Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • wsanyi

  aktív tag

  válasz VirsLee #18 üzenetére

  Notikban 6%-ról 15%-os piaci rélszesedésre jöttek fel 2 éven belül. Ez a 12 nanos mobil ryzzenekkel tovább fog nőni, mivel a bizalomnövekedés is hatványozottan érvényes, bár még mindig jobban megéri intellel gépet eladni, mert a név miatt drágábban lehet adni, ami nagyobb hasznot eredményez. ;)

  Azért ha azt nézzük, hogy a 7 nanos Epyc-ből 1 db 64 magos lenyomott 2 db 28 magos intelt kisebb fogyasztás mellett, akkor az azér tis erős dolog, mert 64 magnál már nagyot esik a szálankénti teljesítmény. Így nagyon jók akilátások. És persze ott van aCES-en bemutatott ZEN2 teszt, ami 65 W-on lenyomott egy kb. 110-115 W-on járó 9900K-t. Azért az nem semmi. Tehát minimum 20-25% + van jelenleg az AMD-ben azonos fogyasztás mellett.

  + az intel azért nem jön ki a 10 nanoval desktopra, mert valószínűleg csúcsteljesítményben még nem éri el azt a szintet, amit szeretnének. Előfordulhat, hogy alacsonyabb órajelen jól teljesít perf/W-ban, de ugyanaz a problémája, mint a ryzennek, hogy alacsonyan van az órajellimite. Egyébként a ryzenek melegedés szempontjából sokkal jobbak, mint az intelek. A TSMC 7 nm-es node-jára pedig már olyan feljesztéssel jöttek ki, ami a csúcs erőt célozza meg. Ha tényleg átlag 15% IPC többlet van benne, és min. 15%-kal magasabb órajelértékek, akkor alsóhangon 15-20%-ot vernek rá az intelre. Tehát ha csak 4,7-4,8 Ghz-ig megy fell all core turbo-n a ZEN2, ami teljesen benne van, és +15% IPC-vel számolunk, akkor az i9 9900K meg van verve, és ezt valószínűleg 349 USD körüli áron hozzák ki (8 mag/16 szál), de ha tényleg ennyire jó lesz, szerintem akkora lesz a kereslet a ZEN2 széria iránt, hogy hiány alakul ki. És ha desktop vonalon sikerül elérniük tartós 70-80% részesedést, akkor az gyorsan át fog menni notebook-ra, és szerverre is. Szerver vonalon eddig évente duplázódott a részesedés, így idén nem lehetetlen a 7%, de lehet ennél több is. Az nekik rengeteg pénzt jelentene nem beszélve a presztizsről. A ZEN2-t már komoly adatközpontokba is beépíthetik, hiszen elegendő 1 Socket, 64 mag/128 szál, rengeteg PCI-E 4.0 (128, de van, ahol ennél többet írnak), ami által a kommunikáció is isznyatosan felgyorsul, és mindez támogat min 2, de valószínűbb lesz, hogy 4 TB RAM-ot, így 1 Socket-en bődületes telejsítménye lsz, és 2 Socketen meg fogja verni az intel 4 Socket-es megoldásait. A Cisco UCS-t pedig már az 1. gen epyc-kel is úgy oldották meg, egy saját intervconnect-tel összekötöttök 2 db dual epyc-es lapot, így 4 socket-esre bővítették a rendszert, aminek az eredménye jelenleg 256 mag/512 szál lenne, ami gyorsabb lenne a 8 Sockete-s intel megoldásnál, PCI-E lane-ből is lenne bőven. Szóval én csak drukkolni tudok nekik. ;) IGP-ben pedig a 12 nanos APU-kkal nagyot fognak előre lépni, mert a notebook-os megoldás max órajele 1300 MHz, ami asztaliban valószínűleg 1500-1600 is lehet gyárilag, tuningolva pedig ki tudja? ;) Az óriási ugrás lenne, mert így a 1030-as kártyákat már likvidálná is az AMD, csak az RX 550 lenne esetleg picivel erősebb. Mivel APU-kat csak fullhd alatt érdemes használni, kivéve egyes alacsony garfikájú játékokat, így a 8 GB RAM is elegendő mellé, ami most már nagyon olcsó lett még a DDR4-3200 fölött is van elérhető árú RAM, ami valószínűleg jól is fog menni ezekkel az APU-kkal. ;) A 7 nm-es APU-kat kb. 1 év múlva várom, nagyjából 10-12 hónappal a ZEN2 megjelenése után. Állítólag notebook-ba még karácsony előtt megérkeznek a 7 nm-es APU-k, ami óriási lenne... Főleg, hogy az intel nem tudja kiszolgálni rendesen a piacot, hiába jön a 10 nm, mert ott viszont a nagyobb teljesítmény miatt nem lesznek sokkal kisebbek a gyártott processzorok (több tranzisztor kerül beléjük).

  A legjobbakat kívánom midenkinek! ;)

  [ Szerkesztve ]

  Az éltető nap mindig süt, még akkor is, ha néha nem látjuk, mert eltakarják a felhők, vagy mert éppen éjszaka van.

Hozzászólok Aktív témák

Hirdetés