Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • Somatom

  senior tag

  LOGOUT blog (1)

  Egy tanács. Ahol tudsz, használj ledes izzókat! Ugyanaz a fényerő, töredék áramfelhasználással. Csak arra figyelj, hogy az "izzó" oldalán is legyen led, ami a foncsor felé szór! Különben csak pislákoló parázs lesz hátul.

  Harley is the best (Dyna Sport 2003). Az első 25 ezer hsz. -em a #79335424 "Nick" alatt olvasható.

 • kisvakond111

  tag

  LOGOUT blog

  Az legális?
  Nem olyan mint a Xenon izzó beépítése? :F

  "amúgy mint olyan"

 • Hieronymus

  senior tag

  LOGOUT blog

  Részben bizonyosan legális.
  A rendszámtábla megvilágításhoz használt izzóknak van LED-es változata, ami végigjárta az engedélyeztetés útját. Ha jól sejtem a motorodhoz használható izzók LED alternatíváját senki se engedélyeztette és nem fog rá költeni.
  A Xenon esetében a lámpatest cseréje és az automatikus lámpamosó rendszer beépítése szükséges. Ez típusmódosítást igényel.

  Donki Hóte: "... ha valaki örököl az őseitől egy NAS lejátszót de nem kell neki, akkor kidobja a szemeteskukába."

 • Somatom

  senior tag

  LOGOUT blog (1)

  Nem mindegy? Szted abajgatni fog a rendőr azért, mert a Simson Starodon ledesre cserélted a hátsó lámpa 21/5 -ös izzóját? :N

  Harley is the best (Dyna Sport 2003). Az első 25 ezer hsz. -em a #79335424 "Nick" alatt olvasható.

 • llax

  senior tag

  A Simsonok generátora "teljesítményillesztett". (a VAPE gyújtás előtt minden típus és sok korabeli kismotor - de néhány régebbi nagyobb is)
  Azaz névleges feszültséget csak névleges, a tekercsre megadott terhelés mellett mérhetsz, üzemi fordulaton (4000-6000rpm).
  Gyárilag megadott feszültség (javkönyv), amikor a tekercs és a rákötött izzó teljesítménye azonos:
  4000rpm: 6V
  7000rpm: 7,8V
  Ha kisebb a tekercsen lévő izzó(k össz.) teljesítménye, mint a tekercsé, akkor feszültség magasabb lesz, az izzó hamar kiég, ha több izzót akasztasz rá, akkor a fényerő lesz kevés.
  A 6V-os rendszerben terheletlen tekercseknél teljesen normális a 12-15V, a töltő/féklámpatekercs végén a 25V is. (LED-et javaslóknak: ezekről tekercsekről LED csak komolyabb elektronikával működhet, olyan feszstab. kell ami a már egyenirányított 6-35V közötti bemenet mellett képes 12-14V-ot kiadni).

  Feszültséget terheletlen tekercseknél csak kivételes esetekben szükséges mérni, ekkor LÉNYEGESEN magasabb, mint a névleges terhelés mellett, ez nem hiba, teljesen normális, ezek az egyszerű szerkezetek ilyenek.
  Pl. az elektronikus töltéssel szerelt S51-ek (SR50, S53...) névleg 12V/21W-os töltőtekercse terheletlenül akár 50-60V-ig is elmehet. Egy 12V/21W-os (féklámpa) izzót rákötve üzemi fordulaton 12-14V-ot ad le. Ebből is látszik, hogy terheletlenül kapott számadat teljesen lényegtelen...

  Kondi...
  Sűrűn meghaló kondi az hulladék kategória és/vagy szerelési hiba. Az első köhintésre mindenki kondit cserél, sokszor teljesen indokolatlanul. Ha nem lóg a "bele", kapacitásmérő helyes értéket mutat (220nF, erős szórással), esetleg ha van ESR mérő, az nem mutat szokatlanul magas értéket, akkor jó a kondi.
  A kondi csavarjának elforgása (ha nem "lóg") önmagában nem túl nagy hiba, a belül lévő fóliakondi sem a házhoz, sem a csavarhoz nincs forrasztva, a csavar elforgásakor belül nem szakad el/meg semmi.

  Egy lehetséges megoldás a kondi alaplapon kívüli elhelyezése, ekkor kevesebb hőnek és rezgésnek van kitéve (az olcsó kondi ezt nem bírja, a házon belüli fóliakondi egyébként "örök élet" lenne).

  Töltés...
  A gyári töltőjében egy szál dióda és két tekercs van. Az egyik tekercs és a dióda felel a töltésért.
  A másik tekercs fojtótekercs a hátsó helyzetjelző számára, mivel az gyárilag a féklámpa/töltőtekercsről van táplálva. Ha továbbra is innét kapja a delejt, de azt a fojtót kihagyod, az izzó gázadásra kiég...

  A gyári töltőtekercsről csak egyutasan tudsz egyenirányítani, ha a táplált rendszer bármilyen (test) kapcsolatban lesz a gép vázával. Kétutas egyenirányításhoz (graetz "kocka") ez esetben testfüggetlen töltőtekercs kellene (ilyennel szerelték a 12V-os Simsonokat).

  [ Szerkesztve ]

Hozzászólok Aktív témák