- RAM topik
- Házimozi belépő szinten
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Milyen videókártyát?
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Parallaxis
addikt
válasz
fatpingvin #32 üzenetére
ki minek látja értelmét, ez meg szerintem teljesen szubjektív.
Ez teljesen igaz, azért írtam, hogy "személy szerint"tekintve, hogy az általam használt szoftverekből semmi sincs meg Linux alatt, így bár a rendszer szimpatikus, de használhatatlan.
-
fatpingvin
addikt
válasz
Parallaxis #31 üzenetére
maradjunk annyiban hogy az XNU kernelt FreeBSD-ből főzik meg a rendszer alapjai erősen építenek FreeBSD-re. nyilvánvalóan nem erre gondoltam.
oké Ubi megy, mainline kernellel? GPU driver stack? (ahogy tudom jelenleg Gallium-LLVMPipe szinten áll a dolog, hardveres renderelés még nincs, az Asahi projekt foglalkozik vele)
ki minek látja értelmét, ez meg szerintem teljesen szubjektív. -
Parallaxis
addikt
válasz
fatpingvin #30 üzenetére
amíg nincs értelmezhető Linux vagy valami BSD supportja addig nem igazán érdekel
A MacOS maga eleve BSD Unix... az Ubuntunak meg van már M1-es portja (bár én személy szerint semmi értelmét nem látom Mac-en a Linux-nak). -
fatpingvin
addikt
magam részéről én várakozó állásponton vagyok, amíg nincs értelmezhető Linux vagy valami BSD supportja addig nem igazán érdekel, hiába nagyon érdekes vas
-
Sanya
nagyúr
válasz
tothzoltan #15 üzenetére
40 watton passzívan.
Miért nem 100 watton passzívan? Mint egy régi izzó -
Nem tudom megerősíteni, de arra a kérdésre, amire válaszoltam irreleváns a fogyasztás, ameddig más számítási kapacitásban végződik.
Fogyaszthat max 1W-ot is, miközben eléri a 1065G7 szintjét, ha utána 300W-ból 5x annyit hoznak ki. Persze fogyasztás/teljesítményben istenkirályság, de egy exportnál hiába.Ha a GPU-t full kihajtva megeszik 50W-ot, akkor is brutál jó a fogyasztás/teljesítmény aránya az M1-nek.
Isteníteni természetesen pont azért SEM kell, amit te mondasz.
-
Yodafon
őstag
2 millios az ALAPmodell?? TAKARODJ MAR!
-
válasz
Stanley-B. #23 üzenetére
Illetve azért a mac pro nem 8szálon végződik
Nyilván többszáz W elfűtésével meg lehet verni szegény 10W-os M1-et, célhardver ide vagy oda. -
törölt tag
-
cowboy_bebop
őstag
Szerintem egy ideig nem lesz iMac Pro. Úgy tudom idén lesz M1X Apple Silicon, ami egy M1 lesz duplázva (max. 16 magos CPU és GPU), s max. 32GB rammal; az igazán kraftos M2 csak jövőre jön.
-
arn
félisten
válasz
hibavissza #19 üzenetére
mert a pc sose mukodott mashogy - egymillio fele variacioju gepen kell rendesen futnia. ahhoz kepest a mac egylapos konyv. inkabb az a ciki, ha vmi egy ilyen gepen jobban fut, mit egy masikon
-
hibavissza
veterán
-
hibavissza
veterán
Nem. Konkrétan a PS, ACR "kompatibilis módban" is jobban futott.
Rendben, legyen.
A sok nyomorék x86 app miért nem lett normálisan megírva az elmúlt ezer évben egyszer sem?Kizárt, hogy ugyan azok a programozók hirtelen "megeszesedtek".
Még egyszer ezek nem Apple alkalmazások. Ugyan annak a szoftvernek az M1-es kiadása.Persze biztos hogy ARM-ra egyszerűbb optimalizálni. Akkor eddig miért nem virított senki?
-
arn
félisten
válasz
hibavissza #16 üzenetére
Abbol forradalom, hogy az arm elott megnyitja az utat, amugy max az apple zsebebe vandorol meg tobb penz, mert hazon belul oldanak meg mindent akit lehet.
-
dabadab
titán
válasz
hibavissza #16 üzenetére
Vannak külső alkalmazàsok amelyek tökéletesen futnak m1-en és gyakorlatilag el sem indulnak még a legerősebb AMD APU-n sem
Mert ARM-ra vannak fordítva?...
-
hibavissza
veterán
-
tothzoltan
tag
"elég jól látszott a tesztekből, hogy ez egy jól összerakott HW, de nem több, nem áttörés, nem húzott el a többiektől"
Eszemben sincs vitatkozni, de 5nm-en 30-40W TDP-vel produkál élmezőnyben (ugyan nem elsőként, de elsőként ilyen fogyasztással), majdnem passzív hűtéssel. Jelenleg nincs olyan eszköz a piacon ami ennek a közelébe ér.
Ehhez hozzájön a duplázott üzemidő, és szoftveres optimlizáltság amitől az egész még veszettül gyorsabb lesz. Nem hiába hördült fel az egész industry ezen a lépésen. Talán nem a szó szerinti értelemben vett áttörés, de hogy új piaci sztenderd - ami után most megint mindenki elkezd rohanni és megpróbál felzárkózni - az biztos. -
arn
félisten
válasz
tothzoltan #10 üzenetére
Adott tdpszinten kituno megoldas, de kb hasonlo szint teljesitmenyben, mint a leghatekonyabb x86 procik, es egyelore nem skalazodik feljebb. Alacsonyabb fogyasztasnal hatekonyabb, de azert ne felejtsuk el, hogy az elonynek van koze a 5nmnek is, ami masok szamara elerhetetlen. Erdekes lesz hogy skalazodik feljebb, es meddig tudjak tartani a fejlettebb gyartastechnologai elonyt.
A swes optimalizaltsagban sose lesz a pc versenykepes olyan szinten, ez a platform sajatossaga, a rugalmassag ara - ez igy van evtizedek ota.
A jelentosege szvsz inkabb abban lesz, hogy vegre megtorheti az x86 hegemoniat a portolasokkal, ezt egy kisebb ceg de meg egy nagyobb piacfuggo sem tudta volna meglepni. Erre nagyjabol csak az apple kepes jelenleg.
A hogyantovabb... elskalazgatjak x magig, utana vmi apus megoldasnak kellene jonnie, itt en nemi lemaradast erzek az nv/amd parossal szemben, de lehet es sose lesz gond a platform miatt. -
dabadab
titán
válasz
tothzoltan #10 üzenetére
Hát én ezt azért így nem merném kijelenteni
Én meg igen. Az szerintem elég jól látszott a tesztekből, hogy ez egy jól összerakott HW, de nem több, nem áttörés, nem húzott el a többiektől, csak ott van az élvonalban.
Amivel tényleg villantottak, az a szoftveres rész, ami rendesen kihasználja a HW képességeit.
És persze az egésznek semmi köze az x86-hoz meg az arról való váltáshoz, az Apple technikailag megléphette volna ugyanezt x86 alapokon is, csak jogi, gazdasági meg puszta praktikus megfontolásokból használt ARM ISA-t.
-
arn
félisten
A haszon ugyanannyi lesz rajta, a kov korben meg majd emelnek arat. A mac mini is igy kezdte.
-
tothzoltan
tag
Hát én ezt azért így nem merném kijelenteni. A hardveres felépítése is más az M1-eknek mint az AMD mobil megoldásainak. Ne csak a fogyasztást és tesztpontszámokat vegyük alapul, mert az nem fedi teljes mértékben a valóságot.
A második mondattal viszont nyilván egytértek, de a kettőt együtt kell vizsgálni. Az Apple azt próbálta meg (sikerrel) megmutatni milyen az amikor a szoftver kellően optimalizált, egy kellően sokoldalú de integrált hardverre.
Az M1 nem csak a teljesítményétől nagy, hanem az optimalizáltságától. Tulajdonképp minden más gyártó és platform attól a 'töredezettségtől' szenved hogy kismillió hardverkombóra kell optimlizálni egy szoftver és fordítva. Ezt a faktort az Apple kiiktatta. Nagyjából ők voltak az egyetlenek akik ezt megtehették.
Ha az Intel vagy az AMD tette volna ugyanezt nagy eséllyel likvidálta volna magát a piacról. Ameddig az AMD és az Intel piaci konkurensek egymás számára úgy egy esetleges váltás x86-ról annál később következik be. -
moldovan
csendes tag
Sima 8gb MacBook Pro M1 november óta nyúzom.
tökéletes! -
Tigerclaw
nagyúr
Valoszinuleg nem az a kulcs. Az Apple hazon belul keszit sok kritikus komponenst, igy olyan szintu optimalizaciora, fuziora kepes a hardver - OS - alkalmazas kapcsolataban, amit rajta kivul most senki nem tudna megoldani. Ok tervezik, a CPU-t, GPU-t, memoria alrendszert, operacios rendszert, nyelvet, fuggvenykonyvtarakat, forditot vagy epp a rosetta 2 toolt. Persze nem 100% sajat kutfobol, de vegeredmenyben hazon belul van minden fontos.
-
-
amúgy ha elhagynánk végre az x86-ot akkor teljesítményben feljebb, és fogyasztásban lejjebb tudnánk lépni? én az új apple chipből ezt a következtetést vontam le
de mondjátok ha f@szságot írok mert nem vágom ezeket a dolgokat 100%-ig -
Tigerclaw
nagyúr
"Showcase" modellnek gondolom sok ceg hasznalja ezeket. Persze munkara, de egyben reprezentalni is, hogy lassa az ugyfel, nem sz@..al gurigaznak. Remelem a 21 inches verziot elfelejtik az M1/2? -re valo atallasban. Az mar nagyon "retro" volt.
Az iMac Pro szerintem a teljesitmenye miatt valik haszontalanna egy M1/2 -vel szerelt iMac mellett, ahogy jol latszott az M1 mini eseten is, hogy meg a Mac Pro is mehetett a levesbe.
Azt is el tudom kepzelni, hogy lesz olyan belepo iMac is, amit szinten "csak" M1 fog hajtani.
-
5150
aktív tag
16-os? Ismerek valakit, magyar, de thaiföldön él. Az elsők közt vette, mikor kijött, azt mondja a 4k-s videókat röccenésmentesen vágja vele, még béta szotfverrel is, béta OS-en. Előtte valami predatora volt, mióta megvan az M1 minije, azóta a pred fiókban pihen. Arra viszont nem volt hajlandó, hogy a 8gigás modellt vegye.
-
devil-k
nagyúr
Kiváncsi lennék idehaza mennyi ment el ebből a vasból.
Nekem Mac Mini M1 van, azzal viszont piszkosul meg vagyok elégedve.
Új hozzászólás Aktív témák
ph A profiknak szánt, de mégsem Mac Pro árú Macet valószínűleg egy Apple Silicone lapkával szerelt új modell váltja majd.
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte AORUS B450 R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080 Ti 11GB ASUS GT 301 FSP 700W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12600K 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- AMD Ryzen 7 5700X + RTX 3070ti + 32GB
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B550M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Fractal Design Nano S 600W
- Erős Gamer PC! RTX 3080/32GB Ram/I5-11600K/Be quiet
- Intel Core i3-12100F + ASUS PRIME H610M-K D4 + Corsair Vengeance 16GB DDR4 3200MHz - Gari: 12 hónap
- eladó ryzen 7 2700 fél setup váltás miatt
- HP EliteDesk 800 G4 DM
- 11.GEN GAMER PC - I5 11400F // ASUS-TUF B560 // RTX 2070 SUPER-8GB DDR6 // 512GB NVME // 600W // RGB
- FULL HD GAMER PC - I5 10400F / 16GB / 512GB NVME SSD // RX 6600 8GB DDR6 // ZALMAN 600W + N5 OF HÁZ!
- Lenovo Thinkpad T14 üzleti i5-10310u 10th gen. 8-24Gb RAM 256GB-1TB SSD gar.
- Samsung A40 64GB / normál állapotban / 12 hónap jótállással
- BESZÁMÍTÁS! Noctua NH-D15 chromax.black léghűtés garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U757 - i3-7GEN I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- Beszámítás! Xiaomi Redmi Note 10 Pro mobiltelefon garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest