Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • Oneill90

  csendes tag

  válasz 1tom #3 üzenetére

  A 2x15W ebben az esetben a realitás.
  Ekkora hangfalakkal többet nem is nagyon lehet ráengedni.
  Azt is figyelembe kell venni a normális gyártóknál (a Pioneer az!), hogy itt sinus-os kimeneti teljesítményről van szó nagy valószínűséggel A/B osztályú FET-es végfokozat mellett.
  Ez a kis erősítő simán meghajt élvezhető és dinamikus szinten egy nagyobb minőségi hangfalpárt szobai körülmények között, ha a gyárinál nagyobb hangnyomás / elvárás van.
  És ami még fontosabb, hogy az emberi fül nem a Watt-ot hallja, hanem a hangnyomást dB/m. Ebből következik, hogy egy jó átlagérzékenységű hangfalon egy kisebb teljesítményű A/B osztályú végfok is sokkal dinamikusabban / hangosabban szólal meg. Az emberi fülről elmondható, hogy az érzékenysége logaritmikus (lg) és minden +3 dB-es hangnyomás különbséget ~ kétszer olyan hangosnak hall / érez!

  Tehát, ha van egy olcsó digitvégfokos végfok, ami 20W / csatorna és van árban hozzátartozó lópikula hangfal 1 W-on 86 dB/m érzékenységgel,
  illetve van egy A/B osztályú FET-es véged ami 10W / csatorna és hozzá passzoló minőségibb hangláda ami 1W-on 96 dB/m (worst case) a hangerőviszony így alakul:

  Olcsó:
  1W -- 86dB/m
  2W -- 89 dB/m (+3 dB dupla teljesítmény esetén)
  4W -- 92 dB/m
  8W -- 95 dB/m
  16W -- 98 dB/m

  Drágább konfig:
  1W -- 96 dB/m
  2W -- 99 dB/m
  4W -- 102 dB/m
  8W -- 105 db/m

  Ebből jól látszik, hogy egy rosszabb hangsugárzó dupla akkora erősítővel tökighajtva szól akkorát, mint alig hajtva egy rendes konfiguráció. És arról még nem is beszéltünk, hogy a digitális erősítő névleges és valós teljesítmény között kb 30-40 % difi van negatív irányban. Ugyanis a digit erősítő 70% fölötti kivezérlés esetén rögtön old (limiter belép) így zezei stílustól is függő lesz a teljesítménye. Disco alatt erősebbnek érzed, mint jazz vagy rock alatt. És a tápegységről nem is beszéltünk.

  Hidd el, nem rossz ár/érték arányban ez a Pioneer.

 • Oneill90

  csendes tag

  válasz ROBOTER #9 üzenetére

  Az adatlapjára nem kerestem rá a Pioneer oldalán, bár így látva az általad leírt adatokat szomorú, hogy erre tart a világ a jobb márkáknál is...
  Fele impedancia, dupla teljesítmény, ha eltekintünk az erősítő linearitásától. Ám kisebb impedancia az esetek túlnyomó (olcsó) részében magasabb diszipált hővel és magasabb torzítási tényezővel is jár. A hatásfok itt D osztálynál már mondjuk annyira nem vészes, de a hangminőség annál inkább az :(

 • Oneill90

  csendes tag

  válasz Tigerclaw #10 üzenetére

  Én mindenképpen arra szavaznék, ha jobb minőségben akarsz zenéz hallgatni, hogy vennék egy pár stúdió monitor aktív hangfalat és hozzá állványt. Ez úgy cirka 150 000 Ft.
  Ha csak egy PC van amiről zenét hallgatnál és más deck stb nem kell, akkor ahhoz vennék egy külső hangkártyát, aminek szimmetrikus a kimenete. Focusrite, Roland ezért fizetsz kb 50 000 Ft-ot.
  Kábelek további kb 10 000 Ft.
  Ez így összesen olyan 200 - 220 000 Ft körül megállna. Ez szerintem egy szobai használatra, ami kellemesen szól.
  Ha több cucc kell meg jön a kisebb minőségi keverőpult...

  Vagy veszel használtan egy Technics, Pioneer, Yamaha, Akai, stb rádióerősítőt, ami minimum 20 éves (és még biztos kitart napi használat mellett még 20 évet) és ehhez nézel ládákat. Így megúszod kb feléből.

  [ Szerkesztve ]

Hozzászólok Aktív témák

Hirdetés