Hirdetés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Melyik tápegységet vegyem?
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- Steam Deck
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Dell notebook topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
mzso
veterán
Majd meglátjuk a teszteken ha mindkét idei típus megjelenik.
(#33) dezz
Fehér szubpixel-ről hol volt szó?. Amúgy az gondolom úgy működik mint a CMYK csak fordítva.Tuti nem tudják beszabályozni a LED frekvenciáját? Én nem vennék rá mérget.
-
dezz
nagyúr
Tudomásom szerint az egyes OLED anyagok egy adott hullámhosszon sugároznak, márpedig a fehérhez (már amit a szem annak lát, mert az igazi fehér sokkal többet tartalmaz) legalább három hullámhossz egyidejű sugárzása kell. Így hát a "fehér OLED" az pl. vörös, zöld és kék OLED anyag keveréke lehet. Bár talán megoldható másként is, pl. ahogy az egyszerű fehér LED-ek működnek (UV-közeli kék led + "fénypor" [foszforkeverék]).
A színszűrő nélküli fehér szubpixel valamennyire kompenzálja a színszűrők miatti hatékonyság-csökkenést.
-
-
dezz
nagyúr
"Ilyen szűrősdi csak rosszab színfelbontást/helyességet eredményezhet."
Nem mondanám. Pl. egy széles-spektrumos fehér fényből olyan színeket tudnak kiszűrni szűrőkkel, amilyet akarnak, miközben az R/G/B OLED fényhullámhosszak adottak és nem feltétlen a legoptimálisabbak.
"Emellett emelkedett fogyasztást is.", "Szerintem a fehér szűrés alacsonyabb rendű."
Így van, csak hát egyelőre az eredmény szempontjából mégis csak ez a jobb megoldás. Majd ha a kék színkomponens élettartama a másik kettőéhez lesz fogható (és a legoptimálisabb hullámhosszakat fogják tudni), vissza lehet majd térni az eredeti tervhez.
(#27) Slap: Szerintem valamit félreértettél. Az R/G/B színszűrők nem LCD szubpixelek, hanem simán csak színszűrők, amik az LG megoldásánál fehér fényű OLED szubpixelek előtt vannak. (Egyébként pixelenként 4 szubpixel van, a 4. előtt nincs színszűrő, így az fehér komponens lesz.)
-
mzso
veterán
"De jó, hogy tudják, mit árulnak... "
Már kapható? Nem is figyeltem.(#27) Slap
Mármint a pentile mátrixos oled-re gondolsz? Bár még így sem értem mire akarsz kijukadni. -
mzso
veterán
Ilyen szűrősdi csak rosszab színfelbontást/helyességet eredményezhet. Emellett emelkedett fogyasztást is.
Szerintem a fehér szűrés alacsonyabb rendű. már félig olyan mint az LCD... (Na jó azért nem igazán)
Nincs, de ilyenről most hallok először. Most egyébként úgy van beállítva, hogy semmilyen fényforrás nincs szembe vele, mert utáltam a tükröződést. Viszont nem egy hűvös monitor. Egyelőre csak ennyit tudok elképzelni különbségnek az aljához képest, hogy felül jelentősen melegebb
-
lcee79
addikt
Pana G20-as plazmámmal nem érzékelek jelentős input lagot (konkrétan én nem is érzékelem) Crysis 2 vel szoktam játszani rajt néha mikor van időm...
A geeks.hu tesztben írták:
"Aki játékkonzollal kötné össze a tévét, annak jó hír, hogy az input lag nem túl vészes a TX-P42G20E esetében, átlagosan 27 ms-ot mértünk." -
dezz
nagyúr
Igazából a Samsung is le van maradva az LG-hez képest. Ugyanis (a Samsunggal és más gyártókkal ellentétben) az LG már nem az OLED telefonoknál is megtalálható vörös/zöld/kék fényű OLED anyagokat használ a szubpixelekhez, hanem kizárólag fehér fényt adót, amik elé színszűrőket tesz. Ez így kicsit komplikáltabb, de hosszabb élettartamot biztosít.
Más kérdés, hogy hogyan érik el a fehér fénykibocsátást? Az ember azt hinné, vörös+zöld+kék fényű OLED anyagok keverékével. De még ha így is van, ez is előnyösebb, mert így legalább (nagyjából) egyenletesen "fogy" a kék szín az egész képernyőn, amit a fehéregyensúly (akár a használati időtől függő automatikus) utánállításával kompenzálni lehet. A beégést persze így sem lehet teljesen kiküszöbölni.
(#13) mzso: Véletlenül nincs egy kis halogénlámpa a monitorod fölött? Pár éve megtapasztaltam, hogy az bizony elég rendesen irtja az LCD-t... Valószínű van benne egy kis UV. (Egyébként a teló képernyőjét se sokat érje napfény! Főleg, ha OLED...)
(#5) lcee79: Pfff, ezeket a barmokat! Mármint Digitalkó...
"Háttérvilágítás: OLED: (mátrix organikus fénykibocsátó diódák)", "Megjelenítési technológia: OLED LCD"
De jó, hogy tudják, mit árulnak...
(#20) Dany007: Jól mondod.
(#23): Itt viszont nem. Más a válaszidő és az input lag. De amúgy a gyorsabb monitorok (vagy ha van game mode [nem csak a nevében]) input lagja sem több 10-15ms-nél.
-
Dany007
veterán
válasz
fatallerror #22 üzenetére
A monitoroknál sincs 20-30ms. Az brutális lenne. Inkább 5-10ms g to g.
"bekapcsolva ezt a sok szart még 200 ms is lehet aminél már annyira érzed a késést h az erősítőnél bekell állítanod a hangsáv késleltetését :/"
Ez így van. Bár én ezt még szinkronos filmek esetében nem vettem észre... Furcsállom is. Olyan profil van beállítva, ahol szinte minden cucc maxon be van kapcsolva. És nem.
Ellenben pl mikor kilépek a filmből és mondjuk megnézem az e-malijeimet akkor egyből érzem, hogy késik az egér. Szinte használhatatlan. Ezért is van egy másik profilom.
Viszont játéknál egyből kijön a hiba. Ott nem tudom a "fullos" profilt használni. De még normálon is érezni. -
fatallerror
addikt
hát már a monitorok is lagolnak 20-30 ms-ot szóval érdekes a helyzet persze nem jelentős probléma ez, ha az lenne akkor szétszednék a felhasználók a tv/monitor gyártókat :]
de am ja, a képfeldolgozók és a képalkotás okozza ezt de hiába kapcsolsz ki mindent mert akkor van ez a 30-40 ms a tévék esetében, plazmáknál 20-30ms. bekapcsolva ezt a sok szart még 200 ms is lehet aminél már annyira érzed a késést h az erősítőnél bekell állítanod a hangsáv késleltetését :/
-
Dany007
veterán
Köszönöm a válaszokat! Tudtam én hol kell feltenni a kérdést
Igen a telefonos problémáról hallottam én is. Ott állítólag csak homogén kék háttér mellett látszik fehéren kicsit a beégett kép. 1-2 éves használat után.
Na de ugye azért telefonnál kicsit többet használja az ember a TV képernyőjét. Ugye ha pár órát megy a telefon kijelzője egy nap akkor az már baromisoknak számít. TV-nél meg a napi 8-10 óra sem kiemelkedő. Tehát TV esetében a probléma hatványozottan fog előjönni.Plusz a wikin azt írták, hogy mivel a színek különböző időben "égnek be" halványodnak el így az egy idő után durva színtorzulást eredményezhet.
Ugye elég csak belegondolni, hogy az RGB-ből mondjuk a kék elhalványodik 3 év után X szintig, a vörös és a zöld meg majd csak + 2-3 év után éri el ezt a szintet. Ez így kb olyan lenne, mintha egy képen lehúzod a kék levelt photoshopban. Eléggé ocsmány kép az eredmény. Tehát itt konkrétan nem csak a színhelyesség lenne gond, hanem a színtorzulás ami csúnya képet eredményezne. Lehet, hogy lehet ezt elektronikusan kompenzálni de kétlem, hogy abból szép kép alakulna ki.Plusz ha valaki mondjuk böngészésre is használná a tévét ami ma már egyáltalán nem egy "hűde" dolog - meg pl én PC- monitorként is használom - akkor ott a beégés jelensége mégdurvább lenne.
Mert okés, hogy a plazma egy idő után beég. Bár ahogy olvasom a tapasztalatokat ez sem vészes ha az ember nem netezik rajta vagy hasonló. Szal ez így rendben is van, azt elkönyveltük mozizós, tévézős filmezős tévének. Na de hogy az OLED is ilyen legyen az ki van zárva. Nincs szükség még egy ilyen kategóriára. Kijelzőről beszélünk a smart TV-k hajnalán nehogymár attól kelljen félni, hogy index.hu vagy a google logó beleég a kijelzőbe.
@mzso:
Akkor az már annyira nem vészes. Ha jól tudom azok is olyan 25-30 ezer óránál járnak? Kb. Szóval azzal akkor már kitudnék békülni.
@fatallerror:
Az input-laget állítólag a TV-k mindenféle képjavító technológiájának elektronikájának a késleltetése okozza. Illetve annak a feldolgozási ideje. Mert ugye PC esetében ott a VGA és az csak egy mezei RGB jelet (8-10bits) küld a monitorra. Amiben szintén dolgozik elektronika de közel sem olyan, mint a TV-kben.
Ugye TV-ben ott a dinamikus kontrast a 200-400-600hz-es felkonvertálás, zajszűrés meg még egy rakás ilyen dolog. Ami már összességében szép kis laget okoz.
Ezeket teljesen kikapcsolva azért egész szép kis válaszidő érhető el.szerk.: (ha valamiben tévedtem, akkor remélem jön dezz (vagy valaki más) és kijavít!)
-
Haart
addikt
Milyen márka lesz ez Panasony?
-
mzso
veterán
Szeretjük a verseny, remélhetőleg egy-két éven belül emberi halandóknak is elérhetőek lesznek.
Kár, hogy az olcsón előállítható hagyományos ledes technológiáról nincs már semmilyen hír, meg a QD LED-ről sem. -
fatallerror
addikt
ez majd csak otthon derül ki mert sokáig nem tesztelnek 1 ilyet még :]
de ha ez a nagy jövőterv akkor ciki lenne ha beégés fennállna... amúgy nem vágom h miért olyan macerás jó kijelzőt csinálni. jó rendben a tökéletes színeket, kontrasztot még megértem de pl ez az input lag dolog hogy lehet probléma mert oké a legtöbb tv 30-40 ms-nál nem késik többet ami nem zavaró ill észre sem venni igazán de h sok model 100+ ms laggal büszkélkedik az gáz
-
-
lcee79
addikt
Plazma tv is eleinte 800*480-as felbontással jött ki nagy méretben is
és 4 millió forint voltAz amoled-es telefonokból kiindulva van pár probléma ami tényleg létezik (de ugye egy galaxy s2-nél nem probléma hogy 2-3 év múlva már használhatatlan a kijelző... de egy tv-nél azért gáz lenne), tehát hosszú távra semmiképp nem lehetne szerintem egy OLED tv-vel tervezni
-
Dany007
veterán
Arról nem beszélve, hogy mi a helyzet az eddig ismeretes negatívumokkal?
A másik ugyanerről szóló topikban már feltettem a kérdést, ha nem gond felteszem itt is. Hátha több válasz lesz rá.Ha esetleg valaki ezekről tud bővebben is valamit ne tartsa magában. Kíváncsi vagyok, hogy az ott (magyar wiki-s cikk az OLED-ről) felvetett problémákra találtak-e már megoldást?
Pl a különböző színek időben változó fakulása / elhalványodása és ebből adódó színegyensúly problémák.
Vagy ott a beégés.
Idézem: "Mivel az OLED pixeleinek élettartama a használattal csökken, ezért, ha egyes színeket vagy képpontokat sokáig azonos tartalom kijelzésére használunk, a színegyensúly vagy a fényerő megváltozhat azon a területen, a beégés jelenségét produkálva."
Azért ez problémás mert ezek szerint nem lehet monitorként használni. -
XtremLor
őstag
válasz
fatallerror #7 üzenetére
+1 Evek ota varjuk mint a messiast
-
fatallerror
addikt
várom már az oledet elérhető áron
kis fogyasztás, pöpec színek, kontraszt és ami a játékosoknak a legfontosabb és még tesztelve nem tudom van e h igaz e de állítólag nincs input lag
-
lcee79
addikt
Ha nem lesz drága, akkor még jó alternatíva is lehet (sony mindig elszáll az árakkal...)
samsungot és lg-t úgysem szívesen vennék, ha jó minőségű terméket akarnék venni
(pláne hogy lg-t 2 milláért árulják)
-
-
zsoltti
senior tag
oled a jövő
-
ledgeri
nagyúr
( az illusztrációnak szán monitor dizájnok mennyire tartósak statikailag, mechanikailag?)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph Jövőre kézzelfogható eredménye is lesz az együttműködésnek.
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Politika
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Melyik tápegységet vegyem?
- Spórolós topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- PC Game Pass
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF B550 R7 3700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 Super 8GB Zalman Z1 Seasonic 650W
- Bomba ár! Dell Latitude 3380 - i3-6GEN I 4GB I 128GB I 13,3" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- SzoftverPremium.hu
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i5-8GEN I 8GB I 256 GB SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I7 6700 / RTX 2060 6GB / 32GB DDR4 / 250SSD+500HDD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest