebár nem a jelenről beszélek, hanem arról amikor a fenti opció szépen eltűnik a biztonság nevében. -
törölt tag
"Mi is a default, amit senki se változtat meg amúgy..."
Na látod ezért nem kellene érzelmi alapon rágörcsölni egy témára, mert nagy igyekezetedben összekeverted a zárt platformot a szoftver telepítések biztonsági ellenőrzésével.
Hogy "senki se változtat", azt a saját példámon tudom cáfolni, mert én speciel változtattam rajta és simán tudok bármilyen szoftvert telepíteni, mert ha a developert nem tudja azonosítani, akkor is engedélyezni tudod a telepítést a biztonsági beállításokban.Szerintem engedd el ezt a témát, mert minden hozzászólásoddal csak magadat alázod.
-
Mr Bond 007
őstag
Ez most mit is bizonyít? Amúgy aki másik meglevő rendszerről frissít, annak automatice engedve van minden forrás. (annak is, aki a régi gépéről átviszi a cuccait+beállításait az újra) Ha most veszel egy új gépet (vagy clean install) és először indítod, kattintani kell majd egyet. Nagy kaland..
(androidon is ugyanez van btw)
-
törölt tag
Még egyszer: azzal, hogy felhozol n+1 példát, amikor nem szükséges admin jog a tartalomfejlesztőnek még nem bizonyítod, hogy sohasem kell admin jog hozzá.
Azt meg pláne nem, hogy bármiféle racionális oka lenne feltételezni, hogy az Apple bezárja a macos-t, amikor arra még pletyka szintű utalás sem történt nem hogy az Apple, de bármilyen kicsit is komolyan vehető hírforrás részéről, úgyhogy az ilyen benyögések továrra sem többek nettó indulati alapú hangulatkeltésnél.Szerintem maradjunk ott, hogy a bizonyítási kényszer áttolása helyett próbáld meg bizonyítani, hogy nem létezik olyan scenárió, amikor a tartalomfejlesztéshez szükség lehet admin jogra.
-
vicze
félisten
válasz
#54625216 #351 üzenetére
3 éve fenn van az Xcode, de nem kellett hozzá root, hogy iOs app generálódjon belőle, és elég nehezen tudom elhinni, hogy a Youtuber tartalom létrehozók többsége életében látott volna terminált. És sorolhatnám még a hülyeségeket amiket összehordasz, 0 alappal és láthatóan 0 tapasztalattal. Pontosan ennyit érnek ezek az alaptalan és megalapozatlan beírásaid.
Az AppStore lezárása annyiból állna, hogy csak megfelelően aláírt appokat lehet telepíteni és ennyi, ahogy iOS-en is ennyiből áll, és Windows esetében is a nem aláírt driver telepítése kb. kiheréli a rendszert. Látod pl. driver telepítését már el is felejtheted M1 MacOS-re... Ja hogy nincs az OS lezárva, ja... Használj vele már egy Radeon kártyát...
MS-t felhozni példának meg tök nevetséges, azok annyira bele vannak ágyazva a legacy cuccokba, hogy az Office-t képtelenek voltak WPF alapokra ültetni 8év alatt pedig 5évig lett ígérgetve, inkább beengedték a Win32-t a Store-ba minthogy tovább szenvedjenek.
Arról most nem is regélek, hogy Win alatt sincs alapból az adminnak mindenhez hozzáférése, és csak viszonylag bonyolultan lehet jogot szerezni egyes dolgokhoz. -
-
törölt tag
A tartalomfejlesztés kifejezést teljesen általános értelemben használom, a videóvágástól a weblap készítésen át a szoftver fejlesztésig, ezt valamivel feljebb le is írtam:
"Ez nem a userek nagy részéről, hanem az őket tartalommal ellátó fejlesztőkről szól (nem csak szoftver, de bármilyen tartalom fejlesztőkől). "Sőt még válaszoltál is rá:
"Én is róluk beszélek."Ami az iPhone-t illeti: attól, mert tartalomfejlesztésre is használják, még nem váltja ki a dedikált tartalomfejlesztő eszközöket. (A cukorsíp is hangszer, mégsem használják szimfonikus zenekarokban.)
-
dabadab
titán
Az, amit mások tartalomfejlesztésnek neveznek, az egy elég széles kör, de leginkább azért mégiscsak a szövegírásról szól, kpbendeguz viszont folyamatosan az OSX-es és MacOS-es szoftverek fejlesztésének kontextusában emlegeti, szóval én arra tippelek, hogy ő nem ebben az értelemben használja.
-
dabadab
titán
válasz
#54625216 #353 üzenetére
Lehet iPhone-on tartalmat fejleszteni?
Nem lehet.Nem teljesen értem, hogy mit értesz "tartalomfejlesztés" alatt, de ha azt, ami az OSX-es meg MacOS-es alkalmazások fejlesztéséhez kell, azt tulajdonképpen meg lehet csinálni simán, csak legfeljebb a bill + egér hiánya lesz zavaró.
A macos bezárása = a mac tartalomfejlesztő platformból tartalomfogyasztóvá vállna.
De hát ez OSX-en se igaz, egy csomó grafikus iPaden rajzol, mert arra baromi jó, modern hangstúdiót se nagyon találsz már iPad nélkül vagy akár egy komplett házistúdiót lehet építeni köré, a programozás meg tényleg tök triviális, főleg, hogy a VS Code simán elfut egy browserben.
-
törölt tag
"Az iPhone-on hogyan rendszergazdáskodsz? Sehogy.
Lehet iPhone-t használni? Persze."Lehet iPhone-on tartalmat fejleszteni?
Nem lehet.
Most komolyan magyarázni kell a különbséget a tartalomfogyasztó és a tartalomfejlesztő platformok között?"Megmutattad, hogy mi az a gyökeres különbség, ami miatt ez Macen (amin alapvetően ugyanaz az OS fut) ne menne? Nem, csak állítod, hogy nem menne."
Ezt most trollkodás akart lenni? (Mert annak elég béna.)
A macos bezárása = a mac tartalomfejlesztő platformból tartalomfogyasztóvá vállna.
Márpedig akkor az Apple ökoszisztémája a konkurens platformoktól függne, ezért nem állt érdekében eddig sem az Apple-nek a macos bezárása és ezután se fog.
És ezért nélkülöznek minden racionális alapot az ilyen "csak a Store-ból lehet majd a mac-re telepíteni" hangulatkeltő benyögések. -
törölt tag
" Egészen addig azzal érveltél, hogy nem lehet lezárni, mert akkor a fejlesztők nem tudnak fejleszteni, mert az admin jog nélkül nem megy"
Azt állítottam, hogy admin jog nélküli, zárt tartalomfejlesztő desktop alapjáraton nonszensz és azzal az Apple ökoszisztémája elveszítené a tartalomfejlesztő platformját.
Ráadásul CPU típustól függetlenül eddig is megléphették volna és mégsem tették, mások is megléphették volna és azok sem tették, mert a zárt desktop hülyeség és ezt nyilván az üzleti döntéshozók is felfogták.Azon már Te kezdtél el rugózni, hogy márpedig létezhet olyan tartalomfejlesztési munkamegosztás, ahol a fejlesztőnek nincs szüksége admin jogra. (Pontosabban a tartalomfejlesztés és a rendszer adminisztrációs feladatok külön választhatóak, de ilyen esetekben sem a gyártó által lezárt rendszerekről van szó.)
Azt viszont nem sikerült bizonyítanod, hogy ez a gyakorlat minden tartalomfejlesztő munka esetén működőképes. (Helyette megpróbáltad a bizonyítási kényszert rám tolni, hogy én hozzak fel ellenpéldákat.)"pedig hát itt a fórumon a hozzászólások megmaradnak"
Mégsem sikerült egyetlen idézetet se beszúrnod, mert ugye nem írtam olyat, amit állítasz.
"Csak megkérdezném, hogy van fogalmad róla hogyan működik iOS-re nem store app telepítése?"
És azt az appot honnan telepítik? Bezony macos-ről. Azaz mégis csak ott a nyílt tartalomfejlesztő platform a folyamatban.
"A lezárás is csak a pénzről szól és a 30% bezsebeléséről semmi másról."
Csakhogy ha a lezárás többet visz, mint ami a 30%-ból bejön, akkor semmi értelme. Az Apple döntéshozói pedig nem érzelmi alapon döntenek és tudnak számolni.
"Az meg hogy egy fejlesztőnek mi jó istenért lenne jó, hogy egy akár 1/10-d annyiba kerülő iPad programot használsz Mac-en azt már te se tudod megmagyarázni..."
Légyszi magyarázd már el, hogy ennek meg mi köze a témához?
-
törölt tag
válasz
Auratech #349 üzenetére
"Bocs de a legolcsóbb új Apple teló is 150 körül van."
A 128GB-os Wifi iPad meg 180 ezer forint.
Jövőre valószínűleg megkapja az idei A14-et, ami már bőven alkalmas a macos futtatásra.
Innentől szoftver kérdés."Azért telítődött, mert a pár éves vasak teljesítménye bőségesen elegendő az átlag napi felhasználáshoz."
Pontosan. Ezért lenne logikus lépés, hogy az iPad legyen a belépő szintű tablet/desktop hibrid, mert azzal új vásárlókat tudnának behúzni az ökoszisztémába. -
Auratech
őstag
válasz
#54625216 #334 üzenetére
"És egy iPad hasonlóan erős procival (valamennyivel alacsonyabb frekin pörgetve a fogyasztás miatt), 6GB rammal, 128GB háttértárral pedig kijöhet 200e körül."
Akkor azt fogok venni.Bocs de a legolcsóbb új Apple teló is 150 körül van..
Azért telítődött, mert a pár éves vasak teljesítménye bőségesen elegendő az átlag napi felhasználáshoz. Ezért nem kukáztam az AIR2-t még. De az iPad4 is oda van téve a billentyű mellé hangmodulnak, médialejátszónak...
Az AR-t kivéve max a játékoknak kell a desktop szintű kakaó.
Nem akar betörni a 200 ezres laptopok világába, ha a telóik duplába vannak. Szerintem.
A hozzászólásaitok többsége alapján akkor az új M1-es Mac és utódai csak addig futtathatnak IOS appokat, amíg át nem nyergel az összes fejlesztő.
Aztán kiganézzák a MAC appstore-ból a filléres iOS appokat, meg teljes képernyősre kijavított játékokat. mekláttyuk.. -
vicze
félisten
válasz
#54625216 #341 üzenetére
Csak megkérdezném, hogy van fogalmad róla hogyan működik iOS-re nem store app telepítése? Pontosan ugyan úgy csinálják a fejlesztők is és pontosan ugyan úgy fog működni Mac-en is.
Lightning portot is azért tartja az Apple mert sokkal jobb és nem azért mert MFI-on keresztül milliárdokat sajtol ki belőle...
A lezárás is csak a pénzről szól és a 30% bezsebeléséről semmi másról.
Az meg hogy egy fejlesztőnek mi jó istenért lenne jó, hogy egy akár 1/10-d annyiba kerülő iPad programot használsz Mac-en azt már te se tudod megmagyarázni... -
dabadab
titán
-
Samott
addikt
válasz
#54625216 #344 üzenetére
Nem akarok belefolyni a vitatokba, de a microsofttal nagyon rossz peldat valasztottal, pont ez a lenyegi kulonbseg az o vilaguk meg az apple filozofiaja kozt. Hogy a dos/windows vilag alapvetoen nyilt, az alma meg zart (a windowst barmire felrakhatod, a macos-t meg ugye...). Es az elmult evtizedben az ms meg nagyobb nyitast tett a meg nyiltabb vilag fele (linux, github, cs code, etc...)
Szoval igazabol az a kivetel, a mintazatbol kilogo anomalia, hogy a mac-re szabadon telepithesz barmit.
-
törölt tag
A #330-ban egy szóval sem állítottam ilyesmit, de ha igen, idézd légyi.
A korábbi hozzászólásaimban ugyanakkor valóban állítottam, hogy már maga az feltételezés is, hogy desktopon gyárilag menvonhatják a rendszergazda jogosultságokat eleve nonszensz.
Ezt nem cáfolja az, hogy egyes nagyvállalati környezetben a szétválasztják a rendszergazdai jogköröket igénylő feladatokat a tartalomfejlesztéstől.
De ha szerinted (rendeltetésszerű használat során) nem fordulhat elő olyan helyzet, amikor szükség lehet rendszergazda jogosultsághoz egy desktop gépen, akkor nyilván bizonyítani is tudod.Egyébként ugyanilyen logika mentén lehetne érvelni a Windows bezárása mellett is, hogy az MS majd Windows Store-ba zárja a usereket:
- A Microsoft pénzért bármire képes és a legrosszabbat is feltételezhetjük róla - pipa.
- A Microsoft hozott már a múltban a userek számára előnytelen döntéseket - pipa.
- A Microsoftnak van már zárt appstore-ra épülő rendszere, amin a saját OS-e limitált verziója fut - pipa.
- És ha szerinted rendszergazda jogosultság sem létszükséglet, akkor ugye az is pipa.Mégsem merül fel senkiben a gondolata - még csak pletyka szinten sem -, hogy az MS a Windows bezárására készülne, mert sem üzletileg, sem technológiailag, sem a józan ész szerint semmi sem nyerne vele, viszont annál többet veszíthetne.
Na most ha az MS-ről feltételezzük, hogy képes felismerni a saját üzleti érdekeit, akkor a (hasonló kapitalizációjú) Apple-ről miért feltételeznénk az ellenkezőjét? -
dabadab
titán
válasz
Alchemist #340 üzenetére
Méréstechnika, eszközökhöz kapcsolódó fejlesztéseknél adódik.
Konkrétan hol? Ott nagyjából arra lehet szükség, hogy aláíratlan drivert be lehessen tölteni, de ahhoz nem kell általános rendszergazdai jogosultság, ez pont olyasmi, amit a developer accountnak meg lehet engedni.
-
törölt tag
"De őket meg tipikusan nem szokták látni, vagy fel lehet hívni őket, aztán kiszámláznak óránként 70 eurót a fejlesztési részlegnek, szóval inkább nem hívják fel őket."
Tök jól leírtad, hogy létezik rossz hatékonysággal működő nagyvállalati munkaszervezés is. Gratulálok.
Most már csak azt kellene levezetned, hogy minden létező tartalomfeljesztés ugyanígy működik."Mondanál egy konkrét példát, amikor egy fejlesztőnek tényleg rendszergazdai jogosultságra van szüksége?"
Mivel Te állítottad, hogy a tartalomfejlesztéshez nem szükséges rendszergazdai jogosultság, Neked kell bizonyítanod, hogy egyszer sem fordulhat elő olyan helyzet, amikor szükséges lehet.
-
Mr Bond 007
őstag
És most őszintén mire akarjátok kifuttatni a dolgot? Hogy hiába robbantottak (mert bizony robbantottak, akár tetszik akár nem), mégis egy trágyadomb, mert úgyis le fogják zárni (és ezt itt némelyik ember 100% tényként kezeli mintha a jövőből jött volna
)holott megmondták a developer videóban hogy mind hisznek a szabadságban amit a mac ad nekik, és amit ez mindenkinek jelent, és nem fogják se korlátozni, se lezárni! (gyengébbek kedvéért: minden marad a régiben) De nem, továbbra is megy fullba, minden átlag 100. kommentben...
Legyetek kreatívak! Találjatok valami mást amin lovagolni lehet, mert ez már elcsépelt! -
dabadab
titán
válasz
#54625216 #337 üzenetére
De a céges rendszergazdáknak van
De őket meg tipikusan nem szokták látni, vagy fel lehet hívni őket, aztán kiszámláznak óránként 70 eurót a fejlesztési részlegnek, szóval inkább nem hívják fel őket.
Mondanál egy konkrét példát, amikor egy fejlesztőnek tényleg rendszergazdai jogosultságra van szüksége?
-
törölt tag
"pl. egy csomó nagycéges fejlesztőnek szintén nincs admin jogosultsága a munkahelyi windowsos gépén"
De a céges rendszergazdáknak van. Vagy szerinted nekik sincs? Fejlesztőnek, editornak, akárkinek támad valami nyűgje, akkor ki oldja meg? A Microsoft?
Értem én, hogy az Apple gonosz meg pénzsóvár, meg váááá, de azt azért ne feltételezzük már róluk, hogy nem ismerik fel a saját érdekeiket.
Ennyi erővel a Windows-ról is lehetene vizionálni, hogy az MS bezárja a Windows Store-ba a fejlesztőket, mert lám-lám az xbox is zárt rendszer. -
vicze
félisten
Mivel fogalma nincs hogy zajlik iOS-re a fejlesztés és mennyire van lezeárva, így elképzelése sincs, hogy Mac-en is pontosan ugyanaz fog történni. Semmilyen root nem kell fejlesztéshez az ég világon.
Mac eleve egy brutál zárt rendszer csak idő kérdése az Store-ba zárás, pont ahogy idő kéréde volt csak az ARM Mac. -
dabadab
titán
válasz
#54625216 #333 üzenetére
Én is róluk beszélek. Nagyjából le lehet zárni a rendszert, aztán developer accounttal adni valami plusz szabadságot, de messze nem korlátlan root jogokat.
Annyira nem lehetetlen, szerintem pl. egy csomó nagycéges fejlesztőnek szintén nincs admin jogosultsága a munkahelyi windowsos gépén. -
törölt tag
válasz
Auratech #332 üzenetére
"ott van a Macbook Air M1-es procival, 8Gb rammal, 256 Gb háttértárral. 400e körül."
És egy iPad hasonlóan erős procival (valamennyivel alacsonyabb frekin pörgetve a fogyasztás miatt), 6GB rammal, 128GB háttértárral pedig kijöhet 200e körül.
A piac telítődött, mert az iPad felhasználók sokkal ritkábban cserélik a hardvert, mint a telefonokat vagy a droidos eszközöket.
Ugyanakkor ha az iPad be tudna törni a 200e körüli laptopok piacára, azzal új felhasználókat tudna magához csábítani és ennek ma már gyakorlatilag csak szoftveres akadálya van. -
törölt tag
Ez nem a userek nagy részéről, hanem az őket tartalommal ellátó fejlesztőkről szól (nem csak szoftver, de bármilyen tartalom fejlesztőkől). Ha az ő munkájukat ellehetetlenítik egy zárt rendszerrel, azzal már közép távon is ellehetetlenítenék az egész ökoszisztémát, miközben hasznuk szinte semmi nem lenne rajta.
A tartalomfogyasztó eszközöknél van értelme a zárt rendszernek, mert így az egybites user nem tud önkéntelenül kárt tenni a készülékében, az Apple felügyelheti a rendszer biztonságát, stb.
Desktopon viszont semmi értelme, mert más a feladat és más a piac. -
Auratech
őstag
válasz
#54625216 #330 üzenetére
Ez én máshogy látom. Az iPadoknak a desktop szférában azért nincs keresnivalója, mert ott van a Macbook Air M1-es procival, 8Gb rammal, 256 Gb háttértárral. 400e körül. Ha kell, majd inkább azok futtatnak IOS appokat, mint az iPad desktop appot korlátokkal.
Szerintem az iPadok többségének memóriája, háttértára hamar kevés lenne a desktop felhasználáshoz.
Az iPad pro erénye a kiváló megjelenítés, teljesítmény és az érintés közvetlenségére épülő interakció. Lehet átfedés a teljesítményben felfelé, de nem ez számít.
Mondjuk azért azt el tudnám képzelni, hogy egy majdani iPhone 13 vagy inkább a14-es bedokkolva afféle DeX-módban Big Sur-t futtatna. Ereje meglesz hozzá. -
dabadab
titán
válasz
#54625216 #330 üzenetére
A Mac az Apple ökoszisztéma tartalomfejlesztő platformja. Ha bezárnák, azzal ellehetetlenítenék a fejlesztést
Ezt én messze nem látom ilyen egyértelműnek. Nyilván gondot okoz, ha root nélkül kell fejleszteni, de így első blikkre nem olyasmi, amit az Apple a maga szokásos módján (vagyis úgy, hogy van a One True Apple Way, minden rugalmasság nélkül) ne tudna megoldani úgy, hogy az a userek nagyon nagy részének jó legyen.
-
törölt tag
A Mac az Apple ökoszisztéma tartalomfejlesztő platformja. Ha bezárnák, azzal ellehetetlenítenék a fejlesztést, így a konkurens platformoktól függne az ökoszisztéma jövője. Lehet az Apple-ről mindenféle démoni elvetemültséget meg kapzsiságot feltételezni, de az biztos, hogy nem hülyék és nagyon nem szeretnek másoktól függeni.
"Ha akarták volna hogy desktopnak használd az iPadet, akkor megtehették volna évekkel ezelőtt"
Ahhoz előbb kellett volna olyan macos, ami normálisan fut arm-on és intelen egyaránt, olyan hardver, ami tartja a lépést az x86-al, rosetta 2, stb.
Ráadásul ha a korábbi gyengébb iPad hardverrel vezetik be az arm-os desktopot, akkor pont úgy jártak volna, mint az MS az ARM-os Windows-al: már azelőtt elbukik a koncepció, hogy megmutatta volna, hogy mire lenne képes rendes hardveren.A következő generációs iPad-ek viszont már hardverben is tartani tudják a szintet az alsó kategóriás x86 megoldásokkal, így nem lenne akadálya, hogy az Apple kiterjessze az iPad-ek célközönségét az olcsó hibrid/desktop szegmensre.
-
vicze
félisten
válasz
#54625216 #326 üzenetére
Lehetni lehet, csak igy egyszerűbb a Storeba terelni a fejlesztőket. Akinek nem világos, hogy ez hogy történni az nem tudom milyen álomvilágban él...
Ha akarták volna hogy desktopnak használd az iPadet, akkor megtehették volna évekkel ezelőtt, semmi akadálya és nem egy full kiherélt egér használata és külső monitpr képessége lenne.
-
törölt tag
"Majd szépen lassan bezárja a kiskapukat az Apple és 2év múlva Store only lesz minden, akkor lesz csak jó világ."
Ezt nem tudom miért kell átlag 100 hozzászólásonként felhozni, amikor x86 alapon is ugyanúgy lehet zárt rendszert létrehozni, mint arm-on (lásd: játék konzolok). Arról nem is beszélve, hogy a zárt rendszerhez meg kell vonni a root jogot a usertől, ami desktopon eleve nonszensz.
-
ANT81
csendes tag
Eleg jol teker a keves ram ellenere
[M1 Mac Mini vs Intel i7 Mac Mini + eGPU for Pro Apps!] -
Auratech
őstag
Szerintem, ha a teljes képernyős IOS app futtatást megcsinálják, akkor lesz több olyan alkalmazás, amit eséllyel futtatnak MAC-en is. Például a saját ismeretkörömbe tartozó audió appokat. Mondjuk az AURIA-t, Cubase-t, amit kiválóan lehet egérrel, billentyűvel ios- alatt is használni. Aminek az IOS verziójú VST pluginjei, hangszerei töredék árúak a "rendes" MAC-ra kaphatókhoz képest csaknem azonos tudással, azonos minőségű hangzással.
Az IOS alatt tökélyre fejlesztett Audiobus, AUM lehetőségeit a megvett soktucat appal szerintem jópár tízezer zenebohóc ki fogja próbálni.
Ha azt nézzük, hogy az IOS-re megvett apjjaimat használhatom BIG SUR alatt, akkor a Macbook AIR (M1) ingyé van. Akkor biztos nem fogok hatéves iPad AIR2-m után iPad Prot, vagy AIR3-mat.. veni 300e felett, ha nagyobb memóriát, háttértárat.. kapok fullos desktop környezettel négyért. A touch funkciókhoz meg ott van az AIR-2 egy párdolcsis appal becsatolva.. Az eddig megvásárolt és becsületesen támogatott appok erős értéknövelői lehetnek az M1 procis mekeknek.. Inkább azt tudom elképzelni, hogy meghasonlanak a fejlesztők. -
dabadab
titán
Gondolom Adobe-nél nem tudnak programozni azért.
Amilyen panaszokat a felhasználóktól szoktam olvasni, az alapján simán lehetséges
#320 Ixion77: tudsz mondani bármi KONKRÉT példát? Mert nem nagyon láttam még senkit, aki úgy programozott volna C++-t, hogy a CPU ISA-n töprengett volna.
-
-
vicze
félisten
válasz
S_x96x_S #305 üzenetére
Ahhoz képest, hogy 1 hét telt el nem vészes.
177/13 nem működik, persze van köztük sokak számára kritikus így az nyilván várjon, de ahhoz képest nem vészes.
Rosetta 2-n 41 van (Teams-et nem igazán értem mert az csak egy Electron app, szóval 0 erőfeszítés átrakni ha Office már natív....), amik működni fognak eléggé hogy használható legyen.
Amúgy ez egy elég törpe lista összességében azért. -
vicze
félisten
válasz
Mr Bond 007 #315 üzenetére
Tehát "minimális változtatás" a GUI teljes átírása, meg néhány funkció ami egyikben vagy másikban nem létezik meg még pár apróság, ez a "minimális". Akkor mi a nagy?
Swift óta pontosan így működik az egész, nem kell hozzá semmilyen más varázslat, ezt a fejlesztők is maguktól meg tudják csinálni. Más kérdés hogy nem csinálták több okból eddig se.
Majd szépen lassan bezárja a kiskapukat az Apple és 2év múlva Store only lesz minden, akkor lesz csak jó világ. -
Mr Bond 007
őstag
A kód nagy része ugyanaz lehet mindenen. Ui-t nyilván érdemes külön megcsinálni mindenre.
Hosszú távon úgyis ez lesz a céljuk.
"Valóban gyakori, hogy valaki 0-ról kezd el most valami soha nem látott programot fejleszteni..."
Mért? Nem indulhat soha többé el egy fejlesztő/startup/cég aki meg akarná valósítani a tervét/ötletét? Be van betonozva a világ? -
vicze
félisten
válasz
Mr Bond 007 #313 üzenetére
Továbbra is Apple azt mondja, hogy az iOS appok fognak Mac-en futni natívan, ennyi és semmi több. A másik irányról egy szót se mondtak.
Persze a GUI/vezérlés különbségek még minding a szőnyeg alá söprődnek, kit is érdekel...
Már 2éve mennek az iPad programok MacOS-en és kutya se használja őket egyet találhatsz miért?Valóban gyakori, hogy valaki 0-ról kezd el most valami soha nem látott programot fejleszteni...
-
vicze
félisten
válasz
Mr Bond 007 #311 üzenetére
"ha követed az iránymutatásokat"
Igen, ezt mondtam MS is RT-nél Google is tablet Androidnál, stb.Már csak az ARM-re fordítás is hónapokat vesz igénybe egy bonyolult program esetében mint a PS. Nem a Hello Word programokból kell kiindulni.
A PS még mining messze van funkcionalitásban iPad-en a Mac-től biztos azért mert minimális változtatások kellenek csak...Már csak a drasztikus input különbség miatt se fog soha elmosódni semmi.
-
Mr Bond 007
őstag
Pont ezt sulykolja most már az apple a dev anyagaiban: 1 kód mindenhova jó lesz minimális változtatásokkal. 1x kell megírni és karban tartani, a fejlesztői eszközök pedig relative egyszerűen megoldják hogy mindenhol futtatható legyen (ha követed az iránymutatásokat).
Emiatt idővel el fog mosódni a határ az ipad os és a mac os appok közt. -
dabadab
titán
válasz
Auratech #306 üzenetére
az Apple siliconra portolt desktop appjaik kis ráfordítással az Apple mobil szegmensébe is bekerülhetnek iPad-iPhone-Apple TV appként
Nem igazán. Az, hogy a fordító mire fordít (ARM vagy x86) tulajdonképpen mindegy, ami számít, az olyanok, mint a GUI meg a többiek, szóval kb. pont ugyanakkora egy M1-es programot IOS-re portolni, mint egy x86-ost.
-
Auratech
őstag
válasz
S_x96x_S #305 üzenetére
Azért a friss termékstarthoz képest nem olyan elkeserítő. A fejlesztők szerintem meg nem hagyják figyelmen kívül, hogy az Apple siliconra portolt desktop appjaik kis ráfordítással az Apple mobil szegmensébe is bekerülhetnek iPad-iPhone-Apple TV appként, kiegészítő szolgáltatásként, ami nem elhanyagolható piacbővülés.
Mintha hirtelen x86-osra cserélődne a mobileszközök architektúrája.. -
S_x96x_S
addikt
https://isapplesiliconready.com/
aki nem akar szívni, az vár még legalább fél évet .. -
S_x96x_S
addikt
válasz
Auratech #303 üzenetére
> hogy miért nem indítottak egy ipados chrome-t desktop módban
> a Rosetta alatt futtatott x86-os helyett?mert csak pár nappal később jött ki a native M1-es Chrome.
"Google Chrome is available as an Apple M1 native app today"
Chrome runs much better natively than translated—we've got benchmarks inside.
https://arstechnica.com/gadgets/2020/11/google-chrome-is-available-as-an-apple-m1-native-app-today/ -
Auratech
őstag
Én kíváncsian várom a fejleményeket. Az M1-en hamar túl kell lépni, mert azt már belerakták három eszközbe, amit piacra is dobtak. Ami ezután érkezik, az megmutatja a vektorát a teljesítmény skálázhatóságának. Másik Soc? Több soc? Szerverproci-szerű, sokmagos cpu, külön gpu-ra kigyúrt soc részleggel? Beágyazott többször 16 Gb ram? Memória csatornaszáma?
Szoftveresen egyre kevesebb lesz a Rosetta dolga, nyargalni kezdenek az appok is, amik kikerülhetik.
Nézve a teszteket felhorgadt bennem a kérdés, hogy miért nem indítottak egy ipados chrome-t desktop módban a Rosetta alatt futtatott x86-os helyett? Az arm optimalizált, legjobb tudomásom szerint. -
Samott
addikt
válasz
Mr Bond 007 #300 üzenetére
Új hozzászólás Aktív témák
ph A Geekbench adatbázisából kiderült, hogy nem túlzott az Apple, valóban az élmezőnybe tartozik az új SoC.
- AMD Ryzen 7 5700X - Új, 1 év garancia - Eladó!
- AMD Ryzen 7 7700 - Új, 1 év garancia - Eladó!
- Intel I5 13400F, 14400F, 12400F OEM Tray
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 13900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 4790 4mag 8szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B650M R7 7700X 32GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Cooler Master H500P WHITE 750W
- Frederick Forsythe: Isten ökle (nem olvasott)
- Csere-Beszámítás! Samsung Odysseg G5! 32COL / 2560X1440P Monitor.
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Zalman S2 TG Seasonic 650W
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad E540 - i5-4GEN I 8GB I 128SSD I DVDRW I 15,6" FHD I CAM I W10 I Garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest