Hirdetés
- Ipari mennyiségű hibát javít az új GeForce driver
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- 3D nyomtatás
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- ASRock lapok általában
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Új vállalati Chromebook-ok AMD Rizsával, és 9 év szoftvertámogatással.
Akkor már lehet nem is élek... ez az UltraLTS+ -
Reggie0
félisten
válasz
hallador #157 üzenetére
Semmit se bizonyitottal. Alap linux letezik, bar tobb meghatarozas is van ra, mint pl. csak a kernelt nezve, kernel+szukseges alapprogramok vagy eppen a disztribuciok. De most maradjunk egy egyszeru peldanal amirol szo volt: felrakod barmelyik felhasznalobarat disztribuciot. Legyen mondjuk ubuntu.
Programok vannak windowson is, csak keves.Itt annak kell valaszt adni, aki allit valamit. Azon kivul, hogy mar megint kozod sincs ahhoz, amihez beleszolsz, meg semmit se bizonyitottal. A temaban meg plane nem. Az, hogy kiguglizol nehany modulnevet es idehanyod, meg nem bizonyitas.
-
hallador
addikt
2013as cikk komolyan. Eddig csak én bizonyítottam bármit is. Alap Linux nem létezik. Mert azon vannak programok a Windowson mwg nincsenek.
Ha nem értesz valamihez az nem baj, de ha hülyét csinálsz magadból hogy bebizonyítsd mekkora egód van. Pont ahogy írtad mint egy apu mindenben jobb mint más óvodás. A szint megvan. Szerintem is befejezhetjük. Eddig az értelmetlen és felesleges kötekedésen felül értelmes választ nem sikerült adnod semmire...
-
Reggie0
félisten
válasz
hallador #155 üzenetére
Nem nekem kell, nem en allitottam, hogy jobb, mint a windowsban. Kivancsi vagyok mitol jobb, erdekes modon ezt semmivel sem sikerult alatamasztani.
Ennyi ransomware van androidra: [link] Nem keves.
Te sem irtal semmi konkretumot, csak leirtad par biztonsagi alrendszer nevet, ami szinten nincs hasznalatban alapbol. Ilyet en is tudok, sot egy budai ovodas is kepes ra, de semmit se jelent. Ha szerinted ez az elvart teljesitmeny egy vitaban, akkor ne is folytassuk.
Tehat meg mindig ott tartunk, hogy bizonyitanod kene mitol biztonsagosabb az alap linux, mint a windows, ha mar ezt allitottad.
-
hallador
addikt
Igen de még mindig egy konkrétumot sem írtál a jogosultsagokkal kapcsolatban.
Elmeséled a Linux alapú Androidon mennyi ransomware van? Szerinted az android az elterjedtebb vagy a Windows? Csak mert azzal hogy leirod amit én csak Te konkrétumok nélkül abból egyelőre nem Te jössz ki jobban. Mondjuk a magyar alternatív valóságban lehet. Csak a valóságban nem.
-
Reggie0
félisten
válasz
hallador #153 üzenetére
Nem mismasolas ez, ha fogalmad sincs rola, ne szolj hozza, ennyi.
Mint mar sokan megmondtak a vilagtortenelemben, en is, a ransomwarek, virosok szama eleg szoros kapcsolatban van az elterjedtseggel, marpedig a linux desktop marginalis. Na ez a mismasolas, ha kitalalsz valami kamu ok-okozati osszefuggest. Mondhatnad azt is, hogy nem tudod mitol biztonsagosabb, ugyis ezt jelenti...
-
hallador
addikt
Ha nem is tudod mire gondoltam es itt kerdezed, akkor meg minek okoskodsz bele, hogy mit nem ismerek
Persze persze, de csak nem írtad le, hogy mire gondoltál mert így lehet mismásolni, meg félrebeszélni rendesen. Mint láthattuk.
Nem mellesleg az selinux a nepszerubb disztribuciokban nincs alapbol kikenyszeritve, tehat egy atlag juzer gepen pont hogy a tradicionalis vedelem van es ott kifujt.
Hát ha csak a ransomware-ek számát, meg a vírusirtókat nézem, akkor már biztonságosabb. Kezdjük ott, hogy a Microsoftnak egy önálló ötlete nem volt erre, a sudo, a selinux és vele hasonuló technológiákat koppintotta le. Majd melldöngetve adta elő, hogy az alap Windows mindennél biztonságosabb. Igaz, hogy az alap Windows semmire nem jó, de ez megnyugtatja az átlag felhasználókat.
Amint felteszek egy Adobe readert, vagy egy Office-t azonnal ugrott a biztonságérzeted. Lehet, hogy neked nem...Ha mellé teszem a "mindent vivő user experience-t". Mert ha tetszik ha nem a Windows user experience felett úgy 3 - 4 éve eljárt az idő, ha tetszik neked ha nem. Gondolom a fejlettebb országok közoktatásába azért kerül minimális Windows, mert mind hülye. Nem kérdeztél meg a prohardver "szakértőit" pedig...
(#152) Reggie0
Hát ha csak a ransomware-ek számát, meg a vírusirtókat nézem, akkor már biztonságosabb. -
Pingüino
senior tag
Nem tudom, mennyire számít tákolásnak, ha a kernel támogatja a Selinux kiterjesztést, csak a használatához telepíteni kell két kis programot: selinux-basics selinux-policy-default.
Ez olyan, mintha táblázatkezelőt akarnál használni, és az Office feltelepítésére azt mondanád, hogy tákolás.Ha pedig nem mélyedünk bele ennyire a biztonságba, csak egy alap windows-t és egy alap linuxot hasonlítunk össze, akkor megint csak utóbbi a biztonságosabb. Hiába mondod, hogy nem.
-
Reggie0
félisten
válasz
hallador #149 üzenetére
Ha nem is tudod mire gondoltam es itt kerdezed, akkor meg minek okoskodsz bele, hogy mit nem ismerek
Nem mellesleg az selinux a nepszerubb disztribuciokban nincs alapbol kikenyszeritve, tehat egy atlag juzer gepen pont hogy a tradicionalis vedelem van es ott kifujt. Semmivel sem lesz nagyobb a biztonsag mint egy windowson, ahol szinten utolag kell takolni, hogy valami ertelmezheto szinvonal legyen.
Az pedig teljesen irrelevans hol mikor vezettek be, a jelen allapotokrol beszelunk.
-
hallador
addikt
Azért ne keverjük össze a dolgokat. Ha a Traditional Unix Permissions-ra gondoltál, akkor az akkor létezett, amikor a Microsoft még gondolat sem volt. A DOS meg nem létezett. A másik, hogy az első ilyen szerinted hardeningek UNIX-okra, akkor jelentek meg, amikor a Windows NT sem, nem hogy a Windows 2000 létezett volna. (TRUSIX). A SELINUX is akkor létezett, amikor a Microsoft, még a Windows 2000-el bohóckodott, majd röpke 6 évre rá sikerült lekoppintania a Vistában.
Szóval nem baj, ha nem ismered az Operációs rendszerek történelmét, de nem kellene leszólni valamit, csak azért mert Te nem néztél utána valaminek.Hogy a Microsoft eljutott 1993-ban oda, amit a Unixok 1970-es években már tudtak, azt ne nevezzük haladásnak.
(#148) Tigerclaw
Na pont az ilyenek miatt nem használom a Windows-t. Van akinek ez belefér nálam nem. -
Tigerclaw
nagyúr
Nem akarom tovabb tuzelni a Windows ellenesseget, de ma nagyon felbosszantott megint. Reggel nem indul, pontosabban olyan mintha tobbszor ujraindulna. Nagyon jo user experience, hogy kozben egy arva infot se kozol a felhasznaloval. 3 probalkozas utan bejon az a utility, ami elvileg segithetne, de az inditasi problemat javito eszkoz, kozli, hogy nem sikerult kijavitania, de tovabbra se ir semmi konkret dolgot. Minden mas opcio, pl. utolso frissites visszavonasa, rendszervisszaallitas jelszot ker, amit meg is adok, de szerinte teves jelszo, mikozben masik gepen azzal be tudok jelentkezni a fiokomba. Meg is neztem, nem billentyuzet kiosztas hiba, a jo jelszot utottem be.
Ok, jojjon az USB-s legfrissebb telepito...mert az ugyanezt tudja, csak nem ker jelszot. Csinalok egy rendszervisszaallitast, de utanna megint csak azt latom, hogy ugyanugy nem indul. Ok, akkor ujratelepites, meghagyva az appokat, sajat adatokat. Erre kozli, hogy az USB-s telepitolemezrol o nem tud telepiteni ilyen modon, ha arrol lett bootolva...WTF??? Ez lenne az legfobb funkcioja... Persze ha nem errol bootolok megint csak oda jutok, hogy nem fogadja el a jo jelszot.
Ok, akkor muszaj teljesen ujratelepiteni. Rakattintok, egy masodpercre elindul, de meggondolom magam, mivel nem engedi leallitani, kihuzom a gepet. Visszadugom, elinditom...erre rendesen elindul es kozli hogy visszaallitotta a gepet, amit vagy 20 percel korabban kertem es sikertelen lett.
Az egesz ertelmetlen es borzalmas user experience, pedig meg ertek is hozza. Ettol meg a BSOD is jobb, mert ott legalabb van hibauzenet. Most inkabb csak sleepeltetem a gepet, leallitas helyett, hogy nehogy megint ez tortenjen es kozben meg a frissitest is ki kellett kapcsolnom mert ez a 2004 nevu update lefagyasztja az osszes gepemet.
A W10 ota tobb gepen belefutottam mar hasonlo inditasi hibaba es a legbosszantobb az hogy amikor baj van, nulla a kommunikacio a user fele. Mintha csak egy kenyerpirito lenne es egyszeruen nem mukodik. Nem tudom, hogy hardveres hiba, ha az akkor melyik elem, hol akad el a boot folyamat...semmi.
Barcsak hivatalosan arulna a Google a Chromebookokat nalunk is.
-
Reggie0
félisten
válasz
Pingüino #146 üzenetére
Hat, nem sokkal jobb. Ha jo lenne, akkor nem kene utolag telepakolni a kernelt egy rakat kulonbozo hardeninggel. A linux jogosultsagkezelese is eleg minimalis. Nem veletlen van szukseg olyasmikre, mint apparmor, rbac, stb..
Processzor privilegium szintjeibol is csak 2-ot hasznal, holott lenne 4. -
Pingüino
senior tag
"Amugy a linux sem sokkal biztonsagosabb, mint a windows"
Hát, azért de. És nem csak azért, mert kevesebb vírus van rá jelenleg (aminek am szintén lehetne vitatkozni az okán, mert nem csak az, hogy kevesebben használják).
Jobb a csoportházirend kezelője.
Jobb a jogosultságkezelője.
És bizony ha találnak benne valami hibát, a frissítés is valahogy hibamentesebben érkezik. -
Reggie0
félisten
válasz
hallador #144 üzenetére
Sajnos az egyaltalan nem egyertelmu, hogy eljart-e felette az ido. Ahogy a technikai fejlodesbol is latszik, nem mindig a kifinomultabb rendszer lesz a befuto, hanem a gazdasagosabb/jobban marketingel, stb.. Lasd procik.
En mondjuk orulnek ha a windows megmaradna, mert mar igy is szivas a linux elwindowsodasa. Szerencse, hogy lehet valogatni a disztrok kozott.
Amugy a linux sem sokkal biztonsagosabb, mint a windows, jo pelda erre az android. Egyszeruen a linuxot alig hasznaljak desktopnak, azt nem erdemes tamadni.
-
hallador
addikt
Meg a Windowsnál minden az amiről nem az MS tehet. Gyakorlatilag minden hiba ilyen. Szóval ez kB olyan mikor a taxis hiéna lehúzza a külföldi turistát utána elkezdi hibáztatni a turistát hogy miért nem alkalmazkodik a magyar szokásokhoz.
A Windows egy elavult alapokon karbantartó, sok kellemetlenséget járó rendszer ami felett lejárt az idő, home userek szempontjából biztosan.
-
Pingüino
senior tag
válasz
Alchemist #139 üzenetére
"A támadások nagyobb részét júzer error és a laza házirend okozza."
Az is elég gáz, hogy Home Windows-nál valakinek a házirendet kell buherálnia, hogy jól működjön, meg ilyen könnyű user error-t okozni. Pedig elvileg a Windows felhasználóbarát. Csak mára eljutottunk oda, hogy az átlag userek között mumusnak számító Linux egyes disztrói sokkal felhasználóbarátabbak."Persze a javítófoltok is fontosak, de ezeknek alaphangon úgy kellene frissülniük, hogy a funkcionalitáshoz egyáltalán nem nyúlnak hozzá.
A funkcionális fejlesztések pedig legyenek teljesen opcionálisak."
Még egy oldal, ahonnan vizsgálva nagyon rossz a Microsoft frissítési rendszere. -
Alchemist
addikt
válasz
hallador #137 üzenetére
a több éves driverek okozzák a támadások egy szép nagy részét
A támadások nagyobb részét júzer error és a laza házirend okozza.
Persze a javítófoltok is fontosak, de ezeknek alaphangon úgy kellene frissülniük, hogy a funkcionalitáshoz egyáltalán nem nyúlnak hozzá.
A funkcionális fejlesztések pedig legyenek teljesen opcionálisak. -
válasz
hallador #137 üzenetére
"... egyenként kell frissítgetni mindent, mer a Windows pontosan nem fogja megtenni helyettem. Ez nem 2 perc.
...
Az pedig, hogy a Windows frissítés mindent megold, simán csak felelőtlenség. A nem kell frissíteni a drivereket, miközben a több éves driverek okozzák a támadások egy szép nagy részét. Erre a Microsoft is rájött, csak nem megy a driver terítés, mert hol ez a gép, hol az omlik össze.
Az ebből fakadó időráfordítás pedig egy időhúzás..."Többek között a fentiek miatt az utóbbi években erősen elgondolkodtam, hogy asztali fronton áttérek a brand gépekre + notiból is csak business class-t veszek; aprón mindkettőből bőséges a kínálat. Az ezekhez adott karbantartó szoftverek talán normálisabbak, talán ezekre már rá lehet bízni a frissítést.
-
hallador
addikt
válasz
moleculez #128 üzenetére
Fentebb leírtam már de leírom neked nagyon szívesen megint. Ha van egy Windows-on, egy Totalcommander, putty, winscp, libreoffice, cisco anyconnect, adobe reader, ccleaner, np++ akkor ezek automatikusan képek frissülni? Igen pontosan, ahogyan leírtad egyenként kell frissítgetni mindent, mer a Windows pontosan nem fogja megtenni helyettem. Ez nem 2 perc.
És most ne hozz bele még egy változót, mert azzal csak rontasz a helyzeten, mert pont a windows az ami giga számra zabálja a frissítésekkel a helyet, ellentétben a többi rendszerrel.
Az pedig, hogy a Windows frissítés mindent megold, simán csak felelőtlenség. A nem kell frissíteni a drivereket, miközben a több éves driverek okozzák a támadások egy szép nagy részét. Erre a Microsoft is rájött, csak nem megy a driver terítés, mert hol ez a gép, hol az omlik össze.
Az ebből fakadó időráfordítás pedig egy időhúzás, ráadásul az átlagember nem akar ezzel foglalkozni, mert nem ért hozzá, másrészt nem érdekli, és miért is kellene, hogy érdekelje? Miért kellene érteni hozzá?
Bocs alaphelyzetben miért húzza a Microsoft az emberek idejét, és miért terít selejtes drivereket? Amiről Ők soha semmiről ne tehetnek?
Ez nem túlreagálás ezek a tények.
-
hallador
addikt
Nem. Bocs a fanatikusságtól nagyon messze van. Nem hoztál egy ellenpéldát sem. Szóval nincs példád arra, hogy nem így lenne,.
De én itt abbahagytam, mert fanatikus vagy és olyan dolgokat állítasz amik köszönő viszonyban sincsenek a valósággal.
Ekkor sorold kérlek mi nem így van ahogy leírtam, de az előzőre sem válaszoltál még, csak előhozta a fanatikusságot. Ami egyre volt jó, hogy tiéd legyen az utolsó hozzászólás a témánkban. De igazából semmivel nem tettél hozzá, csak annyi, hogy megvádoltál valamivel, ami tisztán hazugság, miközben semmivel nem tudtad megcáfolni amit írtam. Fél meg negyed válaszokat adtál, valamint a frissítési kultúra nincs meg, mert az bizony nem csak a windows frissítésből áll a Windows esetében, ellentétben a Mac, Linux, ChromeOS esetével. Ahol alap.
Nem tudom, nekem ez nem stílusom bocs...
-
Pingüino
senior tag
válasz
MeszesKPT #133 üzenetére
Ha nem Windows-t, meg MS Office-t tanítanánk az iskolában, hanem elveket, amik alapján a gyerek bármilyen oprendszerrel és office-al elboldogul, már rég erősen rétegtermék lenne csak. Vannak területek, ahol megkerülhetetlen a használata, de minden másra csak felesleges nyűg.
Bár hozzáteszem am, hogy már a kilencedikes gyerekek között is van olyan, aki csak az iskolában használ windows-t. Szóval jönnek még az MS-re rossz idők.
-
Alchemist
addikt
Ma esti félreolvasásom:
"Join the Windows Insidious Program" -
moleculez
veterán
válasz
Pingüino #129 üzenetére
Tudom, volt egy Linuxos gepem is, pont azert, hogy hasznaljam, kiprobaljam. Es bizony, ez igen jol ki van talalva, napi altaanos hasznaltra nem is kell tobb. Es tenyleg nem veletlen vagyok mac user, gondolhatod. Viszont hallador kollega kicsit tulgondolkodta, szerintem.
-
Pingüino
senior tag
válasz
moleculez #128 üzenetére
Nézd, az az igazság, hogy kényelmi szempontból tényleg borzalom. Linuxon be van állítva az automatikus frissítés, és frissíti a rendszert, az összes csomagtárolóból telepített programot, meg a kernelt is felügyelet nélkül, és ki-be kapcsoláskor konfigurálgatás nélkül. Úgy tart mindent up to date, hogy semmi dolgod, bajod nincs vele. Ráadásul bár ott sem mindig tökéletesek, de nagyságrendekkel kevesebb komplikáció van a frissítésekkel. Windows-on meg...
Sztem nem kell ecsetelni.
Csak az érvel mellette, aki kb. Lesz...ja, hogy friss-e a rendszer.(#124)edward2
Azért azt tegyük hozzá, hogy eddig sem volt nagy, és egyre szűkül a pc-n játszók köre. Sokan inkább vesznek egy konzolt ha játszani akarnak. Ezen kívül meg tényleg csak munkagépen lehet létjogosultsága a windows-nak. Általános felhasználásban sok jobb alternatíva van már. -
moleculez
veterán
válasz
hallador #127 üzenetére
Nézd, messze nem vagyok Win fan, tisztában vagyok a nyűgjeivel - ezért (is) vagyok mac user. De, azért masszívan tulreagalod a dolgot. A legtöbb program szól, hogy van frissebb verzió. A driverekkel, ha működnek minek kell foglalkozni. Ha van valami érdekesség, tele lesz vele a szaksajtó, frissíted. Főleg gamer sem vagy, nekik jön jatekspecifikus upgrade néha. De van minden hw komponensnek kliensalkalmazása, az is vonyít, ha új driver van kint.
"5 kattintással és 2 perc alatt. Windows-on meg lehet telepítgetni.... Nem két perc!"
Akkor nem két perc, ha lassú a neted, és szerintem 5 kattintásnál kevesebből is megvan. Mi az, hogy telepítni kell?! Egyenként másolod be a binárisokat, vagy mi?
Mégegyszer, no offense csak úgy állítod be a Wint, mintha valami parancssorból futtatható számlakezelő program lenne.
-
hallador
addikt
Bocs, de nem értem a logikád.
Nem ez nem az én logikám, hanem annak a trendnek a logikája, ami kialakulóban van, pl az USA iskolákban. Ott már fel fog nőni egy olyan generáció, ki nem windows-on nevelkedett. Szerencsére.
Igen ott van a windows 'üresen'. Feltepítesz egy chromeot és már tudsz rajta annyit csinálni mint egy chromebookon.
5 kattintással és 2 perc alatt. Windows-on meg lehet telepítgetni.... Nem két perc! Még ninitével is legalább fél óra. Mert van ami nincs meg ott, és külön kell leszedegetni.
Online office programok windowson is vannak. Miért kéne azon hivatalos MS officet használnod?
Nem ez a lényeg, miért kell frissítgetni külön mindent?
Ez a driver frissítés is valami beakadt dolog lehet nálatok. Én szoktam évente nézegetni az új drivereket de a többi 5 gépen évek óta semmilyen driver nem volt frissítve és semmi sem crashel.
Engem nagyon zavar, ha sok éves driverek vannak fenn. Miért nem tudja a Windows, mint az android, meg a Linux, hogy frissít mindent? A BIOS-t kézzel kell otthon frissíteni, de minden mást megoldanak. Már bocs, de "a letojom a frissítéseket, mert kit érdekel", nekem nagyon nem jön be.
Az androidos példa: ms storeból telepített programoknál ugyanúgy update all gomb és frissít... Néha használni is kéne a Windowst.
Ja és a store-ban milyen progik vannak? Csak kérdezem...
Ezek lennének az ingyenes alkalmazások?
Meg ami valamire jó az pénzbe kerül, mert amúgy ingyenes lenne, csak hát...
Lehet hogy néha mikor ajánlasz valamit meg kellene nézni valami mért kerül pénzbe az MS store-ba, amikor ingyenes a program.Szerinted csak céges környezetben működik.
Na idézd hol írtam ilyet.
Gondolom játékot például életben nem indítasz.
Nem, és bocs az átlag ember sem. AZ kb olyan megszólalás volt, hogy azért kell Windows-t használni, mert a photosop windows-on fut, ja a photosop-ot a userek 0,01%-a használja...
Másik pár millió ember meg napi szinten igen.
Ja a 4 milliárdból, akinek meg pont nem kell Windows..., mert az androidos telefonja, meg az online programok, amit teljsenen mindegy, honnan futtat tökéletesen meglel erre a célra.
Szerintem most kellene befejezni, mert úgy tűnik, hogy érveid nincsenek, de elkezdtél nagyon félrebeszélni. Mint mondtam nem szeretnék időt húzni arra amire nem kell...
-
Tigerclaw
nagyúr
Gondolom a default Chrome appok megelegednek az ulw-s celeronokkal, 2GB RAM-al, 64/128GB tarterulettel, de mi van ha valami komolyabbat is futtatnek rajta?
Pl. most mar hasznalhato VS Code, XAMPP, esetleg mas IDE-t, webserverek, adatbazis kezelok a Chrome OS-en. Ezeknek milyen az eroforras igenye, ha smooth programfejlesztest akarok? CPU-bol biztos i5 vagy Ryzen lenne a valasztas, de mondjuk 8GB RAM eleg?
Remelem a Pixelbook/Pixel Go utodja elerhetobb aru lesz. Macbook Air arszinten mar inkabb Macbookot Air-t vennek.
-
edward2
addikt
válasz
hallador #123 üzenetére
Bocs, de nem értem a logikád.
Igen ott van a windows 'üresen'. Feltepítesz egy chromeot és már tudsz rajta annyit csinálni mint egy chromebookon.
Online office programok windowson is vannak. Miért kéne azon hivatalos MS officet használnod?
Ez a driver frissítés is valami beakadt dolog lehet nálatok. Én szoktam évente nézegetni az új drivereket de a többi 5 gépen évek óta semmilyen driver nem volt frissítve és semmi sem crashel.
Az androidos példa: ms storeból telepített programoknál ugyanúgy update all gomb és frissít... Néha használni is kéne a Windowst.
Ezer másik ok van ami miatt a windows ha rossz lenne is megkerülhetetlen lenne. Szerinted csak céges környezetben működik. Gondolom játékot például életben nem indítasz. Másik pár millió ember meg napi szinten igen.
-
hallador
addikt
Egy sima Windows-al mit szoktál csinálni? Az az ha megkapok tegyük fel egy gépet amin van egy gyárilag feltelepített Windows 10 akkor azzal mit tudok kezdeni?
Mert ha nincs office, a munkához semmilyen programot nem tartalmaz, ha valaki szórakozik semmilyen program nincs hozzá alaphelyzetben. Erre akartam kijutni.Fel van téve egy Linux alaphelyzetben mindent tartalmaz, de ha nem akkor a megfelelő felületen tegyük fel Synaptic-ban 3 perc alatt kattintom össze, ami 3 percen belül fenn van a rendszeren, majd ezt a rendszer automatikusan frissíti magától ezentúl, nem nekem kell vele szenvednem. Egy nagyvállalati környezetben van sccm akkor még ok, de ugye otthon nincs.
Na windows-ban ez minden programnál egy szenvedés.
Ott vannak a driverek, ami esetében az elmúlt 3 évben bebizonyosodott, hogy a Microsoft Update eléggé megbízhatatlan, mert ugye a gépek simán elcrashelhetnek ha épp úgy van, tehát a gyártó saját alkalmazását érdemes használni. És erről persze a microsoft soha nem tehet.
Szóval ha van egy sima windows telepítésed minden nélkül az mire is jó?
Ok ott vannak az olyan programok, mint a ninite, de az csak az első alkalommal lesz gyors a, utána nekem kell majd vele szenvedni, hogy a programok frissek is legyenek.
Idő!
Ezért nem használok Windows-T.
A Chromebook mindenre jó amire egy átlag felhasználónak kell a mindennapokban, ehhez nem kell windows, felesleges időhúzás, kidobott pénz. Ha meg standalone programokat kell használni, akkor ott a Linux.
Ott vannak az online office programok.Androidpn annyit kattintok, hogy update all aztán megfrissít mindent magától. A Windows-on?
Ha pedig céges, és speciális program kell, akkor kell a Windows. Na egy átlag felhasználónak ma már 2020-ban semmilyen indok nincs a lustaságon felül arra, hogy windows-t használjon. Erre nagyon gyorsan rájöttek már a fejlettebb országok iskoláiban, de Brazíliában, vagy Spanyolországban is.
A windows-nak ma mér csak céges körülmények között van értelme. Ott is csak azért mert szabályozni és automatizálni tudják a fentebb leírtakat. Máskülönben csak nyűg legalábbis nálam.
-
MeszesKPT
őstag
Végülis van benne Paint meg Notepad...
A Windows és az alatta futó alkalmazások frissítési modelljét azért elég nehéz védeni. Ha már PC-s példa, mintha a Steames játékokhoz nekem kellene lesnem, hogy mikor elérhető és letöltenem a kiadó honlapjáról a frissítést, szemben azzal, hogy a rendszer automatikusan elintéz nekem mindent és minden up to date.
-
hallador
addikt
Nem magyarázom meg mert neked láthatóan ezzel nincs. Nekem van ezzel problémám.
Nekem az a problémám, hogy a félig itt ott frissen tartott rendszereket összemossátok azzal, hogy felment a Windows update aztán ennyi.
A kettőt ne keverjük össze. Egy windows-al semmire nem mész a gépen. És egy program telepítés Windows-on nem annyi mint mondjuk az androidon. Szóval ne akard megmagyarázni, hogy egy windows pc frissítése az annyi, amit fentebb vázoltok. Mert a felét kihagytátok. Mert a Windows önmagában semmire nem jó. A komplett programrendszer alkotja a "Windows"-os pc-t. Ha meg így nézem, mert máshogy hogyan lehetne nézni, akkor szenvedés az egész...
Ja meg ott vannak a driverek ami meg a másik fele.Ami automatikusan megy más rendszerben azzal a windows-ba szenvedni kell egyenként.
Meg ne magyarázd, hogy ez egy sokkal jobb módszer, mintha erről az oprendszer gondoskodna. Ráadásul úgy, hogy ugyan soha senkinek nincs baja a Windows-al, de pl én már azért nem használom, mert a microsoft felfogása analóg egy digitális világban. Ennyi röviden.
-
edward2
addikt
-
hallador
addikt
Ok, na látod én meg ezt a mentalitást magammal szemben nem támogatom. Nekem ha fenn van egy oprendszer, akkor legyen a legfrissebb. A céges nem laptop gépemen van windows 10, ami kb javonta 1 alkalommal van bekapcsolva, köszi, ez a 10 perc arra nem elég, hogy a szoftvereket letöltse ami fenn van a gépen, nem hogy frissítse. Szóval az urban legendeket hagyjuk, ezeket másnak.
Igen ha mindent frissen akarsz tartani egy windows-on az legalább hetente 1,5 óra, ha jön egy nagyobb build akkor 2.
Ja és nem 100%on üörög a processzor, mert vagy a vírusírtó vagy a windows update b@sz@ksz1k éppen...
Na ez a chromebookon, meg a linuxon egy restart és 3 perc. És nem olyan restart, hogy még 10 percet konfigurál előtte, meg utána, meg a frissítés után amit a microsoft kitol vagy megy a gép utána vagy nem, mert hát a microsoft soha nem hibás semmiért de mégis csak azok a szoftverek a stabilak, amit a saját brand által szállított alkalmazás tesz fel pl: HP support assistant. Szóval értem.Ja meg a 28-or ingítod újra a gépet mert vagy emiatt vagy amiatt kell mert a microsoft nem hibás, de a komplett rendszer így múködik amúgy...
Akkor te amit ad a windows felteszed minden mással nem foglalkozol. Ne nálam ez nem így van.
Ha meg rendesen foglalkozol vele, akkor a Windows-ra elmegy a minimum 6- 10 óra attól függ, milyen a frissítés amit kitolt az MS.ha bármelyik OS le merné frissíteni a biost(!) magától
Szerinted egy nagyvállalatnál, ahol van 6000 Enterprise notebook, vagy egy amerikai iskolában, ahol van 1000 - 2000 chromebook, ott majd egyenként mennek frissítgetni? Komolyan gondoltad?
(#77) edward2
Mint fentebb írtam, ha nem foglalkozol semmivel csak feltolod amit a Microsoft kiad, akkor csak 2 - 3. Aztán majd lesz csodálkozás, hogy vagy elindul az alkalmazás vagy rosszabb esetben a gép sem.Az utolsó eset a sokból:
Here’s Why Windows 10 Crashes On Lenovo Laptops - And How To Stop ItEz 5 napja volt.
Na van akinek erre van ideje, ahogy öregszem a Windows kín nem pedig egy jól megtervezett rendszer. Nem csak tartalomfogyasztásra, hanem munkára sem tartom egy jó eszköznek. A másik, ha nekem még a munkámra is megfelel bármi más ami kényelmesebb, akkor a kínkeserves indián lánctalpért kellene nekem Windows-al szenvednem?
-
opr
nagyúr
válasz
Pingüino #112 üzenetére
Konkrétan volt ilyenem, még 2003-2004 körül. Reggelente, fogmosás után megmostam a csap alatt szappannal, melegvízzel. Sajnos olyan hülye anyagból volt, hogy így is koszosodott (mondjuk kímélve nem volt, ilyen szempontból a legroszabb fajta hülyegyerek voltam kamaszként), úgyhogy havi egyszer belevágtam egy kád vízbe, hadd ázzon.
Annyi volt a titok, hogy utána mindig jó alaposan át volt törölgetve, szárítgatva.
Kb három évesen, tökéletes állapotban adtam el ismerősnek, akinél talán mai napig ott figyel a fiókban, még évekig használta, sose ázott be, kiváló ügynök volt. -
Tigerclaw
nagyúr
Ezek a 3000-es Ryzenek beragadt keszletek lehettek.
-
opr
nagyúr
válasz
Pingüino #104 üzenetére
Na, és itt jön be a képbe az, hogy nem értesz hozzá. Különben nem írnál ekkorra marhaságot. Én már csak azt nem értem, hogy ha valaki veszi a fáradságot, hogy megtanuljon bánni a Linux-al, akkor az miért fáj, hogy legalább mondjuk negyedannyi időt eltöltsön azzal, hogy megtanulja a Windowst is, pláne ha még tanítani is fogja...
Van megoldás a problémádra, rengeteg, csak mondjuk rá kellett volna szánni a probléma megoldására feleannyi időt, mint amennyibe az került, hogy itt sírsz rajta. Persze, ez nem feltétlenül kívánatos, hiszen akkor nem lehet "windóz fos" feliratos kis papírsárkánnyal fel-alá rohangálni bolyhos tuxpapucsban.
A Windows szar? Hohó! De még mennyire. Csak pont nem azért, ami miatt sírsz, mert azt minimális hozzáértéssel egy fél óra alatt megoldod, még akkor is, ha csak a home verzió van, ami amúgy ennyi gépnél már eleve hiba. -
opr
nagyúr
válasz
Pingüino #105 üzenetére
Nagyon fiatal lehetsz.
Egy példa: siemens m35. Zseniális telefon volt, kb 15 éve, és már akkor tudta ezt, hogy úgy vízálló, hogy közben házilag, egy pillanat alatt levehető a hátlap, cserélhető az akku. És még csak kifejezetten drága sem volt. Jó, ok, olcsó sem, de közel sem volt mai értelemben vett csúcstelefon árban. 15 évvel ezelőtt tehát még tudták oldani olcsón, tömeggyártott formában. Akkor ma is simán meg tudnák, ha kicsit is akarnák.Szerk: bocsánat, nem 15 éve volt, hanem 20...
-
Pingüino
senior tag
válasz
secretgarden #102 üzenetére
"Mintha úgy gondolnák, hogy aki drága telefont vesz az elsősorban dísznek veszi"
Mert sokan sajnos tényleg annak veszik. Ha nem annak vennék, nem lenne annyi iPhone tulaj. -
Pingüino
senior tag
És ugyan mit állítsak be rajta? Nap végén magyarázzam a gyereknek, hogy csak leállításra nyomjanak, ne frissítés és leállításra, mert akkor reggel induláskor is frissít?
Am meg lehetne ezt oldani rendes távoli adminisztrálással, de ahhoz olyan rendszergazda is kellene. Maradjunk annyiban, hogy a windows nagyon nem felhasználóbarát. Pedig sokan ezért tartják jobbnak a linuxnál, mert felhasználóbarátabb. Régen lehet, hogy így volt, de ma már nem.A linuxnak meg szintén vannak hibái, de közel sem annyi. Ha valaki veszi a fáradtságot, hogy megbarátkozzon vele, egy élhetőbb rendszert kap. De nem is ez a probléma. Hanem hogy digitális kompetencia nevű tanórán Microsoft Office-t tanítonk. WTF! Utána meg szembe kerül a gyerek egy google docs-al, sheets-el, vagy egy Libre Office-al, és azt se tudja, mihez kezdjen. De ugyanez a Windows is. Általánosan kellene tanítani az informatikát, nem vállalatspecifikusan.
-
secretgarden
aktív tag
válasz
#52931072 #101 üzenetére
Pontosan. Egyébként akkukapacitás terén abszolút hülyeséget csinálnak, például alsó vagy középkategóriás telefonokba pakolnak nagyobb akkukat (Lásd Motorola G Power széria, vagy éppen a vadonatúj Samsung M51 amiben 7000 mAh-s akku van), viszont a csúcskategóriában meg 3500-4500-al szúrják ki az ember szemét (gyakorlatban az a fél mm vastagság csökkenés a kisebb aku miatt, vagy a 10-20 grammal kevesebb tömeg nem érzékelhető)... Mintha úgy gondolnák, hogy aki drága telefont vesz az elsősorban dísznek veszi és nem használni. Minta csúcstelefont nem illenék sokat használni. (Autós hasonlattal élve jól látszik a dolog abszurdsága, olyan mintha azt mondanám, hogy Opel Astrába 60 literes üzemanyag tankot teszünk (rendben is van), de a Mercedes S osztálynak csak 35 literes tankot tervezünk, és ha valaki panaszkodni mert, azt mondjuk, hogy így könnyebb és laposabb lehet az autó, és amúgy is, van benzinkút mindenhol, nem? ...)
-
törölt tag
válasz
secretgarden #100 üzenetére
Igen, legalább a felsőbb kategóriás készülékeknél lehetne hosszabb a támogatott időszak, mert azok a készülékek többnyire nem olcsóbbak a szifonoknál. Meg aksicsere akciókkal lehetne villogni, mert úgy pazarolják a lítiumot meg a többi felhasznált ásványt, mintha végtelen készletek lennének. Azért nem mindegy, hogy két év vagy 6-7 év után kerül egy készülék a kukába.
-
secretgarden
aktív tag
Hát igen. De ha nem az akku, akkor meg a (rendszer/biztonsági) frissítések hiánya miatt nem ildomos 2-3 évnél tovább használni. Csak maréknyi telefon kap 3 évig frissítéseket (OnePlus, Samsung újabb S és A szériái stb.), a többinél 2 évnek is örülni kell, ha meg alsóbb kategóriás, akkor 1 évnek is örüljünk. (Kivéve persze ha Apple-t vesz az ember, érdekes módon nekik meg az 5-6 év frissítés, még az olcsóbb SE telefonjaiknál is.) Amikor egy telefon x százezer forint (illetve sok száz vagy éppen ezer feletti Euro/font/dollár) azért gáz hogy hogy két-két és fél év után ne frissítsék, Vagy hogy az akkuja miatt dobni kelljen. Nemcsak a pénztárcádnak, hanem a környezetnek is, hány százmillió tökéletesen jó telefon megy a lecsóba minden évben elfáradt akkuk, megszűnő támogatás stb. miatt... Én kizártnak tartom, hogy például e két dolog mögött nincs egy olyan gondolat is a gyártók részéről, hogy így majd gyakrabban vesz az ügyfél új telefont - több pénz nekünk, és direkt így tervezik őket, pénztárcád, fenntartható erőforrás és nyersanyag gazdálkodás, környezetszennyezés meg letojva...
-
opr
nagyúr
válasz
secretgarden #98 üzenetére
100%-ban egyetertek. Utobbi nem is tudom hany evben gyakorlatilag mindig (na jo, nem mindig, de az esetek nagy reszeben) doglodo akku volt a baja a telefonjaimnak, es mivel sokszor meg a szerviz is azt mondja, hogy akkut tud cserelni, de ugyanugy osszerakva, mint gyarilag volt mar sose lesz (pl ip68 valszeg buko), ezert a vege az, hogy tokeletesen hasznalhato keszulekek porosodnak a szekrenyben, amiket nem csereltem volna le, mert minek. Igy viszont veszem kb 2 evente az uj telefonokat, amivel megmondom oszinten, az osszes hocipom tele van mar, de nagyon.
-
secretgarden
aktív tag
-
opr
nagyúr
Vagy, mondjuk... Be lehetne allitani azt a hulye vindozt rendesen, hogy ne kelljen az oran tanitas helyett varni a hulyesegeire...
Amugy egyetertek azzal, hogy a windows fos. Azzal nem ertek egyet, hogy a linux jo. Chrome OS-el tapasztalatom nincs, de a tobbi OS-el eleg sok van, ez alapjan a velemenyem jelenleg az, hogy jo OS nincs, csak mashogy szar. Nameg ha barmelyiket tobbre akarod hasznalni, mint alap office meg bongeszes, akkor ahhoz nem art erteni. Igen, a windows-hoz is erteni kell, arra is ra kell szanni az idot, plane ha tanitani szeretned, plane ha meg rendszergazdulsz is.
-
törölt tag
Az a leggyönyörűbb amikor a középsuliban ms office a tananyag ( lehetne libre is), a ms student programban lehetne a diáknak ingyen office, de valahogy nem sikerült az info tanárral zöld ágra vergődni ebben a kérdésben (kellene az iskola mail címe vagy ilyesmi, szóval mély csend, az iskola hallani sem akar a kérdésről), gondolom nincsenek licenceik vagy ilyesmi. Kérdem csak nem virágboltit használ a tanár úr?
-
Pingüino
senior tag
válasz
secretgarden #92 üzenetére
Annyi, hogy telefonoknál érthető, mivel ugye user részéről elvárás lett, hogy por és vízálló legyen a telefon, azt meg leszedhető hátlappal nem tudják biztosítani. De am általában mire tönkremenne egy aksi, addigra úgyis elavultnak gondolja a user a telefont, és lecseréli, szóval ez nem akkora gond. Meg am laptopoknál is kb. rétegigény a billentyűzet cserélése, azon kevesek meg szét is tudják szedni hozzá.
-
secretgarden
aktív tag
Mindent lehet persze, ha az ember eleg turelmes :-) A regi laptopoknal még volt olyanhoz szerencsém ahol a billentyűzetet ki lehetett venni a laptop szétszerelése nélkül. Mostaniaknál a billentyűzet billentyűi közötti műanyag általában egy elem laptop többi részével, így felfelé nem lehet kivenni a billetnyűzetet, csak ha szétszedi az ember a laptopot... (Sajnos mindennel ez van, régen ugye telefonokban is a hátlap leszedése után cserélni lehetett két mozdulattal az akkut, most meg...)
-
Pingüino
senior tag
Ebben is csak az az érdekes, hogy pl. egy linux mint, amit én használok, vígan elszaladgál egy ezer éves atom procin is, és ugyanazt a funkcionalitást adja, mint egy erős gépen. Szóval ja, a windows nem kicsit tele van tömve felesleges kacatokkal. Minden új verzió csak egyre erősebb gépet igényel, pedig annyit nem tesznek hozzá, ami ezt indokolná. Nem véletlenül ragaszkodnak sokan a mai napig az XP-hez. Mert ahhoz még nem kellett ilyen gépigény. És ezzel most nem azt mondom, hogy XP-t használni jó, és biztonságos, de megértem azokat, akik azt használnak, hogy nem akarják csak azért lecserélni a gépüket, hogy fusson rajta a win10, amikor azon is megoldják, ami nekik kell.
-
Pingüino
senior tag
válasz
secretgarden #84 üzenetére
Lehet am cserélni a billentyűzetet a laptopokban, ha érzel rá elég affinitást, csak sajnos a billentyűzetet sem olcsó, és egyszerű beszerezni hozzájuk.
-
törölt tag
válasz
secretgarden #85 üzenetére
Azért annyira nem vészes a helyzet általában, gépe válogatja. Nekem régi fm2-es amd gépeim is vannak, azokra pl pikpakk feltelepült a 2004-es vf is és gond nélkül üzemel, akárcsak anyukám Toshiba notijával sincs gond pedig nem mai darab, még három számjegyű i3 van benne.
Azért tényleg villanthatnának egy sokkal kisebb erőforrás igényű win verziót, mert jelenleg a home és pro verzió között alig érezni a különbséget.
Itt lejjebb szóba került a fogyasztás kérdése, ahogy olvasom a különféle teszteket, azt szűrtem le, hogy üresjáratban valamivel többet esznek az amd procik, viszont a teljesítmény/fogyasztás mutatóik jobbak mint az inteléi. Az meg hogy rosszabb az amd procik átlagfogyasztása egyszerűen nem igaz.
Régebben ezzel kampányoltak(amikor még igaz is volt), de jelenleg az intel ebben a témakörben lapít mint szar a fűben. -
Pingüino
senior tag
Azért az elég gáz, hogy a napi első informatika óra első 10 perce azzal megy el, hogy bekapcsoljuk a gépeket, és a Windows frissít.
Nem igaz am, hogy a windows-on kívül minden más oprendszernél meg tudták oldani, hogy a frissítés megy a háttérben. Linuxon még a kernelfrissítés sem sz...rakodik ki meg bekapcsoláskor, csak újraindítás után egyszerűen az új kernellel indul. Röhely.
És akkor ha épp olyan frissítés jön, behal 1-2 gép. Rosszabb esetben az összes.
De azért az informatika órán nem kompetenciákat fejlesztünk, meg általános elveket tanítunk a számítógéphasználatról, hanem windows-t tanítunk, meg microsoft office-t.
Az egész egy nagy öntökönlövés. -
opr
nagyúr
válasz
secretgarden #83 üzenetére
Na, ezt mondjuk el tudom hinni. Az egy masik kerdes, hogy ezt nem is lenne szabad engedni, hogy ilyen gyende hardware-t agyonussenek egy win10-el, egyszeruen nem arra valo se a CPU, se az OS. Ez viszont szerintem teljesen az MS hibaja, nem lenne szabad engedniuk, hogy minden kacatra felrakjak a teljes erteku OS-t, lenne igeny valami alaposan herelt verziora, amin a programok futnak, de a sok idiota szolgaltatas meg hatterfolyamat, aminek egy ilyen vason konkretan zero ertelme van, nem. Szvsz azert nincs ilyen, mert hamar kiderulne, hogy az emberek 99%-nak nincs szuksege a sok felesleges baromsagra, ami alapbol benne van az OS-ben.
-
secretgarden
aktív tag
válasz
#52931072 #79 üzenetére
Én szerencsére megúsztam gond nélkül a Windows frissítéseket anno amíg Windowst használtam. Feleségem kevésbé volt szerencsés, neki sikerült anno összeépíteni egy custom PC-t, amire a Windows kb. tizedszerre települt fel, egyébként mindig belehalt a telepítésbe, de utána is állandóan elszállt random időközönként kékhalállal, hiába tettük fel mindenből a legújabb drivert, hiába töltöttünk sok órát internet keresgéléssel hogy mi lehet a baj (akkor fogadtuk meg hogy többet gépet nem építünk, jó pár éve volt, tartottuk is magunkat hozzá). Viszont érdekes módon Linuxszal meg tökéletesen ment, egyszer nem fagyott, ugyanaz a gép... Amit helyette kapott Windows gép, az ment rendesen, frissítésekkel sem volt gond, kivéve egyszer, amikor egy frissítés során-után kb. 15 alkalommal indult újra, kezdtünk aggódni hogy végtelen újraindulási ciklusba került, de aztán szerencsére magához tért és rendezte sorait. De az aggódás onnantól kezdve megvolt minden Windows frissítéskor, hogy mi van ha most tényleg bedöglik valami... (Azóta rájöttünk hogy egy bármilyen indie játék elmegy egy olcsó áruházból vehető gépen is, AAA FPS és hasonló játékokhoz meg ott a PlayStation...)
-
secretgarden
aktív tag
válasz
Tigerclaw #78 üzenetére
Sosem értettem miért nem lehet a laptop billentyűzeteket cserélhetőre tervezni. Hat patent meg egy csatlakozó meg szabvány méret kérdése lenne az egész. Aztán mindenki olyanra cserélné amilyenre akarja.
Nekem a tízujjas gépelés lett a megoldás, amit még bő 15 éve tanultam meg magam, könyvből, munka mellett, és nagyon sokszorosan megtérült. Innentől kezdve csak beállítom az éppen használt nyelvet, amit Chrome OS is tökéletesen lekezel, aztán hajrá. Ha nem tanultam volna meg, bajban lennék, mert többnyire angolul írok, de azért jó bőven akad hogy magyarul vagy spanyolul, néha meg még franciául is (bár ez utóbbival nagyon hadilábon állok :-)) Szóval még ha lenne is cserélhető a billentyűzet, gáz lenne naponta többször cserélni.
És sem értem miért nem fekszik rá a Google meg az importőrök jobban erre a témára. Magyarországon lehet kapni kb. 2 Chromebook márkát. UK-ben vagy Franciaországban kb. 6-ot. USA-ban meg nagyjából egy tucatot...
-
secretgarden
aktív tag
Biztos erős géped van. Próbáld meg kivárni a Windows frissítést egy belépőszintű Atom N2800-as, Celeron N3060-as, Pentium N3700-as olcsó laptopon. Good luck - simán eltart 6-8 órát. Tapasztalat, sajnos... Egy Chromebookon viszont 2-3 perc a frissítés a leglassabb processzorral is.
-
secretgarden
aktív tag
Köszi a válaszat.
Mindegyik másik válaszoddal másoknak is egyetértek. Az a helyzet, hogy valószínűleg sokaknak akik a prohardvert olvassák és akár hozzá is szólnak a cikkekhez egyben hobbijuk is a számítástechnika, Windows stb. Nekem viszont nem (de azért szeretek valamennyire képeben lenni), nekem egy eszköz, tudja azt amire használom, ha megnyomok rajta egy gombot azonnal legyen üzemkész és használható, és a lehető legkevesebb időt kelljen állítgatásra, frissítgetésre-updatelésre fordítani. És ezzel szerintem a felhasználók legalább kilencven százaléka így van. -
törölt tag
Az idén azért sok elszart frissítést kitolt az ms.
Nekem a kis skylake cerkás notin az utolsó (nem verziófrissítés) elszarta a wifit és a hangot is. Próbálj drivert frissíteni online amikor amikor nem csatlakozik fel a hálózatra. Azért egy ekkora cégtől elvárható lenne, hogy ilyeneket küszöböljék ki. Pláne amikor az érintett hardver milliós darabszámú intel wifi, amit kismillió belépő gépbe pakolnak= millió anyázó user. -
Tigerclaw
nagyúr
Mostanaban kijott par nagyon rosszul sikerult update. Nalam most ket gep is vissza lett allitva majd letiltva a frissites, hogy mukodni tudjon. Az egyiken leallt az Edge is (nincs hibauzenet, egyszeruen nem indul el), igy masik gepen szedtem le egy chrome telepitot pendrivera, hogy legyen bongeszo azon a gepen is. Szinten viszonylag friss update volt, hogy az SSD-ket elkezdte defragmentalni, ami nem csak felesleges, de karos is. Nem tudom hany szazaleka sziv az embereknek ezzel, de szerintem nem keves.
Tobb olyan csaladtag is van, aki nagyon nem ert az IT-hez, es nekik sokkal jobb lenne egy olyan OS, ami biztonsagos es nem kell felevente ujra rakni.
Nalam az akadaly csak az hogy nincs magyar billentyuzetes Chromebook es a szurkeimport miatt meg draga is. Ebben csak a Google tudna lepni es fura, hogy nem lepnek tovabb. Pont az ilyen piacokon tudna bekapcsolodni a digitalis oktatasba, ahol pl. az Apple megoldasai szoba se johetnek, az aruk miatt. Viszont ha lekesik errol, Windows ala fejleszthetik majd az oktatashoz szukseges szoftvereket, megha kicsi is az eselye ennek a webalkalmazasok hasznalatanak idejen.
-
opr
nagyúr
Szerintem meg az OS nekem ne frissítgessen semmit, csak önmagát. Majd eldöntöm én, hogy bármi másból akarok-e új verziót, vagy nem, pláne pl az intel driverförmedvényeiből. Egy órás win update-em utoljára még 5400rpm-es vinyón az xp sp2 volt... A legdurvább win update az utóbbi 5 évben talán 15 percig tartott.
Program frissítés miatt nem is emlékszem, mikor kellett utoljára újraindítani a wint bármelyik gépen, pedig nem épp csak böngészésre vannak használva. Így hirtelen a tippem az lenne, hogy nagyon régóta nem használsz wint napi szinten, és a 90-es/kora 2000-es évek mantráját nyomod, mintha még ma is igaz lenne, csak már rég nem az.Bónusz: ha bármelyik OS le merné frissíteni a biost(!) magától, még aznap eltüzelném még az adathordozót is, amin volt mersze terpeszkedni. Ilyet se win, se osx, se debian, se ubuntu, se bsd alatt nem tapasztaltam, nem véletlenül, egyik se csinál ekkora baromságot magától. (ok, osx apple gépen lehet csinál, azokból bármit kinézek)
-
hallador
addikt
Szóval, akkor nálad minden szoftver automatikusan frissül (firefox, notepad++, winscp, putty, cisco progik, teamviewr, libreoffice, stb. ) hozzá sem kell nyúlni leszedi a windows update és mident frissít automatikusan. a drivereket szintén?
Vagy csak nem foglalkozol vele, és nem frissítesz semmit, csak amit a Windows felajánl?
Mert én ahhoz vagyok szokva, hogy az oprendszer megold mindent. És a legfrissebb dolgok vannak fenn, mindig, tehát nem fél éves bios meg egy éves nic driver.
Arról nem beszélve, hogy egy update nem minimum órás tevékenység újraindulással, hanem mondjuk 3 perc!
-
opr
nagyúr
Én nem tudom, Te milyen windowst használsz, nekem összesen az elmúlt két évben nem tökölt ennyit, mint amit itt leírtál pár hónapra, pedig egy sima acer swiftről beszélünk, r5 3500u-val, meg asszem 12gb rammal, sima sata-s ssd-vel.
Nem csinálok vele semmit, használom alap szinten, nem baszogatom, amikor sír, hogy update-elni akar, akkor kap egy restartot, de amúgy még annyit sem, gyakorlatilag 24/7-ben pörög kb két éve. Azért ezt hoztam példának, mert ez a legfosabb kategóriás gép, ami a házban van, de a többivel sincs a világon semmi gond, pedig nálam aztán van technika bőven. Asztali gép, laptop, u-s proci, h-s proci, amd, intel, dedikált vga, integrált vga vegyesen, soha nincs semmi gond egyikkel sem, pedig szinte mind megy gyakorlatilag folyamatosan. -
hallador
addikt
válasz
secretgarden #64 üzenetére
Mert annyiba kerül, mint egy rendes processzor, és ehhez képest a teljesítménye egy Atom és egy Core i3 U között mozog. Na most ha egy Core M annyiba kerül, mint egy ULV i7 akkor az nagyon drágává tesz bármit, a sebességben meg nem tükrözi az árat.
(#41) sb
Ki vesz 1000 $-ért Chromebookot, az meg is érdemli. Az hogy MO-n nem lehet kapni csak 500 euro körül ilyen gépet, nem a gépek hibája, hanem a magyar piac sajátossága. Ez egyedi dolog.
(#42) sb
Na pont ez az. A bonyolult OS. Minek? Ha nekem elég a Chromebook, mondjuk tartalomfogyasztásra, akkor minek a Windows? Eleve átlag embernek minek a Windows? Magamról tudom semminek.(#8) Alchemist
Igen, ha dolgozni akarok, de ha nem akkor a munkagép, amin nem Windows fut, csak virtuálisan, a táskába marad.
(#11) edward2
Kinek mi a szívás? Nekem az, hogy a Windows 10 2004 1 órán keresztül szenvedi fel magát, majd 22* újra indul utána még konfigurálja magát 40*. Ja nem 12 éves gépen, hanem i7 8565u 32 gb ram és 1 tb ssd.... Na eddig a Linuxmint mióta telepítve van, nem szórakozik ennyit a géppel, a chromebook meg még ennél is kevesebbet, mint a Windows 1 évközi nagyobb buildtől....
Van akinek jó móka a programok folyamatos frissen tartása mert ezt a Windows ma sem tudja. A driverek frissen tartása ja ezt sem tudja, mielőtt azzal jönnétek elő, hogy a Microsoft update mindent megold, akkor el kellene magyarázni az ügyfeleknek, hogy a HP support assistant, meg a Dell Driver Update ami elvileg 100%-ban kompatibilis a Windows-al miért talál minden hónapban 4-5 drivert, amit a Windows update nem talál meg. És nem ilyen olcsó gépekről van szó, hanem elitebook, latitude 7000 stb. És nem 6 évesről tavalyi gépekről.Szóval van akinek jó móka minden hónapban 10 órát a windows-ra szánni, hogy friss legyen nekem nem.
Arról nem beszélve, hogy minden nagyobb program frissítésnél restart, tudom ne is mond nem a Microsoft tehet róla meg semmiről sem, de a Linux, és a Chromebook esetében miért nincs évek óta restart, ha fingik egyet az Oprendszer?Szóval ja kinek mi a szívás?
A kérdés még mindig az miért kellene nekem a Windows? Ha megfelel a Chromebook, és a Linux? Semmire....
Ja arról ne beszélgessünk, hogy a Windows lezabálja a tárhelyet, ami mindig 12 GB, csak akkor nem ha 3 éve fenn van, és eltesz minden sz@rt az update, mert akkor már 40 gb inkább, ami mi semmi? Ja ne foglaljon ennyit egy oprendszer, bocs engem zavar...
(#40) edward2
Hát ezek szerint mindenkinek rohadt sok felesleges ideje van a Windows-ra....(#37) Sanya
ja ez a lényege, hogy ez is elég alá... gondolom nincs ilyen géped, azért szakértetted meg a dolgot... -
Kicsit keresgéltem, ezeket most csak itt hagyom:
Using Project xCloud on a Chromebook is a tantalising look at future Windows 10 support
XCloud on ChromebookNot bad.
-
Pingüino
senior tag
válasz
secretgarden #64 üzenetére
Ez nem lemaradás. Egyszerűen az ARM architektúra jobb perf/watt mutatóval rendelkezik az alsó szegmensben. Nagy teljesítménynél már nem, de ebben a kategóriában ha számít a fogyasztás, akkor egyértelműen az ARM a jó választás. A gond csak az vele, hogy általános felhasználásban valóban hozza azt a szintet, de vannak olyan alkalmazások, amik nem futnak natívan, az pedig lassabb ARM-en.
-
Reggie0
félisten
válasz
secretgarden #68 üzenetére
Nem azzal a felevel van a baj, hanem a fogyasztasat nem tudja kello mertekben lecsokkenteni amikor nincs vagy alig van feladat, igy az atlagfogyasztas nagyobb lesz. A 4000-res szeriaju mobil ryzen allitolag mar eleg jo, jobb atlagokat hoz, mint az intel. Viszont az elotte levok rosszabbak. Csucsteljesitmenyben szinten jobb mar a mobil amd.
A masik problema, hogy az amd eleg kicsi ceg, nem tud mindenre koncentralni egyszerre, kulonben felszalamizna sajat magat.Amugy meg van passziv hutesu AMD, csak nem kozismert. AMD Embedded Ryzen neven megtalalod: [link]
-
Tigerclaw
nagyúr
válasz
secretgarden #54 üzenetére
Azt a szegmenst egyszeruen felretette az AMD. Elvileg van hasonlo TDP osztalyba tartozo megoldasuk, de azt csak az embedded szegmensben hasznaljak.
Errol jutott eszembe, hogy mi lehet a Smatch Z-vel. Ahogy latom semmi sam valtozott, de talan mar nem is igergetnek. Kivancsi vagyok hany backer kapott keszuleket.
-
stratova
veterán
Esélyesen Intel kicsit előrébb jár ULV vonalon a tapasztalatszerzésben. Az első talán 4/4, 4/8 AMD APU amely benézhet 10 W alá feltehetően 7,5-18 W között profilozható Van Gogh lesz. De a 2/4-ból pl Ryzen 3200U-t is lehetett cTDP révén 6, 12, és 25 W-ra konfigurálni.
Igazából a natív 2/4-es Daliból már létezik 6 W-os ilyen, de az még nem 7 nm-en készül.
Athlon Silver 3050e
AMD 3020e
AMD 3015e -
Reggie0
félisten
válasz
Ugy, hogy az AMD bugos es sokat eszik mikozben nem csinal semmit.
-
secretgarden
aktív tag
Ertem. Es mi tortent/tortenik a Core M-ekkel? Azok eleg jo teljesitmeny/watt-ot tudtak, de valahogy nem haraptak ra a gyartok, nem keszult tul sok Core M-es laptop. Miert?
Plusz, oke, mas architectura, de hogy lehet hogy allitolag egy 5W TDP-s Snapdragon 865 mar hozza a par evvel ezelotti 65W TSP-s Core i5-ok teljesitmenyet. Hogy lehet? Ennyire lemaradt az Intel, ennyire mas az ARM, vagy...?
-
Pingüino
senior tag
válasz
A hűthetőség nem csak a csíkszélességtől függ. A celeronok és a legtöbb pentium olyan alacsony teljesítményű, hogy kb. tök mindegy a csíkszélesség, akkor sem esznek sokat. Az AMD is tudna kissé butított procit csinálni olyan alacsony fogyasztással, ami passzívan is hűthető, csak valamiért erre még nem haraptak rá.
-
secretgarden
aktív tag
Igen, ez így van. A kb. £280-ig terjedő belépőszint teljesen rendben van, de aztán elszállnak az áraik valamiért, sokszor annyira hogy egy ugyanolyan procival-rammal-háttértárral-kijelzővel szerelt Windows gép akár olcsóbb mint a Chromebook alternatívája.
Nekem az egész úgy jött, hogy megvettem Amazonról a legolcsóbb Chromebookot, hogy kipróbáljam mégis milyen. Celeron N3060, 2GB RAM, 16GB háttértár, nem érintőkijelzős 11.6"-es kijelző. Nagy reményeim nem voltak teljesítmény ügyben, inkább csak magára a rendszerre voltam kíváncsi, úgy voltam vele ha nem tetszik / nagyon gáz akkor visszküldöm (Amazonon 30 napig vissza lehet küldeni ha nem tetszik). Aztán kiderült hogy a Chrome OS zseniális. Kiderült hogy a bolhafing teljesíményű proci úgy viszi a rendszert, mint egy közepes-felsőbb Pentium egy Windows-t. A 2GB RAM elég kb. 20 Chrome oldalra vagy ugyanennyi bővítményre vagy kb 15 megnyitott app-ra, ennél többet bőven nem használok egyszerre. A 16GB háttértárból 1.5 év használat és kb. 20 rendszer frissítés után is szabadon van 7.5GB (és nem kellett mindenféle CCleaner-t meg más cleanert használnom, ez nem xarja tele a háttértárat mind a Windows. Összehasonlításul, 32GB-os háttértáras WIndows képtelen volt az évi 2x nagy Windows verzió updatet megcsinálni hely hiányában, image-t kellett USB drive-ra készíteni, aztán manuálisan frissíteni.). A kijelzőről kiderült hogy IPS (140 fontért!), és hogy kitűnőek a láthatósági szögei, kitűnő a kontrasztja, és mivel matt kijelzős a szabad ég alatt vagy akár napsütésben is használható (jól jön, sokszor használom a kertben). Az akkuja meg annyira jól bírja, hogy kb. 2-3 naponta töltöm rengeteg használat mellett (nagyon gyorsan tölt) úgy, hogy csak lecsukom a fedelét amikor nem használom, vagy egyszerűen magára hagyom és elmegy aludni - mióta megvettem, egyszer bekapcsoltam és azóta - becsszóra - nem volt még kikapcsolva, újraindítva is csak akkor amikor havonta 1x újraindul a (pár másodperces) frissítés után. Ráadásul a billentyűzete meg a touchpadja is nagyon nagyon jó (verik a bő ezer fontos céges Dell lapotomét). És könnyű és kompakt. Szóval természetesen megtartottam a próbának szánt gépecskét (most is ezen írok). Aztán fél évre rá eladtam az asztali Windows gépemet, mert egyáltalán nem használtam... Nálam így tűnt le a Windows korszak... (Aztán kipbróbáltam néhény kolléga céges (drága) Chromebookját, és wow - maradjunk annyiban, nagyon várom már mikor cserélik a céges Windows laptopomat is Chromerbook-ra.) Amire érdemes viszont figyelni, hogy a támogatásuk nem tart örökké, viszont (Androiddal ellentétben) pontosan lehet tudni hogy meddig fog tartani: https://support.google.com/chrome/a/answer/6220366?hl=en (meg ebből a listából látszik az is hogy milyen szegényes Magyarországon a Chromebook kínálat). Ez azért fontos, mert volt hogy nagy áruházláncok (PCWorld/Currys, Argos stb.) olyan ősrégi Chromebookat is árultak (biztos maradt régi készlet vagy ilyesmi) amiknek már csak 1-1.5 támogatás volt hátra az 5.5-7.5 éves rendes támogatásból, azért az gáz, de az ő saruk, nem a Google-é...
-
törölt tag
válasz
Abba az árkategóriába szerintem túl drága lenne a 7 nanós prockó. Az intel is csak elektronikai hulladékkal tolja azt a szegmenst. Van a családban egy ilyen ncerkás passzív lenovó. Sajnos a használhatóság határára vannak butítva. Alig fogyaszt, alig teljesít, de legalább nem is olyan olcsó.
-
opr
nagyúr
válasz
secretgarden #53 üzenetére
Ha tudsz mondani nekem egy peldat jol hasznalhato, normalis gephazas, jo tapipados/billzetes chromebookra, aminek kint is lathato a kijelzoje (nem feltetlen direkt napfenyben, csak mondjuk teraszon), jo az akkuideje, normalis a hangszoroja, van normalis webcamje es mikrofonja, illetve hasznalhato alap dolgokra, mint pl netbank, csekk befizetes, skype/teams/google meets/akarmi, es nincs elszallva az ara (tehat £200 alatt van), azt nagyon megkoszonnem.
Faternak szerintem tokeletes lenne egy ilyen vas, es talan vegre ra tudnam vele venni, hogy engedje el a borzalmas szenvedest, amit a fostalicska p4-es osoreg asztali gepevel muvel, amihez valamiert ragaszkodik... -
opr
nagyúr
válasz
secretgarden #53 üzenetére
A £140-es chromebook jol hangzik, es annak az ar-ertek aranya is rendben van. Konkretan elvileg ez az, amire az egesz koncepcio valo.
Viszont ezekbol eleg keveset latok ujabban, gyakoribb a £4-500, meg a feletti peldany, plane ha normalis meretu, felbontasu es lathatosagu (mondjuk 14", FHD, IPS) kijelzot szeretnel. Akkor viszont mar ugyanannyiert lehet kapni "teljes erteku" notikat izles szerint linux-al vagy win10-el, hasonlo minosegu hazban, pl acer swift vagy hasonlot. -
opr
nagyúr
válasz
Bar nagyon probalnak mast kommunikalni, illetve annyira nem is trivialis a dolog, de az van, hogy az intel egy hatalmas ceg, az AMD meg egy kis ceg. Egyszeruen nincs eleg eroforrasa/kapacitasa az AMD-nek, hogy minden letezo piacon jelen legyen, ahol az intel is, ezert van az, hogy erosen priorizalnak, csak azokra a piacokra lonek, ahol nagyobb a varhato haszon. Az intel egyszeruen megteheti, hogy jelen legyen minden szegmensben IS, bar ha megfigyeljuk, az ujabb, normalisabb vezetessel ott is megkezdodtek a racionalizalasok, bevetelt nem, vagy csak alig termelo reszlegek bezarasa. Ettol fuggetlenul is, meg ha minden ilyet beszor az intel soval, meg akkor is tobb piacon fog tudni jelen lenni, mint az AMD. Egyszeruen akkora a meretbeni kulonbseg minden teren, hogy csoda, hogy azokon a piacokon versenykepes (sot!) az AMD, amikre kepes fokuszalni.
-
secretgarden
aktív tag
Pontosan, egyetértek! Az én Chromebookomban is nagyon nagyon jó a touchpad és a billentyűzet, élvezet használni. Az akku ténylegesen 8-18(!) órát tart, használattól függően. A rendszerfrissítést észre se venni. Mindennapi használatra az ingyenes Google Docs és Sheets (Slides/Powerpointot eddig is csak cégnél hasznátam) ugyanolyan jó (csak gyorsabb és ingyenes :-)) mint az Office 365. Futtatja az Android app-okat. Nem fagy le. Nem csesznek el a frissítések semmit. Nincsenek vírusok, nem kell vírusvédelemmel vesződni. Egyáltalán, míg Windowsnál mindig az volt, hogy új gépet fél napig kellett telpítgetni-beállítgatni, ennél egyből minden tökéletesen be volt állítva, és a telepítgetés kb. 3 percet vett igyénybe. Szerintem mindenkinek kellene adnia egy esélyt a Chromebookoknak, mert a user-ek nagy részének megfelelők (nyilván nem az AutoCAD-ezős meg Witcher 3-at játszó gamer rétegről beszélek). Idősebbek különösen szeretik, családban szülők-nagyszülők jártak úgy hogy utálták a Windowst mert mindig valami nyűgje volt, bonyolultnak találták, a Chrome OS-t meg imádják. Ja, és lehet venni ultra olcsó Chromebookot ami ténylegesen használható (nem úgy mint az ultra olcsó Windows laptopok ahol egy nap egy rendszerfrissítés meg fél perc mire bejön egy YouTube és keresni is lehet benne), meg lehet venni premium Chromebookot, például legújab Core i5 procikkal amik olyan sebességgel működnek, hogy a Windows a közelébe nem ér, Windows userek le vannak döbbenve tőle... Nálunk a cégnél a marketingesek, sales-esek, managerek stb. térnek át Chrome-ra, csak a mérnökök maradnak a Windowsnál. Na, ez volt a reklám helye :-)
-
secretgarden
aktív tag
Valamit nem értek: az AMD ugye most már 7nm-en gyárt procikat, míg az Intel még mindig 14nm-en tanyázik. Hogyan-miért van akkor az, hogy az Intelnek van egy rakás passzívan hűthető procija már sok éve (N-es kezdetű Pentiumok és Celeronok, Core M-ek stb.) míg AMD-nek tudommal még mindig nincs? (Plusz: mikor jönnek már az ARM-os Chromebookok vagy akár Windows laptopok?)
-
secretgarden
aktív tag
Teljes értékű laptop. Én egy Chromebookot használok otthon már 1.5 éve, mindent meg tudok rajta csinálni amit akarok, és egyszerűbben, gyorsabban mind Windowson. Ráadásul egy passzívan hűtött Celeron processzorral hoz olyan teljesítményt mint a Windowsos gépek egy Core i3-al... Ja, és megy rajta pár millió Android app is... És £140-et (kb. 55000 forintot) fizettem érte annó. Windwowsból annyiért nincs használható... Azzal egyetértek, hogy a felsőbb kategóriás Chromebookok árai elszálltak, de hát miért is ne, minden elszállt, a felsőbb kategóriás tableteké és mobiltelefonoké is.
-
Nekem egyébként csak az nem tiszta, hogy a Google Play Store alkalmazásait natívan tudja futtatni, vagy hogy?
Mert ha beruháznék egyre, akkor erősen hagyatkoznék a Play appokra, pl. az érkező Xbox stream alkalmazásokra. -
Bayzee5
tag
Én chromebook-ot használok otthon (HP x360, a korábbi változat) és egy Dell Latitude 7490 -est melóra. Mindkettőt hasonlóan használom, nem photoshopolok, nem játszom rajtuk. Böngésző megy meg office toolok mindkettőn többségében. És bár szeretem a Dellt, mert sokáig bírja akksival, hasznos mennyiségű USB/lan stb van rajta, de egyszerűen távolról sem nyújt olyan élményt használni, mint a chromebook.
Példa: A chromebook tapipadja magasan veri még a microsoft precision drivert is. Reszponzívabb és a különböző többujjas mutatványt is összehasonlíthatatlanul jobban csinálja. Pedig a windowsos gép az erősebb (bár nem sokkal).
Az update-ek szintén ég és föld, chromebookon észre se veszed, csak amikor újraindítod már új verzió van. Bár windowson ugyan így menne... tudnék mesélni a random nem működő dolgokról, amiből sejtem, hogy restart kell mert update jött
Az akksi üzenidő is hasonló, pedig dell-ben nagyobb van, szóval szerintem ebben is jobb a chrome os,
Egy szó mint száz, szerintem az emberek nagy többségének a már chromebook a jobb választás és ahogy egyre több alkalamzás költözik webes megoldásba, egyre inkább így lesz. A linux támogatás meg android appok pedig addig is pont elég kiegészítést adnak, hogy tényleg bármit meg tudjak oldani rajta. -
thgergo
tag
Cikkben levő 14 nm-os 4 magos 11 CU-s Raven Ridge szerintem hibás. Helyette nem a szintén 14 nm-os 2 magos 3 CU-s Dali van ezekben?
Nem hiszem, hogy külön a Raven ridge-nél több mint felét tiltanák le jó kihozatal mellett a 3 3250C-3050C között. Továbbá sok Desktop Athlon is hibásan Raven Ridge-nek van feltüntetve a Prohardveren, pedig azok natív 2 magos dali lapkák, pl 3000G. -
Pingüino
senior tag
-
edward2
addikt
Szerintem azt is érdemes számba venni, hogy chromebook user szintet hasonlítunk össze. Én nem vonom kétségbe, hogy sok power user szív a windowsal, de aki csak használja netezni, lightroomra, játszani és hasonlókra az nem sok problémába fog ütközni.
Ez például windows XP vagy vistán sem volt még így, de a 7 és 10 szerint mindennapi usernek hibamentes.
-
sb
veterán
A realitások talaján kellene maradni.
Valószínűtlen egy rohadt bonyolult OS esetében, hogy hibátlan legyen. Nyilván aki ezt mondja és user errorozik annak sincs igaza.De azért a "sokaknak nem kevés" is költői túlzásnak tűnik ha a felhasználóbázishoz nézem. Gyanítom a win10 userek döntő többségének nem hal meg a rendszere minden második héten... vagy akár csak nagy update-eknél.
(Én azt hiszem értek hozzá valamennyire, motorház alatti dolgokhoz is, mégis volt nagy update utáni hálózati lehalásom nekem is (a legendás SMB tiltások idején) amit valóban nem lehetett megoldani ha egyszer el volt cseszve. Volt backupom de már nem segített soksok beleölt munkával sem.
Viszont ettől eltekintve meg vígan használom több gépen évek óta. Sanszosan több gondom volt Win7-tel vagy bármivel, minél régebbre megyünk vissza időben.)szerk: Ja és az OS helyére be lehet helyettesíteni a vga drivereket is. Ott is hazudik mindenki aki szerint rakássz*r/használhatatlan vagy "sosevoltgondvele" bármelyik gyártó drivere. Azok a topicok is zárhatóak.
-
sb
veterán
Nem erről beszél szvsz.
Gyártók jöttek ki nagyon nagy százalékban 900-1000+ USD-s Chromebookokkal.
Sokszor amúgy irreálisan erős hw-vel, tehát nem sz*rt adtad drágán. De ettől értelme még nem sok volt ill. egyáltalán nem ez volt valóban az eredeti terv ezzel az ökoszisztémával... -
Pingüino
senior tag
-
Reggie0
félisten
Pedig van, foleg a katalogusadatokhoz kepest. Ezek ismert problemak az AMD procikkal, nekem is Thinkpad A485 van, szemelyesen elvezem a bugokat es hianyossagokat
Most, hogy 96Wh akku van a gepen, igy az uzemido nem izgat annyira, de egy ilyen csak beepitett akksis cuccnal azert problema.
-
Reggie0
félisten
válasz
moleculez #21 üzenetére
Hat, csak az a baj veluk, hogy jobban eszik az akkut, mint reklamozzak, mivel az AMD elszurta a 2x00u szeriat es a PC6 allapotott le kellett tiltani, mert fagyast okoz(de nem ritkan ezzel egyutt a CC6-ot is tiltjak). 8 orat nem nagyon fog menni, inkabb 6 orat bir. Arrol mar nem is beszelve, hogy alulfeszelni sem lehet, le van tiltva, igy optimalizalassal sem tudod a hibat kompenzalni. Intel ebbol a szempontbol jobban teljesit.
-
Tigerclaw
nagyúr
Mondjuk idosebb, vagy IT analfabeta embereknek inkabb egy ilyen rendszert kellene megtanitani, nem a Windowst. Iskolakban, foleg a mostani tavoktatasos, digitalis oktatasos idoszakban is ez lenne idealis. Egyszerubb, biztonsagosabb, kevesebb dolgot lehet rajta elallitani...csak forgalmazni kellene, hivatalosan.
-
Ennyire nem éri meg? Akkor tényleg bajos lehet, marad a matricázás.
Így tényleg csak valami központi/befektetői akarattal fog bármi is változni.Aprón nézegettem a hirdetéseket, de csak refurbished kapható, 6 hó garival, külföldi kiosztással, 14-15.6" méretben... meh. Vékony kávás, táccsos, 13.3" lenne az igazi.
-
-
Tigerclaw
nagyúr
Raadasul egyre tobb irodai webapp-ja van a Google-nek es ahogy nezem, nem is akadnak fel rajta a nepek, hogy word, excel, ppoint helyett a google alternativakat hasznaljanak, meg ha funkcionalitasban mas kategoriat jelentenek. A Stadiat ne is emlitsuk. Mondjuk nem tudom, hol helyezkedik el a cloud-gaming palettan, de mivel csak Chrome kell hozza, elmeletileg mukodik ezeken a gepeken is, hacsak nem tul regi CPU van bennuk.
Ha lenne hivatalos magyar Chromebook forgalmazas engem is jobban erdekelne, de ez lehet hogy meg tavoli celkent sem szerepel a Google naptarjaban.
-
válasz
AxBattler #17 üzenetére
mert nincs magyar billentyűzet hozzá.
mod: Westet próbáltam befűzni rá kb.
másfél éven keresztül egy Asus C300 magyarítására. aztán feladtam. szerintem ő is, csak sokkal hamarabb. ha van még jelölted, küldd át kérlek a ph nickjét. iskolába beszerezni ilyen csak a KLIKen keresztül lehet/érdemes, rajtuk meg szerintem nem tudod átverni ezt a megoldást. kivéve, ha jól fekszel valakinél. -
Örvendetes hír, bár eddig sem az alkalmazott CPU kínálat volt a rákfenéje.
Inkább azon kellene elgondolkodni, hogy miért nem fogy nálunk a 100-150k HUF-os ársávban, amikor a droid tableteket, iPad-eket, filléres/búcsús notikat ugyanennyiért bőven viszi a jónép?
Pardon. Jobban mondva: miért nem kapható?
Csak mert €350 körül bőven jó/használható Chromebook-okat lehet venni külföldön.Android-os MS Office-al, Xbox (xCloud) appokkal, érintőképernyővel, pen-el simán jó lenne a hétköznapokra, 8-10 órás üzemidővel, 120k HUF-ért.
-
Tigerclaw
nagyúr
Nalam most pont az egyik laptopot csontra fagyasztja instant az egy W10 frissites ami kb. egy hete jott. Az egyetlen megoldas, hogy visszaallitottam korabbi allapotra... (tegnap masodszor, mert megint frissitett) Raadasul azzal szembesultem, hogy nem lehet kikapcsolni az updatet, csak eltolni 1-2 hettel, amit most kovetnem kell. Ez azert eleg oldschool windows dolog.
Nalam mondjuk nincs virus problema, de ebben is jobb a Chrome OS.
Ami problema, hogy nalunk csak szurkeimportban letezik, mint minden Google eszkoz, igy meg dragabban beszerezheto, de az eredeti ara is tul magas, a benne levo hardverhez kepest.
-
moleculez
veterán
-
edward2
addikt
Régen egy Chrome volt. Akkor volt értelme amikor a netbookok vérgyengék voltak ez meg elég jól működött.
Azóta a Google szokás szerint meghülyült. Most már futnak rajta android appok meg a legújabb infók szerint (ha jól emlékszem) már windows appok is futni fognak.
Közben kettéválasztották az OS-t és a Chrome-ot is így végülis ott vagyunk hogy van egy laptopod amin semmi sem natív, igazán használni se lehet semmire, de legalább drága annyira amennyiért már kapsz egy normális WIN10-es lapost.
(#4) hallador
Windowsos szenvedés már igen jó ideje nincs. 10-es windowsal nem tudom kinek mi problémája lehet... -
Tanisz
senior tag
Nekem ezek a Chromebookok teljesen kimaradtak a látó/érdeklődési körömből.
Valaki aki már használt/használ ilyesmit az világosítaon már fel pár mondatban, hogy mire jó, hogy használható, mire?
Elkezdtem infót nézni róla a neten, de jó lenne ha olyan valaki is írna róla pár mondatot, aki tényleg használta :)
Sok szép és jót írnak róla, de nem tudom, hogy pl ha valakinek szövegszerkesztésre kellene (word/excel alternatív dolgok) offlineban is tudja-e használni, vagy csak a netes google féle docs, sheetet...stb?
Valamit pl androidos telefont lehet-e vele szinkronizálni...stb. Ha igen, az milyen szinten működik?
Köszönöm előre is a segítséget :)
-
-
freeapro
senior tag
Szerintem az olcsó kínai celeronos Win10 ultrabookok kinyírták ezt a piacot.
Minek szarakodni valami limitált cuccal, ha a nem limitált is jó office alkalmazáshoz, meg böngészéshez meg filmnézéshez.200$-ért már vannak gyengébbek, 300$-t meg IPS monitorosok.
-
hallador
addikt
Igen Magyarországon.
auspreiserMa is van értelme. Nekem is van és jó. A Windows-os szenvedés nem kell, mert sokkal hatékonyabb, arra amire való. Minden másra ott a vannak az ingyenes office programok.
Most épp a nagykerek mohóságát ne vetítsük le, a komplett világra. Mert nem sok értelme van. -
Tigerclaw
nagyúr
Már csak azt kellene megoldani, hogy a chromebookok ára tükrözze az értéküket. Anno olcsó fapados, erősen limitált funkcionalitású, de biztonságos gépnek álmodták meg ezeket, de mára drága fapados, erősen limitált funkcionalitású, biztonságos gép lett belőlük. Pont nem az amire az oktatásnak szüksége lenne.
Új hozzászólás Aktív témák
ph A vállalat beveti a Zent, igaz nem a legmodernebb verziót.
- Ipari mennyiségű hibát javít az új GeForce driver
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Vigneau interaktív lokálblogja
- 3D nyomtatás
- Xbox Series X|S
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- Yettel topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Sorozatok
- További aktív témák...
- DELL Precision 7540 - Intel Core i9-9980HK, RTX 3000 (nagyon erős GPU-val)
- Lenovo ThinkBook 14 G2 - 14"FHD IPS - i5-1135G7 - 12GB - 256GB SSD - Win11
- Bomba ár! HP EliteBook 820 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Beszámítás! Lenovo Thinkpad T495 üzleti notebook - R7 Pro 3700U 32GB RAM 512GB SSD Radeon Vega 10 W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H510M i5 10400F 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Zalman 600W
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest