Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • sheratan

  titán

  Ha megnézed az amerikai államadósságot, akkor még a a külföldi hitelezők közül sem a legnagyobb kína (Japán pár hónapja lekörözte őket), de amellett kb pár %-ot tartanak ők kézben, a többi meg egyéb, például belföldi hitelezőkből jön, szóval olyan hatalmas befolyásuk nem lehet, hiába terjeszti az internet egy ideje ezt tényként.

  [ Szerkesztve ]

 • sheratan

  titán

  Hahhahaah, miért, a kínai hatóságoknak talán hiszel? :N Öreg hiba lenne... Nyugaton legalább létezik minimális mértékű transzparencia, kína az az 50-es évek diktatúrája, csak technológiailag fejlettebb.

 • sheratan

  titán

  Jaja, és akkor maradna két választás, hogy kihez lehetne simulni: oroszok vagy kínaiak. Nehogy azt hidd, hogy ők aztán békén hagynának minket, menne a gazdasági kolonizálás szépen, mint Afrikában. Aztán majd ha kínai rendőrök járőröznének itt az utcákon, akkor nézhetnél, hogy mi történik. Meg aztán jöhetne a globális kínai internet is, és egyszer csak nem kapnál vonatjegyet, ha véletlen rosszat mertél írni, vagy kirúgnák a gyerekeidet egyetemről, mert késtél a törlesztőrészlettel a bank felé.
  Csak hogy szemezgessünk a kilátásokból :K

 • sheratan

  titán

  Nem tankokkal viszik a diktatúrát, hanem kenőpénzekkel, beruházásokkal. Nekem már amúgy az is sok a diktatúrájukból, hogy ha beszélni mersz Taiwanról, akkor jönnek a retorziók. A kínaiak jelenleg egy igen erős gazdasági bully-ként működnek. Nézd meg az NBA botrányt, amikor visszakozniuk kellett, mert ki mertek állni a HK-i tüntetések mellett és kína befenyített, hogy akkor nincs több pénz. Vagy amikor az amerikai légitársaságokat befenyítették, hogy vegyék le a térképről Taiwant, különben nem járhatnak többé kínába? Ez neked belpolitika? De nézd meg i folyik Afrikában, ott a linkelt cikk, de találni sok hasonlót még, hogy több országban már kínai rendőri kirendeltségek működnek, egy másik szuverén ország területén! Még tankok sem kellettek hozzá.
  És nem simulni kell, hanem szépen ide fognak terjeszkedni, ha nincs senki nagyobb, aki lekötné az energiáikat. És majd pont az EU fog nekik gátat szabni? Amikor annyi egység sincs a kontinensünkön, mint egy szétszórt kirakósban. Egy ilyen harminc felé húzó demokratikus szervezet semmit nem fog tudni tenni egy keménykezű diktatúra ellen.

 • sheratan

  titán

  Persze, szánalmasnak is tartom az NBA-t, ahogy a Blizzardot is a hasonló botránya miatt. De látod, hogy mennyire lehet/tudnak nemet mondani kínának. Ezért sincs illúzióm, hogy ha itt a beruházások nagy részét átvennék kínai cégek, akkor pontosan ezt csinálnák velünk is, ahogy mindenki mással is. De azért, mert valakitől pénzt kapsz egy üzletért, nem kellene azt jelentse, hogy mindent teljesítened kell, amit csak mond.
  A nagy nyugati demokráciában azért van jogorvoslat lehetőség, fel tudsz szólalni, tudsz tiltakozni, el tudod mondani a véleményed. Próbáld meg ezt kínai fennhatóság alatt. Éltél te kínában, vagy 50-60 éve a keleti blokkban? Gyanítom, hogy nem. Nézd csak meg mit művel kína a saját állampolgáraival, és aztán képzeld el, hogy egy erősen xenofób ország mit művelne akkor másokkal (ha lenne rá lehetőségük).

  Attól, hogy valahol máshol jobban sérülnek a nők jogai, nem jelenti, hogy a saját házunk táján nem kellene semmit tenni vagy javítani a helyzeten. Ez ilyen tipikus "de Pistike is megbukott matekból" hozzáállás. Azért mert más még rosszabb, nem ment fel minket. És igen, ha tehetünk érte, akkor tenni is kéne a szaudi nőkért is, de ez nem kizárólagos, nem jelenti azt hogy máshol már minden oké lenne.

  Startup: Ha ennyire szereted kínát, meg lehet próbálni odaköltözni, kíváncsi vagyok meddig szeretnéd ;)

  [ Szerkesztve ]

 • sheratan

  titán

  Hol vállalja nyíltan kína amit csinál :F Pár dolgot igen, amit be tudnak állítani valahogy pozitívumként, amúgy meg megy a pofátlan hazudozás. Nézd meg mit műveltek a vírus kapcsán az elmúlt hónapokban. "Transzparensek vagyunk, mindenkinek segítünk, mi vagyunk a legjobbak", aztán otthon meg megy a propaganda, hogy ez olasz meg amerikai szabotázs volt és csak őket akarják legyengíteni meg támadni. Meg ment a sírás, hogy ez az emberségesség és barátság vizsgája, hogy beengedjék a kínaiakat, amikor még csak kínában volt fertőzés, aztán utána ők voltak, akik jól kizárták a külföldieket a "barátság" jegyében :U Hagyjuk már a felvállalást.

  A helyzet az, hogy olyan nem létezik, soha nem létezett, hogy nincs kiugró hatalom. És ha meg van, akkor azt hiszem az minimum elvárás, hogy több pólusú legyen a hatalmi harc. Amíg kína és az oroszok nem mennek a levesbe, addig az USA se menjen, mert úgy felborul az egyensúly, és nekünk az csak rosszabb. Itt jön be amúgy, amit dabadab ít, hogy az USA tartja egyelőre egyensúlyban a nagyhatalmak viszonyát, bár az utóbbi időben már nem olyan meghatározó, mint régebben.

  [ Szerkesztve ]

 • sheratan

  titán

  Magyar rendőrök elvisznek? Na ne viccelj. Elvitték tán az egész ellenzéki sajtót, aki bármit leírhat igazából (alappal vagy alaptalanul is akár)? Elvitték a sok o1g-s profilképes embert fb-ról? Tényleg?
  Csak mert egy ilyenért kínában már mehetnél is az átnevelőtáborba, de legalábbis az online perszónád törölnék a levesbe azonnal.
  Ha nem látsz különbséget az itthoni és a kínai viszonyok között, akkor vagy fogalmad sincs róla mi folyik kínában, vagy.. Hát... Hogy is mondjam.

  És még azt sem mondom, hogy ami itthon van az jó, vagy akár hogy jó irányba halad, de azért több nagyságrenddel jobb helyzetben vagyunk jelenleg, mintha kínában élnénk.

Hozzászólok Aktív témák