Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • lezso6

  HÁZIGAZDA

  LOGOUT blog

  válasz Speed(R) #3 üzenetére

  A Vega (nem csak a 64) nem elég volumen? :D

  Gyártás nem hiszem, hogy már nehéz, a Fiji óta ezt a gyermekbetegséget már leküzdötték.

  Az árral sincs gond (relatíve), mivel a GDDR chipek árai elszálltak.

  Az interposer a közhidelemmel ellentétben nem drága, mivel simán elég hozzá az 65 nm is, ráadásul csak egy passzív alkatrész, 10-20 dollár max. Bár ha bejön az RDL interposer, akkor még ennyibe sem fog kerülni.

  Egy HBM2 stack ára kb 80-100 dollár, s egy GDDR chip meg 20+ dollár, de ugye GDDR5-ből 8 db-ra, GDDR6-ból pedig 4 db-ra van szükség ugyanahhoz a sávszélhez. Szóval így a GDDR5-höz képest kapásból sokkal olcsóbb a HBM. A GDDR6 viszont valamivel jobb, de ugye jön a HBM3...

  Ami még fontos adalék, hogy hiába csökkented a csíkszélességet, a GPU-n a memória PHY nem tud kisebb lenni: Fiji vs Polaris vs Vega die összevetésekor azt látjuk, hogy a csíkszélcsökkkentés ellenére memóriavezérlő bazi nagy maradt. Érdemes még megnézni a Hawaii lapkát is. GDDR5 / GDDR6 helyett HBM vezérlőt használva kb negyed / fele helyen is elfér ugyanaz.

  Szóval a HBM még a GPU lapka területét is csökkenti. Sőt ezen még tovább is lehet spórolni, hogy ha lehetséges és megéri az I/O-t aktív interposerre kiszervezni.

  [ Szerkesztve ]

  Ha minden kultúra egyenlő, akkor a kannibalizmus is csak ízlés kérdése.

Hozzászólok Aktív témák