Hirdetés
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- OLED TV topic
- Melyik tápegységet vegyem?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Androidos tablet topic
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Mini LCD panellel szerelt CPU-hűtővel adott magáról életjelet a Gamdias
- SSD kibeszélő
Új hozzászólás Aktív témák
-
Én nem azt írtam, hogy mindenkinek szüksége van rá, Azt írtam, hogy már egy sima NAS esetében is korlátozó tényező a gigabit. Az pedig azért valahol szomorú, hogy még 2019-ben is ott tartunk kb. mint 5 éve, mert nem sokkal több SOHO eszköz nyújt ennél nagyobb sebességet (akkor is volt már SFP+ csatis megoldás). Itt az opció hiánya a dühítő....
-
Darla77
csendes tag
Aki küzdő sportol, sem feltétlenül azért teszi, mert napi szinten kéne megvédenie magát az utcán élet halál harcot vívva. De azért jól jön a tudás, állóképesség ha megtámadják az embert. Aki Ferrari-t vesz sem azért teszi, mert folyamatosan 300 km/h-val közlekedik. "Marginális" de ha odalép, katarzist él át a 150LE helyett. Mindenki érti amit írsz, de miért ne lehetne villámgyors konfig egy átlagos user alatt, még ha csak ritkábban használja is ki a max teljesítményt. No azért a 4 K-s felbontáson játszani már nem számít ritkának, ami alá kell az erős GPU. Multi player-nél a több mag már kihasználható, és érezhető is az előny, ez csak fokozódik, ez a jövő. Vagy pl., ha nem 4 mag 8 szállal kell erőlködni le-feltöltés alatt miközben 200GB 4K-s filmeket másol gyors NVME SSD-ről gyors külső SSD-re 1 óra helyett 5 perc alatt, miközben esetleg konvertál és mellette még játszik is az illető, ja és valóban a szomszéd szobában a hálózatba kötött TV-n 4 K-ban nézi a feleség a letöltött filmet. Ezek összessége valóban ritkább, de ha úgy állnak a csillagok, milyen jó ha nem fossa össze magát a gép.
Hidd el nagyon sok embernek számít a gyorsaság- max teljesítmény, még ha ritkábban használja is ki azt. Sok ember nem szert várni, előre eltervezni, hogy mikor nem ül ott akkor dolgozzon a gép, ne terhelje az idejét belassulással. Az emberek szeretik ha pikk-pakk mennek a dolgok. Az emberek arra törekszenek (vágynak), hogy minél magasabb felbontás mellett max grafikán játszhassanak, és mellette másra is használható legyen a gép, hosszas várakozástól, belassulástól mentesen. Időtállóbb is a nagyteljesítményű gép. Ha bekapcsolják a gépet ne homokórázzon az asztal, hanem azonal nyomassa youtube-ot, játékot akármit. Az emberek többsége nem a közepes grafikai beállításra vágyik a mai kor DX 12 káprázatos grafikai megoldásai mellet hidd el. Szóval igazából a pénztárca szab határt, és ha belefér miért is ne legyen gyors gép egy átlag usernek, hogy ne keljen a perceket számolgatnia terhelés esetén. Szóval kell az a 8/16 combos proci stb. hidd el -
sb
veterán
Pedig én még látnám értelmét, mint írtam... szóval velem még könnyebb dolgod van.
De azt is látom, hogy erre 99.99%-nak nincs szüksége.
Ahogy 8-16 magos procira se... meg szerintem vga-ra se, mert szerintem medium FHD, 60fps is jó sokszor. Felette meg lehet, hogy ha meggebedsz és quad sli-t raksz össze akkor se fog jobban futni. Mert kb. 5 sor kóddal el lehet b*szni bármit X hw-n és 5x erősebben is.Szóval én az optimumok embere vagyok. Mindennek megvan az ára és, hogy mennyit hoz a konyhára. Ill. árfüggetlenül is van azért amit elég objektíven meg lehet állapítani. Csak rossz a szemüveg ami alapján nézed.
Amit felsoroltál jogosnak tűnhet, de ezek is sokszor mondvacsinált indokok.
Pl.:
- Mit mozgatsz meg nagy adatmennyiséget folyamatosan/napi szinten? Melyik átlaguser csinálja ezt? Filmeket másol kétnaponta jobbra-balra? Vagy linux isokat? Minek? 9TB-om van jelenleg a NAS-ban, 2 napi inkrementális rendszer mentéssel 2-3 gépről, tükrözött backupokkal, de nem mozgatom napi szinten annyi adatot. Lefut a backup, este átmásolja amíg épp nem nézek oda. Nem fut órákat.
És ez hol van az átlaguser szinttől?
- Ki nyitogat meg Pistikék és Mari néniék közül 40-120MB-os táblázatokat? De tényleg, plz, hétköznapi példákat kérnék.
De ha azzal dolgoznék akkor tuti nem raknám ki se NAS-ra, se a felhőbe. Esetleg ramdrive-ra, ha annyira kell a sebesség, de minimum gépen belül SSD-re. Szóval ez ilyen totálisan hülye hasonlat számomra. Épp ezért írtam feljebb azt is, hogy hálón az összes cache-elést elfelejtheted, ami miatt eleve jóval kevésbé reszponzív az egész. Ilyen használat az az öntökönrúgás esete.
- 4K videót ne értem mitől ne lenne élhető. Egy jobbféle huszohat hangsávval legyen mondjuk 100Mb/s. Az 12.5MB/s. A gigabites lan meg a tízszerese kb. Tehát ez is indokolatlan, de ha mégis musthave hozzá a 100x sávszélesség akkor sem tekergetek videót megintcsak egész nap.
Több kliens kiszolgálása kb. ugyanez... még ez is példa szokott lenni, hogy hirtelen a 12 tagú család mind egyszerre néz 4K videót legalább két eszközön fejenként.Szóval biztos van hatása... ugyanúgy tök jól gyorsul előzésnél a 300LE-s autó is, de 150-nel is bőven lehet előzni és marginális a szükségessége.
Konfigom: 6/12 cpu, 16GB ram, RX 470, k* gyors NVMe SSD. Mellette a NAS. Játék évente 1db fut, mellé van némi táblázat, évente pár videókódolás, némi fejlesztés.
Betolnám a NAS-ba a 10Gb LAN-t szó nélkül, ha olcsó lenne, biztos én is "ki tudnám használni" 2-3 esetben (magyarul nem tudnám kihasználni, mert ez nem kihasználás), de nem ámítom magam abban a tudatban, hogy annyira nagy szükségem van bármelyik komponensre a fentiekből és nem lennék el egy fele ilyen géppel.Röviden összefoglalva:
A gyorsaság értelmezése egyébként nem szelektív, csak tudni kell mást is értelmezni.
1. Abból is van elméleti és gyakorlati. Lásd még NVMe és QLC SSD-k esete. Mikor megnézed a tesztben a töltési időket és azt látod, hogy semmivel nem jobb. Akkor mit nézzen a user? Hogy az NVMe Pro nem omlik össze 6 VM és 4 SQL szerver alatt? Minek?
2. Jobb ha hasznosságot néz az ember. Mire és mennyire használja. Ennek értelmezése megy nehezen itt a fórumon és jönnek az ajánlatok, hogy csakaz5GHzsegít és minek 8-12 mag. A másik tábor meg fordítva. Pedig lehet, hogy van aki ugyanazt tapasztalja a monitor előtt 2 maggal és 3GHz-en is. -
ricsi99
addikt
Gyorsabb lan csak ott érdekes ahol van hálózati nas ,vagy ilyesmi... egy mezei játékos/netezős gépnél észrevehetetlen a különbségamig a net nem gyorsabb 100mb /nél
-
Érdekes, hogy amikor gyorsabb videókártya vagy CPU a téma, senki sem teszi fel a kérdést, hogy minek ez? Legfeljebb az, hogy jajj, de drága...
Hálózatnál Wifi esetén se nagyon. De ha kábelesnél felmerül az 1gigabit feletti sebesség, mindig van, aki rápörög arra, hogy minek?
Saját tapasztalat (1 vs 10gigabit), hogy a NAS-on lévő méretes 40-80-120 Mbyteos táblázatok és doksik esetén gyorsabban töltődik be (ilyen 2 vs 5 másodperc), ahogy a mentés is hamarabb megvan. Ha 4K-s videóba beletekerek, látványos a különbség dettó (némi akadás vs. egyből lejátsza). Ha nagy fileokat mozgatok (filmek, backupok), akkor is megvan egy jó 4-5x sebesség különbség (a NAS-ban SATA SSD van).
Ha ezt felhozom, akkor általában az jön, hogy emiatt felesleges, mert legfeljebb vár egy kicsit...
Szóval nem értem az embereket. A gyorsaság szelektív értelmezésével bír a jelek szerint...
-
arn
félisten
Semmire... en szimplan szerettem volna egy atlagos lapot. Az x470 partiz euroval volt dragabb, mint a hereltebb chipset, illetve nem is volt mas amikor a 2700x megjelent. Reszemrol egyre nagyobb a valoszinusege, hogy majd a kov generaciora valtok, esetleg a procit cserelem - de mostanaban akkor szoktam valtani, ha jol skalazodo programnal min 2x gyorsabb. Itt meg max 60-70% varhato.
-
sb
veterán
Persze, tudom. Ezért írtam, hogy normális lap kell azért.
De valljuk be, ez nem a chipset hibája és főleg nem feature-hiány probléma. Egy tisztességes A/B/X lap között ha nem spórolnak akkor minimális árkülönbségnek kéne lennie a tudás alapján.Nálam az A320-as lap 200GE alatt teljesen rendben van, Már a ram freki is unlockolva van, de "majdnem" a proci is.
Direkt 95W-ost vettem a jobb VRM miatt, új beta bios is jött már rá és az energiagazdálkodás is rendben van ellentétben egy-két eltérő tapasztalattal a Giga A320M-S2H-nál.
-
DraXoN
addikt
az A320 lapokkal sokszor az a gond, hogy a gyártók is "szarnak bele" módon bánnak a platformmal, és némely példánynál még az energiatakarékos üzemmódok is rosszul működnek...
eleve ezek a kifogások, hogy nem fér a cpu mikrokódja a biosba... persze, a legolcsóbb chippeket rakták rá amibe még belefért a grafikus felületük... pedig amikor jött az am4 platform az amd akkor mondta, hogy legalább 3 generációt tervez a foglalatba.. a gyártók erre meg "meglepődtek"...
pedig még ki se ad az amd annyi féle cpu-t egy-egy generációból mint az intel... -
sb
veterán
El kell engedni.
Mindenki fikázza, én mindig írtam, hogy éljenek az A320 lapok.Meg hadd jöjjön 1-2 chipset nélküli lap, elég a SoC.
De egyébként viccen kívül, egy közepes B350/450 is bőven "extra" már. Nem látom egyszerűen értelmét egyre fentebb menni. Ez sem olyan már mint régen.
Mit csinálsz egy csúcs lapban?
1. Tuningolsz. De minek? Jobb az XFR, az X-es proci ára röhögve kijön a lap felár töredékéből.
2. De ha mégis, arra is elég a B-s lap bőven értelmes keretek között. Nagyobb tuningra a szokásos jön ki: hűtéssel, táppal is jobban lehet izzadni és sok értelme nem lesz. Goto 1. pont.
3. VRM? Nem esznek 200-250W-ot, elvan velük szinte bármelyik értelmes lap.
4. PCIe 4.0, 5-6GB/s SSD... már írtam a véleményem mennyi értelme lesz valós, átlaguseri használatban... főleg ha +2x10W-ot rátesz még.
5. Ram tuning még szóba jöhet, de ott is túltolják sokan. 3000-3200-ig már elég jó a helyzet, kb. megvesz és berak. Felette - eddig - már inkább izzadságszag volt az eredmény szintén.Ha szigorúan nézem, még a B-s lap feature készletét is erősen magyarázni kell az A-s felett, hogy melyik is éri meg a kimért számok alapján a felárat. (Kivéve ha ott már nincs XFR ,PBO vagy valami... ez már nem rémlik pontosan hogy van)
Most ilyen lap, ram körítések mellett és ennyire jó (perf/w, 1T/nT perf és energiamenedzsment/turbo) procikkal szvsz csak önszívatás minden azon kívül, hogy megvesz, berak, 10 perc alatt finomhangol. Beleértve azt is aki ugyanezért Intelt vesz +500MHz-ért.
Nyilván hobbi is, csak drága és kb. értelmét vesztette. -
ricsi99
addikt
A blokkdiagramot elnézve ,az alaplap már lassan tényleg a cpu-t kiszolgáló foglalatok helye... ram/usb/m2 sat/sound etc. mind a cpu-ba futnak bele...
Chipset : lan/régi sata/ régi usb ilyesmi....
Régebbi felosztás szerint ,ha úgy nézzük az északi hid beköltözött a cpu-ba. -
GAI
senior tag
Igen, ugye most már szinte minden a CPU-ba van integrálva, még olyan hírek is voltak anno, hogy igazából az AM4-es procikhoz egyáltalán nem is kellene chipset, és majd nagyon olcsók lesznek emiatt az alaplapok. Hát, egyelőre nem efelé haladunk
Az X470-es lapoktól kicsit fázok, "elavult" technikát nem szívesen vennék, hogy sakkozhassak, hogy épp abban a lapban megy-e majd a 3800X (amit kinéztem), rajta van-e már a friss BIOS ami támogatja, vagy szereznem kell egy másik procit is a frissítéshez ...stb. Akkor már inkább vennék egy 5-ös szériás, de low-endebb lapot (ha lesz B550 vagy valami hasonló), de arról meg egyelőre nincsenek hírek.
-
DraXoN
addikt
több, de sokkal egyszerűbbek..
a mai hardverek jóval komplexebbek, gyártani is drágább az egyes elemeket, több funkció az alaplapon amit be kell kötni (több rétegű nyák), a chipset többet tud, bonyolultabb tervezni, a megtervezése és gyártása is drágább..
exponenciálisan nőnek a költségek a gyártástechnológia "fejlődésével". sokan ezért nem váltanak hamar, vagy maradnak egyes hardverelemek régebbi technikán (pl. korábbi chipsetek amdnél 45nm-en).. ezt még nem tudjuk, de könnyen lehet a megugró fogyasztás miatt, hogy nem tért át 14nm-re (max 28nm-re tippelek, de lehet maradt 45nm-en)...
a 2 chipsetes elrendezésnek van némi előnye, könnyebb elosztani a vezetékeket, így kevesebb rétegű nyák is elég lehet rá, ugyanakkor több hely kell neki, illetve 1el komplexebb a ráforrasztandó bga chip (vége felé már azok voltak, bár ez nem számít sokat, inkább a helyigény volt az ok az összevonásra)..jó idők voltak a 2000-2010es időszakok is... mondhatni egy "aranykor", olcsón ment a hardver és gyorsan fejlődött, de azért nem olyan gyorsan mint a 95-2000 időszakban amikor egy 2-3 éves gép már kvázi totál elavult lett (és még drága is volt akkoriban mellé)...
mostanság "belassul" a piac, a fejlesztés drágább (kevesebb az éltechnológián gyártó vállalat is.. jelenleg az intel is úgy tűnik le-le marad már, ami egy évtizede elképzelhetetlen lett volna)... de ezen költségeket is valahol "be kell hozni" ...
és ha azt nézzük, a szervereken sokkal nagyobb haszna van egy-egy gyártónak, így mellettük majdnem apró pénz a desktop és laptop piac... lassan örülhetünk, ha valami készül ide... -
arn
félisten
jol belegondolva, egy 90es evekbeli pentiumos alaplapon tobb alkatresz, van mint ezeken (delhid, eszaki hid, cache, etc).
-
arn
félisten
Hat tenyleg betegek... az msi lapjai 220-780 euroig mennek. Ez nemreg a hedt kategoria volt. A mainstream foglalatos cpu, lap arak 2x emelkedtek, akar a videokartyak. A mainstream kozepkategoriat megvehed az eddigi mainstream csucsarban.
Jo draga chiplet... mi indokolja a +100 (200, etc) euros arat a korabbiak felett, mikozben ugyanaz a ketcsatornas, herelt vrmes lap?
-
törölt tag
Tényleg a CPU-ba kerülő I/O lapkát teszik az X570-es chipsetbe is?
-
Geller72
veterán
Nem pont neked, hanem inkább azoknak, akik nem hitték el, hogy mini iTX-ben is lesz ventis lap.
. És nem csak a gigának, hanem legalább még 3 gyártóról tudok.
.
-
sb
veterán
Ezt is a felhasználás felől érdemes megközelíteni. Mert oké, hogy elvben korlátoz, de a gyakorlatban miben?
NAS = média, hang, video stream. A büdös életben nem hajtod ki 1db HDD-vel/1gbps lannal normál felhasználásban.A tömörítetlen videovágás meg megint olyan rétegigény amihez nem kell. Aztán nagyon másra sem jó, NVMe-t se küldenék át lanon az biztos. Ha annyira kell a szekvenciális sávszélesség akkor bedobnám a gépbe. A 4k meg eleve kuka hálón cache és egyebek nélkül, tehát megintcsak belső meghajtóként lehet csak kihasználni.
Harmadrészt meg ott a fentebbi eszmefuttatásom. Én már azt is megnézném átlaguser helyében, hogy akarok-e 15W-os chipsetet, SSD-ket, akarok-e hűtéssel szarakodni, stb...Ez is tényező.
A lényeg, hogy sokrétű és tök más lehet a kihasználtság valósan és erre jönnek rá az egyéb hátrányok.Mondom ezt úgy, hogy van NAS-om, és ha lehetne nyilván bepattintanám mondjuk az 5gbps lant... de csak ha nem kerül sokba és nincs egyéb hátránya sem. Plusz azt is tudom, hogy mennyi pl. archiválni egy 4-8TB-os HDD-t 1-200MB/s tempóval.
-
GAI
senior tag
Csak remélni tudom, hogy lesz gyártó, aki hajlandó normális hűtéssel szerelni a lapot. A Gigabyte-on, amiről fentebb tettem be képet, látható egy heatpipe. Reméljük, hogy ez egyben azt is jelenti, hogy venti nincs rajta. Bár nem lesz egy olcsó darab így ránézésre
De a ventimentesség egy olyan extra lenne, amiért hajlandó lennék extra pénzt kiadni (nem úgy mint pl az RGB LED-ekért...). Bár szomorú, hogy ez 2019-ben extrának számít, amikor 2005-ben mutatták be az első heatpipe-os chipset hűtővel szerelt lapot
-
GAI
senior tag
Az Intel X58 24W-ot fogyasztott, az X48 pedig 30W-ot, mégis passzívan hűtötték mindkettőt annak idején, szóval 11-12W passzív hűtése aligha okozhatna problémát, csak nem ilyen túldizájnolt, de kis hőátadó felületű bordákat kéne gyártani, hanem olyat, ami megfelel az elsődleges funkciójának, és hőelvezetésre is képes
-
GAI
senior tag
Esetleg ez a Gigabyte lehet ventimentes, bár már félek bármit ilyet kijelenteni, látva hogy az MSI és az ASUS hogy rejtegetik a ventit
Komolyan nem értem, miért kell ilyen amorf, nuku hőátadó felületű chipsethűtőket tervezni ahelyett, hogy rendes normális hűtőbordák lennének heatpipe-okkal, mint régen, és akkor nem kéne a venti...
-
-
GAI
senior tag
Én ebben sem lennék biztos, mert itt is perforált az a lemez, megbújhat alatta egy venti. A guru3d fórumán azt írják, van alatta venti. De majd kiderül a tesztekből.
-
arn
félisten
válasz
antikomcsi #105 üzenetére
en attol tartok ezek nagyon nem mainstream aru lapok lesznek, hanem oda fogjak oket bearazni, ahova nemreg a hedt lapokat.
-
-
arn
félisten
válasz
antikomcsi #102 üzenetére
eleve csak abba kellett belegondolni, hogyha a magok szamat 2x novelik, 20-30%os orajelnovekedest vartak, az milyen tdpvel menne? az meg boritekolhato volt, hogy a hivatalos tdp marad 105w kornyeken, mert az am4 erre van kitalalva.
-
-
GAI
senior tag
Volt róla hír korábban, hogy néhány modellnél elérhető lesz, de gondolom csak a méregdrága csúcsmodelleken lesz hivatalos.
-
arn
félisten
válasz
antikomcsi #96 üzenetére
Ez volt realisan varhato... elso korben elloni a 16 magot logikatlan lett volna. Nincs konkurencia, majd megkapja a ryzen4, meg kapunk a 12 magosra kicsivel magasabb orajelet (meg lehet tdpt).
A pcie4 grafikai reszrol kb semmit nem er. Inkabb az erdekelne, hogy az uj chiplettel az x470 is kap e pcie4et.
Itt vagy nincs venti, vagy takart.
-
-
S_x96x_S
addikt
Az új Ryzen-ek itt is tárgyalásra kerülnek:
AMD találgatós topik:
https://prohardver.hu/tema/amd_cpu-k_jovoje_amit_tudni_velunk/friss.html -
S_x96x_S
addikt
Július 7.
https://www.anandtech.com/show/14408/dr-lisa-su-at-computex-2019-amd-keynote-live-blog
A 3DMark PCIe tesz érdekes azoknak akik szerint minek is PCIe4.0
"9900K + 2080Ti" vs "3800X vs RX5700" in a Gen 3 vs Gen 4 dedicated testAz új Ryzen konfig +67% -al jobban teljesített ( 14 FPS vs 25 FPS ) - lenyomja az Intel+nVidia párost!
( persze ez csak egy speciliázált teszt, és nem minden játékra igaz ) -
Frawly
veterán
A Ryzen 3xxx-es sorozat mikor jelenik meg?
-
MrPetya19
addikt
Ebben az a vicces, hogy nálunk csodás 10mbit-es ADSL van
Komolyabb felhasználóknak kevés lehet a gigabit, otthoni vezetékes hálózata pedig nem tudom, hogy mennyi embernek van.
Nekem bőven eleég gyors a gigabit fájl mozgatásra, főleg mivel sok adat esetén úgyse bírja az SSD.
De mondjuk lehetne valami az 1 és 10gbit között esetleg. -
DraXoN
addikt
-
DraXoN
addikt
olyan kellemes áron mennek:
[link]és még ha passzív is, de hűtés is kell nekik ... nem véletlen nincsenek még alapból az alaplapon.. egyenlőre egy-egy olcsó alaplap árát simán beduplázná (legjobb esetben is)...
kb. senki nem venné az adott alaplapot csak ez miatt..
nem beszélve arról, hogy a hálózati eszközök is drágák azért.mondjuk szerintem egy 2-3 év múlva lesz itt változás, és elkezdenek majd elterjedni, de én emlékszem, hogy egy 15 éve, kezdett egy olyan tendencia terjedni, hogy valamennyi közepes alaplap nem 1 hanem egyből 2db gigabites portot is kapot... mára eltűnt ez a rétegigény.
-
hobizoli
nagyúr
10eve lassu volt home usereknek a gigabit?
lehet venni 10Gbps-s PCIE kartyat evek ota, ha vkinek ez ennyire letkerdes
belerakod, es ez megvan oldva ezt a kerdes, pont azert vannak ott a bovitohelyek
de azt kene megerteni, hogy a juzerek donto reszenek a 1Gbps is siman eleg ma, mert azt sem hasznalja 10-20%-n sem, es nem akar egy tizedennyire kihasznalatlan 10Gbps-s interfeszert +15-20k-t kifizetni
ezt tobb felar lenne, mint ami egy A320 mATX es egy B450-s fullATX lap kozotti ardiffivagy szerinted miert csinalnak mATX-s lapokat is 5-6k-val olcsobban egy full size ATX-snel?
mert nem kell annyi bovitesi lehetoseg sem, mint ami azon vana 200k-s TR4-s WS lapokon is miert nincs meg most sem 2x10Gbps a 2x1Gbps helyett?
ott azert mar beleferhetne az arba, nem?
akinek van 200k-ja egy deszkara, annak akad mar 240k-ja is
kivezetik a proli 2x1Gbps-s verziot, es ezentul csak a 240k-s 2x10Gbps lenne kaphato
miert nem ezt csinaljak?Te ezzel az igennyeddel a hibaszazalek kategoriaban vagy
de vedd fel a kapcsolatot az alaplapgyartokkal nyugodtan, hogy itt HU-n mar a gigabit az fika -
TeeJay
félisten
mondom már vagy 10éve limitál a gigabit...
otthon belső hálózaton két gép között kábelen még HDD is 2x gyorsabb manapság SSD-vel meg aztán főleg
legalább már 5gbit-re kellett volna lépni mert mire ezek megfizethető szinten lesznek az megint 10év
netből már 4éve van gigabit idehaza és Telekom 2/1gigás csomagja is már limitálva van gigabit miatt
szóval jöhetne nyugodtan adott hozzá minden -
DraXoN
addikt
a legtöbb esetben tényleg elég az 1gbit... akinek nem tényleg van külön pcie kártya rá.. illetve, azért léteznek alaplapok (főkép hedt kategóriában) amin van 10gbit hálózati csatlakozó... ott nagyobb eséllyel van olyan hálózat is ami kitudja használni (meg hardver elemek)...
-
TeeJay
félisten
igazad van ráérnek majd 10év múlva integrálni 10gbit LAN-t addig elvagyunk a gigabittel simán...
úgyis még csak 4éve van odahaza 1000-es netem és Telekomnál már 2éve is olyan OLT-t raktak ki amiben van 10GPON kártya tehát cégek felé már most tudnának gyorsabb csomagot adni lakosságra meg pár év múlva
sebaj majd 10évet még elvagyunk gigabiten ami már 10éve is lassú volt
de ne legyen 10gbit legyen 5gbit az kevésbé drága de már hasznos lenne az is -
hobizoli
nagyúr
válasz
MrPetya19 #81 üzenetére
meg abba is bele kene gondolni, hogy OK, hogy itt HU-n, mi relativ eleg jol el vagyunk latva a szelessavu nettel tobb ISP altal is az EU-ben nezve meg vilagviszonylatban is(!!) eleg jo helyen vagyunk, de meg tolunk nyugatra meg az EU-ban nezve sem ilyen rozsas a helyzet ebben, vhol meg a 50Mbps az elterjedt csak most is, a 100Mbps-rol is csak almodoznak
meg ha 10Gbps LAN lenne az alap a lapokon, az mindenkeppen nagyon erosen megjelenne az alaplapok araiban is
OK, hogy nagyobb darabszamban gyartva csokken az ara ennek is, de messze nem azonnal tenne azt, meg messze nem annyival, mint amibe most egy olyan kartya kerul kulon
a mostani fapad alap chipset-s beugro kategorias 15k-s deszka egybol kb 35k-ba kerulne, a kozepes 25-30k helyett 50k-ba, a mostani top meg kozel egy kiloba
hoppacskaes akkor a boven 100Mbps sem elero ottani szelessavokkal meg a mostani 1Gbps-t SEM hasznaljak ki 10%-ban sem, akkor minek meg 10x-ni a savszelt?
menne 1-5% valos kihasznaltsagon
wooooow
egy halalra tok felesleges extra lenne csak egy csomo pluszpenzertakinek kell, az rakja bele maganak egy PCIE kartyan azt
ennyi
tuti kielemeztek azt, hogy kell-e ra olyan, mint ahogy a notikon is elkezdtek elhagyni a 3-4db USB portota notikon is vicces volt mar 10-12 eve is, hogy ott volt a Gigabit LAN mar, de egy frutti 4200rpm-s HDD volt bennuk akkoriban, meg 54Mbps-s Wifi melle
azaz, ha jott is volna barmi gigabit-n neki ott, akkor se tudta volna irni a HDD olyan sebesseggel, vagy olvasni sem tudna annyival, ami azt fullba lefedne
ja es PCMCIA kartyat ezeknel hasznalt meg vki is mostanaban? -
Ragnar_
addikt
Semmi kétség, hogy még 3 éve is ha átlaguser bement a boltba és kért egy CPU-t akkor megkérdezték, hogy melyik i5, vagy i7 legyen, és akkor az teljesen jogos volt. Az Intel CPUi a Zen2-ig versenyképesnek mondhatóak, de ami az AMD-nél R5 8c/16t 4.8GHz lesz, az az Intelnél i9.. Az AMD 16c/32t megoldásai pedig Intelnél már igencsak a HEDT kategória ahhoz mért árazással. Eddig órajellel tudta tartani a lépést teljesítményben, sőt bizonyos alkalmazásokban jelenleg is jobb, de nem lesz sokáig versenyképes a jelenlegi technológiával/fogyasztással/árazással. (Jah és a kb. 2 db hardveresen nem javított hardveres sebezhetőség sem cseng nagyon jól.) Ha a pletykák mégis tévednének, és nem lesz olyan jó a Ryzen ahogyan várják, akkor csak ár/érték arányban lesz jobb az Intelnél sok ár-és teljesítményszegmensben ugyanúgy mint mikor a Zen széria megjelent.
-
andy19770128
aktív tag
A cinuzmus a gyenge elme menedéke. Ciceró szerint. Az intel kiváló cpukat csinalt Haswellig. Utanna csak maszturbácio volt. Az amd közben meg a buldozert farigcsálta. Amit tipikusan tulgondolt. Nem is vált be. Kivéve a ultra alacsony fogyasztásu modelleket. Vették a fáradságot és viszaültek a kályhához. 5 év de lett eredménye.... Elékeim szerint az intel el
Játszotta már egyszer ezt.. -
MrPetya19
addikt
Főleg a 3.1 gen2-t, de abból négy bőven sok, és az ugye közvetlen a prociról fog menni.
A 10Gbit NIC szép és jó, de szerintem sokan wifin tolják, ami már végre nem csak az ITX lapok kiváltsága. Ha meg nincs akkor sokaknál ott az olcsó N-es usb-s adapter.
De igazából én már annak nagyon örülnék ha a BT alap lenne. -
hobizoli
nagyúr
megnezed mennyi egy 10Gbps NIC, 90-100EUR-nal kezdodnek, de van 200EUR-ert is siman
azert ilyen cuccot nem fog rarakni egy gyarto sem pluszban, amikor a sima 1Gbps is a juzerek donto reszenek eleg most is es ehhez kepest az egy filleres cucc ma mar
meg 10+ eve is volt ketto egy ws lapon olyanbol, desktopban meg egy, meg USB-vel lehet csinalni megegyet vagy 2-3kHUF-s PCIe kartyaval megegyet vagy kettot is toredek aronakinek meg tenyleg kell a 10Gbps-s belole, az majd berakja maganak egy PCIEx4-s port-ba a deszkan, mert az meg direkt azert van ott rajta
-
hobizoli
nagyúr
akkora realis igeny desktopban meg egy homejuzernel, hogy nagyon
ahol ez kell, ott workstaion/server technikval ez most is megoldott tortenet
Threadripper most is tudja a megfelelo mennyisegu PCIE savot hozza, csak meg kell venni a deszkat
ott is kivi lennek, hogy a TR juzereknel ahol adott erre a technika, igazabol mennyien elnek is ezzel, hogy 10Gbps LAN-s PCIE zsugajuk IS vanamugy az USB3.1/3.2-t se hasznalja ki kb senki otthon semmivel
1port eleg lenne bevinni egy HUB-n at az osszes USB-s egyseget egy powerebb juzernek is -
TeeJay
félisten
csúcs lapon miért ne lehetne 3 darab m.2 nvme csatlakozó SSD-nek?
ugyanúgy mint mellé 6SATA3 meg 4darab USB3.1gen2
10gbit LAN-nak már vagy 5-6éve alapnak kellene lennie
illetve következő hsz is írja hogy SSD-nél elég lesz 2darab sáv
meg laptop fronton ahol csak 1 sávot használnak tudni fog 4GB/s sebességet a mostani 2 helyett
szóval jöhet nyugodtan -
törölt tag
"Utóbbi fogyasztása állítólag 15 watt, ami lényegesen több, mint a mai új vezérlőké, de meg is van pakolva rendesen."
Mivel van megpakolva rendesen" ? Ami egy 7W -os intelen nincs. (esetleg 2 procis vezérlő is belefér. )Intel 4 processzoros vezérlők mennek 15W körül, 8 processzoros vezérlők 28W környékén.
-
hobizoli
nagyúr
3db M2-s NVME SSD miben van vagy lesz a kovetkezo evekben is desktopban, hogy ez szamitson?
egy is alig van
sok PC-ben meg sima SATA-s SSD is csak manapsag kerul, amikor mar nem 25k egy 120GB-s egyseg vegre, mint volt 6-7 eve meg
meg ez a 10Gbps-s LAN is mennyire valos igeny...?OK, hogy elfantazialgatunk ezeken, hogy elvileg ha ez meg az meg ez is van, akkor aztan fumilesz, mert 99,99% hogy ilyen a gyakorlatban meg nem lesz
az a nullaegeszsehany % meg egy statisztikaban egy "kerekitesi hiba" szintjet sem eri el
arra nem fog fejleszteni senki -
TeeJay
félisten
sőt rosszul is mondtam
eddig a proci meg a chipset között pcie3.0 x4 sáv volt ami ~4GB/s max
laptopokban meg csak x2 sáv ami 2GB
ez most pcie4.0 esetén x4-nél 8GB-ra nő ami már elég 3darab m.2 SSD-t járatni viszonylag jó sebességgel
meg 5-10gbit LAN is jöhet mellé esetleg pár USB3.0 gen2 cuccal
persze egyszerre ritkán fognak menni de legalább legyen kraft -
TeeJay
félisten
Eddig a proci meg a chipset között 8GB/s csatorna volt ugye?
Azon megy a gbit lan, m.2 ssd-ből 2 darab ami ki tudja maxolni, 6-8 SATA3, vagon USB3.1 gen 1 és még pár gen2
HD hang satöbbi.
Pl 5-10gbit LAN vezérlő jöhetne már, m.2-ből is 3 elférne fullos atx lapon, szóval jó az ha gyorsabb pcie van összeköttetésre
Vagy valamit rosszul tudok? -
MrPetya19
addikt
válasz
Meteorhead #5 üzenetére
Kb szerintem a legtöbb embernek az lesz érezhető újulás.
Meg az is király, hogy a prociban van. -
sb
veterán
Épp ez az, hogy az NVMe SSD-n kívül kb. semmire nem kell a plusz sávszél.
Az meg - valljuk be - hogy 2db 3GB/s-es SD kerüljön egy gépbe elég rétegigény... mondom ezt úgy, hogy nekem is jól jönne olyan szempontból, hogy van a polcon még egy 512-es Toshiba az 512-es PM981 mellé, de az Asrock lap hiába 2 slotos, a másik csak SATA (a kínai PCIe átalakító meg cseszik működni.)...
De a másik oldalról sok értelme nincs. Minek, mire? Nálam játék nélkül most a 768GB-ból is kb. 500 üres.
Ha pedig tényleg kell egyszerűbb nagyobbra cserélni.És ugyanez hatványozottan igaz lesz a 4.0 6GB/s-re. Elvben ki lehet használni, a gyakorlatbansok értelme nem lesz CDM-en meg pár videovágáson kívül.
Cserébe ha jön 15W chipset, gyanítom a SoC is megugrik, kell a kraft az átvitelhez, mellé odavágnak egy lassan 15-20W-os SSD-t... hááát. Én kétszer meggondolom mit kapok érte valós sebességben.
(Ill. nekem elég lesz egyszer, gyors döntés lesz.)
-
-
lacus83
senior tag
Szerintem Trump állítsa meg az Amdt.
Tudom rossz az Intel mert nincs benne 160 mag és 320 Szál, nah meg drága is, jah meg még mindig nem léptek szintet gyártás technológiában. Az Intel nem tud Cput csinálni, az Amd CPU tölt egy cigit is a kávé mellé amíg Az Intel csak a vizet forralja a kávé mellé. De ha valaki ráér mesélje már el hol volt az AMD az elmúlt 10 évben? Csúnya Intel CPU mert nem tud titkot tartani, de persze az Amd Ryzen azóta tökéletes amióta kijött.Vagy mégsem? -
awexco
őstag
válasz
runingman #58 üzenetére
Alapvetően mi volt az előző gépnél a gondod ? Időközben az AMD proci téren hatalmasat ugrott . Remélhető , h a csőben benne van , h a vga fronton is lép előre . Mivel a Navit elvileg 1 évvel követi lehet , h a next genből is örököl dolgokat . Nem értem a hozzá állásod alapját .
-
Puma K
nagyúr
válasz
runingman #58 üzenetére
Én is a GPU részét gondolom gyengének 4 és 8k mellett a jelenlegi infók alapján és hogy nem lesz párban a konzolban lévő 8 mag 16 szálas Ryzen CPU erejével...
Nem azt mondom, hogy dobjanak egy RTX 2080 Ti/ Titan RTX ellenfelet azonnal a konzolokba mert akkor az rohadt drága lenne még AMD féle árazás esetén is, de azért egy Radeon VII közelében azért kellene, hogy legyen a teljesítmény.
Még akkor is ha csak közepes körüli grafikai részletességről beszélünk az esetek túlnyomó részében 60 FPS mellett... ami lehet idővel 120 FPS-re fog nőni.
-
-
Lacc
aktív tag
válasz
flashpointer #44 üzenetére
Nem tudom, en olyanrol nem olvastam. Nekem az eddigi infok alapjan kimarad a Zen2, nem eri meg Zen+ rol atvaltani. En mindig a parosszammal kezdodore vagyok kivancsi, mert azok az optimalizalt architekturak.
Jelenleg a 2700 -nem X-es, 65 Wattal jol elvan, a csucsterheles annyiban merul ki, hogy mind a 16 szal kb 65%-os terhelesen ment max.
Kiveve az APU, mert a 3400G vagy 3600G ha lesz, az nem Zen2, hanem Zen+ lesz.
-
Geller72
veterán
Honnan veszed hogy ki mit rak bele? Nekem Z370-iTX-ben is volt 9900k is. És? No problem. Az x570 nem a gagyi, alja amd verziós lapok közül kerül ki. Ahogy az x470 sem volt tré. Én pont hogy egy ilyet tervezek egy 3700x-el építve. Látszik hogy fogalmad sincs az iTX lehetőségeiről. Különben nem beszélnél hülyeségeket. Méghogy csak G-s procit lehet belerakni. L. O. L. Ha egy lap jól van megtervezve, az iTX rendszer jól van megépítve, hűtve ott gond nem lehet.
-
hobizoli
nagyúr
válasz
flashpointer #48 üzenetére
mATX tuti lesz
ITX-nek eleve nem latom ertelmet
amivel ki is tudna hasznalni a juzer, az bele sem fer az ITX-s hazba, vagy ha bele is fer, akkor huteni nem lehet
olyan mint egy gamer notebook
milyen olyan muszaki "tudasra" van szukseg ITX-ben, amit fikabbik chipset majd ne tudna kezelni?
szerintem USB3.1/3.2 meg SATA3 lesz abban is pont eleg
SATA-bol is csak ha 4 van, az mire nem eleg?
USB-re meg amugyis van HUB is, egy portbol tudsz 4-t csinalni egy pill alatt -
DraXoN
addikt
válasz
itxre felesleges az x570 chip, nem lehetne kihasználni a képességét (persze attól még lehet gyártó aki ráfogja tenni... ha hajlandóak lesznek végre sok-sok itx alaplapot készíteni)...
az tudna jönni mindenféle déli híd nélkül is.. sokaknak elég lenne a 2 SATA+1 M.2 foglalat...
de jön továbbra is B550-is, az kisebb fogyasztással, és a korábbi chipsetek is jók maradnak... illetve elvileg ez a x570 chipset is akkor fog ennyit enni ha erősen ki vannak használva a képességei (lefoglalt pcie sávok, aktív terheléssel, mondjuk M.2 adatmásoláskor egyikről a másikra). -
hobizoli
nagyúr
válasz
vagy eleve nem lesz ITX-s
most se nagyon van -
hobizoli
nagyúr
par evvel ezelott volt egy gep itthon 2x6core Opteron CPU-val
ott az SB chip-n a passziv borda olyan meleg volt, hogy odanyulva fele 1cm-rol sütött
megneztem lezeres merovel es a borda felulete 68fok volt, pedig elol-alul volt a hazban egy befujo ventikapott egy ventit a haz az oldalfalra, akkor lement mar 40 ala (de az sem telibe fujta ra a levegot)
szerintem nem lesz ezzel gond, mert a normalisabb ATX hazakban eleg jo legaramlas tud lenni es az elvezeti ezt a hot amugyis
-
törölt tag
x570-gaming-plus
X sorozat a CrossFire/SLI support - ról is szól, amit nehéz lenne kivitelezni nagyobb bordával.Akit ez zavar, még ott a B550 chipset lehetősége.
-
Lacc
aktív tag
Az x570 az AMD saját in-house fejlesztése, várható volt. Az előzőeket az AsMedia fejlesztette. Valamit valamiért.
Én úgy olvastam, hogy a PCI4.0 egységnek kell a 15Watt fogyasztás, az előbbi x470 5Wattos.De a kedvencem az MSI-s egyik vezér beszólása erre:
“You will have probably a big CPU cooler,” says Peter Arts, product marketing officer at MSI, ”you will have a graphics card in there, your case will have fans. So one small fan… you probably won’t hear it, you won’t notice it.” -
Darla77
csendes tag
Ez tök jó, de a mostani 2db Samsung 970 pro m2 512GB-os SSD-ről egymásról olvasva-írva is csak 1.7 GB/sec írási sebességgel tudok elérni a gyári 2,3 GB/s helyett, legyen az bármilyen szekvenciális cucc (film stb). Pedig fent van az SSD drivere is. X470 lap 2700X cpu-val. Csak a crystaldisc alatt mértem a gyári adatoknak megfelelő sebességet azaz 2300 MB/s írás 3500 MB/s olvasást. Az egyik M.2 X4-be van a másik PCIE 3.0 X4 adapterbe van rakva, tehát a sávszélesség adott. Valaki ????
-
arn
félisten
A fogyasztason kivul okos megoldas, hogy vegig lesz pcie4. Grafikus kartyanal nem is lesz sok ertelme... de az ssdnel jo lesz, foleg, hogy ket db olyan foglalat is lesz rajta, ami fullspd. Aktualisan egy csatlakozik a procihoz, egy meg fele akkora savszelen a chipsethez. Most az egyik 2x a masik 4x gyorsabb lesz. Ja jol gondolom, raidben 4x nagyobb atvitel lehet - 2x8gb/s.
Tuti jonnek a gyorsabb ssdk, viszont arra is kell mar vmi aktiv hutes.
-
Gyuri27
félisten
válasz
andy19770128 #29 üzenetére
A venti magában nem bün. De mint a vga-nál majd lesz aki nem tudja/akarja megugrani a jó szintet.
Azaz anno is volt aki tudott aktiv és halk chipset hütést csinálni. Meg volt aki helikoptert csinált. -
NightGT
senior tag
15 wattot azért le lehet hűteni passzívan is. 5 GDDR5X-es vram modul, vagy 3 ddr4 stick eszik ennyit....gond inkább azzal lehet, hogy a korabeli northbridge coolerekre emlékeztető bordák útban lennének a vga-nak.
Reméljük, nem spórolják le a hőcsövet (víz azért nem fog kelleni neki), vagy egy minőségibb 4 centis ventit...ha egyáltalán kell. Azon múlik, mennyi hőt bír a chip
-
GAI
senior tag
válasz
Mert zajos, ráadásul nagyon hamar tönkremegy. Én kifejezetten néma gépet építek, minőségi nagyon halk ventikkel, nem szeretném, ha egy 4-5 cm-s, többezer RPM-en sivító venti rondítana bele a képbe. És szerintem sokan vannak így ezzel rajtam kívül.
-
wwenigma
Jómunkásember
"Régi" lapok eseten gondolom ugye a prociban levő PCIe linkekre vonatkozik hogy 4.0 lesz értelemszerűen 3xxx procival, ergo en ugy szamolhatok hogy GPU x16 sáv, chipset illetve NVMe felé a maradék 4-4 3.0/4.0 leosztásban?
-
Puma K
nagyúr
válasz
Az rendben van hogy terhelés nélkül nem lesz hangja remélhetőleg egyik modellnek sem, de hogy terhelés közben amikor majd dolgozik a VGA, az NVME SSD-k mindegyike és még a többi sávon is megy a terhelés akkor vajon mekkora fordulaton és milyen hangerő mellett fog hűteni...?
Ez az ami aggályos, mert aki pl halk gépet akar építeni annak lehet nem lesz jó választás egy ilyen hűtéssel szerelt alaplap.
De majd okosabbak leszünk ha lesznek tesztek és visszajelzések az emberektől.
-
S_x96x_S
addikt
> miért nincs A/B/X300 chipsetes lap
barebonban már van A300-as : ASRock Deskmini A300
-
DraXoN
addikt
elvileg lehetséges is lenne a SoC felépítés a mostani zen/zen+ al is (mivel a processzorban is vannak Sata és USB portok).. jó kérdés miért használnak minden esetben kvázi kötelezően külső déli hidat.. nyilván licensz oka lehet (mondjuk kikötés AM4 formátumban mAtx/Atx esetén?).. talán ASMedia felé "ígéret" van X chipset megvételére évenként? ... passz.. [ezt találtam a chipsetekről, de ők se tudják megmagyarázni miért nincs A/B/X300 chipsetes lap]
[itt pár ember fejtegeti mi lehet az ok, az első hozzászóló talán jó irányba indul el] -
sb
veterán
Ezt nem tudtam. (igazából nem is érint, mert a PCIe 4.0 beharangozáskor világos volt, hogy semmi értelme átlagusernek a csere jó ideig)
Olcsó húsnak...
Viccen kívül, attól még nyilván nem lesz aktív egy memcontroller.
Vagy fordítsuk meg: minek egyáltalán a chipset? Úgy rémlik az elején volt róla szó, hogy lesz szimpla SoC-os megoldás is.+10-15W-ra és egy ventire azért rá fognak ugrani jó páran habzó szájjal. Kár szerintem ennyire beleszarni amikor végre értelmes platformjuk van.
Hülyén fog kinézni a tesztben, ha idle +40W az Intelhez képest, load meg -40W. -
Trebron09
őstag
Talán lesz pár alaplap, de azt is nézd hogy amit linkeltél akkor egy -majdnem- csúcs lap volt, az átlag lapok nem így néztek ki. Nem fogják elvetni a ventilátor lehetőségét, mert egyrészt látnak benne piacot (lehet bele rgb ventilátort rakni..) másrészt úgyis úgy tervezik hogy a 2-3 év garanciaidőt kibírja a többi meg nem lényeg, kikötni meg nem lesz rá lehetőség csak pár lapon mert vagy direktbe kötik össze a lappal (sima vezetékek és jst csatik nem "esztétikusak" már) úgyhogy csak a borda leszedésével lehet majd -gondolom én- kikötni ami ugye garanciavesztés.
-
sb
veterán
Ez elég gáz.
A mostaniak nem 5-6W körül mennek mindkét oldalon? Az első Zen 3xx chipset volt talán valamivel magasabb és kicsit sikerült is lefelé menni a 4xx-el. Vagy benéztem valamit?
15W az rohadt sok, mire fűti el?Egyébként AMD oldalon a SoC/uncore rész is elég sokat eszik. A TDP-t a magokra tartja, de alapon (vmi kis ramfrekivel) is 5-6W a SoC rész hwinfo szerint. Normális, 3000+-os rammal és magasabb SoC fesszel pedig az is simán 15-20W-ra kúszik. Nyilván ez hűtésben nem gáz de annyira nem szimpi, hogy az idle/load rész is kezd felfelé kúszni. Már lementünk 30W körülre, most 40-50W és megyünk egyre feljebb? Immáron +hűtött chipsettel?
-
Cassi
őstag
Tegnap a Gigabyte belengette az első PCIE 4.0 SSD-t - 5 GB/s olvasást és írást ígérve.
https://www.gigabyte.com/Press/News/1690
Ha nem szállnak el árazásban, szinte kötelező lesz egy ilyet venni minden X570-es alaplaphoz.
-
Feriboy2
aktív tag
alaplapi ventiktől nem kell félni, az msi már megerősítette, hogy az összes lapján félpasszívak lesznek. szerintem a többi gyártó is így csinálta.
és ahogy már előttem írták kb. csak az nvme raid miatt van rá szükség. szóval ha nem nyúzol maxon raidbe kötött nvme meghajtókat akkor sose fog beindulni. -
GAI
senior tag
A vízhűtés nálam nem játszik, de ha már új gépet rakok össze, akkor jobb lenne a friss chipsettel venni, mint az X470-esek közül szemezgetni, hogy melyikkel mennek a procik, melyikkel nem, melyiken kell BIOS-t frissíteni hozzá ...stb. Persze ha nem lesz más megoldás, akkor elgondolkozok ezen is, de azért reménykedem, hogy lesz olyan gyártó, aki belátja, hogy igencsak sokan idegenkednek az aktív chipset hűtőktől. Ha régen képesek voltak ilyen monstre chipset hűtőket tervezni, akkor most se kéne hogy gondot okozzon...
-
Még szerencse, hogy megmaradtak a 47-s zalman bordáim!
-
olymind1
senior tag
1 VGA-hoz, 1 hangkarihoz, pár SATA eszközhöz, esetleg talán legfeljebb 1 NVMe drivehoz, meg pár USBs eszköz csatlakoztatásához szükség van egyáltalán ilyen full extrás vezérlőhídra?
Főleg ha hiteles a kép és lassan már minden vezérlő a prociba kerül, csak a SATA eszközöket, a PCI-E hangkarit meg a LAN-t kezeli a déli chip.
Úgy érzem nekem jó lesz az olcsóbb B550 is, csak jöjjön már az is.
-
Steven
addikt
Haveral fontolgatjuk a váltást, azt ezen totál ki van akadva hogy az összes kiszivárgott fotón az 570 es mind aktív hűtéses 2019 be ... amúgy vicces...én jókat röhög reméljük nem fog forogni vagy 6000 et
-
S_x96x_S
addikt
> Vajon igazak azok a rémhírek, hogy az X570-es lapok aktív (ventilátoros) chipset hűtőt fognak kapni?
- pletykák szerint az NVMe RAID miatt - extrém hőtermelés van. Ha nem kellenek az új funkciók, akkor egy X470-es is jó neked.
- Talán lesznek vízhűtéses X570-es alaplapok is.
legalábbis a nevéből következtetve: "ASRock X570 AQUA"via
-
Geller72
veterán
Nem csak az X58 volt meleg, a mostaniak is azok komolyabb terhelésen. A ventis megoldás nem csak a chipet hűti, ahogy láttam megy arról a levegő az m.satára is, a cél ez is lenne, ami mindenképpen pozitív, mert azokból is a komolyabbja baromi melegedős. Régen is volt ventis megoldás erre, én sokkal jobban szerettem, mert biztos volt, hogy nem melegszik túl és fagy le, mint a többi jó néhány. Ezek filléres ventik és nem is olyan sűrűn mennek tönkre. Ha egy sokkal hűvösebb chipset és m.sata a végeredmény, akkor felőlem jöhet simán.
-
TeeJay
félisten
Aktív hűtés 4cm visító ventilátorral oh yeee, szép kis 2000-es évek eleje feeling
-
GAI
senior tag
Vajon igazak azok a rémhírek, hogy az X570-es lapok aktív (ventilátoros) chipset hűtőt fognak kapni? Az eddig kiszivárgott lapok mindegyikén az volt
Ez engem simán el tudna riasztani az AMD-től, pedig erősen fontolgatom, hogy a következő gépem az lesz. Egyébként nem nagyon értem, mert 15W TDP-t írnak a chipsetre, az Intel X58 meg 24W-os volt, mégis a legtöbb gyártó passzívan hűtötte (igaz, hogy kazánok is voltak azok a lapok, de még mindig jobb, mint egy visító, majd fél év múlva zörgő chipset venti...)
-
Elviekben 2021 környékén már a felhasználóknak bizony jöhet a PCI-Express 5.0.
A 4.0 szabvány véglegesítésénél picit megakadt a tű, így "összetorlódott" a 4.0 és az 5.0... -
Meteorhead
aktív tag
Azért a 4db USB 3.1 Gen2 elég nívós...
-
Male
nagyúr
A cikkben 20 van, a képen meg 24-et számolok (16 a VGA felé + 4 SATA/NVME + 4 chipset)... vagy az utóbbi két 4-es az osztozik?
-
S_x96x_S
addikt
és talán lehet majd frissíteni a "PCI Express 5.0" -ra.
-
Eddig úgy volt, h ez még nem hivatalos, de akkor ezek szerint már az
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph PCI Express 4.0 mindenhol, amihez ráadás az USB 3.1 Gen2.
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- OLED TV topic
- Melyik tápegységet vegyem?
- Elektromos autók - motorok
- Formula-1 humoros
- Milyen légkondit a lakásba?
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Star Trek
- További aktív témák...
- Apple iPhone 12 Mini 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Apple Watch Series 7 45mm Cellular rozsdamentes acél óra garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG MAXIMUS Z790 EXTREME alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Apple iPhone 11 Pro Max 64GB Zöld / normál állapotban / 100%-os akkumulátorral / 12 hónap jótállás
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest