Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • Oneill90

  csendes tag

  válasz 1tom #3 üzenetére

  A 2x15W ebben az esetben a realitás.
  Ekkora hangfalakkal többet nem is nagyon lehet ráengedni.
  Azt is figyelembe kell venni a normális gyártóknál (a Pioneer az!), hogy itt sinus-os kimeneti teljesítményről van szó nagy valószínűséggel A/B osztályú FET-es végfokozat mellett.
  Ez a kis erősítő simán meghajt élvezhető és dinamikus szinten egy nagyobb minőségi hangfalpárt szobai körülmények között, ha a gyárinál nagyobb hangnyomás / elvárás van.
  És ami még fontosabb, hogy az emberi fül nem a Watt-ot hallja, hanem a hangnyomást dB/m. Ebből következik, hogy egy jó átlagérzékenységű hangfalon egy kisebb teljesítményű A/B osztályú végfok is sokkal dinamikusabban / hangosabban szólal meg. Az emberi fülről elmondható, hogy az érzékenysége logaritmikus (lg) és minden +3 dB-es hangnyomás különbséget ~ kétszer olyan hangosnak hall / érez!

  Tehát, ha van egy olcsó digitvégfokos végfok, ami 20W / csatorna és van árban hozzátartozó lópikula hangfal 1 W-on 86 dB/m érzékenységgel,
  illetve van egy A/B osztályú FET-es véged ami 10W / csatorna és hozzá passzoló minőségibb hangláda ami 1W-on 96 dB/m (worst case) a hangerőviszony így alakul:

  Olcsó:
  1W -- 86dB/m
  2W -- 89 dB/m (+3 dB dupla teljesítmény esetén)
  4W -- 92 dB/m
  8W -- 95 dB/m
  16W -- 98 dB/m

  Drágább konfig:
  1W -- 96 dB/m
  2W -- 99 dB/m
  4W -- 102 dB/m
  8W -- 105 db/m

  Ebből jól látszik, hogy egy rosszabb hangsugárzó dupla akkora erősítővel tökighajtva szól akkorát, mint alig hajtva egy rendes konfiguráció. És arról még nem is beszéltünk, hogy a digitális erősítő névleges és valós teljesítmény között kb 30-40 % difi van negatív irányban. Ugyanis a digit erősítő 70% fölötti kivezérlés esetén rögtön old (limiter belép) így zezei stílustól is függő lesz a teljesítménye. Disco alatt erősebbnek érzed, mint jazz vagy rock alatt. És a tápegységről nem is beszéltünk.

  Hidd el, nem rossz ár/érték arányban ez a Pioneer.

Hozzászólok Aktív témák

Hirdetés