Hirdetés
- Milyen pendrive-ot vegyek?
- Tkomos box más szolgáltató netjén.
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Melyik tápegységet vegyem?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen videókártyát?
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Milyen házat vegyek?
- Házimozi belépő szinten
Új hozzászólás Aktív témák
-
Darmol
senior tag
Az AMD-nek volt mit behoznia az első generációs EPYC memória vezérlője területén, és úgy tudom pontosan ezt tette. Anno ez alkalmazástól függően 500ezer - egymillió pontos szimulációk felett vált jelentős hátránnyá, ezek alatt igazából jobbak voltak a Xeonoknál.
De mivel az exascale területén elég jelentős sikereket tudhat magáénak az AMD, ezért mérések nélkül is gyanítom, hogy sikeresek voltak a hátrány ledolgozásában.
Az Intel azért marad alacsonyabb magszámnál, mert nem tud reális tervezési és előállítási költséggel feljebb menni. Egyébiránt a 38 mag lehet hogy elég lesz teljesítményben, de hatékonyságban és árban is versenyképes lesz é az aktuális AMD-vel az még a jövő zenéje.
Legyen az! A verseny mindig jó nekünk. -
-
awexco
őstag
válasz
Geri Bátyó #11 üzenetére
Nekem úgy rémlik , h azonos felépítés esetén sokkal hatékonyabb volt az Intel memória vezérlője.
-
Geri Bátyó
addikt
válasz
Petykemano #9 üzenetére
"Intel: 6 csatornát max 28 maghoz.
AMD: 8 csatorna max 64 maghoz."Ennyire azért nem egyszerű, mert az Epyc magasabb órajelet támogat, illetve a több csatorna is sok esetben számít.
-
Geri Bátyó
addikt
Nekem ebből az egészből az szúrt szemet, hogy anno sok évvel ezelőtt az Ice Lake-re írták, hogy jelentősen módosított "core" magok jönnek (ez végül is bejött és most "cove" magok vannak), majd még 1-2 generáció ebből és utána jön a teljesen új arch, a Sapphire Rapids. Erre most a Sapphire Rapids már nem is egy teljesen új arch.
-
Petykemano
veterán
DDR5
Hát igazából nem tudom. Ha tippelnem kéne, azt mondanám, hogy asztali vonalon alig lesz érezhető, viszont az IGP-k meg fognak tudni erősödni kicsit.
Szervereknél nyilván számít majd jobban.Ezzel kapcsolatban ugye van a másik, érdekes irány: A64FX, ahol HBM-eket raktak a cpu mellé, ami így olyan komoly sávszélességet biztosít, amivel a CPU magok gyakorlatilag tudnak úgy működni, mint egy gyorsító/GPU
Azt mondják, hogy az AVX256 és AVX512 zabálni fogja majd a sávszélességet. (Utóbbi két dolog nyilván összefügg) tehát itt lehet majd haszna.
Intel: 6 csatornát max 28 maghoz.
AMD: 8 csatorna max 64 maghoz. -
awexco
őstag
válasz
Petykemano #7 üzenetére
A ddr5 menyi plusz hoz vajon ?
Lehet , hogy tévedek úgy rémlik intel 6 memóriacsatornát használ míg az amd 8 at.
Ergó biztos lehet még a memória vezérlőn gyúrni . -
Petykemano
veterán
Valóban. Ez ugyan nem epyc, hanem TR, de látszik
https://www.anandtech.com/show/15483/amd-threadripper-3990x-review/2
Azért az elég durva, hogy 3450Mhz és 3810Mhz között 3W vs 7 W a fogyasztásbeli különbség. Azért itt van még mit csiszolni.
Ha csak ezt nézzük, akkor valószínűleg kifizetődne 7W-os 3810Mhz-es magok helyett inkább 2db 3W-os 3450Mhz-en pörgőt beletenni.
Más szempontból viszont valószínűleg nem.
Ez csak egy 4 csatornás TR, a package power így is 80W (a 200W-hoz képest, amit a magok fogyasztanak) Azt gondolnám, hogy a 8 csatornás EPYC esetén (280W TDP-vel) ez még több.
Tehát skálázódik vagy nem, szerintem megérheti az IO lapkát is valamilyen energiahatékonyabb gyártástechnológiára ültetni.De nem akarom szétoffolni a topicot. Csak azt akartam mondani, hogy lehet, hogy az intelnél is rájöttek erre és az alacsonyabb magszám ellenére a méréseknél nagyonis versenyképes lesz.
-
DraXoN
addikt
válasz
Petykemano #5 üzenetére
Valahol láttam anno tesztet amik alapján a 64magos rome, már valahol 30mag terhelése tájékán elfogyasztotta a TDP keretet, így onnan tovább növelve csak az órajel csökkentésével lehetett terhelni a magokat..
Lehet ez is beleszámíthat az erősen lineáristól eltérő skálázódásba.
(de nincs személyes tapasztalatom a platformmal, nagyon messze van az azon gépektől amikkel összefutok). -
Petykemano
veterán
A legutolsó AMD vs Intel szervercsörtében megállapítottam, hogy valószínűleg a 64 magos Rome valószínűleg sávszélhiányos lehet 64 magon.
Ha ez így van, akkor a 64 mag előnye csak némely alkalmazás során jöhet ki. Azért mondom ezt, mert lehet, hogy általános/cloud felhasználásra az icelake 38 magja épp elég lehet, amennyiben az AMD-nek nem sikerül az efölötti magok esetén megszüntetni az általam feltételezett sávszélhiányt.
Az Anvil példája mutatja, hogy felteheőleg azonos TDP keretben a Milan ~15%-kal magasabb frekvenciát fog hozni. Emellé még jön a pletykált 15-17% IPC növekedés.
És ha sikerült faragni valamit feltételezett sávszélességhiányon, akkor is látható szerintem, hogy miért is nem annyira lett volna értelme növelni a magszámot.Azt gondolnám, hogy ha a zen3 arról szól, hogy egy CCD 8 közös L3$-t használó magot tartalmaz, akkor a zen4-nél megint duplázni fognak a magok számán úgy, hogy beletesznek a CCD-be újra 2 CCX-t. (Persze nem biztos, hogy ez lesz az első 5nm-es lépcső)
Én arra leszek kiváncsi, hogy a CCD-n a cache növelésén kívül lesz-e valamilyen szokatlan mód az általam feltételezett sávszélességhiány kezelésére és hogy az mit eredményez
- HBM a CCD-k mellé (erről volt is szó)
- HBM az IOD mellé ~ L4$
- valami más L4$ megoldás, akár 3d stacked megoldással -
DraXoN
addikt
nagy csata lesz a Sapphire Rapids-al.. bár látszik a költségcsökkentésre való törekvés, hogy csak a felsőházba hozzák, és az alsó sorozatoknál megmaradnak az IceLake-SP-knél..
-
Pipó
őstag
Ezt a cikket többször kell elolvasni, hogy el ne veszítse az ember a fonalat. Ez a sok lake, meg rapid, meg cove. A hatodig generációtól visszafelé lehet fel tudnám sorolni fejből az intel pro-ig, de a mostani tervet "magolva" is nehéz lenne megjegyezni.
-
Samott
addikt
En mar egy ideje frankon nem tudom kovetni ezt a sok rohadt tavat. Mi ertelme van ennek?
Új hozzászólás Aktív témák
ph Az Ice Lake-SP az idei esztendő negyedik negyedévében lesz elérhető, míg a nagyon várt Sapphire Rapids nagyjából másfél évre van.
- Autós topik
- Opel topik
- Milyen pendrive-ot vegyek?
- Milyen hagyományos (nem okos-) telefont vegyek?
- Tkomos box más szolgáltató netjén.
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Windows 11
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Szólánc.
- További aktív témák...