Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
prolad
addikt
Én úgy tudom az átlag pendriveban sima emmc van. De ez kb mindegy is, ha lassú és köze nincs a gyárilag megadott upto xx értékekhez. Van egy-két olyan pendrive ami tudja,de azok olyan áron is mennek. Egy SSD az meg mégiscsak egy SSD, lehet, hogy az olcsóbbak nem maxolják ki a sata3 sebességet, de lényegesen gyorsabbak mint egy pendrive (akár szintetikus tesztben, akár a gyakorlatban.
[ Szerkesztve ]
-
gyulank
addikt
Jajj, szó szerint véve.
-
haxiboy
veterán
Az m2 egy formátum, az interface ami csücsül rajt lehet SATA vagy PCI-E, az alaplapgyártótól függ hogy mit vezetékezett rá, a legtöbb alaplapon van lehetőség mindegyik vezérlő használatára, de az EFI-ben be kell állítani hogy melyik módban működjön, az újabb lapoknál már van automata beállítás de nem mindig működik megfelelően. A laptopoknál rendszerint csak egyféle mód támogatott.
Az M2. Sata SSD-khez Sata vezérlő jelenléte, az NVME-hez PCI-E vezérlő jelenléte kell. Az USB-s vezérlőknél szintén van egy köztes vezérlő így ebben az esetben lényegtelen hogy az adott alaplap tudja-e kezelni vagy sem.
-
Zolik
senior tag
Nekem olyan kérdésem van, ami most felmerült bennem, hogy a régebbi gépek is fel fogják ismerni meghajtóként? Tesóm vett m.2 ssd kártyát a régi gépébe de mivel az alaplap nem ismerte fel az ssd-t így sajnos úszott a dolog. Vagy usb esetében ez lényegtelen?
-
azbest
félisten
válasz
King Unique #15 üzenetére
nekem samu evo 850 msata van, abban 512MB ram a gyorsítótár. Lehet megsínyli, ha nem használja. Más chipseteseknél, ahol esetleg egyáltalán nicns ram cache ott lehet kevésbé fájó, ha gyors eltávolításos módban van.
-
moleculez
veterán
Én a halott laptopjaimnol operáltam ki az SSD-ket, raktam külső házba, most kvázi külső tárhelyek, csak sokkal gyorsabbak mint a pendrive/HDD.
-
prolad
addikt
Nekem Silverstone ház van, és abban egy m.2-es SSD (Satás, most úgyis nevetségesen olcsók). A pendriveval ellentétben tudja a ráírt sebességet, nem csak ilyen up to érték az első 5 másodpercben. Az annyiból tetszik jobban, hogy kicsúsztatható USB-je van, nem kell hozzá külön kábel.
-
King Unique
titán
Általában minden USB-s meghajtónál a gyors eltávolítás az alapértelmezett beállítás Windowson, ez nem újdonság. Az viszont érdekes, ha nálad ettől ennyire belassult az adatátviteli sebesség és SSD-vel nem ment 60 MB/s fölé. Egy korábbi tesztnél sem éppen azt tapasztaltam külső SSD-nél, pedig ott is az alapértelmezett beállítással volt használva. De kivétel előfordulhat, ahogyan szükség esetén át is lehet állítani a házirendeknél jobb teljesítményre, vagyis az írási gyorsítótárazást engedélyezni.
(#14) M@cika:
Azt nem írják a mostani cikkben sem, hogy az NVMe teljes sávszélessége kihasználható lenne USB-n egy ilyen eszközzel. Konkrétan max. 800+ MB/s értéket írnak, ami reális az USB 3.1 Gen 2-nél. Illetve NVMe PCIe alapú megoldással már összejöhet az 1000 MB/s körüli szekvenciális érték is (példa). Az USB 3.2 viszont már többet fog tudni, az előzetes teszteknél 1,6 GB/s értéket mértek eddig. De még ez is elmarad attól, amit a Thunderbolt 3 tud, azzal már kb. csaknem teljesen kihasználható az NVMe sebessége (példa).[ Szerkesztve ]
-
M@cika
őstag
válasz
Lacika112 #12 üzenetére
Sebesség szempontjából itt az NVME vakítás, mert az USB nem tud 1000 MB/s-et, nemhogy 3000-et.
Tud valaki róla, hogy a PCIE 4.0-val karöltve jön-e mondjuk PCIe x8 NVME SSD, vagy az már túlzás lenne?(Úgy néz ki lesz, legalábbis találtam a guru3d-n egy utalást rá még 2018 augusztusból)
[ Szerkesztve ]
-
gyulank
addikt
Ez pendrájv. Mitől esesdébb mint a többi pendrájv?
-
Laraxior
titán
-
Zotya84
őstag
válasz
Armagedown #1 üzenetére
És az viszi az NVME-t is? Megsúgom: nem valószínű, minthogy a sebessége max 6Gbps, ami SATA-ra utal, még ha le nem is merik írni...
Csak mert még sehol sem találtam olyat, ami boldogul azzal is. Mindegyik csak az m.2 NGFF-t támogatja, és abból csak a SATA-s eszközökkel boldogul. Pedig nagyon keresek olyat, ami mindkettő formátumot kezeli, mert m.2 -> m.2 klónozáshoz jól jönne.Lett linklelve, bár nem olyan, ami viszi mindkettőt.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz
Armagedown #1 üzenetére
A kínaiak mindent olcsóbban kínálnak. Az egyedüli problémát a hosszú szállítási idő jelenti.
-
azbest
félisten
A múltkori satás ssd ház kapcsán feltűnt a saját kínai dobozomnál, hogy meglepően gyatra írás sebességet hozott win10 alatt, még linuxhoz képest is.
Kiderült, hogy alapból az ilyen külső házat is gyors eltávolításra optimalizálva ismeri fel a win. Így kb 60 MBájt/sec sebesség volt a max talán. Az eszközkezelőben átállítva, a szabályos leválasztást igénylő módot használva persze felment 200 fölé is. Állítólag a gyors eltávolításos mód még az ssd saját belső cache memóriáját is letiltja, hogy ha az okos felhasználó kitépi a portból leválasztás nélkül, akkor kicsi legyen az adatvesztés esélye.
Gyanítom a mostani házzal is hasonló lehet a helyzet. A mezei felhasználó az írás sebességnek csak töredékét fogja tudni kihasználni. És még az sem biztos, hogy nem melegszik ugyanúgy, vagy nem koptatja mégjobban az ssd-t. Mert a gyors eltávolításos módnál igyekszik azonnal kiírni minden adatot a rendszer, ami az ssd és flash eszközök esetén többszörös írási blokk újraírást is eredményezhet. Attól függően mennyire okosan tudja ezt kezelni a vezérlője. Szóval, ha nem saját gépen, beállítva használjuk, akkor marha sokáig eltarthat a felmásolás. A lefelé másolás talán nem érintett.
[ Szerkesztve ]
-
Pompi
nagyúr
válasz
Armagedown #1 üzenetére
Annyi, hogy amit linkeltél nem tudja az nvme-t, azok inkább olyan 30 dollár körül kezdődnek az alin is.
-
M@cika
őstag
70 dollár? Hát annyiért egy szép kis SSD-t is kapok, mondjuk egy 500 gigásat. Mondjuk egy ilyennel az egész gépét tudja valaki hurcolni, nyilván szoftveres oldalra gondoltam. Szóval bárhol rádugja egy USB 3.1-re és mintha a saját gépe előtt ülne. Ha azt veszem, hogy a winfos2go elfutogat egy 32 gigás 3.0-ás pendriveról is (ami mondjuk 100/30-at tud) ez biztos komfortosabb. Jövőre kipróbálom, ha az ára a felére esik, meg az SSD árak is még lejjebb lesznek. :-)
Armagedown: Na, ez már tényleg barátibb. Ennyit még meg is ér egy próba vele.
[ Szerkesztve ]
-
Armagedown
őstag
A kínaiak sokkal olcsóbban kínálnak ilyet
Új hozzászólás Aktív témák
ph A mindenféle hubjairól, dokkolóiról, átalakítóiról, adaptereiről ismert cég gondolt a nagysebességű, hordozható háttértárolókat igénylő felhasználókra.