Hirdetés
- Fixált kábelekkel jönnek a SilverStone legfrissebb, ATX 3.1-es tápjai
- DDR5-ös Ryzenekhez való, fapados deszka tűnt fel a Colorful portfóliójában
- 1440p-s irodai EIZO monitor USB Type-C csatlakozóval
- Prezentálta az új Snapdragon G rendszerchipeket a Qualcomm
- Befutott az Intel-féle XeSS 2 fejlesztőkörnyezete
Új hozzászólás Aktív témák
-
Galgogergo.
csendes tag
válasz
Project: A #93 üzenetére
Ugyanebben a cipőben vagyok...
Nem is az M2, hanem a Macbook Pro-k miatt.. Jól jönne a nagyobb form factor. Illetve ha nem is a form factor, de akkor már az upgrade-elt Mac Mini. Bár igazából a jelenlegi M1 is kiszolgál, a nagyobb Macbook Pro kijelző, esetleg a belengetett extra portok, vagy a TouchBar elhagyása (vagy csak az Fn billentyűk visszakapása) nagyon vonzó alternatíva.
Viszont ez mind-mind csak pletyka, és nem kizárt, hogy sose valósul meg, az M1 meg itt van a boltban, és megvehető... -
Project: A
tag
Érdemes várni az M2-re?
-
hallador
addikt
válasz
Parallaxis #72 üzenetére
Egy dologban erősebb. Videoszoftverekben, minden másban nem. Megnézed az összes hülye gyerek videót, kb 2 szoftvert vesz elő, amiben b@sz0tt gyors, ja amúgy meg miben másban elmeséled? Ja igen, meg az összes szintetikus tesztben is..... Ami meg miért is kellene, hogy érdekeljen?
Nincs mit félrebeszélni, mert jelenleg egy értelmes Type II virtualizáció nem fut rajta. Szóval értem, hogy az összes Mac kiddy videót vág, de aki meg nem, hanem mondjuk kénytelen Rosetta 2-t telepíteni hogy alapvető szoftvereket futtasson, akkor be ne magyarázd, hogy gyorsabb lesz, mint egy Mint x86 kombó.
Jössz ezzel a HA és amúgy HA meg a HA és amúgy is HA dumákkal. Igen b@szk1 Ha egy Samsung x80 Pro-t nézek meg, meg egy ugyanolyan sebességű ramot, akkor nem annyira igaz a HA...
A másik, hogy jelen pillanatban nincs értelmes Type II virtualizáció Mac-re, telesírták a Mac userek a VMware párnáját, hogy jajjjjjj nem tudnak Windows-t futtatni M1-es Mac-eken. A Vmware, meg teljesen jogosan intett be az Apple-nek, úgy, hogy csattant. Marad az UDM, ami egy opensource Qemu, meg a Parallels Desktop ami kb annyira okos, mint amennyire megértetted mit írtam eddig, valamint az Industrial felhasználása kb egy légypiszokkal egyenlő....Majd lesz VMware Fusion, de elsősorban Linux VM-ekre koncentrálnak, Windows-ból csak ARM-os verziót támogat, majd, ami meg nem létezik.
Virtualbob fejlesztői kijelentették, hogy nem is lesz, mert nem piac.
Szóval megmagyarázhatod a sokmindent tele HA-val, csak nem kell!Ja vettem egy M1-es gépet, mert érdekel a cucc, ami nem tetszik benne, hogy a billentyűzete igen vacak a HP business szériákhoz képest, és ugyan a gép hangtalan, de a gépelés olyan rajta, mintha direkt hangja lenne a billentyűzetnek, öblös és zavaró.
A Touchpad nem rossz, de ezt a HP EliteBook simán hozza, csak kisebb méretben (értsd, pontosan ugyanolyan érzéken, és ugyanazokat a gesztusokat ismeri). (Dedikált Egér gombokkal, és most ne gyere azzal, hogy mennyivel faszább a Mac touchpadja, mert magyarázhatjátok bármelyik oldalról, semmi nem helyettesíti a dedikált egér gombokat...)
A töltőkábel elég gagyi minőségű, a HP Elveri mint a sicc a töltő minőségében.
A Hangja érezhetően jobb egy EliteBooknál.A Kijelző káva/hátlap egész masszív, hozza az ilyen árú gépek átlagát. (nem a mérete, az nem érdekel)
A Kijelző minősége jobb egy EliteBooknál, de nem jobb, egy DreamColornál.
Amúgy nem rossz gép, nem volt nehéz hozzászokni, de azok a szenvedések, amit a brew-el kell szenvedni, hogy adott programok felmenjenek eléggé viccessé teszik a csak használd mondást, na ebben a Linux mint sz@rr@ veri, legalábbis laposra.Persze ha videót vágnék, és képet szerkesztenék (hozzáteszem 13"-on mint az összes hülyegyerek videó bemutatja, mert a 13" már csak ideális ilyenekre is!?), akkor tuti nagyon el lennék ájulva tőle, de igazából nem érzem azt a nagy húha faktort amiről itt általában elő szoktatok hozakodni....
Ja, amúgy gyors, szép, de az mondjuk annyira nem tetszett, hogy kb az első frissítés úgy zajlott, hogy letöltötte a file-t ~6.x GB (!!!! meg 20 perc), majd a frissítés kb 25 perc volt.... Hmmmmm.... Ez emlékeztet valamire, ja igen Windows 10.... A művelet kb 50 perc volt...
A mindenhez is szoftver kell, ami nem Apple.... Hát ez is hasonlít a Windows-ra.
A Linuxon egy apt, yum, dnf-ek felcsattint 200 programot egyszerre pár perc alatt, a Mac ehhez képest elég nyögvenyelős, ugye a Windows-on ott a ninite pl. Ugyan ott lenne a macapps, csak nem M1-re...Persze használom, majd beszámolok mondjuk egy hónap múlva, hogy mennyire gyors az a gyors valójában, meg mennyire praktikus, akár egy Mint-hez, vagy az MS-hez képest!
Ami tetszik, hogy nincs hangja, kompakt, az alapértelmezett zsh igen fasza, a képarány is fasza. Szóval van előnye is nem is kevés, de azért annyira nem hűha...
Ezek az első ismerkedések voltak.
Ez van!
-
törölt tag
Szvsz egy kimaxolt 16-osról M1-re váltani nincs értelme, ha nem szempont a hosszú aksiidő. Várjátok ki legalább az új Pro széria bejelentést, akkor kiderül, hogy mit sikerült az Apple-nek kipaszíroznia az ARM-ból a felső szegmensben.
Amúgy ha nem munkára lesz, akkor Mac-et semmiből sem érdemes a bejelentés után rögtön újat venni. A legjobb ár/értéke mindig az egyel korábbi modelleknek van, mert azokról már lekerül a hype felár, de még tartják a szintet teljesítményben.
Ha pedig igazán jó dealt akarsz, akkor érdemes a külföldi Apple oldalak "refurbished" kategóriáit böngészni.Azt meg nagyon jól teszi a haverod, hogy videóvágáshoz nem vált PC-re. Nem a hardver miatt, hanem mert Windows-on nincs olyan szintű videó támogatás, mint a macOS-ben.
Cégeknél, ahol tíz-húsz workstation munkáját kell összehangolni már van értelme PC alapú vágás workflow-t kiépíteni, de szólóban videózáshoz a Mac verhetetlen. -
Nem szakértőként úgy látom, hogy az M1 chip nem teljesítményben “ver oda”, hanem sokkal inkább a fogyasztás/teljesítmény aránya ami óriási meglepetés, valamint hogy az ARM alap pariba került teljesen az x86-s csúcsprocesszorokkal.
A haverod ha ráért január óta teszteket nézetni veled, és van jól működő gépe, vélhetően nem sürgős problémával néz szembe. A helyében/helyedben megvárnám az M2 megjelenését, mivel ahogy fentebb is boncolgatták mindegy milyen formában - több M1 összehegesztésével, vagy újabb felépítéssel -, de a pro felhasználóknak akar majd megfelelni, így annál már nem lehet kérdés a váltás észszerűsége.
Nem mellesleg a portolások is jó eséllyel jobbak lesznek addigra. -
zsid
senior tag
válasz
moleculez #88 üzenetére
Haveromnak 16-osa van. Azért írtam 13-ast, mert az új 13-as MBP már M1-es. Azért vetődött fel a csere, mert mindenhonnan az folyik hogy teljesítményben mennyire ász a haverom most a 16-osból elég normális áron ki tudna szállni, így minimál ráfordítással válthatna M1-re, a 13-as MBP és a Mac mini közel azonos árban van.
-
zsid
senior tag
válasz
moleculez #85 üzenetére
Az akkus üzemidő itt sem szempont. A kimaxolt 16"-os az irreálisan drága. A 13"-as még határeset, de külső monitor mellett akár a Mac mini is bőven jó lenne, ha kiderülne hogy mihez képest és mennyire bitang erős. Ha nem ragaszkodna a FC-hoz akkor ennyiért már akár PC is lehetne, de az így kiesett
-
-
zsid
senior tag
válasz
Parallaxis #82 üzenetére
Látom nem értitek. Tudom bilibe lóg a kezem, de szeretnék egy normális, átfogó tesztet valami hiteles forrásból ami minőségben összevethető egy (khm) Ph-s vagy Ananadteches vagy mittudomén GamersNexusos processzorteszttel, de eddig ilyet még nem találtam ( az Anandtech tavalyi tesztje amúgy király, csak pont ilyet nem mértek, a rakás szintetikus teszt meg nem sokat segít ).
De mutatok egy példát: van egy "videós" youtuber Ben G Kaiser akinek elég sok PC-s összehasonlító tesztje van. A csávó anno összedobott egymás mellé egy IGP-s intel rendszert egy IGP nélküli AMDvel és nem meglepő módon a QUickSync-es intel lett a gyorsabb a render tesztekben. Véletlenül pont a 3gen Zen megjelenése után történt..Jó ez mellékszál, csak azért emeltem ki, hogy érdemes figyelni a teszteknél mert akad néha itt-ott simlisség - mindegyik oldalon.
Na ők csinált egy "korrekt" összevetést laptopok között. A Cinebench R23-ból azért sejthető, hogy az M1 nagyot villant:
Itt tekintsünk el az oldal vízjelétől:
Guglizva:
Na most ilyenkor mi a helyzet? Pl a Ryzen7 esetében mindenhol a többszörösét mérik, mint ő. Ezek után mennyire komolyanvehető a videóban fellelhető többi anyag?
Az üvöltő ventis 2 perccel gyorsabb MBP-s videót is láttam és pont ezért vagyok dilemmában, mert csak azért nem dobná ki a haverom az üvöltő ventis MBP-t, mert az M1-es csendesebb, de mégsem gyorsabb.
Ez mondjuk tök irreleváns a mi szempontunkból és valszeg ezt a GPU-k nyomják meg ennyire a PC-s oldalon ( de ezek árban inkább a 13"-os MBP közelében vannak és nem a 16"-os magasságában ), de azért ez is elgondolkodtató:
Szóval vannak számok, vannak mérések csak valahogy ezek nagyon nagyon nem konzisztensek mások méréseivel. És ez vagy az 50. ilyen videó amit megnézek -
moleculez
veterán
válasz
Parallaxis #82 üzenetére
Csak ma láttam vagy 3-mat ahol a kimaxolt 16"-os MBP üvöltő ventivel ugyan de 2 perccel hamarabb végez a 4K renderrel mint az M1 MBP
-
zsid
senior tag
válasz
Parallaxis #80 üzenetére
Sikerült minden sort megérteni?
Igen, van youtubeon legalább 100 ilyen videó, de korrekt és elfogadható videóból jó ha kettő van, abból az egyik már 5+ hónapos. A marketing bullshit nem érdekel, ahogy az sem ahogy egy megélhetési youtuber negyed órán át ecseteli hogy mennyivel jobb lett és mennyivel szuperebb - természetesen összehasonlító mérés nélkül.
De köszi a tippet, megnézem a magyar videókat is. -
zsid
senior tag
válasz
moleculez #78 üzenetére
Az a baj, hogy a reklámanyagokban és "promó" videókban nincs semmi konkrétum, csak arról rizsáznak, hogy baromi jó. Normális összehasonlító tesztet keveset találtam amikor kerestem, ott teljesen vegyes volt a kép. Volt ahol probléma volt a programokkal, crashelés is volt dögivel, volt ahol a renderidőt lassabbnak mérték...
Mondom aki talál ilyen normális elfogadható minőségű tesztet az nyugodtan linkelje ha pro ha kontra, mert egy vásárló várja a választ már január óta -
zsid
senior tag
válasz
#54625216 #75 üzenetére
Erről tudnál mutatni egy tesztet vagy valamit? Az M1 kijövetele óta keresek normális benchmarkot - mármint olyat ami nem reklámanyag.. - és még egybe sem futottam bele ahol az M1 vert volna bármit is. Haverom váltana Macbook proról és az M1-es megoldások árban jók lennének csak kivár amíg nincs biztos infó a valós teljesítményről ( őt leginkább a Final Cut érdekli ).
-
Parallaxis
addikt
Azért egyvalamit ne felejtsünk el az ARM-es gépekkel kapcsolatban. Egyelőre még a szoftveres háttér a legnagyobb limitáló tényező.
Ne felejtsük el, hogy az Apple már levezényelt 2 platformváltást sikeresen, szóval ez nem probléma itt.
az olyan alkalmazásoknak, amik már át vannak portolva ARM-en való futásra, egyáltalán kell-e erős gép?
Főleg ilyen alkalmazásokkal tesztelik ezeket a gépeket. Szóval igen.
4k-8k-s videóvágás, Photoshop, fejlesztői eszközök stb.No és azt se felejtsük el, hogy az Apple a teljes termékkínálatát le akarja cserélni Mx platformra, így a Mac Pro-kat is. Ott jelenleg Xeon procik szolgálnak, szóval ha azt le tudják ARM alapú rendszerrel cserélni, akkor van bőven teljesítménytartaléka ennek a technológiának. (A hírek szerint már gyártásban van az M2.)
-
törölt tag
Azért elég sok grafikus app van, amihez kell az erő és elég jól futnak rajta, illetve az Xcode is. Szóval ezeket nem nagyon tudod egy tableten kényelmesen megcsinálni. A másik, hogy egy normális tablet+billentyűzet is lehet simán ennyi árban, és azokban még akár a csúcs Snapdragon SoC-ok sem veszik fel sajnos a versenyt teljesítményben az M1-gyel. Érdemes megnézni mennyire nem jó megoldás egy (amúgy még talán többe is kerülő) Surface Pro X, de akár egy Galaxy Tab is (amiből a 12"-os képernyős szintúgy nem valami olcsó).
Egyébként meg ha tabletekhez hasonlítjuk, akkor mennyi tablet van 8GB memóriával és 256-os tárhellyel, billentyűzettel és ilyen méretű kijelzővel, amin amúgy "desktop" appok is futnak (mert erős a SoC)? Nekem nem jut eszembe semmi.
-
Pingüino
senior tag
válasz
Parallaxis #72 üzenetére
Azért egyvalamit ne felejtsünk el az ARM-es gépekkel kapcsolatban. Egyelőre még a szoftveres háttér a legnagyobb limitáló tényező. Bármennyire is energiahatékonyabb, mint az x86-os gépek, egyelőre minden területen nem tudja kiváltani őket. Az olyan területeken meg, ahol igen, érdemes lenne inkább a többi ARM-es megoldással összehasonlítani.
Nem néztem utána, ezért ne várj tőlem olyan kijelentést, hogy az M1 jó, vagy sz...r, de kérdés, hogy az olyan alkalmazásoknak, amik már át vannak portolva ARM-en való futásra, egyáltalán kell-e erős gép? Mert ha nem, akkor lehet, hogy egy nagyobb tablet+billentyűzet kombóval ugyanott vagy, akár android, akár egy ráhegesztett linux fut rajta, akkor meg valóban mindjárt nagyon drágának tűnik az az M1-es gép, ahogy az Apple-től megszoktuk. -
Parallaxis
addikt
8 GB nem röhögi körbe a 32-t. Ebben azért megegyeztünk igaz?
Ha az a 8 GB 4-5x gyorsabb, mint a 32 GB és a háttértár is legalább kétszer gyorsabb, mint ami a 32 GB-os gépben van, akkor bizony körberöhögi. Ne felejtsd el, itt egyben van minden egy SOC-en, amivel egy hagyományos architectúrát nem nagyon tudsz párba állítani.
(Mellesleg ez a dolog az, ami engem visszatart a vásárlástól, mert mi lesz 2-3 év múlva, ha az integrált háttértár megsérül? Kuka az egész?)Amúgy igazán visszaolvashattál volna. Azonnali bekérdezés helyett, mert többször kifejtettem, meg mások is hogy nem nekem készült ebben a formában.
Nem is erre reagáltam (meg más sem), hanem ezekre:
"Dehogy, csak bárki más ezért nem 8 hanem 32 GB-ot ad, és nem 256 hanem minimum 1 TB-ot ad."
"De adott összegért ma erősebb x86-ot lehet kapni. Ennyi."Szóval még egyszer kérdezném, hogy azonos teljesítménnyel és üzemidővel (és igen, akár 8 GB RAM-al és 256 GB SSD-vel) tudsz mutatni olcsóbb gépet?
Ha nem, akkor csak félrebeszélsz, mert az, hogy neked nem felel meg az rendben van, de az állításod, hogy ez a gép drága és ennyiért jobbat kapsz x86-os platformon, az bizonyításra vár. -
hallador
addikt
válasz
fatpingvin #69 üzenetére
Amúgy attól nem tűnsz okosnak, hogy bunkó módon kommunikálsz, főleg akkor ha már semmivel nem tudsz vitatkozni csak saját magaddal. Persze ha ez téged szórakoztat.
-
hallador
addikt
válasz
fatpingvin #69 üzenetére
Ja nem akarok, mert nem ez volt a felvetés. Te akarsz vitatkozni mert ez magyar nemzeti sport. Ugyan azt nem értem miért vitatkoztok magatokkal de szórakoztatóak vagytok. Bár ez már inkább fájdalmas, de szerencsére nem nekem fáj.
-
fatpingvin
addikt
tudod mit? arcoskodás meg mellébeszélés helyett csak simán mutass egy hasonló árú masinát x86 fronton ami ár/teljesítmény/fogyasztás fronton egyértelműen jobb ennél ugyanabban a piaci szegmenbsben.
hogy ne zavarjon össze a dolog, potenciális vásárlóként egy olyan gépet keresek amiben 8G RAM van, nem több nem kevesebb. a háttértárat most hagyjuk, tegyük fel az kevéssé érdekel.
I am waiting. ha tudsz mutatni egy ilyet akkor meggyőztél és részemről le van zárva azzal hogy igazad volt és én voltam szűklátókörű. amúgy kénytelen vagyok élni a gyanúperrel hogy ex rectum de novo érvekkel próbáltál okosnak tűnni.
-
hallador
addikt
Nagyon jó. Ezt leírtam én is. Kösz, hogy leírtad ismét. Ugyan többször leírtam, hogy ez nem nekem készült ebben a formában, de hát csak sikerül kötözködni.
Bárki állított mást. Vissza kellene olvasni. Elég sokat írtál, visszaolvasás helyett. Mondjuk erre én is kíváncsi lennék de gondolom erre nem lesz válasz... -
Nem gondolok dilettánsnak sok embert a véleményével a tieddel szemben.
Vallod a saját igényeidet, mint "átlag"felhasználóét. Pedig ha több VM fut Nálad "hobby" szinten is, nem vagy az.
Átlagfelhasználónak sok is az M1. És továbbmegyek, meg kell emelnem a kalapomat az Apple előtt, bármennyire nem szívem csücske cég, mert szerintem az új iPad pro-val megcsinálta a számítástechnikai svájci bicskát. Gyakorlatilag eltűnt az asztali gép és tablet közötti különbség, csak kis idő kérdése, és OSX futhat a tableten. - Főleg diákoknak- nappal jegyzettömb, délután számítógép, este tablet. Na ők az átlagfelhasználók. És megkapják egy közepes laptop áráért. Ezzel versenyezni képes ajánlatot jelenleg én nem ismerek más cégtől. Ha tudsz ilyet, kíváncsian várom azt. -
hallador
addikt
válasz
fatpingvin #65 üzenetére
Most komolyan ennyire dilettánsak vagytok? Komolyan nem értitek? Na hagyjuk. Egyet kellett volna visszaolvasni. Nem sikerült.
-
-
hallador
addikt
válasz
Parallaxis #63 üzenetére
Nagyon egyszerű 32 GB memória. A processzor az ebben az esetben azért lehet izgalmas mert passzív. Illetve kevesebbet fogyaszt. De ha ez + sok százezerbe kerül, akkor itt a tesztek semmit nem fognak jelenteni. Röviden ennyi.
8 GB nem röhögi körbe a 32-t. Ebben azért megegyeztünk igaz?
A gép nem csak processzorból áll ugye?
Tehát ami vonzó az a zaj hiánya. De nem ennyiért.Amúgy igazán visszaolvashattál volna. Azonnali bekérdezés helyett, mert többször kifejtettem, meg mások is hogy nem nekem készült ebben a formában.
De azért sikerült megint el kezdeni valamit amit lezártunk. Csak a szokásos.
-
Parallaxis
addikt
Az Apple soha nem arról volt híres hogy olcsó lenne.
Ez igaz, DE az M1-es vasak pont, hogy piszok olcsók a teljesítményükhöz képest. Hasonló x86-os noteszt te nem találsz ilyen áron szerintem.
Ez konkrétan az új platformra való beetetés, ha elérte az eladott M1-es gépek száma azt a szintet, amit az Apple elvár, akkor szépen emelni fognak az árakon ismét.De adott összegért ma erősebb x86-ot lehet kapni. Ennyi.
Légyszi valami konkrét példával támaszd ezt alá, mert ahány tesztet én láttam ott a jóval drágább Intel vasakat is körberöhögte (teljesítményben és üzemidőben is) az M1-es Macbook Pro.
-
-
hallador
addikt
válasz
fatpingvin #59 üzenetére
Tehát egy Windows ami magában 20 GB egy 8 GBos memóriával rendelkező gépen memóriából él? Sztem nem.
-
fatpingvin
addikt
-
hallador
addikt
válasz
fatpingvin #57 üzenetére
Olvass vissza, kérlek. Sztem osszerakod.
-
törölt tag
"32 GB Ram teljesen mindegy milyen rendszer alatt van mindig több lesz mint 8."
Ha a rendszer minden egyéb összetevője azonos, akkor igen. Ha viszont a rendszer összteljesítményét nézed, akkor gyakran a több memória sem tudja kompenzálni az architektúra hiányosságait.
"Nálam a hobbi gépen is fut egy kettő vm."
Én meg ismerek olyat, aki hobbiból 3d animációkat készít gpu renderelővel, nála a hobbigép 4 db. vízhűtéses 3090RTX + 256GB RAM-nál kezdődik.
A lényeg: azzal semmi gond, ha egy adott hardver a Te speciális igényeidnek nem felel meg, de ettől még értelmetlen egyes technikai specifikációkat kiragadni, hogy "mások többet adnak ennyi pénzért". Mások nem többet, hanem mást adnak azért a pénzért, ami lehet, hogy jobban megfelel a Te igényeidnek, de ahogy a Te igényeid sem univerzálisak, úgy a hardverek sem feltétlenül azok, ezért értelmetlen a való felhasználást figyelmen kívül hagyva kizárólag a technikai paraméterekre gerjedni. -
törölt tag
Kötelező autós példa, mert még nem volt: egy MX5 árában lehet kapni 7 személyes SUV-ot, és nézd már mennyivel nagyobb a csomagtere meg több ember fér el benne, meg többet tud vontatni. Cserébe felforr a hűtővíz ha folyamatosan tolnád neki nagy sebességgel, és parkolni sem olyan könnyű vele. 1500 literes csomagtér mindig nagyobb mint a 200? Igen. Szükség van rá? Biztos van akinek igen, de másoknak meg tök felesleges. Ha egy élményautó kell, akkor nem fogsz SUV-ot venni, mert vezetni jobb az MX5-öt, elfér benne 2 ember és a hétvégére való nyaralós cucc. Ha meg a 3 gyereket és a nagyszülőket akarod folyamatosan hurcolni magaddal az ipari árammal működő hajszárító mellett, akkor kelleni fog a SUV.
Az teljesen mindegy, hogy ugyanannyiba kerülnek-e vagy sem. -
hallador
addikt
válasz
#54625216 #51 üzenetére
Nézd egy virtuális gép az virtuális gép nem érdekli mennyi a ram sebessége, mert a háttértár nem képes kezelni ezt a sebességet. 32 GB Ram teljesen mindegy milyen rendszer alatt van mindig több lesz mint 8.
A másik hogy az airben pontosan nem tudja a nagy teljesítményt folyamatosan, mert amit az m1re publikál az Apple hogy-hogy nem 16 GB-os aktív hűtésű macbook pro 13"al tesztelte az M1-et. Ezt le is írja az Apple. Szóval az airre ez korlátozottan lesz igaz.
Ha tényleg hobby gépnek kell akkor kB ez ok. Nálam a hobbi gépen is fut egy kettő vm. -
törölt tag
"Dehogy, csak bárki más ezért nem 8 hanem 32 GB-ot ad, és nem 256 hanem minimum 1 TB-ot ad."
Viszont más nem tudja a teljes ram tartalmat mikroszekundumok alatt cserélni és nem tud olyan hatékonyságot és sebességet elérni a ram használatban, mint az M1 a SoC-ba integrált memóriának köszönhetően. Továbbá nem tud 100%-on 10+ órát üzemelni aksiról.
Egy hobbigépet eleve a feladatok és nem a nettó technikai paraméterek alapján érdemes megítélni. Ott vannak a valós alkalmazásokkal végzett tesztek, el lehet dönteni, hogy elég-e a hardver az adott feladatokra, van-e a rendszerben elég tartalék, mennyi ideig lesz még releváns, stb. Ha ugyanazt a teljesítményt kihozza 8GB-ból, mint más 32-ből, akkor inkább úgy merül fel a kérdés, hogy mire vesztegeti a másik az erőforrásokat és nem úgy, hogy "de ő ugyanannyiért többet ad", mert valójában nem ad. -
joey04
titán
Az M1-ből kiindulva ez újabb pofon lesz a többieknek.
-
ddekany
veterán
"yep – és remélhetőleg lesz is, mert amíg a fejlesztők nem kezdenek csapatosan átállni arm alapú asztali fejlesztő eszközökre addig a kiszolgáló szinten is csak toporogni fog az arm"
Azt gondolom a fejlesztők többségét nem érdekli a különbség, mert Java, JavaScript, Python stb. esetén ez nem okoz szinte semmi komplikációt. De eleve tök más környezetben fejlesztünk, mint ahol a termék majd fut. Jellemzően (amennyire láttam szinte mindenki) Windows-on fejleszt (külföldön még van OS X is, itthon alig láttam), aztán a cucc Linuxon fut majd, vagy persze a böngészőben. Ahhoz képest olyan mindegy már, hogy más ISA.
-
hallador
addikt
válasz
fatpingvin #46 üzenetére
Nem is nagyon van ennél lehuzosabb banda.
-
törölt tag
Nálam egy Elitebook 840 G5 és egy Latitude 5500 van. Alapjáraton csendesek, de amint elkezdek valamit csinálni, jön a venti hangja. Néha egy Teams meeting alatt is már pörög szegény
Ja és a Dellben szintúgy 8GB van, pedig IGP-s, és fut rajta Docker is (oké, nem egy full virtualizáció, de majdnem). De mivel céges, így akár forrasztott is lehetne a RAM, mert 99%, hogy nem fognak soha bővíteni benne
Ráadásul ezekben nem is valami jobb SSD van, hanem le merném fogadni, hogy SATA-s.Jó, persze ezeken a Macbookokon nem futna semmi azok közül a sw-ek közül, amit használnunk kell (oké, Office futna, de kb ennyi), meg amúgy sem bírom a MacOS-t, szóval nem vágyom én arra, hogy egy ilyet kapjak a mostani laptopok helyett, de őszintén nem igazán tartom drágának a mai felhozatalban. A Latitude volt olyan 400 ezer körül ezzel a kiszereléssel, amikor kaptuk őket, az Elitebook nem tudom mennyi lehetett, de nem gondolnám sokkal olcsóbbnak. És oké, 3 év NBD az király dolog, de ha mondjuk a Dell csinálna egy olyan gépet, amiben ez az M1 chip van, W10 megy rajta és megmaradnak a portok is, na az király lenne. De ez az Intel proci leginkább fűteni tud, számolni már nem kevésbé.
-
hallador
addikt
Dehogy, csak bárki más ezért nem 8 hanem 32 GB-ot ad, és nem 256 hanem minimum 1 TB-ot ad. Szóval igen igen, aki nem szokta meg az apple dolgot, szerintem az mind vakarja. Igen hobbi gépnek kell, nem munkára, arra van arra megfelelő gép 32 GB memóriával, és 2 TB ssd-vel. Linux-al.
-
hallador
addikt
válasz
Felesbandi #40 üzenetére
Én elismerem, nekem volt régi infóm erről, és én nem néztem utána.
-
hallador
addikt
válasz
#16820480 #35 üzenetére
Nálam is van egy HP EliteBook 830 G5 és G6 és egy ProBook 430 G5 de a visitástól azért messze van, nem Windows fut rajtuk igaz. De kazántól is.
Hát egyelőre azért a 8 GB memória semmire sem elég, azért remélem ezzel egyetértesz, Illetve most még igen, utána ahogyan jönnek a komolyabb programok a 16 sem annyira. De a bővíthetetlenségre és az árra való tekintettel annak kellene lennie az alapnak. 8 GB kb olyan mint 2014-ben a 4 GB volt, nagyon alap kategória, teljesen mindegy, hogy Mac vagy nem Mac.
Van benne SSD és majd a swap megoldja ez ok, de ha ezen az AIR-en bármilyen nem alap dolgot akarok csinálni pl: type2-s virtualizálni, ami ma már nem a földtől elrugaszkodott dolog, akkor 8 GB-al nem messzire megyek. 16 GB azért már rendben van.#33 nord_
A másik, hogy pont ez a problémám a garival, hogy az Apple a kötelező 2 év EU jótállást adja, ezt is írja ki, azaz nem beszél 3 évről, rossz indulat ide vagy rossz indulat amoda, a kereskedők nem arról híresek, hogy nagyvonalúak lennének, azért ez az elmúlt 30 éve bizonyította. Persze ha kivétel erősíti a szabályt, akkor annak csak örülünk! -
törölt tag
válasz
Sidorovich #18 üzenetére
Viszont ez úgy tudom nem gyártói jótállás, hiszen nem az Apple közvetlen forgalmazza a terméket itt nálunk, így a 2 éven felüli +1 évet, amit a magyar törvény megkövetel, azt az iStyle kell adja, saját kontóra (amennyiben az Apple nem lenne elég nagyvonalú).
hallador: Jelenleg az a helyzet, hogy választhatsz aközött, hogy bővíthetetlen, de passzív hűtésű gépet veszel jó hw-rel, vagy bővíthető, de sikító-fújtató kazánt veszel. Itt van előttem egy HP és egy Dell üzleti laptop, bővíthetők, sok garancia van rájuk, tele vannak portokkal, aztán amint elkezdesz vele valamit csinálni felvisít a venti, belassulnak, jól hallható a coil whine. és teljesítményben sem azon a szinten vannak, mert ezek "csak" i5-ök igp-vel. Persze árban nem voltak lényegesen az Air ára alatt.
Noukoum: Szerintem ez amúgy a valutakockázat miatt (is) van, mert annyira nem stabil a forint, hogy ha tfh beárazzák 380-ra, és közben megszalad az árfolyam, akkor már nem jönne ki a matek, így meg van egy kis mozgástér. Vagy naponta módosíthatnák az árát az aktuális árfolyam fényében.
-
nord_
veterán
Rosszindulatú feltételezés minden, amit leírtál. De írhatnám azt is, hogy tények nélkül csak szimplán vádaskodsz.
Ez nem hit kérdése… tudod, hinni a templomban kell.
1. Garanciális ügyintézés: az iSTYLE nekem cserélt kijelzőt a vásárlást követő 22. hónapban szavatosság alapján. És nem én voltam az egyetlen szerencsés… Tehát már meg is dőlt, hogy senki se tartja be a “fogyasztóvédelmi törvényeket”.
2. Apple-termékekre biztosított jótállás és szavatosság:Az értékesítővel, a gyártóval vagy a forgalmazóval szemben benyújtott követelések esetén a fogyasztóvédelmi törvények szerinti időszak a kézbesítés dátumával veszi kezdetét, és a termék vételárától függően egy–három (1–3) évig tart.
https://www.apple.com/hu/legal/statutory-warranty/3. Láss csodát, Macen az office nem csak jimbimx-nek megy, hanem nekem is.
-
strogov
senior tag
Ez egy örök "probléma" apple gépeknél, nincs köze az M1-hez. De azt hiszem az apple nem azokra a vásárlókra számít akiknek 80k HUF problémát jelent. Ez kevesebb mint egy külsős napidíja bármelyik multinál. Tehát kb. 6 órányi munkadíjon vakarod a fejed. Egy olyan eszköznél amit utána minimum 3 évig használ munkára az ember.
Akinek meg szórakozásra kell és drága az ne vegyen. Tesla-t se vesz az ember, ha fáj bankszámlámnak.
-
hallador
addikt
Pl amibe bele lehet tenni + 8 GB memóriát nem 80 ezer ftert vagy amibe 512 GB ssd nem + 80 000 vagy ahol a 3 év garanciát biztosan évtizedek óta bizonyítottan biztosítják? Ilyen sok van. Nem M1 processzor van bennük de ez most ennyiért nem is opció nálam.
Én még várok, hogy ez lemenjen 350 000 Ft környékére egy air kB ennyit ér meg nekem. Jó a 16 GB memóriával 400 000 Ft. Már most elkezdte az iStyle leárazni a készülékeket mert lehet hogy ez nem csak engem zavart. -
Essentials
aktív tag
Miért lenne sok? Ezeket a tableteket nem 1-2 évre gyártják, az M1 azt az időtállóságot garantálhatja, amit a termék szoftveres supportja végén még mindig jól használhatóvá teszi az eszközt. Ez 5 év. Nem az a lényeg h ki mennyi ideig használja, hanem az hogy a lehetőség adott!
-
Essentials
aktív tag
válasz
Sidorovich #18 üzenetére
Ez az Apple esetében még hagyján, hiszen elég időtállóak az eszközeik szoftveres téren is, de mi van egy Ciaomi-val, vagy Huawei-jel?
3 év múlva azok már rendszerverzió frissítést sem kapnak, és a Xiaomi talán nem is fog emlékezni, hogy volt nekik olyan telefonjuk is. A Huawei dettó a HMS-sel a fedélezeten. Ha most megveszek egy tavalyi P40 Pro-t, azon innentől számítva 3 évig garantálva van a szervíz? Lehet h ennyi idő múlva már rég nem gyártanak telefonokat sem, nem hogy alkatrészt hozzá.
-
Essentials
aktív tag
Olvasom itt is a kommenteket, hogy "el van rontva a Macbook ára", és hasonlók. Gyerekek, ezek a termékek sosem akartak mindenkinek megfelelni, pláne nem azoknak, akiket az Apple nem tud lefejni. A hardver eladása csak az első lépcső, után szoftveres vásárlásokkal, havi díjas saját szolgáltatásokkal, kapcsolódó hardveres ajánlatokkal szedik ki az odatévedő userekből a pénzt.
és hogy mennyire van elrontva az Macbookok ára?
Az Apple telefonjai 47,93 milliárd dolláros bevételt termeltek, míg egy éve "csak" 28,96 milliárd dolláron állt ez a mutató. A Mac számítógépek az egy évvel korábbi 5,35 milliárd dollár helyett ezúttal 9,10 milliárd dollárt hoztak (+70%), az iPad-eladások pedig 4,36 milliárdról 7,80 milliárdra nőttek (+79%) dollárban számolva. Az Apple Watch órából, AirPods fülhallgatókból illetve mindenféle kiegészítőkből 7,83 milliárd dollár folyt be a 6,28 milliárd helyett.
Az Apple profitja egy év alatt 110 százalékkal növekedett. ( tegnap negyedéves gyorsjelentési adat )
Ha nem akarod megfizetni az Apple üzletpolitikáját a méredrága féláras upgradelhetőségekkel, akkor szimplán más készüleket kell választani, ők valószínűleg köszönik szépen, zakatol az üzlet "elrontott árakon is".
-
Hosszú mérlegelés után Apple-utálóként megvettem az első Apple asztali terméket egy M1-s Mac-mini személyében. Az air-en törtem a fejem, de mivel x230-ra még sikerült a Big Sur-t felpetákolni, az asztali verzió mellett döntöttem. Amiket írsz, amiktől félsz magam is aggódtam korábban miattuk, de nem voltak megalapozottak a félelmeim. Az M1 chip tényleg valami csoda (na jó nem az, de nem tudok belekötni). A bővítési opciók árai valóban pofátlanok.
Hogy mi használható m1-el? gyakorlatilag minden. Amit a "mindennapi" ember használ : Office- natívan, Chrome natívan, speciálisabb felhasználásra: Adobe cuccok natívan, játék: WoW natívan fut M1-n.
Régi windowsosként féltem az osx korlátaitól, de nem nagyon találtam még olyan problémát (szigorúan átlagfelhasználóként ) amire nem volt megoldás.
Úgyhogy állítom, hogy a korábban valóban rettenetesen túlárazott Apple világ mára alapkiépítése vonatkozásában csaknem BestBuy lett, és a bővített verziói sem kerülnek többszörösébe egyéb márkák hasonló kiépítésű termékeihez képest. -
hallador
addikt
válasz
Sidorovich #18 üzenetére
Igen, ebben meg nem hiszek, Magyarországon a kötelező jellemzően azt jelenti, hogy nem kell betartani. Vagy csak olyan szinten, hogy 3* beperelted, és 6* mentél békéltető testület elé. Az iStyle ügyes, mert (vagy inkább követi a szokásos Kelet-Európai mutyi stílust). Nem írja oda, hogy valójában mennyi a jótállás van egy policy, amibe ez vagy beletartozik vagy nem tartozik bele, ki tudja.
Szóval ezért amit leírtál én nem vennék mérget Magyarországon. Az Apple leírta ez a valid, az iStyle semmit nem írt a konkrét készülékhez, csak van egy policy-jük. Igen szépen leírták amit a vásárló látni szeretne. Ez semmit nem szokott jelenteni! Eddig is volt fogyasztóvédelmi törvény, és ki tartotta be? Senki.Amúgy mutass már nekem fémházas, passzív hűtésű, ilyen mért adatokat hozó konkurens gépet…
Azért tedd hozzá, hogy az apple ezeket az értékeket a 16 GB-os MacBook Pro 13"-al mérte. Ami mennyibe is kerül bele szeretnél menni?
Ami annyira mintha nem lenne passzív vagy én néztem valamit félre? A kisbetűs részben benne van, persze pont annyira van eldugva, hogy a lap alján, és csak az olvassa el, aki végig olvassa.
A másik, hogy azért ezeken a gépeken a mindennapi emberek által használt szoftverek eléggé nem mennek, pl office. Szóval itt van még egy két év ameddig beéri magát az Apple. Ami természetes is. Csak ne ferdítsd a tényeket.Nekem is csak hobby gépnek kell majd ha változnak annyira a dolgok, hogy megéri majd megvenni most nem éri meg mert több hátránya van mint előnye, figyelembe véve az árát. Hozzátéve, hogy nekem, ettől másnak még ok lehet, ahhoz meg semmi közöm.
A most regnáló rezsim adta nekünk a világbajnok 27% áfát és engedte fel a dollárt 200-ról 300 Ft-ra. Te miről beszélsz?
Ez engem miért kellene, hogy érdekeljen? Ha akarok venni, egy ilyen gépet, nekem ez azt jelenti, hogy nem fogok ilyen gépet venni, mert ennyiért van sokkal jobb kondíciókkal rendelkező gép is. Ezért írtam, hogy Németországban veszem majd meg nagy eséllyel, mert ott már megérheti, persze ott sem most, hanem majd 1 év múlva. -
Freddy S
tag
Most jelent meg az új Ipad és csak az M1-et tették bele
.
-
nord_
veterán
válasz
Sidorovich #18 üzenetére
-
Sidorovich
senior tag
Magyarországon ilyen értékben kötelezően 3 év a jótállás, mindegy mit akar a gyártó, kénytelen betartani az adott ország törvényeit ahol árulni akarja a termékét.
(Szvsz ha egy több százezer forintos terméknél nem tudja garantálni egy gyártó, hogy az legalább 3 évig működni fog, szerintem inkább húzza le a rolót. Idén év eleje óta van az új szabályozás, már ideje volt.)
"A Rendelet hatálya alá tartozó termékekre vonatkozóan a jótállás időtartama 2021. január 1-jét követően megvásárolt termékek esetében
10 000 forintot elérő, de 100 000 forintot meg nem haladó eladási ár esetén egy év,100 000 forintot meghaladó, de 250 000 forintot meg nem haladó eladási ár esetén két év,250 000 forint eladási ár felett három év."Forrás: iStyle ÁSZF
-
Busterftw
nagyúr
válasz
fatpingvin #16 üzenetére
Parom epp most kapott meloban, tegnap erkezett. Nem panaszkodik ra, sebessegben ott van.
Persze egybol menni kellett Apple kereskedesbe multiport dongle-t venni. -
Maxxy10
addikt
Nem hiszem, hogy jelentősebb előrelépés lenne majd az előzőhöz képest de mindenféleképpen jó az irány.
Múltkor egy napra nálam volt egy M1-es pro modell... Nagyon ott van a gép hamar bele lehet szeretni -
hallador
addikt
A jótállás 3 év
Akkor az apple tudja rosszul?
Korlátozott jótállás és szervizelés
Magyarországon a fogyasztók a magyar polgári törvénykönyv értelmében a termék kézhezvételét követő két éven belül díjmentes javításra, cserére, illetve kedvezményre vagy vételár-visszatérítésre jogosultak az értékesítőtől az olyan termékek esetében, amelyek a kézhezvételkor nem felelnek meg az eladási szerződésben foglaltaknak.
...
Az AppleCare Protection Plan megvásárlásával akár három évre terjesztheted ki az Apple-től kapott professzionális műszaki támogatás és a kiegészítő hardverszervizelési lehetőségek érvényességét.Plusz pénzért igen.
Németországban veszem meg úgy is. Ott olcsóbb.
-
fatpingvin
addikt
ezt nem tudom megítélni. a Pinebook Pro egész jól fogy, a Huawei most egyelőre belső piacra de elkezdett ATX deszkákat gyártani (asszem Kirin vagy mi a nyű volt a SoC neve, talán itt is volt róla cikk) szóval magam részéről én bizakodó vagyok. ha a Huawei teszi hamarabb elérhetővé akkor Huawei ARM desktopom lesz, nem csinálok ebből lelkiismereti kérdést
-
hallador
addikt
Nálam most még ez ott tart, hogy azért veszettül el van rontva az ára, 16 GB memória, 512 GB memóriával szerelt AIR is elcseszett árban van. 590 000 Ft Azért ez picit el van rontva. Igaz az alapár 430 000 Ft. A 8 GB memória, és 256 GB ssd nem valami sok. Sőt kevés.
De legalább 2 év jótállás van rá már, ez viszont jó dolog, mondjuk ennyi pénzért lehetne 3 is, de ez az apple-nél nem volt soha goool.
Nekem pro nem kell mert ez hordozós gép lenne, meg azért vannak programok amik nincsenek meg még M1-re. Szóval ha ezeken képes faragni az apple egy AIR-e vevő leszek. -
gliskard
senior tag
válasz
fatpingvin #9 üzenetére
yep – és remélhetőleg lesz is, mert amíg a fejlesztők nem kezdenek csapatosan átállni arm alapú asztali fejlesztő eszközökre addig a kiszolgáló szinten is csak toporogni fog az arm – kb olyan lesz mint a linux desktop éve – jön-jön-jön, még mindig csak jön...
-
Sun02
újonc
válasz
fatpingvin #5 üzenetére
Nem te vagy a célközönség
-
moleculez
veterán
válasz
fatpingvin #5 üzenetére
Addig ne állj féllábon
-
fatpingvin
addikt
továbbra is tartom amit még az M1 kapcsán írtam: amint lesz hozzá értelmezhető 3rd party OS támogatás, érdekel. értem ez alatt nyilván azt hogy az apple nem akadályozza tevőlegesen a fejlesztők munkáját.
emellett amit aktívan várok az a normális, ha nem is ATX standard de desktop modellek amikbe lehet bővítőkártyákat pakolni. -
.mf
veterán
Nálam ugyan továbbra sincs tervben mac, de annak nagyon örülök, hogy alaposan felkavarják az állóvizet és felpezsdítik a versenyt. Az M1-gyel szerelt 13"-es Air Németországban 1000 EUR alatt is kapható - nem sok gép van még a piacon ilyen jó kijelzővel, akkuidővel, jó teljesítményű procival. Örülök, hogy nem ülnek meg a babérjaikon, hanem fejlesztenek tovább.
-
Sun02
újonc
Én is benevezek egy ilyen laptopra, pedig még DOS-al kezdtem dolgozni.
-
zzola
titán
Várjuk!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A márka szekere szépen meglódult, és ha minden a terveknek megfelelően alakul, már az idén kezeink közt tarthatjuk az újgenerációs lapkával szerelt vasak első képviselőit.
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T14s Gen2 - i5-1145G7 I 16GB I 256SSD I 14" FHD Touch I W11 I NBD Gar!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- LG 27GS95QE - 27" OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1000 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest